» »

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

Temo vidijo: vsi
««
89 / 91
»»

TheBlueOne ::

tikitoki je izjavil:

Ce se podjetje pritozuje, da delavcev ni, ceprav je problem zgolj prenizko placilo. Je seveda edini normalen odgovor: Dvignite place, ali nehajte jambrati.

No ja, ni ravno tako. Ce visas place moras naceloma vsem, ne samo tam, kjer imas odprta delovna mesta. Problem so b.p. lahko prenizke cene na trgu kjer prodajas. Torej vecinoma je tako, da imas podjetje, ki cisto OK posluje ampak ne bi poslovalo OK, ce dvigne place. Premalo delovne sile pa praviloma ne pomeni propad, ampak samo, da ne bos izkoristil celotnega potenciala.

In v teh primerih bodo podjetniki seveda jamrali, ker od poslov zivijo oni in drzava in je skoda, ce jih moras skartirati, ker ni delovne sile. Ne bos pa zaradi tega zmanjsanega potenciala sel visat strosek delovne sile in sel ogrozati celotno podjetje.

tikitoki je izjavil:

Ce delavcev ni, jih pac ni. Mislim, da je to v vecini primerov neobstojec primer in je skoraj vedno krivo prenizko placilo, ali previsoke zahteve delodajalca. Ce iscejo folk, ki bi bil pripravljen delati za drobiz, ki ga zares ne rabijo, je zelo neokusno, da stokajo o pomankanju delovne sile.
Kar se tice usposobljene delovne sile. Ce v kader ne vlagas, si si sam kriv. Lahko Z VISJIM placilom privabis tuj kader. Sam izkusen in usposobljen kader ne raste na drevju, temvec je rezultat dolgoletnih vlaganj.

Kaj pa vem, kjer zivim jaz so place vecinoma zelo spodobne, kjer delam pa manjka ljudi pri ravno najboljse placanih poklicih.

Kar se tice neokusnosti stokanje to pocnejo bolj redka podjetja, seveda pa se poroca o tistih, ki so v tezavah. Enako brezpredmetno bi bilo posplosit, da so delavci nesposobni, ker jih nekaj stoka o tem kako je tezko. Tu se nekaj posplosuje, v realnosti pa moras gledati vsako podjetje posebej.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

TheBlueOne je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Ce se podjetje pritozuje, da delavcev ni, ceprav je problem zgolj prenizko placilo. Je seveda edini normalen odgovor: Dvignite place, ali nehajte jambrati.

No ja, ni ravno tako. Ce visas place moras naceloma vsem, ne samo tam, kjer imas odprta delovna mesta. Problem so b.p. lahko prenizke cene na trgu kjer prodajas. Torej vecinoma je tako, da imas podjetje, ki cisto OK posluje ampak ne bi poslovalo OK, ce dvigne place. Premalo delovne sile pa praviloma ne pomeni propad, ampak samo, da ne bos izkoristil celotnega potenciala.

In v teh primerih bodo podjetniki seveda jamrali, ker od poslov zivijo oni in drzava in je skoda, ce jih moras skartirati, ker ni delovne sile. Ne bos pa zaradi tega zmanjsanega potenciala sel visat strosek delovne sile in sel ogrozati celotno podjetje.

tikitoki je izjavil:

Ce delavcev ni, jih pac ni. Mislim, da je to v vecini primerov neobstojec primer in je skoraj vedno krivo prenizko placilo, ali previsoke zahteve delodajalca. Ce iscejo folk, ki bi bil pripravljen delati za drobiz, ki ga zares ne rabijo, je zelo neokusno, da stokajo o pomankanju delovne sile.
Kar se tice usposobljene delovne sile. Ce v kader ne vlagas, si si sam kriv. Lahko Z VISJIM placilom privabis tuj kader. Sam izkusen in usposobljen kader ne raste na drevju, temvec je rezultat dolgoletnih vlaganj.

Kaj pa vem, kjer zivim jaz so place vecinoma zelo spodobne, kjer delam pa manjka ljudi pri ravno najboljse placanih poklicih.

Kar se tice neokusnosti stokanje to pocnejo bolj redka podjetja, seveda pa se poroca o tistih, ki so v tezavah. Enako brezpredmetno bi bilo posplosit, da so delavci nesposobni, ker jih nekaj stoka o tem kako je tezko. Tu se nekaj posplosuje, v realnosti pa moras gledati vsako podjetje posebej.

Bottom line je, da je cisto vseeno kaksen bi bil namisljen potencial oz. dobicek podjetja, ce bi bili navoljo imaginarni delavci, ki so pripravljeni in sposobni zapolniti delovna mesta za ponujeno placilo.
Ce podjetje ni sposobno izpolniti planov, ali je celo propade, ni nobene resne skode v okolju, kjer delavcev domnevno primankuje. Razen, ce mislis, da ima vsakdo pravico do podjetja, ki si ga je zamislil, ceprav ideje v realnosti ni sposoben izpeljati?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

tikitoki je izjavil:

Bottom line je, da je cisto vseeno kaksen bi bil namisljen potencial oz. dobicek podjetja, ce bi bili navoljo imaginarni delavci, ki so pripravljeni in sposobni zapolniti delovna mesta za ponujeno placilo.
Ce podjetje ni sposobno izpolniti planov, ali je celo propade, ni nobene resne skode v okolju, kjer delavcev domnevno primankuje. Razen, ce mislis, da ima vsakdo pravico do podjetja, ki si ga je zamislil, ceprav ideje v realnosti ni sposoben izpeljati?

