» »

Slovenska borza 2022-

Slovenska borza 2022-

Temo vidijo: vsi
1 2 3
4
»

IgorCardanof ::

Iskreno vam zelim, da popusite denar s tem ko vlagate v nlb. Pa nimam nic proti vam, imam pa proti temu da vlagate v evil corp. Korporaciji, ki samo jemlje in izkorisca prebivalstco, doprinese pa zelo malo koristnega.

Upam, da bo trenutna (ali pa naslednja) vlada naredila vsaj nekaj dobrega in konkretno obdavcila vse dobicke bank.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Matheus ::

IgorCardanof je izjavil:

Iskreno vam zelim, da popusite denar s tem ko vlagate v nlb. Pa nimam nic proti vam, imam pa proti temu da vlagate v evil corp. Korporaciji, ki samo jemlje in izkorisca prebivalstco, doprinese pa zelo malo koristnega.

Upam, da bo trenutna (ali pa naslednja) vlada naredila vsaj nekaj dobrega in konkretno obdavcila vse dobicke bank.

Torej lahko vlagatelji prenehamo investirati denar v 99% trenutnega trga.

Malidelničar ::

IgorCardanof je izjavil:

Tema je sicer SLO borza ampak: v takšnem primeru slo investotjem ostanejo tuje banke ;)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Matejjjjj ::

IgorCardanof je izjavil:

dejanski vzrok evil-a je centralna banka (ECB), ki je razmetavala denar in z njim povzročila inflacijo. Nam, ki smo varčevali, je uničila prihranke, vam, ki še niste varčevali, pa voljo do varčevanja. NLb je tukaj samo vmesni člen.

IgorCardanof ::

Glede tega se strinjam. Banke in bančni sistem je eno največjih zlo na svetu. Lahko res, da NLB ni glavni akter, lahko pa po njegovih akcijah vidimo, da se mu gre za zlorabo in izkoriščanje strank in ne za ponujanje dobre storitve. Meni osebno bi blo zelo bed, da bi se potem hvalil, kako sem naredil 400m$ plusa.

In ni potrebno ne investirat v 99% podjetij, ki ti za tvoj denar dajejo nek produkt, neko storitev, neko ugodje. Je razlika, a tu poteka neka transakcija, ali pa se gre za izkoriščevanje. Banke to potegnejo na cel višji nivo.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Nikec3 ::

Serbus kolegi.

Eno vprašanje - samo za double checking. Lani sem prodal nekaj CICG delnic, ki sem jih kupil pred razdelitvijo za faktor 10. Danes sem oddal poročilo in sem v poročilu moral napisat datum, količino in seveda vrednost po kateri sem kupil delnice. Za vrednost sem kar sam pretvoril za faktor 10, glede na takratni dejanski nakup. Ko sem dal informativni izračun davka na kapitalske dobičke, je zadeve v osnovi štimala. A bi moral naredit še kaj drugega?
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Tilen ::

Ob pravilnem izračunu se nimaš česa bati. V primeru, da te FURS pokliče na obrazložitev, pač poveš zakaj si tako naredil. Brez skrbi, če jih ne misliš namensko naplahtati. :)

Lahko dodaš še dokument v obrazložitev, zakaj si naredil tako. Dodaj sklep / objavo iz seoneta o delitvi, skratka, če vse štima, bo vse ok.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

IgorCardanof je izjavil:

Tnx za provokacijo, sem potem še dokupil, do zdaj sem v + za en dober avto srednjega razreda

Nikec3 ::

NLBR na luno. Letos bodo izplačali 220 MIO dividend, oziroma 11€/delnico, kar pri trenutnem vrednotenju pomeni 10% donos.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

stojan ::

Bliža se izplačilo dividend za večino slo delnic, ki jih imam v košarici. Letos bo cca 3k neto. Dividende vlagam naprej.

Obveznice, kripto in ETF financiram iz drugih virov na TR ?

