» »

Tisti ki nikoli niste šli na faks?

Tisti ki nikoli niste šli na faks?

1 2
3
4 5

D3m ::

Ambicioznost je relativna.

Sreča v momentu je večja od tega.
|HP EliteBook|R5 6650U|

ViperR ::

Ambicioznega sposobnega človeka bo slej kot prej "zadela sreča".

D3m ::

Ali pa nesreča.
|HP EliteBook|R5 6650U|

12c0 ::

ViperR je izjavil:

Ambicioznega sposobnega človeka bo slej kot prej "zadela sreča".
Apologet kapitalizma, kdor nima, ni dovolj ambiciozen HA HA
Argument je dober na vseh področjih. A je umrl zaradi raka? Jah, ni si dovolj močno želel premagati bolezni.

PeterZ ::

Okej si bom stari vzel nekaj časa.

VipeR, to vrjamejo samo tisti, ki jim je uspelo, ali pa so jim knjige "kako uspeti" vcepile te ideje v glavo. "Vse je mogoče, ako si dovolj želimo" je iluzija.
Da, če samo sedimo doma, obupavamo in tako _stojimo na mestu_ je možnost uspeha neprimerno manjša, kot če smo aktivni.
Ambicioznost pa je le eden izmed kupa faktorjev. Zaradi preveč ambicioznosti lahko tudi nazaduješ, ne pozabit.

Slučaj _na pravem mestu ob pravem času_ naredi več kot le velika _želja_ po uspehu. Sami smo le del svoje sreče kovači.

Jaz sem dobil dokaj dobro službo po sreči. Sošolec iz faksa me je omenil svojemu takratnemu nadrejenemu. Ker so nujno rabili kader ni bilo nobenih preverjanj in testov. Ne vem, če bi jih takrat opravil, če bi bili. Nikoli nisem bil pretirano ambiciozen. Huda kariera tudi ni bila moja prioriteta.

Začet vlagat s 100.000€, ki ti jih da oče, ali začeti z 200€ ostanka prve plače. Enako? Kaj pa faktor družine, prijatelji, vip? Rojen v USA ali v Somaliji tudi vseeno? Samo da smo ambiciozni in nas bo "zadela sreča"? Ne živimo 500 let da bi si lahko privoščil tako prepričanje.

Ko boš štel abrahama, boš bolje vedel kako se svet vrti. Te iluzije se z leti izkušenj izblinijo.
Če je govor o sposobnih ljudeh. Osebno jih poznam veliko, ki so za svoje posle izgubili cela premoženja, zaprli podjetje ali s.p. in nato iskali službo, in še več takih, ki kljub aktivnem iskanju dobre službe jo po več letih niso našli. Večina se je zadovoljila s povprečno plačo, zaradi specifičnih okoliščin. Po drugi strani poznam le peščico takih, ki so pridobili znatno imetje ali imajo nad 5.000€ plače. Trije od teh imajo podjetje in premoženje podedovano, a dovolj izkušenj, da se znajdejo in uspešno nadaljujejo. Drugi trije so začeli praktično iz 0. En je _zadel_ na kriptu in uspešno vložil naprej, dvema je uspelo z močnim startupom in sta nadaljevala v podjetje, ki danes posluje tudi v tujini. Ambicioznost je imela določeno vlogo, a v smislu, da se ni sedelo doma in čakalo na klic priložnosti. To pa redki sposobni počnejo. Ambiciozni pa so tudi vsi, ki se lotijo svojega posla, če ne se ne bi.
Ostali _bogataši_, kar jih poznam so dobili dobre službe predvsem preko VIP ali v pravih okoliščinah. Ne zaradi posebnega truda, znanja, izkušenj ali ambicioznosti.

Kar se tiče iskanja službe. Kolegica z magisterijem je iskala službo 10 let. Aktivna, ambiciozna. Sedaj dela za plačo komaj višjo od minimalne. To je realnost. Okej za njo lahko trdim, da ni več ambiciozna pri 50 letih. Imela pa je svoje okoliščine, ker ni bilo mogoče, da se vozi iz dolenjske v Ljubljano ali dlje.

Tujina je dobra priložnost v današnjih časih. Če ste mladi se splača poskusit, angleško že vsi znate, ostalo se boste naučili. Tisti z družino in drugimi okoliščinami, ki vas omejujejo, bo težje, a poskusit ni greh. Denar v tujini je. Več kot ga je pri nas. Če nimate lokalnih jugo-style VIP, bo tujina mogoče prava priložnost. Kolega na kratko: dobre izkušnje s Švico, Avstrijo, Nemčijo, slabše z UK in Romunijo, IT področje.

Nič od omenjenega ne pomeni, da se trud ne splača. Čeprav je marsikaj odvisno od okoliščin bo faktor sreče manj pomemben, če se trudimo, smo aktivni, tudi ravno prav ambiciozni, če že omenjamo. Samo ne pričakovat 100% uspeha, čeprav delamo _vse prav_. To ne obstaja.

Opravljen faks je plus, a po mojem skromnem mnenju pri trenutnih razmerah v svetu, ne odtehta vloženega časa in truda. Seveda odvisno od posameznika in okoliščin.

