» »

Študij: Slovenija vs tujina

Študij: Slovenija vs tujina

1Razzor1 ::

Počasi se bom moral odločiti za fakulteto in me zanimajo tudi nekatere fakultete iz tujine. Ponavadi ljudje pravijo, da se bolj splača iti študirati v tujino kasneje za magisteri. Večinoma me zanimajo fakultete v ZDA in Veliki Britaniji. V obeh primerih se na univerze vpisuje okoli novega leta. V ZDA sem gledal bolj Ivy league univerze kot so Stanford, Harvard, Yale,... Vem, da je verjetnost majhna, za sprejem, vendar mislim, da vseeno obstaja neka verjetnost, da sem. Sem pa že slišal, da je zelo težko glede financ tudi, če imaš štipendijo in financial aid + da je hrana v ZDA nasplošno zelo slaba. Za Veliko Britanijo so mi padle v oči univerze kot so Univerza v Edinburghu, Imperial College London in podobne (Za Oxford in Cambridge je bil rok za prijavo pred parimi tedni). Tam imajo pa malo drugačen sistem in sicer students loane.
Moje naslednje vprašanje pa je, ali je res taka razlika med temi univerzami in fakultetami v Sloveniji. Sam bi šel študirati računalništvo ali nekaj v smeri financ (mogoče finančno matematiko na fmf ali računalništvo in matematiko). Ali da res diploma iz zgoraj naštetih univerz iz tujine konkurenčno prednost kot diploma npr. FMFja iz Slovenije. Ali na koncu štejejo bolj karakter, in na splošno delo na sebi kot diploma iz neke elitne univerze. Najbolj bi me zanimalo kako delodejalci gledajo na zgoraj našteto.

Hvala za odgovore

mlamat ::

Kakšne ocene pa imaš? Si smetana smetane, si sodeloval na matematični olimpijadi ali si samo povprečnež* Imaš 200k € za študij v Ivy League?

Na elitne šole se gre zaradi mreženja. Veliko več znanje se tam ne dobi. Če si tukaj dober, te z veseljem sprejmejo v tujini na magisterij ipd...

Unknown_001 ::

mlamat je izjavil:

Kakšne ocene pa imaš? Si smetana smetane, si sodeloval na matematični olimpijadi ali si samo povprečnež* Imaš 200k EUR za študij v Ivy League?

Na elitne šole se gre zaradi mreženja. Veliko več znanje se tam ne dobi. Če si tukaj dober, te z veseljem sprejmejo v tujini na magisterij ipd...


THIS !

Tujina je v prednosti samo zaradi nabiranja vez in poznanstev. Te pa seveda lahko navežeš tudi na slovenskih fakultetah je pa priložnosti manj. Moraš priti med prave ljudi, ki te bodo potegnili za seboj.

Kar se tiče nivoja poučevanja smo kar visoko.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

Mrezenje in poznanstva so pomembni.

Invictus ::

Tujina je pomembna že zaradi tega, ker tam spoznaš podjetja in tehnologije, za katera misliš, da sploh ne obstajajo.

V tehničnih smereh za tehno freaka je to bolj pomembno kot mreženje...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

otago ::

@1Razzor1
Ce si glavca, ne bo problem studirati v Sloveniji za bolonjsko stopnjo, biti top v generaciji. Nato imas en kup stipendij (npr. Likarjev sklad), imas moznost se prijaviti, biti izbran za studij,raziskovalno delo v ETH Zurich, TU München, itd. Nasteti sodelujeta z velikimi raziskovalnimi instituti ala CERN, DLR, ESA. In s koncerni ala Airbus, VW, itd. Za podrocje financ, bos moral pa sam najti info, ves pa da je diplomantom tehnike lazje v tujini kot diplomantom netehnicne vede.

Studij v Sloveniji, vsaj za bolonjsko stopnjo je dober, da si ustvaris mrezo v Sloveniji. Ce si res dober, bos nasel kaj zunaj. Drugace je studij v tujini novi hype.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

harmony ::

Sam je najbrz ze drugacen filing studirati na neki nekem Harvardu kot pa nekje v neki fakulteti v Sloveniji.

