» »

Upokojenci so proti dvigu min.pokojnine

Upokojenci so proti dvigu min.pokojnine

Temo vidijo: vsi
««
7 / 7
»
»»

pffff ::

smetko je izjavil:

žal smo po ustavi še vedno socialna država in te zato ne moremo pustiti umreti, ko boš svoj denar zakockal.

Tole.

Mato989 ::

pffff je izjavil:

smetko je izjavil:

žal smo po ustavi še vedno socialna država in te zato ne moremo pustiti umreti, ko boš svoj denar zakockal.

Tole.

Ustavo lahko spremenimo =)

Pa saj če samo spremenimo to da namesto da se vplačuje v NEZNANO vrečo bi vse od bruto 2 in bruto šlo na individualni račun bi že rešili 99% nevšečnosti sistema... da folk dobi občutek o tem in če umreš se šteje enako kot zdaj 2 in 3 steber ko dedujejo dediči, samo spremembo bi nardili tako da se dedičem NE IZPLAČA ampak se prenese v njihov pokojninski steber...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

WhiteAngel ::

Mato989 je izjavil:

Ah, v tem grmu tiči tvoj zajec: Dedovanje in privatizacija pokojninskih skladov namesto državnega PayGoja. tl;dr Ta sistem bi močno povečal neenakosti v družbi in s tem kvaliteto življenja v Slo nas vseh. Delalo bi se pa s prihranki kot svinja z mehom. Še linki:

Dedovanje je edino normalno, povečal bi neenakost hkrati pa bi bil bolj pošten, zakaj ne bi dedič dobil denarja ki ga za starost ki je nikoli ne izkoristi vplačevala oseba? To je povsem normalno in pričakovano.

Ker to konvergira v fevdalizem. Če potegneš vzporednico s kapitalizmom, ta npr. konvergira k monopolu. Monopolizem je pa slab tako za potrošnike kot za razvoj tehnologij. Zato so protimonopolni zakoni, da to tega čim manjkrat pride. Podobno je tu - vsak bi si moral z lastnim delom prislužiti premoženje in penzijo. Ne pa z dedovanjem - do tega premoženja dedič čuti točno toliko, kolikor je bilo treba dela vložiti - natanko nič. Ironično se pa veliko dedičev na smrt skrega na zapuščinski razpravi, v bistvu pa nihče tega premoženja ni ustvaril ;((

Mato989 je izjavil:

Pa saj če samo spremenimo to da namesto da se vplačuje v NEZNANO vrečo bi vse od bruto 2 in bruto šlo na individualni račun bi že rešili 99% nevšečnosti sistema... da folk dobi občutek o tem

To že je. Prijaviš se v ezpiz in vidiš vsa vplačila za vsa leta nazaj po mesecih.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Zakaj misliš, da bi morala država vsem razdeliti dediščino, če je pokojni hotel to podariti npr. svojim otrokom? To je zate fevdalizem? Neke razlike med ljudmi pač morajo biti, saj sicer ni nobene spodbude, da bi kdo delal več. Socialni bi morali biti do te mere, da nihče ni lačen, brez strehe in brez osnovnih zdravstvenih storitev. Vse ostalo bi pa pač moralo biti plod dela vsakega posameznika. Nov avto vsakih 5 let in vsako leto dopust na morju pač ne more biti predmet sociale.

WhiteAngel je izjavil:

To že je. Prijaviš se v ezpiz in vidiš vsa vplačila za vsa leta nazaj po mesecih.
Je res. Ampak verjetno 75% folka tega ne zna ali se mu ne da pogledat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

donvito ::

Mato989 je izjavil:
ŠE VEČ, če ta oseba umre dobi to dedič (jaz bi naredil tako da se prenese v njegov steber torej bo začel z lepšim izkupičkom) ker ta sistem zdaj je tako sleparski da recimo je moj sorodnik umrl, bil je dolgoletni direktor, umrl pri 60tih za rakom grla nikol kadil, in kaj se je zgodilo z njegovimi MASOVNIMI vplačili?

