» »

Kaj se dogaja s "kvaliteto" mletega mesa?

Kaj se dogaja s "kvaliteto" mletega mesa?

«
1
2 3

Tilen ::

Doma imamo pred hišo en lep kamin v katerega med vikendi radi zakurimo in malo pogrillamo. V čem je problem? Zadnje čase opažam, da je kvaliteta mletega mesa postala grozna! Ne vem, mogoče se mi tako zdi ampak kam so šli tisti pravi čevapi, ki si jih tako radi spečemo? Saj vem, da v te mase zmeljejo svašta ampak vseeno, to kar zadnje čase opažam pa je že preveč.

Mleto meso, tudi že nekatere vnaprej narejene začinjene varjante ali že kar pakirani vnaprej narejeni čevapi majo po grillanju nek "nov" neobičajen okus. Kaj je zdaj to? Je še kdo opazil? ;(( Meso smo zdaj parkrat kupili na različnih mestih in je vse skupaj na koncu kr nekaj, vsaj zame. Že po barvi so včasih drugačni. [tukaj ne mislim zažganih ;)]

Ali bo za prave čevape ali lepinjo res potrebno zdaj vsakič, ko se nam zlušta, k enemu lokalnemu "čevap" makerju od onih dol?

Kje vi kupujete meso za čevapčiče in podoben grill "materjal"? [MB]>:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

sidd ::

A ste pozabli s pirom zalivat mogoče? :P

V račah je nek dober mesar, al pa v hočah v mercatorju je tud dober mesar.... sem pa že tudi v tušu kupoval mleto meso, pa je tudi bilo odlično, tako da nevem no kaj bi bilo čudno.

Napiši kje vse ste kupovali meso! Da vem kam ne smem hodit >:D
no idea for signature
signed
I

mchaber ::

V naprej pripravljeni čevapčiči so navadno u krcu. Lepo rečeš mesarju za maso pa malo več svinjine kot govedine. Pa pir seveda ne gre izpustit.:D
.

Tilen ::

A ste pozabli s pirom zalivat mogoče? :P

Definitivno ne ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

ffka ::

ce ste kupil meso u evrospinu pol je to čiz normaln

Matev ::

kam so šli tisti pravi čevapi,


odkar smo se odcepili
tudi jaz opažam, da čevapi niso tako domačega okusa kot so bili prej

#000000 ::

Ma ne zna vsak mesar narest prave čevap mase oz. je kr neki raceptov za to zadevo. Največkrat pa je kriva mesarjeva požrešnost, kar pomeni da nameče v flajš mašino ves klump, največ pa loja in sala, taka masa še za psa ni dobra.

BigWhale ::

Lepo reces mesarju, daj mi tisti kos tistega in oni kos onega in potem mu reces naj to zmelje. Tako se v vecini primerov to dela. Tako ves kaj imas v fasiranem, zmesas in zacinis pa potem sam, pa je se najbolje.

Vikking ::

Sledi nasvetu BW-ju, drugače pa če dobiš "čudno" maso potem vmešaj noter eno jajco, mogoče bo boljše.

Tilen ::

Ja, vrjetno bo res najbolje, da naredim tako kot pravi BW. Saj meso ni tako čudno samo ne vem no... Ni več to, kar je bilo včasih. Lepo se zbere druščina, se zakuri, potem pa čevapi niso to kar bi morali biti. Glede na to, da se nam vedno nekam mudi, pa se po večini poslužujemo teh že narejenih mas. BW-jev "recept" bo pa idealna priložnost za naslednji vikend. ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Calligula ::

Nekaj casa je bla blazno dobra Tuseva masa iz 3 razrednega mesa. Boljsa kot 1 klasa npr. Po okusu. Ampak potem so te akcije nekako izginile se mi zdi. Lani se je kdaj se po 700 SIT dobilo kilo kar je bil odlicen deal.

OldSkul ::

Pa seveda dostkrat čevapi niso tapravi, ker se ne pečejo prav. Moja osebna izkušnja je taka, da je najboljš da lepo zakuriš ogenj pa lepo oglje gor in je super. Kakršnakoli druga varjanta aka plin oz. kamen je no-go.