Ce propade pac propade. To je ja jasno.

Ce tudi podejtje ves cas isce pa ne pomeni, da je karkoli zares narobe. Ce poleg tega se tarna pravtako ne pomeni, da je kaj narobe, ker tarnajo vsi, podjetja, vlada, zaposleni, tako se pac boris, da dobis kaj vec v svojo korist. Zna biti, da podjetje apelira na tocno to, kar mantra nonstop Mato in sicer, da vlada razbremeni stroske.

Lahko pa b.p. z nacinom, da ce imas prosta delovna mesta zaradi preslabih plac potem zapres, posledicno skodujes zaposlenim kateri so bili pripravljeni sprejeti placni kompromis iz teh ali onih razlogov.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

Ce delavcev ni, komu skoduje propad podjetja? To bi drzalo zgolj v primeru, da delavcev ne primankuje, podjetje ima na voljo ljudi, ki so delovno mesto pripravljeni, a podjetje kljub temu propade.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

tikitoki je izjavil:

Ce delavcev ni, komu skoduje? To bi drzalo zgolj v primeru, da delavcev ne primankuje, podjetje ima na voljo ljudi, ki so delovno mesto pripravljeni, a podjetje kljub temu propade.

Je razlika kako vzames statistike. Ce v Sloveniji manjka 1000 navadnih dealvce, 500 pa jih odpusti Mura, to ne pomeni, da imas problem resen, ker jih je tam kjer je Mura verjetno ze trenutno prevec, ceprav imas statisticno deficit.

PrihajaNodi ::

Kaj bluzite. Edini ki je sposoben je borut tu na forumu. Iz ekonomskega tehnika ki je delal kot skladiscnik danes kupuje drugo jahto s kesom od kripta.

Je peljal scat vse matote pa invictuse s pepetom
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

dexterboy ::

TheBlueOne je izjavil:

Kje je bilo kaj znano? Jaz zivim na zahodu in ni prav nic bilo znano. Bil je zaprt sistem, se prakticno niso upali do meje. Je pa bilo spostovano v sami drzavi, ker so ti to plasirali. Kaj mislis, da bi tam smel tako bentit cez drzavo, ce ti kdo ni prezivel? Si pac moral pozreti in pogledati dnevnik kjer so ti povedali kako diktator raztura.
Model, brez zamere in z vsem spoštovanjem do dela, ki ga opravljaš in si ga opisoval v tej temi, ampak se bojim, da živiš v oblakih, vidiš gozd in ne drevesa, dej se že enkrat spusti na realna tla, đizs, pa sej nisi zabit, no… pa če ni skrivnost, koliko pomladi šteješ? Lahko zaokrožiš, ni treba točne cifre…
Ker to, kar ti pišeš, je pogled iz orbite mednarodne vesoljske postaje.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

aviator ::

PrihajaNodi je izjavil:

aviator je izjavil:

Počasi bomo postali država 3 sveta z bangladesani ipd. ter hordo jeznih upokojencev z odseljenimi mladimi kot so vsi okoli nas.

Če se nam tastari v prevelikih bajtah ne bi toliko smilili, bi jih čez mejo odšlo bistveno več.

Če bodo stroške naslednje recesije spet obesili samo mladim, pa se znajo sprazniti tudi mansarde.

V hofer bi sel pri 19 delat. 1200 eur place, vzames kredit 100 k kupis garsonjero in NE jamras!

Sej zalostno je, da imam kot ing. strojnistva 200 eur vec...

Zgleda bo treba spet menjat...

Sparkxl ::

Mato989 je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Ne govorimo o službah za jurja. Se boš ptijavil za zgoraj napisano?

Bom če je plača 100k na mesec in me dokvalificirajo da spremenim work field...

Aha...100k za tajnico? Do takrat pa boš gural za 1200 na balkanu? Saj ne vem ali se samo delaš bedaka iz sebe ali si res omejen program.

Torej šol sploh ne rabimo? Samo greš pri 14 delat in te že oni naredijo mojstra.

Glej, za razliko od tebe online eksperta, sem jaz dejansko res šel to pot. Veš kak se je končala? Porazno za mene.

Delal sem nekaj let v gradbeništvu na zahtevnih delovnih mestih, brez gradbenega faksa. So mi dali nešteto šans, ampak manjko znanja iz šole se je vedno poznal na vsakem koraku.

Mato989 ::

TheBlueOne je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Lahko ti obrazlozis v cem je problem, ce zaprejo, ce delovne sile ni, ali jo niso sposobni privabiti?

Problem je, ce predpostavis, da ce ima podjetja odprta delovna mesta zaradi nizkih plac, da mora potem zapreti ali pa dvigati place dokler ni vse zapolnjeno. Ce delovne sile sploh ni pa niti ni vprasanje, ker so to enostavno zgodi. Ideja je bila, da ce imas odprta delovna mesta moras visati place tako dolgo dokler niso zapolnjena, kjer se gladko ignorira, da delovna mesta, ki so odprta praviloma niso odlocilna za zmoznost poslovanja ampak bolj za zmoznost, da podjetje izkoristi ves potencial.