Tukaj bi zaključil ta oldmansplaining. Naj bo vsem sreča naklonjena pri iskanju službe in poslu.

m0LN4r ::

Je peter kr zadel bistvo. Mas res en kup pridnih in ambicioznist, na koncu ne pridejo nic dlje ali pa so celo zaradi karakterja izkorisceni, ker so pridni. Po drugi strani pa imas to sreco, da te nekdo nekam porine, dokler imas papir te porinejo se lazje, pa si lahko veliko manj priden in ambiciozen od prvega. Na koncu bos celo manj delal in delo prelagal na ta pridnega. Kolkokrat sem preslisal v lajfu, lej ti sam nared ta faks, ostalo bomo ze zrihtali.

Potem pa imas poklice, kjer pa rabis enostavno izkusnje. To pa traja leta in leta, ker pac je narava dela taka, da lahko en projekt traja 6-12 mescev in da si sploh kaj vreden na trgu, moras dat skoz vsaj 10 razlicnih projektov. Zdaj pa racunaj, ce sele po magisteriju zacnes s resnimi projekti, ne pa vrtec.

Bo pa vedno manj ljudi z res dobrimi spretnostmi in izkusnjami v obrtni dejavnosti, ker mladi tega nocejo delati in izkusnje ne pridejo iz danes na jutri. Recimo natancnih in spretnih varilcev je zelo malo. Tisti, ki pa obvladajo so pa predragi. No in tu je spet tako, da natancen varilec v tujini dobi bistveno vecjo placo, ampak zatakne se pri jeziku, druzini, razdalji. V Sloveniji pa je vseeno ali varis spretno ali pa glih tok da nekak skup drzi, placa bo plusminus ista za oba.

Ce imas dve osebi, ki sta enako ambiciozni in izobrazeni, bo na koncu koncev vse odvisno od okoliscin, spretnosti in se en kup drugih faktorjev na poti.
Saj pa tudi razni Muski in Bezosi nebi bili danes tam kjer so, ce bi bili rojeni v fukovcih, komu to ni jasno zivi pac v iluziji, ko jo je opisal Peterz

PS: Pa ko je ze omenil abrahamovce+ iz jugoVIP, ja tudi za tam se ve kak se je marsikje prislo do stolcka. Najprej stolcek in sele po tistem se je delalo "izpite" in papirje, ki so bili za to potrebni, da je to vse "legalno" izpadlo na koncu. Danes je to _malenkost_ boljse urejeno, ampak tudi tu bi lahko povedal zgodbo o razpisu v enem ZD, ko je bilo boljkone ze vse prej zmenjeno. Tako da tisti, ki so se prijavljali so se prijavljali za brezveze, ampak na koncu je vse ven prislo. Malo poglejte po JS, vedno je nekdo z nekom na nek nacin v sorodstvu... Kaj ti bo tu papir.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

DjTonic ::

Morda je že kdo omenil. Čim prej v mladih letih je potrebno navezati par stikov in se začeti "prodajat" ne čakat do 30 leta in biti večni študent.

Faks je samo vstopnica za nekatera delovna mesta, razpise za naš čuden sistem. Poznam pa par strokovnjakov, ki nimajo faksa in so boljši IT-jevci, kot nekdo z uni. dipl

Jaz sem naredil fax zaradi sebe, da bolj mirno spim, čeprav mi pri službi nič ni pomenil v privat sektorju. Če pa kdaj menjaš službo pa je več, kot priporočljiv, saj se lahko zgodi, da ne prideš čez razpis, razen, če tisti šef da poudarek na prakso in ne samo papir.

Mike_Rotch ::

VipeR, to vrjamejo samo tisti, ki jim je uspelo, ali pa so jim knjige "kako uspeti" vcepile te ideje v glavo. "Vse je mogoče, ako si dovolj želimo" je iluzija.
Da, če samo sedimo doma, obupavamo in tako _stojimo na mestu_ je možnost uspeha neprimerno manjša, kot če smo aktivni.


To verjamejo samo tisti, ki se radi tolažijo s svojo povprečnostjo. Sreča je definitivno faktor, ampak RNG je načeloma za vse enak in vsem enako znan.

Si že sam ugotovil. Če ne delaš nič, so tvoje možnosti za naprekej blizu nič. Če delaš veliko v smeri izboljšanja situacije so tvoje možnosti veliko višje.

korenje3 je izjavil:


Če delaš za druge je vrzel v plači kar velika, kakih +500€ avtomatsko.


Verjetno je to v določenih primerih res, sigurno pa ne povsod. Ne spomnim se, da bi me kdo kdaj sploh vprašal po izobrazbi na kakšnem razgovoru (razen po certifikatih, ki se uporabljajo v moji industriji). V CVju sploh nimam vpisane izobrazbe.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

V bistvu moraš delati, kot da ni nič odvisno od sreče - torej se maksimalno potruditi in izvleči maksimum iz sebe.
Po drugi strani pa se moraš zavedati, da brez sreče tudi nič ne bo. (in tisti, ki so uspeli se redko zavedajo tega elementa).


