» »

avi, mov, mkv v kaj izvoziti

avi, mov, mkv v kaj izvoziti

waters ::

S kamero Full HD imam posnetih kar nekaj domačih filmov. Jih urejam s Pinnacle studio in me zanimate v katero obliko (avi,mov, mkv...) naj izvozim in kakšne nastavitve naj uporabim, da bo ostala kar najboljša kvaliteta. Delam pa arhiv. Kaj predlagate?

neocodexx ::

Ne poznam Pinnacle Studia in predvidevam da za arhiv ne potrebuješ lossless posnetkov bi pa verjetno rad uporabil nekaj kompresije z neopazno izgubo kvalitete, torej:

Izberi .mkv ter H.264/AVC - ali če je možno H.265/HEVC - pozor tu traja proces veliko dlje ampak prihraniš 50% na prostoru in kvaliteti.

Nastavitve za H.264 so ponavadi "Main Profile" "Level 5.0" "veryslow", glede kvalitete pa najbolje da malo sam preizkusiš, ponavadi je RF=16 oz. cca 20mb/s bitrate dokaj v redu izbira med max kvaliteto in skoraj neopazno izgubo kvalitete. Pri HEVC pa potrebuješ pol manjši bitrate za enako kvaliteto; torej ob isti kvaliteti bi H.265 posnetek zavzemal 5GB, medtem ko bi H.264 zavzemal 10GB.

Lahko pa tudi izvoziš lossless brez encondinga (tu pa ne vem če program to podpira oz. kaj moraš izbrati) in ročno zakodiraš s programom kot je npr. Handbrake kjer imaš tudi dosti več prostih rok glede nastavitev.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Mislim, da drugega kot H.265/HEVC sploh ne pride več v poštev.

Mogoče še VP9, ker je open format, pol je pa konec...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

neocodexx ::

Aja, pri H.264 sem pozabil da obstaja še High Profile, jaz sicer ponavadi uporabljam Main. Z High profile bo trajalo dlje, ampak boš dobil še nekoliko več kvalitete na megabajt. Vendar se pa lahko to hitro zakrije oz. če si že v štartu nastavil previsok bitrate (kar je RF 16 že skoraj) na koncu nima smisla, ker so izboljšave ki bi jih opazil dokaj minimalne, saj je bitrate že tako visok da malo boljši profil več nima učinka in imaš tvoj encode že tako v bloated fazi, s High pa bo trajalo samo še dlje. Če bi bila opcija, bi jaz zato izbral izvoz čistega lossless formata in zakodirati z HEVC, kjer pa lahko nabiješ bitrate v nebo.

HEVC je sicer težje dekodirati, če bi me vprašal nekaj let nazaj bi imel še pomisleke glede kompatibilnosti ostalih naprav/uporabnikov, je pa tu še vprašanje kako se obnese HEVC če bo kaj delal video editinga. Na koncu je odločitev koliko placa sploh rabi. Če imaš vsega skupaj za 1 TB ne vem če se splača pretiravati z kompresijo.

waters ::

Hvala vam. Poskusim nastaviti v prihodnjih dneh. Lepo popoldne

waters ::

Sem pa že malo pogledal in ugotovil da Pinnacle studio 23 (vsaj ne najdem) ne podpira H.265/HEVC samo H.265/AVC.
Predlagate kak drug program za urejanje. LP

gruntfürmich ::

tu je treba povedat da so avi,mov, mkv... končnice datotek kot takih (edino mkv je morda malce posebna glede tega) in včasih kot take nimajo nobene povezave s kodekom (video in audio), v katerem je ta datoteka zakodirana
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SlyCrespo ::

Jaz uporabljam AVI z Xvid kodekom in je vredu kvaliteta pa še večina naprav ju podpira...

neocodexx ::

SlyCrespo je izjavil:

Jaz uporabljam AVI z Xvid kodekom in je vredu kvaliteta pa še večina naprav ju podpira...


uff nehaj to uporabljati xvid je mrtev, z H.264 kodekom boš dobil dosti višjo kvaliteto za manj megabajtov, in danes ti to že sigurno vsaka naprava podpira, razen če maš kak 15 let star dvd predvajalnik..:))

waters ::

Sta kodeka free? Kje se ju da dobiti? Pri meni sem zasledil samo H.264/AVC. Oziroma kateri program, ki ima že vključena te dva kodeka.

kow ::

Samo informativno: kot je ze omenil, gruntfurmich, kas si sprva nastel so t.i. 'containerji' za streame (audio, video), podnapise oz. metapodatke.
Poanta je, da stlacis vse v eno datoteko. Predvajalniki pa potem poznajo format.

Container format (computing) @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

H.265 / HEVC (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
527995 (2649) Valvoline
»

TV šteka pri gledanju 4K vsebin

Oddelek: Pomoč in nasveti
286595 (6069) David83
»

H.265 standardiziran (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
6320034 (13923) vaščan
»

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
13629877 (26359) Lonsarg

Več podobnih tem