Forum » Loža » Pravilo navidezne odsvojitve kapitala - obdavčitev vrednostnih papirjev
Pravilo navidezne odsvojitve kapitala - obdavčitev vrednostnih papirjev
Pavi ::
Živjo!
Prebral sem gradivo FURS, vendar mi še vedno ni jasno za naslednjo situacijo:
Pridobitev(P)/Odsvojitev(O) Datum Količina Izguba se prizna(DA)/se ne prizna(NE)
P1 1.6.21 10
P2 3.8.21 5
P3 5.10.21 3
P4 20.12.21 2
O1 26.12.21 10 NE za vseh 10 (8 + 2), NE za 8, NE za 2 ??
P5 28.12.21 8
Dalje, če prav razumem, se za računanje razlike zaradi FIFO metode vzame nabavna cena prve pridobitve?
Hvala!
Prebral sem gradivo FURS, vendar mi še vedno ni jasno za naslednjo situacijo:
Pridobitev(P)/Odsvojitev(O) Datum Količina Izguba se prizna(DA)/se ne prizna(NE)
P1 1.6.21 10
P2 3.8.21 5
P3 5.10.21 3
P4 20.12.21 2
O1 26.12.21 10 NE za vseh 10 (8 + 2), NE za 8, NE za 2 ??
P5 28.12.21 8
Dalje, če prav razumem, se za računanje razlike zaradi FIFO metode vzame nabavna cena prve pridobitve?
Hvala!
nagobčnik ::
Iz glave pišem, se ne spomnim več preveč natančno: da, pri O1 se upošteva nabavna cena P1, če je v isti količini. V nobenem primeru sicer potem ne moreš v ta formular vpisovat za eno odsvojitev delno DA ali NE, tako da vpišeš eno od tega, potem pa oni naračunajo oz. ne naračunajo. Posameznih transakcij ne razbijaš na več delov, kolikor se spomnim. Zakonsko tudi ne vem, kako bi bilo v tvojem primeru, ampak kolikor razumem zakon, bi ti lahko šteli izgubo za 2 delnici pri O1 ali pa za nobeno delnico. Če zakon razumeš tako, da bi ti morali šteti izgubo pri dveh delnicah, bi verjetno moral vpisat DA, da bodo pozorni. Če imaš nek argument, da razumeš tako in lahko to zagovarjaš, bo verjetno ok. Še najbolje pa jih je izrecno po mailu vprašat, saj odgovorijo in še imaš dovolj časa.
anketar ::
a ok, nevem, če še velja, da more preteč neko obdobje pred novim nakupom, da lahko uveljaš izubo za isto delnico (podjetja), vsaj tko je blo desetletje in več nazaj, kako so pa zdej stvari urejene pa nimam pojma
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: anketar ()
nagobčnik ::
a ok, nevem, če še velja, da more preteč neko obdobje pred novim nakupom, da lahko uveljaš izubo za isto delnico (podjetja), vsaj tko je blo desetletje in več nazaj, kako so pa zdej stvari urejene pa nimam pojma
Kolikor vem, je zakon še vedno isti, ampak jaz ga ne znam nedvoumno interpretirat. Ali ti prezgodnji ponovni nakup istega VP izbriše vsako pravico do uveljavljanja izgube pri predhodni odsvojitvi istega VP ali pa samo za količino VP, ki si jo prezgodaj ponovno kupil. Bolj se sicer nagibam k drugi varianti, se mi zdi bolj logična, ampak prepričan nisem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nagobčnik ()
Pavi ::
Iz glave pišem, se ne spomnim več preveč natančno: da, pri O1 se upošteva nabavna cena P1, če je v isti količini. V nobenem primeru sicer potem ne moreš v ta formular vpisovat za eno odsvojitev delno DA ali NE, tako da vpišeš eno od tega, potem pa oni naračunajo oz. ne naračunajo. Posameznih transakcij ne razbijaš na več delov, kolikor se spomnim. Zakonsko tudi ne vem, kako bi bilo v tvojem primeru, ampak kolikor razumem zakon, bi ti lahko šteli izgubo za 2 delnici pri O1 ali pa za nobeno delnico. Če zakon razumeš tako, da bi ti morali šteti izgubo pri dveh delnicah, bi verjetno moral vpisat DA, da bodo pozorni. Če imaš nek argument, da razumeš tako in lahko to zagovarjaš, bo verjetno ok. Še najbolje pa jih je izrecno po mailu vprašat, saj odgovorijo in še imaš dovolj časa.
Hvala. Bral sem sicer tole (1. in 2. dokument) in medtem na enem blogu dobil prijazno razlago, da celoten O1 pade pade pod navidezno odsvojitev. Tiste DA/NE sicer vpisujejo oni glede na pravila iz zakona, ki so malo bolj razložena v dokumentu št. 2. Sem že pred časom vprašal na FURS, ja, pa referentka ni niti vedela za to pravilo
Oziroma je najbrž imela premalo znanja, da bi to pravilo povezala z mojim vprašanjem.
https://www.fu.gov.si/davki_in_druge_da...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pavi ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Etoro in Edavki (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 91017 (8800) | wajdouc |
» | Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 153350 (18053) | Thomxy |
» | Davek pri prodaji delnicOddelek: Loža | 9388 (1016) | Masayoshi |
» | Postopno varčevanjeOddelek: Loža | 4515 (3020) | Timurlenk |
» | Delniske opcije, obdavcitevOddelek: Loža | 2919 (2540) | user4683 |