» »

Celoletne gume

Celoletne gume

««
14 / 14
»
»»

Ashrack ::

Jaz uporabljam izkljucno celoletne gume. Menjam jih na 2 leti s tem da prvo leto obrnem prvi in zadnji gumi. Moj stil voznje je agresiven in profil pobira kar lepo.
Trenutno imam Continental AllSeason 2, pred tem sem imel pa Michelin CrossClimate 2. Razlog da imam sedaj Continental je malo spremembe in tudi na testu so premagali Michelin, razen v snegu.
....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ashrack ()

m0LN4r ::

Za agresivno poletje oz. vrocinsko obdobje se vseeno splaca kake yokohama ad08 vzet, to je sele agresivno.

Poljaki vozijo celoletne od sept. do maja za jun-aug pa imajo letne, baje pridejo na 5-6 sezon s tole kombinacijo
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

donvito ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Pa da ne boš rekel, da nimam teh gum na avtu:

https://ibb.co/682BC7v

Zgodovina sprememb…

• spremenil: donvito ()

vinkop ::

vinkop je izjavil:

jaz sem nabavil continental allseasoncontact 2, pa da vidimo kako se bo obneslo. do sedaj sem vedno vozil z zimskimi ali letnimi, letos pa sem se odločil za vmesni model.

danes namontiral te gume, sedaj pa da vidimo kako bo šlo v različnih vremenskih razmerah.

Webmojster ::

Ima kdo izkušnje s Kumho Solus 4S ?

link_up ::

ma ja, naj grejo nekam s temi celoletnimi...saj sploh zaloge ni, ce hoces goodyear vector...
In and Out

pe3c ::

Jaz sem vzel Dunlop All season 2. Za enkrat dobro za to kar potrebujem.

D3m ::

Dobil CC2, ker mi je eno gumo napihnilo v bočnico in sem bil primoran menjati.

Kar so imeli na zalogi so bile samo CC2.
|HP EliteBook|R5 6650U|

bm1973 ::

Jaz imam Michelin Active Climate.

Zadovoljen...

Comandante ::

Kratek update za Michelin Crossclimate 2, po 8 mesecih in prevoženih 17kkm.

-Generalno zelo dobra guma. Mehka, tiha, dober občutek pri krmiljenju. Precej očitno je, da ni performance guma, narejena je za udobje in normalno vožnjo.
-Pokurjenih 1,0-1,2mm profila. Ker je že v začetku imela ~6,5mm, voziti pa jo nameravam do 4,0mm, se nakazuje življenska doba okoli 40kkm. Vozim jo 0,2 bar nad priporočenim tlakom, ker se tam najlepše obnaša.
-Odlična v dežju, boljša kot vse letne, ki sem jih imel do sedaj. Kolesnice na avtocesti v nalivu požira kot za šalo. Skoraj nemogoče izzvati akvaplaning.
-V snegu je ok, marginalno slabša od premium zimske gume, ampak zelo solidna.
-Na ledu (poledica) je še najbolj razočarala, tukaj je precej slabša od premium zimske gume. Se zvlečem ven, ker imam AWD, ampak ni to to.
-Pri temperaturah nad 35°C postane precej mehka. Če bi ga žgal po avtocesti kaj več kot 130-140km/h, si predstavljam, da bi jo hitro pobralo.
-Guma na veliko pobira kamenje po cesti. Ni optimalno za tiste, ki se vozijo za menoj.

Pod črto, pri zimah kot jih imamo, zelo zadovoljen. Za tistih par tripov na smučanje v Alpe več kot dovolj dobra. Bi pa vsekakor bil pripravljen preizkusiti tudi kaj od konkurence, predvsem če ima kaj več začetnega profila, za daljšo življensko dobo. TCO teh gum je namreč precej višji, kot bi bil pri ločenih letnih in zimskih. Mi je pa vredno zaradi fleksibilnosti.

Zgodovina sprememb…

boro10 ::

Webmojster je izjavil:

Ima kdo izkušnje s Kumho Solus 4S ?

Nabavil pred tremi meseci, zaenkrat ok, na snegu pa nisem imel kakšne resne možnosti preizkusit razen na zasneženem parkingu na pokljuki. Brez težav sem speljal, zaviral...
Pozdrav

Comandante je izjavil:

TCO teh gum je namreč precej višji, kot bi bil pri ločenih letnih in zimskih. Mi je pa vredno zaradi fleksibilnosti.

Kako to misliš?

Saj niso te gume take drage...

energetik ::

bm1973 je izjavil:

Comandante je izjavil:

TCO teh gum je namreč precej višji, kot bi bil pri ločenih letnih in zimskih. Mi je pa vredno zaradi fleksibilnosti.