Npr NHL igralci - nikoli ne bodo rekli, da imajo srečo, da so rojeni v začetku leta, čeprav je to kar pomemben faktor na poti do uspeha. (V otroških ligah se par mesecev pozna na velikosti, moči - to se v odrasli dobi sicer izniči, ampak v otroštvu so ti večji, močnejši dobili več pozornosti, več igralnega časa ipd... in na koncu se to pozna)

Mike_Rotch ::

Npr NHL igralci - nikoli ne bodo rekli, da imajo srečo, da so rojeni v začetku leta, čeprav je to kar pomemben faktor na poti do uspeha. (V otroških ligah se par mesecev pozna na velikosti, moči - to se v odrasli dobi sicer izniči, ampak v otroštvu so ti večji, močnejši dobili več pozornosti, več igralnega časa ipd... in na koncu se to pozna)


Ampak, nekdo, ki bi z malo sreče prišel v NHL bo v vsakem primeru odličen hokejist. Mogoče ne bo v NHL ampak bo sigurno igral v kakšni drugi ligi.

Torej, razlika med nekom, ki ima srečo in nekom, ki je nima ni razlika med NHL in propadom.

Podobno je na vseh področjih. V Sloveniji imaš veliko sposobnih podjetnikov, ki bi mogoče ustvarili milijardna podjetja, če bi se rodili v okolici San Francisca. Zaradi situacije so zdaj "samo" milijonarji.

korenje3 ::

Tisti, ki pišete kako se ne da začeti z 200€... vse se da. Sploh v IT industriji.

Potrebno je samo poznavanje ekonomike in dobre govorne in pogajalske sposobnosti. Torej prepričati nekoda, da kupi tvoj produkt.
Z lastnim podjetjem v IT lahko z lahkoto prideš do vsaj 25000€ čistega dobička na leto.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Mike_Rotch ::

Tudi, če s tem misliš 25k izplačila na TRR (torej, po plačanih vseh davkih) je to še vedno samo cca. 1/3 neke normalne IT plače.

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

Ok ne razumete kaj je dobiček.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Mike_Rotch ::

Ne razumemo, razsvetli nas.

anketar ::

korenje3 je izjavil:

Tisti, ki pišete kako se ne da začeti z 200€... vse se da. Sploh v IT industriji.

Potrebno je samo poznavanje ekonomike in dobre govorne in pogajalske sposobnosti. Torej prepričati nekoda, da kupi tvoj produkt.
Z lastnim podjetjem v IT lahko z lahkoto prideš do vsaj 25000€ čistega dobička na leto.


plačevat davk na dobiček v slo, yikes, transferne cene kolega

Mike_Rotch ::

Saj davek na dobiček ni pretirano visok. Problem je, ker od teh 25.000 eur čistega dobička ostane dobrih 15k, če si želiš ta denar izplačati.

Če si v IT in želiš s firmo zaslužiti ekvivalent neki normalni IT plači, rabiš vsaj cca. 100k čistega dobička (oz. ekvivalent, če si izplačuješ mesečno plačo, ki je obdavčena podobno).

Rok Woot ::

Meni je šlo super brez faksa. Sem pa nehal delati, kar sem prej počel, ker sem se naveličal. Zato sem naredil faks pri prib. 36 sem hotel delati z roboti, pa me jemalo zaneslo in sedaj programiram. Zaslužim manj za zdaj (res pa delam kake 4 ure na dan), je pa nekaj novega. Da se vse, meni se zdi faks še edino dobro od šolstva. Mi je šla gimnazija in osnovna močno na živce. Premišljujem če bi šel še na kakšen faks, pa na žalost ne morem redno, glupi zakoni ... Mogoče bi študiral še kako Armenščino ...

Ps Pardon za podvojene presledke in podobno, mi nekaj tipkovnica crkuje.

Dodal bi še, delaj kar ti paše, saj lahko še vedno študiraš na stara leta. Če si priden, se vse da.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

otago ::

Mike_Rotch je izjavil:

Npr NHL igralci - nikoli ne bodo rekli, da imajo srečo, da so rojeni v začetku leta, čeprav je to kar pomemben faktor na poti do uspeha. (V otroških ligah se par mesecev pozna na velikosti, moči - to se v odrasli dobi sicer izniči, ampak v otroštvu so ti večji, močnejši dobili več pozornosti, več igralnega časa ipd... in na koncu se to pozna)


Ampak, nekdo, ki bi z malo sreče prišel v NHL bo v vsakem primeru odličen hokejist. Mogoče ne bo v NHL ampak bo sigurno igral v kakšni drugi ligi.

Torej, razlika med nekom, ki ima srečo in nekom, ki je nima ni razlika med NHL in propadom.

Podobno je na vseh področjih. V Sloveniji imaš veliko sposobnih podjetnikov, ki bi mogoče ustvarili milijardna podjetja, če bi se rodili v okolici San Francisca. Zaradi situacije so zdaj "samo" milijonarji.


Malcolm Gladwell ima par knjig na to temo. Pri špotnikih je dokazano, da je datum rojstva glede na presečni datum vpisa v športni tečaj, v ligo itd ... Enako je s principom 10.000 ur, razlog zakar je Gates imel občutno prednost pred drugimi.

