Forum » Loža » Nepremičninski davek
Nepremičninski davek
Temo vidijo: vsi

TorrentXL ::
Še slabša situacija je z vsakim ukrepom te vlade. Vsak ukrep, ki vsebuje višje davke, je ukrep v napačno smer. Tudi v nedeljo imamo en referendum o isti stvari. Višji davki da ima samo neka mala skupina nek privilegij sigurno ni prava stvar.
Da bi zarad tega davka znižali dohodnino, o tem niti največji optimisti ne fantazirajo več.
Očitno sploh nimaš pojma o čem je referendum, ampak naj te to ne ustavi pri širjenju neumnosti.
Glavni cilj davka je zmanjšati kopičenje nepremičnin, ker je prostor omejen. Ne vem zakaj je potrebno zraven vlečt korupcijo, potratnost, vse možne davke in še vesoljski program. Za to so na voljo drugi ukrepi in odlično, če bojo doprinesli k zmanjšanju ostalih davkov. Podpiram.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()

V sloveniji fer odirat samo tiste, ki delajo sploh če služijo malo več kot minimalca.
Se strinjam. Takoj jim hočejo razni jazbinškarji, dediči, penziči, wannabe "podjetniki", slumlordi... preko najemnin vzet še tisto malo kar jim ostane.
Z najemniki imam dobre odnose.
In sem jim direkt povedal: hočem jurja čistega na mesec. Imaš na izbiro: jurja na roke al pa jurja tristo na račun.
To je standard v naši državi in ljudi sploh ni sram. Mnogi tu tud podpirajo utajo davkov, ampak to zato, ker vejo da ne rabijo oni zarad tega doplačat, saj tud sami utajajo ali pa vsaj optimizirajo davke, medtem ko so polni besed o tem kako so drugi lenuhi in nesposobneži, sami bi pa očitno propadli, če bi pošteno plačali davke.
Edino prav, da vam država da na izbiro al boste plačali davek na "prazno" nepremičnino, al pa oddajte uradno. Seveda lahko tud prodate.
Zgodovina sprememb…

Privilegj je to, da lah u današnjem sistemu lastniki več flatov odirajo najemnike. Nakaznovano, se pravi takorekoč brez davkov. Zaj se bo to menda uredilo, da jih mal pritisnejo.To ni stvar SLO davkov, ampak fiat monetarnega sistema na celem svetu. Krivo je to, da banke dobesedno iz praznega lufta naprintajo fiat (kredit), s katerim potem kreditojemalec kupi trdno premoženje, od katerega najemnine mu poplačujejo obroke kredita.
Če bi bili na zlatem standardu, take anomalije ne bi bile možne, oziroma bi bile mnogo manj izrazite.
Sem za prepoved stanovanjskih kreditov z izjemo reševanja 1. stanovanjskega problema. Pa naj gre kdor hoče s svojim denarjem v take naložbe. S tujim k.. je lahko po koprivah mahat.
Res? Kako pa to, da v svetu vseeno obstajajo države z bolj dostopnimi nepremičninami? Ne samo to, ponekod so celo cenejše kot pri nas, kljub višjemu standardu.
Kreditov ne moreš prepovedat, ker jih dajejo privatne banke. Lahko pa zelo obdavčiš odvečno premoženje v katerega ljudje parkirajo svoj denar in tud kredite. Kaj misliš, da se bo zgodilo? Bodo to bolj delali, ali manj?

Zgodovina sprememb…

Utk ::
Privilegj je to, da lah u današnjem sistemu lastniki več flatov odirajo najemnike. Nakaznovano, se pravi takorekoč brez davkov. Zaj se bo to menda uredilo, da jih mal pritisnejo.
Jaz sem danes od 8h zjutraj do zdaj šraufal knauf za še ene najemnike. Najemniki, ki jih že imam, in jih odiram kot največji kapitalistični prasec, so prebili dan na kavču, kafiču, morda so celo šli na teraso kakšen pir spit.
Se ne malokrat vprašam kdo je tu zares bedak...
Ampak tak bedak, da bo potem prišel nek Golob in obdavčil mene, ne pa njih, tak pa le nisem. Jaz bom svoje dobil, če ne, raje zažgem vse skup.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Ojoj, bogi, morali bi ti spomenik postavit in te oprostit vseh davkov, ko tako altruistično skrbiš za najemnike. 
Smešno, da je cel tvoj posel odvisen samo od nizkih davkov prek s.p., imaš pa se za nekega velikega podjetnika.
Njih že obdavčuje država in ne Golob, ponavadi dost več kot tebe. Pa zažgi, kaj čakaš?

Smešno, da je cel tvoj posel odvisen samo od nizkih davkov prek s.p., imaš pa se za nekega velikega podjetnika.
Njih že obdavčuje država in ne Golob, ponavadi dost več kot tebe. Pa zažgi, kaj čakaš?
Zgodovina sprememb…

delavec44 ::
Ne, vsi najamodejalci odirajo najemnike. Drugače sploh ne more biti.
Povsem enako kot beremo v tej temi, da vsi oddajajo na črno.
Povsem enako kot beremo v tej temi, da vsi oddajajo na črno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Ojoj, bogi, morali bi ti spomenik postavit in te oprostit vseh davkov, ko tako altruistično skrbiš za najemnike.
Moj posel ni odvisen od nizkih davkov, ampak od normalnih. 25% na leto plus fiksno par jurjev kot bi vi radi, pač ni normalno. Mislim, zarad mene tudi lahk je, samo potem bo pa spet jok kako visoke so najemnine.
In brez skrbi da tudi brez tega plačam več davkov kot najemniki.
Ni altruistično. Vi bi radi da to postane, pa ne bo.
Zgodovina sprememb…

Sploh ne vem o čem govoriš. 25% zdaj ne plačuješ in tud predlog ni bil 25% + fiksno par jurjev.
Ne vem kdo smo to mi, ampak jaz ne bi rad da postane oddajanje altruistično. Jaz bi rad, da ljudje pošteno plačajo davke in nehajo kopičit nepremičnine, ker se to splača. A je to res tako težko dojet?
Ne vem kdo smo to mi, ampak jaz ne bi rad da postane oddajanje altruistično. Jaz bi rad, da ljudje pošteno plačajo davke in nehajo kopičit nepremičnine, ker se to splača. A je to res tako težko dojet?
Zgodovina sprememb…

Včeraj sem se zmotil. Sem napisal, da nisi vedel kakšne davke imamo dokler ti tega nismo tu razložili. To je bila čist laž. Ti še zmeraj nimaš pojma kakšne davke imamo.