Kako to misliš?
To tudi mene čudi, kako je lahko TCO večji od 2 ločenih kompletov z upoštevanjem vseh dodatnih stroškov menjave in/ali dodatnih feltn, ventilčkov.
vires in numeris

Glede na to, da ena dobra guma stane tam 80 EUR, ta Michellin pa en drobiž čez 100, mislim, da TCO ne drži.

Poleg tega si skoraj bolj varen s celoletno gumo, saj jo prej menjaš, in ne čakaš 5,6 let, ali celo več, da jo zamenjaš. Guma po toliko letih pač takrat ni več to, kljub dovolj profila.

energetik je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Comandante je izjavil:

Kako to misliš?
To tudi mene čudi, kako je lahko TCO večji od 2 ločenih kompletov z upoštevanjem vseh dodatnih stroškov menjave in/ali dodatnih feltn, ventilčkov.

Ločene letne in zimske so mi držale precej dlje časa, preko 60kkm. Bile so tudi cenejše od celoletnih. Te bodo šle po 40kkm, ker imajo samo ~2,5mm uporabnega profila, medtem ko imajo zimske/letne gume cca. 8-9mm profila.

Tista premontaža 2x letno je bila poceni, ker sem imel dvojne felge. Včasih sem celo sam zamenjal, če nisem uspel priti do vulkanizerja.

Ok, good point, če vračunam amortizacijo felg, kakšnega jurija, najbrž vseeno ni ceneje, mora biti tu tu.

Kakorkoli, pri vseh stroških avta malenkost v vsakem primeru. Je pa fleksibilnost res super, lahko samo priporočam.

bm1973 je izjavil:

Glede na to, da ena dobra guma stane tam 80 EUR, ta Michellin pa en drobiž čez 100, mislim, da TCO ne drži.

Poleg tega si skoraj bolj varen s celoletno gumo, saj jo prej menjaš, in ne čakaš 5,6 let, ali celo več, da jo zamenjaš. Guma po toliko letih pač takrat ni več to, kljub dovolj profila.

Jaz sem dal za 4 komade 700€, letne/zimske pa so bile ponavadi okoli 500-600€.

Zgodovina sprememb…

Kje si jih nabavil po 700 EUR, sem dal jeseni nekaj čez 400...

Comandante je izjavil:

Ločene letne in zimske so mi držale precej dlje časa, preko 60kkm. Bile so tudi cenejše od celoletnih. Te bodo šle po 40kkm, ker imajo samo ~2,5mm uporabnega profila, medtem ko imajo zimske/letne gume cca. 8-9mm profila.

Tista premontaža 2x letno je bila poceni, ker sem imel dvojne felge. Včasih sem celo sam zamenjal, če nisem uspel priti do vulkanizerja.

Ok, good point, če vračunam amortizacijo felg, kakšnega jurija, najbrž vseeno ni ceneje, mora biti tu tu.

Kakorkoli, pri vseh stroških avta malenkost v vsakem primeru. Je pa fleksibilnost res super, lahko samo priporočam.

bm1973 je izjavil:

Jaz sem dal za 4 komade 700EUR, letne/zimske pa so bile ponavadi okoli 500-600EUR.
Očitno imaš ti neko specifiko s to ogromno obrabo. Preizkusi še kakšne druge in/ali lepše vozi.
Jaz sem sedaj na Eskimo HP2 4. zimo, prevoženih nekih 32Mm z njimi - od 9mm profila sem ga znucal 0,5mm. Letne s podobno kilometrino sem v 3. poletjih znucal za 1mm. Oboje bom očitno vrgel stran s 6mm+ profila zaradi starosti. Že na začetku sem naredil napako, ker sem skeširal dodatni komplet feltn/ventilčkov, namesto da bi že takoj nabavil celoletne in nove tovarniške letne prodal.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

˙janezvalva ::

jaz imam celoletne hankook kinergy 4s^2. so super, dober oprijem, nizka poraba. razen nekaj me moti: so izredno hrupne.

Zgodovina sprememb…

wcpapir ::

Rabim gume 235 70 16, ki bi bile street legal za cesto a čimboljše za blato ter brezpotja. Avto se pelje max 90km/h.

Ima kdo kakšno priporočilo ?? Hrup in poraba nimata nobenega pomena pri izbiri, najbolj pomembno je da se ne kamnih in skalah ne predre prehitro.

al1976 ::

Kaj takega?:
https://www.matsport.si/prodajni-progra...

