» »

Slovenska borza 2022-

Slovenska borza 2022-

Temo vidijo: vsi
1
2
3 4

Malidelničar ::

Tilen je izjavil:

Katastrofa.

Tilen: Hja to je verjetno zaradi vladnega vmešavanja v cene goriv in iz tega naslova imajo težave (Finance: Skupina Petrol lani z 2,7 milijona evrov izgube, to je 9,4 milijona evrov manj od ocene s konca januarja https://www.finance.si/9011254/Skupina-...

Sam imam že PETG izpred kar nekaj let. Petrol v končni fazi je velik energetski player pri nas in država ima interes, da stabilno posluje (ne samo na področju naftnih derivatov ampak tudi plina, elektrike, nadzoruje centralna skladišča goriva, ima čez celoten razvoz, energetsko oskrbo) in izplačuje stabilne dividende.

Nagibam se, da bi v portfelju povečal pozicijo PETG, ker trenutne pretrese vidim kot priložnost za ugodne nakupe. PETG vidim kot stabilnega dolgoročnega playerja na trgu. Čeprav niso povsem naftno integrirani kot tuji playerji niso imeli porasta cen kot naftaši v tujini (in predvsem v ZDA). Do te vladne poteze so bili slovenski 'dividend aristocrat'. Nekateri so težko situacijo izkoristili tudi, da so speljali zadeve na svoj mlin, npr. Dari Južna, ki je "paničaril" pred in po tem pa je dokupoval (Finance: Sem že dolgo v biznisu in vem, da gre Petrol lahko tudi v stečaj https://www.finance.si/9007967/Juzna-na... Finance: Zakonca Južna dokupujeta Petrol: Kaj vidita v času povečane negotovosti, česar drugi vlagatelji ne? https://www.finance.si/9005174/Zakonca-...

Zelo resno se nagibam k dokupom lotov PETG letos, morda do višine, da bi postal celo druga največja pozicija v mojem portfelju.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Tilen ::

Razumem, zakaj je do tega enkratnega dogodka prišlo, nisem pa ravno prepričan o tem ali je res potrebno prekiniti večletni niz naraščujočih dividend.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

pingme ::

0,7€ je skoraj 3% donos, kar je glede na rezultate bistveno več od pričakovanj (pripravljen sem bil, da bo nič). In država bo prej ali slej morala povrniti škodo, ker da nekomu zapoveš, da prodaja pod ceno (gorivo, sedaj tudi zavarovanje, ...) in pri tem misliti, da ti ni treba povrniti nastalih stroškov seveda ne bo šlo skozi na sodišču.

Novomesto ::

Luka Koper: predlog dividende 2,5 evra na delnico.
Zelo dobro.

Novomesto je izjavil:

Luka Koper: predlog dividende 2,5 evra na delnico.
Zelo dobro.

Zanimivo. Imaš delnico? Sam nisem delničar. Kakšna bi bila investicijska teza glede Luke Koper?

mgermo ::

In zakaj ste veseli, da je visoka dividenda?? Dividende so seveda obdavčene in namesto, da imaš denar investiran daljše obdobje, vsakoletno plačuješ max davek. Po možnosti denar od dividend uporabiš za nakup novih delnic in vse kar si naredil je, da si dal državi del pogače.

Nobeno podjetje ne more rasti v nedogled za več kot 10% letno (s čimer bi lahko celotni dobiček brez težav reinvestirali) in glavni namen lastništva je ravno participacija pri dobičku.
Pri SLO delnicah je pa dividenda še toliko bolj pomembna, ker bi sicer država kot večinska lastnica posredno lahko sprejemala odločitve, ki niso v korist podjetju (recimo Telekom je z ogromnimi dobički pred več kot desetimi leti na balkanu "zapravil" precej več kot je danes njegova celotna tržna kapitalizacija).
Visoka dividenda je pač odraz visokega dobička (ali pa podcenjenosti delnice), ki ga podjetje ne more/zna bolje reinvestirati.
Druga alternativa (davčno bolj ugodna) je pa odkup lastnih delnic.

