Forum » Programiranje » Iskanje zaposlitve
Iskanje zaposlitve
Temo vidijo: vsi

LukiYo ::
1. Ne vem v čem bi bil problem, če bi bile službe samo v LJ ali MB? Rešitev je da se pač odpelješ 2x-3x tedensko na onsite, ostalo remote - tisto uro v eno smer že preživiš, če je treba.
2. Službe niso omejene samo na kokoš - smo v EU in je dost drugih mest blizu.
3. Programira se vedno bolj remote, tako da je praktično vseeno kje si.
4. Indijci / pakistanci in ostali niso konkurenca, ker kvantiteta vs kvaliteta. Kvalitetni programerji so dobrodošli, iskani in dobro plačani tudi če so iz omenjenih držav.
5. Programerji so vojni dobičkarji v teh časih, tako da ti se kar drži stran (od dobrega joba).
Čisto vsaka točka je nabijanje teorije, ki po večini s prakso nima nikakršne povezave. Kaj ko bi začel pisariti dejsta in ne neke svoje domneve, ki si jih privlekel iz Bog si ga vedi kje? Če nimaš izkušenj, pa bodi raje tiho, prav?
Prepričat prepričanega ni moj namen, ti si kar misli svoje in drži stran od dobro plačanega poklica (no problem). Da pa drugim svetuješ naj se izogibajo programiranja, ker se tebi ne da do mesta oziroma vidiš same probleme, je pa zgrešeno...
Občutek imam, da pi.dijo čez programiranje pač tisti, ki nimajo volje in potem so krivi delodajalci, lokacije, pakistanci, itd.
V tem poklicu šteje pač znanje, ki ga dobiš z vztrajnostjo in veseljem do dela na projektih (lahko osebnih). Ko imaš nekaj za pokazat, je v SI IT dovolj močan, da se nekje zaposliš - tudi če v mestih (big deal) in za manjšo plačo. Z višjim nivojem znanpa pa potem ni ovir glede plače, lokacije (remote je prednost tega poklica), itd.

showsover ::
Ja, ne vem, spam321 ima res jasno izraženo mnenje, žal pa ne poznamo ozadja za vse to.
Ampak, da vidi za IT kariero ideal v državni službi ali javni sektor... Fijuu :-(
Po mojem mora imeti res nesrečne izkušnje, ne bi želel česa drugega implicirati.
Ampak, da vidi za IT kariero ideal v državni službi ali javni sektor... Fijuu :-(
Po mojem mora imeti res nesrečne izkušnje, ne bi želel česa drugega implicirati.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()

spam321 ::
V kolektivu kjer sem je približno 40% ljubljančanov in 60% tistih, ki se na delo vozijo/ali so se bili primorani preseliti iz drugih krajev. In veste kaj? Čisto vsi bi raje delali v svojem kraju ampak programerskih delovnih mest izven Ljubljane praktično ni! Pa seveda govorim o izobraženem kadru - inženirja/magistri računalništva, fizike, matematiki... tko da me eni tu pač malo pogrejete, ko nakladate, koliko da je dela in ne vem kaj vse še. My ass.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: spam321 ()

x3ca ::
Dela je veliko za tiste, ki so sposobni. Za vsakega loleka, ki je naredil par todo appov po tutorialih žal ne. Evo vam izkušnjo iz prve roke - moj fant je menjal kariero iz glasbe v webdev. Skoraj povsod so ga povabili na razgovor, dobil takoj 2 ponudbi 1800 bruto brez delovnih izkušenj na tem področju.

Blinder ::
Zakaj so ga jemali na razgovor, ker so zeleli imet glasbenika v teamu?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-12400f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zakaj so ga jemali na razgovor, ker so zeleli imet glasbenika v teamu?
Ker je imel lepo spedenan CV (to kar večina pošilja, je katastrofa) in zanimive hobi projekte iz katerih se je videlo, da je dobro naštudiral javascript. Pa tudi v prejšnji karieri je imel nekaj dosežkov, kar tudi malo pomaga, čeprav je področje drugo.

spam321 ::
Dela je veliko za tiste, ki so sposobni. Za vsakega loleka, ki je naredil par todo appov po tutorialih žal ne. Evo vam izkušnjo iz prve roke - moj fant je menjal kariero iz glasbe v webdev. Skoraj povsod so ga povabili na razgovor, dobil takoj 2 ponudbi 1800 bruto brez delovnih izkušenj na tem področju.
So bile veze vmes, kajne? Ni mi jasno, kdo pri zdravi pameti bi sploh povohal nekega glasbenike, lol

Je znal malo javascriptice in je kr dobil job hahaha

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: spam321 ()

Je znal malo javascriptice in je kr dobil job hahaha![]()
Kdo je pa rekel, da je znal malo? Rekla sem, da je dobro naštudiral in imel dobre projekte za pokazat. Seveda se to ni zgodilo čez noč. Sicer pa ni bilo absolutno nobenih vez - sva se oba strinjala, da bodo veze zadnja opcija, če ne bo šlo drugače. Kaj je zate crap job pa ne vem - kot začetnik logično ne smeš biti preveč izbirčen. Njemu je bilo na prvem mestu, da so odnosi kul, ker v prejšnji službi niso bili.