Smo pri atmosfercih poslušal mal reklame za General Tyres... se nek povzetek:
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Genera...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: al1976 ()

stara mama ::

Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

michelin ima kao najmanj obrabe; kolikor je razvidno pri testih...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

stara mama ::

Če se za obrabo sekiraš pri teh gumah, z njimi nimaš kaj počet in boljše da voziš SUVja po asfaltirani avtocesti, kjer jih v bistvu največ najdeš.
(Če ne gremo v ekstremno mehke zmesi kot je recimo Metzeler Six-days soft v moto sferah)
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

2f4u ::

˙janezvalva je izjavil:

jaz imam celoletne hankook kinergy 4s^2. so super, dober oprijem, nizka poraba. razen nekaj me moti: so izredno hrupne.

Oj. Tudi sam imam to gumo.
++ zanjo. Prevozil nekje 3000km od novembra.
- enkrat, na gladki cesti, zapeljal sem iz javne garaze KOMAJ SEM USTAVIL za avtom spredaj. Iz 70 na nulo. Cesta zlizana. ABS delal na polno; men pa pritisk na 180.
Ne vem pa al so bile gume al kakšna emulzija.
...
Od takrat mal večja varnostna.

Iz javne garaže si pripeljal 70? :D

Sicer pa ja, to ni bila krivda gume, ampak ceste. Nekatere ceste so tako zlizane, da so na mokrem dobesedno kot led. Verjetno vsak ve, kako je v BTC in na Rudniku...
Zadnjič sem za štos izklopil traction control v BTCju pred Decathlonom, rahlo je rosilo. Dejansko sem komaj speljal, gume pa so se v prazno vrtele še ko sem šel 50km/h. Tisto ni vredno naziva asfalt.
vires in numeris

wcpapir ::

bm1973 je izjavil:

Kje si jih nabavil po 700 EUR, sem dal jeseni nekaj čez 400...

Ja, različne dimenzije različno stanejo. 700 je bil best buy, še zdaj so isto.

gruntfürmich je izjavil:

michelin ima kao najmanj obrabe; kolikor je razvidno pri testih...

Čisto možno je, da obraba ni linearna. V bistvu je celo zelo verjetno, ker je guma vedno trša.

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::

Comandante je izjavil:

Bi pa vsekakor bil pripravljen preizkusiti tudi kaj od konkurence, predvsem če ima kaj več začetnega profila, za daljšo življensko dobo.

Lahko sprobaš Goodyear vector 4 seasons gen 3, ampak prav daljše življenjske dobe ne boš dobil. Na ženinem avtu menjava na 2 leti (nekje 50k naredi v dveh letih)

wcpapir je izjavil:

Rabim gume 235 70 16, ki bi bile street legal za cesto a čimboljše za blato ter brezpotja. Avto se pelje max 90km/h.

Ima kdo kakšno priporočilo ?? Hrup in poraba nimata nobenega pomena pri izbiri, najbolj pomembno je da se ne kamnih in skalah ne predre prehitro.

Malatesta kodiak. To kar je dal stara mama je prva za lažje avte, druga pa zastarel profil. Kodiak se veliko boljše obnese in je street legal.
Cena je 112€ na komad
https://www.gume-malatesta.si/terenske-...

Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

2f4u je izjavil:

˙janezvalva je izjavil:

Oj. Tudi sam imam to gumo.
++ zanjo. Prevozil nekje 3000km od novembra.
- enkrat, na gladki cesti, zapeljal sem iz javne garaze KOMAJ SEM USTAVIL za avtom spredaj. Iz 70 na nulo. Cesta zlizana. ABS delal na polno; men pa pritisk na 180.
Ne vem pa al so bile gume al kakšna emulzija.
...
Od takrat mal večja varnostna.

Zlizana cesta in je čisto vseeno ali imaš celoletne ali letne. Oboje bi letel.

Dober primer je GARAŽNA supernova Rudnik. Nova garaža pa vse leti, ker je gladek beton.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

hazlhof ::

Je legalno imeti en par zimskih in en par celoletnih gum na avtu?

starfotr ::

Vsekakor je priporočljivo imeti vse 4 gume enake.

Sicer pa beri 46. člen.
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=PRA...

WizzardOfOZ ::

Ker imajo zimske in celoletne enako oznako (3MP in napis M+S) imaš lahko en par zimskih in en par celoletnih.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

brett ::

Kaj menite (morda kdo iz osebnih izkušenj) o Pirellijevi celoletni pnevmatiki Cinturato all season SF2? PO testih sodeč ni švoh...
Na leto se naredi cca 10-11k km.

Imaš že novo SF3, ki je še boljša.
|HP EliteBook|R5 6650U|

brett ::

D3m je izjavil:

Imaš že novo SF3, ki je še boljša.

Pardon! SF3 sem imel v mislih. SF2 so imeli lani AMZSjevci na testu. Sedaj je aktualen SF3. Dimenzija gum je 215/60/16. Je torej ok guma?

Je ok.
|HP EliteBook|R5 6650U|
««
14 / 14
»
»»