Forum » Loža » "Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh
"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh
Temo vidijo: vsi
Utk ::
Mislim, če imaš 1 mio ljudi in 1,2 mio služb, potem bo 200,000 služb pač ostalo praznih. Ne glede kolk se dvigne plače. Res je pa, da je za delavce bolj ugodno če v takih časih znajo spremenit poklic. Enako če imaš 1,2 mio ljudi in 1,0 služb, 200,000 jih bo brez. Ne glede kolk se izobražujejo, pripravljeni delat za drobiž itd. Dobro, res je da, se z višanjem plač število služb manjša, ampak to gre s časom. Tako na hitro, pred sezono, se pa rabi ljudi, več kot jih je, in nekdo bo ostal brez. Najbolje da tist, ki ponuja manj.
Mato989 ::
Aja, ti ne pravis, da to resuje problem, samo da ga marginalno izboljsas.
Ne, jaz pravim da to REŠUJE problem kot si napisal, samo ga pa običajno ne REŠI 100% (lahko bi ga samo v teoriji 100% rešilo ker v osnovi če daš plačo 100k na mesec boš pri 99,999% poklicih rešil pomanjkanje v mesecih)
Če pa gremo pač izven teoretične rešitve, pa je realnost taka da boš za minimalca imel X kadra, za 2x minimalca X+Y za 3x minimalca X+Y+N itd... torej problem se rešuje
Kaj, ce ti gostinstvo ne gre in nimas dovolj ljudi poves kelnarjem, da bodo poprijeli za lopate, ker gradbenistvo trenutno cveti in se b.p. bos nasel tistega koha, ki ga isces, samo da bo mesal beton.
Ne, podjetje zapreš in odpreš drugega in pridobiš kader, tako kot startupi, ne pa tako kot pišeš ti, no seveda jim ponudiš če pridejo s tabo.
Mislim, če imaš 1 mio ljudi in 1,2 mio služb, potem bo 200,000 služb pač ostalo praznih. Ne glede kolk se dvigne plače. Res je pa, da je za delavce bolj ugodno če v takih časih znajo spremenit poklic. Enako če imaš 1,2 mio ljudi in 1,0 služb, 200,000 jih bo brez. Ne glede kolk se izobražujejo, pripravljeni delat za drobiž itd. Dobro, res je da, se z višanjem plač število služb manjša, ampak to gre s časom. Tako na hitro, pred sezono, se pa rabi ljudi, več kot jih je, in nekdo bo ostal brez. Najbolje da tist, ki ponuja manj.
To drži ja, če nimaš možnosti imigracij, če jih imaš ali si EU cona, potem pač ni tako kot pišeš ti.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Utk ::
To drži ja, če nimaš možnosti imigracij, če jih imaš ali si EU cona, potem pač ni tako kot pišeš ti.
Nima veze, logika je ista, samo območje je večje. V resnici se ne more kar tako čez noč 100,000 brezposelnih Filipincov preselit v Avstrijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
TheBlueOne ::
Ne, podjetje zapreš in odpreš drugega in pridobiš kader, tako kot startupi, ne pa tako kot pišeš ti, no seveda jim ponudiš če pridejo s tabo.
A tako simpl je to? Ja noro, pa ti si genij. Ker resitev je v bistvu, da zapres, potem pa odpres dugega, kakor startupi, samo da oni ne zaprejo prej ampak samo odprejo.
Jaz sem bil pa bedak in sem mislil, da za podjetje potrebujes znanje, izkusnje, stranke, v bistvu pa samo odpres kakor delajo startupi.
Starim zaposlenim pa samo ponudis menjavo branze, da prestavijo celotno karierno pot, ampak ce je ne, pri odpres in zapres je Mato garancija, da problemi izginejo. Lol
Ne, jaz pravim da to REŠUJE problem kot si napisal, samo ga pa običajno ne REŠI 100% (lahko bi ga samo v teoriji 100% rešilo ker v osnovi če daš plačo 100k na mesec boš pri 99,999% poklicih rešil pomanjkanje v mesecih)
Tudi ne poves, da da slej kot prej s sigurnostjo pripelje do problema, ki se mu rece bankrot. Ampak hej, zapres odpres, vprasas zaposlene, ce jim je OK, da delajo nekaj cisto drugega in magicno .....pufff..... problemov ni vec. Samo se stejes denar in razmisljas koliko bi ga razdelil med zaposlene.
Jao, da jaz tega nisem vedel prej, bi vec zapiral in odpiral podjetja.
No se pa vsaj zavedas, da denar ni samoumeven. Babysteps, bo ze ....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Nima veze, logika je ista, samo območje je večje. V resnici se ne more kar tako čez noč 100,000 brezposelnih Filipincov preselit v Avstrijo.
Logika je ista samo težko boš ti meni prodal logiko da je na Svetu več služb oglaševanih kot ljudi ki ne delajo
Seveda so omejitve drugje, ampak že za EU nisem 100% če ni trenutno v EU ali pa Evropi več brezposelnih ljudi(ljudi ki ne delajo ne tisti ki so samo prijavljeni na Zavodih ipd...) kot je oglaševanih prostih delovnih mest
Seveda podatka nimam, samo dvomim da je tako.
