Forum » Loža » Kolesarjenje in potni stroški: zakaj je potratnost nagrajena?!
Kolesarjenje in potni stroški: zakaj je potratnost nagrajena?!
Erik39 ::
Pri branju ene teme o potnih stroških se mi je porodilo vprašanje oziroma pomislek. Primer: nekdo hodi v 5 km oddaljeno službo z avtom, drugi pa kolesari/gre z električnim skirojem/električnim kolesom al whatever. Na koncu ta ki kolesari dobi bistveno manj za prevoz kot pa ta ki se vozi z avtom, s tem se zakonsko spodbuja uporabo avtomobilov, tudi znotraj mest, kjer avtomobili ne bi bili potrebni, kar je ravno obratno od zmanjšanja onasnaževanja in okoljskih ciljev za kar se država prizadeva. In dejansko si znatraj mesta hitreje na cilju z električnim skirojem/kolesom.
Avtomobil porabi 60x več energije za vsak kilometer vožnje in onansnažuje mnogo več v primerjavi z električnim skirojem. Ker dejansko v praksi poznam ljudi, ki hodijo v službo z električnim skirojem ali kolesom in ni prav da so za to do okolja odgovorno dejanje kaznovani na nek način. Država bi morala tudi v praksi bolj podpirati ekološke oblike prevoza, ne samo na papirju. Kakšno je vaše mnenje?
.
Avtomobil porabi 60x več energije za vsak kilometer vožnje in onansnažuje mnogo več v primerjavi z električnim skirojem. Ker dejansko v praksi poznam ljudi, ki hodijo v službo z električnim skirojem ali kolesom in ni prav da so za to do okolja odgovorno dejanje kaznovani na nek način. Država bi morala tudi v praksi bolj podpirati ekološke oblike prevoza, ne samo na papirju. Kakšno je vaše mnenje?
.
- predlagalo izbris: Groot ()
bluefish ::
Am, boš začetno trditev podkrepil s konkretnim virom? Delodajalec izplača enak znesek glede na oddaljenost od prebivališča, pa če se voziš s kolesom, avtom ali hodiš peš.
Utk ::
Kot sem ti že napisal, ne smeši se. Za prevoz dobi vsak enako, pa če se vozi z busom, avtom, skirojem ali z raketo.
Delodajalec izplača samo stošek javnega prevoza če se voziš z kolesom. Konkretno poznam primer da tisti ki se vozijo z avtomobilom dobijo pa kilometrino, kar znese precej več.
Delodajalec izplača samo stošek javnega prevoza če se voziš z kolesom. Konkretno poznam primer da tisti ki se vozijo z avtomobilom dobijo pa kilometrino, kar znese precej več.Še enkrat - zakonsko določilo je vir, ne besede kolega od prijateljice, ki pozna nekoga z znancem kolesarjem.
Kilometrino dobijo tisti, ki nimajo javnega prevoza.
Konkretno je bil primer v okolici Ljubljane (20 km izven). V Ljubljani ne vem kako imajo glede tega prakso zrihtano.
Delodajalec izplača samo stošek javnega prevoza če se voziš z kolesom. Konkretno poznam primer da tisti ki se vozijo z avtomobilom dobijo pa kilometrino, kar znese precej več.Še enkrat - zakonsko določilo je vir, ne besede kolega od prijateljice, ki pozna nekoga z znancem kolesarjem.
Vem kaj pravi zakon. Ampak konkretno je v praksi bilo tako, da tisti ki smo prišli z kolesom v službo smo dobili samo povrnitev stroškov po ceni vozovnice javnega prevoza (ki je zanič v tistih koncih), tisti ki so prispeli z avtomobilom pa so dobili kilometrino. Tako je bilo v praksi...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Erik39 ()
Blufish: smo že probali, pa ne pomaga. In nisem edini tam ki pride z kolesom, ali včasih tudin z električnim skirojem..preprosto zato, ker si hitreje tam, pa še za zdravje kaj narediš s tem.
Zgodovina sprememb…
Curly ::
Javna uprava izplača 80% javnega prevoza + kilometrina do avtobusne, če je večk kot 2km. No, nekaj takega, lahko da tudi 3km... ni to zdaj važno.
Zelo podobno je tudi v večini privat podjetji v moji okolici.
Kako pa ti dejansko prideš do službe, pa nikogar ne zanima!
O.p. lahko tole kvečjemu trdi na podlagi kakšnega izkoriščevalskega delodajalca, zakonsko/uradno to ni možno.
Zelo podobno je tudi v večini privat podjetji v moji okolici.