Cincam ali grem dokupit Krko, ki ima rekordno vrednost (!), ZVTG, ki ima ful nizji lanski dobiček in dividende slabo pokrite (!) ali Petrol, ki pa mi ga nekaj slabo vrednotijo :(

NLB imam že dost v portfelju s Cinkarno se ne ukvarjam. Delam pa na zelo dolgi rok - penzija.

Ty za kaksne namige ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: stojan ()

stojan: Mene KRKG ful ful mika, da bi dokupoval, ampak ne vem kaj naredit pri teh vrednotenjih :/:/ Ali lahko pričakujemo pullback?
Nekaj jih bodo tožili: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/krka...

krucymucy ::

Kje imate odprt TR? NLB?
Kaj priporocate?

stojan ::

Saj to. KRKG mi je najljubsa in najbolj stabilna delnica v kosarici. Politika nima toliko vpliva, da bi ga stali kot pri Petrolu in Telekomu.

Tale najvisja vrednostn je itaq posledica skorajsnje exdividend. Verjetno pa ne upadla za celo vrednost dan po tem? Ali bo padlo bistveno zaradi takšnih ali drugačnih prčkarij. Vrednotena je pa res visoko. Ceprav se mi zdi, da so 'vrednejše' npr nlb

Ty

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: stojan ()

PovemVfaco ::

Nikec3 je izjavil:

NLBR na luno. Letos bodo izplačali 220 MIO dividend, oziroma 11€/delnico, kar pri trenutnem vrednotenju pomeni 10% donos.

Luka Mesec je mogoče fajn potegnil:

https://www.slovenskenovice.si/novice/s...

»Če do zaustavitve privatizacije ne bo prišlo, bomo razmišljali tudi o alternativah, kot je državljanski odkup. V tem primeru sem pripravljen vložiti vse svoje prihranke,« je izjavil Mesec.

krucymucy: za LJSE imam BKS so čist ok, sem zadovoljen.

stojan: PETG je moja manjša pozicija, ga pa spremljam kar intenzivno in mi je zanimiv. Ima na prvi pogled svoje velike rizike: ni integriran naftaš, kot je to INA, ker nima rafinerij in samo proda gorivo recimo. Državni delež in mešetarjenje je minus.
Po drugi strani je bolj energetska družba, diverzificirana. Bencinske servise ima na Hrvaškem so pa imeli neke plane kupiti verigo bencinskih črpalk v sosednji Italiji. In vseeno nekako se zdi, da nafta, gorivo, bo ostalo essential zadeva. PETG je poleg dega diverzificiran v elektriko, plin, ostale derivate (kurilc). Plus za državo fura kar nekaj skladiščnih kapacitet. Se pravi je essential, država pa neke minimalne dividende od njega zahteva vsako leto, tako da kot delničar dobiš cashflow.
Poleg tega mi je po svoje ful zanimivo, da ima Petrol svojega aktivističnega delničarskega lastnika in to sta zakonda Darij in Vesna Južna, ki preko Perspektive obvladujeta že 10% firme. In mislite si o Južn karkoli hočete, tip ne bo trpel, da bo na svojo investicijo delal minus in v preteklosti je na skupščinah že ostro povzdignil glas, ko ga je para-država začela nekaj srat. In se je bil pripravljen konkretno vmešat not v zadeve. Plus Južna lepo po tiho dokupuje pogosto v tranšah, ko vsi pozabijo na Petrol, tako je tudi izgradil svoj stake v firmi.

chrush ::

Če vlagaš na dolgi rok, potem je krka najboljša izbira po mojem mnenju iz ljse.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

Na Financah je pod člankom 'Rekordi NLB in Krke prekosili ameriško tehnološko borzo. Kako vroče je že?'
(https://www.finance.si/vlagatelj-maks/r... zanimiv komentar:

"NLB so mimogrede dodali poplavni davek, Luki Koper so obesili davek na drugi tir in zhebali agencijske delavce.
Petrol ( kazenska marža 6c) si omenil.
Triglavu so zakonsko ukinili dopolnilno z. zavarovanje.
Vsem podjetjem zvišali davek na dobiček z 19% na 22%.
V tako tvegani državi za podjetja, kot je SLO je PE res upravičeno 2x ali 3x nižji od normalnih držav."