Ne, problem je če imaš razpisana delovna mesta na katere se nihče ne prijavi ti pa potem po TVju kot Pišek jokaš da KADRA NI... Potem pač pride nekdo kot jaz in ti POVE da kader je samo ne za te plače... Potem pa pride Blue One in pove da to oni kao vejo, torej se delajo butle

Glej, za razliko od tebe online eksperta, sem jaz dejansko res šel to pot. Veš kak se je končala? Porazno za mene.

Zanimivo, ker jaz sem tudi šel po tej poti z ekonomsko gimnazijo in VSŠ Ekonomije sem šel na certificiranje za Programerja CNC strojev v 3 jezikih... no na koncu sem brez strojnega znanja enako dobro programiral CNC stroje, medtem ko sem pač v knjigo malo večkrat pogledal (in na google) koliko kateri material rabi obratov in pomikov da ne zjebem vseh orodij vpetih...

Odšel sem ven iz faha predvsem zaradi želje po več izmenskem delu ki je bilo preslabo plačano.

TheBlueOne je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Ce delavcev ni, komu skoduje? To bi drzalo zgolj v primeru, da delavcev ne primankuje, podjetje ima na voljo ljudi, ki so delovno mesto pripravljeni, a podjetje kljub temu propade.

Je razlika kako vzames statistike. Ce v Sloveniji manjka 1000 navadnih dealvce, 500 pa jih odpusti Mura, to ne pomeni, da imas problem resen, ker jih je tam kjer je Mura verjetno ze trenutno prevec, ceprav imas statisticno deficit.

Seveda, krivda pa je v nemobilnosti delovne sile v SLO... v USA se jim ni problem preselit ali delat 500km stran, v SLO je že 30km stran komaj sprejemljivo. Seveda pa so krive za to predvsem višine plač... verjamem da bi se Murina delavka vozila tudi v LJ delat, samo nae za 1,5k bruto, za 2,5k pa verjetno bi.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Od posla za katerega dobijo tako nizko maržo da ne morejo prenest dviga plač 10% ali 15% je pač bolje da propadejo.

Glede na to da primanjkuje kadra, večini niso solidne ;) Če bi bile, kadra ne bi primanjkovalo.

Sparkxl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Za pravo placo dobijo jutri vsaj mene

Mater si dolgočasn. Iščejo se kvalificarani ljudje, torej ti odpadeš. Tajnic imajo dovolj.
Lahko pa potrdim za jodlarje. Delat zdaj gori je luksuz, ki si ga nikoli v življenju nebi niti upal predstavljati. Cartajo nas do skrajnih mej, samo da jim ne zbrišeš. Sem ravno prejšnji teden bil službeno v pragi. To je do zdaj izgledalo tako da si proti koncu šihta šel gor, prespal, tam celi dan oddelal in potem domov. Zdaj po novem se prvi dan gre gor, drugi dan dela, tretji domov. Zraven dnevnic še dobimo 100€ neto, ker smo trpeli. In šef čisto vsak teden tečnari če res noben ne pozna nikogar da ga pripelje v firmo. Sanjski časi...
Kera branža, če ni skrivnost?

dexterboy je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Kje je bilo kaj znano? Jaz zivim na zahodu in ni prav nic bilo znano. Bil je zaprt sistem, se prakticno niso upali do meje. Je pa bilo spostovano v sami drzavi, ker so ti to plasirali. Kaj mislis, da bi tam smel tako bentit cez drzavo, ce ti kdo ni prezivel? Si pac moral pozreti in pogledati dnevnik kjer so ti povedali kako diktator raztura.
Model, brez zamere in z vsem spoštovanjem do dela, ki ga opravljaš in si ga opisoval v tej temi, ampak se bojim, da živiš v oblakih, vidiš gozd in ne drevesa, dej se že enkrat spusti na realna tla, đizs, pa sej nisi zabit, no… pa če ni skrivnost, koliko pomladi šteješ? Lahko zaokrožiš, ni treba točne cifre…
Ker to, kar ti pišeš, je pogled iz orbite mednarodne vesoljske postaje.

Praviloma ni slabo gledati iz sirsega vidika, ce je nacelna duskusija. Ce gledas vsako drevo tezko prides do zakljuckov, ki bi delovali kolikortoliko univerzalno. Zaokrozeno stejem dobre 35 pomladi.

svecka ::

Pri nas so šefi tako smotani, da ne dovolijo nekaterim oddelkom da ne delajo niti 1 dneva remote, čeprav so oni skoz na laptopu v službi. Sam pač šef potem nima kaj za delat, če nobenga od njegovega odelka ni v službi. Pa folk daja odpoved zaradi tega in ga ne gane, čeprav je oddelek podhranjen in trpi cela firma zaradi tega.

Malidelničar ::

PrihajaNodi je izjavil:

Kaj bluzite. Edini ki je sposoben je borut tu na forumu. Iz ekonomskega tehnika ki je delal kot skladiscnik danes kupuje drugo jahto s kesom od kripta.

Je peljal scat vse matote pa invictuse s pepetom

A lahko več info o njemu? Ne poznam njegove zgodbe.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Njegova zgodba je, da je bil povprečen janez, v kripto maniji 2 leti nazaj je zmetal kar nekaj denarja v en shitcoin, ki je poletel. O sposobnosti tu ne moremo govoriti, ampak samo o sreči. In od takrat je nodijev idol. Ker on poskuša isto že leta in leta, pa mu nikakor ne uspe.