A tako simpl je to? Ja noro, pa ti si genij. Ker resitev je v bistvu, da zapres, potem pa odpres dugega, kakor startupi, samo da oni ne zaprejo prej ampak samo odprejo.
Jaz sem bil pa bedak in sem mislil, da za podjetje potrebujes znanje, izkusnje, stranke, v bistvu pa samo odpres kakor delajo startupi.
Starim zaposlenim pa samo ponudis menjavo branze, da prestavijo celotno karierno pot, ampak ce je ne, pri odpres in zapres je Mato garancija, da problemi izginejo. Lol
Ne ni tako simpl, pot je težka ampak zato si pa podjetnik ki dobi dobičke izplačane da to pot prehodiš... če ne pač zapri in se zaposli drugje pa je.
V resnici se ne more kar tako čez noč 100,000 brezposelnih Filipincov preselit v Avstrijo.
Imaš prav ja, samo lahko pa se iz SLO v Nemčijo ali obratno čez mesece preseli ŽNJ delovno aktivnih...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Ne ni tako simpl, pot je težka ampak zato si pa podjetnik ki dobi dobičke izplačane da to pot prehodiš... če ne pač zapri in se zaposli drugje pa je.
Ma nemoj. Problem je, da so vsi tvoji umotvori samoumevni in pogosto neizvedljivi. Na nivoju, ce je sunka predraga kupi posebno, ce nimas za posebno potrebujes vec denarja.
Skratka problem se resuje dosti bolj kompleksno, specificno na situacija, ne pa kakor bi ti pogosto posplosil. Tvoj klasicen Mato nasvet "Dviguj place dokler nimas dovolj ljudi." je samoumeven, vsem poznan in vecinoma neizvedljiv.
Ti pa ker ti kdo pravi, da prevec posplosujes razumes kakor, da se kdo s tem ne strinja in potem izpostavis clanek iz Avstrije, ki pa prej pokaze, da niti denar ne resi situacije ampak, da je celo tam, kjer so visoke place resevanje dosti bolj kompleksno.
Pa da ne govoimo, da je vec kot 10% ljudi na minimalcu, pod tvojim pragom zadovoljstva verjetno cez palec vsaj 30%. Kaj je potem tvoj nasvet, da se te branze skartira in na cesto vrze velik del ljudi? Da bos potem jokcal kako draga je sociala in kako je treba vse pustiti na cesti, da so bolj motivirani, da si nekaj najdejo? Potem ko si ti zapovedal, da se mnozicno zapira podjetja.
Zgodovina sprememb…
feryz ::
Klasični mato. On je odprl že več deset podjetij in svojo teorijo uspešno preizkusil v praksi, zato nam tukaj brezplačno deli, sicer zlata vredne, informacije.
Da ne govorimo, da biva en pljunek stran od zveličavne Avstrije in še vedno za bagatelo doma tlačani. 2x doma.
Da ne govorimo, da biva en pljunek stran od zveličavne Avstrije in še vedno za bagatelo doma tlačani. 2x doma.
tikitoki ::
TheBlueOne je izjavil:
Saj jaz sem ti pa povedal, če ni izvedljivo, za denar ki ga lahko daš pa kadra ni, potem se pač preusmerit v nekaj kar je bolj dobičkonosno da boš dobil kader.
Kaj, ce ti gostinstvo ne gre in nimas dovolj ljudi poves kelnarjem, da bodo poprijeli za lopate, ker gradbenistvo trenutno cveti in se b.p. bos nasel tistega koha, ki ga isces, samo da bo mesal beton.
Ce celo razumes, da za zvisanje potrebujes denar in da denar ni samoumeven, potem bi skoraj lahko razumel, da ponujas praviloma neizvedljivo resitev.
Ce na trziscu ni dovolj zanimaje za tvoje storitve, ali izdelke, in ne spadas med za zivljenje kriticne storitve, je resitev ensotavna. Zapres firmo! Ne skrbi, kriticne sektorje tudi subvencioniramo, ce je potrebno.
TheBlueOne je izjavil:
Ma nemoj. Problem je, da so vsi tvoji umotvori samoumevni in pogosto neizvedljivi. Na nivoju, ce je sunka predraga kupi posebno, ce nimas za posebno potrebujes vec denarja.
Skratka problem se resuje dosti bolj kompleksno, specificno na situacija, ne pa kakor bi ti pogosto posplosil. Tvoj klasicen Mato nasvet "Dviguj place dokler nimas dovolj ljudi." je samoumeven, vsem poznan in vecinoma neizvedljiv.
Ti pa ker ti kdo pravi, da prevec posplosujes razumes kakor, da se kdo s tem ne strinja in potem izpostavis clanek iz Avstrije, ki pa prej pokaze, da niti denar ne resi situacije ampak, da je celo tam, kjer so visoke place resevanje dosti bolj kompleksno.
Pa da ne govoimo, da je vec kot 10% ljudi na minimalcu, pod tvojim pragom zadovoljstva verjetno cez palec vsaj 30%. Kaj je potem tvoj nasvet, da se te branze skartira in na cesto vrze velik del ljudi? Da bos potem jokcal kako draga je sociala in kako je treba vse pustiti na cesti, da so bolj motivirani, da si nekaj najdejo? Potem ko si ti zapovedal, da se mnozicno zapira podjetja.
