» »

Citiranje in navajanje virov

Citiranje in navajanje virov

Bikica195 ::

Zanima me, če je potrebno v primeru, da povzameš nekaj iz spletne strani, za okelpajem postviti piko ali ni potrebno?

To napišeš in nujno citiraš s kje si to povzel in napišeš piko. (Siol.net, 2020).
ali
To napišeš in nujno citiraš s kje si to povzel in ne napišeš za oklepajem pike. (Siol.net, 2020)

Hvala in lep konec vikenda vsem!
I walk. I look. I see. I stop. I photograph.

Hypathia ::

Da, postaviti je treba piko.
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.

SmeskoSnezak ::

@ Pusti soncu v srce... @

Navodila se tudi malo razlikujejo od fakultete do fakultete, tako da najbolje, @Bikica195, da pogledaš na spletni strani svojega faksa, gotovo imajo tudi podrobna navodila za izdelavo pisnih izdelkov, ki vključujejo natančna pravila za citiranje.

Hvala! Naš faks ma to mal površno napisan (na kratko, pa sam za knjige ipd.), če se mene vpraša - brez kakšrnih koli primerov (za navajanje spletnih strani) in se mormo potem mal znajdit, da ne pišemo vedno profesorjem.
Kako pa v tem primeru citiram (sem tudi povzela iz spletne strani):

Grajeno javno dobro lahko delimo naprej še na javno dobro, ki spada:
- v omrežje javne gospodarske infrastrukture državnega pomena,
- v omrežje javne gospodarske infrastrukture lokalnega pomena. (Dnevnik.si, 2009).

Sem navajala prav?

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

bluefish je izjavil:

http://www.ef.uni-lj.si/media/document_...

Ravno tukaj ne najdem ...

Bikica195 je izjavil:

Hvala! Naš faks ma to mal površno napisan (na kratko, pa sam za knjige ipd.), če se mene vpraša - brez kakšrnih koli primerov (za navajanje spletnih strani) in se mormo potem mal znajdit, da ne pišemo vedno profesorjem.
Kako pa v tem primeru citiram (sem tudi povzela iz spletne strani):

Grajeno javno dobro lahko delimo naprej še na javno dobro, ki spada:
- v omrežje javne gospodarske infrastrukture državnega pomena,
- v omrežje javne gospodarske infrastrukture lokalnega pomena. (Dnevnik.si, 2009).

Sem navajala prav?

V drugi alineji je pika pred oklepajem odveč. Kako se to pravilno navaja v razdelku "Viri in literatura" ti piše pa na 4 strani teh navodil iz linka.
Je pa malo verjetno, da bi ti zaradi takšnih malenkosti odbijali pike. Ko boste dobili feedback za seminarske, lahko pa še asistentko vprašaš, če je bilo vse v redu s citiranjem.

Samo a ne piše na 4. strani le kako se internet navaja kot VIR in ne kako se ga citira.

Če je odveč pika pred oklepajem, kako to da je potem tukaj pika:
Stavek, ki sem ga povzela. (Siol.net, 2020).

modelno1 ::

Ali ni praksa, da se ob citiranem tekstu navede avtorja ne publikacije?
Respect the bacteria! They are the only culture some people have.

Bikica195 je izjavil:

Samo a ne piše na 4. strani le kako se internet navaja kot VIR in ne kako se ga citira.

Na prejšnji strani ti pa piše: Posamične internetne objave (npr. mnenja, bloge, zapise v zbirkah) navajamo tako kot ostala dela in jih tudi
uvrstimo na seznam literature in virov.

Bikica195 je izjavil:

Jaz nikoli ne pišem dveh pik, pa še ni bilo pripomb glede tega. Verjetno sta pravilna oba načina, sicer je pa najbolje, če se ti zdi to res pomembno, da se prek maila obrneš na asistentko/asistenta in jo/ ga povprašaš, kolikor vem so na EF praviloma dokaj dostopni. Se pa strinjam s predhodnikom, če imaš priimek konkretnega avtorja, je bolje, da navedeš njega, ne cel portal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hypathia ()

Najlepša hvala!
Se lahko nadeve le priimek avtorja članka npr. (Gale, 2015) ali lahko tudi (M. Gale, 2015).
Kako zapisati v oklepaj, če gre za Boštjana J. Turka

*seveda navajam tudi vire in me zanima, če sem uporabila več primerov iz spletne strani Sodnapraksa.si , moram navesti vse ali lahko samo to stran prilepim kot vir?