MasterKiD ::
Izogni se programiranja, vedno več konkurence.
Če nisi iz Ljubljane pa se še bolj izogni, ker drugje praktično ni IT služb. V vukojebinah ti programerji, ki delajo dobijo plačo kot skladiščnik, ampak se 10x bolj matrajo
IT kadra je preveč že danes, kaj šele v prihodnosti. Ampak v prihajajoči krizo bo to še bolj vidno - razni mali sp-ji, ki izdelujejo spletne strani in servisirajo računalnike bodo propadli.
Seveda, da nakladajo. Res bi rad videl poslovne rezultate njihovih podjetij. Verjetno v stilu 25.000€ prometa in 2000€ čistega. Ajde kateri upa pokazat
Če nisi iz Ljubljane pa se še bolj izogni, ker drugje praktično ni IT služb. V vukojebinah ti programerji, ki delajo dobijo plačo kot skladiščnik, ampak se 10x bolj matrajo

IT kadra je preveč že danes, kaj šele v prihodnosti. Ampak v prihajajoči krizo bo to še bolj vidno - razni mali sp-ji, ki izdelujejo spletne strani in servisirajo računalnike bodo propadli.
V kolektivu kjer sem je približno 40% ljubljančanov in 60% tistih, ki se na delo vozijo/ali so se bili primorani preseliti iz drugih krajev. In veste kaj? Čisto vsi bi raje delali v svojem kraju ampak programerskih delovnih mest izven Ljubljane praktično ni! Pa seveda govorim o izobraženem kadru - inženirja/magistri računalništva, fizike, matematiki... tko da me eni tu pač malo pogrejete, ko nakladate, koliko da je dela in ne vem kaj vse še. My ass.
Seveda, da nakladajo. Res bi rad videl poslovne rezultate njihovih podjetij. Verjetno v stilu 25.000€ prometa in 2000€ čistega. Ajde kateri upa pokazat

Zgodovina sprememb…
- spremenil: MasterKiD ()

Vau, folk je inženir informatike, pa gre delat kot skladiščnik...
A nisi malo zafrknil svoje karierne poti? Kako da ob vsej poplavi dela za informatike ne delaš v tem?!?!?!
A kot skladiščnik zaslužiš več ?
Prosim te lepo, kaj pa je inženir informatike. Ena višja papir šola in nič več.
To je lahko vsak.
Če imaš kakšne veze dobiš službo, v nasprotnem primeru pa proizvodnja / skladišče.

Smurf ::
Heh, eden najbolj perspektivnih poklicev, pa vseeno ne najdete srece.
Iz psiholoskega stalisca bi bilo zanimivo videti, kaj je povzrocilo, da tako crno gledate na svet.
Iz psiholoskega stalisca bi bilo zanimivo videti, kaj je povzrocilo, da tako crno gledate na svet.

Zelo iskan, to si samo misliš. Torej dokaži mi nasprotno - najdi mi vsaj 2 oglasa, da iščejo programerje v Pomurju (pa naj bo to Murska Sobota ali kaj drugo). Stavim, da ne boš niti enega našel. Pa je v Pomurju nekaj deset tisoč ljudi.

kuall ::
Namesto da se pričkate raje malo razmislite, zakaj je tako, da firme ne morejo dobit programerjev, programerji pa ne morejo dobit dela. Zgleda paradox ampak obstaja razlaga:
Programiranja se lahko vsak nauči, ker ima vsak internet, kjer je polno tutorialov. To seveda pomeni, da bo poplava nesposobnih kandidatov. Če si firma take nakoplje bo potonila, ker te bodo konkurenčne firme prehitele z bolj sposobnimi.
Pri ostalih strokah je tako, da ne more kar vsak lolek, ki je 5 minut gledal zdravnika rečt, da je zdravnik ampak mora imet šolo. Tam ni tega problema. Večina poklicev je takih kot je zdravnik. Programer je bolj specifičen.
Programiranja se lahko vsak nauči, ker ima vsak internet, kjer je polno tutorialov. To seveda pomeni, da bo poplava nesposobnih kandidatov. Če si firma take nakoplje bo potonila, ker te bodo konkurenčne firme prehitele z bolj sposobnimi.
Pri ostalih strokah je tako, da ne more kar vsak lolek, ki je 5 minut gledal zdravnika rečt, da je zdravnik ampak mora imet šolo. Tam ni tega problema. Večina poklicev je takih kot je zdravnik. Programer je bolj specifičen.

