» »

Biodiesel

Biodiesel

1
2
»

hruske ::

Nasrkal gor al pa dol, to je treba narest, ker se bomo čez dvejst let vozil po pečici z gnojem.
Tako je.

Ne moremo si privoščit, da si stvari lastimo, ker moramo vzgojit zavest človeštva. Or else...

Drugače pa mislim, da je bilo to bolj v smislu ne rabite strupene kokakole, če imate zdravo vodo. Ekološko gledano.

||_^_|| ::

mk-klavz: Se pravi bi blo treba tut hude računalnike FUL obdavčit ker večina folka jih itak rabi samo za word in internet. Igrce so pa preseravanje.

hruske ::

ja.

||_^_|| ::

dobr da nisi ti taglavn:D

Thomas ::

Bistveno je, da ljudje SAMI odločajo, kaj je potrebni in kaj je nepotrebni luxuz. Sem zelo proti, da bi v imenu neke "splošne racionalnosti" država odločala, da so naprimer avtomobili s turbo laderjem "nepotreben luxuz". Ker nam potem razen enega gulaga z dvema obrokoma kuhane pšenice, morda kmalu ne bo treba ničesar.


Svoboda ljudi, da se magari preseravajo, je bistveno bolj pomembna, kot mirno spanje Zelenih, da neka muhica na Krasu pa ne bo izumrla. Ker bomo vsi v gulagu v Štorah, kjer je bila včasih železarna.


Res karikiram, ampak samo za plastičnost slike.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hruske ::

Sj nimam nč proti igrcam, tako je pač moje mnenje, ker jih sam pač ne igram.

Thomas... seveda je bolj pomembno preseravanje, poglej Busha... Ampak to ni dobro za celoten svet. Preseravanje pritegne muhice na krasu na drek, ko pa si enkrat v dreku, ga pa lahko samo še mešaš.

Rad bi samo povedal, da mora človeštvo vzgojit eno skupno zavest, da si ničesar ne lastimo, ampak imamo samo na izposoji, ali bomo "naprej posodili" zanamcem ali pa se bomo zakopali v drek.

Thomas ::

Mislim nasprotno! Vse je naše, nikomur nismo nič dolžni puščat, samo med sabo se moramo zment. Tudi tu se ni kaj meniti, absolutni egalitarizem resourceov od nekega trenutka naprej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Mislim nasprotno! Vse je naše, nikomur nismo nič dolžni puščat, samo med sabo se moramo zment. Tudi tu se ni kaj meniti, absolutni egalitarizem resourceov od nekega trenutka naprej.

podpišem!

to "pustimo neokrnjeno naravo za zanamce, bla bla bla" je itak en bulšit. res ni treba narave zjebat, ampak "okrnjeno" pomeni "spremenjeno". spremenjena pa je lahko tudi na boljše. mogoče "boljše" samo z vidika človeštva, ampak to je tudi edino pomembno.8-)

glede luksuza: če mam dovolj denarja, da si kupim reaktivni avion in letam okoli čisto za lastno veselje (tako za kratek čas, ne da bi moral), je to moja stvar. če mi kdo reče "to je neupravičeno razkošje" bi mu odgovoril "ja pa kdo si ti, da boš meni sral po glavi, kaj naj delam s SVOJIM denarjem?";(
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

hruske ::

Denar je samo nadomestilo namesto blagovne menjave. Ko pride kriza ljudje takoj pozabijo na denar, ker gre samo še za preživetje. In to se bo (očitno:\ ) zgodilo...

Surovine SO omejene, pa obračajte kakor hočete.

Thomas ::

Jute bo zmanjkalo - al kakšne druge surovine. Katere pa še?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> to "pustimo neokrnjeno naravo za zanamce, bla bla bla" je itak en bulšit. res ni treba narave
> zjebat, ampak "okrnjeno" pomeni "spremenjeno". spremenjena pa je lahko tudi na boljše. mogoče
> "boljše" samo z vidika človeštva, ampak to je tudi edino pomembno.

