Forum » Šola » Fizika - naloge
Fizika - naloge
wealthy ::
Skočimo v zrak iz enake višine navpično na Zemlji in na Luni. Na Luni je gravitacijski pospešek 6x manjši, kot na Zemlji. Kolikokrat dlje ostanemo na luni v zraku?
Hvala tistemu ki mi tole reši in katero formulo uporablja!
P.S. Sprašujem poleti, ker mi je profesor naročil, da rešim čez počitnice veliko nalog.. Te ne uspem.
Hvala tistemu ki mi tole reši in katero formulo uporablja!
P.S. Sprašujem poleti, ker mi je profesor naročil, da rešim čez počitnice veliko nalog.. Te ne uspem.
- spremenil: bluefish ()
mr_chai ::
Približno 2.9x dlje ostanemo v zraku na Luni, kot na Zemlji. Po kavbojsko bi jst rešu takole. Spomnim se samo ene formule, in ta je time to splat (če se vržeš iz neke višine, koliko sekund boš v zraku, predno postaneš palačinka)
grav_pospešek_zemla = 9.8 m/s
višina = 10m
sekunde_do_palačinke = Sqrt( 2 x višina / grav_pospešek * masa)
s tem, da maso lahko zanemariš.
Najprej si zračunaš kolk časa padaš na Zemlji,npr iz 10 metrov. Potem pa še iz Lune, s tem da gravitacijski pospešek na Luni je 9.8/6 m/s
grav_pospešek_zemla = 9.8 m/s
višina = 10m
sekunde_do_palačinke = Sqrt( 2 x višina / grav_pospešek * masa)
s tem, da maso lahko zanemariš.
Najprej si zračunaš kolk časa padaš na Zemlji,npr iz 10 metrov. Potem pa še iz Lune, s tem da gravitacijski pospešek na Luni je 9.8/6 m/s
joze67 ::
Skočimo v zrak iz enake višine navpično na Zemlji in na Luni. Na Luni je gravitacijski pospešek 6x manjši, kot na Zemlji. Kolikokrat dlje ostanemo na luni v zraku?Če si to razlagam kot "skočim v zrak in pristanem čez nekaj časa na istem mestu," je edina merodajna formula tista za enakomerno pospešeno gibanje, a=(v1-v0)/t, pri čemer je v0=0, ko se ustavimo na najvišji točki. Tak skok potem traja na Luni tistih 6x dlje.
Če skošiš iz neke "enake višine" dol, so odgovorili drugi. (Razlika je, da pri skoku v zrak na Luni skočiš višje, ob enaki začetni hitrosti.)
Če pa je naloga mišljena kot kombinacija obeh (skočiš gor, pristaneš za "enako višino" nižje), je močno odvisno od razmerja med v1 in "enako višino" in ker podatkov ni, lahko to mirno prečrtamo.
Hvala vsem, ta naloga mi je sedaj razumljiva.
Ostala mi pa je še ena naloga, ki je ne znam izračunati. Če ima kdo čas, prosim, če lahko reši ali pošlje formulo za rešitev:
Polmer satelita ki kroži okrog Zemlje je 3x večji od zemlje. Kolikšen je pospešek (težni) satelita, če je na zemlji g?
Ne poznam formule, kjer bi g lahko s polmerom izračunal.
Ostala mi pa je še ena naloga, ki je ne znam izračunati. Če ima kdo čas, prosim, če lahko reši ali pošlje formulo za rešitev:
Polmer satelita ki kroži okrog Zemlje je 3x večji od zemlje. Kolikšen je pospešek (težni) satelita, če je na zemlji g?
Ne poznam formule, kjer bi g lahko s polmerom izračunal.
reeves ::
Ker je ni. No, vsaj ne same kot take. Gravitacijski pospešek je odvisen izključno od mase telesa.
Čudna naloga.
Ker ni podane gostote satelita lahko sklepamo, da je le-ta enaka Zemljini.
In ker vemo, da se volumen teles veča s kubom vemo, da je volumen satelita 27 krat (33) večji od Zemljinega.
Kar pomeni 27 krat večjo maso in 27 krat večji g.
Ampak potem to nikakor ne bi bil satelit, ki bi krožil okrog Zemlje.
Čudna naloga.
In ker vemo, da se volumen teles veča s kubom vemo, da je volumen satelita 27 krat (33) večji od Zemljinega.
Ker je ni. No, vsaj ne same kot take. Gravitacijski pospešek je odvisen izključno od mase telesa.
Čudna naloga.