Izginile in poniknile drugim, namesto da bi dedoval njegov potomec in bi imel lepšo penzijo, nenazadnje je njegov oče delal za to...

On je delal za svojo penzijo, ne pa za potomcevo, on naj si svojo zasluži sam. Je imel pač smolo, da je zbolel in umrl, ni edini.

smetko ::

Mato989 je izjavil:

pffff je izjavil:

smetko je izjavil:

Tole.

Pa saj če samo spremenimo to da namesto da se vplačuje v NEZNANO vrečo bi vse od bruto 2 in bruto šlo na individualni račun bi že rešili 99% nevšečnosti sistema... da folk dobi občutek o tem in če umreš se šteje enako kot zdaj 2 in 3 steber ko dedujejo dediči, samo spremembo bi nardili tako da se dedičem NE IZPLAČA ampak se prenese v njihov pokojninski steber...

Očitno premalo poznaš 2 in 3 steber. Pri obeh se lahko odločiš za prenos dela na dediče za neko obdobje, vendar je zato tvoje izplačane rente manjše.

Ne verjamem da si želiš živeti v državi, katera bi take določbe ustave spreminjala. To ni samo ustavna kategorija temveč tudi civilizacijski dosežek.
No comment

donvito je izjavil:

Mato989 je izjavil:
ŠE VEČ, če ta oseba umre dobi to dedič (jaz bi naredil tako da se prenese v njegov steber torej bo začel z lepšim izkupičkom) ker ta sistem zdaj je tako sleparski da recimo je moj sorodnik umrl, bil je dolgoletni direktor, umrl pri 60tih za rakom grla nikol kadil, in kaj se je zgodilo z njegovimi MASOVNIMI vplačili?

Izginile in poniknile drugim, namesto da bi dedoval njegov potomec in bi imel lepšo penzijo, nenazadnje je njegov oče delal za to...

On je delal za svojo penzijo, ne pa za potomcevo, on naj si svojo zasluži sam. Je imel pač smolo, da je zbolel in umrl, ni edini.

Ok, kdo pa je delal za penzijo vseh ki dobivajo penzijo dalj časa kot so delali za njo, ali pa jo imajo pa nikol niso delali za njo plačuje pa proračun oz. vsi mi?

Ta denar, če ne bi prisilno šel v ZPIZ bi pokojni dal v privat varčevanje in bi šlo v dedovanje!

zobnik ::

Dnar se ne bo kr delil, ker ga je treba zaslužit, al se država s tem zapufa in se vrača počasi in postopoma ali ali nč ne pade z neba.

smetko je izjavil:

Mato989 je izjavil:

pffff je izjavil:

smetko je izjavil:

Tole.

Očitno premalo poznaš 2 in 3 steber. Pri obeh se lahko odločiš za prenos dela na dediče za neko obdobje, vendar je zato tvoje izplačane rente manjše.

Ne verjamem da si želiš živeti v državi, katera bi take določbe ustave spreminjala. To ni samo ustavna kategorija temveč tudi civilizacijski dosežek.

Narobe, jaz in moj delodajalec vplačujeva v mislim da prostovoljni steber (se mi zdi da drugi) in meni je bilo predstavljeno da meni PRIPADA izplačilo iz tega stebra šele takrat ko dobim ODLOČBO o pokojnini ok, to pomeni če država spremeni pogoje dalj kot 65 se tudi meni to zamakne, kar mi ni najbolj všeč ampak ok.

Nadalje mi je bilo rečeno, da če UMREM, sicer dobi DEDIČ izplačano vse vendar se mu to OBDAVČI... in sem jaz takoj izpostavil eno vprašanje, in sicer zakaj, če jaz umrem in je notri 25.000€ ne dobi DEDIČ mojega računa naprej in se preimenuje v njegovega in se obrestuje naprej do njegove penzije in dobi brez davka ven... in da to kao ne gre, ampak to bi bil way to go.

Pol bi pa še samo dodali da se v ta steber vplača vse kar zdaj damo ZPIZu in omogočili da če nekdo umre prede počrpa se nepočrpan denar deduje ampak ne z izplačilom ampak prenosom na njegov račun za varčevanje...

