» »

Ali je Biodiesel primeren za moj avto ?

Ali je Biodiesel primeren za moj avto ?

«
1
2

rsroki ::

Odprl bi temo o tem kaj pravite za Biodiesel. Jaz bi ga želel sprobat a ne upam..ja imam namreč Peugeot 407 1.6 HDi in ne vem če je motor primeren za Biodiesel, poleg tega ne verjamem da to bio gorivo daje dober izkoristek motorja, vprašanje kakšne posledice mu lahko pusti. Pred leti sem prebral da je večina nemških avtomobilskih proizvjalcev prilagodila motorje za uporabo biodiesela (kolikor vem BMW in Mercedes..mogoče še kdo). Seveda je pri vsem tem najbolj pomembna cena, saj je skoraj za polovico liter cenejši..meni to nekaj pomeni ker naredim veliko kilometrov (vsaj 40000 km na leto). Seveda verjetno tudi ni vseeno kje ga točiš, nekaj črpalk ga že ima (koliko sem videl). Ima kdo kake izkušnje oz. lahko da kakšen nasvet ? :D
rsroki

energetik ::

Če je biodizel kvalitetno narejen, bi moral povsem zadovoljivo poganjati katerikoli dizel, tudi sodobni. S tem, da ima manjšo vsebnost žvepla in lepše izgoreva.
Problemi nastajajo zaradi: zanič filtracije olja, vsebnosti vode v končnem produktu in slabo preračunane in odmerjene koncentracije metanola/NaOH pri postopku izdelave. Če to vse štima, je biodizel odlično gorivo. Seveda pa ni glih "eko", če gledaš globalno sliko.

Tear_DR0P ::

sam sem dosti vozil na biodizel, dokler nisem ugotovil da je avto zgubil na moči in dosegu, potem sem se odrekel biodizlu in sedaj spet dosega enake rezultate kot prej
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Pyr0Beast ::

Dejmo zdraven trditev se kaksen link ali kaj podobnega, da ne bo treba na pamet verjet. antonija



Par zadetkov katere nameče google.
http://www.biodiesel.org/resources/repo...
http://www.jotmi.org/index.php/GT/artic...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

rsroki ::

..hvala za nasvete...bom moral še vprašat na Peugeotov kaki servis, saj se bolj bojim da ne bi kaj škodilo motorju...na internetu sem zasledil podatek, da Peugeot lahko uporablja do 30% mešanice goriva (biodiesel + diesel) in je baje edini proizvajalec (no PSA koncern), ki to omogoča...no jaz pa bi rajši imel možnost tankanja samo biodiesel-a...sicer bi potem na 70 litrski rezervoar lahko mešal 10 litrov bio D in ostalo navadni diesel..
rsroki

jimmy69 ::

Ne vem kako je pri drugih znamkah, pri Audiju že ko odpreš tank na veliko piše kein biodiesel oz je prečrtan. Je pa seveda logično, da biodizel nima enakih lastnosti izgorevanj kot dizel in se že tu pozna majnša moč in poskočnost. Kolk pa imaš povprečno porabo, da hočeš prestopit na biodizl, gre tu bolj za finančno odločitev? Veliko se pozna pri porabi po načinu vožnje, ki jo imaš.

rsroki ::

..hmm porabo imam vedno krog 5.9 litra/100 km..kar niti ni tako slabo, a me moti ker sem jo prej imel tudi manj, a veliko je seveda odvisno od kvalitete goriva(petrol katastrofa, ostali solidno) in načina vožnje- večinoma se vozim po avtocesti, kjer povprečna hitrost naraste in s tem seveda poraba..seveda pa ker delam veliko kilometrov gre tu za bolj ekonomični vidik (cca 3000 km na mesec naredim) a se pri tem bojim tudi za varnost motorja, ko gre za biodiesel..torej sem v dvomim glede razmerja med ceno goriva in ohranjanja motorja (malo dvomim v samo kvaliteto biodiesela pri nas). Kaj pa menite kdo ima pri nas najboljši diesel in biodiesel ? 8-O
rsroki

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rsroki ()

energetik ::

Pri vseh prodajalcih goriv mora diesel in biodiesel ustrezati standardom. In če misliš, da je tvoja poraba veliko odvisna od kvaltete goriva, se zelo motiš. Najmanjši vetrič od spredaj se pozna n-krat bolj kot največja razlika v gorivu (če slučajno je).

