» »

najboljši VPN

najboljši VPN

1model ::

mi lahko svetujete najboljši VPN? malo sem bral po netu, nekaj o brezplačnih, nekaj o plačljivih, pa me zanima če mi lahko konkretno kdo svetuje katerega in ZAKAJ? je vredno plačat in vzeti plačljiv VPN? dobiš dovolj z brezplačno verzijo? kaj to pomeni če vzameš brezplačno/plačljivo verzijo, se hranijo logi, jih korporacija posreduje komurkoli? verjetno jih morajo če npr. miličnik zahteva. He važno katerega ponudnika vzameš? je kateri boljši od drugega? za torrente jih je kao obvzeno uporabljati (torrenti sami po sebi so popolnoma legalni, ne sprasujem zaradi tega, a rad bi razumel, če imas tak VPN se bodo torrenti upočasnili? je kak tak ki ne bo upočasnil downloada? Kaj to pomeni, da dobiš vsakič nov IP ali kaj? al je bolj vazno kje se nahaja VPN (oz. nov iP), v kateri državi? Prosil bi če mi lahko kdo to malo razloži, sem laik na tem podrocju pa bi rad razumel, in če vzamem bi najraje seveda BREZPLAČEN VPN, a če mi kdo dobro argumentira, bom pač tudi vzel plačljivo verzijo. kaj so prednosti VPNja in kaj slabosti? oz. ali sploh so slabosti?

hvala

Gejspodar ::

Zdravo,

Najprej se nauči uporabljati odstavke.
Nato se vprašaj zakaj misliš, da potrebuješ nekaj, ki ne veš kaj je, ne veš kako deluje in ne veš zakaj bi to potreboval.

Ne poslušaj influencerjev in oglasov na spletu, ki te prepričujejo v nakup nepotrebne programske opreme.

Če si pa idiot in prek dark weba naročaš narkomanijo al pa druge ilegalne zadeve (kar torrenti na clearnetu niso btw) pa uporabi https://mullvad.net/en/

1model ::

super hvala za odgovor in nasvete @Gejspodaj, ne gre za nič od naštetega. Bi pa rad imel vpn, anonimnost na netu, forumih, torrentih, poslijanju mailov itd... kdo ve za kaj mi se lahko pride prav, mogoče bom pel na kitajsko pa lahko pride prav. Ne bi rad zasel s teme, pa bi res prosil, če se lahko drživa teme, konkretno katerega je najbolje uporabljati. In res Hvala za kratko razlago in predlog, resno se ti zahvaljujem.

Skušam ne poslušati influencerjev pri nasvetu kateri VPN, zato pa sklepam, da je zagotovo tu nekdo, ki obvlada te zadeve in mi lahko zanesljivo svetuje kateri je "najboljši".

Mulvad - nahaja se na Švedskem, kar ej verjetno slabo iz vidika anonimnosti, oni lahko posedujejo podatke če kdo zahteva. Nekateri imajo serverje na Britanskih otokih, verjetno so bolj varni? oceno ima sicer rahlo nizjo, kot drugi (expresvpn, surfshark, nordvpn, cyberghost, ipvanish, ).

Verjetno igra vlogo v koliko državah ima serverje? Mulvad jih ima le v 32ih, nekateri jih imajo v 90ih, in vec ipjev nekateri celo 30.000, kar je veliko. Verjetno je vazno kaksna je zanesljivost povezave? ali upočasni povezavo, izgublja podatke?..

Imaš lahko katerega od naštetih VPN-jev tudi na NAS-u?(Qnap ipd). hvala za razlage in podkrepljene predloge z argumenti.

verjetno je bolje da ima unlimited devices za povezave.

Hvala

Gejspodar ::

Bi pa rad imel vpn, anonimnost na netu, forumih, torrentih, poslijanju mailov itd...


Let me guess - uporabljaš Microsoft Windows, Android ali Apple telefon, telefon nasploh, Gmail, Instagram, Facebook, Youtube, Snapchat ali katerokoli izmed drugih socialnih omrežij. Ne veš kaj je end to end enkripcija komunikacije, ker nimaš nikogar razen dilerja na alphabayu, s katerim se kriptirano pogovarjaš, pa bi rad bil nek security/privacy freak?

Prej ti svetujem, da obiščeš specialista za duševno medicino. Ne zaradi tega, ker je z željo po zasebnosti karkoli narobe, temveč zaradi tega, ker mi izpade, da hočeš VSE TAKOJ SEDAJ ob 03:00 zjutraj in da je to posledica paranoidne motnje ali kakšne druge duševne težave. Pogovori se z domačimi če jih imaš, pogovori se s prijatelji če jih imaš ter jih vprašaj, če se jim zdiš kakorkoli drugačen. Če je odgovor ja, potem res čimprej obišči eno izmed ustreznih ustanov, da ti pomagajo, dokler še lahko.