To bi bilo FER!

temu se reče solidarnost, če jo ni potem pa računaj da bi moral 300% vlagat da bi dobil ven toliko kot sedaj pričakuješ....če ni solidarnosti se tudi stroški pomnožijo 2x-3x....isto kot dopolnilno, ker večina not vlaga 35 evrov, je to samo 35 evrov, če pa je lastna izbira in se polovica odpove temu, potem na tebe pade 80 evrov+ dopolnilno

Mato989 je izjavil:

smetko je izjavil:

Mato989 je izjavil:

pffff je izjavil:

smetko je izjavil:

Tole.

Narobe, jaz in moj delodajalec vplačujeva v mislim da prostovoljni steber (se mi zdi da drugi) in meni je bilo predstavljeno da meni PRIPADA izplačilo iz tega stebra šele takrat ko dobim ODLOČBO o pokojnini ok, to pomeni če država spremeni pogoje dalj kot 65 se tudi meni to zamakne, kar mi ni najbolj všeč ampak ok.

Nadalje mi je bilo rečeno, da če UMREM, sicer dobi DEDIČ izplačano vse vendar se mu to OBDAVČI... in sem jaz takoj izpostavil eno vprašanje, in sicer zakaj, če jaz umrem in je notri 25.000€ ne dobi DEDIČ mojega računa naprej in se preimenuje v njegovega in se obrestuje naprej do njegove penzije in dobi brez davka ven... in da to kao ne gre, ampak to bi bil way to go.

Pol bi pa še samo dodali da se v ta steber vplača vse kar zdaj damo ZPIZu in omogočili da če nekdo umre prede počrpa se nepočrpan denar deduje ampak ne z izplačilom ampak prenosom na njegov račun za varčevanje...

To bi bilo FER!

Tako razmišljanje o fer stvareh me spominja na razmišljanje velikega dela današnjih politikov in gospodarstvenikov.
Če posel uspe, bom pokasiral, če pa propade, bodo pa posledice za menoj popravljali drugi. (primeri pri velikem delu stečajev pri nas kot v zadnjem delu nenaročanja cepiv).
Ali misliš da bi bilo fer, da če slučajno ti umreš, tvoji otroci dobijo denar v pokojninski račun, vendar so od takrat prepuščeni sami sebi, torej nihče ne poskrbi za njih.
Pri pokojninskih načrtih je potrebno najti nekakšno ravnovesje med donosnostjo in varnostjo, in v tvojem primeru želiš varnost državnih pokojnin in hkratno donosnost tveganih naložb.
No comment

O kakšni varnosti obveznega pokojninskega govoriš? Ne vemo niti, kdaj bomo lahko šli v penzijo čez 25, 30 let, niti koliko bomo takrat dobili na mesec. To ti je varnost?
Medtem ko za drugi steber natanko vem, koliko je v njem in da bom to nekoč dobil (ali moji dediči), poleg tega se lahko odločim, če bo tja vlagal. Če seveda ne bo apokalipse. Ampak takrat tudi prvega stebra ne bo.
Prvi steber bi moral biti dejansko tak kot drugi. Tvoj osebni in prostovoljni.

Zgodovina sprememb…

oh te obljube o varčevanju za penzijo pred 15 leti, ko pa si prekinil si ven dobil pol vplačanega....ečrpav so govoril o tem da če varčuješ vsaj 10 elt dobiš ven vsa vplačila pa še kej več.

smetko je izjavil:

Mato989 je izjavil:

smetko je izjavil:

Mato989 je izjavil:

pffff je izjavil:

smetko je izjavil:

Tole.

To bi bilo FER!

