» »

Dvojno drzavljanstvo

Dvojno drzavljanstvo

nuclear ::

Trenutno imam slovenski potni list. Rojen nisem v Sloveniji, torej sem dobil drzavljanstvo kot dojencek, preko oceta, ki tudi ni Slovenec po rojstvu.
Zdaj zivim v drugi drzavi, ki dovoljuje dvojno drzavljanstvo. Na nekaterih straneh berem, da Slovenija dovoljuje dvojno drzavljanstvo, na drugih da ne. Da malo ozivimo lozo, ima kdo kaksne informacije iz prve roke?
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB
  • spremenil: nuclear ()

VladarP ::

Dovoljuje ali ne ne rabis nobenemu govorit. Sam sem dvojni drzavljan, mogoce v prihodnje tudi trojni glede na to da jeseni selimo podjetje v Republiko Srbsko.
Akhmat sila

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: VladarP ()

mr_chai ::

VladarP je izjavil:

Dovoljuje ali ne ne rabis nobenemu govorit. Sam sem dvojni drzavljan, mogoce v prihodnje tudi trojni glede na to da jeseni selimo podjetje v Republiko Srbsko.

V Srbijo greste ? Zakaj bi šel iz dežja pod kap ?

VladarP ::

mr_chai je izjavil:

VladarP je izjavil:

No nekateri Srbi bi bili ponosni, da si Republiko Srbsko poimenoval Srbija :)) uradno ni Srbija, neuradno pa je ja.
Akhmat sila

tikitoki ::

Veliko drzav zahteva, da se ob pridobitvi drzavljanstva, prejsnjemu odpoves. Mislim, da je imas izjeme, ko izkazes, da bi z odpovedjo prvotnemu drzavljastvu utrpel nesorazmerno skodo. Odvisno je seveda tudi od drzave, kjer drzavljanstvo pridobis. Ce ne zahtevajo potrdila, da si se odpovedal trenutnemu drzavljanstvu, verjetno zgolj tu ne prijavis in je to to. Tko, da ni enoznacnega odgovora, ampak je odvisno od situacije in pripravljensoti sprejeti morebitne posledice krsenja zakonodaje.

Unchancy ::

VladarP je izjavil:

mr_chai je izjavil:

VladarP je izjavil:

No nekateri Srbi bi bili ponosni, da si Republiko Srbsko poimenoval Srbija :)) uradno ni Srbija, neuradno pa je ja.

Pomisli na možnosti, ki se ponujajo, če se Slovenija preimenuje v Srbijo. Stvari tečejo lepo v tej smeri, vztrajaj rajši tukaj.

Se opravičujem za OT.
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Unchancy ()

johanblond ::

tikitoki je izjavil:

Veliko drzav zahteva, da se ob pridobitvi drzavljanstva, prejsnjemu odpoves. Mislim, da je imas izjeme, ko izkazes, da bi z odpovedjo prvotnemu drzavljastvu utrpel nesorazmerno skodo. Odvisno je seveda tudi od drzave, kjer drzavljanstvo pridobis. Ce ne zahtevajo potrdila, da si se odpovedal trenutnemu drzavljanstvu, verjetno zgolj tu ne prijavis in je to to. Tko, da ni enoznacnega odgovora, ampak je odvisno od situacije in pripravljensoti sprejeti morebitne posledice krsenja zakonodaje.

Tako je.
Ključno vprašanje je, kaj zahteva ta "druga država". Če rabiš potrdilo o odpovedi državljanstva imaš težave, če ne pa ne.
Načeloma slovenske zahteve mirno ignoriraš (in prevzameš potentcialne težave).

Težave se lahko pojavijo samo v konkretnem primeru, kajti "rutinskih poizvedovanj o državljanstvu" ni.

janezvalva ::

nuclear je izjavil:

Trenutno imam slovenski potni list. Rojen nisem v Sloveniji, torej sem dobil drzavljanstvo kot dojencek, preko oceta, ki tudi ni Slovenec po rojstvu.
Zdaj zivim v drugi drzavi, ki dovoljuje dvojno drzavljanstvo. Na nekaterih straneh berem, da Slovenija dovoljuje dvojno drzavljanstvo, na drugih da ne. Da malo ozivimo lozo, ima kdo kaksne informacije iz prve roke?