Se spomnim, da smo na eni žurki pekli čevape na plošči. Kor prvič je bil problem to, da je blo gor preveč olja, drugič je bil problem, da se je rado kaj zažgalo in tretjič...mal preveč pira smo gor polival :D

Tilen ::

OldSkul, hehe, seveda lepo prvo treske pa ogenj nato pa oglje in lepo počasi.Imamo pa nekakšno mrežo, ne plošče. Pogoji so idealni samo "materjal" včasih več ni pravi.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

ThinMan ::

Seveda pa je možno da so dali kakšno drugo meso (puranje) zraven, ker puranje ima specifičen vonj.
Kdo bi vedel kaj vse mečejo v predpripravljene.

Najbolji so doma narejeni (pajcek in kravica v skrinji, pol pa trosis kolk rabis).


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Calligula ::

Je pa treba dodat, da je peka na odprtem ognju precej rakotvorna. Je plosca vseeno dobra zadeva. Pa tudi na plinu se da se vedno dobre cevape spect. Da pa open fire res nek drugacen okus in od casa do casa je treba.

Highlag ::

Bi rekel, da je čas, da mesarja zamenjaš. Resno.

Naši so takšni kot morajo biti. :D
Never trust a computer you can't throw out a window

mihec87 ::

Problem je nastal da je treba tudi nekaj evropskega mesa odkupit, potem pa mi to papamo, nase pa gor vozimo..

sidd ::

mihec, zato pa imamo nekateri tu pa tam na leto kakšne domače koline, pa zarineš tisto pištolo svinji na glavo, pa je ni več v enem kosu konc dneva....Ah, govedino pa pri sorodniku dobimo, tud domače, nemara celo bio, če odštejem nasplošno onesnaženje....

čevapi po tem? mljask...
no idea for signature
signed
I

Nagi Bator ::

Daj bejšte no, zaj moram pa it nekaj jest!
Itak da se cevapov ne sme kupovat naprej narejenih. Ce pa ze, pol pa jih je obvezno treba dodelat!

Saladin ::

Vsaj popra pa soli je treba obvezno dodati.

Ni hujšega kot blago začinjen čevap (ali blago začinjeno karkoli, če smo že pri tem :))
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

globoko grlo ::

sami experti živite tukaj

Zdej mi pa povejte, na kolk močnem ognju pečete oz. kolk zapečete čevape. A so notiri še nežno mehki in zunaj bolj zapečeni, al so zunaj čisto na izi pečeni in notri tudi, al kako.

The_hammer ::

More bit glih taprav "hica", da nardiš taprav čvape, ne smejo bit preveč zapečeni, prav tako pa tud ne taki kot, da bi glino mel v ustah. Stvar okusa, kakšne maš rajši takšne si naredi. :D
Drgač jst jih nardim tk ko me je foter učil, lepo zakuriš kamin, more bit še kr velik ogenj, vržeš noter oglje in lepo počakaš, da dobiš tapravo vročino (PAZI NE SME GORET ČE NE BOŠ ZAŽGAL).
Vržeš čvape gor in jih lepo počasi obračaš, seveda ne smeš pozabit jih malce zalivat s pivom :D. In voila rezultat je tu, lepo zapečeni okusno dobro pripravljeni čvapi.

P.S.: (moreš pazit, da niso različnih velikosti, saj veš se bodo eni prej spekli)
Intel E6420@2950, 7900 gto, 2gb,seagate baracuda 160,Keyboard G11,
Mouse mx518,Mouse surface Razer eXactMat, Speed link Medusa 5.1,
Enermax liberty 500W

username ::

Ah, mletega mesa ni dobro kupovati, tistega vnaprej pripravljenega in zapakiranega še najmanj.

Večina ljudi (ter praktično vsi mesarji) mislijo, da v čevape in druge vrste mletega se pa lahko zmeče vse smeti - pa ni res.

Kako torej rešiti problem?
Enostavno - kupi svojo lastno "flajšmašino" - v trgovinah z gospodinjskimi aparati se bo že kaj našlo za domačo uporabo.

