» »

Kako uspeti v javnem sektorju?

Kako uspeti v javnem sektorju?

qwertyy ::

https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...

Gledam zgornji seznam delovnih mest in plačnih razredov v JS. Že nekaj časa razmišljam, da morda ne bi bilo slabo se povzpeti na nek višji položaj v javnem sektorju z dobro plačo, lepimi razmerami in tako brez pretiranega sekiranja uživati do penzije.

Me pa zanima, kako do takih delovnih mest sploh prideš? Kakšna je pot vseh teh svetovalcev, direktorjev, pomočnikov direktorjev, sekretarjev itd. itd. Kako recimo postaneš direktor lekarne, “strokovni sodelavec”, svetovalec in podobni nazivi, ki so zgoraj navedeni. A je vse odvisno od vez, ali pa se do tja prileze počasi, na primer tako, da se najprej zaposliš na neko nižje delovno mesto za skoraj minimalca in potem prilezeš višje?

Tisti, ki imate izkušnje s tem, prosim za nasvete.

Kayzon ::

Prides ce imas veze,tako potekajo reci v Sloveniji. Ce hoces res dobro placo pojdi v privat sektor.

qwertyy ::

Kayzon je izjavil:

Prides ce imas veze,tako potekajo reci v Sloveniji. Ce hoces res dobro placo pojdi v privat sektor.

Vendar moraš nekaj vseeno znati. Verjetno ne more kar vsak mamin sinček na mesto direktorja ali svetovalca, brez preteklih izkušenj.

Alien123 ::

za napredovanje v javnem sektorju rabiš 3 stvari.

1. Zelo močan jezik, da ti ne odpade, ko ližeš riti.
2. Veze močnejše od diamanta
3. Biti v pravi stranki.

Tody ::

Preprosto, al poznas nekoga ki te lahko zaposli na tako mesto. Torej je zadost močan da naredi razpis in si edini kandidat. Ali pa imas znanja, ki jih je zelo malo. Uglavnem ce bos delal na svojem networkingu potem ...

HitraSperma ::

Včlani se v kakšno stranko, ki je ponavadi v vladi. Včasih je bil to Desus, ampak jim slabo kaže...
fgdsfjk

Miki N ::

Če hočeš v JS više je povsem možno, da brez veščin "fafanja" ne bo šlo. Saj mogoče je zgolj mit, a si outsiderji preprosto ne želimo izvedeti. Naj ostane tako.

qwertyy ::

Nočem, da tema spet zaide v prepucavanje o tem, da se v JS nič ne dela in da se pride tja samo z lizanjem riti. Rad bi dejanske nasvete.

Največ imajo v takih temah za napisat tisti, ki JS niso niti videli od blizu, kaj šele delali v njem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: qwertyy ()

zztop ::

qwertyy je izjavil:

Nočem, da tema spet zaide v prepucavanje o tem, da se v JS nič ne dela in da se pride tja samo z lizanjem riti. Rad bi dejanske nasvete.

Če želiš delati v javnem sektorju, se prijavi na delovno mesto v javnem sektorju. Delovna mesta so nonstop odprta.

Glede napredovanja je podobno kot v privatnem sektorju: kompetenca, veze. Če si sposoben, lahko pridobiš oboje v času zaposlitve, če nimaš že prej.

Ne pa si mislit, da je višje delovno mesto v javnem sektorju tako zelo sproščeno. Je lahko še hujše od privatnega sektorja, sploh kar se tiče birokracije & občutka nemoči. Imaš pa vsaj boljšo zaščito zaposlitve.

profii ::

Najdeš eno nezanimivo, nezahtevno delo, delaš malo, zraven furaš S.P.. Z časom napreduješ, ker ti to itak pripada. Imaš garant šiht do konca lajfa, povprečno plačo in mir v glavi.

otago ::

