» »

Goljufanje, prirejanje rezultatov na delovnem mestu

Goljufanje, prirejanje rezultatov na delovnem mestu

jaztud ::

Pozdravljeni, zelo bi mi prav prišlo kakšno mnenje in vaš pogled na situacijo pri nas v službi.
Gre za storitveno dejavnost, zelo majhen kolektiv, kjer je merjenje rezultatov (učinkovitosti posameznika) in primerjava le-teh lahko težavna, saj so naloge različne in vsaka zahteva različno porabljenega časa (od par sekund pa do pol ure ali več). Kljub temu je s strani vodstva pričakovano doseženo ŠTEVILO opravljenih nalog vsak dan - a le ene vrste izmed mnogih, zaključene seveda morajo biti vse, tudi ostale. Te ostale pa so tiste, ki vzamejo precej več časa, se vsak dan spreminjajo, navadno v začetku tedna jih je precej več, proti koncu tedna pa vedno manj, rešene morajo biti sproti. Tiste naloge, ki pa "štejejo" kot norma, so zgolj tiste, katere se rešuje preostanek časa poleg tekočih prispelih nalog in tiste se pač rešuje "od kraja", niso omejene na določen dan ipd.
Sedaj pa k problemu: Pri večini nalog se to, da je naloga uspešno zaključena, upošteva le po tem, kar vsak zaposleni ob zaključku vpiše v program. Opažam pa, da so vsi do sedaj zaposleni (mnogih več ni) na tem delovnem mestu brez izjeme rezultate prirejali oz.nalogo zaključili, čeprav je v resnici niso zares opravili. Enostavno so si izmislili celoten zaključek. V nekaterih primerih je to težko preverljivo oz. podjetje enostavno te kontrole nima. Zaposleni so s tem pridobili čas oz. v krajšem času "opravili več nalog", katere so bile dnevno zahtevane in z lahkoto izpolnjevali normo. Če na primer nalogo opraviš, ti vzame 10-15min, če le zaključiš pa manj kot minuto.
Šef očitno o vsem tem nima pojma. Jaz budalo pa se držim pravil in navodil. In norme, določene glede na pretekle prirejene rezultate večino dni ne dosegam. Delam pa pridno cel dan, ne zabušavam in se zares trudim po najboljših močeh.
Pred kratkim pa se je pričakovano pričel vedno večji pritisk name glede števila opravljenih tiste ene vrste nalog in enostavno ne vem, kako reagirati, da hkrati zaščitim sebe in upravičim svoje korektno delo ter hkati ne "potunkam" ostalih zaposlenih.
Če izpostavim problem, da je zaključevanje nalog že več let prirejeno v namen doseganja norme, potunkam svoj celotni kolektiv.
Če sem tiho in delam dalje kot do sedaj, sem v očeh vodje najbolj neučinkovita oseba v kolektivu in je to le v mojo škodo.
Če pričnem še jaz z goljufanjem, česar tako in tako nočem, lahko nekega dne odkrijejo mojo prevaro, kar se mi enostavno ne zdi smiselno.
Kaj bi storili vi? Seveda sem zadnji novo zaposleni v firmi.... preskusna doba pa je že za mano.

tony1 ::

Take fore z zajebavanjem zaposlenih na šalterjih se gredo zadnja leta v NLB.

In dam lahko le en nasvet: gosp. situacija še ni tako zelo v buli, šparaj živce in si najdi drug šiht.

Moje mnenje je zelo enostavno: če bi bilo vodstvo pametno se:
a) ne bi šlo tega mikromenedžmenta
b) bi ga zastavilo pametno.

Ker so ga zastavili nepametno, to lahko pomeni le, da niso posebni biseri. Za takšne pa itak nočeš delati :-).

kuall ::

Tudi zato je dobro delat v firmi, kjer nisi nizkokvalificirani delavec ampak je bolje delat v firmi, kjer so tudi ostali delavci izobraženi. posledice so pa takele: če delaš med nizkokvalificiranimi delavci bo vodstvo pripravljeno, da bodo ti nizkokvalificirani delavci goljufali kolikor se le da, ne izpolnjevali svojih nalog, pač kar počnejo neumni ljudje, da zajebavajo en druzga, ali pa zato, ker jim je delo dolgočasno in se jim upira in potem mora vodstvo nadzirat take delavce in jih terat in ti padeš med njih in terajo še tebe. če pa delaš med višje izobraženim kadrom te pustijo pri miru, ker vedo, da boš sam poskrbel za to, da bodo rezultati, da te ni treba terat kot bika. te bodo raje hvalil.