Zanimivo je predvsem to da vsepovsod problem rešujejo z dvigovanjem plač, samo v SLO to kao ni možno... ker nimajo...
Moji "umotvori" so perfektni, samo ti ne dojameš da jaz govorim z vidika delavca in obrazlagam, da delojemalce pač ne zanimajo razlogi ki jih ti pišeš zakaj delodajalec nekaj ne more, njih zanima
1. koliko in kako težko morajo delat
2. kako daleč je služba
3. kakšna je plača (in možnost napredovanja)
Slabše kot je točka 1 in 2, višja mora bit točka 3... to je v 99% bottom line.
Verjetno spadajo med tiste, ki niso sposobni zagotoviti spodobnih plac in imajo tezave s pridobivanjem delovne sile. Tezave pa vidijo v vsem drugem, zgolj ne v lastni nesposobnosti.
Zanimivo je predvsem to da vsepovsod problem rešujejo z dvigovanjem plač, samo v SLO to kao ni možno... ker nimajo...
Moji "umotvori" so perfektni, samo ti ne dojameš da jaz govorim z vidika delavca in obrazlagam, da delojemalce pač ne zanimajo razlogi ki jih ti pišeš zakaj delodajalec nekaj ne more, njih zanima
1. koliko in kako težko morajo delat
2. kako daleč je služba
3. kakšna je plača (in možnost napredovanja)
Slabše kot je točka 1 in 2, višja mora bit točka 3... to je v 99% bottom line.
Kje vsepovsod tako resujejo? Mimogrede tudi v Sloveniji naceloma place rastejo, tako da se tako resuje povsod, seveda pa ne samo na tak nacin.
Na ta tvoj "vidik delavca", ki je zgolj in samo tvoje stalisce, se pozvizga celoten svet z izjemo tebe in tvojega delodajalca. Ti pa se nahajas na splosnem forumu in kricis po megareformah. Pac tu je tvoj trik, ko je kristalno jasno, da pises bedarije pac reces, da je to vse na tvojem nivoju in ne sirsem. Reces, da bi bilo treba ukini 30% JS, ti nekdo pove, da je to samomor za drzavo, potem pa ti reces kaj? Da je iz stalisca posameznega delavca (tebe) to morda OK, ker bi imel malo boljse bruto neto razmerje? Sirse ja jasno, da je badarijo, ker vse skupaj propade, ampak v eni fantaziji ene osebe pa se izide in to je razlog, da je vredno diskusije?
Pa o cem ti sploh to? Se hoces pogovarjati o tem, ce nekaj ima sirsi smisel ali nestevati kaj blodijo neki posamezniki? Slednje se nikoli ni prineslo kaj pametnega.
Mimogrede tudi v Sloveniji naceloma place rastejo, tako da se tako resuje povsod
V Sloveniji je povprečna plača izkrivljena. Mediana neto bi pomagala, ampak problem mediane neto je dodatek na delovno dobo 0,5% na leto ki je avtomatika... in ker mamo vedno več starih delavcev tudi mediana neto raste... (in bruto)
Dejansko bi bilo zanimivo videti koliko je mediana NETO osnovne plače v SLO... to bi bil primeren pokaz kako plače rastejo...
Na ta tvoj "vidik delavca", ki je zgolj in samo tvoje stalisce, se pozvizga celoten svet z izjemo tebe in tvojega delodajalca.
Ker spet ti hočeš bit rešitelj Sveta namesto 1 firme... kaj ma lastnik firme z celim Svetom?????
1. Problem lastnika je POMANJKANJE KADRA
2. Rešitev lastnika je tisto kar mu kader pridobi
3. Če je rešitev predraga pomeni da preslabo prodaja in ne ustvarja z delavci takšne dodane vrednosti da bi jih lahko pridobil več za tako plačo kot hočejo da pridejo
4. Ali torej z obstoječimi delavci naredi več ali proda za več je rešitev.
Če točke 4 ne zmore potem naj razmisli o smiselnosti nadaljevanja posla... to je vse.
Preprost cikel ki se ga delodajalec ki jamra da ni kadra, vprašat in it po tej poti.
Ti pa praviš da je to pretežko da mora lastnik gledat na cel Svet pa jaz tudi itd... Ne lastnik je tu zato da rešuje svoj PROBLEM... ne zato da rešuje Svet... Njega ne zanima kaj bo z drugimi podjetji njega zanima to kar pravim jaz, da dobi kader da lahko prodaja in dela profit.
V Sloveniji je povprečna plača izkrivljena. Mediana neto bi pomagala, ampak problem mediane neto je dodatek na delovno dobo 0,5% na leto ki je avtomatika... in ker mamo vedno več starih delavcev tudi mediana neto raste... (in bruto)
Dejansko bi bilo zanimivo videti koliko je mediana NETO osnovne plače v SLO... to bi bil primeren pokaz kako plače rastejo...
Mediane? Moras samo najti posamezno podjetje, ker govoris ja iz stalisca posameznika? Torej ce nekatera podjetja visajo place ta problem po tvojem klucu ne obstaja. Kaj potem gledamo cel sistem ali nek tvoj omejen vidik?