FrRoSt ::

mgermo je izjavil:

In zakaj ste veseli, da je visoka dividenda?? Dividende so seveda obdavčene in namesto, da imaš denar investiran daljše obdobje, vsakoletno plačuješ max davek. Po možnosti denar od dividend uporabiš za nakup novih delnic in vse kar si naredil je, da si dal državi del pogače.

8-)

Menda imajo nad ameriško borzo napisano: davki nas delajo civilizirane in nas bogatijo, ali nekaj podobnega. ;) O (ameriškem in drugem) pohlepu tukaj ne bomo! Davki so (finančni) prispevki za SKUPNO dobro vseh nas! Tako družbe kot posameznikov. :)

ZDAJ ti bom pa razložil in pokazal še KORENINE tvojega razmišljanja, oziroma TIPIČNEGA razmišljanja povprečnega slovenceljna. Ta dežela, ta prostor, na katerem živimo, je bil že od nekdaj bolj vetroven, na prepihu in življenje v njem ni bilo (ravno) lahko. Če se vrnemo samo nekaj stoletij nazaj, je bila tu vojna krajina. Ljudje so živeli pod turškimi vpadi. Skrbeti so morali večinoma sami zase in za svoje preživetje in se znajti kakorkoli so se znali in vedeli. Kakšne velike zaščite niso imeli in tudi zaradi tega se davki niso pobirali in plačevali. Revščina je bila velika. Potem se je zamenjalo še nekaj režimov, vojn in vsega ostalega, vendar je ta preživetveni nagon in neplačevanje oz. izogibanje davkom ostalo zakoreninjeno ZELO globoko v nas. Očitno do današnjih dni! ;) Kot neverjetno močna korenina kurjega očesa, ki nas prizadene in zaboli, ko nam nekdo stopi gor. Tudi razne pripovedke, kot so Martin Krpan, to samo še potrjujejo in utrjujejo. ;)

Upam, da sedaj vsaj nekako razumeš korenine svojega kurjega razmišljanja, pisanja in delovanja. 8-)

Če imaš skoraj 10% donos na kapital, ali pa na prosta finančna sredstva, NI noben greh, če od tega donosa plačaš še 25 ali 27% davka za dobro skupnosti in družbe. ;) Da nisi preveč pogolten in da se ti zaradi prevelike požrešnosti še kaj v grlu ne zatakne! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

MaticSLO ::

FrRoSt je izjavil:

mgermo je izjavil:

8-)

Menda imajo nad ameriško borzo napisano: davki nas delajo civilizirane in nas bogatijo, ali nekaj podobnega. ;) O (ameriškem in drugem) pohlepu tukaj ne bomo! Davki so (finančni) prispevki za SKUPNO dobro vseh nas! Tako družbe kot posameznikov. :)

ZDAJ ti bom pa razložil in pokazal še KORENINE tvojega razmišljanja, oziroma TIPIČNEGA razmišljanja povprečnega slovenceljna. Ta dežela, ta prostor, na katerem živimo, je bil že od nekdaj bolj vetroven, na prepihu in življenje v njem ni bilo (ravno) lahko. Če se vrnemo samo nekaj stoletij nazaj, je bila tu vojna krajina. Ljudje so živeli pod turškimi vpadi. Skrbeti so morali večinoma sami zase in za svoje preživetje in se znajti kakorkoli so se znali in vedeli. Kakšne velike zaščite niso imeli in tudi zaradi tega se davki niso pobirali in plačevali. Revščina je bila velika. Potem se je zamenjalo še nekaj režimov, vojn in vsega ostalega, vendar je ta preživetveni nagon in neplačevanje oz. izogibanje davkom ostalo zakoreninjeno ZELO globoko v nas. Očitno do današnjih dni! ;) Kot neverjetno močna korenina kurjega očesa, ki nas prizadene in zaboli, ko nam nekdo stopi gor. Tudi razne pripovedke, kot so Martin Krpan, to samo še potrjujejo in utrjujejo. ;)