HotBurek ::
Ne more vsak lolek, ki je 5 minut gledal tutorial, postavit strežnik in sprogramirat spletno starn za oceno višje od zadostno 2.
In to je isto pri vseh poklicih. Špica je elita, ostalo so povprečni pofli, ki se nahajajo pod (skupnim) povprečjem.
Npr.: www.posta.si
www.posta.si A ima pointer na 193.243.140.72 (ok ima tudi na IPv6, kar so plus točke)
193.243.140.72 revers pointer ima na tstm.posta.si
In le ta (http://tstm.posta.si/) vrača nek IIS 5.1 403 Forbidden respons.
Ter seveda TLS: https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze...
Vsak, ki ima 5 minut tutoriala za sabo, lahko postavi spletni strežnik.
S tem, da končni izdelek elite nima napak (ali jih najdejo in popravijo), pofli jih pa ne opazijo, ker ne vejo za njih, in je tud vse vredu.
Na koncu je vseeno razlika.
In to je isto pri vseh poklicih. Špica je elita, ostalo so povprečni pofli, ki se nahajajo pod (skupnim) povprečjem.
Npr.: www.posta.si
www.posta.si A ima pointer na 193.243.140.72 (ok ima tudi na IPv6, kar so plus točke)
193.243.140.72 revers pointer ima na tstm.posta.si
In le ta (http://tstm.posta.si/) vrača nek IIS 5.1 403 Forbidden respons.
Ter seveda TLS: https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze...
S tem, da končni izdelek elite nima napak (ali jih najdejo in popravijo), pofli jih pa ne opazijo, ker ne vejo za njih, in je tud vse vredu.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()

Ne more vsak lolek, ki je 5 minut gledal tutorial, postavit strežnik in sprogramirat spletno starn za oceno višje od zadostno 2.
Problem je, ker te v izobrazevalnih ustanovah ne naucijo nicesar koristnega, da bi izobrazenec bil boljsi od loleka-tutorial amaterja.

Namesto da se pričkate raje malo razmislite, zakaj je tako, da firme ne morejo dobit programerjev, programerji pa ne morejo dobit dela. Zgleda paradox ampak obstaja razlaga:
Razlaga je ta, da imas ze v izhodiscu napacni trditvi.
Ti pa rad nasprotuješ sam sebi. V prejšnjem postu si tole trdil:
>Heh, eden najbolj perspektivnih poklicev, pa vseeno ne najdete srece.
Mogoče misliš, da samo firme nimajo problema najti programerjev? Najbrž res ne, na koncu se morajo zadovoljti s slabšimi, ampak glede na to kako se rekruterke trudijo ukrasti nas že zaposlene si mislim, da jim je to kar velik "problem".

Razlaga je ta, da imas ze v izhodiscu napacni trditvi.
Ti pa rad nasprotuješ sam sebi. V prejšnjem postu si tole trdil:
>Heh, eden najbolj perspektivnih poklicev, pa vseeno ne najdete srece.
Mogoče misliš, da samo firme nimajo problema najti programerjev? Najbrž res ne, na koncu se morajo zadovoljti s slabšimi, ampak glede na to kako se rekruterke trudijo ukrasti nas že zaposlene si mislim, da jim je to kar velik "problem".
Kje si nasprotujem?
V resnici programerji lahko dobijo delo, prav tako firme lahko dobijo programerje. Nekaj oseb pa je kljub temu tudi v dani situaciji ocitno nesrecnih, ampak je bolj povezano z njihovo osebnostjo, kot prilikami na trgu.

Vsi programerji sigurno ne dobijo dela. Če bi bilo temu tako, potem ne bi bil noben brezposeln, ker bi vsi brezposelni ratali programerji.

