» »

NIPT - NIFTY test

NIPT - NIFTY test

Anney ::

Ima kateri izkušnje, ste delali ta test? Gre se za drugega otroka, pri prvem nismo, niti nismo rizični. Ga priporočate? Berem marsikaj. Je nuhalna dovolj? Ni mi problelem dati evriče za test, bolj me zanimjo izkušnje glede na nuhalno. Priznam pri prvemu otroku nisem toliko kompliciral. Ja ali ne, to je vprašanje? Smo pa tam blizu kritičnih let (ženska).

Pa če bo odgovor da, kje to delati ali je vseeno?
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
  • spremenilo: Anney ()

mirage ::

Dvakrat smo ga delali. Obakrat ok. Naj bi bil bolj natančen kot nuhalna. Mislim, da je vseeno kje ga narediš, ker pri ginekologu itak samo odvzamejo kri potem pa gre vse v isti laboratorij.

Lp

koli99 ::

Odvisno od skrbi in kaj bi sploh rad ugotovil. Je pa nuhalna presejalni test (verjetnost), pri niftiyu pa mislim da gre prav za pregled genoma (neinvaziven). Pri enem in drugem gre za za pregled najpogostejsih genskih okvar in niso nobeno zagotovilo da kaksnih drugih genskih napak ne bo. Imam namrec izkusnje v bliznjem sorodstvu, kateri so kljub opravljeni amniocentezi (invaziven) in zagotovilu da je vse ok, dobili otroka z gensko okvaro. Baje je edino pravo zagotovilo pregled celotne DNA vijacnice. To opravljajo v Londonu, cena je cca 2000 Eur.

Utk ::

Prvo se vprašaj ali en ali drug rezultat vpliva na karkoli.

Tody ::

Mi smo ga delal pri obeh. Ce ti 500 full pomeni potem pac upaj na najbolje, drugače je fajn da ves kaj te čaka če te kaj čaka + zves za spol ce hočeš :)

Amdforce ::

Mi smo ga pri drugi nosecnosti. Better safe than sorry.

ajdov ::

Recimo da test pokaže, da je nekaj narobe.

Bo šla ženska pol na splav?

Če ne bo, test nima smisla.

Tody ::

Tole je daleč od tvoje odločitve. Ima potrebne informacije, kaj se bosta kot par odločila je pa čisto njuna stvar.

koli99 ::

Točno tako, če si že prej odločen da imaš otroka v vsakem primeru je nesmiselno delati teste. V kolikor pa nisi pripravljen imeti otroka z gensko napako pa greš. Ampak še enkrat, ni nobene garancije da boš po testih nuhalna/nifty/amniocenteza bil 100% prepričan da je vse ok. Če testi ne pokažejo napake kot trisomija 13/18/21 kromosoma (razširjen Nifty malo več) ti nič ne pomaga test če ima otrok okvaro nekje drugje. Pri mojem 2 otroku so se pokazali določeni markerji (nuhalna vse ok, morfologija pa ne) in smo šli na amniocentezo ki ni pokazala nepravilnosti. Bil sem 100% da bo vse ok in je na koncu tudi bilo (knock knock). V sorodstvu pa so imeli prvega otroka z gensko napako in so za drugega ravno tako opravili amnicentezo ki tudi ni pokazala nepravilnosti. Otrok se rodi in šok, tudi drugi otrok ima napako (what are the odds...).
All in all je vse odvisno od tega kaj bi s testom želel izvedeti. Da niti ne govorimo da lahko pride do okvare tudi pri samem rojstvu, razvojne napake, etc...

LeXani ::

Moje mnenje je da pač na nuhalno gredo dandanes skoraj vsi pari, smiselno je da zraven opraviš še dvojni hormonski test, saj ti ta skorigira vrednosti ki ti jih pokaže nuhalna. Midva sva to oboje opravila in se na podlagi rezultata odločila še za nifty test (da si malo bolj pomirjen). Kot si verjetno že prebral so tudi nifty testi različni glede na obseg in s tem pogojena je tudi cena. Odločiš se pač po svoji presoji. Pa še spol izveš malo bolj zgodaj.
Čas prve prijave 04.11.2005


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko dejansko "stane" otrok? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37335513 (26980) WizzardOfOZ
»

Genetski testi zarodkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5912482 (11582) Invictus
»

Res želiš vedeti kdaj boš umrl? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8014599 (12827) MIHAc27
»

Splav (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26421536 (17420) jype
»

Hipoalergene mačke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
518172 (7108) BigWhale

Več podobnih tem