@dexter avtomobilska industrija

Mato989 je izjavil:

Seveda, krivda pa je v nemobilnosti delovne sile v SLO... v USA se jim ni problem preselit ali delat 500km stran, v SLO je že 30km stran komaj sprejemljivo. Seveda pa so krive za to predvsem višine plač... verjamem da bi se Murina delavka vozila tudi v LJ delat, samo nae za 1,5k bruto, za 2,5k pa verjetno bi.

Torej so po novem krivi delavci? In ce bi ona imela toliksen bruto, torej bi bila to minimalka, bi v Sloveniji bilo vec kot dvakratnik pri placah in bi vse bilo temu primerno drazje. Temu primerno bi potem Mato razlagal, da ce bi imela 5000 bruto pa bi sla v Ljubljano.

Realnost je kakor je, izhajati iz nekega namisljenega ideala nima posebnega smisla.

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej so po novem krivi delavci? In ce bi ona imela toliksen bruto, torej bi bila to minimalka, bi v Sloveniji bilo vec kot dvakratnik pri placah in bi vse bilo temu primerno drazje. Temu primerno bi potem Mato razlagal, da ce bi imela 5000 bruto pa bi sla v Ljubljano.

Realnost je kakor je, izhajati iz nekega namisljenega ideala nima posebnega smisla.

Delavci so krivi samo ker so nemobilni in ker so (stare generacije) preveč lojalne in delajo podplačani...

Tudi sam sem deloma kriv nemobilnosti, ampak kot kaže je to v "genih" Slovencev oz. ljudi ki tu živimo.

Saj to je glih tisto kar govorim... če nekje delavcev primanjkuje in daš 2x minimalca (ne da je 2,5k bruto minimalec) in potem pridejo... ker drugače je druga opcija samo da prestaviš k delavkam v Muro fabriko ampak to je verjetno še dražje

Mato989 je izjavil:

Saj to je glih tisto kar govorim... če nekje delavcev primanjkuje in daš 2x minimalca (ne da je 2,5k bruto minimalec) in potem pridejo... ker drugače je druga opcija samo da prestaviš k delavkam v Muro fabriko ampak to je verjetno še dražje

Ce bi sledil niti je bil deloma namisljen scenarij tak:

-Slovenija isce 1000 nizko kvalificiranih delavcev.
-Mura opdusti 500

Ce bi bilo res, da samo povisas placo in pridejo od povsod, potem tako ali tako ne bi iskali 1000 delavcev in bi 500 Murinih ne imelo kam iti, ker po mato definicij deficit ne bi obstajal. Vsako izgublejno delovno mesto bi potem bilo nezaposljivo dokler se ne ustvarijo nova delovna mesta. Bi pa bilo zaradi nekonkurencnosti verjetno kar nekaj propadanja.

Mato989 je izjavil:

Tudi sam sem deloma kriv nemobilnosti, ampak kot kaže je to v "genih" Slovencev oz. ljudi ki tu živimo.

Ne ne, ni v genih. Samo ni enostavno. Ti povem kot nekdo, ki se je bil prvih deset let kariere pripravljen seliti in sem se selil. In kot nekdo, ki je to dal veckrat skozi se zavedam, da to ni realna opcija za vecino ljudi.

Zgodovina sprememb…

-Mura opdusti 500

Ce bi bilo res, da samo povisas placo in pridejo od povsod, potem tako ali tako ne bi iskali 1000 delavcev in bi 500 Murinih ne imelo kam iti, ker po mato definicij deficit ne bi obstajal. Vsako izgublejno delovno mesto bi potem bilo nezaposljivo dokler se ne ustvarijo nova delovna mesta. Bi pa bilo zaradi nekonkurencnosti verjetno kar nekaj propadanja.

Ne to ne drži, ker nikoli tudi v idealnih scenarijih se delovna mesta ne zapolnijo v istem dnevu... Saj nihče ne pravi da podjetje "ne bi smelo" iskat kadra nekaj časa... ampak če daš ti razpis za delovno mesto ven za 10 ljudi za neko proizvodnjo in po 3 mesecih ni noben prijavljen potem pač pogledaš kje je težava... (hint verjetno v plači oz. ugodnostim napram pogojem dela/lokaciji dela) In potem pač reagiraš ustrezno...

Če pa imaš razpis 1 leto zunaj ENAK pa nikogar ni ja potem pa pizdiš po TVju da kadra NI in bla bla bla, to pa je pač smešno.

Deficit seveda lahko obstaja, samo se pač prej ali slej zgliha če PROAKTIVNO iščeš... če pa iščeš tako da jamraš da mora država pripeljat sužnje za minimalca potem pa je to tisto s česar se jaz norčujem

Ne ne, ni v genih. Samo ni enostavno. Ti povem kot nekdo, ki se je bil prvih deset let kariere pripravljen seliti in sem se selil. In kot nekdo, ki je to dal veckrat skozi se zavedam, da to ni realna opcija za vecino ljudi.