Se mi je zdelo, da ti preostane samo prazno sprenevedanje. Pa tako si se hvalil, da oddajaš preko s.p. Očitno lažeš tud sam sebi, ne samo nam.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::
Ah, še eden, ki ne loči premoženja od dohodka. No, pri tebi glede tega nisem prav nič presenečen. Očitno bo po tej tvoji nelogiki mlad inženir brez premoženja, ko se zaposli in začne prejemati povprečno plačo, moral plačevati davek od premoženja.Točno, zato pa je treba tudi bogatim, ki so pri nas že desetletja privilegirani (in morajo ostali zaradi tega plačevati višje davke), končno zaračunati pošten davek na njihovo premoženje.
Bogati ne bojo plačevali. Plačevali bojo "bogati" s povprečno plačo.

Bebec. Potem nima smisla ukinjati dodatkov k penzijam za kulturnike, ker bo tistih par 100k država nepotrebno zapravila drugje.Čemu si potem proti dodatnim penzijam za kulturnike? Če teh dodatkov ne bo več, penzije za ostale ne bodo nič višje in davki nič nižji. Privošči jim vendar te dodatke, saj to nikogar nič ne stane.Bebec. Tistih 50 mio od davka bo država nepotrebno zapravila drugje.
Ti govoriš kot da je država idealno racionalna pri trošanju. Pa to ni res niti pri posameznikih, niti firmah, še najmanj je pa to res pri državi.Če bi ti razumel, da država ni racionalna pri trošenju - pa ne razumeš - bi se popolnoma strinjal z mano, da bi morali tudi tisti, ki imajo veliko, plačevati pošten delež te neracionalne potrošnje, ne pa, da vse to pade na pleča zaposlenih, ki morajo plačevati preveč, zato, da lahko bogati plačujejo premalo.
Me veseli, da se končno strinjaš, da je treba odpraviti privilegiran položaj bogatih in jim zaračunati višje davke, pa četudi zato povprečni slovenec ne bo plačal niti evra manj davkov.Je pa skrajno hecno, kako lahko samemu sebi nasprotuješ v dveh zaporednih stavkih. Po eni strani je treba biti proti dodatkom k pokojninam, ker teh nekaj sto tisoč evrov dodatkov pomeni višje davke za ostale, na drugi strani pa ne smemo biti proti stotinam milijonov davčnih privilegijev bogatim, ker to ne pomeni višjih davkov za vse ostale :))
Proti privilegijem je treba bit zarad tega, ker niso pošteni in ker se nikoli ne končajo, ne pa ker bo ta konkretni zakon slovenca stal en evro na leto.
Enako je z višjimi davki. Proti smo zarad tega, ker so že dovolj visokiNe drži. Davki od premoženja so precej prenizki.
Bebci pa samo vidite naslov zakona pa ste že čist mokri.Bebci ste čist histerični, ko se omenja obdavčitev premoženja.
Na drugi strani pa vam bo država od plač in dohodkov s.p.-jev pobrala dodatnih 600 milijonov na leto, pa ni videti kake histerije. Aja ne, ne bo vam, ker ste itak preveč bebavi, da bi bili zaposleni ali samozaposleni, ali pa delate na črno in ne plačujete davkov. Ja, nepremičnino bo pred državo malo težje skriti kot opravljati frizeraj na domu.

Ah, še eden, ki ne loči premoženja od dohodka. No, pri tebi glede tega nisem prav nič presenečen. Očitno bo po tej tvoji nelogiki mlad inženir brez premoženja, ko se zaposli in začne prejemati povprečno plačo, moral plačevati davek od premoženja
Lahko bi napisal tudi drugače. Davek na premoženje bo plačeval tist, ki ima 50 ali pa 80 jurjev vreden vikend. Ne pa tist, ki ima 300 jurjev vrednega, kaj šele tist, ki ima več tega vrednosti par mio.
Je bil pred par leti članek, ki je posredno dokazal to. Ljubljančani, bogati, ne tisti s povprečno plačo, imajo v Kranjski gori par 100 vikendov in apartmajev. Davka na premoženje ne plačuje praktično noben, ker so nekoga tam prijavili. In ta davek že imamo, če je apartma vreden 300 jurjev niti ni tako nizek, tu se glede izvajanja ne bo spremenilo čisto nič, razen višine. Se pravi, bogati, ki zdaj ne plačujejo jurja, potem ne bojo plačevali 3 jurje, tist s povprečno plačo, ki je napol podedoval neko podrtijo v pizdi materni, vložil še 20 jurjev in kup dela, da ima nek vikend s katerim ima samo delo, bo pa plačeval vsaj jurja, oz tolk kot bi morali danes bogati, pa itak ne. Ker nekdo, ki dela za plačo, se ne bo upal nekje fiktivno prijavljat, ker to potegne par stvari za sabo. In tako bo ta davek plačeval nekdo s povprečno plačo.
Zakaj država raje danes ne dokaže svojo efektivnost in razreši fiktivne prijave, če te vplivajo na nek davek? Ali pa pač naj ne vplivajo na davek.
Bebec. Potem nima smisla ukinjati dodatkov k penzijam za kulturnike, ker bo tistih par 100k država nepotrebno zapravila drugje.
Normalni se borijo proti nepotrebnemu trošenju, bebci ga hočete pa uzakonit.
Me veseli, da se končno strinjaš, da je treba odpraviti privilegiran položaj bogatih in jim zaračunati višje davke, pa četudi zato povprečni slovenec ne bo plačal niti evra manj davkov.
Se strinjam, ampak kar opazuj kako nov zakon tega ne bo naredil. Obratno bo. Davek bo plačevala raja, tudi med tistimi, ki danes plačujejo najemnino nekje, bo kar nekaj takih. Plačevali bojo davek za svojo ničvredno podrtijo v pizdi materni, plus isti davek najemodajalcu.
Zgodovina sprememb…