-valvoline- ::

Hey,a se kdo fura na fritezno župico? :)
Že 3 tanke zapored miksam pol pol fino sfiltrirano rabljeno jedilno olje in kurilca. Avto lavfa bp,opažam le rahlo zmanšanje moči.Poraba enaka,nisem opazil da bi se povečala. Motor je stock 1.9tdi 66kw nobene predelave,edino cevi za dovod goriva sem zamenjal za vsak primer z debelejšimi. Vaše izkušnje z bio gorivi so seveda dobrodošle.

:D

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Novi dizli imajo premajhne šobe za biodizel, Zato se lahko hitro zapacajo., Popravljanje tega ni najbolj poceni.

Poleg tega je uporaba biodizla precej sporna, ker ga pridelujejo iz hrane. Vsaj moralno sporna ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

primar ::

Invictus je izjavil:

Novi dizli imajo premajhne šobe za biodizel, Zato se lahko hitro zapacajo., Popravljanje tega ni najbolj poceni.

Poleg tega je uporaba biodizla precej sporna, ker ga pridelujejo iz hrane. Vsaj moralno sporna ...


A uporaba BD je moralno sporna? Kaj pa Azijska roba ki jo proizvajajo zasužnjeni otroci, pa konec konce EU produkti, za katere delavci prejmejo mizeren ostanek dohodka itd... ni moralno sporna?

Mi je zelo zanimiv ta "mestni" pogled na problematiko biogoriv. Sam sem ekolog, ki je zelo trajnostno usmerjen. Seveda mi je jasno, kaj pomenijo monokulture za okolje. Vendar tukaj ni problem v biogorivih, pač pa bolj na človeški pokvarjenosti ter pohlepnosti.
Torej če si naravnan tranostno in imaš dovolj kmečke pameti, potem je to super bio izbira. Če pa si kreten, ki gleda samo na € pa res zna biti problem. Sam namenim biogorivu cca 1/7 zemlje oz če zberem dovolj olja v lokalnih gostilnah sploh ne zasadim ripsa.

Ampak konec koncev, zakaj pa kmet ne bi smel nekaj zaslužiti s svojim produktom? Zakaj bi to veselje pustili samo kapitalistični sodrgi?

Še en primer - sicer ne poznam aktualnih cen vendar samo za občutek moralne spornosti - za tono koruze sem lahko leta 11 zaslužil okoli 250€. Za 1000 l kurilca pa bi moral odšteti 1000 €. Zakaj hudiča bi jaz moral prodati 4 tone koruze da si lahko kupim letno količino olja, če lahko namesto tega pokurim 2,5t koruze, ostalih 1,5 t pa prodam? Kaj je tukaj moralno spornega? Zakaj bi jaz moral nekaj prodati pod ceno, da bi drugi ceneje živeli....Tolko v razmislek o dvolični morali...

Sam uporabljam BD že kakih 500 kkm z avti ter okoli 2000 ur na traktorju. Vse dela OK. Če delaš BD doma neke izgube moči ni - logično se nekoliko poveča poraba vendar ne več kot tam do pol litra. Moč motorja se pri domači robi ponavadi celo nekoliko poveča, sploh če gre za star motor, ki ima že fajn zglajzane cilindre ter gorivo kot ga uporablja Valvoline. BD narejen po standardu pa kar opazno zmanjša moč.

Ni pa BD za kake novejše jajce - to mora biti stari robustni dizel letnika do 2007 pri VW, ostali pa so zaključli že v sredini 90 let.

LP

Borut

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: primar ()

francek1 ::

Na BD vozim Transporterja 2,5 TDI in Sharana 1.9 TDI brez težav že leta. Trenutna cena 1,19 €/l je res ugodna. Kupujem ga na Shellu v Stranicah.

Invictus je izjavil:

Novi dizli imajo premajhne šobe za biodizel, Zato se lahko hitro zapacajo., Popravljanje tega ni najbolj poceni.

Poleg tega je uporaba biodizla precej sporna, ker ga pridelujejo iz hrane. Vsaj moralno sporna ...

