» »

Celoletne gume

Celoletne gume

««
15 / 15
»
»»

Comandante ::

Ja, saj pozimi se ne trošijo kaj dosti. Tudi jaz sem zimske po 6 letih vrgeel stran z 6mm+ profila, ker so bile nevozne v mokrem. Celoletne se tudi trošijo predvsem poleti. To je pač kompromis, vsaka celoletna bo mehka, ko ima asfalt 40°C.

Tako kot je nekdo zgoraj omenil, celoletne natakneš pred zimo, pa jih lahko imaš dve zimi in dve poletji.

Magic1 ::

Odvisno od vožnje in kilometrov. Jaz sem jih imel 4 leta(cca.35kkm) celoletne pa sem bil toliko len, da nisem menjal spredaj zadaj na sredini. Na koncu septembra so bile sprednje že pod 4mmm, zadnje pa 7mm. Takrat sem jih menjal in zdaj se bom moral spravit po dveh letih prestavit. Še vedno jih bom menjal po štirih letih, vendar bodo boje opravljale svojo funkcijo.
Magic

red_baron ::

Jaz imam Pirelli Cinturato All seassion SF3 sedaj dobrih 6500 km (od15.11.2024) na ID3 in se zelo dobro pelje.
215/55R18:za 125EUR / kos

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: red_baron ()

gruntfürmich ::

Magic1 je izjavil:

Odvisno od vožnje in kilometrov. Jaz sem jih imel 4 leta(cca.35kkm) celoletne pa sem bil toliko len, da nisem menjal spredaj zadaj na sredini. Na koncu septembra so bile sprednje že pod 4mmm, zadnje pa 7mm. Takrat sem jih menjal in zdaj se bom moral spravit po dveh letih prestavit. Še vedno jih bom menjal po štirih letih, vendar bodo boje opravljale svojo funkcijo.

napaka.
zadaj morajo biti gume boljše, ker imaš spredaj motor in sprednje gume po defoltu bolje 'primejo'. zadnje pa morajo biti zato slabše, da ti zadnji del ne odnaša ampak da lepo enakomerno odnaša.

sicer potem eni bluzijo da če se kam zakoplješ, da ne prideš ven... ampak kam se boš zakopal če imaš 99% relacije v službo...

tako da ti samo kupi za zadaj nove, od zadaj pa jih prestavi naprej.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Odvisno od situacije. Ko bremzaš se večina dela opravi na prednjih gumah, če so le te v občutno slabšem stanju, lahko sam potegneš zaključek. Da ne govorimo v primeru dežja in kdaj ti bo avto "zaplaval". Imam raje 6mm spredaj in 6mm zadaj, kot pa 4 proti 7mm.
Magic

starfotr ::

Celoletne je treba kolobarit na nekaj 1000 km. Definitivno pogosteje, kot pa zimske ali letne.

Utk ::

Starifotr has spoken. Sicer popolnoma brez smisla kot ponavadi...

Pretiravat spet ni treba. Če ne voziš, kot dirkač, se menja na 10000km+. Seveda spet je odvisno tudi od gume. Če je tako mehka, da jo pobere po 20kkm, potem je potrebna pogostejša menjava.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Jaz sem obrnil na 25,000. Še 25,000 in grejo v smeti. Res bi rad vedel za EN razlog da jih bi na 5000 recimo.

Starfotr ima čas in mu je to hobi za čez vikend:)).
Magic

Utk je izjavil:

Jaz sem obrnil na 25,000. Še 25,000 in grejo v smeti. Res bi rad vedel za EN razlog da jih bi na 5000 recimo.

In sedaj, če si obrnil na 25k si cel car?
https://www.michelin.si/auto/nasveti/me...

Kje je konkreten razlog?

Tukaj piše 8-10kkm. Iz kje si ti potegnil nekaj 1000km?!?
Magic

Silver ::

"nekaj tisoč" je 2 ali pa 3, ne pa 10 ... :))
Ko avto pelješ na servis ti prešraufajo še kolesa, to se meni zdi dobra praksa za vse, ki letno ne delajo ravno virtuozno število kilometrov.

Celoletne je priporočljivo da se tam pa 5-6k obrača. Ampak kot je videtu v te temi, tega nihče ne dela. Kot tudi nihče redno ne preverja tlaka v pnevmatikah in podobno.

Kje je konkreten razlog?

