» »

garancija-servis v tujini: rok za popravilo ali zamenjavo

garancija-servis v tujini: rok za popravilo ali zamenjavo

bajar ::

Kupil sem Crucial RAM na Amazon UK, ni bil OK, poslal obe palčki na uradni servis na Češko pred tremi meseci. Do danes sem dobil od servisa samo eno palčko, na drugo pa še vedno čakam.
Kadarkoli kontaktiram servis, mi rečejo da naj še malo počakam, da bo kmalu, da ni zaloge in podobno. V trgovinah je ta RAM na zalogi že vsaj kak mesec, mimogrede.
Dvakrat sem jih že vprašal, če mi lahko dajo denar namesto RAMa ampak mi niso odgovorili. Se mi zdi da me imajo za norca in jih imam dovolj.

Amazon UK bi mi sicer vrnil kupnino če jim pošljem to palčko, ampak samo kot dobroimetje, kar mi ne ustreza. Baje mi ne morejo vrnit na bančni račun, ker nimam več plačilne kartice pri isti banki kot ob nakupu.

Skratka: kakšna je zakonodaja v tem primeru in kam se lahko pritožim? Nekaj sem že iskal in ima vsaka država malo drugače. Tudi ne vem ali naj prijavim trgovino ali servis.

bluefish ::

Pordečeli, vprašanje na koncu uvodnega prispevka je bilo jasno.

UganiKdo ::

???? Kaj drugega kot odgovor na vprašanje sem mu dal??

Če si kupil pri Amazon UK potem to urejaš z Amazon UK. Garancijske pogojev in odgovornosti servisa, kot imamo pri nas poznajo redkodkje.

mat xxl ::

Vsekakor, se za par eur ceneje splača kupovati v tujini, kajne ???

Sedaj, ti predlagam, da se obrneš na Evropski potrošniški center, ki deluje pri nas, pogooglaj, ti bodo pomagali........

UganiKdo ::

Bore malo bodo lahko naredili glede na to, da je prodajalec izven EU.

mat xxl ::

Pokrivajo tudi še CH in Ang., vsaj svetovali bodo.

UganiKdo ::

Imaš prav, najbolše da se direktno obrne na: https://www.ukecc.net/

Samo kaj dosti več kot da ga usmerijo na prodajalca s katerim mora razčistit zadevo bo težko izvedel. Odgovornosti servisa UK ne pozna.

bajar ::

UganiKdo: saj že urejam tako s prodajalcem kot s servisom/proizvajalcem.
Zanima me bolj konkretno kakšne so moje pravice. Mi je Amazon recimo dolžan nakazati denar na TRR? Tudi če je polovica blaga na servisu?

UKECC je sicer za UK stranke, ki imajo težave z ne-UK podjetji.

Od EPCja pa sem zaenkrat dobil samo avtomatski odgovor, da imajo gužvo in da bo treba čakati ene dva meseca na obravnavo.
So vsaj pošteni, za razliko od Cruciala, kjer je vedno samo še nekaj dni za počakat.

UganiKdo ::

Amazon ima pravico zahtevat, da izdelke vrneš v celoti, razen če so te oni napotili na ta češki servis. Amazon načeloma zelo malo komplicira glede vračila denarja, žal pa je eden od kriterijev to, da praviloma vračajo samo na tisti vir s katerega je bilo plačilo izvršeno.

Glede pravic potrošnikov v UK se splača pogledat še https://www.which.co.uk/ (nekaj podobnega kot naša zveza potrošnikov) kjer lahko najdeš precej informacij glede postopkov in pravic. Oziroma lahko pogledaš direktno The Consumer Rights Act 2015 (Ekvivalent našemu Zakonu o varstvu potrošnikov).

V grobem je pri njih celotna odgovornost na prodajalcu in direktno od servisa ne moreš nič zahtevat. Potem je pa odvisno od tega kaj je napaka nastala. V 30 dneh od nakupa imaš brezpogojno pravico do vračila blaga, 30 dni do šest mesecev od nakupa ima prodajalec pravico poskusit popravit izdelek, po šestih mesecih pa je na kupcu da dokaže izvor okvare.

Seveda pa ti prodajalec lahko nudi dodatne ali ugodnejše pogoje.

feryz ::

Uveljavljanje stvarne napake je jasno kot beli dan. On je pristal na popravilo izdelka, s tem, da je poslal kose na servis. Datum reklamacije niti ni važen. Ko enkrat izkoristiš to možnost, se ne moreš več sam izmišljati novih.
Le prodajalec lahko predlaga alternativo.
O tožbi za par evrov pa ne bi govorili. Ker ni vredno besed.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Garancija, 45 dni, nov izdelek (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
22641138 (16663) Furbo
»

Vrniti blago v 8 dneh nakupa? Pravice kupca? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5323252 (14634) RejZoR
»

Stvarna napaka ali garancija?

Oddelek: Pomoč in nasveti
294660 (4112) St235
»

Zamenjava izdelka in najem izdelka in potrosniki in zakoni

Oddelek: Loža
244053 (3778) goba

Več podobnih tem