Kako vi gledate na z državo povezana tveganja pri SLO borzi?

kow ::

Vprasaj lastnike Intereurope :)

kow: ja ali pa delničarje NKBM :)

Ampak kje recimo delničarji KRKG, PETG, ZVTG, POSR, TELG, NLBR, CICG, LKPG vidite največja tveganja glede države in SLO blue chipov?

IMHO je najbolj safe pick KRKG.
NLBR bi rekel, da je zaradi zgodovinskih vzrokov najbolj precenjena glede tveganj, ker tu država mislim, da ne more narediti take štale, ker nima več takšnega vpliva - zakonodajnim jajcem pa se banka prilagodi.
PETG je nekako povprečno izpostavljen politično in ekonomsko in je delno riskanten ampak vseeno ima kar okej manevrski prostor.
ZVTG, POSR sta že bolj izpostavljeni ampak imata rezervo da prilagodita biznis portfelj - sta zavarovalnici navsezadnje. Lahko pa pride do velike volatilnosti posledično.
Zelo zelo podcenjena rizika sta pri TELG in LKPG po mojem, tu je potencialno vmešavanje lahko ogromno.
Podcenjen rizik je pa CICG, ker imamo tržni rizik, medtem ko ne vidim nekega državnega mešetarjenja je pa res da je neki long-term rizik sama ekološka sanacija in jajcanje glede tega.

Rusija, največji dejavnik tveganja je Rusija. Kaj smo mi naredili z njihovo banko pri nas? Upam, da me skrbi brezveze.

namig. ne kupujemo orožja za parado.

Zgodovina sprememb…

Dolgo je trajalo:

(graf) SBITOP prek 1.600 točk in je najvišje po avgustu 2008
https://live.finance.si/%28graf%29-sbit...

pingme ::

Da bo presegel avust 2007 bo pa še trajalo. >:D

LeQuack ::

A to pomeni da bo zdaj nova kriza?
Quack !

Iz SBITOP indeksa ne moreš prav na nič sklepati, sestavlja ga le 9 delnic, dve skupaj (krkg in nlbr) imata več kot polovico uteži.
Avgusta 2007 je bil indeks skoraj 2700, ampak je bila sestava drugačna (največjo zaslugo za trenutno rast indeksa ima NLBR, ki takrat sploh še ni bila na borzi), podjetja pa glede na vse kazalnike takrat absurdno vrednotena.
S&P 500 je rekord po krizi dosegel relativno hitro, LJSE ga bo pa mogoče do konca desetletja (torej več kot 20 let, da si na ničli - če ne upoštevaš dividend in inflacije).

LeQuack ::

A ni tko da samo NLB kupiš in imaš 10% mesečno profita?
Quack !

kow ::

LeQuack je izjavil:

A to pomeni da bo zdaj nova kriza?

Ne. To samo pomeni, da smo imeli leta 2007 na slo borzi neverjeten balon. Verjetno once in a lifetime dogodek.

Zanimiv razvoj dogodkov za SLO blue chipe:

Uradno: Komisija s carinami nad kitajske proizvajalce TiO2, delnica Cinkarne najvišje po februarju
Evropska komisija je uvedla začasne carine na kitajske proizvajalce titanovega dioksida (TIO2). Ukrep za zdaj velja šest mesecev. Carine se gibljejo v višini med 14,4 in 39,7 odstotka
https://www.finance.si/uradno-komisija-...

Dobiček Krke poskočil za 30 odstotkov, dividenda sprejeta
Spremljali smo skupščino delničarjev Krke. Ti so potrdili 7,5 evra bruto dividende.
https://www.finance.si/dobicek-krke-pos...

