» »

Na Zahodnem Balkanu odpadli stroški gostovanja

Na Zahodnem Balkanu odpadli stroški gostovanja

Slo-Tech - Danes se je začel uporabljati dogovor, ki so ga države z Zahodnega Balkana podpisale aprila 2019 in predvideva vzpostavitev enotnega območja, kjer ni stroškov gostovanja. Uporabniki mobilnih storitev iz Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Albanija in Kosova bodo lahko medsebojno gostovali brez dodatnih stroškov. S tem se na Zahodnem Balkanu vzpostavlja režim, kakršnega je EU vzpostavila že pred leti. Uporabniki iz EU na Zahodnem Balkanu še vedno gostujejo po visokih tarifah, a pričakovati je, da se bo v prihodnosti tudi to odpravilo. Prvi osnutek sporazuma naj bi bil pripravljen do konca leta.

Režim, ki se je vzpostavil na Zahodnem Balkanu, uporablja podobne varovalke kot v EU. Uporabniki ne morejo stalno uporabljati tuje kartice v omrežju. Omejitev so postavili na štiri mesece, potem pa bo gostovanja konec. Prav tako v tujih državah ne bo nujno na voljo ves podatkovni prenos, kot ga vključuje paket v domačem omrežju. Srbski Telenor je pojasnil, da je to odvisno od konkretnega paketa. V okviru dovoljenih količin (prenosa podatkov, klicev in sporočil) pa bo uporaba stala enako kot v domači državi.

V praksi to za prebivalce EU pomeni, da sicer ne morejo gostovati brez stroškov, zadostuje pa pri potepu po teh državah kupiti eno samo kartico SIM v eni državi.

3 komentarji

WhiteAngel ::

Kaj pomeni tisti znakec spodaj levo na posterju "Funded by the European Union"?

starfotr ::

Tole je enostavno nateg.

Veleprodaje cene so znane. Domači operater, pri katerem imaš sklenjeno naročnino veleprodajno ceno nabije za faktor 10000. Kaj ima tu izvorni operater v katerem gostuješ? Treba je domače operaterje stisnit za jajca, pa bo vse ok.

Ne me hecat, da npr. A1 Srbija zaračuna A1 Slovenija take zneske. To enostavno ni res ker gre za isto firmo.

Tudi, če kot naročnik Telekoma gostuješ v A1 Srbija, obstaja nek veleprodajni cenik in pogodba.

Skratka, operaterji so ceh. In ceh je treba razbit. Ne pa neke dogovore delat in metat drobtine ljudem. Kupovanje simk v tujini se mora nehat. To je vsa poanta.

Vprašajte se, kako lahko kot posameznik dobiš boljše cene z nakupom predplačniške simke v tujini, kot pa en cel nacionalni operater, ki ima pogodbo?

srus ::

Super, torej smo, glede stroškov za potrošnika, tam kjer smo bili desetletja nazaj, ko smo še bili v skupni državi. Res velik napredek.

Borat bi rekel: "Great success."


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriške sankcije za destabilizatorje Balkana (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12113124 (10270) Poldi112
»

Ciper in Izrael bosta z novim kablom povezana v omrežje celinske Evrope

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
234954 (3422) ravior
»

Mobilne meje so padle (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
15251080 (41836) MrStein
»

Odstop izvršnega direktorja in druge posledice vdora v Ashley Madison

Oddelek: Novice / Kriptovalute
107584 (5099) roko granata
»

Veliko poenotenje ali prihaja konec mobilnega gostovanja v EU

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3713727 (10983) Gregor P

Več podobnih tem