A110 ::

FMF je (uni fizika in matematika in ne neka kvazi mesanica vsega financna) na dodiplomskem programu vsaj enakovreden vecini teh svetovno znanim univerzam. Razlike se malenkost poznajo naprej na 2 in predvsem 3 stopnji ker pac imas na voljo vec naprav in vec svetovno znanih strokovnjakov.
Predvsem je pa razlika v miselnosti studentov. Pri nas gres studirat (vsaj ce sebe pogledam po prioritetah): 1.pijaca in zabava,... 10. sola. Tam pa studirajo samo zaradi sole. Sicer se da tudi z naso (mojo) miselnostjo priti zelo dalec ampak z njihovo je se veliko lazje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A110 ()

mojca ::

Jure Leskovec (redni profesor na Stanfordu) in Andrej Košmrlj (na Princeton-u) sta oba stari dodiplomski študij (kar bi bilo zdaj cca. 2. bolonjska stopnja) končala v Ljubljani (pa nista edina, samo prva dva, ki mi prideta na misel), doktorat pa jima je elitna univerza v ZDA plačala iz svojega žepa - za razliko od dodiplomskega, kjer za začetek bankrotiraš, še preden prestopiš vrata univerze. In lahko naštejem še ljudi, ki so s slovensko diplomo v Sloveniji iz nule postavili na noge podjetje z milijoni evrov dodane vrednosti letno.

V mojih očeh morda FRI ni največji briljant na svetu, kar se kakovosti tiče, sem pa gotova, da razlika v kvaliteti s top univerzami v ZDA ne odtehta višine šolnine (morda jo odtehta kakšen sošolec ali sošolka, s katerim postavita na noge top podjetje?), in manjko lahko pokriješ s Coursero in podobnimi. Vedi, da so taki, kot Leskovec, že v srednji šoli delali kul projekte, bodisi na IJS, bodisi kje drugje, vsako poletje v študijskih letih pa namesto študentskega dela v McDonaldsu preživeli na internshipu pri kakšnem velikanu v Silicijevi dolini.

Če bi jaz zaposlovala, bi me zanimalo predvsem to, kaj znaš. Sploh pri računalništvu za to ne protrebuješ diplome s Harvarda, v svoji sobi/garaži lahko že v srednji šeli postaviš mega projekt, ki bo dosegel velikane iz Silicijeve doline ali drugod. Je pa res, da če ciljaš na zaposlitev za 100, 200k USD in več letno, da utegne biti nekoliko lažje priti iz nekaj 10 km oddaljenega faksa do internshipa in se posledično zaposliti z manj ovirami, kot če moraš najprej sploh vzbuditi dovolj zanimanja zaposlovalca, da te sploh povabi do razgovora in ti zagotovi vizo. Ampak povsem dovolj je, da na neki elitni univerzi v tujini narediš samo zadnjo stopnjo, prav tako lahko na dodiplomskem študiju pri nas pridobiš kakšno štipendijo za druge kul univerze po Evropi (TU München, ...), kjer so ti vrata prav tako na široko odprta. Seveda je precej odvisno tudi od tebe. Če bi v tujini pridno delal, v Sloveniji pa izključno popival in po letu dni pustil faks ... tudi to nekaj šteje.

Ja, hrana v ZDA je še kar zanič. Tudi če kuhaš sam, je težko najti kakovostne sestavine po normalni ceni. Ampak ko enkrat pristaneš na Applu in podobnih, imajo v svojih menzah precej kvalitetno hrano.

Vazelin ::

harmony je izjavil:

Sam je najbrz ze drugacen filing studirati na neki nekem Harvardu kot pa nekje v neki fakulteti v Sloveniji.

Seveda je razlika. Si predstavljaš da imaš v linkedin “diplomant harvarda ali stanforda”? Jaz bi na to ženske po ljubljanskih diskačih lovil, dal bi si tetovirati “naredil harvard”, pustil bi da me delodajalci v sloveniji prosijo če bi delal za njih - samo zato da oni na front page napišejo: pri nas dela diplomant harvarda.