Iskrene čestitke vsem delničarjem CICG in KRKG na tem forumu! 8-)

karafeka ::

Se moraš samo po insiderskih nakupih Cinkarne ravnat, in zahajati val.
Potem pa pravijo, da je to kaznivo, pa vsi tako delajo, od direktorčkov do kongresnikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

karafeka je izjavil:

Se moraš samo po insiderskih nakupih Cinkarne ravnat, in zahajati val.
Potem pa pravijo, da je to kaznivo, pa vsi tako delajo, od direktorčkov do kongresnikov.

Ja za CICG to morda velja.
Ampak tu sta dve vprašanji:
1. ali je CICG zaradi cikličnosti bolj trading delnica, da vstopiš pred dividendami, izstopiš, dokupiš ob novem padcu nasl. leto itd)
2. ali naj zaradi izjemno visoke volatilnosti TiO industrije CICG zajema res minimalni "play money" del portfelja?

Cinkarna kot trading delnica ni zanimiva, konkurenti imajo bistveno večjo volatilnost, ker je večina precej zadolženih. Prejšnje leto je večina TiO2 konkurentov imelo izgubo, nekateri so napovedali stečaj, Cinkarna pa (res da manjši) dobiček.
V zadnjih sedmih letih je Cinkarna izplačala 16,6€ dividend (upoštevan split), tako da je zame bolj buy&hold, ob močnejših padcih pa kvečjemu dokupiš (nazadnje sem dokupil po 13€ med korono).

Isotropic ::

a kdo pozna tisto Equinox EQNX delnico, kakšno je vaše mnenje o njej?

pingme je izjavil:

Cinkarna kot trading delnica ni zanimiva, konkurenti imajo bistveno večjo volatilnost, ker je večina precej zadolženih. Prejšnje leto je večina TiO2 konkurentov imelo izgubo, nekateri so napovedali stečaj, Cinkarna pa (res da manjši) dobiček.
V zadnjih sedmih letih je Cinkarna izplačala 16,6€ dividend (upoštevan split), tako da je zame bolj buy&hold, ob močnejših padcih pa kvečjemu dokupiš (nazadnje sem dokupil po 13€ med korono).

Zanimiv pogled hvala. Kolikšen del portfelja pa priporočaš? Jo vidiš kot zelo riskantno, oz. nevarnost (lokacija v Celju, ekologija, zaprtje lokacije)?

Kar se lokacije tiče je čisto ok, ekološko ni težav, odpravljajo pa tudi posledice stare Cinkarne, poleg tega je novo lokacijo za tako dejavnost v EU praktično nemogoče odpreti, nevarnost je lahko morebitna nesreča (malomarnost, ...).
Še največja realna nevarnost je slovenska politika in megalomanske ideje managementa. Zanimivo je sicer, da se v današnjih časih to dvoje izključuje, država želi pobrati visoke dividende in posledično uprava nima sredstev za določene riskantne projekte (recimo gradnja tovarne v Srbiji, ki bi stala več kot je celoten marketcap Cinkarne). Ampak to dvoje velja za vse slo delnice (tudi če država nima kontrolnega deleža, ga pa pridobi z novimi davki).
Koliko je kdo pripravljen tvegati, je pa subjektivna odločitev. Tveganje je običajno itak vračunano v ceno in vsaka posamezna delnica je seveda precej bolj tvegana kot globalni etf ;-)

Petrol ima očitno še potencial za gor:

Delnica Petrola: borzni vrtiljak
https://live.finance.si/delnica-petrola...

Podražitev goriv: trgovci do višjih marž
Špekulacija: morda je med politiko in zasebnimi lastniki prišlo do kompromisa, glasovi politikom za nadzornike za višjo maržo zasebnikom
https://www.finance.si/podrazitev-goriv...
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
798206188 (3353) Vaseer
»

kako deluje borza?

6670 (532) gruntfürmich
»

Kaj storiti z delnicami/obveznicami ob ukinitviregistrskih računov (strani: 1 2 )

6714910 (10749) konspirator

Več podobnih tem