Meso se pa tudi za mletje kupuje (po možnosti pri preverjenem mesarju) enako, kot bi kupoval za zrezke, pečenke itd. Nikar mesarju razlagati, da boš to mlel! Enako velja za meso za golaž in podobno. Naj misli, da boš delal lepe zrezke/pečenko... tudi če ga poznaš in mu zaupaš.
Tudi kupovanje lepega mesa včasih ne pomaga, če daš potem mesarju, da on v svoji mašini zmelje - sem že slišal zgodbe, da je naskrivaj ruknil malo slabšega mesa noter (ali je pa v mašini ostalo še od prejšnjega sranja).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jetam ::

Emm ... "zalivanje s pirom" ima eno samo funkcijo: hlajenje (pre)vrocega oglja. "Zmoht" in okus mora dati cevapcicem (pleskavici, ...) vse kaj drugega.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

The_hammer ::

woot, uporabi vodo pa pogasi ogenj, pivo da nek okus zadevi, tak ko vino omaki:D
Intel E6420@2950, 7900 gto, 2gb,seagate baracuda 160,Keyboard G11,
Mouse mx518,Mouse surface Razer eXactMat, Speed link Medusa 5.1,
Enermax liberty 500W

madmitch ::

Kje pa je jagnetina v teh čevapih, al pa ovčetina?

Tut če sam izbereš meso, ki naj ga mesar zmelje, v mašini je vedno še nekaj od prej. Sploh pa, mora biti res dobro zmleto, nekateri mesarji (Farič v Lj, itak zakon mesar) imajo mašine z dvojnimi noži. Če ne, naj zmelje dvakrat. In pa najvažnejše, maso je treba res dolgo gnesti, da postane rahla ter da se vse lepo premeša.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

BigWhale ::

> Zdej mi pa povejte, na kolk močnem ognju pečete oz. kolk zapečete čevape.

Jaz rostilj polno nalozim z ogljem, potem pa knof obrnem na dvojko, ce dam na tri je ze prevec vroce... ;>

Meh! ne pece se stvari na ognju ampak na zerjavci! :P Cim bolj vroce mora biti, sploh ce je malo vetrovno in peces zunaj. Cevapcici pa morajo biti cim tanjsi.

Matev ::

ćevap mora biti kar malce zažgan, da malo zahrusta

mihec87 ::

sidd@mihec, zato pa imamo nekateri tu pa tam na leto kakšne domače koline, pa zarineš tisto pištolo svinji na glavo, pa je ni več v enem kosu konc dneva....Ah, govedino pa pri sorodniku dobimo, tud domače, nemara celo bio, če odštejem nasplošno onesnaženje....

Vem kako je to enkrat na leto v starmu pozim, ko v stali 2 svinje zginejo v enmu dnevu..pol pa klobase pa tk naprej..Čvapi njami..

sidd ::

jp, njam njam!

Aja, kje pa kaj nabavljate pivske klobase? Tud pašejo poleg čevapom.

Aja, pa pir DA poseben žmah čevapom. Tu ne bo debate :D
no idea for signature
signed
I

Calligula ::

Tud perutnicke so svinjsko dobre.

Stampl ::

Dones smo pekli ene čevape iz KZ krka...bli so presenetljivo dobri.
Drugače pa če imate možnost, dubte si jih iz Sarajeva, nimajo svinjine ampak ovčetino in se ne morjo primerjat z našimi...njamiiii>:D

Tilen ::

No, da malce obudim precej staro temo in hkrati komu z MB ali okolice pomagam do precej dobrih že pripravljenih čevapčičev. Čevapčiče (kadar jih ne delam sam) sedaj najraje kupim pri Blatniku. Tipi topi! 8-)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

jRk0 ::

bom probal :) ceprav meni so tisti iz spara AVE zelo dobri
You fuck up once, you loose two teeth.

mchaber ::

Pivo samo izsuši čevape - če rad ješ žagovino potem go for it. Temperaturo pa raje nižajte z vodo. Speči jih je treba na mreži na oglju. Najbolj slastni v MBju so v Orientu in Starem Grillu.
.

jest10 ::

mchaber je izjavil:

Pivo samo izsuši čevape - če rad ješ žagovino potem go for it. Temperaturo pa raje nižajte z vodo. Speči jih je treba na mreži na oglju. Najbolj slastni v MBju so v Orientu in Starem Grillu.