Boomerang ::
Programerski poklici gredo počasi po poti ekonomistov in družboslovcev. Čez par let bo tega kadra preveč in bo marsikdo prav tako nezaposljiv.
Realnost je takšna: To da znaš razviti neko aplikacijo zase, še ne pomeni, da si dober programer. Če si končal FRI ali kakšen drugi računalniško usmerjen faks, te čaka ogromno dela, da postaneš zaposljiv. Če ti po nekaj mesečnem iskanju in nekaj opravljenih razgovorih rata dobit šiht, si že dober. Začetna plača bo tam 800 - 900 eur neto. To da imaš šiht pa še ne pomeni konec - da ga boš obdržal, moraš napredovat (torej vsak dan nekaj novega se naučit), ker povprečnega programerja nihče ne mara. Moraš biti med najboljšimi ali pa izstopiti! S tem ko napreduješ pa raste tudi tvoja odgovornost. To pomeni, da te bo šef klical v petek ob 20:00, ko bo nekaj crknilo in čeprav si pravkar spil 3 pire, boš zadevo moral usposobiti. Z odgovornostjo bo sicer narasla tudi tvoja plača (recimo iz začetnih 800 eur na 1200 eur), hkrati pa pride tudi stres in tega v takšnem poslu ni malo. Od tebe se bo zahtevalo vedno več in ko ne boš več mogel, te bo zamenjal nekdo drugi.
Razmisli, če se ti res splača biti programer! Ljudje si programersko plačo predstavljajo v višini 2200€ neto, ampak žal ni tako. Že danes imaš firme, ki iščejo programerja in ponujajo minimalca (z izgovorom, da itak rabiš izkušnje) in v prihodnosti bo tega sigurno še več.
Realnost je takšna: To da znaš razviti neko aplikacijo zase, še ne pomeni, da si dober programer. Če si končal FRI ali kakšen drugi računalniško usmerjen faks, te čaka ogromno dela, da postaneš zaposljiv. Če ti po nekaj mesečnem iskanju in nekaj opravljenih razgovorih rata dobit šiht, si že dober. Začetna plača bo tam 800 - 900 eur neto. To da imaš šiht pa še ne pomeni konec - da ga boš obdržal, moraš napredovat (torej vsak dan nekaj novega se naučit), ker povprečnega programerja nihče ne mara. Moraš biti med najboljšimi ali pa izstopiti! S tem ko napreduješ pa raste tudi tvoja odgovornost. To pomeni, da te bo šef klical v petek ob 20:00, ko bo nekaj crknilo in čeprav si pravkar spil 3 pire, boš zadevo moral usposobiti. Z odgovornostjo bo sicer narasla tudi tvoja plača (recimo iz začetnih 800 eur na 1200 eur), hkrati pa pride tudi stres in tega v takšnem poslu ni malo. Od tebe se bo zahtevalo vedno več in ko ne boš več mogel, te bo zamenjal nekdo drugi.
Razmisli, če se ti res splača biti programer! Ljudje si programersko plačo predstavljajo v višini 2200€ neto, ampak žal ni tako. Že danes imaš firme, ki iščejo programerja in ponujajo minimalca (z izgovorom, da itak rabiš izkušnje) in v prihodnosti bo tega sigurno še več.

Ahim ::
Problem je, ker te v izobrazevalnih ustanovah ne naucijo nicesar koristnega, da bi izobrazenec bil boljsi od loleka-tutorial amaterja.

To seveda ne drzi. Je pa res, da ni nikomur v interesu bedakom vbijat znanje v glavo, ce ga nocejo, se manj jim pa na pladnju servirat poslovne priloznosti - ce si preneumen da bi odnesel kaj koristnega iz izobrazevalnih ustanov, pac pometaj cesto; tudi taki profili so koristni.

Programerski poklici gredo počasi po poti ekonomistov in družboslovcev. Čez par let bo tega kadra preveč in bo marsikdo prav tako nezaposljiv.
Začetna programerska plača 800€ je v Sloveniji (in še posebej izven Ljubljane) realnost. Veliko se v podjetjih tudi outsourca tuje firme (predvsem Indija, poznam na primeru eno izmed največjih podjetij v Sloveniji).
In res je, računalništvo bo čez nekaj let že kot ekonomija - tega kadra je kot listja jeseni.

To seveda ne drzi. Je pa res, da ni nikomur v interesu bedakom vbijat znanje v glavo, ce ga nocejo, se manj jim pa na pladnju servirat poslovne priloznosti - ce si preneumen da bi odnesel kaj koristnega iz izobrazevalnih ustanov, pac pometaj cesto; tudi taki profili so koristni.
Moja diploma naprimer potrjuje, da sem prejel znanje iz faksa. Nevem kaj ima umnost ali neumnost veze s tem, kaksne stvari ucijo na faksu.

Zakaj čez par let, zakaj ga ni že zdaj preveč, pravzaprav ga manjka menda? Kar nekaj nabijaš na pamet.
Z odgovornostjo bo sicer narasla tudi tvoja plača (recimo iz začetnih 800 eur na 1200 eur), hkrati pa pride tudi stres in tega v takšnem poslu ni malo. Od tebe se bo zahtevalo vedno več in ko ne boš več mogel, te bo zamenjal nekdo drugi.
V mojem primeru je bilo stresno prvo leto, ko sem bil nov. Zdej je pa že dolgčas in je 100x lažje, ker vse znam. Tako da ni res, da stres narašča z leti.
Razmisli, če se ti res splača biti programer! Ljudje si programersko plačo predstavljajo v višini 2200€ neto, ampak žal ni tako.
Jaz sem blizu tej cifri, tak da se da. Ampak pri meni se je izkazalo (celo na moje presenečenje), da sem nadpovprečno sposoben programer, tak da če si nesposoben bluzič se res ni preveč za veselit, ker bo v takem primeru res dost stresa in malo denarja.