Saj pravim tu ne vem, poznam pač nekaj prijateljev (gaming friends) iz USA kateri so se v lajfu vsaj 5x preselili tudi nekaj 100km stran (2 celo verjetno nekaj tisoč z ene obale na drugo) v Sloveniji pa je enim problem že 50km...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

To je v genih...to lahko izjavi samo mato, ki je za eno galaksijo odmaknjen od realnosti. Kako se boš z lastniško hišo, šoloobveznimi otroki vedno selil za službo? V teoriji se sicer sliši super ja.

Po mato teoriji tudi ne razumem, zakaj v podsaharski afriki enostavno ne dvignejo vsem plače iz 30 na 1000 na mesec in smo problem migracij v EU za vedno rešili.

Še najbolj fascinantno pa je, da te svoje umotvore neumorno in suvereno trosi iz ure v uro, iz dneva v dan. 24/7. Torej 3/4 svojega službenega časa in več ali manj cel prosti čas zabije tukaj da širi svoje idiotizme. Efektivno dela mogoče 20%. In to svojo efektivo bi on avstrijcem prodal za najmanj 100k, kot nekvalificirana tajnica bi jim dovolil, da imajo čast njega izučit. Včasih me boli ko vidim s kakimi si moram zemljo delit

To je v genih...to lahko izjavi samo mato, ki je za eno galaksijo odmaknjen od realnosti. Kako se boš z lastniško hišo, šoloobveznimi otroki vedno selil za službo? V teoriji se sicer sliši super ja.

Enostavno, kot da se noben še ni selil z froci??? Ti si to napisal kot da je to nemogoče... seveda je mogoče, samo motiviran (beri plačan) moraš bit ustrezno

Po mato teoriji tudi ne razumem, zakaj v podsaharski afriki enostavno ne dvignejo vsem plače iz 30 na 1000 na mesec in smo problem migracij v EU za vedno rešili.

Zato ker si zabit ki ne razumeš da to seveda ni edini pogoj, da morajo v tem času tudi uspet prodajat izdelke za to ceno, če ne zmorejo bodo propadli (logično) ampak če ne zmorejo naj ne jamrajo da ni delavcev... problem je dodana vrednost ki se ustvarja v efektivni prdaji.

Še najbolj fascinantno pa je, da te svoje umotvore neumorno in suvereno trosi iz ure v uro, iz dneva v dan. 24/7. Torej 3/4 svojega službenega časa in več ali manj cel prosti čas zabije tukaj da širi svoje idiotizme. Efektivno dela mogoče 20%. In to svojo efektivo bi on avstrijcem prodal za najmanj 100k, kot nekvalificirana tajnica bi jim dovolil, da imajo čast njega izučit. Včasih me boli ko vidim s kakimi si moram zemljo delit

Hja glej, pač olajšam sebi delo da v efektivnih 20% delovnega časa nardim skor za 6,5h dela... bistvo je da je nareto, samo nisem tako neumen da bom to razglašal da bom fasal duplo delo za isto plačo

Kaj zdaj nekaj tu serješ z dodano vrednostjo? Mato doktrina pravi, da je problem samo plača. Pika. Da za pravo plačo delavci takoj pridejo. Torej zakaj jim ne dvignejo plače na jurja?

IL_DIAVOLO ::

Mato989 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Mater si dolgočasn. Iščejo se kvalificarani ljudje, torej ti odpadeš.

Saj tu je glavni problem gospodarstva in delodajalcev, iščejo kvalificirane ljudi ne bi jih pa dokvalificirali, pol pa naj jamrajo.

Kaj ni zate glavni problem placa?

Pa ne sklepat cez vse, morda se samo podobni privlacite.

Kdo pravim da je za mene, mene dokvalificirajo na vsaki firmi, govorim za jamrače ki pravijo da kadra ni ;)

In ja glavni problem JE plača... ampak če vzameš nekvalificiranega za dobro plačo in ga učiš je pa tudi dolgoročno dobro, za oba, če sestaviš pravo pogodbo.

Point dokvalifikacije je, da lahko das nizko plačo.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

feryz ::

Sem šel zdajle v Logatec na pumpo.
Delovni čas iz 6 - 22 na 7 - 19.
Tako da, v kolikor kdo rabi službo iz tistega konca, jo verjetno ni treba dosti iskati. Vsaj predvidevam da je to zato.

stara mama ::

TheBlueOne je izjavil:

tikitoki je izjavil:

No ja, ni ravno tako. Ce visas place moras naceloma vsem, ne samo tam, kjer imas odprta delovna mesta.

Mogoče so se pa delovna mesta sprostila ravno zaradi prenizkih plač obstoječim delavcem.
V tem primeru se štafetna palca vrne spet delodajalcu, ker je to njegov (ekonomski) problem in ni delavec dolžen prenašat tega jamranja.
Delavec se ukvarja s svojimi drugimi problemi.

Če ne more/zna dvignit vrednost svojih produktov, se praviloma poslovanje takega podjetja pač preneha.

Zgodovina sprememb…

Sparkxl je izjavil:

Kaj zdaj nekaj tu serješ z dodano vrednostjo? Mato doktrina pravi, da je problem samo plača. Pika. Da za pravo plačo delavci takoj pridejo. Torej zakaj jim ne dvignejo plače na jurja?