Da imajo vrtni palčki delo.

starfotr je izjavil:

Celoletne je treba kolobarit na nekaj 1000 km. Definitivno pogosteje, kot pa zimske ali letne.

torej vsak vikend? :))

Magic1 je izjavil:

Zadnjič sem gledal navodila za smuči. Naj bi jih nesel na servis vsakih 10 dni smučanja. Kdo to dela? Razen staregafotra...
Če bi vse to upošteval, doma imam 2 klimi, 2 TČ, 4 kolesa, smuči, prikolico, prtljažnik za kolesa, vhodna vrata, garažna, ostala okna in vrata, strešna okna, streho seveda, žlebove, kupe aparatov, strojev, sigurno vsaj 50 stvari, ki "zahtevajo" letni servis. Tudi če zanemarimo kdo bi to plačal, ti mater, vsak drug dan bi imel serviserja v hiši.
Starifotr je najbrž v penzionu da ima čas se z vsemi temi servisi ukvarjat.

Kot tudi nihče redno ne preverja tlaka v pnevmatikah in podobno.

Jaz sem to preverjal, ker imam itak doma kompresor, ampak po enem letu sem odnehal, ker bi moral kompresor odpeljat na letni servis, in si ga zdaj ne upam več užgat. Verjetno bi eksplodiral al neki. Pa tudi manometru je potekel certifikat, zdaj ne vem več če je še točen, morda se moti za 0,01 bara. Moram ga nujno nest na SIQ.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Sicer bi lahko preverjal na Petrolu, ampak zadnjič sem od prodajalca zahteval certifikat, da imajo manometer umerjen, pa me je poslal nekam.

Comandante ::

starfotr je izjavil:

Zelo odvisno kako voziš. Jaz sem jih obrnil po 10kkm ker takrat pač menjam olje in je avto na dvigalu, pa je razlike v profilu bilo z dosti domišljije morda 0,4-0,5mm, odvisno od meritve. Tudi če bi jih po 20k, ne bi bilo problema.

m0LN4r ::

gruntfürmich je izjavil:

Magic1 je izjavil:

napaka.
zadaj morajo biti gume boljše, ker imaš spredaj motor in sprednje gume po defoltu bolje 'primejo'. zadnje pa morajo biti zato slabše, da ti zadnji del ne odnaša ampak da lepo enakomerno odnaša.

sicer potem eni bluzijo da če se kam zakoplješ, da ne prideš ven... ampak kam se boš zakopal če imaš 99% relacije v službo...

tako da ti samo kupi za zadaj nove, od zadaj pa jih prestavi naprej.

Rit ti odnese, ce rally vozis.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Utk je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Zadnjič sem gledal navodila za smuči. Naj bi jih nesel na servis vsakih 10 dni smučanja. Kdo to dela? Razen staregafotra...
Če bi vse to upošteval, doma imam 2 klimi, 2 TČ, 4 kolesa, smuči, prikolico, prtljažnik za kolesa, vhodna vrata, garažna, ostala okna in vrata, strešna okna, streho seveda, žlebove, kupe aparatov, strojev, sigurno vsaj 50 stvari, ki "zahtevajo" letni servis. Tudi če zanemarimo kdo bi to plačal, ti mater, vsak drug dan bi imel serviserja v hiši.
Starifotr je najbrž v penzionu da ima čas se z vsemi temi servisi ukvarjat.

Kot tudi nihče redno ne preverja tlaka v pnevmatikah in podobno.

Jaz sem to preverjal, ker imam itak doma kompresor, ampak po enem letu sem odnehal, ker bi moral kompresor odpeljat na letni servis, in si ga zdaj ne upam več užgat. Verjetno bi eksplodiral al neki. Pa tudi manometru je potekel certifikat, zdaj ne vem več če je še točen, morda se moti za 0,01 bara. Moram ga nujno nest na SIQ.

Ti si tisti, ki svoj avto/nepremičnino in ostalo nič ne vzdržuje. Ko pa prodajaš pa ceniš kot suho zlato. Ker 1. lastnik in podobno. V resnici je pa vse zjahano do amena. Ampak folija je pa še gor. Kot novo.

Obstajajo razlogi zakaj je treba določene zadeve vzdrževat. In ni vse samo nateg in teorija zarote.

fantje malo resnosti...

Ales ::

starfotr je smrtno resen!

Ti si tisti, ki svoj avto/nepremičnino in ostalo nič ne vzdržuje.