Ker spet ti hočeš bit rešitelj Sveta namesto 1 firme... kaj ma lastnik firme z celim Svetom?????
1. Problem lastnika je POMANJKANJE KADRA
2. Rešitev lastnika je tisto kar mu kader pridobi
3. Če je rešitev predraga pomeni da preslabo prodaja in ne ustvarja z delavci takšne dodane vrednosti da bi jih lahko pridobil več za tako plačo kot hočejo da pridejo
4. Ali torej z obstoječimi delavci naredi več ali proda za več je rešitev.
Če točke 4 ne zmore potem naj razmisli o smiselnosti nadaljevanja posla... to je vse.
Preprost cikel ki se ga delodajalec ki jamra da ni kadra, vprašat in it po tej poti.
Ti pa praviš da je to pretežko da mora lastnik gledat na cel Svet pa jaz tudi itd... Ne lastnik je tu zato da rešuje svoj PROBLEM... ne zato da rešuje Svet... Njega ne zanima kaj bo z drugimi podjetji njega zanima to kar pravim jaz, da dobi kader da lahko prodaja in dela profit.
To kar nastevas je realnost. Tako pac je. To je kakor da reces:
1. Ce hitro izgubljas na tezi potrebujes hrano.
2. Moras najti vec hrane.
3. Ce ne najdes vec hrane morda ne bos prezivel.
4. Treba je razmislit o tem, ce vse delas prav preden umres.
Pa kaj ti dejansko mislis, da se direktorji ne vprasajo, ce se ima smisel, ko stevilke ne grejo skupaj? Ti resno mislis, da je tukaj kdorkoli, ki ne razume, da ce das vec denarja bo vec zanimanja za neko delovno mesto? Da kdo ne razume, da podjetje lahko propade, ce pod crto ne stimajo stevilke? Ti dejansko mislis, da je to vredno omembe? Dejansko predvidevas, da ne razumemo, da je, ce je prenizek profit treba zasluzit vec ali pa optimizirati?
Pa kaj mislis da si na forumu tabornikov do 12 let?
Zgodovina sprememb…
Kaj ti zelis, da drzava zagotovi poceni delovno silo, da slaba podjetja ne bodo propadla?
MIHAc27 ::
POvej iz katerega konca Slovenije si. Načeloma ni problem dobit prakse v gradbeništvu.
Ljubljana. Tudi okolica je OK. Bo rabil še naslednje leto.
Tudi sam sem bil presenečen nad tako neodzivnostjo in nezanimanjem (75% jih itak reče, da razmislijo in pokličejo nazaj. Seveda nikoli ne pokličejo nazaj).
Dobil je celo spisek lanskih firm od profesorja, ki so vzele na prakso.... nobena letos ne vzame nobenega.
Mediane? Moras samo najti posamezno podjetje, ker govoris ja iz stalisca posameznika? Torej ce nekatera podjetja visajo place ta problem po tvojem klucu ne obstaja. Kaj potem gledamo cel sistem ali nek tvoj omejen vidik?
Seštevek vseh malih vidikov je celota... to je jasno... če pogledaš podjetje A, pa potem podjetje B, pa podjetje C itd... in vsi ti vidiki tvorijo celoto.
Pa kaj ti dejansko mislis, da se direktorji ne vprasajo, ce se ima smisel, ko stevilke ne grejo skupaj? Ti resno mislis, da je tukaj kdorkoli, ki ne razume, da ce das vec denarja bo vec zanimanja za neko delovno mesto? Da kdo ne razume, da podjetje lahko propade, ce pod crto ne stimajo stevilke? Ti dejansko mislis, da je to vredno omembe? Dejansko predvidevas, da ne razumemo, da je, ce je prenizek profit treba zasluzit vec ali pa optimizirati?
Ne vem kaj se oni vprašajo ali kaj ne, ampak če bi se spraševali pravilno, zagotovo ne bi izjavljali debilizmov kot da kadra NI... ampak bi pravilno in korektno povedali da kadra ni samo za denar ki ga oni ponujajo... ker takšna izjava spremeni celotno percepcijo.
Nekdo ki izjavi da kadra primanjkuje ali ga ni, dejansko implicira da kadra ni NE GLEDE NA TO KAJ ON NAREDI ALI PONUDI, in vsi vemo da to pač ne drži kajne... torej se laže in jaz pač to izpostavljam in ozaveščam druge da kader je, samo ne za denar ki ga delodajalec ponudi...
Malidelničar ::
Mato989, ugotovil sem en vidik, ki ga v tvojih tezah ne upoštevaš:
In to je premajhna dodana vrednost SLO izdelkov/storitev. Torej mi se ciklamo vedno znova in naše firme se bodisi ne morejo povzpeti v dobavnih verigah, bodisi imajo premalo kapitala za dolgoročno širitev in vzdrževanje blagovne znamke, bodisi jim marže stiska še dodatno naše poslovno okolje.
