» »

Nakup avtomobila-homologacija

Nakup avtomobila-homologacija

Xxtra ::

Zdravo, pred kratkim sem kupil “nov” avto in sicer Ford ST 2008 letnik.. na avtu je zamenjan izpušni lonec. Ker pri nakupu nisem dobil homologacijskega lista nisem vedel da ta ni homologiran četudi so bili 10 let brez problema delani tehnični. (Vem, da je že originalen izpuh malo glasnejši ampak me zanima če bi lahko nekako zglumiu nekaj, kot da je to original izpuh… katalizator in vse je še vedno na izpuhu).Sedaj me zanima kaj bi lahko bilo, če me policaji ustavijo glede izpuha oz homologacije.

wcpapir ::

Kaj bi bilo? Izredni tehnični pregled- se zapelješ v policijskem spremstvu do teh. pregledov, kjer imaš to ugodnost, da greš prednostno noter, kjer policist pove na kaj naj bodo pozorni. Sledi pregled avtomobila in končno poročilo. Če imaš ne homologiran športni lonec boš po vsej verjetnosti dobil poročilo o padcu na teh- tehnično ne izpravno vozilo, odvzem registrskih tablic ter kazen.

Dobro razumem ampak nevem kako so lahko toliko časa normalno delali tehnične preglede itd.

hojnikb ::

Xxtra je izjavil:

Dobro razumem ampak nevem kako so lahko toliko časa normalno delali tehnične preglede itd.

20€ v prometno pri kakem vaškem tehničnem pregledu.
#brezpodpisa

Pizdarija je to ce zej hocem homologirat najprej 50e za kopijo homologacije pa racuna od izpuha nimam in nicesar kar bi rabil za homologacijo...

Utk ::

Glede na to, da si ga kupil takega, se jaz ne bi sekiral. Če padeš, boš dal pač nazaj "original" lonec. Če je to za neko ekstra kazen, jo pa naj zaračunajo tistemu, ki je to zmontiral in tistemu, ki je to spuščal čez 10 let. A so lastnikom goljufivih volkswagnov zaračunali kazen ali tistim, ki so goljufali? No, pri nas nobenmu, ampak lastnikom je sigurno ne bi niti mogli...

Kaj če grem jaz preventivno na tehničnega da mi bo veljal za eno leto.. mislis da ce me spustijo se lahko nekako izgovarjam na to da je bil takrat na tehničnem že montiran ta izpuh in da nisem vedel...

hojnikb ::

daj original izpuh gor pa si mirn.
#brezpodpisa

Sej je problem ker ga nimam

AndrejS ::

Sestra se je vozla 5 let normalno in vsako leto tehničen - lani pa so ugotovili da nima homologirane vlečne naprave in je morala it na homologacijo. Tak da nikoli ne veš kdaj boš padel

Likalnik ::

vprašaj prejšnega lastnika kam je hodil na teh.pregled in kako je to vsako leto skozi spravil...koliko € je dal v prometno...da ne boš ti slučajno preveč

dice7 ::

Vcasih so spuscali mim vse, kar se jim je zazdel, zdej pa bojda snemajo na tehnicnih in so veliko bolj previdni

Ma sej vem sam ker je blo to se lani se mi cudn zdi

[BeN] ::

Utk je izjavil:

Glede na to, da si ga kupil takega, se jaz ne bi sekiral. Če padeš, boš dal pač nazaj "original" lonec. Če je to za neko ekstra kazen, jo pa naj zaračunajo tistemu, ki je to zmontiral in tistemu, ki je to spuščal čez 10 let. A so lastnikom goljufivih volkswagnov zaračunali kazen ali tistim, ki so goljufali? No, pri nas nobenmu, ampak lastnikom je sigurno ne bi niti mogli...

Lastnik odgovarja za to kar vozi... Lahko, da je lani bil na tehničnem nameščen še original lonec... oz dokaži da ni bil ;)
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Mike_Rotch ::

A si šel na tehničnega, pa te niso spustili skozi?

a) Če ja, kupi nov izpušni lonec (original) in zmontiraj, pa bo mir.

b) Če ne, zakaj se sekiraš in delaš probleme preden pride do njih? Greš na tehničnega. Če so problemi greš na točko a).

ginekk ::

Odvisno od lonca. Prav nihče se ne vtika v generične neoriginal zamenjave, ki jih montirajo izpuharji ala Lauš, Novak in te zamenjave imajo ali nimajo evropsko homologacijo, skratka nihče jih ne homologira, enako kot nihče ne homologira zamenjane neOEM amortizerje, zavorne diske, zavorne ploščice, sklopke, akumulatorje..., ki so sicer enakovreden nadomestek, a še vedno niso original od proizvajalca. Skratka če je >5 let star avto je velika verjetnost da se voziš s kako tako zadevo.