Phantomeye ::

Dosti škode naredijo razne oblike anksioznosti.

Imaš lahko dva človeka, ki sta enako sposobna imata enaka znanja - s tem, da je en veliko bolj odprte narave kot drugi. Ta se bo v življenju veliko dosegel, ker zanj cona udobja ne obstaja, vsaj ne v smislu, da bi ga ovirala.

Seveda ti ljudje ne štekajo, da ni vsem ljudem enako enostavno kot njim. Seveda, vse se da, ampak eni se morajo to naučiti, eni imajo pa malo head-starta.

m0LN4r ::

Ce imas strah vprasati za vecjo placo, potem je zgodba zakljucena. Po mojih izkusnjah tisti, ki malo hvatajo krivine boljse pridejo skozi.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

kopriva60918 ::

Fakutelete so levičarsko leglo, zato vsem svetujem, da svojih otrok ne izpostavljate temu, saj tako verjetno ne bodo postali pravi domoljubi.

SmolWhale ::

m0LN4r je izjavil:

Ce imas strah vprasati za vecjo placo, potem je zgodba zakljucena. Po mojih izkusnjah tisti, ki malo hvatajo krivine boljse pridejo skozi.


???????? what model

Tvoje izkušnje za trakom niso relevantne v tej temi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SmolWhale ()

kuall ::

m0LN4r je izjavil:

Je peter kr zadel bistvo. Mas res en kup pridnih in ambicioznist, na koncu ne pridejo nic dlje

elon musk pravi, da dela 16 ur na dan, kar mu je za verjeti, glede na to, koliko stvari je naredil, in je obenem najbogatejši Zemljan. naključje, ne?

jp, sreča je važna, ne pridnost. ali si je mogoče nakradel? ali pa je mogoče izkoriščal delavce, kot sem slišal enega reči?

ne bit taki balkanci, no.

TheBlueOne ::

Ampak kar deluje za Muska bi vecino ubilo ali pa vsaj zelo hitro potisnilo v burnout.

Za uspeh je potrebna neka kombinacija faktorjev, kjer ni nekega univerzalnega recepta.

Mike_Rotch ::

Zakaj tako misliš? Ljudje smo si precej podobni, imamo zelo podobne sposobnosti.

Malidelničar ::

Mogoče se pri faksu premalo upošteva naravoslovje/medicina/tehnika vs družboslovje/humanistika?

Ker ob zadnji krizi je bil nenormalno velik del prekariata iz tega naslova. Sem dal sam osebno to skozi. Na netu so še zdaj intervjuji z raznimi dvojnimi uni dipl humanistike, bibliotekarstva whatever ki so pristali na fotokopiranju s prekarno zaposlitvijo in slabimi obeti. Takrat je bil cel clusterfuck, totalen kolaps, požgana zemlja na področju v devetdesetih nekdaj obetajočih kariernih priložnosti (JU, agencije itd.). Ampak po mojih izkušnjah si je po prvem šoku 2008/2009 tehnično-inženirski kader hitro lahko našel priložnosti in počasi zlezel iz luknje.

Torej glede na poslovno/tehnološke trende in realno stanje trga dela je zelo velika možnost, da so možnosti za mladega človeka za uspeh razporejene tako:
1) Največja možnost: faks naravoslovje/medicina/tehnika
2) Velika možnost: Prava srednja šola s konkretnimi poklicno/obrtnimi možnostmi
3) Zelo majhna možnost: faks družboslovje/humanistika

Mene je vedno motilo ob forumskih vprašanjih tipa 'kaj naj grem študirat itd.', ko je spraševalec napisal 'ja zanima me poleg matematike tudi soiologija' ali pa 'se mi zdi, da sem bolj humanistični tip, ne vem matematika mi ne gre', ko so se pojavili odgovori 'sledi svojemu srcu','važno da te zanima','dobil boš širino to je ful prednost' itd. IMHO je to popoln bullshit v času ko imamo v gospodarskem smislu v SLO tehnološki izziv prestukturiranja, ko se točno ve, da medicina in zdravstvo ob staranju prebivalstva ostajata perspektivna, in ko bodo specialna obrtna dela vedno bolje plačana (povsem drugače kot še v devetdesetih).
Ok obstajajo black swan eventi, tako kot je propad gradbeništva zdesetkal nekoč zelo perspektiven poklic gradbenega inženirja in smo potrebovali 10 let, da so se obeti za to zaposlitev pobrali, ampak vseeno, trendi in smernice so jasni.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Mike_Rotch je izjavil:

Zakaj tako misliš? Ljudje smo si precej podobni, imamo zelo podobne sposobnosti.


Ker so ljudje prisli do viskoih ciljev na zelo razlicne nacine.

Nase sposobnosti pa zal niti priblizno niso podobne. So nekje ranga od da komaj zna nalagati dele v stroj do tega, da je nekdo sposoben razumeti artitekturo mikrocipa v PLCju stroja.