Recimo če ti umetno dvigneš plače lahko eni slovenski, recimo for the sake of argument, proizvodni firmi - sesuješ kalkulacijo, kot se strokovno temu reče. Že tako jih na marži stiska kupec (za kar je ogromna verjetnost), potem pa jim zvišana minimalka in predvsem I. in II. bruto pobereta cashflow in jim zmanjka za širitev, krepitv blagovne znamke, izvedbo bolj zahtevnih poslov.
Recimo v Financah velikokrat zelo strokovno obdelajo slovenske firme z visoko dodano vrednostjo, ampak zanimivo je takšnih relativno malo (ki bi res odstopale od slovenskega povprečja), bodisi jih hitro prevzame močnejša tuja firma.
Torej mi sami sebi slabimo moč našega kapitala. To je pa na koncu največja - skoraj ročna - zavora, ki preprečuje še hitrejše, bolj odločilno zviševanje plač.
In to je premajhna dodana vrednost SLO izdelkov/storitev. Torej mi se ciklamo vedno znova in naše firme se bodisi ne morejo povzpeti v dobavnih verigah, bodisi imajo premalo kapitala za dolgoročno širitev in vzdrževanje blagovne znamke, bodisi jim marže stiska še dodatno naše poslovno okolje.
Recimo če ti umetno dvigneš plače lahko eni slovenski, recimo for the sake of argument, proizvodni firmi - sesuješ kalkulacijo, kot se strokovno temu reče. Že tako jih na marži stiska kupec (za kar je ogromna verjetnost), potem pa jim zvišana minimalka in predvsem I. in II. bruto pobereta cashflow in jim zmanjka za širitev, krepitv blagovne znamke, izvedbo bolj zahtevnih poslov.
Recimo v Financah velikokrat zelo strokovno obdelajo slovenske firme z visoko dodano vrednostjo, ampak zanimivo je takšnih relativno malo (ki bi res odstopale od slovenskega povprečja), bodisi jih hitro prevzame močnejša tuja firma.
Torej mi sami sebi slabimo moč našega kapitala. To je pa na koncu največja - skoraj ročna - zavora, ki preprečuje še hitrejše, bolj odločilno zviševanje plač.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
PrihajaNodi ::
POvej iz katerega konca Slovenije si. Načeloma ni problem dobit prakse v gradbeništvu.
Tudi sam sem bil presenečen nad tako neodzivnostjo in nezanimanjem (75% jih itak reče, da razmislijo in pokličejo nazaj. Seveda nikoli ne pokličejo nazaj).
Dobil je celo spisek lanskih firm od profesorja, ki so vzele na prakso.... nobena letos ne vzame nobenega.
Mogoce je pa znak da so se gradbena dela ustavila....
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Socrates ::
TheBlueOne je izjavil:
Zakaj neizvedljiv?
Plače so navzgor omejene s produktivnostjo. Bolj produktivne firme bodo lahko bolj dvignile plače kot manj produktivne. ČE manj produktivne ne bodo mogle privabiti delavcev, bodo pač zaprle.
Višanje plač je pač vedno navzgor omejeno s produktivnostjo. Zato se plače nikoli ne bodo mogle dvigniti nad produktivnost. Zato bodo zaposleni iz firm, ki bodo propadle zaradi stroškov del, vedno našli dovolj produktivne druge panoge.
Firme tekmujejo za zaposlene v času velikega pomanjkanja delavcev, ti pa trdiš, da bo to povzročilo brezposelnost. Nonsens
Je pa še veliko notranjih rezerv pri iskanju delovne sile:
- ukinitev absolventskega staža.
- samoplačniški študij 2. stopnje v družboslovju.
- daljša delovna doba za ženske in moške brez otrok.
- krajšanje osnovnošolskega izobraževanja iz 9 let na 8.
- ukinitev vseh socialnih pravic za zdrave nezaposlene ljudi, ki nočejo delati.
itd. itd. itd.
Mac Mini, 4x3.2 GHz + 4x2.064 GHz, 8 GB LPDDR4X, 256 SSD. Ventura.
Invictus ::
PrihajaNodi je izjavil:
Mogoce je pa znak da so se gradbena dela ustavila....
Investicije so se zaključile. V Sloveniji.
Trenutno v gradbeništvu deluje samo še inercija, da se dokonča začeto.
Čez 2 leti zna marsikatera firma propasti, ali pa vsaj odpuščati.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Malidelničar je izjavil:
Ja ampak premajhna dodana vrednost v slo je neposredna posledica zanic lastnikov in delodajalcev
Ne pa slabih delavcev...
Krivda je v tem ker so lastniki kradli in podplacevali ter polnili svoje zepe namesto investirali in zdaj se je ta cikel obrnil in je koncan zdaj pa je problem ker namesto da bi se 25 ali 30 let investiralo in konkurencnost dvigovalo smo nazadovali ampak dokler je bil presezek kadra in lojalen kader iz juge kot so murine delavke trpele je to se slo zdaj pa je ta generacija passe presezka iskalcev dela ni in rezultat je kar gledamo
Ni produktivnosti ker so procesi kot leta 2000 in ni ladra ki bi za mali denar delal na nizkih rvc marzah
Game over
Geho ::
Malidelničar je izjavil:
In zakaj bi bili naši izdelki in storitve kaj manj vredni od koga drugega? Imamo ogromno znanja in sposobnih ljudi.