Jaz sem svoje stališče nekajkrat obrnil.
Najprej, da realno se bodo plače težko dvigovale zaradi nizke dodane vrednosti. Ob tem me je motilo, ker so prejšnje vlade (to mnenje sem razvil ravno v času Pahorjevega umetnega dviga minimalca iz 450 EUR neto na cca 580 EUR neto) umetno dvigovale najnižjo plačo in rušile razmerja na plačni lestvici. Kot krizni diplomant (2008) sem takrat že imel informacije o slabem položaju srednjega kadra, zadeve sem občutil tudi sam kako stojijo, kakšna je realnost na trgu dela, takrat je pritisnila še kriza 2008-2010 in predvsem 2011-2012 ko je bilo najhuje, ko so gospodarske silnice plačno piramido še bolj načele.

Potem so se plače res minimalno dvigovale cca 8 let, vse obdobje 2008-2015. Ker zadeve nikamor niso šle in tudi sam sem videl kako je v privat sektorju sem spremenil mnenje in si mislil, naj grejo pač vse firme v SLO v k***a, če niso sposobne dvigniti plač.
To pa zato, ker sem domneval, da se bo problematika nizke dodane vrednosti vseeno v desetletju po 2008 rešila in dejansko se takrat NI. Podcenjeval sem strukturne nepravilnosti v slovenskem gospodarstvu in ostale strukturne težave političnega izvora. Zato sem bil neučakan glede sprememb in si mislil, naj gre vse v PM. Nisem videl kakšne hude potrebe po internih spremembah je imelo slovensko gospodarstvo, kako močno so se morale firme spremeniti, da je sploh lahko šlo gor. Dejansko so bile tranzicijske napake delovanja privat sektorja in političnega mešetarjenja z njim tako hude, da ni moglo priti do tako hitrega turnarounda, kot sem ga sam (zmotno) pričakoval ...

Potem sem stežka sam (opomba: sem družboslovec!) napredoval, se trudil, stopnička za stopničko, videl sem takrat po 2015 še posebej pa do 2018-2019 (pred COVID-om), da so KONČNO tržna gibanja začela konkretno delovat, firme so si toliko opomogle (izvoz!!!, nove proizvodne firme, ki so morda nastale šele tam 2005 a so končno po 10 letih zalaufale z obsegom proizvodnje, novi izdelki, racionalizacija in razdolžitev firm, bolj efektivno poslovanje SLO firm) da so plače začele opazno lesti gor (tehnični kader - najprej Slo-Tech IT, pa tudi že ostali inženirsko-tehnični kader, privat sektor je bil bolj privlačen, znaki diferenciacije po panogah, položajih). Nakar Šarec (!) dvigne minimalca (pa še nekaj populistično z regresom, istočasno mi je pa delnice podražil) in naredi prvi poizkus državne intervencije. Dokončno pa je sedaj Meščeva Levica šla razsuvati plačna razmerja.

Zdaj sem se vrnil na moje izhodiščno stališče, da je potrebno upoštevati realne zmožnosti firm, ki se vedno pokažejo (najprej 2015-2019; zdaj nov pospešek post 2021) delovanje trga dela (zelo očitno po 2019) in da se politično zadev ne za prehitevati (2008 Pahor), če firme niso tega zmožne (2008-2015) oz. se z političnimi posegi naredi potencialno veliko plačno škodo (post-2023?).

Pat_MaGroin ::

Sej se je zacelo. Letos je število s tečajev najvišje po 2008, nekaj inercije je se, potem pa se konča.

2024 bodo zaposlitvene možnosti cisto drugačne kot letos.

Pat_MaGroin je izjavil:

Sej se je zacelo. Letos je število s tečajev najvišje po 2008, nekaj inercije je se, potem pa se konča.

2024 bodo zaposlitvene možnosti cisto drugačne kot letos.

Dvomim da bodo MNOGO slabše kot danes, razlog tiči v dejstvu da vsako leto se generacija delovno aktivnih zmanjša za cca 7k ljudi, napram prihajajočim 18 letnikom

aviator ::

Gremo pobirat stave koliko bo cez 5 let nas javni dolg.

Jst recem 170 posto.

aviator je izjavil:

Jst recem 170 posto.

Naredi drugo temo, tole je off topic, ampak samo glede tega, ni mi všeč ko se sleparsko gleda take zadevep rocentualno, ker inflacija bo povišala tudi prilive v proračun... mene zanima nominalni dolg

aviator je izjavil:

Jst recem 170 posto.

Torej, če te pravilno razumem tvoja teza je, da bo do vplivalo na recesijsko vzdušje v SLO, višjo brezposelnost in s tem zastoj v rasti plač t.j. ponovitev obdobja 2008-2015?
(če ostanemo pri temi)

Tile so, vsaj tako se bere, še slabši od nas.
Očitno denar ne nuca popolnoma nič, ne glede na tukajšnje natolcevanje.

https://n1info.si/gospodarstvo/delavcev...

Velki ::

Krvavo potrebujejo delavce, toda ...

Vsaj začasno bi si avstrijske oblasti lahko pomagale tudi z begunci iz Ukrajine. Ti so v povprečju dobro izobraženi. Bivanje in tudi delo jim v Avstriji omogoča tako imenovana modra karta. A kljub pomanjkanju delovne sile je službe za zdaj v avstrijskih podjetjih dobilo le slabih 9.000 od skupaj 96.000 ukrajinskih beguncev. Tisti, ki jim je to uspelo, so večinoma končali na nekvalificiranih delovnih mestih, pod svojimi kvalifikacijami, praviloma v turizmu in gostinstvu.

