» »

Škodljivi učinki škropljenja na okolico

Škodljivi učinki škropljenja na okolico

enemon ::

Zdi se mi, da je precej malo študij, kako vpliva škropljenje poljščin, sadovnjakov in vinogradov na okoliško prebivalstvo. Pa ne mislim tukaj nekih vrtičkarjev, ampak velike komercialne površine.

Če je zelo škodljivo, ali je sploh etično imeti šole, hiše ipd. v radiju par metrov od tovrstnih površin? Je to pri nas sploh na kak način urejeno? Ali se pač vzame v zakup, da kdor živi na podeželju, požre toliko in toliko strupov?

mn ::

V bistvu je ta del zakonsko pomoje precej dobro urejen. Omejeno je kdaj se lahko skropi (v vetru prepovedano), kontrolira se naprave za škroplenje, kar ravno tako pomaga zmanjševati raznos pesticidov drugam, in seveda imaš tudi zapobvedane odmike od določenih površin, recimo šol.

Potem so tu tudi izobraževanja izvajalcev in seveda omejevanje sredstev, ki jih je dovoljeno uporabljati.

Ne vem pa koliko so kaj kontrole učinkovite.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mn ()

Zimonem ::

Pa označevanje, da se izvaja FFS. Ampak tega noben od sprehajalcev ne upošteva.

enemon ::

Zimonem je izjavil:

Pa označevanje, da se izvaja FFS. Ampak tega noben od sprehajalcev ne upošteva.

Kaj pa tisti, ki imajo hiše čisto zraven? Je najbolje, da se umaknejo za tisti čas nekam?

Ne, da opozorite da piha veter, ali prijavite. Imaš kamikaze ampak to škoduje tudi njemu ne zgolj, da ga ne briga za druge.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Djuro ::

Zdej pa dopovej ti povprečnim ljudem iz nekih mrdal, ki škropijo lih skoraj vsak teden, da ni ravno dobro za njegovo zdravje, .... Važno da bo pet litrov več vinčka na koncu.
Povprečnemu folku ni mar za svoje, kaj šele za tuje zdravje. To lahko 'raztegneš ' še na osnesnaževanje, hrup, ... you name it.
Živim na podeželju, vinorodnem okolju, da me ne bo kdo napadel .... Kako delamo z vinogradi, travniki, njive, gozdovi .... človeštvo je ena rak rana tega sveta.

Djuro je izjavil:

Zdej pa dopovej ti povprečnim ljudem iz nekih mrdal, ki škropijo lih skoraj vsak teden, da ni ravno dobro za njegovo zdravje, .... Važno da bo pet litrov več vinčka na koncu.
Povprečnemu folku ni mar za svoje, kaj šele za tuje zdravje. To lahko 'raztegneš ' še na osnesnaževanje, hrup, ... you name it.
Živim na podeželju, vinorodnem okolju, da me ne bo kdo napadel .... Kako delamo z vinogradi, travniki, njive, gozdovi .... človeštvo je ena rak rana tega sveta.

Če imajo MID(so kmetijsko gospodarstvo) jih zna obiskat inšpekcija. Če so vrtičkarji jim skoraj ne moreš nič.
Je pa delež registriranih sredstev pri nas precej upadel.
Kako pa ljudem dopovedat pač ne vem. Sam minimiziram uporabo FFS. Ker na koncu koncev jem sam in tudi stranke, katere imam in zaupajo. Za "resno" proizvodnjo sem pa premajhen. Ampak veliki so bolj ali manj prisiljeni v to.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

velike komercialne površine so po mojem še najmanjši problem, ker v ceno vkalkulirajo škropiva. problem so lokalni padalci, ki si škropiva priskrbijo čez mejo, ker bolj primejo.
obstajajo tudi ljudske legende kako starejši/bebčki dozirajo škropiva...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Uizi ::

V naši lokalni zadrugi dobiš sredstva za zatiranje plevela ZA KATERE JE OBVEZEN IZPIT pod mizo, ni problema.. moj glup stari to kupi in šprica vsepovsod, ker se mu ne ljubi plevel pulit, pol pa ponuja solato, no thanks, dopovedat se pa tud nič neda..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Uizi ()

gm1k4 ::

enemon je izjavil:

Zdi se mi, da je precej malo študij, kako vpliva škropljenje poljščin, sadovnjakov in vinogradov na okoliško prebivalstvo. Pa ne mislim tukaj nekih vrtičkarjev, ampak velike komercialne površine.

Če je zelo škodljivo, ali je sploh etično imeti šole, hiše ipd. v radiju par metrov od tovrstnih površin? Je to pri nas sploh na kak način urejeno? Ali se pač vzame v zakup, da kdor živi na podeželju, požre toliko in toliko strupov?

Lahko odgovorim iz prve roke. Delam v podjetju, ki se edino v Sloveniji ukvarja s proizvodnjo škropilnic (za polja) in tudi pršilnikov (vinogradi). Najprej bi omenil, da je glavni problem slovenskih kmetov, da so majhni in se ne znajo dobro povezati. Zaradi majhnosti si ne morejo privoščiti naprednejših strojev z več dodatne opreme, ki pripomore k učinkovitejšem in varčnejšem škropljenjem.

