» »

Na Irskem preveč podatkovnih centrov

Na Irskem preveč podatkovnih centrov

Slo-Tech - Na Irskem, ki je ena izmed najbolj priljubljenih evropskih destinacij za postavljanje podatkovnih centrov, ti že porabijo več energije kot vsa gospodinjstva na podeželju skupaj. Irski statistični urad je izračunal, da se je v minulem letu poraba električne energije za napajanje podatkovnih centrov v državi povečala za tretjino. Skupni delež v porabi električne energije pa se je od leta 2015 do lani povečal za skoraj trikrat s 5 na 14 odstotkov. Podeželska gospodinjstva so porabila 12 odstotkov, urbana gospodinjstva pa 21 odstotkov vse električne energije.

Skupno se na Irskem poraba električne energije povečuje predvsem zaradi novih podatkovnih centrov, še ugotavljajo. Razlog so tako novi centri kakor tudi nadgradnje obstoječih. Na Irskem so se resneje začeli ukvarjati s porabo energije za podatkovne centre zaradi nevarnosti, da ne bodo dosegli podnebnih ciljev. Poizkušali so celo z moratorijem na gradnjo in priklop novih, a je lani Komisija za javne storitve zavrnila uvedbo moratorija, a s pridržkom, da ga lahko v prihodnosti. V okolici Dublina pa moratorij velja, ker je tam pomanjkanje energije tolikšno, da ni možno zagotoviti priklopa novih velikih odjemalcev.

Prepoznali so znatno tveganje za zagotavljanje preskrbe države z električno energije, če se bo trend nadaljeval. Eirgrid, irski upravljavec prenosnega omrežja, ocenjuje, da bo do konca desetletja samo za podatkovne centre šla tudi tretjina vse proizvedene električne energije na Irskem.

16 komentarjev

Zimonem ::

Kolikor sem videl , bi bili sicer precej velika vukojebina.

D3m ::

Kaj se pritožujejo.

Kar izklopit, ker gremo v brezogljično družbo. ;)
|HP EliteBook|R5 6650U|

dexterboy ::

Naj se kar pritožujejo pa nabijejo ceno za štrom podatkovnim centrom. Pa šteješ šolde in cekinčke, ki kapljajo v denarnico ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

bbbbbb2015 ::

Saj upam, da razumete kontekst te zgodbe. Irska je ponujala "dvojni irski sendvič", kjer je firma imela 0% davkov, če je poslovala na Irskem, sedež pa je imela na Nizozemskem.

Vendar potem se grejo firme, kot je Microsoft "R&D centre", "podatkovne centre". Ta podatkovni center po transfernih cenah zaračuna npr. Microsoftu Europa (s sedežem na Nizozemskem), ki zaračuna Microsoftu Inc. s sedežem v ZDA. Tako potem na Irskem ne plačajo nič davka. Saj denar fizično (oz. računalniško) ni na Irskem. Denar je kar v ZDA, kjer imajo vse te velike firme keš, s katerim kupujejo ameriške obveznice.

To je možno preprečiti samo tako, da bi po celi EU zaračunali PROMETNI DAVEK 6% na vse Azure/Amazon AWS/digitalne storitve, ki ga je treba plačati v domicilni državi.

To je anomalija, ki bi jo morala Slovenija preprečiti.

Težava je samo v tem, da se našemu ministru za finance kolca, kako bi on privabil "visokoproduktivne" kadre. Pojma nima, kako se tile gredo igrice. Adrijančič pa še manj. Mimogrede, davčni svetovalci za tele igrice so - v Luxemburgu.

Transferna cena je napihnjena cena, kjer se dobiček iz ZDA in EU "premakne" v davčno ugodnejše okolje. To sicer NI DOVOLJENO, samo kdo lahko Microsoftu dokaže, kaj je realna cena podatkovnega centra?

Uni konji v Ljubljani pa sanjarijo o visokoproduktivnih kadrih.