Upam, da sedaj vsaj nekako razumeš korenine svojega kurjega razmišljanja, pisanja in delovanja. 8-)

Če imaš skoraj 10% donos na kapital, ali pa na prosta finančna sredstva, NI noben greh, če od tega donosa plačaš še 25 ali 27% davka za dobro skupnosti in družbe. ;) Da nisi preveč pogolten in da se ti zaradi prevelike požrešnosti še kaj v grlu ne zatakne! ;)

Nihce nima nic proti prispevkom za dobro skupnosti in druzbe. Bi ti rekel da je financiranje vojne v ukrajini za dobro skupnosti in druzbe? Pa vse kovidne omejitve in podobno? Problem je, da nihce ne zeli financirati debilne politike.

Cinkarna Celje: Uprava in nadzorni svet bosta skupščini predlagala, da bilančni dobiček leta 2022 ostane nerazporejen
Negativno presenečen. Na skupščini se lahko še vse spremeni....

Težko. Saj verjetno niso neumni. 7 milijonov pomoči države bodo dobili in še cca 25 milijonov jim ostane v žepu.

Druga opcija je pa da morajo 7 milijonov vrniti in še 25 milijonov razdeliti.

Se ne bo zgodilo.

Še posebej ne zato, ker imajo vzporedno napovedano stavko in lahko lepo dolgoročno vse uredijo s tem, ko eno leto nič ne izplačajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Tilen: Iz katerega naslova dobijo pomoč države v višini 7 mio. EUR zaradi katerega so morali skenslati izplačilo dividend?

Družba je v letu 2023 prejemnik pomoči v skladu z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK).

Tilen je izjavil:

Družba je v letu 2023 prejemnik pomoči v skladu z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK).

Aha ok hvala. V tem primeru niti omilitve te politike ne moremo pričakovati.
Hm mogoče bom malce povečal pozicijo, če bi delnica malo padla. Itak ne bo CICG ravno velik del portfelja, pa še med bolj tveganimi slovenskimi blue chipi je.

tey007 ::

Malo off-topic - vsi ki omenjate Trade Republic - se je kdo poskusil registrirati v zadnjih nekaj tednih? Jaz se trudim že 1 teden, pa še vedno nisem dobil potrditvenega SMSja. Preko njihovega supporta sem prišel do njihovega backenda, so mi zagotovili, da je iz njihove strani sporočilo "delivered". Jaz nisem prejel SMS-ja, imam Telekom.

Je imel še kdo podobne težave? Kako ste jih rešili?

Piši na Telekom, povej točen čas ko bi moral dobiti sms. Dejansko blokirajo oni.

WaterBoy ::

Trade Republic je ok ali je bolje iti na slovenske posredike?

Novomesto je izjavil:

Cinkarna Celje: Uprava in nadzorni svet bosta skupščini predlagala, da bilančni dobiček leta 2022 ostane nerazporejen

Cinkarna v Q1: prihodki strmoglavili za četrtino, dobiček za 75 odstotkov

https://seonet.ljse.si/?doc_id=88440

Huh. Težko, težko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

LeQuack ::

Tilen je izjavil:

Novomesto je izjavil:

Cinkarna v Q1: prihodki strmoglavili za četrtino, dobiček za 75 odstotkov

https://seonet.ljse.si/?doc_id=88440

Huh. Težko, težko.

Težko za delavce je, za manađment pač ne.
Quack !

Bo kdo dokupoval CICG tukaj? Koliko % portfelja priporočate za njih glede na visoko cikličnost in tveganost TiO biznisa?