Sodobni stroji so zelo napredni, temeljijo na uporabi škropilnega računalnika in GPS-a. To pomeni, da računalnik sam preračunava (tlak, hektarska doza, litraža,...), z GPS-om pa skupaj omogoča, da se sekcije na garnituri avtomatsko odprejo/zaprejo na delih, kjer še ni bilo/je že bilo poškropljeno. Seveda je prihranek škropiva, učinkovitost s tem precej večja. Večino takih strojev prodamo v tujino. Vse več naprednih strojev se proda v Bolgarijo, Romunijo in Poljsko, ker so tam veliki kmetje, na voljo imajo tudi precej EU sredstev.

Slovenski kmetje si take stroje zaradi majhnosti težko privoščijo, nekateri pa se vendarle povežejo in se z enim strojem obdeluje več polij. S samo ročnim regulatorjem je precej težko vzrževati isti tempo škropljenja, ker se spreminja hitrost, obračanje v drugo vrsto, ustavljanje, se porabi več škropiva. Kmetje si pri dozah škropiva pomagajo s tabelami in izkušnjami. Nekateri obvladajo to stvar bolj, drugi pa manj. Je pa dobro to, da so škropiva v zadnjih letih šibkejša in se ne dela toliko škode kot leta nazaj. Poudaril bi tudi, da je nesmiselno opazovati kmeta s kolesa/avta in ga obtoževati zakaj škropi 10-krat na leto. Ne veste sploh s čim škropi. Po mojem mnenju se je dobro pozanimal, kakšno je optimalno škropljenje in s čim škropi. Neki drugi kmet lahko z enim škropljenjem naredi več škode, pa bo na dobrem glasu, da malo škropi :) V zadnjem času je vse več tudi nočnega škropljenja (ni vetra, primerna temperatura in vlaga).

Zato da pri Agromehaniki prodajate armaturo z konstantnim tlakom precej predrago, se pa ne opravičuješ. In ne rabiš nobenega GPS.

Zgodovina sprememb…

Zimonem je izjavil:

Zato da pri Agromehaniki prodajate armaturo z konstantnim tlakom precej predrago, se pa ne opravičuješ. In ne rabiš nobenega GPS.

Ne razumem komentarja, kaj hočeš s tem povedati.

Da bi štartu ne bivaš gpsa ampak zgolj armaturi ki drži tlak ob zapiranju vej. Saj kmetje niso ravno butasti. Ampak klasično armaturo se ne da potihtat vbrealnem času med vožnjo. S konstantnim tlakom so pa predrage. In tlačni ventil ne stane toliko kot ga računate.

Zgodovina sprememb…

kuall ::

Če uporabiš možgane se da pridelat dokaj velike količine brez škropljenja in brez umetnih gnojil. Lucerna + kolobarjenje je ključ, malce prekopavanja med vrstami s traktorjem mogoče.

Kakor opažam v moji bližnji okolici imajo kmetje, ki so veliko škropili kar pogosto bolne rojene otroke, možno da uniči genetski material.

Jah tako se igram jaz... Pa za vrtnine ne več na njivi ampak vrtu. Če se greš to za preživetje pa ni več hec.

Zimonem je izjavil:

Da bi štartu ne bivaš gpsa ampak zgolj armaturi ki drži tlak ob zapiranju vej. Saj kmetje niso ravno butasti. Ampak klasično armaturo se ne da potihtat vbrealnem času med vožnjo. S konstantnim tlakom so pa predrage. In tlačni ventil ne stane toliko kot ga računate.

Cene so pač tržne glede na povpraševanje in proizvodne stroške. Kot povsod se nekje zasluži več, nekje pa manj.
Veš, obstajajo tudi večji kmetje, ki jim je uporaba GPS-a (p.s. lahko ga uporabljaš tudi za druge priključke) in škropilnega računalnika prinesla precej prihrankov, primer sem dodal, da si lahko laiki pridobijo predstavo o tem, kako danes poteka sodobno škropljenje.

Dej no ja lih frišn iz hrastih več povej. A ste prodal kaj Rešetu in Burgerju, ki v okolici upravljata z največ zemljišči?

Žal ne delam v salonu in nisem na tekočem, kdo kupuje.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Zimonem ()

Ah dej no sej lohk vrdeß v sistem.

Če veš kako so kmetje butasti boš že vedel kako to dela in komu prodajate.

Zgodovina sprememb…

SAP...Kot sem se pogovarjal s sodelavci, se večino zahtevnejših strojev (vožene škropilnice) z GPS-i, ISOBUS-i proda izključno v tujino.

Agromehanika spet ni nek izvoznik.
Pa še to je en kup delov kupljenih.

gruntfürmich ::

Zimonem je izjavil:

GPS je verjetno standardno v traktorju, in spomin da ko greš na določeno njivo so že vse nastavitve in podatki shranjeni.
naš kmet tega seveda ne rabi (razen če drugim nudi vse te kmetijske usluge), in je tudi prebutast za kaj takega.

kuall je izjavil:

Kakor opažam v moji bližnji okolici imajo kmetje, ki so veliko škropili kar pogosto bolne rojene otroke, možno da uniči genetski material.

to je verjetno bolj tisočletna negativna selekcija slovenskega kmeta kot zaradi škropiva. čeprav se to ne izključuje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup manjšega rabljenega traktorja

Oddelek: Loža
196346 (5712) fikus_
»

Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14830273 (24511) otago
»

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17944325 (36887) A. Smith
»

Zakaj so škropiva škodljiva? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15224790 (17455) Pyr0Beast

Več podobnih tem