Hm, ne v bistvu je bull to kar si ti povedal. Se ti dejansko zdi, da je popolnoma vseeno kaj pocnemo s planetom in kje bodo ziveli zanamci? Konec koncev bodo 'zanamci' tudi tvoji otroci (ce jih bos imel) in njihovi otroci...

Boljse z vidika clovestva je to, da si ne pljuvas v lastno skledo. Kar se precejkrat dandanes dogaja. Ne tolikokrat kot nekateri mislijo ampak, precejkrat. :) Ni pa nujno, da je to kar trenutno zgleda boljse z vidika clovestva, tudi v resnici boljse.

Ampak tako razmisljanje 'boli me dick za tiste za nami' je pa precej primitivno... :)

username ::

BigWhale, nasedel si na obali :D

napisal si nekaj fraz, ki nimajo zveze z mojim postom ozirome tudi z ničimer drugim ne.
sploh nisem rekel, da me "boli dick za zanamce". nasprotno.

še enkrat povem zate in tebi podobne:

rekel sem, da ni treba zjebat okolja, kjer ljudje želijo živeti in uživati (v mislih sem imel spremembe, ki otežijo/zagrenijo življenje ljudem). določene spremembe človek morda res povzroča, niso pa vedno nujno slabe - če izboljšajo pogoje za ljudi, so dobre.

hipotetični PRIMER:
Sahara je "neokrnjena narava". a jo gremo ozelenit ("uničit")? hej, potem ne bi bila več "neokrnjena"! obstaja pa par milijonov Afričanov, ki jim dol visi za "neokrnjenost" puščave in bi rajši videli zelenje, pa da bi imeli kaj jesti.
;(
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Ravno malikovanje "Matere Narave" je kult smrti, ki še najbolj ogroža preživetje človeštva. V imenu nekih žužkov, ptičev, kač ter neke posebne morske solate naj bi se odrekli našemu tehnološkemu in vsakršnemu napredku?

Naravo je treba dat na natezalnico in jo toliko časa secirat, da nam izda vse skrivnosti. Da jo bomo lahko zanesljivo zasužnjili, da služi nam in našim kapricam do konca dni.

To je bistvo Transhumanizma. Če so sloni v Kongu in gorile v Ruandi sentientni, jih vzamemo s sabo, ostale atome pa vse pametno porabimo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hypno ::

Po uploadu bom mel pa boljši avto kot vsi vi zdej :D
Great are mysteries of the mind ...

BigWhale ::

> rekel sem, da ni treba zjebat okolja, kjer ljudje želijo živeti in
> uživati

Rekel si tisto kar si napisal, ce si pa kako drugace mislil je pa tvoj problem :)

Tako kot jaz ne zagovarjam 'varovanja' narave v smislu, pustimo vse, da podivja in se razdivja, kakoampak v smislu 'dajmo pazit, da bo se kdo drug imel kaj od tega'. :)

Hm, off topic...

username ::

BigWhale, napisal sem, kar sem mislil. je pa med nama očitno razlika v uporabljenih izrazih.

zame "zjebano okolje" pomeni, da je zrak smrdljiv in zadušljiv, da okoli ležijo odpadki, tečejo strupene reke itd ter da to vse skupaj škodi zdravju ljudi...

če pa npr. izsušiš neko močvirje, da se da tam lepo živeti in ni več vseh tistih jebenih komarjev (pa po možnosti še kakšnih podgan, strupenih kač in aligatorjev), je to zate najbrž zločin nad naravo, zame pa učinkovita raba prostora v službi človeške civilizacije. slednja je po mojem upravičena do vsega, kar ji na dolgi rok omogoča preživetje in razvoj.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

> je to zate najbrž zločin nad naravo

Ma, ne, ne, ne, ne.
Ma preberi prejsnji post :P
Dost Mam! :P

Beri med vrsticami...
;)

ABX ::

Glede na to da Biodiesel postaja vedno bolj popularen, lahko kdo najde cene tega goriva v Austriji. Če se le da brez trošarine in DDV-ja.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

gzibret ::

Se strinjam tako s Thomasom in Usernamom in tudi z zagovorniki narave. Naj pojasnim:

Če se nekdo zelo rad fura z reaktivnim avionom in si to lahko privošči, zakaj bi mu omejevali to pravico. Če nekdo rad živi v 1000 kvadratov veliki vili in si to lahko privošči, naj. Če bi nekdo rad imel 100 ferrarijev in si jih lahko privošči, naj. Če bi kdo rad asfaltiral SVOJ travnik, kjer živijo redke žabe, in to ni v neskladju s prostorskimi plani, naj. Ne smemo omejevat svoboščin na noben način. Ker če lahko to naredimo enkrat, lahko tudi drugič in na koncu rata praksa (in res končamo vsi v gulagu z 800 kalorijami na dan). Varstvo okolja NE sme biti vzrok za omejevanje pravic, pa žabe gor ali dol.

Po drugi strani, če dela vsak kar se mu zahoče, nastane kaos. Kar hitro bi postrelili vse medvede, asfaltirali in zabetonirali vse doline, zasvinjali zrak in vodo do amena.... Zato mora država z ekonomskimi inštrumenti takšna dejanja preprečit. Vendar ekonomski inštrumenti niso v stilu - TEGA NE SMEŠ, ampak v stilu - TO LAHKO, SAMO TE BO DRAGO STALO. Kapital na žalost ne pozna t.i. eksternih stroškov, zato jih mora narediti država. Eksterni stroški so npr. ko neka tovarna uniči vse ribe v reki, se to na računu tovarne ne pozna, pozna pa se na računu ribiških družin, na turističnem računu, v zdravstveni blagajni, ker ljudje bolj pogosto obolijo za kakšno boleznijo itd...
Vse je za neki dobr!

Mati ::

Jaz tankam bio-diesel na črno v Mariboru. Za liter plačam 120 Sit. Vozim Audi A-4 Avant 1.9 TDi. Vozne lastnosti so odlične.

Problem je edino, da tip nima vedno dovolj bio dizla na zalogi. Glede oljne repice je pa takole, da jo lahko žanješ vsaka 2 meseca, zato ne vem zakaj bi Thomas imel raje paradajz, ki ga žanješ samo julija, ali pa avgusta če imaš zelo pozno sorto :|

flipflop ::

Kaj pa če te ustavijo cariniki, lahko kaj komplicirajo če najdejo biodiesel v tanku?

Mati ::

Kaj ti pa lahko recimo reče, če tankaš na uradni bio-dizel pumpi? Saj on nima pojma če sem tankal original na pumpi ali pa pri Jožetu v kleti...

ABX ::

Samo da ni kurilno olje pa je vesel.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Mati ::

Tako kot si rekel...;)

Vikking ::

Mati: Kaj če ti na avtu crkne zaradi biodiesla: črpalka, šobe, potrebno čiščenje tanka, ki se ponavadi konča z zamenjavo le-tega... to stane od 500k SIT navzgor. Ti prodajalec na črno da kakšno garancijo da je njegov biodiesel ustrezen, da zadošča standardom? Da pokrije stroške če se ugotovi da je njegovo gorivo krivo za nenadno smrt črpalke?

Lepo je dokler kaj ne crkne. V novejše "šajtrge" si ne bi upal tankat ničesar na črno. So preveč občutljive, servisi in deli še posebno dotični Boschevi deli pa segajo po stroških v nebo.

perci ::

Tudi jst imam podobne pomisleke kot Vikking. Nedolgo nazaj je Petrol na dolenjskem prodajal škart biodizel in je par avtov šlo rakom žvižgat. Zdej Petrol bo (je) te stroške jasno povrnil, lokalni domači biodizlar na crno pa najbrz ne garantira kakovosti goriva.

Mati ::

Te pomisleke sem imel tudi jaz, vendar sem se vseeno odločil sprobati to bio gorivo. Sedaj tankam zadevo že dobri 2 leti in moram rečt, da vozilo dela brezhibno. Tudi serviser, ki rihta moj avto pravi, da so filtri vredu in podobno. Baje je bio-dizel celo boljši od navadnega, saj naj bi precej bolje mazal motor.