imaš lahko dvojno državljanstvo, ampak v določenih primerih, obstaja možnost, da se boš moral enemu odpovedat.
primer: živiš v tujini, tukaj si odjavljen. rad bi prišel nazaj, se prijavil in tam odjavil. za urediti vse papirje na novo tu in tam, te lahko terjajo, da se enemu državljanstvu odpoveš.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

ahac ::

A ni tako, da Slovenija zahteva, da se odpoveš drugemu državljanstvu, če hočeš slovenskega?
Ampak Slovenija ti pa ne more vzeti državljanstva, če kasneje dobiš še drugega.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

TheBlueOne ::

Menda ni cisto crnobelo:

https://www.gov.si/teme/drzavljanstvo/

jukoz ::

Pri dvojnih državljanstvih pazite, kako je z raznimi vpoklici v vojsko. Prijatelja so na srbski meji pohopsali, ker se kot državljan SRB ni odzval na nabor za vojsko. Drugače že celo življenje živi pri nas. Pač, napaka v sistemu, pridržanje ti pa ne uide.

TheBlueOne ::

Avstrija te pred dopolnjenim 35 letom poslje v vojsko ali pa za menda 9 mesecev civilnega dela, ce nimas nekih dobrih izgovorov... :)

sebastjan28 ::

nuclear je izjavil:

Slovenija na noben način ne ovira pri pridobitvijo dvojnega državljanstva(vsaj ne v primeru, če ga za EU državljanstva). Mislim, da je edina omejitev koliko le-teh pridobite, pri čemer ste omejeni na 3 ali 4.

Živimo v tujini, moja žena in otroka sta šla skozi ta postopek brez težav.

Seveda je pa potrebno preveriti kakšne so zahteve nove države. ZDA npr. zahtevajo, da začnete plačevati federalni davek tudi, če ne živite. Žena bivšega sodelavca, se je zato odrekla USA potnemu listu...

blue ::

Glede na moje izkušnje dovoljujejo dvojno državljanstvo...

Ko vstopam v EU/Slovenijo ponavadi izberem potni list glede na to kako dolga je vrsta... Nekajkrat so mi postavili vprašanje na katero je bil odgovor moj drugi potni list... Nihče mi ni nič rekel...

Miha 333 ::

V tej temi je precej neresnic. Govorim iz prve roke, ker sem poleg slovenskega pred kratkim pridobil še drugega (po rodu):

Slovenija te pri tem omejuje edino v primeru, da želiš slovensko državljanstvo pridobiti z naturalizacijo. Takrat se moraš odpovedati prejšnjemu oziroma vsem, če jih imaš več. To ne velja v primeru, da gre za EU državo in obstaja vzajemnost.

Drugo je, če ti slovensko pripada po rodu, potem se ne rabiš odpovedati prejšnjemu.

Če pa že imaš slovensko in pridobiš še drugega, je to dovoljeno oziroma naš zakon tega ne prepoveduje, niti ne rabiš o tem kogarkoli v Sloveniji obveščati, niti ni nikjer omejeno, koliko jih lahko pridobiš. Velja pa, da oseba, ki ima poleg slovenskega še katero drugo državljanstvo, se na ozemlju Slovenije šteje za državljana Slovenije. Torej načeloma bi moral slovenskim mejnim in drugim organom vedno kazati slovenske dokumente.

Vse to piše v Zakonu o državljanstvu RS.

Zahteve drugih držav so seveda različne. Na primer avstrijski državljan ob pridobitvi drugega državljanstva avtomatsko izgubi avstrijskega. Zato je treba preučiti predpise vsake države posebej. Včasih je pomemben tudi vrstni red pridobivanja državljanstev, če si upravičen do večih. Paziti je treba na služenje vojaškega roka in na davke. Tu je problematično edino državljanstvo ZDA, ker si kot državljan avtomatsko tudi davčni rezident, tudi če sploh ne živiš tam, drugje je to ločeno.

Zakon o državljanstvu RS

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miha 333 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dva ali vec potnih listov razlicnih drzav

Oddelek: Loža
215174 (4309) AndrejO
»

Dvojno državljanstvo v sloveniji

Oddelek: Problemi človeštva
2210268 (9038) Red_Mamba
»

dvojno državljanstvo

307516 (5061) Bellatrix
»

Prepovedan vstop na Hrvaško - kako čez mejo? (strani: 1 2 )

9210759 (7008) šernk
»

Dvojno državljanstvo- zakonske in druge posledice ?

143586 (3102) Brane2

Več podobnih tem