» »

salame in mesni izdelki, hofer/lidl/eurospin vs mercator/špar/tuš

salame in mesni izdelki, hofer/lidl/eurospin vs mercator/špar/tuš

1
2
»

Snegec ::

fikus_ je izjavil:

Snegec, pisal sem "predelano meso"=mleto meso, klobase, sušene mesnine, . . . .! Pakirano sveže meso ni "predelano meso" in sveže meso dobiš v trgovinah brez E-jev.


No, sej jest sem omenjal mleto mešano meso. Čeprav ima tudi pakirano sveže meso velikokrat E-je in dodan sladkor (dekstroza/maltodekstrin).
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Snegec ()

MisterR ::

korenje3 je izjavil:

MisterR je izjavil:

@korenje3 Še en ki je zaljubljen v nostalogijo iz 90ih aka Mercator?
https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba...


hofer prve 2 ali 3 leta v sloveniji sploh ni imel cocacole na prodajnih policah. šele po pobudah kupcev so jih dal.

Dimnik je izjavil:

Korenje... boljše, da bi bil tiho, pišeš bedarije


Kdo si ti? Nobody


Napisal si da DANES ne moremo videti coca cole na policah. Kaj je bilo v začetku mi je čisto vseeno, ker tudi dvomim da jo je imel Mercator prvo leto.
Kakorkoli upam da si preklopil iz konzerv iz leta 90' na bolj svežo prehrano. Da te vsaj nekje ni povozil čas.

c3p0 ::

Mleto meso je najslabše kar se tiče obstojnosti in razvoja bakterij. Zato me tudi čudi goltanje napol surovih hipster burgerjev.

BTW tudi C vitamin je en od E-jev, pa se ga verjetno malokdo brani?

Snegec ::

Oprosti C3P0, ampak jaz še nisem srečal mesnega izdelka, kjer bi bil umetno dodan C vitamin.

Sicer, če je umetni C vitamin, je tako ali tako vseeno kam ga dodaš, proti bi bil v vsakem primeru.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

matobeli ::

kot antioksidant se uporablja, boljš c-vitamin kot nekaj drugega.

fikus_ ::

Da smo bolj natančni E250 in E252 se dodaja predelanemu mesu. Tudi pakiranemu mletemu "svežemu" mesu (ga še nisem videl brez).

korenje3 ::

MisterR je izjavil:

korenje3 je izjavil:

MisterR je izjavil:

@korenje3 Še en ki je zaljubljen v nostalogijo iz 90ih aka Mercator?
https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba...


hofer prve 2 ali 3 leta v sloveniji sploh ni imel cocacole na prodajnih policah. šele po pobudah kupcev so jih dal.

Dimnik je izjavil:

Korenje... boljše, da bi bil tiho, pišeš bedarije


Kdo si ti? Nobody


Napisal si da DANES ne moremo videti coca cole na policah. Kaj je bilo v začetku mi je čisto vseeno, ker tudi dvomim da jo je imel Mercator prvo leto.
Kakorkoli upam da si preklopil iz konzerv iz leta 90' na bolj svežo prehrano. Da te vsaj nekje ni povozil čas.


"DANES" je samo iz tvojih ust. Ne nabijaj pa tiho.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Snegec ::

fikus_ je izjavil:

Da smo bolj natančni E250 in E252 se dodaja predelanemu mesu. Tudi pakiranemu mletemu "svežemu" mesu (ga še nisem videl brez).


Na sami deklaraciji ga ni, razen če ni napisano. Vem, da dva od mojih lokalnih mesarjev to dodajajo v vse mesne izdelke, čeprav na deklaraciji tega ni napisanega oz je kao zajeto pod "začimbe".
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

fikus_ ::

Potem mesar ne bo vesel obiska inšpektorja, ko bo ta povprašal po E-jih v mletem mesu.

Invictus ::

Snegec je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Da smo bolj natančni E250 in E252 se dodaja predelanemu mesu. Tudi pakiranemu mletemu "svežemu" mesu (ga še nisem videl brez).


Na sami deklaraciji ga ni, razen če ni napisano. Vem, da dva od mojih lokalnih mesarjev to dodajajo v vse mesne izdelke, čeprav na deklaraciji tega ni napisanega oz je kao zajeto pod "začimbe".