Če se motim (nisi prvi, ki se mu je dobesedno odpeljalo s takimi željami na tem forumu) pa lepo prosim - počasi in ne prek Slo-Techa. Tukaj te bomo žalili in zaničevali veliko prej kot pomagali. Vse informacije, ki jih želiš lahko dobiš na YouTube ter Googlu, prav tako na drugih, (sedaj) bolj reputabilnih portalih.

Želim ti vso srečo.

Tidule ::

Bi pa rad imel vpn, anonimnost na netu, forumih, torrentih, poslijanju mailov itd...

Anonimnost pred kom? Dokler si tega ne odgovoriš je VPN sam sebi namen.

mogoče bom pel na kitajsko

malo verjetno

Mulvad - nahaja se na Švedskem, kar ej verjetno slabo iz vidika anonimnosti, oni lahko posedujejo podatke če kdo zahteva.

Vsak VPN prvider lahko posreduje podatke. Osebno bi raje zaupal resni firmi v EU, kot pa random brezplačnemu ponudniku v tretji državi.

če vzamem bi najraje seveda BREZPLAČEN VPN,

Če začnemo pri najbolj očitnem: če za storitev ne plačuješ nisi stranka ampak produkt. In kaj misliš, da je tisto kar "brezplačne" ponudnike najbolj zanima? Informacije.
Kot drugo pa za kaj več kot dostop do kakšne spletne strani to ni uporabno, ker je počasno za umret, večji ponudniki storitev pa imajo take VPN ipje na blacklistah.

kaj so prednosti VPNja in kaj slabosti? oz. ali sploh so slabosti?

Prva slabost je, da mečeš stran denar, če naročaš storitve, ki jih ne razumeš, namesto da bi raje investiral v znanje.
Druga slabost je zvišanje latence in počasnejši prenos podatkov.
Tretja slabost je fiktiven občutek anonimnosti in "varnosti".
Ključna prednost VPN je varen in enostaven dostop do zasebnih omrežji (nima nič s tem kar ti iščeš).
Potem je prikazovanju prilagojenih lokalnih vsebin (res nimam potrebe da mi google vse kaže v grabljicah, ko potujem),
Izogibanju geoblokadam
ter (spet ravno obratno od tega kar ti rabiš) možnost, da omejim dostope na podlagi države izvora IP brez, da sam sebi blokiram dostop, ko sem na poti.

za torrente jih je kao obvzeno uporabljati (torrenti sami po sebi so popolnoma legalni,
zakaj bi bilo obvezno uporabljat VPN za nekaj kar je povsem legalno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

1model ::

je res tako težko dobit strokoven odgovor na konkretno vprašanje. Imam svoje razloge, ki jih ne želim razlagati. Potrebujem pa VPN, z naštetiti karakteristikami.

Nekaj odgovorov sta mi posredovala, (hvala), mogoče ne na najbolj kulturen način, a tema ni način komunikacije, a vseeno sta si vsaj vzela čas za odgovor - Hvala!
Nisem dobil še vseh odgovorov, ki jih potrebujem. Upam se najde še kdo, ki ve kaj več in bo na razumljiv način in z argumenti znal svetovati. Laiku, ki potrebuje pomoč na tem področju.

Ni noben vpn provider 100%, razumem, je pa vsaj kak ki se približa temu nivoju?

Mulvand je na Švedskem, ki je članica "fourteen Eyes" surveillance network, države ki si izmenjujejo podatke.

Še enkrat ponavljam vprašanje:
-Lahko tak VPN "aktiviram" na NASu?(Qnap).
-da ima čim manj slabosti (upočasni vezo, itd..) in čimveč prednosti.
-da ne posredujejo info 3.osebam, kakršnekoli info. komurkoli.
-da je čimvečja zanesljivost, po zgornjih odgovorih bo to očitno plačljiv VPN. kar je tudi ok.


Hvala za odgovore in strokovne - tehnične nasvete

Tidule ::

je res tako težko dobit strokoven odgovor na konkretno vprašanje.

Problem, da ne moreš dobit strokovnega odgovra je v tem, da ni konkretnega vprašanja.