"Takoj bi lahko začela kot čistilka. Vendar se bojim, da se nato tega poklica ne bom nikoli več rešila. Študirala sem ekonomijo, delala sem v banki, tudi kot vodja oddelka," razlaga Maryna Radionova, begunka iz Kijeva. Trenutno živi pri prijateljih in obiskuje tečaj nemščine, da bi nato lahko morda dobila službo primerno izobrazbi.

Podobno slaba je statistika pri ljudeh iz Sirije. V prvih dveh letih po velikem begunskem valu so avstrijska podjetja zaposlila komaj vsakega desetega, danes dela (le) polovica Sircev, ki so se ustalili v Avstriji.

IN SI KAR NE DAJO DOPOVEDAT KJE DELAJO NAPAKE... SO RAVNO TOLK ŠUTASTI KOT MI!
Haha pa zdravnikom zdaj kar 140000 bruto, šlosar pa verjetno 50000. Zadnji naj vgasne luč.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Velki ()

miha98 ::

Mato989 je izjavil:

-Mura opdusti 500

Ne to ne drži, ker nikoli tudi v idealnih scenarijih se delovna mesta ne zapolnijo v istem dnevu... Saj nihče ne pravi da podjetje "ne bi smelo" iskat kadra nekaj časa... ampak če daš ti razpis za delovno mesto ven za 10 ljudi za neko proizvodnjo in po 3 mesecih ni noben prijavljen potem pač pogledaš kje je težava... (hint verjetno v plači oz. ugodnostim napram pogojem dela/lokaciji dela) In potem pač reagiraš ustrezno...

Če pa imaš razpis 1 leto zunaj ENAK pa nikogar ni ja potem pa pizdiš po TVju da kadra NI in bla bla bla, to pa je pač smešno.

Deficit seveda lahko obstaja, samo se pač prej ali slej zgliha če PROAKTIVNO iščeš... če pa iščeš tako da jamraš da mora država pripeljat sužnje za minimalca potem pa je to tisto s česar se jaz norčujem

Saj pravim tu ne vem, poznam pač nekaj prijateljev (gaming friends) iz USA kateri so se v lajfu vsaj 5x preselili tudi nekaj 100km stran (2 celo verjetno nekaj tisoč z ene obale na drugo) v Sloveniji pa je enim problem že 50km...

Mama hotel je über alles... Ne razumem ljudi , ki se selijo in dajo pol plače (ali tretjino) za najemnino in ostale stroške??? Kje je tu logika?

Telbanc ::

TheBlueOne je izjavil:

Mlajši bojo spizdli v Avstrijo, kjer jih zaj ne moti niti to, če ne govoriš nemško. Če maš delovno intenzivno panogo nimaš z folkom nad 45 let kej počet. Ker so že dal svoje skoz. Poglej Talum presežne delavce vsem manjka še čist mal do penzijona. In statistika ti pokaže 120 novih na zavodu. Nice. Situacija je taka, da v državni upravi UE, težko dobiš folk za delo na oddelku za promet.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Nekaj sem slišal, da se gradbeništvo ohlaja. Če je to res, se zna zgoditi kakšen preobrat na trgu delovne sile ali pa bodo samo gradbinci, če slučajno ostanejo brez dela, šli v druge branže?

Da gradbinci se ze masovno prijavljajo na delovna mesta negovalk v domovih in na delovna nesta zdravnikov

Matr, gradbeništvo u ku..., mato pa že ob petih zjutraj začne tlačaniti?
Mogoče bi povabil kakega gradbinca v družbo, da te malo razbremeni.

Gradbeništvo je padlo kakih 30%, ja.
Ampak zato ne pričakujte, da boste zjutraj poklicali keramičarja, popoldne pa bo začel. Tega filma še dolgo ne bo.

feryz je izjavil:

Matr, gradbeništvo u ku..., mato pa že ob petih zjutraj začne tlačaniti?
Mogoče bi povabil kakega gradbinca v družbo, da te malo razbremeni.

Gradbeništvo je padlo kakih 30%, ja.
Ampak zato ne pričakujte, da boste zjutraj poklicali keramičarja, popoldne pa bo začel. Tega filma še dolgo ne bo.

Ne rabim, sem dal bazo sinhronizirat pa je :) Zdaj pa mam čas za slotech

Aha. Jaz sem bil ob tem času sinhroniziran s svojo notranjo uro.
To se mi zdi bolj pomembno kot tlaka. Baje je tudi bolj blagodejno za dušo in telo.

Telbanc je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Mlajši bojo spizdli v Avstrijo, kjer jih zaj ne moti niti to, če ne govoriš nemško. Če maš delovno intenzivno panogo nimaš z folkom nad 45 let kej počet. Ker so že dal svoje skoz. Poglej Talum presežne delavce vsem manjka še čist mal do penzijona. In statistika ti pokaže 120 novih na zavodu. Nice. Situacija je taka, da v državni upravi UE, težko dobiš folk za delo na oddelku za promet.

Lahko to misel malce bolj razdelaš, ker mi ni čisto jasno, 1) zakaj z folkom nad 45 ne moreš nič počet v delovno intenzivni (ob avtomatizaciji in izboljšavah delovnih mest in pritiskih na plačne pogoje za troizmensko itd.) pa 2) da v UE težko dobiš folk za delo a oddelku za promet (kaj je fora tega oddelka, oz. te primerjave)?