Mike_Rotch ::

Torej glede na poslovno/tehnološke trende in realno stanje trga dela je zelo velika možnost, da so možnosti za mladega človeka za uspeh razporejene tako:
1) Največja možnost: faks naravoslovje/medicina/tehnika
2) Velika možnost: Prava srednja šola s konkretnimi poklicno/obrtnimi možnostmi
3) Zelo majhna možnost: faks družboslovje/humanistika


Nimam sicer številk, ampak se mi zdi, da tole ni nujno res. Strojniki v vsaki drugi temi jamrajo kako zanič so plače. Po drugi strani poznam kar nekaj družboslovcev, ki zaslužijo odlično.

Pri zdravnikih je podobno. Če ne delaš dežurstev in nadur so plače precej nizke glede na izobrazbo in odgovornost. Začne se pod 2 jurja bruto, če se ne motim.

Nase sposobnosti pa zal niti priblizno niso podobne. So nekje ranga od da komaj zna nalagati dele v stroj do tega, da je nekdo sposoben razumeti artitekturo mikrocipa v PLCju stroja.


Seveda so. Če bi ti ali jaz od rojstva delala enake stvari kot Musk, bi bili rezultati zelo podobni.

Univerzalni recept za "uspeh" sicer res ne obstaja, ker uspeh po definiciji ni nek določen statičen pojem.

Obstajajo pa univerzalni recepti za doseganje določenih ciljev. Če želiš zaslužiti x denarja je povsem jasno, kaj moraš za to narediti.

TheBlueOne ::

Mike_Rotch je izjavil:



Seveda so. Če bi ti ali jaz od rojstva delala enake stvari kot Musk, bi bili rezultati zelo podobni.


Ti pa imas ego. :D Dejnako verjames, da smo vsi ljudje sposobni vsega? To, da nekomu nekaj razlozis v minuti, drug pa nikoli ne razume taistega se nisi dozivel? Niti v soli?

Mike_Rotch je izjavil:


Obstajajo pa univerzalni recepti za doseganje določenih ciljev. Če želiš zaslužiti x denarja je povsem jasno, kaj moraš za to narediti.


Ja dolocenih ze, samo so bolj "kako v lonec nasaditi rozice" kot pa "kako postati bogat".

Mike_Rotch ::

Nisem napisal, da smo vsi sposobni vsega. Smo pa vsi sposobni priti med zgornjih 10-20% recimo, če je input enak.

Pogosto se sicer zdi, da je nekaterim lažje, ker se input na zunaj ne vidi.

Ja dolocenih ze, samo so bolj "kako v lonec nasaditi rozice" kot pa "kako postati bogat".


Definitivno. Ker je "kako v lonec nasaditi rožice" veliko bolj definiran cilj kot "kako postati bogat".

Ko definiraš kaj točno pomeni bogastvo, kakšen je časovni okvir itd. je recept precej enostaven.

Malidelničar ::

Mike_Rotch je izjavil:

Torej glede na poslovno/tehnološke trende in realno stanje trga dela je zelo velika možnost, da so možnosti za mladega človeka za uspeh razporejene tako:
1) Največja možnost: faks naravoslovje/medicina/tehnika
2) Velika možnost: Prava srednja šola s konkretnimi poklicno/obrtnimi možnostmi
3) Zelo majhna možnost: faks družboslovje/humanistika


Nimam sicer številk, ampak se mi zdi, da tole ni nujno res. Strojniki v vsaki drugi temi jamrajo kako zanič so plače. Po drugi strani poznam kar nekaj družboslovcev, ki zaslužijo odlično.


Trenutno morda še, ampak trendi in pritiski gredo v smer konkretnega zviševanja teh plač. Tudi relativno na minimalno plačo (če bodo tu spet kakšne vladne mučke in arbitrarno določanje njene višine v smislu zmanjševanje "prevelikih" razlik in iskanja nekih "pravičnih" razmerij praktično 1:1,5 ali pa 1:2). Seveda je nekoč to veljalo - spomnite se člankov izpred cca 12 let o uni dipl inženirjih na "nacionalno pomembnem" Gorenju za 1.000 EUR. Famozni "strateški" Cimos isto. Saj zato sta obe firmi propadli :))
No kar se tiče trenda: Z višjimi plačami ste (tudi s pomočjo inštrumenta normirancev) začeli IT-jevci, sedaj pa se seli po sektorju in verigi do strojnikov, elektrotehnikov, orodjarjev.

Pri zdravnikih isto, bo hitro upor, če jih bodo želeli ukalupiti v državno zdravstvo za 1.300 EUR neto z obvezno dobo, da se "povrne" faks.

Glej kar se družboslovcev tiče: JA so NEKATERI, ampak možnost je tako majhna, da je praktično loterija. In to sklicevaanje mene moti: "poznam enega/eno ki je pa ..." Realno plače tega kadra padajo, zlata leta so bila v devetdesetih, ko se je preračunano na takratne plače v SIT (100.000 SIT) dalo kar potegniti ven, plus izkoriščalo se je sistem napredovanj na polno, tako da je kader bistveno bistveno hitreje napredoval kot kader v privat firmah. Teh let pa ni več in kriza 2008 je bila prva streznitev. Zanimivo mi je edinole, kako številni mladi in njihovi starši tega niso spregledali ....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Kaj pomeni zgornjih 10-20%? Koliko kapitala?