Drugo je pa športni oziroma glasnejši lonec, tam pa se vtaknejo še v serijske.

[BeN] je izjavil:

Utk je izjavil:

Lastnik odgovarja za to kar vozi... Lahko, da je lani bil na tehničnem nameščen še original lonec... oz dokaži da ni bil ;)

Če je 5-8 let gor ali 1 leto, vsak mehanik opazi. Lastnik odgovarja za to kar vozi ja, on bo moral menjat lonec za pravega, itd., ni pa on goljufal.

Ja sej se vid spodi da je ze en cajt gor ker je use ze mal bl rjavo na spojih

Tidule ::

Utk je izjavil:

[BeN] je izjavil:

Utk je izjavil:

Če je 5-8 let gor ali 1 leto, vsak mehanik opazi. Lastnik odgovarja za to kar vozi ja, on bo moral menjat lonec za pravega, itd., ni pa on goljufal.

O kakšni goljufiji sanjaš? Če se bo policaj zapičil v to, bo plačal 400 EUR kazni za tehnično neizpravno vozilo ter stroške izrednega tehničnega pregleda. Seveda bo ostal tudi brez tablic.

Xxtra je izjavil:

Ja sej se vid spodi da je ze en cajt gor ker je use ze mal bl rjavo na spojih

Bistveno vprašanje je ali gre dejansko za športni izpuh, ki spremeni zvok/izgled in bi zaradi tega lahko padel v uč policaju. Glede a to, da so ST že v osnovi bolj športno oblikovani in več let ni bilo težav, je malo verjetno, da je problematično.

Če pa se slučajno zatakne na rednem tehničnem pregledu, pa greš pač zamenjat.

Tidule je izjavil:

O kakšni goljufiji sanjaš? Če se bo policaj zapičil v to, bo plačal 400 EUR kazni za tehnično neizpravno vozilo ter stroške izrednega tehničnega pregleda. Seveda bo ostal tudi brez tablic.

Nekdo mu je prodal tak avto. In ga spravil čez tehničnega, najbrž večkrat. Na OP-u je, da popravi auspuh, ni pa on kriv, da je avto tak. Za kazen naj pa iščejo prave krivce...
No, zdaj ko očitno že ve, da ima neizpraven avto, je drugo, zdaj bi res lahko menjal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Kaj bluziš? Kaznivo je v prometu uporabljat tehnično neizpravno vozilo. Za kazen je odgovoren voznik avtomobila. As simple as that. To, da ali voznik ve ali ne, da je vozilo neizpravno je povsem brezpredmetno za prekrškovni postopek.

Jaz lahko v zmontiram izpušni sistem od Scanie na fičota, pa bo še vedno kazen plačal tisti, ki ga bo policija s tem čudom ustavila na cesti in ne jaz, ki sem naredil predelavo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Treba je imet tudi malo zdrave pameti. Policaji je res nimajo, sodniki bolj redko. Ampak se zgodi.
Če je stvar tako simpl, nisem slišal, da bi kater voznik iz dieselgata plačal kazen za prekršek. Pa so vsi neizpravni. Veliko bolj od OP-ovega.

Niti še nisem slišal, da bi policija stala pred tehničnimi pregledi in vsakemu, ki pade, avtomatsko dala 400 evrov kazni. A ne bi bilo to logično?

Zgodovina sprememb…

ja, res je treba imet malo zdrave pameti in ne mešat individualnih predelav z dieselgatom. ampak kaj čmo, vsega se res ne da imet.

V primeru dieselgate je imelo vozilo izdane ustrezne papirje, da je tehnično izpravno (homologacija) in je posledično odgovornost na tistemu, ki je te papirje izdal. V konkretnem primeru tega seveda ni. Ko bo imel OP izdano homologacijo za predelavo bodo tvoje blodnje imele smisel.

Zgodovina sprememb…

Na OP-ovi pogodbi tudi piše, da je vozilo tehnično brezhibno (ponavadi piše), ima veljavno prometno s tehničnim do ne vem kdaj, in tudi jasno je, da v tem času lonec ni bil menjan (to se komot dokaže). Baje obstajajo celo videoposnetki vsakega tehničnega pregleda.

Zgodovina sprememb…

aha, zdaj imaš že kristalno kroglo kaj piše v pogodbi OP? Pa servisno zgodovino kdaj je bil lonec menjan tudi poznaš? Pa homologacije in tehničnega pregleda tudi ne ločiš kaj? daj nehaj se smešit.

Zgodovina sprememb…

Pa homologacije in tehničnega pregleda tudi ne ločiš kaj?

Če na tehničnem pregledu tega ne opazijo, kako naj bi OP to opazil? In kako naj bi na izrednem tehničnem pa to naenkrat čudežno opazili?