Nikec3 ::

Davki so (finančni) prispevki za SKUPNO dobro vseh nas! Tako družbe kot posameznikov. :)

Imam celo paleto kolegov, ki so bili v študentskih časih ta glavni "komunisti", ko so začeli delat in plačevat davke, pa naenkrat ultra kapitalisti. ;((
Kakorkoli, če naredim lep dobiček, ali dobim lepo dividendo, z veseljem plačam davek.

Glede investiranja - prejšnji teden sem konkretno dokupil POSR in od takrat je delnica že zrasla za 6% :))
Dobra stvar slovenske borze je, da zelo zelo počasi reagira na novice - tako dobre, kot slabe. P/E za moj estimate dobička 2023 je trenutno rekordno nizek, hkrati redno spremljam P/B POSR in ZVTG in je trenutno gap med zavarovalnicama tudi rekorden (POSR konkretno nižji). Pričakujem, da gre POSR letos do 30.

Na drugi strani resno razmišljam o prodaji vsaj dela CICG. Letos bodo rezultati masaker, delnica pa trenutno malo pretirano raste zaradi bližanja skupščine. Kot lastnik bi si želel, da bi z dividendo počakali na 1. 1. 2024, da CICG ne rabi vračat 7 milijonov € državi, ampak ker smo Slovenci mahnjeni na dividende, nisem povsem prepričan, da ne bodo šli z glavo skozi zid, samo zato, da je dividenda na računih 6 mesecev prej.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Nikec3: Kolikšen delež portfelja priporočaš na LJSE? Se ti zdi, da so svarila o "nevarnosti" slovenskega trga pretirana oz. je to bolj urbani mit v SLO?
Sam bom verjetno letos povečal pozicijo PETG. CICG imam, ampak tudi ob masakru se ne sekiram, bom potem dokupil. Bo pa CICG skoraj 100% verjetno ostala moja najmanjša SLO pozicija. Spremljam pa malce UKIG, ampak čakam da zbijejo dolg, potem bomo pa videli ;);)

chrush ::

Na slo borzi imam trenutno 50% portfelja. 50% CICG, 15% ZVTG, 25% PETG in 10% LKPG, bom pa kupil še TLSG in KRKG oboje nekje v vredostni CICG. Absolutna vrednost je okoli 100k.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

Malidelničar je izjavil:

Nikec3: Kolikšen delež portfelja priporočaš na LJSE? Se ti zdi, da so svarila o "nevarnosti" slovenskega trga pretirana oz. je to bolj urbani mit v SLO?
Sam bom verjetno letos povečal pozicijo PETG. CICG imam, ampak tudi ob masakru se ne sekiram, bom potem dokupil. Bo pa CICG skoraj 100% verjetno ostala moja najmanjša SLO pozicija. Spremljam pa malce UKIG, ampak čakam da zbijejo dolg, potem bomo pa videli ;);)

Za priporočila koliko imet na LJSE nisem pravi naslov, ker imam sam preveliko utež na našem trgu. Ampak... na slovenski borzi sem začel trgovat pred desetimi leti in od takrat nisem naredil še niti ene negativne transakcije. DO zdaj sem 11X prodajal in imel na prodajo povprečen donos 35%. Trenutno sem na svojem portfelju +21%, vmes je bilo seveda že veliko dividend. Tako da iz mojega vidika počnem stvar, ki deluje in taktike ne spreminjam. Kupujem vse, pri kriterijih za nakup pa gledam praktično samo spreminjanje P/E in P/B vrednosti skozi čas, pri CICG še spremljam gibanje kitajskega TiO2 in to je praktično vse kar upoštevam pri nakupih/prodajah.

Da bi na slovenskem trgu obstajale neke večje nevarnosti kot drugje, se ne strinjam, ker so delnice že od poloma leta 2008 rekordno nizko vrednotene. Če gledaš P/E in dividendne donosnosti ne najdeš hitro borze na svetu, ki bi bila bolj ugodno vrednotena. Tako da jaz nekih večjih tveganj ne vidim.