Hja, ali se boš vozil z moralno spornim ali pa ekološko spornim gorivom....tretja varianta je, da greš na morje peš...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

#000000 ::

A ni tako, da ima BD vsenost nekaterih kislin večjo kot deizel in da naj bi te kisline uničile-uničevale gumijaste dele na poti iz tanka go glave motorja. Baje guma ki pride v stik z njim ni več tako prožna oz otrdi in zaradi tega začne pokati ipd. skratka prej je hin, naj pa bi najbolj vplival na tlačno črpalko, bolj znano kot Bosch pumpa oz. gumijasta tesnila v njej.

primar ::

...BD ima veliko boljše mazalne lastnosti kot D2, zato lahko kvečemu koristi bosch pumpi in šobam - govorim o avtih starih 5 in več let.

Včasih je potrebno zamenjati cevi, če le ta niso odporna na BD. BD je tudi močen solvent, zato raztaplja obloge v tanku, ceveh, črpalki itd... to je tudi razlog, zakaj nekomu ki po 200kkm natoči prvi tank BD zamaši filter. V trenutku se namreč sprostijo vse nabrane obloge v sistemu za dovod goriva. Zato takrat ne smeš obupat in po "ovčje" trditi da ti je BD skoraj uničil motor, pač pa menjati filter in gremo dalje.

LP

energetik ::

Praktično večino lastnosti ima BD boljše kot D2, razen malo manjše energijske gostote in pa geliranje pri višjih temperaturah kot D2.

Glede učinka na materiale:
Biodiesel @ Wikipedia

Slabo vpliv ana PVC in stiropor (tega glih ni v mašini), ter na naravno gumo (samo v starih mašinah. Na modernih mašinah naj ne bi imel nobenega vpliva na materiale. Če je dobro narejen in filtriran, je pa veliko čistejše gorivo kot D2, nobenega žvepla, pepela in podobnih smeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

francek1 ::

Res sem opazil, da motorja z BD tečeta bolj mirno in tekoče. Zdi se mi celo, da so pospeški boljši, ampak to je čisto moje individualno opažanje...v glavnem, imamo srečo glede na: "In some countries biodiesel is less expensive than conventional diesel". Res ne vem, zakaj se večina voznikov temu tako izogiba...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

energetik ::

Zaradi predsodkov, govoric in neznanja.

Invictus ::

Dejstvo je da je biodizel samo zato popularen, ker je močno subvencioniran. Žal gre pa v EU za biodizel 40% pridelane koruze, ki bi šla lahko za hrano. Razlog za subvencijo biodizla je bila manjša poraba goriva v prihodnosti. Kar se ni uresničilo. Pač še ena blodnja EU uradnikov.

Kmet se jasno odloči po svoji računici. Bi se tudi sam.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

amigo_no1 ::

Kako sem nekje prebral je poletnemu D2 dodano par % BD (3-4) po EU.

RejZoR ::

Invictus je izjavil:

Dejstvo je da je biodizel samo zato popularen, ker je močno subvencioniran. Žal gre pa v EU za biodizel 40% pridelane koruze, ki bi šla lahko za hrano. Razlog za subvencijo biodizla je bila manjša poraba goriva v prihodnosti. Kar se ni uresničilo. Pač še ena blodnja EU uradnikov.

Kmet se jasno odloči po svoji računici. Bi se tudi sam.


Ki bi šla lahko v hrano. Zakaj že? A nam je slučajno kaj primanjkuje v evropi? Je mogoče kakšno kronično pomanjkajnje koruze? Je ne moreš kupit na vsakem vogalu? Dejte nakladat bedarije no. Če bi bil problem dobit koruzo bi še razumel, tko pa nikakor ne. Sploh ker koruzo uporabljajo za miljavžent stvari v prehrani, ki imajo s koruzo kot tako bolj malo veze. Tud me prav zanima kakšna je odkupna cena koruze za biodizel proti odkupni ceni za prehrambeno industrijo. Če kmet dobi več od energijske industrije mu res ne moreš zamerit,da raje proda njim kot prehrambeni industriji...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Vanadium ::

francek1 je izjavil:

Na BD vozim Transporterja 2,5 TDI in Sharana 1.9 TDI brez težav že leta. Trenutna cena 1,19 €/l je res ugodna. Kupujem ga na Shellu v Stranicah.


Kje točno je ta pumpa? Sam bi tudi probal biodiesel v svoji štirki SDI. SDI mašine so pa itak znane da vse požrejo :)). Moram samo prvo preverit glede lajtung na servisu, baje je nekoč celo obstajala opcija da si že imel predpripravo za biodiesel.

francek1 ::

Vanadium je izjavil:

francek1 je izjavil:

Na BD vozim Transporterja 2,5 TDI in Sharana 1.9 TDI brez težav že leta. Trenutna cena 1,19 €/l je res ugodna. Kupujem ga na Shellu v Stranicah.