Zato ker misli, da je on boljši od ljudi nad 45 let.
Jaz jih nekaj zaposlujem. Z lahkoto se poščijejo na take okrog 20 let.
Pa eden šteje že 55 let. Je dosti več vreden od vsakega mulca pri 25. Tudi dvigne krepko več in krepko lažje. Ker ima, za razliko od mularije, možgane so dejansko nekaj vredni.

Folk težko dobiš za karkoli. Ne vem, zakaj bi bila UE izjema. Poznate kakšnega mulca, ki mu paše 8 ur sedeti v pisarni in zijati v luft? Jih ni.

feryz je izjavil:

Pa eden šteje že 55 let. Je dosti več vreden od vsakega mulca pri 25. Tudi dvigne krepko več in krepko lažje. Ker ima, za razliko od mularije, možgane so dejansko nekaj vredni.

Folk težko dobiš za karkoli. Ne vem, zakaj bi bila UE izjema. Poznate kakšnega mulca, ki mu paše 8 ur sedeti v pisarni in zijati v luft? Jih ni.

V pisarni ne, od doma pa komot

Ne, tudi od doma ne. Rad bi videl mulca pod 30, ki dela od doma.
Razen če si mislil, da jih od doma veliko zija v luft 8 ur, to ti pa verjamem.

Ne vem pa, kako bi ti od doma vročil vozniško človeku v roke.
Hočeš da ti non stop zvonijo na vratih?

feryz je izjavil:

Ne, tudi od doma ne. Rad bi videl mulca pod 30, ki dela od doma.
Razen če si mislil, da jih od doma veliko zija v luft 8 ur, to ti pa verjamem.

Ne vem pa, kako bi ti od doma vročil vozniško človeku v roke.
Hočeš da ti non stop zvonijo na vratih?

Pošlje se priporočeno? Direkt s tiskarne, zakaj mora nekdo na okencu izročat?

Zakaj pa pasuš lahko dobim po pošti domov?

Yep, prav imaš, zakaj?
Zato, da imamo 200k plus ljudi na področju birokracije.

Seveda, in dejansko je bolje da nekdo doma nažiga igrce in dobi minimalca, kot da v luft gleda na UE in deli vozniške za minimalca + 50% :))

Se pa strinjam s tabo.
Kdor ima certifikat (ali bla, bla, bla, nekaj požegnanega od države), bi komot naredil sliko doma, vse skupaj spakiral, poslal na računalnik na UE, od tam na računalnik v Cetis, od tam v printer, pakirno enoto in nato v poštomat.
V bistvu bi rabil samo eno osebo za tvojo osebno ali vozniško, whatever, to je dostavljalca do poštomata.
Ampak tega niti v ZF filmih ni, kaj šele v lopovluku.

feryz je izjavil:

Tu se strinjam da nekateri starejši imajo res večje sposobnosti in zmožnosti od milenijcev in Z-jevcev. Kar je po svoje žalostno, ke rmlad človek bi moral svojo mladost, energijo, izkoristiti v to da prehiti starejše, ne pa da se vleče kot megla, stagnira, ne izkoristi priložnosti.

Po drugi strani pa Mato989 pravilno razlaga - in številni na tem forumu NE razumejo tega - da je en del 'puntanja' mladih preprosto zato, ker v SLO odgovornost, višja zahtevnost dela, bolj neugoden urnik, težji pogoji dela, višji stres, whatever NISO pravilno ovrednoteni. To da človeku daš, 15% - 30% višjo plačo od minimalca, ali pa da zadevo ovrednostiš na povprečno plačo, NI realno. Je celo svinjsko ker na silo izigravaš tržne zakonitosti.

Jaz tu podobno poudarjam, da je težava, ker mladim onemogočamo dostop do plačnega razmerja glede na minimalca vsaj 1:2 relativno hitro (!), kar bi bil higienski minimum, nasprotno določen del javnosti in politike teži k povrnitvi razmerja iz socialističnega leta 1970, ki je nekako 1:1,5. Ampak mladi za razmerje 1:1,5 NE bodo delali.

S tem, da dodajam, da so mladi videli kako smo ga mi milenijci, ki smo prišli na trg 2010 najebali, ker sta politično zaslombo imela Erjavec in DeSuS. Takrat se je zgodil plačni kolaps za veliko višjih kadrov. Po eni strani so mladi videli, da se je zgodila prekarizacija družboslovnega kadra - ki se ni in se verjetno nikoli več ne bo vrnila na "dobre stare čase" tam do leta 2000. Po drugi strani je pa takrat v javnost prišlo stanje podplačanega STEM uni kadra in podplačanega kvalificiranega, srednješolskega tehničnega kadra.

Le-ti pa so si nato po 2015 izboljšali pozicije (ledino je orala Slo-Tech poklicna skupina) in NIKOLI VEČ ne bodo pristali na določanje razmerij pre-2008, ampak zahtevajo, da v Sloveniji začne delovati TRG.

Zgodovina sprememb…

««
89 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28242346 (10170) Malidelničar
»

Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
43065044 (46324) sbawe64
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10427642 (23008) Mato989
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22160758 (46888) bbf

Več podobnih tem