Je pa res, da ima to moj frend in verjetno bi on bil prvi, ki bi mi odsvetoval tankanje le tega v 2 leti star avto. Človek ima kar nekaj strank in pri nobenem še ni bilo težav v dveh letih.

BTW: Sedaj čaka na dovoljenja, da odpre privat pumpo. To bo posel :)) !

Thomas ::

Kaj je (trenutna) rešitev?

Zmanjšanje trošarin POD nivo, ki ga predpisuje teta EU.

Link.

Trošarina bi bila lahko 0 SIT na liter, pa bi imeli bencin po 180.

Sej imajo DDV.

Upam, da se bo Janša na Vzhodu Evrope česa naučil.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ABX ::

Thomas, kaj pa če je že cena nafte višja od cene biodiesela (govorim o ceni brez trošarin in DDV) ?

Ker sumim da smo prišli na preobrat cen.

To so cene na www.petrol.si za Neosvinčen motorni bencin 95 oktanski:
Velja od - Prodajna cena brez dajatev - Trošarina - DDV - Maloprodajna cena
13.09.2005 - 125,468 - 86,199 - 42,333 - 254,000


Preden začnete pisat neumnosti kot "Kaj če motor zariba" in podobne, priporočam
Biodiesel @ Wikipedia
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Thomas ::

Kar sem reku, sem reku.

Prou žalostno je gledati Janeza Janšo, kako rešpektira bruseljsko birokracijo. Če bi bil jaz na njegovem mestu (kar sicer nikakor ni možno), bi se že danes pojavil na poptv z objavo o skorajšnji ukinitvi trošarin za bencin.

To imajo tako v Rusiji kot v Ameriki, in ni nobena kunšt. Gospodarska rast lahko več kot nadomesti izpad tega finančnega vira, saj imamo DDV. Če ga že imamo, naj od njega živi država, razne zelene bluze o ekoloških davkih (grejo na konto zajčkov v detelji?) pa naj prepusti Joški Fišerju in podobnim zmenetom. Če ni eden od njih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mati ::

Proizvodna cena 1 litra bio-dizla je okoli 35 Sit ali manj, če se proizvaja v večjih kotlih!

Toliko za info.

perci ::

ABX: Noben ni pisal, da ti lahko mašina ribne. Lahko pa pride do drugih okvar, tako kot je prišlo na večih avtomobilih, ki so tankali biodizel na dolenjskih Petrolovih pumpah - baje neki problemi z mikroorganizmi.

flipflop ::

Mati, preberi zasebno sporočilo.0:)

Brane2 ::

Check diz out:

DEAD CAT BIODIESEL


:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

username ::

Trošarina bi bila lahko 0 SIT na liter, pa bi imeli bencin po 180.
Da malo popravim Thomasa: v bistvu bi bil liter bencina dne 13.9.2005 celo samo 150 SIT/liter, kot izhaja iz njegovega linka na Petrol.

Osnovna cena je namreč 125 SIT, DDV pa je 20% -> mpc 150 SIT.

BTW, šele zdaj sem opazil , da v bistvu plačujemo davek na davek. Po Petrolovi tabeli je očitno DDV obračunan na osnovno ceno PLUS trošarina - davek na davek. Pomoje bi se moral DDV obračunati na osnovno ceno, kjer še ni trošarine. Me zanima, ali je tu svinja Petrol ali so taki čudni predpisi.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Kar hitro bi postrelili vse medvede, asfaltirali in zabetonirali vse doline, zasvinjali zrak in vodo do amena.... Zato mora država z ekonomskimi inštrumenti takšna dejanja preprečit.
Pretiravanje.

Treba se je vprašat: kdo bi zabetoniral vse doline? Lastnik, ki ima željo po tem in dnar za izvedbo. Lastniki so večinoma zasebni in razdrobljeni. Zakaj bi Francelj zabetoniral vse okoli svoje bajte, kjer ima še travico, pa sadovnjak, ... Tudi če bi se kak tak model našel, precej drago stane tak hec.