delavec44 ::
Bebci ste čist histerični, ko se omenja obdavčitev premoženja.
Na drugi strani pa vam bo država od plač in dohodkov s.p.-jev pobrala dodatnih 600 milijonov na leto, pa ni videti kake histerije. Aja ne, ne bo vam, ker ste itak preveč bebavi, da bi bili zaposleni ali samozaposleni, ali pa delate na črno in ne plačujete davkov. Ja, nepremičnino bo pred državo malo težje skriti kot opravljati frizeraj na domu.
Torej poleg vseh obstoječih davkov, ki smo jih plačali in kljub temu nekaj prihranili, bomo plačevali še nov davek. In potem smo bebci tisti, ki smo proti.
Ali bebci še sedaj mislite, da boste zaradi tega kje drugje plačali manj?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Se mi je zdelo, da ti preostane samo prazno sprenevedanje. Pa tako si se hvalil, da oddajaš preko s.p. Očitno lažeš tud sam sebi, ne samo nam.![]()
In, sej nimaš pojma niti za sp kakšne davke plačuje.
Vidim, da si že čisto izgubljen. Zdaj si se spet spomnil, da oddajaš preko s.p., še vedno pa sploh ne razumeš predloga davka. Ostane ti samo sprenevedanje in novo obtoževanje, da skriješ svojo sramoto.
Ah, še eden, ki ne loči premoženja od dohodka. No, pri tebi glede tega nisem prav nič presenečen. Očitno bo po tej tvoji nelogiki mlad inženir brez premoženja, ko se zaposli in začne prejemati povprečno plačo, moral plačevati davek od premoženja
Lahko bi napisal tudi drugače. Davek na premoženje bo plačeval tist, ki ima 50 ali pa 80 jurjev vreden vikend. Ne pa tist, ki ima 300 jurjev vrednega, kaj šele tist, ki ima več tega vrednosti par mio.
Je bil pred par leti članek, ki je posredno dokazal to. Ljubljančani, bogati, ne tisti s povprečno plačo, imajo v Kranjski gori par 100 vikendov in apartmajev. Davka na premoženje ne plačuje praktično noben, ker so nekoga tam prijavili. In ta davek že imamo, če je apartma vreden 300 jurjev niti ni tako nizek, tu se glede izvajanja ne bo spremenilo čisto nič, razen višine. Se pravi, bogati, ki zdaj ne plačujejo jurja, potem ne bojo plačevali 3 jurje, tist s povprečno plačo, ki je napol podedoval neko podrtijo v pizdi materni, vložil še 20 jurjev in kup dela, da ima nek vikend s katerim ima samo delo, bo pa plačeval vsaj jurja, oz tolk kot bi morali danes bogati, pa itak ne. Ker nekdo, ki dela za plačo, se ne bo upal nekje fiktivno prijavljat, ker to potegne par stvari za sabo. In tako bo ta davek plačeval nekdo s povprečno plačo.
Zakaj država raje danes ne dokaže svojo efektivnost in razreši fiktivne prijave, če te vplivajo na nek davek? Ali pa pač naj ne vplivajo na davek.
Bebec. Potem nima smisla ukinjati dodatkov k penzijam za kulturnike, ker bo tistih par 100k država nepotrebno zapravila drugje.
Me veseli, da se končno strinjaš, da je treba odpraviti privilegiran položaj bogatih in jim zaračunati višje davke, pa četudi zato povprečni slovenec ne bo plačal niti evra manj davkov.
Se strinjam, ampak kar opazuj kako nov zakon tega ne bo naredil. Obratno bo. Davek bo plačevala raja, tudi med tistimi, ki danes plačujejo najemnino nekje, bo kar nekaj takih. Plačevali bojo davek za svojo ničvredno podrtijo v pizdi materni, plus isti davek najemodajalcu.
Točno to kar opisuješ, bi naj reforma davka odpravila (tud omejila vpliv fiktivnih prijav), ampak ti si iz nekega egoističnega razloga proti in podpiraš trenutno ureditev, kjer bi naj reveži plačevali davek na premoženje, bogati pa ne. V bistvu se pa večina obojih brez problema izogiba temu davku.
Drugač pa raja lahko ničvredno nepremičnino proda, ali pa plača zelo nizek davek, glede na to, da je ničvredna. A ni tako, da ta raja, ki ika ničvredne nepremičnine že plačuje davek, vsaj po tvojih trditvah. Bogati se pa izognejo, a ne? Kako bojo plačevali davek najemodajalcu, pa veš samo ti, glede na to, da se vedno omenja (legalno) oddajanje kot olajšava.
Zgodovina sprememb…