MadMicka ::

Zadeva je preprosta, pač delaš tiste naloge, ki štejejo, dokler ni norme. Potem pa, če ostane kaj časa, še ostalo. Ko boš pa ti vodja, si boš pa lahko izmislil boljši sistem.

cronos1234 ::

V podjetju kjer se gredo tovrstni mikromanagement NE želiš delati ker sta samo dve opciji:

- ali moraš ti goljufat in prirejat rezultate da je vodstvo srečno in nisi zadnji po učinkovitosti (kot si opazil - če tega ne počneš se to že dogaja)
- ali pa moraš razkrinkati preostale, kar bo vodilo samo v še večjo stopnjo mikromanagementa (vodstvo bo še pojačalo mikromanagement ker mislijo da bodo s tem dosegli večjo učinkovitost - v resnici je skoraj vedno obratno) in sovražno okolje (ne boš ravno najbolj priljubljen med sodelavci).

Torej, če tvoj moralo-meter zdrži da prirejaš rezultate in delaš isto kot ostali, ostani tu in delaj kot ostali. Sicer menjaj slžbo.

Omenjeno zgoraj ne velja za proizvodna podetja kjer je enostavno meriti učinkovitost s številom izdelkov/uro ipd.

Utk ::

Pred kratkim pa se je pričakovano pričel vedno večji pritisk name glede števila opravljenih tiste ene vrste nalog in enostavno ne vem, kako reagirati, da hkrati zaščitim sebe in upravičim svoje korektno delo ter hkati ne "potunkam" ostalih zaposlenih.

Reci, da če je stvar samo v tem koliko nalog je na koncu vpisanih kot zaključenih, da jih tudi ti zlahka tolk vpišeš kot zaključene, pa še 20% več za povrh. Če niso totalni idioti jim od tu dalje ne rabiš več nič razlagat in nikogar tunkat.

Dtrader ::

Ker na srečo veš, kaj je prav in kaj ne, se ne daj zamanipulirat.
Vprašaj tistega, ki ti teži glede rezultatov, če pozna/preverja učinkovitost svojih zaposlenih. Pa ne tako, da samo pogleda v excel... Verjemi, pravica in poštenost vedno zmagata.
Bolje da nimaš, ko gre gor, kot da imaš, pa gre dol :)

MIHAc27 ::

Ja, ampak laž je na odličnem drugem mestu.

Nov si, ali se boš prilagodil ostalim ali pa odšel stran. Druge opcije ni. Tožibab noben ne mara.

Likalnik ::

Najdi si drugo službo...ker dolgoročno tako ne gre.....ko se boš pa poslavljal...pa vodstvu povej kako se pri njih prireja rezultate...in naj se ti lepo zahvalijo za iskrenost...s kakšnim dodatnim €.

shadeX ::

ko se boš pa poslavljal...pa vodstvu povej kako se pri njih prireja rezultate..


To ni dobra ideja, ker od tega ne bo imel nič le potencialne "sovražnike". Nikoli ne veš kdaj se s kakšnim bivšim sodelavcem srečata na drugem delovnem mestu.

Če se že greš "špeckahlo", povej to v anonimnem pismu. Ampak ker si nov, te bodo tako ali tako sumili. V glavnem si v zelo zajebani situaciji. Ravnanje sodelavcev je daleč od moralnega, ampak jaz sem se nekaj naučil v življenju: Mind your own business.

Če veš da tako ne bo šlo, zapusti firmo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

cleanac ::

Kakšne naloge so potem to kjer si lahko izmisliš zaključek in kakšen je njihov namen?
Povej nadrejenim naj so pri reševanju nalog zraven tebe in ti potem povedo kako lahko izboljšaš postopek, morda se jim bo celo posvetilo, da nekaj ni v redu.
Lahko eno nalogo dajo rešiti večim zaposlenim in ko se rezultati ne bodo ujemali, bodo takrat posumili.
Je pa tako, kot so že prej napisali. V takšnem podjetju ne želiš delati in si raje poišči drugo službo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako vidite, ce kdo napreduje mimo vas

Oddelek: Loža
414758 (3175) KraitPay
»

Kako nekoga odpustiti brez slabe vesti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7417552 (13904) joze67
»

Kako izbrati koga odpustiti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16838147 (30952) Invictus
»

Vpis ocene (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18239531 (34920) gimnazija123
»

Kaj naj Slovenija najprej pridobi iz EU - managerje ali ostale zaposlene (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
603728 (3160) BigWhale

Več podobnih tem