Vprašaj svojo kristalno kroglo, ker očitno imaš sposobnost izmišljanja fiktivnih dejstev bistveno boljše razvito kot pamet.

Za vse ostale:

Voznik je odgovoren za to, da uporablja vozilo, ki je tehnično brezhibno. To vključuje tudi to, da je skladno z izdano homologacijo proizvajalca oziroma, da so predelave ustrezno homologirane. In njegova dolžnost, ko kupuje rabljen avto je da preveri ali je vozilo, ki ga kupuje res takšno. Seveda v primeru, da ga je prodajalec zavajal lahko tega odškodninsko preganja, ampak to ne spremeni dejstva, da je odgovoren za prometne prekrške, če uporablja vozilo ki ne ustreza homologaciji.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Xxtra je izjavil:

Tip je imel veze na tehničnem, a je to tako težko razumeti. Pač tam je delal njegov kolega, pa ga je spustil skozi... Če je šel test plinov skozi, zadeva zaključena... Papirjev pa ni nihče preverjal...

Poznam več primerov, sicer je to nekaj let nazaj, ampak vsak mehanik je imel na tehničnem kolega, ki je spuščal avte skozi, mehanik je pa kao garantiral, da je avto izpraven. Da niso težili zaradi malenkosti. Mal dogovorne ekonomije, tudi sam sem to koristil. 1x na leto avto k mehaniku na servis, zraven sem dobil še potrjen tehnični pregled >:D. Ker sem imel staro krntijo, šparovno vzdrževano. Isti primer kot OP, sam da sem imel jaz namesto katalizatorja samo cev...

Potem, ko so našli podkupljene na AMZS, se je ta praksa malo nehala.

Folk je pa vozil take krntije na tehničnega, da jih na koncu niti kolegi niso hoteli več spustiti skozi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Horas ::

da ne odpiram nove teme, kako je z homologacijo nove velikosti na avtu? na kartonču je največja dovoljena velikost 17col, želel bi pa 18col. kakšen je postopek? prvo na tehnični, potem nakup?
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

xda develope ::

Horas je izjavil:

da ne odpiram nove teme, kako je z homologacijo nove velikosti na avtu? na kartonču je največja dovoljena velikost 17col, želel bi pa 18col. kakšen je postopek? prvo na tehnični, potem nakup?

Povsem odvisno je od tega kakšne dimenzije želiš vpisovati. Če gre za dimenzijo ki jo kakšni drugi avti istega modela dobijo fabrično ti načeloma lahko uvoznik avtomobila uredi papirje za vpis dimenzije.
V kolikor pa kupiš "naključno" dimenzijo gum in platišč moraš pa gledati da imajo platišča TUV za tvoj avto in izbrano dimenzijo gum.
Procedura pri slednji je:
Kupiš, nekdo ti "strokovno" vgradi saj se občasno zapičijo tudi v to kljub temu da nekateri ljudje sami menjajo gume, s potrdilom o strokovni vgradnji in tuv certifikatom za tvoja platišča in avto odideš na tehnični kjer avto poslikajo na novih gumah in ti vpišejo v homologacijo. Za povrh pa veselo računajo za prepis iz papirja(tuv) na drug papir(homologacija).

Horas ::

ja vem homologacija naj bi prišla okoli 120eur. se pravi če si jaz namislim 18col, nababim ene felgne ki pa morajo imeti tuv papirje? pa potem poknem gume gor in grem na tehničnegea?

kako je pa s temi dimenzijami potem? če imam zdaj 205/45 r17, felgna je 6.5j ET49. koliko je potem lahko širina platišč/gume?
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

xda develope ::

Horas je izjavil:

ja vem homologacija naj bi prišla okoli 120eur. se pravi če si jaz namislim 18col, nababim ene felgne ki pa morajo imeti tuv papirje? pa potem poknem gume gor in grem na tehničnegea?

kako je pa s temi dimenzijami potem? če imam zdaj 205/45 r17, felgna je 6.5j ET49. koliko je potem lahko širina platišč/gume?

Na podlagi trenutne dimenzije se neda nič reči, največ boš izvedel če pokličeš firmo ki uvaža avtomobile tvoje znamke, za VAG lahko porsche slovenija zrihta papirje za homologacijo drugih dimenzij ki so se dale dobiti na določenem modelu avta.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali lahko pades na tehnicnem zaradi zarnic?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6714629 (11787) dxx
»

Ali je to legalno (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7813121 (10648) shadeX
»

Ali je potrebno imeti potrdilo o skladnosti vedno pri sebi v vozilu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10932770 (17310) GrimReaper
»

kazen zaradi nehomologiranega izpušnega lonca (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9933784 (12088) Mehmed

Policaj dela na svojo roko? kaj storiti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19032755 (27935) hamax

Več podobnih tem