Vidim, da si že čisto izgubljen. Zdaj si se spet spomnil, da oddajaš preko s.p., še vedno pa sploh ne razumeš predloga davka. Ostane ti samo sprenevedanje in novo obtoževanje, da skriješ svojo sramoto.
Zgubljen si ti. Davek na oddajanje je 25%, ne glede kako jaz oddajam. Plus fiksni davki na premožnje, NUSZ, itd.
Davek za popoldanski normiran sp je 20%, plus fiksen del čez jurja na leto, plus davek na premoženje, nusz, itd. Včasih je cenejša prva varianta, včasih druga, nobena pa ni poceni.
Še kaj?
V bistvu se pa večina obojih brez problema izogiba temu davku.
Tako je, in bistveno bolje je da se izogiba tudi raja kot pa da samo bogati. Oz raja se ne izogiba, ker se jim ne splača, ker ni tako visok. Bogati se pa izogibajo ja, ker bi že zdaj kar nekaj plačali, ko bi morali še več, pa glih tako ne bojo. Kako je lahko nekdo tako zabit, da tega ne razume...
Drugač pa raja lahko ničvredno nepremičnino proda, ali pa plača zelo nizek davek, glede na to, da je ničvredna. A ni tako, da ta raja, ki ika ničvredne nepremičnine že plačuje davek, vsaj po tvojih trditvah. Bogati se pa izognejo, a ne? Kako bojo plačevali davek najemodajalcu, pa veš samo ti, glede na to, da se vedno omenja (legalno) oddajanje kot olajšava.
Če proda, bo čez 5 let še večji revež. Kaj je zelo nizek davek in kaj ne, je reletavino. Že zdaj ni zelo nizek, ti bi ga povišal vsaj za 5x.
Ti ne samo da ne veš kako delujejo davki, niti za olajšave nimaš pojma. Za olajšavo moraš najprej plačat polni davek, potem ti pa morda ni treba plačat še več davka.
Zgodovina sprememb…

Ti si čist zblojen. Očitno oddajaš prek s.p., ker je cenejša varijanta, pa še kr nekaj kolovratiš s 25%. Potem pa sam sebi kontriraš v vsakem odstavku.
Enkrat se raja izogiba, drugič ne. Potem bi po spremembah raja morala plačat, bogati po nekem čudežu ne. Rad bi da bogati plačajo, ampak si proti spremembam, ki bi to prinesle. Meni ni jasno kako je nekdo lahko tako zabit, da niti sebe ne razume.
Zakaj bo še večji revež, če proda ničvredno premoženje? Seveda je zdaj zelo nizek davek, glede na to, da ga večina sploh ne plača. Kar se pa tiče olajšave, je pa mišljena olajševalna okoliščina, ne dohodninska olajšava bumbar. Po predlogu je bilo tako, da plačaš davke od oddajanja kot do sedaj, torej 25% od 90% osnove, kar ti ne plačuješ, ker si se hvalil da plačaš dost manj in da nisi idiot, da boš plačeval 25%.
Enkrat se raja izogiba, drugič ne. Potem bi po spremembah raja morala plačat, bogati po nekem čudežu ne. Rad bi da bogati plačajo, ampak si proti spremembam, ki bi to prinesle. Meni ni jasno kako je nekdo lahko tako zabit, da niti sebe ne razume.
Zakaj bo še večji revež, če proda ničvredno premoženje? Seveda je zdaj zelo nizek davek, glede na to, da ga večina sploh ne plača. Kar se pa tiče olajšave, je pa mišljena olajševalna okoliščina, ne dohodninska olajšava bumbar. Po predlogu je bilo tako, da plačaš davke od oddajanja kot do sedaj, torej 25% od 90% osnove, kar ti ne plačuješ, ker si se hvalil da plačaš dost manj in da nisi idiot, da boš plačeval 25%.
Zgodovina sprememb…

Ti si čist zblojen. Očitno oddajaš prek s.p., ker je cenejša varijanta, pa še kr nekaj kolovratiš s 25%. Potem pa sam sebi kontriraš v vsakem odstavku.
Če ti nečesa ne razumeš, pomeni da nisi dovolj pameten, ne pa da nima smisla.
Bogati imajo vikende v Kranjski gori in ne plačujejo, ker je nekdo tam fiktivno prijavljen. Po katerem predlogu bi naenkrat tudi taki plačevali? Plačuje pa raja zdaj, ker se jim ne splača tega delat ali pa ne morejo zarad službe, otrok, itd, potem bi pa plačevali 3x več.
Zakaj bo še večji revež, če proda ničvredno premoženje?
Zate in vse ostale je ničvredno, za njega pa lahko vse kar ima.
? Seveda je zdaj zelo nizek davek, glede na to, da ga večina sploh ne plača
Plačujemo ga reveži, ker se nam ne da ubadat s fiktivno prijavo zarad par 100 evrov. Bogati ga ne. Če bom moral jaz plačat par jurjev, bom tudi morda ukrepal.
Po predlogu je bilo tako, da plačaš davke od oddajanja kot do sedaj, torej 25% od 90% osnove, kar ti ne plačuješ, ker si se hvalil da plačaš dost manj in da nisi idiot, da boš plačeval 25%.
Ja, v vsakem primeru bom moral plačat par dodatnih jurjev, ali enega ali drugega davka, pa že zdaj plačam čez 2 jurja.
Ne plačam pa dosti manj, ampak samo manj, ker je fiksni del velik. Moram dodat še kakšno stanovanje, da bo fiksni del manj pomemben.

Kanban ::
Tole pa še mene zanima. Kaj ima 25% veze z normirancem in 20% (od česa) pri popoldancu? Ker si v en odstavek nametal toliko random podatkov, da izpade kot da res nimaš pojma.

Davek na oddajanje je 25%.
Davek normiranca popoldanca je cca 100 evrov mesečno plus 20%.
Je ali ni?
Moram dat res linke za to?
Oddajaš lahko pa na en ali drug način, kaj se ti bolj splača.
Davek normiranca popoldanca je cca 100 evrov mesečno plus 20%.
Je ali ni?
Moram dat res linke za to?
Oddajaš lahko pa na en ali drug način, kaj se ti bolj splača.
Zgodovina sprememb…

Davek na oddajanje je 25%.
Davek na oddajanje fizične osebe (ki nima nobene veze z normirancem). Pa še to je v bistvu 22.5%.
Davek normiranca popoldanca je 100 evrov plus 20%.
Kakšen davek je 100eur? Misliš prispevki? Res je. 20% od česa? Definitivno ne od celotnih prihodkov.
Je ali ni?