Tako razmišljanje o fer stvareh me spominja na razmišljanje velikega dela današnjih politikov in gospodarstvenikov.
Če posel uspe, bom pokasiral, če pa propade, bodo pa posledice za menoj popravljali drugi. (primeri pri velikem delu stečajev pri nas kot v zadnjem delu nenaročanja cepiv).
Ali misliš da bi bilo fer, da če slučajno ti umreš, tvoji otroci dobijo denar v pokojninski račun, vendar so od takrat prepuščeni sami sebi, torej nihče ne poskrbi za njih.
Pri pokojninskih načrtih je potrebno najti nekakšno ravnovesje med donosnostjo in varnostjo, in v tvojem primeru želiš varnost državnih pokojnin in hkratno donosnost tveganih naložb.

Saj o tem ravno govorim, če jaz umrem bo za moje otroke skrbela MAMA otrok, ne pa cela družba, in enako hočem jaz za pokojnine, zakaj bi moral jaz skrbet za ŽNJ osebo ki je ne poznam? Tako kot nisem boter vsakemu otroku, tako naj bo s pokojninami, družina preostala in dediči poskrbijo za otroke, in odgovorni skrbnik, ne pa kar vse

In kje je varnost? NIHČE mi ne garantira da bom pri 65tih in 40 let delovne dobe čez 30 let lahko šel v penzijo ki bo FER glede na vplačila... NIHČE torej varnosti ni, kaj če bo vojna? Pa penzije ne bo, bi bilo bolje da imam denar sedaj na voljo kajne =)

a ostale bi pa pač pustil, da umrejo do lakote...podobno kot v nekaterih Afriških državah.
Tak to ne gre v Evropi....lahko pa se preseliš v državo kjer podpira tak tvoj sistem. Amerika recimo.

Tam vrjetno dobijo bruto izplačilo in sami vlagajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

zobnik je izjavil:

a ostale bi pa pač pustil, da umrejo do lakote...podobno kot v nekaterih Afriških državah.
Tak to ne gre v Evropi....lahko pa se preseliš v državo kjer podpira tak tvoj sistem. Amerika recimo.

Tam vrjetno dobijo bruto izplačilo in sami vlagajo.

Katere ostale? Saj imajo svojce itd... govorit da pa pol milijona ljudi v državi nima svojcev pa je spet malo tak tak ane =)

In kje je varnost? NIHČE mi ne garantira da bom pri 65tih in 40 let delovne dobe čez 30 let lahko šel v penzijo ki bo FER glede na vplačila... NIHČE torej varnosti ni, kaj če bo vojna? Pa penzije ne bo, bi bilo bolje da imam denar sedaj na voljo kajne =)

Do sedaj se je izkazalo, da je pokojninski sistem še vedno bolj varen, kot katerakoli naložba, saj si države ne morejo privoščiti razpad le tega, ker bi imeli prevelike težave z upori, .... Pokojnine so ljudje v Evropi dobivali tudi me 1. in 2. svetovno vojno, ohranile so se celo med prehodom med Avstro-Ogrska in Jugoslavijo. Res je, da lahko niso v višini, kot pričakujemo, vendar v kriznih razmerah veliko premoženja izpuhti in si izračunaj verjetnost, da boš svoje premoženje ohranil.
Del plačil za socialo drugih tudi prispevaš zato, da ne prihaja do revolucij, ko lahko zaradi neredov izgubiš vse premoženje ter celo življenje.
No comment

smetko je izjavil:

Do sedaj se je izkazalo, da je pokojninski sistem še vedno bolj varen, kot katerakoli naložba, saj si države ne morejo privoščiti razpad le tega, ker bi imeli prevelike težave z upori, .... Pokojnine so ljudje v Evropi dobivali tudi me 1. in 2. svetovno vojno, ohranile so se celo med prehodom med Avstro-Ogrska in Jugoslavijo. Res je, da lahko niso v višini, kot pričakujemo, vendar v kriznih razmerah veliko premoženja izpuhti in si izračunaj verjetnost, da boš svoje premoženje ohranil.
Del plačil za socialo drugih tudi prispevaš zato, da ne prihaja do revolucij, ko lahko zaradi neredov izgubiš vse premoženje ter celo življenje.
Bolj varen kot zlata palica doma? V 14 letih od kar delam, je delodajalec dal za penzijo za trenutne 2kg zlata. Če noben ne ve, da imaš to nekje doma zakopano (to je "cegu" nekje 11x5x2cm), je IMHO bolj sigurno kot penzija med svetovno vojno...