Saj začimbe so tudi E-ji...

https://www.zdravje.si/aditivi
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Snegec ::

Okej, sem se spomnil.

V hoferju dobiš znamko "Z dežele".

Mešano mleto meso ima 3 sestavine - goveje meso, svinjsko meso, sol
Medtem ko recimo prešana slanina ima dodatkov in aditivov 2cm x 5cm seznama. Isto čevapčiči ali pleskavice ali karkoli drugega od iste znamke.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

zobnik ::

Probal sem Laško ni slaba, sam problem je da je pol maščobe.
Kot prvo zanimajo me iz trgovine Lidl, Hofer, Evrospin in ne iz Mercatorja/Špara kjer so zlatarji....ker svežega mesa tako skoraj nič ne jem kot goveja juha so mi občasno poveča apetiti (je sam vprašanje kolk časa bom še jedel take mesne izdelke) po suhih mesnih izdelkih (pač 2x/teden) Nekaj mamo že doma, ampak bi si še kaj dokupil.
Tri vrste salam sem že probal, ena v Hoferju je 100% goveja, ampak mi ni preveč dobra je pa najbrž dost boljša izbira saj govedina je zdrava, problem so dodatki !!!, druga Laška ima pa kar precej maščobe, nebi rad metal dnar za nekaj kar je že v osnovi precej nezdravo (čeprav salame ne moreš niti pol pojest kot kruha), pika na i so pa še dodatki. Mogoče rajš kos suhega mesa.
Torej katera suha mesnina da ni več kot 20evrov/kg priporočate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zobnik ()

Snegec ::

Kaj glede maščobe je nezdravega? Aja, trans maščobe, ki so tako ali tako prepovedane v hrani. To so slabe maščobe in se jih je pametno izogibat.
Maščoba je tko čist btw, osnovno hranilo, ki je človeštvo pripeljalo do današnjega dne.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

111111111111 ::

zobnik je izjavil:

Probal sem Laško ni slaba, sam problem je da je pol maščobe.
Kot prvo zanimajo me iz trgovine Lidl, Hofer, Evrospin in ne iz Mercatorja/Špara kjer so zlatarji....ker svežega mesa tako skoraj nič ne jem kot goveja juha so mi občasno poveča apetiti (je sam vprašanje kolk časa bom še jedel take mesne izdelke) po suhih mesnih izdelkih (pač 2x/teden) Nekaj mamo že doma, ampak bi si še kaj dokupil.
Tri vrste salam sem že probal, ena v Hoferju je 100% goveja, ampak mi ni preveč dobra je pa najbrž dost boljša izbira saj govedina je zdrava, problem so dodatki !!!, druga Laška ima pa kar precej maščobe, nebi rad metal dnar za nekaj kar je že v osnovi precej nezdravo (čeprav salame ne moreš niti pol pojest kot kruha), pika na i so pa še dodatki. Mogoče rajš kos suhega mesa.
Torej katera suha mesnina da ni več kot 20evrov/kg priporočate.

Malo poizvedi kdo lokalno izdeluje in prodaja salame. To ti zna bit najboljša rešitev. So pa tudi med lokalci nateguni, tako da se pozanimaj preden karkoli kupuješ.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

gruntfürmich ::

111111111111 je izjavil:

Malo poizvedi kdo lokalno izdeluje in prodaja salame. To ti zna bit najboljša rešitev. So pa tudi med lokalci nateguni, tako da se pozanimaj preden karkoli kupuješ.

tu je treba biti tudi zelo previden.
ker treba je v prvi vrsti vedet, da ti naši kmeti niso neki vrhunski chefi, ampak predvsem potomci retardirancev in posledica negativne selekcije, in njihova priprava hrane temelji predvsem na polnjenju želodcev za preživetje, in nikakor kot neko mojstrstvo in uživancijo ob hrani.
tako da res neke vrhunske stvaritve tu ni za pričakovati. se pa lahko najde kvaliteta če jo boš dosti dolgo iskal in jo prepoznal.
takrat pa jo ne izpustiti iz rok!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

111111111111 ::

gruntfürmich je izjavil:

tu je treba biti tudi zelo previden.
ker treba je v prvi vrsti vedet, da ti naši kmeti niso neki vrhunski chefi, ampak predvsem potomci retardirancev in posledica negativne selekcije, in njihova priprava hrane temelji predvsem na polnjenju želodcev za preživetje, in nikakor kot neko mojstrstvo in uživancijo ob hrani.
tako da res neke vrhunske stvaritve tu ni za pričakovati. se pa lahko najde kvaliteta če jo boš dosti dolgo iskal in jo prepoznal.
takrat pa jo ne izpustiti iz rok!