Davek na oddajanje fizične osebe (ki nima nobene veze z normirancem). Pa še to je v bistvu 22.5%.
Kako nima veze, če primerjamo načine.
Davek je v bistvu 25%, če ne razumete zakaj, to res ni moj problem.
Kakšen davek je 100eur? Misliš prispevki? Res je. 20% od česa? Definitivno ne od celotnih prihodkov.
Davek se zmeraj plačuje od dobička, ne od prihodka. Pa taki biznismeni da tega ne ločite. Tudi 25% pri oddajanju se plačuje od "dobička".
Zgodovina sprememb…

Meni je več kot jasno kakšen davek je kje, mi gre pa na kurac da tolko preko kurca mečeš ven te procente, ki sploh niso primerljivi brez dodatnih podatkov (prihodka). Pljuvaš si v lastno skledo in izpadeš idiot ki ne zna jasno povedati kar hoče.
Je pa res, da 20% se v tvojem argumentu ful boljše sliši kot 12% (pri recimo 20k prihodkoh na popoldanca).
Pri primerjavah je vedno najpomembnejša efektivna "obdavčitev" oz izplen. V temi o kreditih načeloma vsi veste da je EOM tisti (bolj) pravi procent za primerjanje, tukaj pa vam podobna logika nekako ne gre.
Je pa res, da 20% se v tvojem argumentu ful boljše sliši kot 12% (pri recimo 20k prihodkoh na popoldanca).
Pri primerjavah je vedno najpomembnejša efektivna "obdavčitev" oz izplen. V temi o kreditih načeloma vsi veste da je EOM tisti (bolj) pravi procent za primerjanje, tukaj pa vam podobna logika nekako ne gre.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

Lahk samo ponovim. Zabitost ni razlog zarad katerga bi bil dolžan jaz dajat dodatne razlage. Procente si lahk vsak pogleda.
Prihodek je letos tak, drugo leto tak, v vsakem primeru se vrtimo okoli 20% in v vsakem primeru je že to preveč. Če bi štel stroške vzdrževanja, kaj šele amortizacijo, kar ne moreš, bi lahko 20 let na sp prikazoval zgubo in ne bi plačal nič. Recimo menjava strehe ti ne gre v strošek. Pri normirancu imaš vsaj te normirane stroške, pa še to ne pokrije vsega (zato bom kar lepo vztrajal da je davek (vsaj) 20%), če plačuješ davek na oddajanje pa še tega nimaš (zato bom kar lepo vztrajal da je davek (vsaj) 25%). Imaš pa pri spju spet fiksen del. "Splača" se ne ne eno ne drugo, splača se samo na črno, vprašanje samo s čim se ti da ukvarjat in kolk živcirat.
Prihodek je letos tak, drugo leto tak, v vsakem primeru se vrtimo okoli 20% in v vsakem primeru je že to preveč. Če bi štel stroške vzdrževanja, kaj šele amortizacijo, kar ne moreš, bi lahko 20 let na sp prikazoval zgubo in ne bi plačal nič. Recimo menjava strehe ti ne gre v strošek. Pri normirancu imaš vsaj te normirane stroške, pa še to ne pokrije vsega (zato bom kar lepo vztrajal da je davek (vsaj) 20%), če plačuješ davek na oddajanje pa še tega nimaš (zato bom kar lepo vztrajal da je davek (vsaj) 25%). Imaš pa pri spju spet fiksen del. "Splača" se ne ne eno ne drugo, splača se samo na črno, vprašanje samo s čim se ti da ukvarjat in kolk živcirat.
Zgodovina sprememb…

Kul, jaz pa bom rekel da bolj ne bi mogu falit in je to to.
Zakaj potem ne oddajaš kot navaden popoldanski sp, saj bi lahko "štel stroške vzdrževanja, kaj šele amortizacijo, ... in bi lahko 20 let na sp prikazoval zgubo in ne bi plačal nič"? Ker ti je lažje pametovat prek kurca.
Edit: Aja, živci. Res je lažje tukaj pametovati z nekimi 20%, ki z realnostjo nimajo nobene veze.
Če tako od kurca planiraš svoj biznis, potem je res vseeno kateri % in od česa ga vzameš.
Zakaj potem ne oddajaš kot navaden popoldanski sp, saj bi lahko "štel stroške vzdrževanja, kaj šele amortizacijo, ... in bi lahko 20 let na sp prikazoval zgubo in ne bi plačal nič"? Ker ti je lažje pametovat prek kurca.
Edit: Aja, živci. Res je lažje tukaj pametovati z nekimi 20%, ki z realnostjo nimajo nobene veze.
Če tako od kurca planiraš svoj biznis, potem je res vseeno kateri % in od česa ga vzameš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

Sej sem napisal zakaj, pa kaj ko ste nekateri zabiti u božu mater.
Poleg živcev bi plačeval še računovodjo in če bi vseeno prikazal nek dobiček, polno dohodnino na ta dobiček. Da ne govorimo da bi potem moral zbirat račune, odpade lastno delo in podobno. Zaenkret se ne splača. Ko bo, bo pa padel doo najbrž.
Pri biznisih na 20 let se ne moreš ozirat na trenutne zakone. Greš not in poskusiš vsako leto plačat čim manj. Itak ne veš kaj bo čez pol leta.
Kako bi sploh lahko kaj planiral z realnimi procenti, če se vsako leto spremeni za več kot je pa v štartu možno precizno planirat.
Tako da absolutno planiram preko kurca. Drugače ne znam.
Poleg živcev bi plačeval še računovodjo in če bi vseeno prikazal nek dobiček, polno dohodnino na ta dobiček. Da ne govorimo da bi potem moral zbirat račune, odpade lastno delo in podobno. Zaenkret se ne splača. Ko bo, bo pa padel doo najbrž.
Pri biznisih na 20 let se ne moreš ozirat na trenutne zakone. Greš not in poskusiš vsako leto plačat čim manj. Itak ne veš kaj bo čez pol leta.
Kako bi sploh lahko kaj planiral z realnimi procenti, če se vsako leto spremeni za več kot je pa v štartu možno precizno planirat.
Tako da absolutno planiram preko kurca. Drugače ne znam.
Zgodovina sprememb…