Ni res. Moj avto ne zamudi servisa. Na hiši je pa zamenjano že praktično vse, veliko več kot pri 80% sosedov. Letnih servisov na garažnih vratih pa ne plačujem, res je. Ker to je pa nateg. V bistvu so sami rekli, da ne naredijo nič, samo spustijo jih gor pa dol in gledajo če lepo tečejo. Kot da ni to nekaj kar sam naredim 3x na dan.

Ampak folija je pa še gor. Kot novo.

Niti približno. Jaz tudi v pol leta star avto vržem vrečo cementa brez problema. Kdo je koga kupil? Ko ga prodajam se pa vidi kakšen je. Servisi so, pucaj si ga pa sam.

Obstajajo razlogi zakaj je treba določene zadeve vzdrževat. In ni vse samo nateg in teorija zarote.

Določene ja. Pri določenih je pa nateg.

Ko pa prodajaš pa ceniš kot suho zlato. Ker 1. lastnik in podobno.

Stare avte bolj napol podarim kot prodam, ker ga raje dam takega kot je za 500 evrov ali jurja manj nekomu poznamemu (ker vem da z njimi ni nič narobe), kot da bi se nategoval s starimifotri picajzli za 500 evrov gor al dol, ker imajo neko prasko na plastiki v prtlažniku, ker sem vozil not vsega hudiča.

Zgodovina sprememb…

Starfotr je blokovski tip in ima posledično samo avto, ki ga mora servisirat. Mi v hiši imamo žnj zadev, kjer je priporočen letni servis. Večina je seveda popolnoma nepotrebnih na letni ravni. Škodujejo seveda ne, a kaj ko nemalo stanejo. Ne bom jaz plačaval jurja letno, da mi kup serviserjev pogleda vse naprave. Pa v službo hodimo, ne da čakamo vsak teden kakšnega, da se primaje ob 10h in malo počekira. V hiši si prisiljen bit malo bolj proaktiven in zadeve sam občasno spremljaš. Večino letnih servisov je namenjeno totalnim noobom, ki niti ne dojamejo, ko kaj zelo čudno dela in tako celo kdo opazuje delovanje naprave enkrat na leto.
Prav tako za gume, lahko jih kot debil kolobariš na 2000km, lahko pa jih občasno napumpaš in zraven še pogledaš ali so gume spredaj/zadaj primerljive in nato po potrebi kolobariš. Mogoče jih pa starfotr ne zna napumpat in mu jih napumpajo ob zamenjavi. Za take je res primerna zamenjava na 2000km.
Magic

Zgodovina sprememb…

AvtoR ::

Fantje, tema je o celoletnih gumah in ne kako se vzdržuje naprave!

Da se vrnem na temo. Katere celoletne gume priporočate? Včasih vem da so bile Goodyear 4season zakon. Sem jih imel ene 15 let nazaj cca 2 leti, potem sem prodal auto, tako da ne vem če bi bile OK tudi tretjo in eventuelno četrto sezono, to je pa itak maksimum za take gume.

Tisto kar si imel 15 let nazaj nima danes nobene veze. So napredovale za 5x.

WizzardOfOZ ::

goodyear 4seasons tretje generacije ima trenutno žena na avtu. Na avtu so drugo leto (drugo zimo) in nekje 4 sezone bodo zdržale (2 zimski in 2 letni), kar je nekje med 40 in 50k kilometrov. Tretjo zimo niso več dovolj varne (moje mnenje), zato jih bova letos pred zimo menjala.

Kar se tiče pa rotiranja gum, pa jaz rotiram gume na vsakih 10.000km. Pa ni važno ali so all season ali pa navadne sezonske.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

energetik ::

AvtoR je izjavil:

Fantje, tema je o celoletnih gumah in ne kako se vzdržuje naprave!

Da se vrnem na temo. Katere celoletne gume priporočate? Včasih vem da so bile Goodyear 4season zakon. Sem jih imel ene 15 let nazaj cca 2 leti, potem sem prodal auto, tako da ne vem če bi bile OK tudi tretjo in eventuelno četrto sezono, to je pa itak maksimum za take gume.
Dandanes je en kup odličnih celoletnih, ni tako kot 15 let nazaj, ko so bile to praktično samo Vector4seasons...
vires in numeris

Mi v hiši imamo žnj zadev, kjer je priporočen letni servis. Večina je seveda popolnoma nepotrebnih na letni ravni. Škodujejo seveda ne, a kaj ko nemalo stanejo.

To isto govorijo za dimnikarje. In vsako leto nemalo dimnikov gori.
Prav tako isto govorijo, da je pregled el. inštalacije nepotreben. In vsako leto je požarov zaradi tega relativno veliko.

