» »

kako deluje borza?

kako deluje borza?

Ferdo Piš ::

Primer: jaz bi rad kupil 10 lot delnic.
Na borzi oseba A odda ponudbo za NAKUP 10 lot po ceni 50€/delnico, oseba B odda ponudbo za PRODAJO 7 lot po ceni 60€/delnico, oseba C pa odda ponudbo za PRODAJO 3 lot po ceni 70€/delnico.

Jaz, če hočem kupiti, moram osebi B ponuditi in plačati 420€, osebi C pa 210€. Torej sem plačal 630€ za 10 lot in borzna cena te delnice se postavi na 63€.
Oseba A ne kupi ničesar, ker je dala prenizko ponudbo.

Če pa me osebi B in C prehitita in spustita ceno in oddata ponudbo za PRODAJO po ceni 50€, takrat pa skleneta posel z osebo A in cena te delnice se postavi na 50€.

Ali prav razumem delovanje borze? Ali se tečaj spreminja tudi, če danes ni bilo sklenjenega nobenega posla? (Imamo še borzne indexe, ki kotacijo potegnejo gor ali dol, ampak domnevajmo, da ima to v danem trenutku zanemarljiv vpliv.)

Tečaj (ki je posledica ponudbe in povpraševanja ter sklenjenih poslov) gre pa gor in dol kot posledica poslovanja firme, ekonomskih vzrokov, cen vsega in svašta, inflacije, državnega udara v Kongu, če je Musk zjutraj jedel kosmiče itd itd.
Eden od teh vzrokov je tudi najava izplačil dividend: takrat gre (načeloma) tečaj navzgor, ker vsi kupujejo. Na presečni datum pa pade. Močno!
Zakaj?
Zato, ker so vsi začeli prodajati (če DA, zakaj so začeli prodajati?), ali zato, ker je na borzi nek mehanizem, ki preprečuje, da bi kupil tik pred presečnim datumom, pobral dividende in potem prodal?
Lahko kak strokovnjak tole zelo preprosto razloži?

pingme ::

Ferdo Piš je izjavil:

Primer: jaz bi rad kupil 10 lot delnic.
Na borzi oseba A odda ponudbo za NAKUP 10 lot po ceni 50€/delnico, oseba B odda ponudbo za PRODAJO 7 lot po ceni 60€/delnico, oseba C pa odda ponudbo za PRODAJO 3 lot po ceni 70€/delnico.
Jaz, če hočem kupiti, moram osebi B ponuditi in plačati 420€, osebi C pa 210€. Torej sem plačal 630€ za 10 lot in borzna cena te delnice se postavi na 63€.

Ne, cena na borzi je zadnji sklenjeni posel, torej 70€. Včasih se je sicer na LJSE izračunala res iz povprečja, sedaj je pa vedno zadnji posel (enako tudi na nyse in verjetno povsod drugod), kar sicer omogoča pri nizko likvidnih delnicah tudi manipulacije, ampak tako pač je.
Če bi teh 10 delnic bilo zadnji posel v dnevu, bi torej na papirju naredil 70€ dobička ;-)

Glede padca ob presečnem datumu dividende je pa logično - podjetje izplača del dobička in je posledično toliko manj vredno in temu se prilagodi ponudba in povpraševanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

pingme ::

Sicer pa nobena pametna fizična oseba v Sloveniji ne bi kupila delnice blizu presečnega datuma dividende, ki bi bila recimo 10%.
Kupiš za 100€, dobiš 10€ dividende, delnica je sedaj vredna 90€, ti moraš pa še 2,5€ davka plačati.
Primer - danes je presečni datum CICG (kjer je bila dividenda več kot 10%).

Ferdo Piš ::

Vem. Nobeden ne bo kupil.Danes torej ni bilo sklenjenega nobenega posla, torej velja zadnji sklenjen posel, torej tisti od včeraj.
Kako je potem mogoče, da je danes padec?

coldman ::

Danes so npr. bili posli za Cinkarno https://ljse.si/si/papir/310?isin=SI003..., že takoj je padlo približno za vrednost dividende.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: coldman ()

FrRoSt ::

Ferdo Piš je izjavil:

Eden od teh vzrokov je tudi najava izplačil dividend: takrat gre (načeloma) tečaj navzgor, ker vsi kupujejo. Na presečni datum pa pade. Močno!
Zakaj?
Zato, ker so vsi začeli prodajati (če DA, zakaj so začeli prodajati?), ali zato, ker je na borzi nek mehanizem, ki preprečuje, da bi kupil tik pred presečnim datumom, pobral dividende in potem prodal?
Lahko kak strokovnjak tole zelo preprosto razloži?

Pade zato, ker takrat delnica izplača dividendo, to pomeni, da je dejansko toliko manj vredna od včerajšnje kotacije! In prav je tako.
Ni pa to pri vsaki delnici! Nekatere (ameriške) dividend celo nimajo ali imajo minimalne, vse (ali večina pa gre samo v rast delnice!

Ferdo Piš je izjavil:

Vem. Nobeden ne bo kupil.Danes torej ni bilo sklenjenega nobenega posla, torej velja zadnji sklenjen posel, torej tisti od včeraj.
Kako je potem mogoče, da je danes padec?

Danes je presečni datum! Če jo kupiš, ne boš upravičen do te dividende (izplačila)!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FrRoSt ()

gruntfürmich ::

na kripto borzah ti bo najbolj jasno prikazano, kako deluje borza ter ponudba/povpraševanje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547152981 (17684) Thomxy
»

Nakup delnic NKBM? (strani: 1 2 3 4 )

17414831 (3155) Malidelničar
»

Kaj storiti z delnicami/obveznicami ob ukinitviregistrskih računov (strani: 1 2 )

6714866 (10705) konspirator
»

V kateri sklad vložiti?

399387 (7249) Spajky

Več podobnih tem