V lasti imam POSR, CICG, LKPG in NLBR (izpostavljenost v tem vrstnem redu). Zadnji mesec sem močno dokupil POSR (in že imel lepo rast), ter prodal del CICG. Pri CICG letos pričakujem masaker glede poslovanja, težko pa ocenim kako bo to vplivalo na delnico, ker je v ozadju še vedno čakanje na dividende, ki bodo rekordne. Je pa dobra stvar na LJSE, da se izjemno počasi odziva na novice o poslovanju. Recimo pri Luki Koper je bilo že 15 mesecev nazaj jasno, da bo poslovanje v 2022 rekordno, delnica pa se je odzvala komaj 3 mesece nazaj. Luko Koper sem sam začel kupovat oktobra 2022 in imam do danes povprečen donos 27%.

Nikec3: Ok kul hvala za odgovor. Sam sem tudi zadovoljen s SLO delnicami imam pa malce drugačen portfelj.
Pri CICG se mi zdi morda potencialna nevarnost kakšne zakonodajne komplikacije glede ekoloških zadev v Celju glede TiO2, recimo ustavitev proizvodnje? Mislim, da je CICG iz tega razloga že tuhtala glede postavitve še ene lokacije (Srbija) kar pa bi pomenilo investicijo in s tem prekinitev izplačil dividend. Zato imam v CICG najmanjo pozicijo, ki bo ostala najmanjša tudi če jo bom dokupoval.
A imaš deleže tudi v investicijah v evropskih delnicah ali se ne splača zaradi obdavčevanja dividend in se bolj splačajo U.S. delnice?

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Jaz osebno se SLO delnic dokaj izogibam... ne vem zakaj mam slab občutek pri naših kekcih... sam imam večino portfelja (če odmislim crypto) v BASF delnicah za dividende.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989: Mislim, seveda je SLO politika v kurcu in ima določene anti-businesa/anti-kapital tendence.

Ampak plus je, da res slovenski trg lahko spremljaš od blizu, če (in to je velik če, ker zadeve ne gredo kar tako, sploh ker smo v EU) bi se delale kakšne mučke glede "brisanja" delnic ali pa recimo izčrpavanja
državnih firm, to hitro pride v slovenske medije.

Po eni strani bi SLO novinarji hitro to pograbili, da politiki spet "kradejo" in bi se to zaključilo oz. bi takšnega predsednika nadzornega zabrisali. Še več, mislim, da ima država interes, da SLO državno lastniške firme delajo naprej in vplačujejo delež dobičkov v proračun: za nas kot male delničarje to pomeni VARNE dividende in efektivno imamo potem na LJSE cel kup t.i. 'dividend aristocrats'.

Pozitiven scenarij OTOH je to, da bomo verjetno morali okrepiti slo trg kapitala, ker preprosto država nima dovolj denarja za svoje trenutne plane in v to smer nekaj namiguje celo trenutna res leva vlada.

Pa recimo še ena zadeva: v zadnjem primeru borznega državnega vpliva - prodaja GRVG - so številni mali delničarji v pol leta/mesecih pred prodajo Hisense-u dobro zaslužili.

Ne skrbi mene toliko to kar pišeš ampak predvsem debilnost slo politike...

Pod to predvsem mislim bolj na druge zadeve kot je razlastitev... recimo poglejmo samo kako se je hendlalo energetske težave? Gospodinjstvom omejitev velikim nič pa se naj jebejo, neke fail sheme...

Žal pač slo vladi ne zaupam čisto nič, ne desni ne levi... zato slo delnic nimam... tiste KB infond sem prodal vse.

MAto989: Zaj zato lahko slovenski trg smatraš kot visoko donosen z višjim rizikom. In preostanek razpršiš drugam.
Zato sem pa spraševal po predlaganem % razpršitve portfelja v SLO delnice.