Kot začetnik, brez nekih vez lahko začneš in uspeš na lokalnem nivoju in začetnih pozicijah JU (ministrstvih):
- pokažeš sposobnost, voljo do dela,
- si pripravljen postoriti kakšno delo, čeprav ni v opisu tvojih, ali je "pod tabo"
- gredo sodelavci, nadrejeni z nazivi Višji svetovalec, Vodja oddelka itd... v pokoj. Takrat se npr. delovni mesti VIšji svetovalec I od nadrejenega, Svetovalec III od mladega ukineta in nastane novo Višji svetovalec III. Večji del napredovanj se takrat porazedeli. Avtomatično napreduješ za nekaj razredov.
- gre nadrejeni v pokoj in potrebuje nekoga, ki je pripravljen prevzeti delo. Imaš en kup žensk v JU, ki so v eni konformni poziciji, ne ciljajo na položaj šefa, razlika je minimalna, morda 100-200 eur bruto in ni vredno. Dodatno niso računalniško vešče, so ene 10-20 let zadaj v "napredku", morebiti so bile zaposlene od prejšnjega šefa.
- Negativna selekcija v kadrovanju prisili šefe, da lahko ladja sploh pluje dalje, da dajo šanse mladim (lokalni nivo)
- se razumeš z nadrejenimi, ali ližeš rit... Sicer pa, če nisi ljubitelj plezanja, ne moreš debatirati o plezanju. Če pa imaš kolesarstvo in planinarjenje skupno, se najde stik.

Slabosti:
- zelo omejen sistem napredovanja, zaposlitve.
- delovna mesta na periferiji se zmanjšujejo, v ministrstvih večajo. Če gre v isti organizaciji razpis za enega političnega sekretarja skozi v 2 tednih, gre pri normalnem delovnem mestu za ndč lahko postopek v 5-6-7 mesecev.
- na koncu velja, kar reče nadrejeni. Čeprav skregano z logiko, razumom in določili ZUP.
- zaščiteni sodelavci, ki čakajo "na fino in primerno delo". In so ful obremenjeni. V gospodarstvu zaznaš ozko grlo in optimiziraš.
- vsi se poznajo med sabo, da moraš izbirati besede, držati jezik. Kombinacija žena v JU + mož privat, ki dela direkt za JU ali za stranke, ki kasneje pridejo s tem zmazkom predte.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

solatko ::

qwertyy - Se ti hecaš? Nič ni treba znati in delati, samo član prave stranke morš biti. Tisti, ki moraj v JU in JS delat, nimajo ravno dobrih plač, razni svetovalci, sekretarji, podsekretarji,..... so pa politično razvrščeni tja, kjer naredijo najmanj škode in se njihovo nedelo skoraj ne opazi, imajo pa samo eno nalogo - prenos notranjih informacij, na pravo mesto.

otago - Taki so seveda zaželjeni in opravijo delo več oseb za najnižjo plačo na oddelku, bog ne daj, da bi kdaj vprašali za višjo plačo. Nikjer v današnjih časih ni dobro, da pokažeš več, kot je delodajalec pričakoval za plačilo, ki ti ga nudi. Delo praviloma vodijo mali šefi, ki pa nimajo kompetenc za dvig tvoje plače ampak 40 let poslušaš, saj bo, malo še potrpi, dela imaš pa vedno več, dokler se ti dobesedno ne sfuzla in končaš na antidepresivih, plača je pa še vedno najnižja.
Delo krepa človeka

Phantomeye ::

a govorimo o svetovalcih za 950€ neto? :D Ni ravno job title, kjer bi rabil veze. Še manj pa kakšno politično pripadnost.

Invictus ::

Kako - navodila...

1. Kupi paket vazelina
2. Kupi dilator https://www.healthline.com/health/anal-...
3. Uporabljaj 2x/dan 3 mesece
4. poišči nadrejenega 2,3 nivoje višje nad tvojim šefom...

Uspeh zagotovljen... :))

Še kak link...

https://www.amazon.com/Ease-In-Anal-Dil...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

darkolord ::

"višji položaj" in "brez sekiranja" ponavadi ne gre dobro skupaj.

Višje si, več je mreženja, lezenja v rit, politiziranja in backstabbinga.

Price/performance so najboljše kakšne obskurne podporne službe, kjer nihče ne ve zate, pa potem lahko delaš svoje projekte tačas. Manj imaš interakcije z drugimi, manj je možnosti, da se bo kdo vtikal v tvoje delo.

europenian ::

Alien123 je izjavil:

za napredovanje v javnem sektorju rabiš 3 stvari.