Bojim se da imaš popolnoma napačno predstavo o kmetih. Iz moje okolice delajo vrhunske salame, ker se točno ve, da pri salami moraš dati notri dobre kose mesa. Kvaliteta mesa je toliko bolj pomembna, če ne dodajajo konzervansov.

Bi se pa izogibal raznih suhih klobas in salam/klobas, ki so pikantne/z zelenjavo/lešniki in podobnimi dodatki, ker tam lahko res slabe kose mesa skriješ.

Se pa strinjam, da ko najdeš kvaliteto ne menjaj. :)
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

gruntfürmich ::

kako pa ti prepoznaš vrhunske mesnine?

in ne se bati zame, imam 100% prav.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Snegec ::

gruntfürmich je izjavil:

kako pa ti prepoznaš vrhunske mesnine?


Za začetek jih ponavadi ni moč kupiti pri običajnih trgovcih ker tega ne delajo masovno. In jim je bolj pomembna kvaliteta kot pa kvantiteta.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

feryz ::

gruntfürmich je izjavil:

kako pa ti prepoznaš vrhunske mesnine?
in ne se bati zame, imam 100% prav.
Tako, da so zdrave, okusne in imajo, kot edine dodatke, sol in začimbe.
Zgoraj omenjene imajo še kup kratic zraven, za katere človek, niti ne ve čemu služijo, niti zakaj so noter. Zavoljo zdravja zagotovo ne.

FireSnake ::

_Denny_ je izjavil:

Sam opažam, da se je ta padec v kvaliteti zgodil malo po vstopu v EU. Pred tem tudi najcenejši že pripravljeni čevapčiči in pleskavice niso po pečenju v ponvi bile pol manjše in imele konzistenco žvečilnega gumija, nobeno meso ni imelo čudnega vonja in okusa, praktično vse salame (razen kake tlačenke, ki je že v osnovi ogabna) so bile dobre in sem se lahko po vračanju iz šole v delikatesi vsak dan šel sendvič loterijo s še meni neznanimi, itd.

Zdaj recimo opažam, da imajo skoraj vsako svinjsko meso in izdelki iz njega neglede na poreklo vonj po merjascu , čeravno bi naj bilo klanje le-teh pri nas prepovedano. Včasih je tako hudo, da zadevo celo tudi okusiš...fuj. Skoraj 10 let sem se zaradi tega izogibal raznih slanin, pizza šunk in vratovin, ki sem jih prej jedel vsaj enkrat tedensko, dokler nisem predlani za nekoga drugega kupil Mercatorjevo slanino s hrvaškim poreklom in videl, da je edina pri nas, ki ne smrdi in ima normalen okus, kot se ga spomnim iz otroštva. Kasneje sem še poskusil njihove ostale HR stvari in presenečeno ugotovil, da so čisto vse "normalne"...če bi mi kdo pred tem rekel, da bodo HR stvari boljše od tistih iz SI in ostale EU, bi se mu samo smejal. To zgodbico dobi praktično vsak, ki mi da vprašanje "zakaj ne ješ svinjskega mesa?" in večina potem tudi pametuje, da je to zaradi cene (vedno kupujem najcenejše ali blizu temu, bzv preplačati nekaj kar bo itak pristalo v stranišču), torej enkrat iz radovednosti kupim skoraj 3x dražje pečenice od mesarja Tončka, ki živi 20km severno od LJ in bi naj imele SI poreklo...stvar sem zavohal še preden sem se usedel pred krožnik; zanimivost - baje niti en drug pri hiši ne voha tega ali pa se lažejo. Če se kdo hoče iti blind test, naj nabavi pečeno slanino iz Mercatorja in delikatesno slanino iz Lidla za okoli 1EUR/100g in primerja.