Jaz bi vez palec ocenil, da se marsikomu zmesa, ce samo dobi dosti kapitala v upravljanje, kaj sele, da bi ga produciral.

Munger je lepo opisal take guruje, ki ti prodajo neko metodo za bogastvo:

Zgodovina sprememb…

kuall ::

TheBlueOne je izjavil:

Ampak kar deluje za Muska bi vecino ubilo ali pa vsaj zelo hitro potisnilo v burnout.

Za uspeh je potrebna neka kombinacija faktorjev, kjer ni nekega univerzalnega recepta.


Itak, ampak če boš računal na srečo ne boš nikamor prišel. To je pol isto, kot če bi en imel plan, da boš obogatel z igranjem iger na srečo. Butasta strategija. Isto butasto je tukaj pisati, da je sreča bolj važna kot pridnost. Je važna ja ampak nima veze. Statistika je važna, statistika pa pravi, da vsi dobimo svojo dozo sreče, pridni pa bolj prevladujejo med uspešnimi kot kar eni naključni.
Jaz sem imel tud inpr srečo, da sem oglas za šiht videl takoj (no v trenutnih razmeraz nima veze, ker bi ta isti šiht dobil tudi, če bi oglas videl po pol leta). ampak če ne bi prej bil priden par let in se učil oz. delal za male pare mi tudi sreča ne bi pomagala, da sem oglas videl prvi. takrat se mi je to npr zdela kar sreča, ko je bilo šiht mau težje dobit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

Mike_Rotch ::

Glej kar se družboslovcev tiče: JA so NEKATERI, ampak možnost je tako majhna, da je praktično loterija.


Imaš kakšne številke?

Na hitro sem našel tale članek, ki pravi:

By age 40, the average salary of all male college graduates was $111,870, and social science and history majors earned $131,154 -- an average that is lifted, in part, by high-paying jobs in management, business and law.


https://www.nytimes.com/2019/09/20/busi...

Mike_Rotch ::

Munger je lepo opisal take guruje, ki ti prodajo neko metodo za bogastvo:


Kakšne guruje? Ne govorim o gurujih. Govorim o tem, da so "recepti" za uspeh univerzalni.

Če poenostavim, zadeva je podobna kot pri hujšanju ali odvajanju od kajenja. Večini je popolnoma jasno kaj morajo narediti, da shujšajo oz. se odvadijo kajenja, je res? Koraki so zelo jasni.

Razlogi, zakaj večini ljudi ne uspe shujšati oz. nehati kaditi pa so druga debata.

Situacija z "bogastvom" je enaka. Vsi vemo, da s službo ne boš obogatel, ampak še vedno večina rine v redno, varno službo in sanja o bogastvu. To je enako kot sanjanje o sixpacku pred televizijo s krofom v roki.

TheBlueOne ::

Mike_Rotch je izjavil:


Kakšne guruje? Ne govorim o gurujih. Govorim o tem, da so "recepti" za uspeh univerzalni.


Ker tako pridigajo guruji. Kdo drug pa daje neka navodila te vrste?

Mike_Rotch je izjavil:


Situacija z "bogastvom" je enaka. Vsi vemo, da s službo ne boš obogatel, ampak še vedno večina rine v redno, varno službo in sanja o bogastvu. To je enako kot sanjanje o sixpacku pred televizijo s krofom v roki.


Ne vem, ce imas prav v smislu sanjanja. Kolikor vem prakticno vsi, se tisti manj brihtni zelo dobro vedo, da sluzba ni pot do bogastva. Kar pises so morda nasveti za nakoga, ki koncuje osnovno solo, koga drugega ta pomislek skoraj ne bi smel presenetit.

Razlogi za klasicno sluzbo pri sposobnih pa niso varnost, med tem ko sanjajo o milionih. Je bolj "Jaz bi, samo se mi ne da.".

Drugace se uspesni izjemno pogosto strinjajo, da je sreca enormno pomemben faktor. Zacensi z kje si rojen, komu si rojen, zdravje itn.

Zgodovina sprememb…

Mike_Rotch ::

Ker tako pridigajo guruji. Kdo drug pa daje neka navodila te vrste?


Tisti, ki v tvojem videu kritizira guruje, naprimer. Munger in Buffet pogosto delita nasvete kako obogateti. In ne dvomim, da bi ti uspelo, če bi ju poslušal in upošteval.

Npr:

Razlogi za klasicno sluzbo pri sposobnih pa niso varnost, med tem ko sanjajo o milionih. Je bolj "Jaz bi, samo se mi ne da.".


Točno to sem jaz napisal. Ampak to, da se ljudem ne ljubi ne pomeni, da pot do cilja ni jasna, da ni univerzalnih receptov. Ampak od recepta do torte je še par korakov vmes.

Drugace se uspesni izjemno pogosto strinjajo, da je sreca enormno pomemben faktor. Zacensi z kje si rojen, komu si rojen, zdravje itn.


Ja ja. Tako, kot se vsi miljarderji strinjajo, da je treba delati za dušo in tisto kar te veseli, denar pa pride sam od sebe, a ne?