Z odgovornostjo bo sicer narasla tudi tvoja plača (recimo iz začetnih 800 eur na 1200 eur), hkrati pa pride tudi stres in tega v takšnem poslu ni malo. Od tebe se bo zahtevalo vedno več in ko ne boš več mogel, te bo zamenjal nekdo drugi.
V mojem primeru je bilo stresno prvo leto, ko sem bil nov. Zdej je pa že dolgčas in je 100x lažje, ker vse znam. Tako da ni res, da stres narašča z leti.
Razmisli, če se ti res splača biti programer! Ljudje si programersko plačo predstavljajo v višini 2200€ neto, ampak žal ni tako.
Jaz sem blizu tej cifri, tak da se da. Ampak pri meni se je izkazalo (celo na moje presenečenje), da sem nadpovprečno sposoben programer, tak da če si nesposoben bluzič se res ni preveč za veselit, ker bo v takem primeru res dost stresa in malo denarja.
Si pač imel malo sreče. Ne pravim, da kot programer ne moreš imeti 2500 eur, ampak to ni povprečje in takšno plačo lahko pričakuješ samo v Ljubljani, saj se drugje ta poklic zelo malo išče. Zase ne bi rekel, da sem nesposoben. Prej bi rekel, da sem nadpovprečno potrpežljiv, vztrajen in iznajdljiv, ampak enkrat se je treba vprašati, kaj se splača in kaj ne. Kot full-stack developer sem v najboljših časih vlekel malce čez 1400 eur, s poudarkom, da sem bil v firmi med vodilnimi programerji. V firmo sem prišel z nekaj izkušnjami, napredoval sem sicer hitro, z mano vsi zadovoljni, plača pa rasla po polžje. Enkrat sem se je naveličal in šel v drugo področje (ne programiranje). Tam sem štartal pri 1200 eur pa nisem imel pojma, kaj delam. Vprašaj me, koliko dobim danes. Toliko o programerski plači. Pa nisem edini, ki pravi, da so programerske plače v Sloveniji sramotno nizke.

No razlika med nama je, da bi jaz tudi za 1400€ ostal v programiranju, ker mi je tako zanimivo. In če ti je nekaj zelo zanimivo si potem tudi boljši v tistem. Zgleda, da tebe že ni dovolj zanimalo, da si kar zamenjal področje. Lahko bi našel kakšno drugo programersko firmo. Meni so tudi že ponujali prestop v druge firme za višjo plačo, ampak ker se tukaj ne pretegnem bi bil neumen, če bi menjal, ker nikoli ne veš, na kakega psiho-šefkota boš naletel, ki ti bo sral po glavi.

No razlika med nama je, da bi jaz tudi za 1400EUR ostal v programiranju, ker mi je tako zanimivo. In če ti je nekaj zelo zanimivo si potem tudi boljši v tistem. Zgleda, da tebe že ni dovolj zanimalo, da si kar zamenjal področje. Lahko bi našel kakšno drugo programersko firmo. Meni so tudi že ponujali prestop v druge firme za višjo plačo, ampak ker se tukaj ne pretegnem bi bil neumen, če bi menjal, ker nikoli ne veš, na kakega psiho-šefkota boš naletel, ki ti bo sral po glavi.
Dejansko imaš srečo, da si dobil službo za 1400EUR (programiranje), če si izven Ljubljane. Tam se bolj kot ne, konča pri 1200EUR, če pa govorimo o web developentu pa okrog 1000EUR (z več leti izkušenj) - govorim izven LJ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MasterKiD ()

PrihajaNodi ::
Začetna programerska plača 800€ je v Sloveniji (in še posebej izven Ljubljane) realnost. Veliko se v podjetjih tudi outsourca tuje firme (predvsem Indija, poznam na primeru eno izmed največjih podjetij v Sloveniji).
In res je, računalništvo bo čez nekaj let že kot ekonomija - tega kadra je kot listja jeseni.
Moja firma ima 18k zaposlenih. Za kaksne skripte pisat imamo notranje, vse ostalo indija. Taksna je realnost.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

mr_chai ::
Je znal malo javascriptice in je kr dobil job hahaha![]()
Kdo je pa rekel, da je znal malo? Rekla sem, da je dobro naštudiral in imel dobre projekte za pokazat. Seveda se to ni zgodilo čez noč. Sicer pa ni bilo absolutno nobenih vez - sva se oba strinjala, da bodo veze zadnja opcija, če ne bo šlo drugače. Kaj je zate crap job pa ne vem - kot začetnik logično ne smeš biti preveč izbirčen. Njemu je bilo na prvem mestu, da so odnosi kul, ker v prejšnji službi niso bili.
Taki, ki študirajo javascript so ničvredni programerji.

Zlata doba programiranja je mimo. Najboljši časi so bili, ko je bil internet še kolikor toliko nova stvar. Če si bil takrat web developer, si lahko res dobro služil. Danes imaš ogromno nekih frameworkov, cmsjev, platform in drugih pripomočkov, ki dejansko programirajo namesto tebe. Rezultat tega je, da pogledaš par youtube posnetkov in lahko sam sklikaš nezahtevno spletno stran brez kakšnega programerskega znanja. Marsikateri firmi to zadostuje, zato vzame prvega, ki je takšno stvar pripravljen sklikat za minimalca. Takih pa je ogromno, ker ljudje so za minimalca pripravljeni počet marsikaj, samo da imajo zaposlitev. Časi so pač takšni.

