» »

Fotoaparat - Praktica EE3 SLR

Fotoaparat - Praktica EE3 SLR

veqlargh ::

OJ.

Ima mogoče kdo ta fotoaparat doma od prejšnje generacije v delujočem stanju? Bi mel eno vprašanje glede zaslonke (nastavitev kako dolgo naj bo odprta) in baterije, preden sploh še kaj vložim v aparat. Načeloma na mojem primerku deluje vse, samo zaslonka ne ostane odprta (ni zaskočena, se pomakneta lista zaslonke, samo gre takoj naprej, brez, da ostane odprta nekaj časa, v viewfinderju na desni strani je kazalec vedno na 0). Pa ne vem a je za to potrebna baterija ali je mehansko (če je, potem je nekaj fuč, samo nisem prepričan, ker je nastravljanje zaslonke po občutku čisto kot je to na DSLR-jih, timer pa je lepo mehanski in ga konkretno naviješ :D).

Ako ima kdo... da bi preveril to. ZS najbolje.

LP

no comment ::

Najbrž misliš zaklop in ne zaslonke (zaslonka je v objektivu)?

Sicer pa, internetsi pravijo, da je ima Praktica EE3 elektronsko kontrolo zaklopa. Torej rabiš baterijo. Dosti aparatov, ki ima tak zaklop pa brez baterije proži tudi pri eni hitrosti (npr. 1/60 ali 1/125). Včasih imajo to hitrost aparati označeno z drugo barvo (ampak nekateri imajo z drugo barvo označeno hitrost pri kateri je flesh še sinhroniziran z zaklopom, tako da to ni siguren pokazatelj, s katerim časom (če sploh) lahko slikaš tudi brez baterije). In če ti mehansko proži npr. pri 1/125s je to hitrost pri kateri ne boš ravno dolgo opazoval odprt zaklop.

Aja, lahko pa nastaviš na "bulb" (B) pritisneš in držiš sprožilec in boš videl, če ostane zaklop odprt dokler ne spustiš sprožilca...

HyperGL ::

Kar je no comment napisal... Brez baterije mogoče dela na enem času (1/60s ali 1/30). Vsekakor pa ne bo občutno dolgo ostal odprt zaklop. Poišči baterijo in sprobaj. Tole boš rabil BATERIJA.
Navodila (sicer za EE2) imaš pa tu: NAVODILA

Ni videt, da bi lahko delala brez baterije, sicer pa sumim prej na celico v svetlomeru, da je fuč, zato ti ne kaže pravilne meritve. To govorim na pamet.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HyperGL ()

veqlargh ::

Pardon ja, zaklop, sem gledal še ene objektive pa je kar je. Sem pa probaval na bulb a je obnašanje isto, samo prestavi se zaklop do reseta/navijanja za nov posnetek. Ok, bom nabavil baterijo, pa da vidimo. Me je res spet zamikalo, da bi malo razvijal filme :) Za baterije sem geldal ja, notri je sicer stara, ki še ima 3V, samo glede na to, da rabi 4.5V dvomim, da je še OK. Bom nabavil nekaj LR50 oz. LR44 baterij, lažje dobit :)

Hvala obema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: veqlargh ()

veqlargh ::

Ko čakam na baterije, ee2 je menda podoben, tam pa piše ja, da je brez baterije zaklop proži na 1/125.. no ja, mogoče je res tako hitro, da ne vidim :)

no comment ::

Če gledaš od zadaj (z odprtim zadkom) in sprožiš, bi moral videti svetlobo za trenutek tudi pri 1/125s. Seveda, popolnoma odpri zaslonko.

Je pa čudno, da bulb ne ostane odprt dokler držiš sprožilec. Večina starih aparatov z elektronskim zaklopom je omogočala bulb tudi brez baterije, čeprav obstajajo tudi taki aparati, ki so brez baterije neuporabni. Ampaka taki imajo ponavadi tudi motoriziran transport filma in ni praktično nobene potrebe za mehanični bulb, če ne deluje transport filma na nov posnetek...

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dilema z fotoaparati... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15411253 (9298) jype
»

canon s5 firmware (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
506540 (5975) Pyr0Beast
»

Nočno slikanje z fotoaparatom CanonS5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
517492 (6601) BigWhale
»

A70 vs EOS-300D vs Minolta Z1

Oddelek: Kaj kupiti
201977 (1748) frenk

Več podobnih tem