Kako pa ti dejansko prideš do službe, pa nikogar ne zanima!
O.p. lahko tole kvečjemu trdi na podlagi kakšnega izkoriščevalskega delodajalca, zakonsko/uradno to ni možno.
Kot sem ti že napisal, ne smeši se. Za prevoz dobi vsak enako, pa če se vozi z busom, avtom, skirojem ali z raketo.
Se ne smešim, napisal sem konkretni primer kako je v praksi (pri nas, morda je kje tudi drugače).
Jah, potem pa jamraj in čakaj na forumske kimavčke.
ja sam kaj: a ti pol svetuješ da jih prijavim? Če bi nekdo to res naredil, bi hitro letel iz službe, tako da to ni ravno pametna zamisel.
Zgodovina sprememb…
Če te to silno moti, ti svetujem menjavo delodajalca. Delovni inšpektorat izvede postopek ugotavljanja nepravilnosti brez razkrivanja imena prijavitelja. Razen seveda, če je postopek vezan na konkretno osebo. Opcija je tudi anonimna prijava: https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
facepalm ::
Se ne smešim, napisal sem konkretni primer kako je v praksi (pri nas, morda je kje tudi drugače).
ja sam kaj: a ti pol svetuješ da jih prijavim? Če bi nekdo to res naredil, bi hitro letel iz službe, tako da to ni ravno pametna zamisel.
Pol pa pejdi z avtom v sluzbo.
Kaj zelis s to temo doseci? Dobil si info, da taka povracila potnih stroskov niso v skladu z zakonom. Dobil si tudi info kako ukrepati, pa si ne zelis/upas.
Je bistvo teme samo rant?
Curly ::
Če boš letel iz službe ker želiš plačan prevoz, ki ti po vseh pravilih pripada, hm...
Se najprej vprašaj kako nekoristen delavec si, da te bodo kar odpustili?
Če je tvoja ugotovitev, da SI KORISTEN, potem ne boš imel težav pri iskanju nove boljše službe, v primeru, da delodajalec nima kančka zdrave pameti in te bo dejansko odpustil...
V nasprotnem primeru, jebi ga, res je, bodi srečen da imaš službo in nehi težit za 1€, ki ga izgubiš na prevozu
Se najprej vprašaj kako nekoristen delavec si, da te bodo kar odpustili?
Če je tvoja ugotovitev, da SI KORISTEN, potem ne boš imel težav pri iskanju nove boljše službe, v primeru, da delodajalec nima kančka zdrave pameti in te bo dejansko odpustil...
V nasprotnem primeru, jebi ga, res je, bodi srečen da imaš službo in nehi težit za 1€, ki ga izgubiš na prevozu
Pol pa pejdi z avtom v sluzbo.
Kaj zelis s to temo doseci? Dobil si info, da taka povracila potnih stroskov niso v skladu z zakonom. Dobil si tudi info kako ukrepati, pa si ne zelis/upas.
Je bistvo teme samo rant?
I meann..tema je zato da zvem kako ostali gledate na to. Ni smiselno za tisti drobiš zgubit službo, to je vsakomur jasno. Plus z avtom se mi ne da stati v zastojih, škoda zgubljat živce ko stojiš v zastoju, pa še za zdravje nekaj narediš če si s kolesom.
Če te to silno moti, ti svetujem menjavo delodajalca. Delovni inšpektorat izvede postopek ugotavljanja nepravilnosti brez razkrivanja imena prijavitelja. Razen seveda, če je postopek vezan na konkretno osebo. Opcija je tudi anonimna prijava: https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava...
Dva sva taka. Če dam anonimno, bodo pomoje že nekak izvedeli kdo od naju je bil.. nevem če se splača samo za to iti drugam.
Zgodovina sprememb…
Machete ::
Saj ne rabiš ravno prijavljat.
Pokliči računovodstvo ali direktorja in povej, da si opazil 'napako' pri izplačanih potnih stroških. Če so pametni jim bo to dovoljšen alarm.
Pokliči računovodstvo ali direktorja in povej, da si opazil 'napako' pri izplačanih potnih stroških. Če so pametni jim bo to dovoljšen alarm.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | prevoz na delo - zaplet (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 27205 (12701) | Mavrik |
» | Povrnitev stroškov poti samo v primeru nakupa vozovnice (1.1.2020) (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Loža | 127697 (100902) | Pika na i |
» | 24 ur anketa: Ali zagovarjate prepoved elektičnih skirojev? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 37850 (33728) | c3p0 |
» | Imeti avtoOddelek: Loža | 8283 (6137) | jype |