FTad ::
Zlata doba programiranja je mimo. Najboljši časi so bili, ko je bil internet še kolikor toliko nova stvar. Če si bil takrat web developer, si lahko res dobro služil. Danes imaš ogromno nekih frameworkov, cmsjev, platform in drugih pripomočkov, ki dejansko programirajo namesto tebe. Rezultat tega je, da pogledaš par youtube posnetkov in lahko sam sklikaš nezahtevno spletno stran brez kakšnega programerskega znanja. Marsikateri firmi to zadostuje, zato vzame prvega, ki je takšno stvar pripravljen sklikat za minimalca. Takih pa je ogromno, ker ljudje so za minimalca pripravljeni počet marsikaj, samo da imajo zaposlitev. Časi so pač takšni.
Programiranje ni samo web development. Je pa res, da je nekih kvazi web developerjev malo morje. Torej se usmeri v nekaj drugega znotraj programiranja, pa boš konkurenčen.

Lonsarg ::
Tako je, v web je dokaj poplava, drugje lih ne bi rekel, čeprav ja, čistega začetnika na trgu ni težko dobit, vsak biznis/backend ITjevec z vsaj 3 leta izkušenj pa je že precej vroča roba za dobit.
Je pa tko komot dobiš juniorja ki je po enem letu majster ali pa takega z več izkušnjami ki je še po več letih zgolj delno uporaben, tako da jaz mislim da vsaka firma molre vsaj malce tudi čistih začetnikov vzet, pač kolikor še zmorejo zaposleni mentorirat (mene so sicer kar izmučli ko sem dobil goro drugih za mentorirat).
Je pa tko komot dobiš juniorja ki je po enem letu majster ali pa takega z več izkušnjami ki je še po več letih zgolj delno uporaben, tako da jaz mislim da vsaka firma molre vsaj malce tudi čistih začetnikov vzet, pač kolikor še zmorejo zaposleni mentorirat (mene so sicer kar izmučli ko sem dobil goro drugih za mentorirat).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Glede na to kako je druzba zmeraj bolj vpeta v racunalnike, bo povprasevanje bo programerjih in podobnih poklicev se naprej narascala.
Realnost je takšna: To da znaš razviti neko aplikacijo zase, še ne pomeni, da si dober programer. Če si končal FRI ali kakšen drugi računalniško usmerjen faks, te čaka ogromno dela, da postaneš zaposljiv. Če ti po nekaj mesečnem iskanju in nekaj opravljenih razgovorih rata dobit šiht, si že dober. Začetna plača bo tam 800 - 900 eur neto.
Polovica jih ima zagotovljeno sluzbo se preden koncajo faks. Vecina (recimo 95%) jih dobi sluzbo v nekaj mesecih. Kar je bolje kot pri vecini drugih poklicev. Povprecna zacetna prva placa je okoli 1000 eur.
To da imaš šiht pa še ne pomeni konec - da ga boš obdržal, moraš napredovat (torej vsak dan nekaj novega se naučit), ker povprečnega programerja nihče ne mara. Moraš biti med najboljšimi ali pa izstopiti! S tem ko napreduješ pa raste tudi tvoja odgovornost.
Sure, splaca se ti uciti (sej to je ta zabavni del), ker si s tem vecas konkurencnost in vrednost na trgu. Lahko pa se odlocis biti za podpovrecnega programerja, ki oddela tistih 8 ur. Tudi takih sluzb je v Sloveniji ogromno.
To pomeni, da te bo šef klical v petek ob 20:00, ko bo nekaj crknilo in čeprav si pravkar spil 3 pire, boš zadevo moral usposobiti. Z odgovornostjo bo sicer narasla tudi tvoja plača (recimo iz začetnih 800 eur na 1200 eur), hkrati pa pride tudi stres in tega v takšnem poslu ni malo. Od tebe se bo zahtevalo vedno več in ko ne boš več mogel, te bo zamenjal nekdo drugi.
To, da te klice sef v petek ob 20:00 niti slucajno ni tipicna praksa delodajalcev v Sloveniji. Meni se to zgodi mogoce 2x na leto, pa imam verjetno tako delo, ki spada precej v vrh po odgovornosti.
Ce pridno delas, je 2200 neto cisto lepo dosegljivo.

