Forum » Loža » EURIbor in (tekoči) krediti
EURIbor in (tekoči) krediti
GregiB ::
Disclaimer: sem imel blazno srečo, da sem kredit odplačeval prejšnje desetletje, najel pa sem ga celo prej, preden se je v kreditne pogodbe prikradla zero-floor klavzula, pa mi je šlo obdobje negativnega EURIborja kar na roko... ampak...
Od februarja do danes se je 6m EURIbor iz -0,5% povzpel na 0,3%, za 0,8%... od tega se je od ničle odlimal na 0,3% v zgolj treh tednih. Če bo šlo še naprej zna imeti na dolgoročne kreditojemalce z variabilnimi obrestnimi merami kar konkreten učinek... Zgodovinsko je bil že na 5%, ob nižji inflaciji...
Kaj je za pričakovati? Se bo začela odprodaja nepremičnin? Tožbe prozi bankam? Problem zna biti tudi ta, da ima večina podjetij, ki so zadolžena pri domačih bankah variabilne obrestne mere... Društvo Frank all over again?
Od februarja do danes se je 6m EURIbor iz -0,5% povzpel na 0,3%, za 0,8%... od tega se je od ničle odlimal na 0,3% v zgolj treh tednih. Če bo šlo še naprej zna imeti na dolgoročne kreditojemalce z variabilnimi obrestnimi merami kar konkreten učinek... Zgodovinsko je bil že na 5%, ob nižji inflaciji...
Kaj je za pričakovati? Se bo začela odprodaja nepremičnin? Tožbe prozi bankam? Problem zna biti tudi ta, da ima večina podjetij, ki so zadolžena pri domačih bankah variabilne obrestne mere... Društvo Frank all over again?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
Likalnik ::
Imam eko-kredit...kar pomeni variabilna obrestna mera 1,3%...res je, da ga je polovico že odplačanega tako, da je trenutni znesek pod 10k€...kolikor spremljam se meni osebno obrok še ni nič spremenil...do centa je enak kakor je bil od začetka od kar imam ta kredit
GregiB ::
Imam eko-kredit...kar pomeni variabilna obrestna mera 1,3%...res je, da ga je polovico že odplačanega tako, da je trenutni znesek pod 10k€...kolikor spremljam se meni osebno obrok še ni nič spremenil...do centa je enak kakor je bil od začetka od kar imam ta kredit
Seveda je enak, saj je do pred tremi tedni 6m EURIbor bil pod ničlo... obrok tvojega kradita pa se najverjetneje revalorizira vsake 6 mesecev...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
Likalnik ::
ja to ja...samo a se ne bi potem mogel sedaj že spremeniti....glede na to, da je pol leta že okoli oziroma kdaj potem lahko pričakujem spremembo?
koliko vpliva sprememba euribora na znesek obroka, če je kredit že polovico odplačan in ga je za odplačati še cca 7kEUR...se mi mogoče ga bolj splača kar poplačati? oziroma bom počakal, da vidim kakšna bo mesečna sprememba obroka
koliko vpliva sprememba euribora na znesek obroka, če je kredit že polovico odplačan in ga je za odplačati še cca 7kEUR...se mi mogoče ga bolj splača kar poplačati? oziroma bom počakal, da vidim kakšna bo mesečna sprememba obroka
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
Groot ::
ja to ja...samo a se ne bi potem mogel sedaj že spremeniti....glede na to, da je pol leta že okoli oziroma kdaj potem lahko pričakujem spremembo?
Glede na to, da si večino kredita že odplačal, bo učinek višanja obrestne mere zanemarljiv.
redtech ::
Kratko ime Euro Inter Bank Offered Rate
https://www.euribor-rates.eu/en/euribor...
Po finančni krizi poglej leto 2011, ko v EU pride do druge krize z obveznicami držav (Portugalska, Italija, Irska, Grčija, Španija).
Od takrat so obrestne mere nične.
Obrestne mere namerava ECB zvišati julija za 0.25 in septembra 0.25.
Zgoraj omenjene države so sedaj povečale svoj dolg (debt:gdp) primerjava 2011 - 2021
Portugalska 114% na 127%
Italija 119% na 155%
Grčija 175% na 193%
Španija 69% na 118%
ECB bo obrestno mero težko dvignila za več odstotkov, ker bo bodo države na podpori začele pokati po šivih, ker bodo zaradi višjih obrestnih mer na obveznicah morale zategovati pasove, ob trenutnih norih cenah :)
Na kratko, obrestne mere bodo ostale nizko, v drugačnem primeru bo to tvoja zadnja skrb :)
Trenutno so najbolj izpostavljeni tisti, ki imajo za nepremičnino kombinacijo, fiksnega (15) in spremenljivega (10). Dvomim, da je kdo v tem času vzel s spremenljivo.
Drugi v vrsti so lizingi 8 let :)
Po finančni krizi poglej leto 2011, ko v EU pride do druge krize z obveznicami držav (Portugalska, Italija, Irska, Grčija, Španija).
Zgoraj omenjene države so sedaj povečale svoj dolg (debt:gdp) primerjava 2011 - 2021
Portugalska 114% na 127%
Italija 119% na 155%
Grčija 175% na 193%
Španija 69% na 118%
ECB bo obrestno mero težko dvignila za več odstotkov, ker bo bodo države na podpori začele pokati po šivih, ker bodo zaradi višjih obrestnih mer na obveznicah morale zategovati pasove, ob trenutnih norih cenah :)
Na kratko, obrestne mere bodo ostale nizko, v drugačnem primeru bo to tvoja zadnja skrb :)
Trenutno so najbolj izpostavljeni tisti, ki imajo za nepremičnino kombinacijo, fiksnega (15) in spremenljivega (10). Dvomim, da je kdo v tem času vzel s spremenljivo.
mujek ::
Pričakujem obvezno osposablanje kreditojemalcev pred sklenitvijo pogodbe.
Jaz se lahko grem pritožit, da sem svoj kredit z fiksno obrestno mero preplačal (če bi ga vzel s spremenjiv obrestno mero bi manj plačal). Je pa problem, da bom težko lagal, da nisem vedel kaj to pomeni.
Imamo lep pregovor - po vojni je enostavno biti general.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mujek ()
kriptobog ::
Kratko ime Euro Inter Bank Offered Rate
Portugalska 114% na 127%
Italija 119% na 155%
Grčija 175% na 193%
Španija 69% na 118%
Bomo videli. Če se gospodarstvo ne bo dovolj ohladilo, bodo pač primorani dvigniti obrestno mero. Sicer bi pa že zdavnaj morali pustiti te države, pa magari v bankrot, ne pa da se jih ujčka in se ta klobasa vleče v nedogled, težave pa vedno večje...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Loža | 220888 (43014) | celje |
» | Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 75268 (21616) | Lonsarg |
» | Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22335 (13998) | gansta |
» | Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)Oddelek: Loža | 14511 (7275) | Invictus |
» | euribor kreditOddelek: Loža | 8449 (7031) | Lonsarg |