Če hočeš boljši odgovor si boš moral (sam pri sebi, če že na forumu nočeš) razčistit pred kom skrivaš informacije.
Če skrivaš pred fotrom, ISP, radom upravljalcem brezplačnega wifi omrežja ali pa delodajalcem potem je VPN pri praktično kateremkoli ponudniku dobra rešitev. Še več, osebno ne uporabljam nobenega (razen lastnega) wifi brez, da imam prižgan VPN. Z uporabo VPN praktično nobeden od zgoraj naštetih ne imel vpogleda v tvoj promet.

Mulvand je na Švedskem, ki je članica "fourteen Eyes" surveillance network, države ki si izmenjujejo podatke.

Če pa govorimo o skrivanju protizakonite dejavnosti, potem pa lahko že v tem trenutku nehaš zgubljat čas, ker ti VPN ne bo popolnoma nič koristil. Popolnoma vsak komercialni ponudnik VPN je nekje registriran in je podvržen lokalni zakonodaji. S tem, da za podjetja, ki delujejo znotraj EU imaš vsaj približno predstavo kam in pod kakšnimi pogoji odtekajo podatki. Ko pa si izven EU pa je vse skupaj samo še večji divji zahod. Je pa ta floskula s 14eyes pogosto uporabljena reklama na katero se ponudniki sklicujejo, ko nagovarjajo potencialne naročnike. BTW. A ti sploh veš s čim se 14 eyes in podobne zadeve ukvarjajo?

ali se dejansko podjetje drži obljubljene no logging politike je v praksi precej težko preverit, ampak če pogoglaš so podjetja glede tega kar pod drobnogledom in vsaj na prvo žogo se tega velika imena v VPN kar držijo (express vpn, nord, photon, surfshark...). Česar pa ti seveda ne povedo pa je, da ne glede na splošno politiko ne morejo popolnoma nič naredit, če dobijo legitimno sodno odločbo, da morajo spremljat posameznega uporabnika.

Tako, da če sanjaš o protizakonitih aktivnostih, potem je VPN pljunek v morje.

Če gremo še korak dlje in sanjaš o tem, da je karkoli že počneš, zanimivo protiobveščevalnim agencijam, potem pa ti bo bistveno bolj kot VPN koristila alu folija.

-Lahko tak VPN "aktiviram" na NASu?(Qnap).

Kak VPN? To, da se povežeš na zunanjega providerja? Ja in ne, odvisno kaj bi rad. Praviloma lahko samo napravo povežeš na nek tretji VPN. Ampak s tem boš povezal samo tisto napravo. Če bi hotel prenest celotno lokalno omrežje, potem bi mora ljudi cel promet preusmerit skozi NAS, ampak to praviloma ne bo šlo. Za take stvari je router.

-da ima čim manj slabosti (upočasni vezo, itd..) in čimveč prednosti.

večina plačljivih ponudnikov ima na voljo trial obdobje kjer lahko preizkusiš delovanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Uros!no ::

Verjetno Mullvad. Odvisno od use case.

Drugače poglej tabelo na https://vpnsites.com

Tidule ::

V bistvu kogarkoli iz top 5 ali top 10 iz tega seznama vzameš boš imel primerljivo stopnjo anonimnosti.

Daniel ::

Mogoče pa je v Nemčiji in ima probleme z uporabo torrentov, pa rabi vpn za to.

c3p0 ::

Sam bi vzel kakega večjega, pa izven EU.

predi ::

A few weeks ago I mentioned that, for most normal Internet usage, virtual private networks are kind of pointless now. All they really do (when properly configured) is hide the Domain Name Service requests you make and the resulting IP addresses you visit from your Internet Service Provider. This (mostly) prevents your ISP from collecting data about your Internet habits—and instead passes that privilege on to the VPN provider you're using.

VPNs are good for some situations:

  • If you're working from home and you need to access resources on the corporate LAN, you probably need to use the corporate VPN

  • If you're stealing BBC content from Great Britain by watching it in the US without paying TV tax—assuming the Beeb has not yet blocked your VPN provider

  • If you're pretending to be in another country to fool Google or other sites into giving you localized results for that geographic location, or otherwise working around some form of geoblocking

That's about it. Otherwise, VPNs aren't much more effective in protecting your privacy than what you already get from visiting sites that use modern Secure HTTP (HTTPS).

This doesn't prevent VPN providers from using scare-tactic advertising (or in some cases, actually using fake alerts and other sorts of manipulative and illegal "advertising") to drive you toward downloading VPNs for your computer or phone. If a friend or relative tells you they got a notification saying they had 1,000 viruses on their iPhone and that they needed to install a VPN right away, make sure you walk them through how to remove that app immediately (and also how to report a fraudulent application to Apple, Google, and the Federal Trade Commission).