Malidelničar je izjavil:

MAto989: Zaj zato lahko slovenski trg smatraš kot visoko donosen z višjim rizikom. In preostanek razpršiš drugam.
Zato sem pa spraševal po predlaganem % razpršitve portfelja v SLO delnice.

Ampak potem je bolje reskirat v cryptu ali kaj takega. Jaz v delnice vlagam samo to kar mam namen met v delnicah NAJMANJ 10 let in od česar mam namen dobivat vsaj 5%+ dividende letno... In da je seveda firma že 15 let + izplačevala dividende in da je iz države (sedež) kjer verjamem da bo politika skrbela da ne bo propadla kr tako ker je important.

CrniPanter ::

Vidim da jih vas precej stavi na POSR, pa me zanima zakaj jo preferirate pred ZVTG? Sem ravno spremljal malo potovanje cene navzdol pri ZVTG in razmisljam ali je zdaj ze dosegla "dno" vezano na udarec poslovanju zaradi dodatnega zdravstvenega zavarovanja...

Hola!

Moja računica je jasna. Gledam trende P/E & P/B čez daljše obdobje in razliko med POSR in ZVTG pri P/E kazalniku. Trenutno je:
POSR P/B: 0,72
ZVTG P/B: 1,11

Razlika je blizu rekorda, torej je POSR nesorazmerno nizko vrednotena. Na spodnjih slikah imam še estimate dobička POSR v 2023, ki ga zelo konservativno ocenjujem na 17% več kot 2022, kljub temu, da je bil dobiček v Q1 več kot podvojen v primerjavi z lani.

POSR data: https://ibb.co/LQCzK25
POSR graph: https://ibb.co/y0Q7LWv
SLO-TOP: https://ibb.co/RHGWs6k

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Nikec3 ()

Triglav in Sava danes dozivela "korekcijo" zaradi post-dividendnega sell-offa ali sem spregledal kako novico?

redtech ::

To pa je sell-off, da ga iščeš z lupo :))

O čem to? Danes je presečni dan za dividendo. Pogled SBITOP TR - zrasel je 0,90%. ZVTG je padel manj kot je znesek dividende.

Triglav in Sava še kar toneta. Pocasi me mika da kupim... mislite, da je še rezerve za padec? V vsakem primeru bom kupil vsaj nekaj ze zdaj.

CrniPanter je izjavil:

Triglav in Sava še kar toneta. Pocasi me mika da kupim... mislite, da je še rezerve za padec? V vsakem primeru bom kupil vsaj nekaj ze zdaj.

Po mojem lahko še malce gre dol.
Kakšno imate pa tukaj kaj mnenje o Petrolu? Ima kdo večjo pozicijo?

Kurc je šlo že gor, Triglav sem kupil, Savo pa ne in zdaj mi je žal...

Malidelničar je izjavil:

CrniPanter je izjavil:

Po mojem lahko še malce gre dol.
Kakšno imate pa tukaj kaj mnenje o Petrolu? Ima kdo večjo pozicijo?

Previdno s Petrolom. Do konca leta morajo ponujati elektriko na celotnem poplavnem območju po 1EUR/MWh ali 0,001€/kWh. To bo verjetno razlog za zadnje padce, ker bo iz tega naslova izguba.

Ne razumem. Če država določi, da morajo ponujati elektriko po subvencionirani ceni, potem naj država plača razliko Petrolu.

Triglav tudi lepo tone v poplavah... bo zanimivo videti kaksen bo potencialen odboj ko se zadeve malo poležejo in ko bo jasno kaj bo z dividendami... sam sem se odlocil izkoristiti te padce in racunam da bo v par letih šlo nazaj proti 40e na delnico in 5% dividendam. Pa da vidimo :D

Novomesto je izjavil:

Ne razumem. Če država določi, da morajo ponujati elektriko po subvencionirani ceni, potem naj država plača razliko Petrolu.