Največji problem so preveliki davki na plače, ker ko nekdo dobi 4000 plače in na račun manj kot 2500 na mesec je za razmislit kaj dafuq delamo narobe...
In potem na drugi strani, ker se dovoli, da življenski stroški letijo v nebo... ne morejo iti najemnine in nepremičnine tako gor, da plače niti ne dohajajo. Dobiš bogo 50ojrov povišico, pa firma skoraj bankrotira zarad tega...
Najprej je treba oklestit tiste fikuse v JU, najbolj v sami vladi in ministrstvih. Pa razjahat tole korupcijo, kjer vsak lepo fila lastne žepe... sam poglej ministra za finance, njegova firma lansk let 120k prihodka, dobička 3k... od storitev!!! Lepo prosim pa nismo budale, da bi verjel, da dela za pest riža. In potem 1 zaposlen in 2500 bruto plača... kam pa ostanek tanka? V davčno oazo? Pa v zdravstvu kam gre ves denar? Ko se bo to porihtalo bomo ugotovili, da država pa le ne rabi toliko denarja za funkcinirat in bodo lahko nižali davke in posledično plače, produktivnost bo šla gor in seveda prihodki od DDV-ja... ampak to je prehuda matematka za te naše komuniste...
Zakaj? Ker imamo 220 obcin, zdravnike ki nic ne delajo pa se en fuk drugih stvari ki jih more slovenc placat. Zato so nasi izdelki mn vredni. Kot da bi vprasal zakaj golob in musurjeva odpirata firme v tujini.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Malidelničar je izjavil:
In zakaj bi bili naši izdelki in storitve kaj manj vredni od koga drugega? Imamo ogromno znanja in sposobnih ljudi.
Največji problem so preveliki davki na plače, ker ko nekdo dobi 4000 plače in na račun manj kot 2500 na mesec je za razmislit kaj dafuq delamo narobe...
In potem na drugi strani, ker se dovoli, da življenski stroški letijo v nebo... ne morejo iti najemnine in nepremičnine tako gor, da plače niti ne dohajajo. Dobiš bogo 50ojrov povišico, pa firma skoraj bankrotira zarad tega...
Najprej je treba oklestit tiste fikuse v JU, najbolj v sami vladi in ministrstvih. Pa razjahat tole korupcijo, kjer vsak lepo fila lastne žepe... sam poglej ministra za finance, njegova firma lansk let 120k prihodka, dobička 3k... od storitev!!! Lepo prosim pa nismo budale, da bi verjel, da dela za pest riža. In potem 1 zaposlen in 2500 bruto plača... kam pa ostanek tanka? V davčno oazo? Pa v zdravstvu kam gre ves denar? Ko se bo to porihtalo bomo ugotovili, da država pa le ne rabi toliko denarja za funkcinirat in bodo lahko nižali davke in posledično plače, produktivnost bo šla gor in seveda prihodki od DDV-ja... ampak to je prehuda matematka za te naše komuniste...
Dober komentar. Naj pojasnim, kako sam vidim stvari:
Recimo imamo tudi izdelke višjega ranga, oz. smo dokazali, da smo jih sposobni razviti (letala (!) od Pipistrela, celo 4-sedežno Panthera, auspuhi od Akrapoviča, avtodomi Adrie Mobil, elektronske naprave od Dewesofta, Instrumentation Technologies, stojegradnja - recimo Ledinek lesne žage, cel kup zahtevnih orodij za avtomobilsko industrijo, strojegradnja ala Lama, vitli Krpan).
Se pravi tehnično znanje in razumevanje biznisa in trga JE.
Zakaj recimo so izdelki višje v verigah propadli: TAM je imel kamione ampak je bilo vse po starih licencah od Deutza. Lastnega razvoja nič. Recimo Iveco je želel vlagati, morda bi lahko v devetdesetih izsilili da se TAM-ova znamka pozicionira znotraj enega automotive OEM-a kot recimo Dacia v Romuniji. Tatra iz Češke je pa preživela recimo. Potem imaš Solaris iz Poljske.
Potem Revoz isto je naredil napako, ker se je slabo pozicioniral znotraj grupe Renault. Cimos recimo je bil še bolj licenčna sestavljalnica za Citroen in še manj inputa.
Ampak težava je, ker za izvedbo končnega izdelka in njegovo podporo z močno tržno znamko potrebuješ bolj motiviran in višje plačan kader.
Jaz mislim, da se slovenske firme kapitalsko izsušijo ter ne zmorejo samostojnega napada trga in tujih konkurentov - recimo da bi iz dobavitelja Boschu postali konkurent Boscha - ker z davki (predvsem huda plačna davčna progresija pa tudi davki na dobiček in predvsem ogromni oportunitetni stroški zaradi neodzivnosti birokracije itd.) privijamo firme, ki zaradi tega izgubljajo sredstva in se jim potem krči cashflow (bodisi jim ga poberemo, bodisi tudi večji cashflow in dobički niso dovolj da bi premagali to slovensko oviro, kako se razviti v resnejšega playerja).