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Bikica195 je izjavil:

Pika pre oklepajem ni odveč. Gre za zaključek povedi. Kot referenca na vir je pa bolj slogovna variacija. Ponavadi se nalepi kot Link na vire in tu ni potrebe po tem. Sicer pa povprašaš tistega za katere pišeš zadeve.

Bikica195 je izjavil:

Najlepša hvala!
Se lahko nadeve le priimek avtorja članka npr. (Gale, 2015) ali lahko tudi (M. Gale, 2015).
Kako zapisati v oklepaj, če gre za Boštjana J. Turka

Samo priimek, da.

Bikica195 je izjavil:

*seveda navajam tudi vire in me zanima, če sem uporabila več primerov iz spletne strani Sodnapraksa.si , moram navesti vse ali lahko samo to stran prilepim kot vir?

Če gre za različne naslove člankov in avtorjev, potem moraš seveda navesti vsakega posebej.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hypathia ()

O super, hvala!
Če ima gospod dva priimka se to napiše (J. Turk, 2020) ali bo tukaj vzeto kot da je ta J. začetnica njegovega imena...

Zgodovina sprememb…

A si sigurna, da ima dva priimka in ne dveh imen? Kolikor vidim, ga navajajo kot TURK, Boštjan J., kar bolj kaže na drugo.

Nikakor nisem našla ali gre za priimek ali ime. Hvala za pomoč še enkrat!

matmel ::

Ali kdo uporablja zotero oz. mendedey za citiranje virov?
Pozabil sem že iz dodiplomca, vem pa da sem se precej matral, na koncu pa ročno vnesel.

bluefish ::

Sem uporabil Zotero. Je bilo nekaj začetnega nastavljanja in pozornosti pri dodajanju virov, ampak je šlo.

nejcek74 ::

Uporabljam Zotero, ko se navadiš je kul. Sem katastrofalno len glede navajanja, Zotero me je rešil. Za večino člankov sam izpolni podatke. Še najbolj sem se zafrkaval da sem ločil "downloadane tekste" od bibliografije. Zotero je precej drag kot online shramba, glede na to da je drugače zastonj.

Phantomeye ::

nejcek74 je izjavil:

Uporabljam Zotero, ko se navadiš je kul. Sem katastrofalno len glede navajanja, Zotero me je rešil. Za večino člankov sam izpolni podatke. Še najbolj sem se zafrkaval da sem ločil "downloadane tekste" od bibliografije. Zotero je precej drag kot online shramba, glede na to da je drugače zastonj.

V bistvu ima zadnja leta tudi windows kar močno funkcijo za citiranje. Se splača preverit, jaz sem svoj mag. samo z wordom napisal.

Bikica195 je izjavil:

Navaja se takole:

Random besedilo bla, bla odnosov (Gal, 2004).

Drugače pa različni faksi uporabljajo različne sisteme navajanja in citiranja (oz. jih povzamejo):

npr. APA, MLA, Chicago, Turabian

Poglej od svojega faksa navodila in te sisteme in bos ugotovila, kateremu je najbolj podoben.

Zgodovina sprememb…

Če ste opravili intervju z določeno osebo iz podjetja, tudi to jasno citirajte med besedilom in na koncu seminarske naloge.

Kako se pa to naredi?

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6721347 (4481) guestalison9
»

Navajanje virov vprašanje?

264107 (3455) lonewolf_
»

Diploma + navajanje virov (strani: 1 2 )

5727995 (17159) mojca
»

Diploma in izvirna koda

163703 (2878) mailer
»

Plagiat

Oddelek: Loža
408023 (5607) T-h-o-r

Več podobnih tem