Imam še in še več primerov zakaj je bilo slovensko meso in mesni izdelki pred vstopom v EU boljše, samo mi ni do pisanja in bral tudi ne bi noben...res si za podobno ceno kot so zdaj zrezki dobil samo kakšno drobovino, a je bila kvaliteta vsega n-krat boljša.


Dr. Črtomirja Borkota, ki je pomagal pri sestavi zakonodaje o varni prehrani osebno poznam (zelo dobro).
Jugoslavija je imela to zadevo zelo dobro poštimano.
Mi smo ta zakon vzeli amoak smo cele strani ven metali.
Besede gospoda, ki sem ga omenil: " Če ne bi toliko stvari ven vrgli, tega sranja, ki ga danes uvažamo sploh ne bi mogli uvoziti"

Na kratko: uvozimo vsak drek.
Zakon o varni prehrani je samo še neslana šala!
Kupujte domače pri kmetu. Tudi, če se škropi ni to nič v primerjavi s tem, kar uvažamo.

gruntfürmich je izjavil:

kako pa ti prepoznaš vrhunske mesnine?

in ne se bati zame, imam 100% prav.


Moraš leta in leta jesti kvaliteto.
Potem takoj vidiš, kaj je slabo.

Jaz imam tudi svoje koline. Klobase delam sam.

Snegec je izjavil:

Kaj glede maščobe je nezdravega? Aja, trans maščobe, ki so tako ali tako prepovedane v hrani. To so slabe maščobe in se jih je pametno izogibat.
Maščoba je tko čist btw, osnovno hranilo, ki je človeštvo pripeljalo do današnjega dne.


Maščobe niso problem, probelm je sladkor.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

c3p0 ::

Niti sladkor ni problem. Problem je procesirana, okusna a hranilno prazna hrana in predvsem PREVEČ zaužite hrane.

FireSnake ::

Poceni sladilo, ki ga useki delajo iz koruze (in s tem poceni sranjem zastrupljajo ves svet), je recept za diabetis!

Čeprav imaš tudi ti prav.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

111111111111 ::

gruntfürmich je izjavil:

kako pa ti prepoznaš vrhunske mesnine?

in ne se bati zame, imam 100% prav.

Prvo kot prvo, morajo biti brez dodatkov (zelenjava, začimbe, itd...) sol in poper je dovolj.

Seveda imaš 100% prav, v tem da se motiš o slovenskih kmetih. Do sedaj še na nobeni kmetiji nisem jedel zanič salame, ko sem štimal računalnike, pa sem delal pri marsikateremu okoliškemu kmetu. Tradicija prekajevanja in sušenja je precej na nivoju.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Snegec ::

c3p0 je izjavil:

Niti sladkor ni problem. Problem je procesirana, okusna a hranilno prazna hrana in predvsem PREVEČ zaužite hrane.


Sladkor je problem, ker je dodan praktično vsepovsod. Pa (modificiran) škrob tudi.

V Hoferju imajo recimo dve rdeči pesi. Ena je 0,69€ centov, druga je 2,38€, ugani katera ima več dodatkov. Sam preferiram svežo rdečo peso k jo samo naribam v solato. Brez dodanega sladkorja.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

gruntfürmich ::

kdor prebere deklaracijo se tudi izzogne dodanemu sladkorju. ne poznam zadeve, ki je ne bi mogel kupiti brez nepotrebnih dodatkov.

kdor pa kupi kar mu je najbližje roki in gleda na nizko ceno, ta pa zna imeti probleme s sladkorjem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

c3p0 ::

Saj, dodan v procesirano hrano. Se je je dobro čim bolj izogibat. Če ne bereš etiket, včasih niti ne veš. In ti potem nekaj manjka pri domačih, ker jih ne nafilaš s cukrom. No, za eno kislo murko tu in tam ni problema. Če pa tega ješ dosti vsak dan...

Je pa HFCS res velika nadloga in se ga izogibam kjer je možno.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nobel Kebab (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30145331 (31777) Mare2
»

Sušenje mesa in konzervansi

Oddelek: Loža
1613336 (12480) harvey
»

Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19159478 (46927) darkolord
»

Hrenovke - škodljive? Da ali Ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10229973 (26658) mojsterleo
»

Kaj se dogaja s "kvaliteto" mletega mesa? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12329051 (25046) Okapi

Več podobnih tem