No nič bat, država je "prekomerno zidavo" z že preprečila, haha. Njena ideja "prekomernega" je pa taka, da kot posledica človek s poprečno plačo skoraj nima šans, da bi si kupil stanovanje, ker jih je premalo in so zato nenormalno draga...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Tudi kar se tiče pozidanosti, se tudi lahko nekoliko pozabavamo s konkretnimi številkami - vsaj čez palec.

Na Slovenca pride hektar zemlje. Torej desettisoč kvadratnih metrov. Če vsak naredi hišo 10*10 zase, smo pozidali 1% zemljišč.

Kot sem reku, Zeleni so slabši od komunistov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

> Treba se je vprašat: kdo bi zabetoniral vse doline?
Japonci. :) Vsaj tak obcutek sem dobil v Tokyu. Beton do kamor ti seže pogled!


Back on topic:
A trošarine na goriva se namensko porabijo za kaj, ali gre to v splošen proračun?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Thomas ::

Mamo t.i. integralen proračun. Beri - ni namena.

p.s.

Welcome back, snow.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

ABX ::

ABX: Noben ni pisal, da ti lahko mašina ribne. Lahko pa pride do drugih okvar, tako kot je prišlo na večih avtomobilih, ki so tankali biodizel na dolenjskih Petrolovih pumpah - baje neki problemi z mikroorganizmi.


Še enkrat ti priporočam da si prebereš članek o Biodiesel. To da je Petrol nesposoben ni kriv Biodiesel, le zakaj teh problemov v Austriji nimajo?

Cena proizvodnje Biodizla ni 35sit na liter.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

G-man ::

To imajo tako v Rusiji kot v Ameriki, in ni nobena kunšt. Gospodarska rast lahko več kot nadomesti izpad tega finančnega vira, saj imamo DDV. Če ga že imamo, naj od njega živi država, razne zelene bluze o ekoloških davkih (grejo na konto zajčkov v detelji?) pa naj prepusti Joški Fišerju in podobnim zmenetom. Če ni eden od njih.


Ampak v Ameriki ravno tako jamrajo da je benz predrag... Rešitev je kratkoročna.

Thomas ::

Čisto sami so si krivi! Tako kot za gozdne požare v Kaliforniji.

Ker so desetletja sprejemali Zeleno zakonodajo - kaj hočemo, bili so obsedeni z Zelenim poganstvom - 30 let niso mogli zgraditi nobene rafinerije. "Okoljevarstveniki" so bili heroji, ki se jim noben investitor ni mogel upreti. Zdaj jih bo IMO izučilo. Naredili bodo rafinerije, kot se šika in odprli še kakšno vrtino.

Kar se tiče požarov so pa nastali, ker jim je Zelena pošast rekla, da je čiščenje suhljadi iz hoste greh. Potem je pač pogorela na licu mesta. Tko, BTW.

Nadalje, jim je Zelena norost svetovala - kot Nizozemcem - da Mati Narava ne bo poskusila porušiti nasipov ... blah, blah ... pa jih niso uredili, kot se zagre.

Bencin bi ne bil predrag, če bi pustili malo več tržne svobode. Tako se pa vsak Zeleni fanatik lahko vanj vmešava do onemoglosti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

horb13 ::

Pozdravljeni

Mene pa zanima če ima gdo kake izkušnje z biodizlom in gorilnikom za centralni kurjavo.

Azrael ::

Mislim, da hudega za gorilec ne bo, sploh ob dejstvu, da nekateri z njimi že sedaj kurijo vse sorte odpadnih olj, pa gorilci to svinjarijo kar v redu žrejo par let (sosede pustimo ob strani)...
Nekoč je bil Slo-tech.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je Biodiesel primeren za moj avto ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5312766 (4117) tkma
»

Biogoriva kot alternativa: da/ne

Oddelek: Loža
213905 (3785) Pyr0Beast
»

bencin : diesel

Oddelek: Loža
453828 (2974) kixs
»

Homemade DIZEL!

Oddelek: Loža
202343 (1885) Prjatu
»

Gorivo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
745207 (3904) stealth

Več podobnih tem