Si pač imel malo sreče.
Glede na to, koliko ur sem že od 15 leta vložil v programiranje po moje nisem imel sreče ampak se mi je na koncu obrestoval tisti vložek. Zdaj moji možgani kar podzavestno rešujejo programerske probleme. Se spomnim pri 20ih kako je bila včasih muka, ko sem moral kaj zavestno rešit. Zdaj v bistvu nobene stvari ne rešim več zavestno, vse rešijo možgani sami, toliko časa sem že v tem programiranju. Pač strokovanjak postaneš po 10.000 urah / 10 letih ali koliko že. Cilj ti mora bit natrenirat možgane, da bodo reševali probleme samodejno, podzavestno, z intuicijo. Šele takrat bo lahko in boš dober. 10 let se sliši dosti ampak če začneš pri 15ih in vsak dan delaš 8 ur to, kot bi vsak moral, si do 25ga že pravi majster.

Si pač imel malo sreče.
Glede na to, koliko ur sem že od 15 leta vložil v programiranje po moje nisem imel sreče ampak se mi je na koncu obrestoval tisti vložek. Zdaj moji možgani kar podzavestno rešujejo programerske probleme. Se spomnim pri 20ih kako je bila včasih muka, ko sem moral kaj zavestno rešit. Zdaj v bistvu nobene stvari ne rešim več zavestno, vse rešijo možgani sami, toliko časa sem že v tem programiranju. Pač strokovanjak postaneš po 10.000 urah / 10 letih ali koliko že. Cilj ti mora bit natrenirat možgane, da bodo reševali probleme samodejno, podzavestno, z intuicijo. Šele takrat bo lahko in boš dober. 10 let se sliši dosti ampak če začneš pri 15ih in vsak dan delaš 8 ur to, kot bi vsak moral, si do 25ga že pravi majster.
Jaz pa mislim, da nimas natreniranih mozganov. Delas v firmi, kjer dobro placajo svoje zaposlene, zaradi visoke place imas veliko samozavest, posledicno se ti zdi, da "si zelo dober programer", "mozgani podzavestno resujejo probleme" ipd

Ahim ::
Jaz pa mislim, da nimas natreniranih mozganov. Delas v firmi, kjer dobro placajo svoje zaposlene, zaradi visoke place imas veliko samozavest, posledicno se ti zdi, da "si zelo dober programer", "mozgani podzavestno resujejo probleme" ipd
Kaj je bolj verjetno - da obstaja neka skupina firm, ki je tako omejena, da ne dojame, da prevec placuje zaposlene in bi jih lahko precej manj, pa tega kar ne pokapirajo in samo kidajo dnear skozi okno ... ali pa da dejansko nekateri ljudje vec zasluzijo kot drugi v isti branzi (npr. programiranje), ker je pac razlika v kvaliteti dela, ki se pozna tudi pri dodani vrednosti podjetja, posledicno pa tudi pri placah?

Tako je, v web je dokaj poplava, drugje lih ne bi rekel, čeprav ja
Kar se računalniškega programiranja tiče je 50% razpisanih delovnih mest samo za web (to se lahko preveri že z odprtjem rubrike Zaaposlitve na slo-techu). Mogoče 30% jih je za mobile app development (iOS, android). Kar ostane je programiranje v Javi, .NET in ostale reči. S tem, da je 80% vseh teh razpisov v Ljubljani. Za nekoga, ki išče delo nekoliko izven Ljubljane zna biti kar kriza. Slovenskih podjetij, ki bi razvijala lasten produkt ali storitev skoraj da ne poznam oz. lahko jih preštejem na prste ene roke.

cemu faks sploh sluzi in cimvec odnesel od faksa
Ljudje nismo roboti. Faks je v teoriji že ok. V praksi pa jim uspe ustvarit tako zamorjeno vzdušje, da vsakega normalnega mine karkoli delat. Se mi zdi, da je že Einstein rekel, da je čudež, da šola pusti sploh kakšne ustvarjalne želje v človeku. Šola je ok za vojačke, ki radi delajo po navodilu drugih.
Zakaj pa ne bi imel po toliko letih programiranja natreniranih možganov? Nimajo vsi v moji firmi tako dobre plače, enim tudi ni šlo. Tako da tvoja teorija, da sem imel srečo in nič drugega ne drži. Sem bil tudi jaz kaj zaslužen za to srečo.
Zgodovina sprememb…
- odbrisal: Mavrik ()

shadeX ::
To o "avtomatskem" reševanju problemov drži. Ampak ne zato, ker je kuall dober programer ali pa da se to "aplicira" samo na programiranje, ampak zato ker možgani tako delujejo. On se je pač to samo naučil izkoristiti. To se da doseči za katerokoli zadevo, gre pa takole:
1. Zavestno vidiš problem in začneš o njemu razmišljat
2. Commitaš da BOŠ problem rešil (to moram rešit drugače se bo zgodilo to in to)
3. Vstaneš s stola in greš na svež zrak, spat, whatever in čakaš da se ti kar naenkrat v mislih pojavi potencialna rešitev oz. ideja kako bi problem lahko rešil.
Znanstvena fantastika, ampak zadeva drži kot beli dan. Misli se ti generirajo tako ali drugače, od tebe pa je odvisno kam boš misli usmeril :)
P.S Če "na čakanju" še vedno ni potencialne rešitve, moraš več časa razmišljat o problemu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()

Na tem forumu kar naključno brišejo poste. Zato ne bom več dost pisal (če se boste čudili, kam sem izginil). Na takle način forumi izumirajo.