Now, if your goal in life is to make sure that Comcast, AT&T, Verizon, Spectrum, T-Mobile, and all the rest know as little about your Internetting as possible and you've done due diligence on your VPN provider's privacy disclosure, then go right ahead and VPN. Just don't freak out too much when you have to go through a thousand CAPTCHAs to visit a site because some denial of service bro has been using the same VPN exit point as you. (It's also important to understand that, unless you can actually audit your VPN provider's privacy policy yourself, you can't do effective due diligence.)

https://arstechnica.com/information-tec... (17. 11. 2021)

Tidule ::

Precej dober povzetek, manjka edino en način uporabe (soroden prvi točki zgoraj). In sicer dostop do lastnega omrežja, brez da bi moral imet na ven odprtih nebroj servisov.

alese ::

Bom jaz odgovoril na vprašanje. Najboljši vpn je pia. private internet access. zato ker zagotavlja anonimnost, ker ne shranjuje logov in torej organu nima kaj posredovati. Ima ogromno mrežo serverjev po vsem svetu, s super programsko opremo, hitrim konektanjem in drugimi opcijami, in mislim da zadnji na svetu, ki bi te izdal.
Ampak iz tvojega vprašanja in obrazložitve, zakaj bi ti to rad ugotavljam, da sploh ne veš čemu vpn, glorified proxy sploh služi, predsvem pa ne veš kako ga uporabljati.
Ni vpn ja in anonimnega orodja, če ga ne znaš uporabljati.
Če se boš s še takim vpn jem konektal na tvoj fb account, kjer si dal vse svoje podatke, pač anonimnosti ni. To je isto, kot če kupiš pametni telefon, notri daš naročniško kartico ali pa predplačniško, kupiš jo pa s kreditno kaetico ali na kartico zvestobe, mislim ej.
Skratka imel boš odprt browser kjer boš kako anonimno surfal in počel packarije, eno okno pa bo imelo odprto tvoj fb ali kateri drugi program, kjer te z lahkoto identificirajo
Ko uporabljaš vpn morajo biti vsi drugi programi zaprti, tudi tisti v ozadju, od vseh accountov moraš biti odlogiran, najbolje je,. da uporabljaš še tor browser ali vsaj da za sabo čistiš browserje z naprednim profesionalnim ccleanerjem. Pa v browserju ti ne sme pobirat raznih piškotkov skript , malwere programov in ostale navlake, ki je namenjena tvoji identifikaciji.
Vpn ni za nepoznavalce in tiste, ki orodja ne znajo uporabljati in ne vedo kako zadeve delujejo. Pa če boš že kupil kupi z bitcoini, denarnico odpri anonimno preko tor brovserja in nikar si jo ne nalagaj na pametni telefon.Sprintaj na list, pojdi do bitcoin bankomata, tam kupi bitcoine, imej gor masko in ostalo, da te kamera ne prepozna, pa drži pesti, da te biometrično ne prepoznajo.

Tidule ::

Najboljši vpn je pia. private internet access. zato ker zagotavlja anonimnost, ker ne shranjuje logov in torej organu nima kaj posredovati.

Tole je marketinški nateg, da glava peče in vsak, ki se na to zanaša je milorečeno naiven bedak. Četudi privzeto ne hrani logov, jih bo pa po sodnem nalogu moral začet, če bo do take zahteve prišlo.

GupeM ::

predi je izjavil:

.
.
.
https://arstechnica.com/information-tec... (17. 11. 2021)

Na tale seznam bi dodal še kriptirano povezavo. Sploh če kdo ne opazi, da ni na https.

alese ::

Tidule je izjavil:

Najboljši vpn je pia. private internet access. zato ker zagotavlja anonimnost, ker ne shranjuje logov in torej organu nima kaj posredovati.

Tole je marketinški nateg, da glava peče in vsak, ki se na to zanaša je milorečeno naiven bedak. Četudi privzeto ne hrani logov, jih bo pa po sodnem nalogu moral začet, če bo do take zahteve prišlo.

Ampak če bo do zahteve prišlo bo prišlo za naprej in ne za nazaj, saj to ni mogoče. Dejanje pa je bilo strojeno, govorim hipotetićčno, za nazaj ne za naprej. razumeš. poleg tega je pia tak primer že imela, mislim da v rusiji, to je tudi javno objavljeno, zato so raje ukmaknili svoje serverje do tam, kot pa se podredili njihovi zakonodaji

Tidule ::

Odsotnost logov nudijo številni ponudniki (in narejenih je bilo kar nekaj auditov, ki so to potrdili), tako da to samo po sebi ni nič posebnega. Kar pa je zavajanje, pa je prodajanje tega kot ne vem kakšen garant zasebnosti.