Aja? Saj država marsikaj določa pa ne krije... se ti zdi da država krije nam pri gradbenih vsa pridobivanja soglasij čeprav to zahteva?

Če Petrolu kaj ni všeč lahko zapre štacune in gre

Moram se oglasit. Država bi morala kriti pridobivanje soglasij za tvoje gradbeno dovoljenje?

Novomesto je izjavil:

Moram se oglasit. Država bi morala kriti pridobivanje soglasij za tvoje gradbeno dovoljenje?

Zakaj bi pa država morala kriti ceno če jo določi? Saj se lahko Petrol svobodno odloči in zapre štacune in gre drugam...

Zakaj pa država ne določi max. ceno za kilo kruha, mleko, moko, sladkor, kavo...?

Novomesto je izjavil:

Zakaj pa država ne določi max. ceno za kilo kruha, mleko, moko, sladkor, kavo...?

Ker se je tako odločila.... oz ker smo se vsi mi tako odločili preko demokratičnih volitev...

Na plebiscitu smo se odločili za samostojnost in tržno ekonomijo. (v socializmu smo imeli centralnoplansko ekonomijo)

Novomesto je izjavil:

Na plebiscitu smo se odločili za samostojnost in tržno ekonomijo. (v socializmu smo imeli centralnoplansko ekonomijo)

Ja, povej to kako centralnoplanske cene so pri izdelavi osebne izkaznice, pa pri naročilu pasuša, zakaj ne mormo vsi tržit tega :))

Pač je država tako določila... tudi ceno bencina je omejila

Fantje, a ima kdo dostop do tega članka od Mateja Rigelnika?

Oropajmo banke!
Alternative denarju na bankah obstajajo. Dobre alternative. Ne bodite naivni. S takšno politiko obrestnih mer vas režejo pri živem telesu. Vi sami in nihče drug ni odgovoren za vaše premoženje.

https://www.finance.si/vlagatelj-maks/o...

Nekaj komentarjev:
"Politiki se aktivno trudijo biti nezavzeti za finančno opismenjevanje prebivalcev RS. Ta zločin povzroča vsako leto finančno škodo, primerljivo z letošnjimi poplavami. Za bolj plastično predstavo, 26 mrd na bankah, 10% zamujen donos, 2,6 mrd eur."

"30 let samostojne Slovenije in zamujenih donosov. Kje je šele multiplikator, ko bi se dividende in kapitalski dobički ljudi zavrteli skozi potrošnjo prebivalstva.
Davki na kapitalske dobičke in dividende pa spet kot multiplikator v večjo potrošnjo države.
Ob večji finančni pismenosti ljudi bi tudi bilo manj popuša v kripto in piramidnih shemah.
Ljudem je povzočena že škoda, ocenjujem, na nivoju 100mrd eur v času te države."

Zanimivost, Matej Rigelnik je v klepetu razkril svoj portfelj:
"Sicer pa so največje pozicije ze kar nekaj casa (prosim ne se smejat :)): navedene od najvecje, do manjse:
Luka Koper, Krka, XMWO (svetovni ETF, zadrzuje dividende), prednostna delnice Fortis ( v Kanadskih dolarjih, Fortis je utility), NLB, Messer Tehnogas ( še meni je smesno :)), Verallia, VWO ( etf, emerging markets), Verallia, Angleška inflacijska obveznica, Obveznica v mehiskih pesotih, pol je pa še enih 20 pozicij."

LapD ::

Več informacij je v komentarjih ... hiter povzetek članka: tabela zakladnih menic s pričakovanim donosom okrog 3,5% in 60% donosnost avtorjevega portfelja v zadnjih treh letih.
web&motion designer
1
2
3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
798205997 (3162) Vaseer
»

kako deluje borza?

6666 (528) gruntfürmich
»

Kaj storiti z delnicami/obveznicami ob ukinitviregistrskih računov (strani: 1 2 )

6714906 (10745) konspirator

Več podobnih tem