Zgodovina sprememb…

zee ::

Singapur ima podoben problem, zato je imel kar nekaj let moratorij na izgradnjo novih. Ta je bil sicer pred kratkim odpravljen, vendar so omejitve za nove centre precej hude.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

dexterboy ::

Ali je kdo že kdaj delal primerjave (ali pa raziskave, če je to boljši izraz), kakšna je razlika v uporabi "oblačnih storitev", če so podatki in software skoncentrirani v podatkovnih centrih ali pa če to folk fura v domačem okolju in imajo firme svoje serverje na svojih lokacijah? V mislih nimam primerjavo med številom zaposlenih kot pa porabo štroma, pa ne zaradi "modernih CO2 zelenašev". Bi bilo drugače, če bi imel doma svoj NAS in bi podatki bili na njemu ali pa kot je sedaj, da imaš "nek" pogon pri ponudniku programske opreme? Še enkrat, ne sprašujem zaradi "ogljičnega" odtisa, ampak če imam doma mašino, so podatki pri meni, pozimi mi še malo ogreva flet [ ne mislim serverske omare ;) ], človek mora osvojiti neko znanje, da lahko upravljaš s tem in ta čas učenja ne zabiješ na pranju možganov na socialnih platformah... ja, itak, da je cool, če imaš svojo platformo na AWS-ju pa ti dol visi, kje se to fizično nahaja, ampak prav tako bi lahko vsaka država furala svoj AWS, ali pa firma, posameznik... (uporabil sem aws kot primer, lahka je tudi ms, google...)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

joze67 ::

Neprestano. Kako pa misliš, da obloakarji mamijo stranke k sebi? S študijami o TCO, zanesljivosti in podobnim.

zee ::

joze67 je izjavil:

Neprestano. Kako pa misliš, da obloakarji mamijo stranke k sebi? S študijami o TCO, zanesljivosti in podobnim.


Nekaj je sicer na tem, vendar je treba biti pazljiv, ker stroski hitro poletijo v nebo. Delam tovrstne izracune prakticno vsak teden po sluzbeni dolznosti.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Miki N ::

Tehnokrat: Imeli boste nič in boste srečni. ...
Raja: Jaaaj, prihodnost! In planet :*
Tehnokrat: ... niti "interneta".
Raja: FFUUUUUUU......

filip007 ::

Kaj so pa pričakovali, če vsi rinejo tja, podreti jih bo treba.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

kotnikd3 ::

Je res treba shranjevati vse podatke, ki niso informacije, klike, mnenja, ki so daleč od resnice, všečke, posnetke mačkov itd.?
Zanima me, kolikšen odstotek vsega kar je na internetu, sploh prispeva k blagostanju človeštva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kotnikd3 ()

starfotr ::

Upam, da ogrevajo kake objekte s tem. Drugače smo še zelo v kameni dobi, če gre vse v luft.

d4vid ::

Če bi bile spletne strani lažje, s pol manj javascripta in podobnih zadev, bi tudi poraba datacentrov bila precej manjša.

Evo, slotech je ena redkih strani, ki dela tekoče praktično na vsakem računalniku. Še na mojem netbooku s atomom n270 (še nov je bil za en drek) dela st brez problema. Medtem ko druge strani odpira po polžje.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

DamijanD ::

JS, ki se izvaja na client strani verjetno ne vpliva zelo na podatkovne centre.
Dejansko bi bilo zanimivo dobiti koliko % zmogljivosti gre samo za sledenje/profiliranje. Torej to, kar uporabnik 100% ne rabi. "Rabi" pa firma, da lažje targetira oglase.

fnafgm ::

Naj se kvačkajo, podatkovni center je njihov plačati. In spremljaš penijke in cekine, ki ti five nights at freddy's uhajajo iz denarnice.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: melvin ()

Malidelničar ::

A ni zelo dobra opcija za te centre polarni krog, ker je pač hlajenje na ta način bolj ugodno? Mislim, da so bile ene info o Googlovem centru na Islandiji ali na Norveškem. Morda bodo Irci v kratkem dobili konkurenco?
Btw. ali obstaja kakšen podatek o porazdelitvi podatkovnih centrov v EU-ju - kdo jih ima več kdo manj? Seveda ima vsaka država svoje ampak nekateri gostijo tudi tuje, tako kot Irska.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Irskem preveč podatkovnih centrov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
164009 (1171) Malidelničar
»

Nizozemski prebivalci proti Facebookovemu novemu podatkovnemu centru (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6610112 (5488) nejcek74
»

Apple zaradi nasprotovanja prebivalcev obupal in odpovedal milijardno investicijo na

Oddelek: Novice / Ostale najave
339783 (6377) gruntfürmich
»

Nov način gretja morda podatkovne peči

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
116198 (4834) m0LN4r
»

Google na Irskem svoj podatkovni center zgradil zaradi (tudi) podnebja

Oddelek: Novice / Ostale najave
2515822 (13643) alexa-lol

Več podobnih tem