Kekokekič ::
No glede na vse napisano mam pa js eno vprašanje: Kaj pa je potem poklic kateri se splača trenutno in je nekako zihr za prihodnost? V katerem poklicu se potem lahko začne z neko solidno (Vsaj povprečno) plačo in potem napreduje na višjo plačo (seveda, če si priden in delaven, se učiš, napreduješ, delaš kot je treba, itd.). Obstaja sploh kej tazga, kar bi bilo zihr?

WhiteAngel ::
cemu faks sploh sluzi in cimvec odnesel od faksa
Ljudje nismo roboti. Faks je v teoriji že ok. V praksi pa jim uspe ustvarit tako zamorjeno vzdušje, da vsakega normalnega mine karkoli delat. Se mi zdi, da je že Einstein rekel, da je čudež, da šola pusti sploh kakšne ustvarjalne želje v človeku. Šola je ok za vojačke, ki radi delajo po navodilu drugih.
Sliši se kot nekdo, ki mu ni uspelo diplomirat na FRI-ju, ker je bilo preveč zamorjeno? Zdaj v službi je pa še slabše?

HotBurek ::
Kaj pa je potem poklic kateri se splača trenutno in je nekako zihr za prihodnost?
Čevljar. In programer. Oboje.
Čevljar. In programer. Oboje.
root@debian:/# iptraf-ng

WhiteAngel ::
lol... isto sem poslušal pred 15 leti, ko sem se vpisal na FRI. Ravno kriza po dot com bubblu se je polegla.
No glede na vse napisano mam pa js eno vprašanje: Kaj pa je potem poklic kateri se splača trenutno in je nekako zihr za prihodnost? V katerem poklicu se potem lahko začne z neko solidno (Vsaj povprečno) plačo in potem napreduje na višjo plačo (seveda, če si priden in delaven, se učiš, napreduješ, delaš kot je treba, itd.). Obstaja sploh kej tazga, kar bi bilo zihr?![]()
V bistvu ni važno. Nihče, ki želi delat, ne ostane brez službe. Vprašanje je samo plača in delovni pogoji itd. Ko si boš na to odgovoril, lahko razmišljaš naprej o smeri.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WhiteAngel ()

Utk ::
Zelo iskan, to si samo misliš. Torej dokaži mi nasprotno - najdi mi vsaj 2 oglasa, da iščejo programerje v Pomurju (pa naj bo to Murska Sobota ali kaj drugo). Stavim, da ne boš niti enega našel. Pa je v Pomurju nekaj deset tisoč ljudi.
https://www.inin.si/zaposlitev/

https://www.inin.si/zaposlitev/
Ej bravo, eno si našel za 50.000 folka tam, pa še to je svetovalec in ne programer.
Ampak moram te razočarat, v bistvu nisi našel niti eno. Če bi odprl oglas bi videl:
Vaše prijave pričakujemo do najkasneje 15.12.2019
Več sreče prihodnjič

Kripto mesi ::
Evo ti prekmurje pa se prijavi: https://castoola.com/sl/zaposlitev/#ful...
Drugače pa v teh časih, ko je vse remote se bp prijaviš tudi na jobe izven prekmurja. Če si dober te 100% ne bodo odpustili po koncu lockdowna, ampak ti bodo pustili delo od doma.
Glede na jamranje si pa verjetno na ravni Blinderja, ki že 5 let jamra, da ne dobi službe. Hja, le zakaj? Ker je očitno nesposoben, krivi so pa drugi. Če mu je pa res uspelo diplomirati in nima dovolj znanja za delo, potem pa pade slaba luč tudi na univerzo, saj ga ne bi smela spustiti skozi.
Drugače pa v teh časih, ko je vse remote se bp prijaviš tudi na jobe izven prekmurja. Če si dober te 100% ne bodo odpustili po koncu lockdowna, ampak ti bodo pustili delo od doma.
Glede na jamranje si pa verjetno na ravni Blinderja, ki že 5 let jamra, da ne dobi službe. Hja, le zakaj? Ker je očitno nesposoben, krivi so pa drugi. Če mu je pa res uspelo diplomirati in nima dovolj znanja za delo, potem pa pade slaba luč tudi na univerzo, saj ga ne bi smela spustiti skozi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kripto mesi ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Delo v Agiledrop.si? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20371 (13737) | kffa |
» | Ali so v Sloveniji sploh še kakšni developerji? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 69358 (38955) | LeQuack |
» | Vsa podjetja rabijo "seniorčke" (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15795 (12621) | krneki0001 |