Kje točno je ta pumpa? Sam bi tudi probal biodiesel v svoji štirki SDI. SDI mašine so pa itak znane da vse požrejo :)). Moram samo prvo preverit glede lajtung na servisu, baje je nekoč celo obstajala opcija da si že imel predpripravo za biodiesel.

46.360322,15.385011 Osredek pri Zrečah, RC 430.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

Magic1 ::

Po moje bi bila dobra predpriprava na BD že to, da greš po BD, ko imaš še vsaj pol tanka navadnega dizla not.
Magic

amigo_no1 ::

Če se pelješ iz Celja mimo Vojnika proti Zrečam, je tale Shell bencinska na desni strani, ko se pelješ navzdol po klancu in je malo pred njo na levi nek avtoprevoznik z avtobusi ?

Vanadium ::

francek1 je izjavil:

Vanadium je izjavil:

francek1 je izjavil:

Na BD vozim Transporterja 2,5 TDI in Sharana 1.9 TDI brez težav že leta. Trenutna cena 1,19 €/l je res ugodna. Kupujem ga na Shellu v Stranicah.


Kje točno je ta pumpa? Sam bi tudi probal biodiesel v svoji štirki SDI. SDI mašine so pa itak znane da vse požrejo :)). Moram samo prvo preverit glede lajtung na servisu, baje je nekoč celo obstajala opcija da si že imel predpripravo za biodiesel.

46.360322,15.385011 Osredek pri Zrečah, RC 430.


Hvala. Bom kar na unem MB24 v bistrici enkrat tankal, ker mi je bol blizu, ko grem proti ptuju. Kako pa je z biodizlom pozimi? Ga je varno tankat ali ne? Kjer živim zna tudi pod -15 past :D avto pa ni v garaži.

toplakd ::

Tam v Bistrici imaš po vsej verjetnosti itak večjo vsebnost biodizla (več kot 4%) kot pa je po drugih pumpah.
Sicer nisem 100% če je še vedno tako, ampak pred dvemi leti pa sem 100$ da je bila vsebnost BioD večja.

Tako da če redno tam tankaš, je avto itak že malo navajen :)

LP, Dejan

Vanadium ::

Baje je tam prav posebi ročka za tankanje biodiesel. Naj nebi bila mešanica ampak 100% biodiesel. Naj kdo pove če je že tankal tam.

http://www.mb24.si/

amigo_no1 ::

Je kaj problemov s cariniki in 100% BD v avtu ?

Vanadium ::

Baje da ni problemov :|

francek1 ::

amigo_no1 je izjavil:

Je kaj problemov s cariniki in 100% BD v avtu ?

Zakaj bi pa bili problemi? BD je gorivo, namenjeno pogonu motornih vozil. Je pa tam na Shellu čisti 100% biodizel. Pod 10 stopinjami se ga je treba izogibat.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

-valvoline- ::

Kje bi v MB dobu vecjo kolicino odpadnega jedilnega olja? Mcdonalds že ma zmenjen,baje vse gre v AT.
Pol-pol je taprava mešanca,mogoče bom probal 70/30,najprej naj se avto mal navadi bio zupice.
xD

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

Povprašaj po okoliških gostilnah.

Vanadium ::

baje se v oljarni fram dobi dokaj ugodno bio diesel

Vanadium ::

Evo danes tankal biodiesel v stranicah. Pumpa je od agipa in baje ga vozijo iz italije. Da ne omenjam simpaticne prodajalke. :D cena je pa 1.198€/l na pumpah MB24 je pa 1.23€/l

Relanium ::

Tista bencinkelnarca tam men ni nič kaj preveč simpatična, lahk pa da nisva videla enake.
Je pa ugoden tam ja.

Vanadium ::

Vsake oči majo svojga malarja, pa še dokaj pozno sem šel tako da si niti nisem preveć dobro ogledal ;) je pa neko čudno ime imela :P, ve kdo kaj če tut biodiesel spreminja ceno na 14 dni?