Kot rečeno, sreča je definitivno faktor. Ampak tisti, ki je sposoben v USA postaviti milijardno firmo bo uspešen tudi v Kongu ali Somaliji. Zelo verjetno ne bo imel milijardne firme, sigurno pa mu ne bo hudega.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Mike_Rotch je izjavil:



Ja ja. Tako, kot se vsi miljarderji strinjajo, da je treba delati za dušo in tisto kar te veseli, denar pa pride sam od sebe, a ne?

Kot rečeno, sreča je definitivno faktor. Ampak tisti, ki je sposoben v USA postaviti milijardno firmo bo uspešen tudi v Kongu ali Somaliji. Zelo verjetno ne bo imel milijardne firme, sigurno pa mu ne bo hudega.


Vprasanje. Je dosti ljudi, ki so migrirali ravno iz teh razlogov.

Delati kar je za duso praviloma ni pot do bogastva, ker velika vecina za duso ne dela lukrativnih zadev.

Sreca in zdravje za moj okus nista zares faktorja. Sem morda nekoliko nerodno podal. Sta bolj pogoja. Kjer je pojem sreca postavljen siroko.

Ce dodam slo-techovski primer, ki pokaze kako lahko male odlocitve naredijo zmagovalca in porazenca. Poglej kako je obogat Gates, ter kaj je bilo s porazencem.

https://cult.honeypot.io/reads/lesson-f...

Tu je pac primer, kjer vidis kaksen faktor je sreca in majhne odlociteve in koliko so vredni vsi ostali faktorji. Pa sta oba imela do te tocke na tone srece, sposobnosti itn. Gates danes ultimobogat, tadrug pa ni niti b od bogat. Po tvoji logiki bi morala oba biti bogata.

Skratka zadeve niso tako enostavne. Je kar iluzorno misliti, da ce imas voljo in sposobnost je uspeh garantiran.

Mike_Rotch ::

Tu je pac primer, kjer vidis kaksen faktor je sreca in majhne odlociteve in koliko so vredni vsi ostali faktorji. Pa sta oba imela do te tocke na tone srece, sposobnosti itn. Gates danes ultimobogat, tadrug pa ni niti b od bogat. Po tvoji logiki bi morala oba biti bogata.


Ne, ni res. Različne odločitve niso sreča, ampak so različne odločitve.

Sicer pa tale zgodba kvečjemu potrjuje kar sem napisal. Gary Kildall je bil za svoje čase relativno uspešen poslovnež. Verjetno bi bil danes precej bogat, če ne bi umrl sredi največjega gold rusha.

TheBlueOne ::

Mike_Rotch je izjavil:



Ne, ni res. Različne odločitve niso sreča, ampak so različne odločitve.

Sicer pa tale zgodba kvečjemu potrjuje kar sem napisal. Gary Kildall je bil za svoje čase relativno uspešen poslovnež. Verjetno bi bil danes precej bogat, če ne bi umrl sredi največjega gold rusha.


Odlocitve so naceloma vedno prisotne. Potem lahko reces koliko si imel srece pri odlocitvah, ce ze hoces tako.

Za svoje case je bil relativno uspesen. Skillset, da je razumel posel, naredil tehnicno vse. Potem pa ena odlocitev Gatesa, ki vecine skillseta niti ni imel, prinese ultimobogastvo.

Lahko argumentiras, da je Gary imel pokritih vec faktorjev za uspeh.

Tretji problem je, da niti ne ves koliko imas ljudi s potencialnom, ki so na koncu pogoreli, pa so morda poceli vse, kar ti menis, da je kljuc do uspeha. Kako jih najdes? Tvoja statistika kolikor vidim zavzema samo tiste, ki so uspeli. Kaj pa ce je podobnih vec stokratnik, ampak so odsli v pozabo, ker niso imeli srece?

Mike_Rotch ::

Če počneš stvari, ki peljejo do uspeha, boš do uspeha tudi prišel oz. se mu vsaj približal. Tukaj sicer izvzamem eksterne dejavnike, ki ti lahko preprečijo uspeh (npr. nesreča).

Sicer se mi zdi skrajno smešno, da se uspeh v finančnem smislu takole relativizira med tem, ko je na vseh drugih področjih zadeva zelo jasna.

Tisti, ki želijo postati dobri nogometaši imajo več ali manj enake treninge. Ne sedijo doma in tuhtajo o tem kako je vprašanje uspeha kompleksno ampak od jutra do večera brcajo žogo. Enako je najboljšimi odvetniki, znanstveniki, filmskimi igralci... Povsod je pot do uspeha precej jasna, od posameznika je pa odvisno kako natančno se je bo držal.

Pa končni efekt seveda ni povsem enak za vse. Ampak kot rečeno, če vzameš 2 random človeka in ju spustiš čez popolnoma enak režim nogometnih treningov boš na koncu dobil dva nogometaša, ki bosta lahko dokaj enakovredno igrala en proti drugem. Verjetno bo en boljši, ja. Ampak jaz trdim, da ne veliko. Definitivno ne toliko, da bi bil en zvezda pri FCB drugi pa bo 7. igralec ene vaške lige.