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

smetko je izjavil:

Bolj varen kot zlata palica doma? V 14 letih od kar delam, je delodajalec dal za penzijo za trenutne 2kg zlata. Če noben ne ve, da imaš to nekje doma zakopano (to je "cegu" nekje 11x5x2cm), je IMHO bolj sigurno kot penzija med svetovno vojno...

Še med vsako vojno je cena zlata močno padla. V takih razmerah boš brez sociale težko preživel 4. let z zgolj 2. kg zlata. V vojnih razmerah ima največjo ceno hrana, in to, da si sodržavljani pomagajo med sabo. Hkrati pa je tudi velika verjetnost, da boš moral oditi za kanonfuter (v vojsko na fronto), kjer ti bo tako premoženje bolj malo koristilo.
Pa še malo drugačen izračun: Koloko kg zlata dobiš, če pomnožiš trenutno minimalno pokojnino za polno delovno dobo, z pričakovano pokojninsko dobo (~25 let), ter deliš z ceno zlata?
No comment

solatko ::

Mato989 - S poklicno šolo so dovolj zaposljivi, samo za minimalca se jim ne splača delat, kopalnico/mesec, vodovodar pospravi 2k€, zakaj bi pri obrtniku delal za minimalca, cele dneve. Ljudje niso neumni. Pozabljaš, da imajo v Nemčiji vsaj 14 takih plač. Zato nehaj preračunavat 120€ malice in 30€ prevoza.
Tudi plače so za starejše delavce večje, imajo tudi dodatek na stalnost. Razlika je samo v tem, da delavec z lopato v Nemčiji ustvari 40k€ nove vrednosti, pri nas pa morda 10k€. Pri nas managerji lastnih stroškov ne znajo zračunat, da bi tujcem postavili pravo ceno. V gradbeništvu pri nas, glavni zaslužek poberejo projektanti in birokracija, v tujini pa gradbeniki, cene končanih novogradenj pa so velikokrat tam cenejše, kot pri nas.
Otroci in vnuki borcev so upravičeni do penzije, a misliš da je lahko poslušat zgodbe iz partizanov 30 let? Delat ni mogla zaradi psihofizičnih travm, ki jih je ob tem doživela, poglej kaj se dogaja s teboj samo zaradi napačne vzgoje staršev, tvoji mami je potrebno pokojnino vzet, saj tako pravi njen debilni sin! A ti bi jo dal v tisto ustanovo, v katero bi moral sam? V civilizirani družbi je navada, da se pridobljenih pravic, če niso posledica kriminalnih dejanj, ne krči. Leta 1947 so dodelili pokojnino tudi policajem, ki so pred vojno preganjali in zapirali člane prepovedane KP.
Za dolg Slovenije ob osamosvojitvi, boš dal kak link, komunisiti so nas zadolžili precej pozneje in največ, največji še živeči Ivan Janez Janša.
Tako bedastih idej, kot jih imaš ti, nista imela niti Stalin, niti Bin Laden. Nisi bral o Enronu in še nekaj ameriških pokojninskih skladih, ki so bodoče upokojence nategnili, sicer pa imaš sklad obrtnikov in podjetnikov, v katerega so vplačevali in danes ne dobijo nič ali drobiž. Pa zavarovalnica Triglav, ki ti je po desetih letih odvajanja tretjine plače za starost, po 10-ih letih varčevanja, izplačala za gajbo pira (tako so nategnili mojega brata), žena bo pa iz Modre zavarovalnice v katero so vplačevali po dogovoru s sindikati, premalo izplačane plače, dobro polovico, če bo imela srečo. Če vplačuješ v 3.-ji steber, pričakuješ, da boš imel po zaključku varčevanja več in ne pol manj, kot si vplačal. Če bi jim dal socialo, ti garantiram, da si v petih minutah, mrtev.