1. Zelo močan jezik, da ti ne odpade, ko ližeš riti.
2. Veze močnejše od diamanta
3. Biti v pravi stranki.

Prehitel si me.
1. DA
2. DA
3. Starsi, strici, tete.

Pocasi se dalec pride, ko ti je oce enkrat v stranki ali predsednik necesa, ga samo vlacis par let po prireditvah, predstavis pravim osebam in bos tudi s srednjo kmetijsko in nic truda, nekega dne prisel do veliko visjega stolcka, kot nekdo s trdnim delom.
Kdor je malo starejsi in hodi na kaksne seje, zbore in pozna ljudi, je bil prica temu vsaj 1x ce ne veckrat.

qwertyy je izjavil:

Nočem, da tema spet zaide v prepucavanje o tem, da se v JS nič ne dela in da se pride tja samo z lizanjem riti. Rad bi dejanske nasvete.

Največ imajo v takih temah za napisat tisti, ki JS niso niti videli od blizu, kaj šele delali v njem.
JS je v Sloveniji tako velik, da ni sans, da ne poznas situacije, nisi imel opravka z njimi ali nisi delal za krajsi cas za njih.
Moras biti res outsider, da v 40 letih ne ugotovis kako sistem deluje.

Zgodovina sprememb…

Cveto ::

Nahitro ne gre. Oziroma gre, samo potem rabiš veze, pa čim več šole. Brez faksa v JU pač ne moreš več kaj dosti, za kaj višjega se rabi magisterij.

Če nimaš vez in/ali šole, greš na katerega od nižjih položajev. To je recimo nekje 18 razred. In potem "grindaš" in ker imajo trenutno sistem skoraj avtomatskih napredovanj, lahko recimo po cca 20 letih prideš na maxza to izobrazbo, recimo v primeru moje žene 35 razred, kar je cca 1700 bruto. Če imaš faks in si dovolj delaven (ali pa dovolj lezeš v rit) lahko greš na te "srednje" položaje in potem gre še ene 10 razredov višje, do recimo 45-ga. Za kaj več je treba postati kak vodja, kar pa ne leži vsem.

Rabiš torej: delavne navade, vztrajnost, razumevajoče šefe in ne preveč "hvatanja krivin". Veliko jih itak vmes odide v gosopdarstvo, kjer se da zaslužit več, tako da tisti, ki ostanejo, imajo možnosti.

solatko ::

Cveto - Gre kar na hitro, kar opazuj, kaj se bo v JU dogajalo štirinajst dni pred volitvami, koliko bo novih delovnih mest, za zaslužne politične kadre, ki bi se morali iz JU spokat, ko na volitvah ne zmaga njegova stranka. Ravno zaradi tega, so pridnim in sposobnim kadrom vrata napredovanja priprta.
Delo krepa človeka

Cveto ::

To je drugo. To spada pod "zveze". Pa to je ponavadi na višjih nivojih, s kakšnimi referenti se ne splača ukvarjat.

solatko ::

Cveto - Kakšni referenti ali vsi, ki večino delajo z ali za stranke, napredujejo izključno po sistemu, včasih pa še to ne. Če hočeš preskakovati razrede pa moraš bit "naš".
Delo krepa človeka

Cveto ::

To itak. Kateri imajo to možnost, že vejo za to. Ostali morajo pa grindati.

europenian ::

Imamo kaksno temo, kako priti v Javni Sektor? Da si malo ustvarimo veze in spoznanstva?

BuDi79 ::

Forum 69 s Šaleharjem:
https://val202.rtvslo.si/2021/10/forum-...
"V javni upravi je iskala zveze, ki bi hčerki omogočile dobro službo, na koncu pa besna ugotovila, da se vse dogaja po zvezah"


Kaj dogaja z Artačem:

"Vlada je sprejela sklep, da bo v naslednjem letu v državni upravi zaposlila okrog 600 novih sodelavcev, seveda je nastopila težava, komu podeliti te službe."

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BuDi79 ()

solatko ::

BuDi79 - Ne skrbi, je še nekaj naših nadebudnih fantov in deklic, ki so maturo padli v junijskem in septemberskem roku.
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plače informatikov v javnem sektorju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6029602 (25897) dronyx
»

Manjšanje plač v javnem sektorju? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12034466 (32161) nobodyelse

Več podobnih tem