Res je. Tisti, ki ima 50 jurjev vreden vikend, bo plačal davek od premoženja. Tisti, ki ima 300 jurjev vrednega, bo plačal visok davek od premoženja. Tisti, ki ima več tega vrednosti par mio, pa bo plačal enormen davek od premoženja. Saj tako je čisto OK.Ah, še eden, ki ne loči premoženja od dohodka. No, pri tebi glede tega nisem prav nič presenečen. Očitno bo po tej tvoji nelogiki mlad inženir brez premoženja, ko se zaposli in začne prejemati povprečno plačo, moral plačevati davek od premoženja
Je bil pred par leti članek, ki je posredno dokazal to. Ljubljančani, bogati, ne tisti s povprečno plačo, imajo v Kranjski gori par 100 vikendov in apartmajev. Davka na premoženje ne plačuje praktično noben, ker so nekoga tam prijavili.Šur, samo bogati lahko nekoga prijavijo, reveži pa ne. Sicer pa tudi prijava nekoga sama po sebi ne pomeni, da ne bo davka; bedaki tega seveda ne razumejo, važno je, da so proti.
Zakaj država raje danes ne dokaže svojo efektivnost in razreši fiktivne prijave, če te vplivajo na nek davek?Ravno to bi dosegli z novim davkom. Davek od premoženja je eden izmed bolj učinkovitih davkov, kar jih poznamo, hkrati pa bi s tem razrešili fiktivne prijave, ker ne bi imele več smisla, in se izognili nepotrebnemu trošenju države za razreševanje fiktivnih problemov. Bebci ste seveda proti.
Nasprotno. Mi bi radi, da se nepotrebno trošenje za privilegirance na plečih naroda konča, vi bi pa radi, da je to še naprej uzakonjeno.Bebec. Potem nima smisla ukinjati dodatkov k penzijam za kulturnike, ker bo tistih par 100k država nepotrebno zapravila drugje.
Pravilno. Raja, ki ima nakopičena prazna stanovanja, naj kar plačuje bistveno več davkov. Zaradi mene lahko ta davek tudi prevalijo na najemnike, ampak bodo morali najprej najti najemnika, ker najemniki sosednjega stanovanja niso tako bebavi, da jim bodo plačevali položnice.Me veseli, da se končno strinjaš, da je treba odpraviti privilegiran položaj bogatih in jim zaračunati višje davke, pa četudi zato povprečni slovenec ne bo plačal niti evra manj davkov.Se strinjam, ampak kar opazuj kako nov zakon tega ne bo naredil. Obratno bo. Davek bo plačevala raja, tudi med tistimi, ki danes plačujejo najemnino nekje, bo kar nekaj takih.

Res da se (prepogosto) spreminjajo davčna pravila, ampak toliko pa spet ne, da v tem trenutku ne veš kakšen bo tvoj efektivni izplen naslednje leto ob podobnih prihodkih. Potem tudi ne moreš vedeti a se ti bolj splača oddat kot fizična ali kot normiranc. Uspešen biznis še naprej. To kar se greš ni kompleksno, ne dvomim da ti gre. Ne pa pametovat o davčnih stopnjah, ki so irelevantne brez dodatnih podatkov.

Pa sej ne moreš vedet ali se bolj splača sp ali ne eno leto vnaprej. Kaj šele normiran sp ali ne. Najdeš neko pot, ki je kolk tolk ziher in kolk tolk ne predraga glede na druge. Morda bo drugo leto nastal nek strošek po katerem se bi pa res splačalo oddajat brez spja ali pa kot nenormiran. Če bi bilo to januarja, bi se še dalo kaj ukrepat, oktobra pa morda nima več smisla.
25% z novim davkom, če t bo, bo spodnja meja in ne zgornja. Ker ziher ne boš zbijal nepremičninskega davka z davkom, ki ga nisi plačal, ker si uveljavljal neke stroške. Če bojo nastavili nepremičninski davek da bo tu nekje kot davek na oddajanje, da s tem to vzpodbudijo, potem niti uveljavljanje stroškov ne bo imelo nekega smisla.
Pa ti zdaj računaj za 2026...
25% z novim davkom, če t bo, bo spodnja meja in ne zgornja. Ker ziher ne boš zbijal nepremičninskega davka z davkom, ki ga nisi plačal, ker si uveljavljal neke stroške. Če bojo nastavili nepremičninski davek da bo tu nekje kot davek na oddajanje, da s tem to vzpodbudijo, potem niti uveljavljanje stroškov ne bo imelo nekega smisla.
Pa ti zdaj računaj za 2026...

Šur, samo bogati lahko nekoga prijavijo, reveži pa ne. Sicer pa tudi prijava nekoga sama po sebi ne pomeni, da ne bo davka; bedaki tega seveda ne razumejo, važno je, da so proti.
Raji se to ne splača, za ta davek, ki je zdaj. Bogatim se.
In šur, če prijava ne pomeni nič davka, zakaj ga potem že zdaj ne plačujejo?

Jaz razumem, da si lažnivec. Še nedolgo nazaj si se norčeval, kako nekateri plačujejo 25%, ker so idioti, danes nas pa hočeš prepričat, da plačuješ podobno.
Bogati imajo vikende v Kranjski gori in ne plačujejo, ker je nekdo tam fiktivno prijavljen. Po katerem predlogu bi naenkrat tudi taki plačevali? Plačuje pa raja zdaj, ker se jim ne splača tega delat ali pa ne morejo zarad službe, otrok, itd, potem bi pa plačevali 3x več.
Aha, raja je boga in komaj preživi z dodatno nepremičnino, ampak nekoga prijavit fiktivno pa jim ne pade na pamet, ker je to ultra kompleksni postopek. A ni potem bolje, da se odvzame možnost fiktivnega prijavljanja za izogibanje davku?