Saj ti ni treba rotirat pnevmatik, pa po 4 letih t jih tudi ni treba menjat, lahko imaš 12 let stare z 8 mm profila. Je vse po črki zakona. Zate mi ni žal. Žal mi je za vse druge udeležence v prometu, ki bodo doživeli stik s tabo, če slučajno pride do nesreče. Iz malomarnosti.

starfotr je izjavil:

Mi v hiši imamo žnj zadev, kjer je priporočen letni servis. Večina je seveda popolnoma nepotrebnih na letni ravni. Škodujejo seveda ne, a kaj ko nemalo stanejo.

Prav tako isto govorijo, da je pregled el. inštalacije nepotreben. In vsako leto je požarov zaradi tega relativno veliko.

Saj ti ni treba rotirat pnevmatik, pa po 4 letih t jih tudi ni treba menjat, lahko imaš 12 let stare z 8 mm profila. Je vse po črki zakona. Zate mi ni žal. Žal mi je za vse druge udeležence v prometu, ki bodo doživeli stik s tabo, če slučajno pride do nesreče. Iz malomarnosti.

Ti furaš neke ekstreme. Kdo je rekel, da gum ni pametno rotirat? Ti bluziš na 2000km, vsi ostali pravimo 10-20kkm, odvisno od kilometrine, tipa vožnje in gume. Proizvajalec Michelin priporoča na 8-10kkm in oni so vedno bolj konzervativni. Kaj bi zdaj sploh rad povedal, da naj folk rotira vsak mesec? Če si dirkač, boš pogledal tlak in gume seveda večkrat in se takrat odločil, ali je smotrno prej rotirat. Pa dirkači itak nimajo kaj za počet s celoletnimi...
Dimniki gorijo, ker eni klepci res nikoli ne dajo čistit. Glede elktrike je pa žalost, ker se naj bi preverjalo na 16 let, samo nihče ne bo šel dat preverjat stare inštalacije, ker je je 100% neustrezna standardom in je treba vse na novo narest. Jaz imam novo inštalacijo, kaj pa ti?
Magic

Zgodovina sprememb…

Napisal sem da se celoletna rotira na 5-6k. Ostale na 8-10k. Realnost je seveda precej drugačna od priporočil.

Ampak ne gorijo zarad tega, ker so pregled naredili po 13 mesecih namesto 12ih.

Glede elktrike je pa žalost, ker se naj bi preverjalo na 16 let, samo nihče ne bo šel dat preverjat stare inštalacije, ker je je 100% neustrezna standardom in je treba vse na novo narest.

Ja, pameten električar bi v okviru realnosti popravil kar se da, da bi bila inštalacija vsaj taka kot je bila nova, čeprav ne taka kot naj bi bila danes nova. Ampak takih električarjev (več) ni. Vsi bi vse na novo delali. Potem pa zgori, ker to za marsikoga ni realno.

Napisal sem da se celoletna rotira na 5-6k. Ostale na 8-10k. Realnost je seveda precej drugačna od priporočil.

Realnost je taka, da se nihče ne bo zaletel, ker je rotiral na 20 namesto 10. Razbil se bo, ker se vozi z 8 let starimi gumami, ki niso ble nikoli rotirane. Pa še tu ni problem v tem, da niso bile rotirane, ampak v tem, da so pač zanič, in bi ble zanič tudi če jih bi 10x rotiral.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

starfotr je izjavil:

Spet izpostavljaš ekstreme. Veš kako pa je v praksi? Po pol leta sem zaradi firbca odprl na novo zmontirano klimo in pregledal el. priklop. Eden od vodnikov mi je ostal v roki, ko sem ga pocukal iz spojke, pri ostalih so posamezne žičke mehkega vodnika štrlele vse naokrog. Montiral je pooblaščen monter, z računom. In takim kekcom naj dajem delat redni servis? :))
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()
««
15 / 15
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere zimske gume? (strani: 1 2 3 463 64 65 66 )

Oddelek: Na cesti
3268573908 (28963) Ghost7
»

Zimske gume fuc po manj kot 30k (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1679832 (5623) stara mama
»

S katerimi gumami se vozite z avtom pozimi (zimske, celoletne, letne)? (strani: 1 2 )

646195 (4443) Zimonem
»

Katere gume priporočate celoletne ali zimske in letne posebej? (strani: 1 2 )

539669 (7855) ZveeZ
»

Zimske vs. poletne gume (strani: 1 2 3 4 )

16837711 (32608) m0LN4r

Več podobnih tem