Ravno tako je ta primer, ki ga navajaš spet samo dodatno metanje peska v oči. Lahko sicer nalepiš kak link, da vidimo za kaj je šlo, ampak to nima nič s tem, da niti PIA niti kater drug ponudnik ni imun na to, da mora spoštovat sodne zahteve. To kar ti opisuješ z ugašanjem serverjev deluje, če pride do pritiska na endpoint, nič pa ne koristi, ko bo matično podjetje (ki je v UK) prejelo sodni nalog, da mora razkrit določene podatke in začet sledit posameznemu uporabniku.

Dokler govorimo o VPN kot načinu za izogibanje geoblokadam, google analitiki in omejitvah pri downloadanju torrentov potem zadeva še pije vodo. Ko pridemo v področje zasebnosti, še posebej v odnosu do kaznivih dejanj (da o sanjanju o obveščevalnih službah ne govorimo), pa gre samo še za marketinške floskule.

BTW. PIA je že par let v lasti Kape Technologies (imajo tudi Express VPN), ki nima ravno najboljše zgodovine spoštovanja zasebnosti lastnih strank. Da ne bo pomote, to ne pomeni, da je s njihovimi produkti karkoli narobe samo po sebi, ker tako PIA kot Express VPN sta prestala že kar nekaj auditov.

PIA je pač tako še eden v morju komercialnih ponudnikov ampak prodajat kakršnokoli VPN storitev kot najboljšo (še posebej če je v prvem planu zasebnost) pa je milorečeno zavajanje.

PA se drugače s tem kar si napisal v veliki meri strinjam, samo ima OP bistvenovečje težave kot VPN, če bi hotel govorit o zasebnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Tiger ::

Za večjo zaščito "privatnosti" imate tukaj nekaj nasvetov:
https://www.privacytools.io/

1model ::

hvala za nasvete je kar nekaj uporabnih nasvetov. PIA kot se prebral na netu ima slabso zasebnost kot vecji vnji....mulvad ima tudi nizko oceno glede zasebnosti.... nordvpn in shark vpn sta se zdruzila, kar ni nujno dobro...
@tiger super HVALA to bi znalo biti ZELO uporabno! :)

Gejspodar ::

PIA kot se prebral na netu ima slabso zasebnost kot vecji vnji....mulvad ima tudi nizko oceno glede zasebnosti.... nordvpn in shark vpn sta se zdruzila, kar ni nujno dobro...


Prebral si lepo obarvane marketinške floskule na eni spletni strani. V prvem postu priznaš, da nimaš pojma... Svoje odločitve oz. mnenja krojiš na podlagi tega, koliko strežnikov ima posamičen ponudnik in verjetno kako lepa animacija se predvaja, ko klikneš "connect".
Glej, ti še jaz v zibelko položim malce "top 10 rankinga" iz strani (odlične), ki jo je omenil Tiger.



Uživaj v paranoji.

1model ::

hvala @gejspodar, gledal sem več strani, ki so ocenjevale in na skoraj vseh sta nordvpn in shark na vrhu... na eni ali dveh je pohvaljen mulvard.... (na tej strani je mulvard pohvaljen) je pa tudi proton pohvaljen, ki ima sicer relativno nizko oceno glede zasebnosti, pri večini straneh. oz. nizjo kot nord in ostali... lahko da imaš prav da je to le marketing, a nekako se zanasam da niso vse strani zakupljene, da nepravicno rangirajo vpn ponudnike. Pravilno si sklepal, en od kriterijev je koliko streznikov ima, ker sam tezko ocenim kaj je varno, ker kot sem omenil se ne spoznam na ta zadeve in sem zato prosil experte :)
sicer je kar nekaj poznavalcev dobro odgovorilo, pač glede fb in googla razumem in se strinjam. vpn ti pa nudi npr tudi varnost pri torentih v nemciji, posiljanju emailov...itd...

c3p0 ::

Ocenjeval je kdo? Userji, ki vidijo le fancy reklamo, GUI in samopromocijo?

Mullvad mi po prebranih člankih zgleda, kot da je zadaj neka strast do zasebnosti. Po drugi strani pa nikoli ne veš... Če si paranoid, lahko daš predenj še TOR.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri VPN v Sloveniji?

Oddelek: Informacijska varnost
4510651 (3380) xseki
»

Katera VPN storitev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6920033 (4001) zlozeka

VPN ni anonimen (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
606812 (5545) Facebook dev
»

Najboljša VPN storitev

Oddelek: Pomoč in nasveti
367644 (2928) louser
»

Mozilla bi v Firefoxu prodajala VPN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
8122105 (17494) b3D_950

Več podobnih tem