Plačujemo ga reveži, ker se nam ne da ubadat s fiktivno prijavo zarad par 100 evrov. Bogati ga ne. Če bom moral jaz plačat par jurjev, bom tudi morda ukrepal.
Pol očitno niste taki reveži, če je par 100 evrov za vas nič. Očitno so res nujni višji davki na prazne nepremičnine. Me veseli, da si končno dojel.

Torej poleg vseh obstoječih davkov, ki smo jih plačali in kljub temu nekaj prihranili, bomo plačevali še nov davek.Pošteno bi bilo, če bi vam davek od premoženja poračunali tudi za nazaj, ker ste ga desetletja plačevali bistveno premalo. Ker pa je to pravno sporno, je pač treba to urediti vsaj za naprej, in to čimprej, da ne boste še naprej živeli na račun manj premožnih davkoplačevalcev.
Ali bebci še sedaj mislite, da boste zaradi tega kje drugje plačali manj?Bebci itak pravite, da se boste davku izognili, torej... why bother? Nihče ne bo plačeval več in nihče manj, nobene potrebe ni po tem, da bi se sekirali, če davek bo.

Zato, ker je trenutni davek oz. zakon zanič, in ga itak skoraj nihče ne plačuje.Šur, samo bogati lahko nekoga prijavijo, reveži pa ne. Sicer pa tudi prijava nekoga sama po sebi ne pomeni, da ne bo davka; bedaki tega seveda ne razumejo, važno je, da so proti.
Raji se to ne splača, za ta davek, ki je zdaj. Bogatim se.
In šur, če prijava ne pomeni nič davka, zakaj ga potem že zdaj ne plačujejo?
Bogati, recimo, se sploh ne rabijo ukvarjat s fiktivnimi prijavami, ker so za novogradnje prvih deset let davka oproščeni. In bebci bi radi, da tako tudi ostane. Še več - bebci bi radi, da država okrepi ugotavljanje fiktivnih prijav, da bo imela s tem še več stroškov, hkrati pa bodo bogati še vedno zakonsko zaščiteni pred plačevanjem davka.

Si bogat bosanski pevec, z viškom dnarja kupiš dve stanovanji v šelenburgu in voila... deset let ni davka od premoženja. Davčna oaza za bogate.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()

Tako je. Bi še razumel, da bi bili oproščeni davka pri novi nepremičnini tisti, ki kupijo prvo, ne pa tako kot je zdaj.

Še slabša situacija je z vsakim ukrepom te vlade. Vsak ukrep, ki vsebuje višje davke, je ukrep v napačno smer. Tudi v nedeljo imamo en referendum o isti stvari. Višji davki da ima samo neka mala skupina nek privilegij sigurno ni prava stvar.
Da bi zarad tega davka znižali dohodnino, o tem niti največji optimisti ne fantazirajo več.
Slabo kaže vašemu referendumu, kljub temu, da ste glasovali tud taki, ki sploh ne vete o čem se gre.

Benny123 ::
Na Hrvaškem se lepo kažejo rezultati novega davka, pri nas se pa pljuva in nasprotuje. Obdavčitev bogatih je edina rešitev, ce so bogati v nepremicninah je pac treba obdavcit le te.

ginekk ::
Na Hrvaškem se lepo kažejo rezultati novega davka, pri nas se pa pljuva in nasprotuje. Obdavčitev bogatih je edina rešitev, ce so bogati v nepremicninah je pac treba obdavcit le te.
Saj imamo že davek na nepremičnine, tudi na prekomerne, vse skupaj primerljivo s hrvaškim zakonom. Kje so ti rezultati?

ripmork ::
Na Hrvaškem se lepo kažejo rezultati novega davka, pri nas se pa pljuva in nasprotuje
Na Hrvaškem je davek bistveno bolj zmeren, zato tudi gre skozi, še to omeni. Kapitalski dobički na Hrvaškem so pa tudi bistveno manj obdavčeni (brez davka na dobiček že ob prodaji delnice po dveh letih, pri nas šele po 15-ih) in država aktivno veliko bolje vzpodbuja investiranje v še kaj drugega kot le cegle. Tko je to, če je dejansko kak razmislek politike zadaj za celo zadevo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()

Plenković je, čeprav je celo kariero v diplomaciji in politiki, klovn in tarča posmeha v celi EU i šire. O tem kako ga imajo doma radi itak škoda izgubljat besede, ampak nekdo pač mora bit predsednik vlade.
Vseeno je pa 3 lige nad Golobom. Golob mu ne bi mogel niti čevljev očistit. Kako se morajo šele iz Goloba norca delat naokoli...no, tisti kreteni, ki se delajo norce iz bebcev, ker drugače to ni ravno kulturno.
Vseeno je pa 3 lige nad Golobom. Golob mu ne bi mogel niti čevljev očistit. Kako se morajo šele iz Goloba norca delat naokoli...no, tisti kreteni, ki se delajo norce iz bebcev, ker drugače to ni ravno kulturno.

Kot ponavadi si vsekal mimo.
Nisem nič mimo vsekal. Takrat je kazalo slabo. Si nisem mislil, da še vedno obstaja toliko SDS (+ sateliti) vernikov, ki bodo dejansko izglasovali, da še naprej obvelja Titov zakon. Sem se očitno zmotil, vas je še vedno isto število.

Če je to to, kar zmore desnica z zavajanjem in lažmi sproducirat, bo očitno tud naslednja vlada "leva".
Zgodovina sprememb…

Sej, tako kot ti vsako leto, tebi, kaže da zdaj pa cene grejo dol, in da zdaj pa res dobimo dober davek...
Pa nikoli nič od tega.
Pa nikoli nič od tega.

