» »

Francija prepovedala uporabo letalnikov pri nadzoru protestov

Francija prepovedala uporabo letalnikov pri nadzoru protestov

BBC - Conseil d'État, Državni svet oz. najvišja instanca francoskih upravnih sodišč je na podlagi pritožbe nevladne organizacije La Quadrature du Net (LQDN) prepovedal uporabo dronov med nadzorom protestov v Parizu. Sodišče je v razsodbi tudi pozvalo vodstvo tamkajšnje policije, naj nemudoma preneha s tovrstnim spremljanjem javnega zbiranja ljudi. Isto sodišče je spomladi že prepovedalo uporabo letalnikov pri nadzoru spoštovanja omejitev gibanja, povezanih s COVID-19.

V tokratni odločbi je sodišče izrazilo resen dvom o zakonitosti ravnanja pariške policije, saj je obenem z uporabo letalnikov tudi procesirala osebne podatke, pri čemer prizadeti posamezniki s tem niso bili seznanjeni, še manj s podrobnostmi, kaj se bo z njihovimi podatki dogajalo. Vlada pa v postopku pred sodiščem ni uspela dokazati, da bi bila brez uporabe take tehnologije dejansko ogrožena varnost sodelujočih na demonstracijah.

Odločitev sodišča je prišla prav v času, ko francoski parlament sprejema zakonodajo, ki bo urejala policijsko rabo letalnikov, opremljenih s kamerami. Predlog zakona predvideva, da bi varnostni organi tako zajete fotografije in videe lahko pošiljali ekipam policistov na terenu, posnetke pa bi za potrebe morebitne preiskave nato hranili še 30 dni. V zakonu se je znašlo tudi kaznivo dejanje zaradi objave fotografij in videov policistov med opravljanjem njihovega dela z namenom škodovati njihovi psihični ali fizični integriteti, kar je še posebej razburilo javnost. Tak ukrep bi državljanom namreč učinkovito preprečil razgaljanje policijske brutalnosti, kot se je to zgodilo nedavno v primeru temnopoltega glasbenega producenta Michela Zeclerja.

Predstavniki LQDN zakonu nasprotujejo z argumentom, da bo ta kršil pravico do izražanja ter da letalniki s kamerami ne bodo zagotavljali miru, pač pa zgolj spremljali posameznike. Sodbo so zato pospremili z besedami, da gre za dvojno klofuto francoski vladi. Ne le, da ji je sodišče prepovedalo uporabo letalnikov, s tem je po njihovem mnenju izgubila vso legitimnost pri zagovarjanju sprejema prej omenjenega zakona.

2 komentarja

Markoff ::

Varnost protestnikov je na takšnih shodih ogrožena z ali brez letalnikov, vsekakor pa z letalniki lahko delujejo vsaj detektivno, če ne tudi preventivno. Drugo je kombinacija letalnikov in samodejnega prepoznavanja obrazov ter samodejnega popisovanja prisotnih. Šele ta del postane problematičen.

Sicer pa gre tale naša zahodna družba v skrajne absurde, ko pričakujemo zasebnost celo na javnih površinah - tudi v primeru organiziranih dogodkov. Kaj je naslednje - prepoved snemanja obiskovalcev na stadionih? Na koncertih? V poslovnih prostorih (npr. skladiščih in drugih, kjer se varuje lastnina)?

Da, tehnologija v rokah policije brez dvoma predstavlja tveganje zlorab, a naj namesto ustreznih kontrolnih mehanizmov v 21. stoletju raje opremljamo policijo s svinčniki in beležkami ter zračnimi pištolami ker zloraba pooblastil?

Potem pa jokamo in jamramo, ko enega primitivnega vijoličnega Mariborčana iščejo mesec dni, namesto da bi ga privedli k hitri pravici. Kot npr. Zlatka the Rape-rja, kjer je krivosodje dokazalo, da zna delovati hitro, če hoče. Le da za večino državljanov pač - noče. A ker so neodvisna veja oblasti, ne odgovarjajo nikomur. Morda le bogu ali pa Karlu Marxu.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

Afo ::

@Markoff
Dokler slovenska policija deluje kot deluje, bo 1 mesec ravno prav. Najdejo kar jim pade v naročje- razen če jim pred nosom maha kak poseben korenček, potem se da vse hitreje. Tut kakega ministra ujet ko gre iz gostilne.

Drugače pa so francozi lepo pojasnili: "Vlada pa v postopku pred sodiščem ni uspela dokazati, da bi bila brez uporabe take tehnologije dejansko ogrožena varnost sodelujočih na demonstracijah."

Ampak tudi letalniki ne bi spremenili splošne odzivnosti in uspešnosti slovenske policije. V realnosti bi špegali za sosedovo Špelo ko se sonči zgoraj brez. In vsi dobro vemo da je to zelo verjetno.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stroga regulacija letalnikov v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23170128 (41607) JeBelaCesta
»

Tudi UPS preizkuša dostavo paketov z letalniki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276928 (4922) Machete
»

Neposodobljeni letalniki DJI Spark bodo prizemljeni

Oddelek: Novice / Ostale najave
157108 (5608) next3steps
»

Še Švicarji preizkušajo dostavo paketov z letalniki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4118661 (13903) McMallar
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125958 (21635) PaX_MaN

Več podobnih tem