Resno: mislim da me dobrim studentom na UL in povprečnim harvardašem ni v znanju razlike.

MasterTade ::

Na tvojem mestu bi raje šel na izmenjavo

jernejl ::

mojca je izjavil:

Jure Leskovec (redni profesor na Stanfordu) in Andrej Košmrlj (na Princeton-u) sta oba stari dodiplomski študij (kar bi bilo zdaj cca. 2. bolonjska stopnja) končala v Ljubljani (pa nista edina, samo prva dva, ki mi prideta na misel)

Eden tak je tudi Jernej Barbič (diplomiral na FMF), ki je napisal precej obsežen dokument o študiju v ZDA. Sicer je dokument že precej star, se ga pa (vsem zainteresiranim) vseeno splača prebrati.
Kako uspeti pri prijavi na studij na ameriske univerze

A110 je izjavil:

Predvsem je pa razlika v miselnosti studentov.

Se strinjam. Študentje so tam med predavanji bolj aktivni kot pri nas, več sprašujejo (najbrž tudi zato, ker študij plačujejo).
Pri nas je večini bolj pomembno, kdaj bo konec predavanj, da bodo lahko šli jest :)

Moje naslednje vprašanje pa je, ali je res taka razlika med temi univerzami in fakultetami v Sloveniji.

Koliko se bo študent na faksu naučil, je precej bolj odvisno od samega študenta kakor od fakultete.

Unknown_001 ::

jernejl je izjavil:


Se strinjam. Študentje so tam med predavanji bolj aktivni kot pri nas, več sprašujejo (najbrž tudi zato, ker študij plačujejo).
Pri nas je večini bolj pomembno, kdaj bo konec predavanj, da bodo lahko šli jest :)



Jaz sem celo spoznal da postaneš za pol letnika predmet posmeha vkolikor sodeluješ. Če ti med lab vajo nekdo naglas prbije "dj ne sprašuj da gremo prej domov", potem veš, kje smo.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

i33a ::

Študiram na 2. bolonjski stopnji na FRI in se zanimam za izmenjavo v Nemčiji. Katere univerze predlagate? (Rad bi pridobil dodatne reference in se naučil nemščine).
Ker zaradi situacije doma nisem siguren, če bom lahko sploh žel za izmenjavo in ker ste zgoraj omenjali pomembnost networkinga, me zanima kje/kaj priporočate v Sloveniji za navezovanje novih stikov, pridobivanje novih idej?

Smurf ::

Ce ciljas na Ivy league fakse je na njih najlazje priti tako, da se vpises na mednarodno maturo (mislim, da jo pri nas imata 2 gimnaziji) ter gres delati potrebne teste (SAT itd.). Res je, da se da dobiti te fakse tudi po diplomi tukaj, ampak je precej tezje (moral bos imeti neke vrhunske rezultate po katerih bos iztopal, zgolj imeti 10ke na FRIju ne bo dovolj).

GO Brda ::

Se strinjam s predhodniki - je pa dejstvo, da je veliko odvisno od tega, koliko boš samoiniciativen in iskal znanje tudi ob študiju, ne pa samo slepo sledil tistemu kar ti bodo posredovali na fakulteti.

kuall ::

mojca je izjavil:

Jure Leskovec (redni profesor na Stanfordu) in Andrej Košmrlj (na Princeton-u) sta oba stari dodiplomski študij (kar bi bilo zdaj cca. 2. bolonjska stopnja) končala v Ljubljani

Se mu vidi po naglasu, da je šel pozno iz Slovenije, istega ima kot Melania Trump. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Finančna Matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5012119 (9356) neverlucky
»

Študij kognitivne znanosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5821677 (11339) labrys
»

Doktorski študij - vprašanje glede trajanja

Oddelek: Šola
156713 (5684) mojca
»

Varčevanje in visoko šolstvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6813893 (12287) Mr.B
»

Študij fizike v Avstraliji

Oddelek: Šola
365907 (4840) mojca

Več podobnih tem