Hvala. V primeru, da je pospešek (ne težni), pa se izračunati da? In pa, ko govorimo v primeru, da je dodana masa, se za to uporablja keplerjeve zakone?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: wealthy ()
DamijanD ::
reeves: narobe si razumel. Satelit kroži na orbiti z r = 3x rZemlje. Potem je pa potrebno samo upoštevati kako gravitacijska sila pada z razdaljo in prideš do rezultata.
reeves: narobe si razumel. Satelit kroži na orbiti z r = 3x rZemlje. Potem je pa potrebno samo upoštevati kako gravitacijska sila pada z razdaljo in prideš do rezultata.
Misliš tole?
Problem je, da ni podane višine
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: wealthy ()
DamijanD ::
Jaz mislim, da je v besedilu "napaka" in da je je višina podana - omenjeni polmer je polmer orbite (torej višina) in ne polmer samega satelita
Ja to je ta formula. Nariši si zadevo in boš našel višino, če je iz besedila ne vidiš (seveda, če je moja interpretacija pravilna)
Ja to je ta formula. Nariši si zadevo in boš našel višino, če je iz besedila ne vidiš (seveda, če je moja interpretacija pravilna)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
reeves ::
Hvala. V primeru, da je pospešek (ne težni), pa se izračunati da?
Kakšen pospešek pa naj bi bil? Če misliš na to, da se planeti gibljejo hitreje bližje kot so zvezdi, je to tudi posledica gravitacije.
Če misliš na nalogo se mi zdi, da ima @DamijanD prav in uporabi njegovo enačbo (no, si jo že).
In pa, ko govorimo v primeru, da je dodana masa, se za to uporablja keplerjeve zakone?
Keplerjeve zakone se uporablja za izračunavanje kroženja teles okoli teles z večjo maso. Se pravi za način gibanja, dinamiko.
Če poznaš neke parametre, potem lahko dobiš tudi ostale.
Uh ja. Moja napaka.
Še vedno čudna naloga. Vsaj opis.
DostMam ::
Skočimo v zrak iz enake višine navpično na Zemlji in na Luni. Na Luni je gravitacijski pospešek 6x manjši, kot na Zemlji. Kolikokrat dlje ostanemo na luni v zraku?
...
Vsem, ki so nesebično skušali pomagati: nalogo je treba pazljivo prebrati. Vprašanje je "Koliko krat...", torej bi odgovor morali podati kot faktor, če... bi na Luni bilo zraka. Pa ga ni!
mirator ::
Hvala, ali bi bil to pravi način rešitve naloge?
Torej je na satelitu 1,09m/s2?
Rezultat je pravilen, predstavitev pa ne. Gre za težnostni pospešek na satelitu in ne za težnostni pospešek na točki, ki je od središča zemlje oddaljena za 3-kratni polmer zemlje. Torej težnostni pospešek od površine satelita do njegovega težišča. V tem primeru razdalja satelita do zemlje ni pomembna. Je pa formula pravilna, ker se smatra, da je masa satelita enaka masi zemlje.
Hvala vsem, uspelo mi jo rešiti vse naloge, dilemo imam samo še z eno preprosto nalogo in sicer pri prostem padu.
Spustimo telo iz 700m. Koliko časa potrebuje za zadnjih 100m?
Ne znam uporabiti formul za prosti pad na način, da bi to delovalo. Prosim, če lahko kdo pove formula ali postopno izračuna. Formule za prosti pad so:
Ne znam uporabiti formul za prosti pad na način, da bi to delovalo. Prosim, če lahko kdo pove formula ali postopno izračuna. Formule za prosti pad so:
boocko ::
Hvala, ali bi bil to pravi način rešitve naloge?
Torej je na satelitu 1,09m/s2?
Ja, tako se reši. S tem da ni potrebno vstavljati razdalj v kilomterih, saj veš, da je radij kroženja satelita 3x večji od polmera Zemlje, rz/r=1/3, torej je tisti ulomek (1/3)^2 in rezultat 9.81/9 m/s^2, oziroma točno devetina g0.
Hvala vsem, uspelo mi jo rešiti vse naloge, dilemo imam samo še z eno preprosto nalogo in sicer pri prostem padu.
Izračunaš čas padanja 600m, izračunaš čas padanja 700m, razlika bo čas zadnjih 100m. Čas padanja pa izraziš iz srednje formule.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: boocko ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Sodobna merska enota za težo (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 9455 (7502) | FrRoSt |
» | Kilogram postaja vedno težjiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 13297 (10210) | Jst |
» | potovanje po vesolju (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 13803 (12286) | Okapi |
» | Hitrost prostega pada (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 23725 (22070) | Thomas |