Plenković je, čeprav je celo kariero v diplomaciji in politiki, klovn in tarča posmeha v celi EU i šire. O tem kako ga imajo doma radi itak škoda izgubljat besede, ampak nekdo pač mora bit predsednik vlade.
To se pa dejansko strinjam. Plenkovičeva vlada ne objavlja izhodišč in zavlačuje s 1001 javno razpravo. Preprosto sprejmejo davek in ko si ljudje začnejo zmišljevat, kako se bodo izognili, jim v grozilnem tonu rečejo "samo probajte" in so pripravljeni na to.
Sej, tako kot ti vsako leto, tebi, kaže da zdaj pa cene grejo dol, in da zdaj pa res dobimo dober davek...
Pa nikoli nič od tega.
Odlično, zakon jim je padel v vodo in upam da imajo zdaj čas se posvetit davku. Tu namreč ne bo referenduma.
Zgodovina sprememb…

otago ::

kamiKaZaA ::
Davek vedno plača končni kupec, v tem primeru najemnik. Lep primer je Avstrija. V Grazu so cene stanovanj (rabljenih/novih) višje kot v Mariboru, cene najemnin pa so že nižje. Kako je to možno? Ker Avstrija ima nižje davke na oddajanje in te davke na koncu vedno plača kupec. Na koncu pa je ROI tistega, ki si lasti stanovanje v Mariboru ali Grazu isti, le da so najemnine v Mariboru zaradi višjih davkov višje kot v Grazu.
In četudi se sprejme nepremičninski davek cene stanovanj ne bodo padle, ker bodo lastniki ko bodo čez 5, 10 ali 20 let prodajali stanovanje lepo te davke noter prišteli. Lep primer je Amerika, katera ima zelo visok odstotek davka na nepremičnine, a hkrati cene letijo v nebo kot tudi najemnine. Slovenija ne bo nobena izjema. Dajte si to že enkrat dopovedat. Rešitve za nižje cene so, da se birokracija poenostavi in poceni, ter da se več gradi. Rešitev za nižjo ceno v LJ je pa poleg povečane gradnje, da se LJ decentralizira. Noben novi davek ne bo znižal cen nepremičnin, niti najemnin. Samo povečal jih bo. Ne verjamete? Se bomo pogovarjali 10 let po uvedbi nepremičninskega davka in analizirali ta moj komentar.
In četudi se sprejme nepremičninski davek cene stanovanj ne bodo padle, ker bodo lastniki ko bodo čez 5, 10 ali 20 let prodajali stanovanje lepo te davke noter prišteli. Lep primer je Amerika, katera ima zelo visok odstotek davka na nepremičnine, a hkrati cene letijo v nebo kot tudi najemnine. Slovenija ne bo nobena izjema. Dajte si to že enkrat dopovedat. Rešitve za nižje cene so, da se birokracija poenostavi in poceni, ter da se več gradi. Rešitev za nižjo ceno v LJ je pa poleg povečane gradnje, da se LJ decentralizira. Noben novi davek ne bo znižal cen nepremičnin, niti najemnin. Samo povečal jih bo. Ne verjamete? Se bomo pogovarjali 10 let po uvedbi nepremičninskega davka in analizirali ta moj komentar.

Tudi če ima nekdo še debelo mladoletne otroke. Bolj se splača 5 ali pa 8 let plačevat davek kot pa za vsako ceno prodat. Boš pa pač potem tam otroka vpisal...
Tudi če bi bili ziher da bo nek davek sploh veljal več kot pol leta, kar nikakor ne moremo bit...
Tudi če bi bili ziher da bo nek davek sploh veljal več kot pol leta, kar nikakor ne moremo bit...
Zgodovina sprememb…

Davek vedno plača končni kupec, v tem primeru najemnik. Lep primer je Avstrija. V Grazu so cene stanovanj (rabljenih/novih) višje kot v Mariboru, cene najemnin pa so že nižje. Kako je to možno? Ker Avstrija ima nižje davke na oddajanje in te davke na koncu vedno plača kupec. Na koncu pa je ROI tistega, ki si lasti stanovanje v Mariboru ali Grazu isti, le da so najemnine v Mariboru zaradi višjih davkov višje kot v Grazu.
To ni res, da davek vedno plača kupec. Davek na prazno nepremičnino ne plača kupec, ampak lastnik. Gremo naprej. V Grazu so cene stanovanj res višje kot v MB, ampak so višje tud cene najemnin. Seveda je višja tud povprečna plača. Daj nam povej koliko je davek v Avstriji pri oddajanju.
Tudi če ima nekdo še debelo mladoletne otroke. Bolj se splača 5 ali pa 8 let plačevat davek kot pa za vsako ceno prodat. Boš pa pač potem tam otroka vpisal...
Koga to briga? Glavno, da plačaš davek. Nekomu se pa to ne bo bolj splačalo.
Zgodovina sprememb…

kamiKaZaA ::
To ni res, da davek vedno plača kupec. Davek na prazno nepremičnino ne plača kupec, ampak lastnik.
Ko bo prodal bo ta davek plačal kupec. To sem tudi zapisal. Tako je tudi drugod. Davek ne niža cene, ampak jo poviša. Osnove ekonomije.
Najdi mi v Mariboru 2-sobno stanovanje (cca. 50 m2) novejše gradnje z vsemi stroški razen elektrike in ogrevanja za 550€ mesečno. Od opreme je sicer le kuhinja (nova, lepa) in kopalnico kot je to klasika v Avstriji. In najdi mi v Mariboru garsonjero (cca. 30 m2) v starejši stavbi z vsemi stroški razen elektrike in ogrevanja za 350€ mesečno. Ga ni. V Grazu pa poznam dve osebi, kateri živita v takšnem stanovanju za takšno ceno. Pa nista ti osebi v najemu državnega neprofitnega stanovanja ampak v privat najemu s prijavo na tem naslovu.