In tu je glavni problem, ker recimo inženirjem se povečujejo plače, ampak da bi naredil res top tim, moraš narediti tim iz inženirjev s plačami 1.500 - 3.500 EUR neto. To pa je težko, oz. na koncu firma (tudi večja) tako plača samo 1 kader od recimo 15-ih v oddelku. in tudi če ima več oddelkov, recimo 5, ima potem samo 5 res motiviranih kadrov, ki pa ne morejo vleči enega SLO dobavitelja s 100 miljoni.
In takšnega dobavitelja nato, ko pride na 150 mil. EUR, pohopsa večji konkurent iz tujine, namesto, da bi iz 100-milijonske firme, naredili NAJMANJ 1 milijardnega playerja.
Velki ::
Mi lahko samo sanjamo o večji dodani vrednosti! Delam v veliki firmi (sicer sedaj od tujcev) in dejansko efektivnost pada! Stari mačkoni gredo v penzion (sicer so bili med temi tudi lenuhi, jih je bilo pa nekaj tudi pravih mačkov z voljo do dela za male pare), tamladi pa naredimo res tisto minimalno kar je potrebno (veliko jih niti tega ne naredi). Nam tudi ne moreš zamerit ker vemo da dobrih plač ne bomo nikoli videli (seveda zaradi vedno večjega javnega sektorja in penzion sektorja). Vsi se čim bolj trudimo šušmarit oz. se ukvarjat z takimi zadevami da plačamo čim manj davka. Plače pa imamo 100e višje kot tajnice zaradi točk na vpliv okolja. Pa saj je od tajnice delo tudi pomembno in ji privoščim tako plačo, ampak tam ne bo nikoli dodane vrednosti. Je pa pri nas ogromno manevrskega prostora za dodano vrednost vendar če ljudi ne nekako stimuliraš da začnejo garati ne bo nikoli izboljšav.
Mi lahko samo sanjamo o večji dodani vrednosti! Delam v veliki firmi (sicer sedaj od tujcev) in dejansko efektivnost pada! Stari mačkoni gredo v penzion (sicer so bili med temi tudi lenuhi, jih je bilo pa nekaj tudi pravih mačkov z voljo do dela za male pare), tamladi pa naredimo res tisto minimalno kar je potrebno (veliko jih niti tega ne naredi). Nam tudi ne moreš zamerit ker vemo da dobrih plač ne bomo nikoli videli (seveda zaradi vedno večjega javnega sektorja in penzion sektorja). Vsi se čim bolj trudimo šušmarit oz. se ukvarjat z takimi zadevami da plačamo čim manj davka. Plače pa imamo 100e višje kot tajnice zaradi točk na vpliv okolja. Pa saj je od tajnice delo tudi pomembno in ji privoščim tako plačo, ampak tam ne bo nikoli dodane vrednosti. Je pa pri nas ogromno manevrskega prostora za dodano vrednost vendar če ljudi ne nekako stimuliraš da začnejo garati ne bo nikoli izboljšav.
Proizvodnja? Katera branža, če lahko napišeš?
Kje bi morda videl rešitv, da bi se firmo vseeno dvignilo na dobaviteljski verigi višje? So kakšne opcije?
Ker potem bi realno tudi vi imeli višje plače, čas za nekaj pošušmarit se pa vedno najde ;)
Lep dan!
111111111111 ::
PrihajaNodi je izjavil:
Zakaj? Ker imamo 220 obcin, zdravnike ki nic ne delajo pa se en fuk drugih stvari ki jih more slovenc placat. Zato so nasi izdelki mn vredni. Kot da bi vprasal zakaj golob in musurjeva odpirata firme v tujini.
Ti nimaš. Ti si v Romuniji, tam je vse tipitopi. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zarad takih kot ti morajo slovenci svoj skret papir na siht nost
https://www.24ur.com/novice/slovenija/m...
Reci zeni naj vrne denar
Sprevrzena oseba si!
Reci zeni naj vrne denar
Sprevrzena oseba si!
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
PrihajaNodi je izjavil:
Reci zeni naj vrne denar
Sprevrzena oseba si!
Nodija pa razmetava. :) Ejga, dnar smo vrnili.
Velki ::
Malidelničar je izjavil:
Proizvodnja? Katera branža, če lahko napišeš?
Kje bi morda videl rešitv, da bi se firmo vseeno dvignilo na dobaviteljski verigi višje? So kakšne opcije?
Ker potem bi realno tudi vi imeli višje plače, čas za nekaj pošušmarit se pa vedno najde ;)
Lep dan!
Avtomobilska, prva stvar je zamenjava vodstva od A do Ž ker to samo en drugmu polena pod noge mečejo. Pa kot opažamo zgleda da vlečejo naši šefi (slovenci) nemce za nos... No to je vsaj naša teorija ker drugače si ne znamo razlagati zakaj se vleče tako bedaste poslovne odločitve. Ampak kot rečeno ni to samo interni problem podjetja, večina nas mladih se nas zaveda da se nima smisla truditi za tistih dodatnih par evrotov, ponavadi nam še to ne odobrijo. Tako ali tako se plačna razmerja vedno samo ožajo čeprav se vedno obljublja da se bo stvar popravilo ampak so to že dolga leta le prazne obljube.