12c0 ::

Mike_Rotch je izjavil:

Če počneš stvari, ki peljejo do uspeha, boš do uspeha tudi prišel oz. se mu vsaj približal. Tukaj sicer izvzamem eksterne dejavnike, ki ti lahko preprečijo uspeh (npr. nesreča).

Sicer se mi zdi skrajno smešno, da se uspeh v finančnem smislu takole relativizira med tem, ko je na vseh drugih področjih zadeva zelo jasna.
Aha, hindsight is 20/20. A imaš kristalno kroglo?

Sreča igra mnogo večjo vlogo, kot se zdi, a če to priznaš, ne moreš prodajat "kako obogateti", "Kako iz nule postaviš uspešno podjetje",... knjig, videov, seminarjev, itn.

Kdor ni rojen z zlato žlico v ustih, je odvisen od drugih, če se nekdo (ali kar družba) odloči, da si zanič, da je neki posel zanič, ali ideja zanič, ne bo nihče investiral vate, na drugem koncu planeta, pa bi ti ista reč prinesla "milijarde".
Zato pa nekateri kapitalizmu pravijo "sistem priložnosti", ker človek, neglede na to, če je dober ali ne, mora dobit priložnost, da se sploh lahko v nečem preizkusi. V kakšnem drugem sistemu, pa so priložnosti vgrajene v sistem, in se o njih zato ne govori. V kapitalizmu pa se že dobljena priložnost smatra, kot dobitek na loteriji.

Pri športu pa je spet drugače.

kuall ::

nič ni drugače. v športu in v kapitalizmu uspejo najbolj sposobni osebki. glej na kapitalizem kot na šport pa ga boš lažje sprejel v svojo dušo. saj s tekmovanjem pri športu nimate problema, le pri kapitalizmu ga začuda imate.

Mike_Rotch ::

Kdor ni rojen z zlato žlico v ustih, je odvisen od drugih, če se nekdo (ali kar družba) odloči, da si zanič, da je neki posel zanič, ali ideja zanič, ne bo nihče investiral vate, na drugem koncu planeta, pa bi ti ista reč prinesla "milijarde".


Imaš kak primer?

D3m ::

Jaz vem za primer, kjer je bil rojen z zlato žlico pa je vse propadlo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

sass628 ::

Treba vzpostavit neko skupno točko kaj pomeni za slotechovca biti uspešen v življenju npr. par mio na računu ali pač dober job/dobra plača ki omogoča lagoden lajf. Ali so še druge vrednote ki bi jih morali upoštevat?

Mike_Rotch ::

Seveda so še druge stvari, ki jih je treba upoštevati. Uspeh ni nič drugega kot razmerje med zastavljenimi in doseženimi cilji. Torej, povsem arbitraren in subjektiven koncept.

Biti uspešen je zelo enostavno, samo kriterije znižaš, pa je. Zato pa je brezveze govoriti o "uspehu", če hkrati ne napišeš točne definicije uspeha.

Phantomeye ::

Mislim, ne se delat, kot da biti rojen iz denarja ne predstavlja velikega head starta.

Če hočeš v Ameriki študirat, je življenje precej lažje, če študij zaključiš brez dolgov (plačajo bogati starši), kot pa da moraš naslednje desetletje odplačevati 100.000€. Zato, ker se hitro znajdeš v situaciji, kjer glavnice kredita sploh odplačat ne moraš, ker si ujet v obresti in praktično odplačuješ obresti kredita.

Dejanski moraš delat mnogo mnogo več kot nekdo, ki ima play money za odpiranje podjetij in podobno. Pa ti niti to ne garantira uspeha,.

m0LN4r ::

kuall je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Je peter kr zadel bistvo. Mas res en kup pridnih in ambicioznist, na koncu ne pridejo nic dlje

elon musk pravi, da dela 16 ur na dan, kar mu je za verjeti, glede na to, koliko stvari je naredil, in je obenem najbogatejši Zemljan. naključje, ne?

jp, sreča je važna, ne pridnost. ali si je mogoče nakradel? ali pa je mogoče izkoriščal delavce, kot sem slišal enega reči?

ne bit taki balkanci, no.

Definiraj delo, interview za tv show, sprehod po gradbiscu v berlinu, polet nazaj, prenocitev.
Al sedi 16ur kot njegovi inzenirji za delovno mizo.

In ja je marsikaj "nakradel" poglej zgodovino njegove familije.
Ni glih bival med studijem v socialnem studenstkem domu in kelnaril, da si je placal dom.
Ali?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Mike_Rotch ::

Al sedi 16ur kot njegovi inzenirji za delovno mizo.


Včasih tudi. Včasih celo pod mizo zaspi za par ur in zjutraj nadaljuje.

In ja je marsikaj "nakradel" poglej zgodovino njegove familije.
Ni glih bival med studijem v socialnem studenstkem domu in kelnaril, da si je placal dom.


Kaj naj bi si nakradel?

Elon Musk trdi, da je med študijem delal. Ne sicer kot natakar. Komu zdaj verjeti?

1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16625901 (21169) 111111111111
»

Punca -> Tehnik računalništva, Vegova LJ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
12931127 (24788) x128

Več podobnih tem