blink - Pri nas bi se lahko delalo zastonj, pa bi delodajalci še jamrali, da se ne splača. Najbolje, da začnejo delavci plačevati, da bojo lahko delal. Ljudje hodijo, oziroma smo hodil v službo zato, da smo lahko pokrivali tekoče izdatke in z božjo pomočjo še kaj prišparali. Dokler je delo to pokrivalo, smo v službe hodili več ali manj dobre volje, ko pa so plače realno padle in ti na koncu meseca zmanjka 200-300€ pa to ni več zabava in hodijo delat za tak denar samo še bedaki, ki si drugače ne znajo pomagat.
Delo krepa človeka

oooo solatko ki vse obvlada je tukaj, odlično! Penzijonist nam bo razlagal kako super je penzija ker jo on dobiva!

solatko je izjavil:

žena bo pa iz Modre zavarovalnice v katero so vplačevali po dogovoru s sindikati, premalo izplačane plače, dobro polovico, če bo imela srečo. Če vplačuješ v 3.-ji steber, pričakuješ, da boš imel po zaključku varčevanja več in ne pol manj, kot si vplačal. Če bi jim dal socialo, ti garantiram, da si v petih minutah, mrtev.
O čem to govoriš, kakšno polovico? V modri zavarovalnici je vse lepo dokumentirano, koliko si vplačal in koliko imaš stanje in moje trenutno je precej nad vplačanim, zaradi obrestovanja. Menda ne praviš, da ji je kar nekdo pobral pol sredstev?

Sicer pa je to o čemer pišeš 2. steber.
3. stebra pravzaprav ni, to je tisto kar varčuješ sam, magari v sklade, zlato, nepremičnine ali pa v depozit.

solatko ::

Mato989 - Si mami že povedal, da si penzije ni zaslužila in naj se ji odpove in vzame 430€ sociale? Jaz sem mojo penzijo zaslužil, kot obrtnik 15 let nisem plačeval minimalne, prej pa so bili prispevki skozi celo obdobje dela višji, kot so danes, ko delodajalci plačujejo pol manj.
Sicer pa imaš ti vse možnosti za invalidsko upokojitev, samo invalidski komisiji moraš predstavit svoja razmišljanja in boš šel za nekaj časa na opazovanje, potem pa v penzijo.

energetik - Vse lepo in prav, če ti tako praviš, ženi pa so na nekaj različnih načinov koriščenja, zračunali, da bo od 10k€, v najboljšem primeru dobila ven 6k€ in od tega odtegnejo še dohodnino, tako, da bo manj kot pol. Dobro, da se ni nategnila in vplačevala še dodatno, ker bi pa dejansko popizdila.
Kar se pa stebrov tiče me pa b.k..
Delo krepa človeka

WhiteAngel ::

energetik je izjavil:

Zakaj misliš, da bi morala država vsem razdeliti dediščino, če je pokojni hotel to podariti npr. svojim otrokom? To je zate fevdalizem? Neke razlike med ljudmi pač morajo biti, saj sicer ni nobene spodbude, da bi kdo delal več. Socialni bi morali biti do te mere, da nihče ni lačen, brez strehe in brez osnovnih zdravstvenih storitev. Vse ostalo bi pa pač moralo biti plod dela vsakega posameznika. Nov avto vsakih 5 let in vsako leto dopust na morju pač ne more biti predmet sociale.

lol. Saj si si sam odgovoril, v čem je težava. Kdor dela, ta naj ima. Dediči zame ne delajo, ampak samo pomolzejo svoje prednike. In zaradi tega je zelo veliko problemov v naši družbi.
««
7 / 7
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokojninski steber kako preprečiti njegov zlom ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12812435 (8372) Levica
»

Nižanje pokojnin najstarejši populaciji? (strani: 1 2 3 4 )

15514996 (10719) solatko
»

Zakaj nadure ne gredo v delovno dobo? (strani: 1 2 )

5211452 (8668) solatko
»

Državna pokojnina-netrajnostni sistem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12321191 (18829) lexios

Več podobnih tem