111111111111 je izjavil:
PrihajaNodi je izjavil:
Reci zeni naj vrne denar
Sprevrzena oseba si!
Nodija pa razmetava. :) Ejga, dnar smo vrnili.
Pokaze kam in kje? Rdecemu krizu, karitasu?
Pa še lažeš!
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Gagatronix ::
Tablete vzemi, Nodi. Ziher ti jih je tvoj odlicen romunski zdravnik predpisal. Razen ce se v resnici javljas iz zaprtega oddelka ljubljanske psihiatrije.
PrihajaNodi je izjavil:
Pokaze kam in kje? Rdecemu krizu, karitasu?
Pa še lažeš!
Nope, ne lažem. Vsi dodatki so šli dobrodelnim organizacijam.
Lahko pokrijes ime in priimke. Samo izpisek zelim.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Sem posten in vzoren drzavljan! A ni to dovolj?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
svecka ::
Btw pozna kdo koga, ki dela v Belimedu?
Stran od njih...poznam ducat njih (iz prve roke) in vsi bežijo stran zaradi delovnih pogojev/preobremenjenosti in tudi plača ni nič posebnega, da bi zaradi tega moral se ubijat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svecka ()
PrihajaNodi je izjavil:
To je druga situacija.
Lazes. Meri vse po istih vatlih, ne sebe dajat za neko izjemo.
Sej merim. Ljudje, ki se vampirijo z dodatki v javnem sektorju povzročajo škodo ostalim. Jaz pač ne želim plačevati dodatkov javnemu sektorju.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Seba982 ::
V okolici Krškega bi lahko zrihtal, v okolici Ljubljane pa ne poznam nikogar iz tega sektorja.
PrihajaNodi je izjavil:
Sej merim. Ljudje, ki se vampirijo z dodatki v javnem sektorju povzročajo škodo ostalim. Jaz pač ne želim plačevati dodatkov javnemu sektorju.
Lazes. Pokazi policijsko kartoteko, ker ne verjamem, da si kar tako sel v Romunistan.
aviator ::
Btw pozna kdo koga, ki dela v Belimedu?
Stran od njih...poznam ducat njih (iz prve roke) in vsi bežijo stran zaradi delovnih pogojev/preobremenjenosti in tudi plača ni nič posebnega, da bi zaradi tega moral se ubijat.
Pa poznaš jako firmo kjer je vse bolje in ne v strojni branži. Da konstrukter/projektant z 5-8let izkušenj ujame 1600 neto+.
aviator ::
TheBlueOne je izjavil:
Zakaj neizvedljiv?
Plače so navzgor omejene s produktivnostjo. Bolj produktivne firme bodo lahko bolj dvignile plače kot manj produktivne. ČE manj produktivne ne bodo mogle privabiti delavcev, bodo pač zaprle.
Višanje plač je pač vedno navzgor omejeno s produktivnostjo. Zato se plače nikoli ne bodo mogle dvigniti nad produktivnost. Zato bodo zaposleni iz firm, ki bodo propadle zaradi stroškov del, vedno našli dovolj produktivne druge panoge.
Firme tekmujejo za zaposlene v času velikega pomanjkanja delavcev, ti pa trdiš, da bo to povzročilo brezposelnost. Nonsens
Je pa še veliko notranjih rezerv pri iskanju delovne sile:
- ukinitev absolventskega staža.
- samoplačniški študij 2. stopnje v družboslovju.
- daljša delovna doba za ženske in moške brez otrok.
- krajšanje osnovnošolskega izobraževanja iz 9 let na 8.
- ukinitev vseh socialnih pravic za zdrave nezaposlene ljudi, ki nočejo delati.
itd. itd. itd.
Pri mladih lenuhih je manj rezerve kot si misliš.
Z heroinskim odvisnikom si nimaš kaj pomagat, ostali pa bolj kot ne delajo.
Bolonjc je oklestil tudi večne študente.
Res ne poznam koga, ko bi bil vsaj približno able bodied pa je brez šihta.
Se 2018 je bila situacija drugačna.
Telbanc ::
TheBlueOne je izjavil:
Zakaj neizvedljiv?
.
Produktuvnost se da lepo dvignit, če zaposliš kr nekaj ljudi preko agencije, ki tako v podjetju nisu zaposleni.
In se tako vodijo pod neke stroške. Obstaja kar nekaj kreativnih metod, kako si lah zvišaš produktivnost v firmi.
Pomankanje delavcev no, je tud zarad tega, ker vsak zna zračunat, da bo prej trikat umru, preden bo našparal za kak flet v naši ljubi nam državi in zato spizdijo delat v tujino.
Zanimivo, kolk so eni kreativni, vse bi spreminjali sam plač ne. Od šolskega sitema naprej...LOL. In kaj ti pomaga daljša doba za samske, ko da boš dobu zdravega 65 letnika za delat. Človek ni pri 65 nič bolj zdrav kot je bil pred 20 leti, le dalj živi zaradi napredka medicine.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 42349 (10173) | Malidelničar |
» | Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Problemi človeštva | 65048 (46328) | sbawe64 |
» | Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27645 (23011) | Mato989 |
» | World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 60760 (46890) | bbf |