Pa še to se ne niža temprature čvapom, ampak samemu ognju-torej se ne poliva po mesu.
Sicer pa je pri nas ratal že nekakšen ritual, da se na par čvapou zlije pol piksne pira. In to ne glede na to, ali je dejansko potrebno hlajenje, ali ne. To je pač "in"

jRk0 ::

ja bogami, da so iz spara AVE + pirpena boljsi kot v orientu :) pa sem obojne zestokrat jedo:P
You fuck up once, you loose two teeth.

sidd ::

jest10 je izjavil:

mchaber je izjavil:

Pivo samo izsuši čevape - če rad ješ žagovino potem go for it. Temperaturo pa raje nižajte z vodo. Speči jih je treba na mreži na oglju. Najbolj slastni v MBju so v Orientu in Starem Grillu.

Pa še to se ne niža temprature čvapom, ampak samemu ognju-torej se ne poliva po mesu.
Sicer pa je pri nas ratal že nekakšen ritual, da se na par čvapou zlije pol piksne pira. In to ne glede na to, ali je dejansko potrebno hlajenje, ali ne. To je pač "in"

Nevem če opazim samo jaz, vendar pivo navsezadnje tudi priporo k specifičnemu okusu. In še lepo diši. Pa še to se "zalije" (beri, malo pokaplja po mesu) proti koncu samo :).
Kaj pa čevapčiči v Poštni ulici? Meni so tam dobri, zraven Orienta ter Grila.
no idea for signature
signed
I

Avenger ::

BigWhale je izjavil:

Lepo reces mesarju, daj mi tisti kos tistega in oni kos onega in potem mu reces naj to zmelje. Tako se v vecini primerov to dela. Tako ves kaj imas v fasiranem, zmesas in zacinis pa potem sam, pa je se najbolje.


Itak. Jaz v življenju še nisem kupil "že narejenih" čevapov. Kot da totalno nimaš tistih 5 minut časa, da si maso zmešaš, začiniš in oblikuješ?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

BigWhale ::

Zakaj bi pivo izsusevalo, voda pa ne?

Je kaka pametna razlaga?

mr1two ::

ja to je tko k če piješ...pivo dehidrira, voda pa hidrira :))

PacificBlue ::

hehe ja res, alkohol je diuretik.
|AMD Ryzen 7800X3D|Phantom Spirit 120|ASUS ROG Strix B650E-E|Samsung 990 Pro|
|64GB G.Skill Trident Z5|ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC|
|Seasonic Vertex GX-1200|Thermaltake CERES 500|Dell Alienware AW3423DWF|

jRk0 ::

lol pa moji niso nic posuseni:D posuseni so ce jih dolgo peces ja:D
You fuck up once, you loose two teeth.

globoko grlo ::

hehe, zdej pa še povejte, kako so "pravilno" pečeni čevapi.

Namreč a so hrustavi zunaj in notri še lepo mehki, al so mal bl prepečeni, al so sam mal pogreti...

sej veste kaj mislim :)

men so všeč ne preveč zapečeni in mogoče z čisto malo skorjice :)

jest10 ::

Na hitro pečeni, tako da je malo skorice, v sredi pa da malenkost še vleče na roza:D Tako da so res sočni.

jRk0 ::

cevape najprej, potem pa perutke, pa bo =)
You fuck up once, you loose two teeth.

nuclear ::

Meni pa mleto mesto nikoli ni bilo dobro. Pleskavice, čevapi sploh, mi ni všeč okus tega mesa... Še kdo podoben?
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

jRk0 ::

te pa puranje kupi:P
You fuck up once, you loose two teeth.

jest10 ::

jRk0 je izjavil:

cevape najprej, potem pa perutke, pa bo =)

Perutke so za babe:P
Deci dajo gor vratovino ali pa telečjo pljučno pečenko:D

jRk0 ::

ja meni so dobre =) saj vratovino tudi vedno ja:D
You fuck up once, you loose two teeth.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšna mešanica za perfektne čevapčiče/pleskavice?

Oddelek: Loža
3922035 (1434) nejcek74
»

Peka na žaru (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5220914 (19151) Alec999
»

Sarajevski čevapčiči-kje v Lj z okolico so najokusnejši? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6119108 (16378) [D]emon
»

Dober hamburger v centru Ljubljane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7527794 (24886) Brias
»

Hrenovke - škodljive? Da ali Ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10228440 (25125) mojsterleo

Več podobnih tem