The Player ::

zakaj se govori, da je biodiesel moralno sporen? Prvo koruza ni neka vsestransko živilo ki bi se ga uporabljalo nonstop in se ga ponavadi uporablja bolj za cenene stvari, ker je poceni, še posebej alkohol. Upam si reči, da sem eden izmed redkih ljudi, ki jem koruzo za prilogo. Edini proizvod koruze, ki ni poceni je kruh tega pa ljudje ponavadi ne jedo zaradi visoke cene.

drugo pa sem presenečen, da se govori o koruzi, a ni ponavad BD narejen iz oljne repice?

Za uporabljeno olje, ki se je prej uporabljalo za cvrenje v gostilnah, a je potrebno še kaj dodatno predelat preden gre v tank, al ga je treba le dobro prefiltrirat in to je to?

Relanium ::

Seveda ni moralno spporen, to a bi bil sporen so si pa itak izmislili tisti, ki so tu najbolj za izgubi in ker pač kao zaseda obdelovalne površine.

Ampak nikomur pa ni jasno da je doosti bolj moralno sporno kako mesarji, prodajalci semen, mineralnih gnojil, škropiv, goriva in vsega ostalega nategujejo kmete.
Konec koncev je tud vsaka kmetija kot neka firma in počne tisto kar se ji najbolj splača, če te na enem mestu zajebavajo pač greš drugam, delati izgubo in umirati od lakote pač nihče noče.

In tu dokler se bo s hrano delalo tako kot se, bo kmetovo početje tu še najmanj moralno sporno.

Aja pa mimgrede, oljna repica se seje v kolobarju, tako za info, kar pa še dodatno izniči kakršnokoli morebitno moralno spornost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

D3m ::

Jaz ne morem točiti biodiesel v mojega Golfa V.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Relanium ::

Pa kupiš golf 2 :D

Kdo pravi da je napredek vedno vredu :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

D3m ::

Se mi ne da menjati za Golf 2. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

-valvoline- ::

Vsi vagovci z rotacijsko bosch crpalko brez težav prebavljajo BD. D,SDI in TDI. Torej če vidiš bosch črpalko pod pokrovom lahko tankaš vse noter,no problemo.Še sam VW koncern je podal uradno izjavo da so starejši VP dizli 100% kompatibilni z BD. PD motorji prve serije l.2000-2005 tut prebavljajo BD,novejši pa ne. Legendarni 66kw(90ks) 1.9tdi ki se z minimalnimi modifikacijami vgrajeval v vagovce(VW,audi,Seat,skoda) l.1992-2003 je najboljša izbira za BD,če hočeš avto za alternativna goriva pa da ni star golf2 ali merđo 200d ter da je neki konjev rezerve pod pokrovom.
:D
Mesanca 50/50 fritezna zupica in kurilc je odlicna,po nasvetu enga ku se tudi fura na BD dodam se 2l bencina na 50l mesance,pozna se,avto lazje vziga zjutraj. Vcasih vziga z prve,vcasih je treba malo vec zaganjat,hehe,kakovost friteznega džusa verjetno ni vsakič optimalna,sej ne vem kaj vsega butnejo noter. Vglavnem audi se zaenkrat ne pritožuje. Trkam.
:)

Razmisljam dab naredo sistem za elektricno predgretje goriva,ce ma kdo ksno pametno idejo kako naredit naj se oglasi.

Zgodovina sprememb…

francek1 ::

Mercedesi serije 124 imajo gretje strokovno rešeno s toplo vodo iz motorja....problem je le v tem, da se mora prej motor zagret....ampak po poti pa ni šans,da ti gorivo zmrzne, ker ogreva tudi rezervoar.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

amigo_no1 ::

ampak po poti pa ni šans,da ti gorivo zmrzne, ker ogreva tudi rezervoar.

So testirali v Rusiji/ Švedski pozimi ?

RejZoR ::

Sej ni tolk problem gorivo ko avto že deluje, bolj je problem gorivo, ko ti avto celo noč stoji na -20°C in ga niti zagnat ne moreš, ker imaš v tanku skuto ne pa tekočino...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Aston_11 ::

Zato pa rusi kurijo ognje pod motorjem. Da bi kurili pod tankom, pa nisem videl na slikah.

black ice ::

Aston_11 je izjavil:

Zato pa rusi kurijo ognje pod motorjem. Da bi kurili pod tankom, pa nisem videl na slikah.

Kakšni Rusi, nekaj let nazaj so kurili ognje pod avtobusi tudi slovenski šoferji. :D

amigo_no1 ::

Kurili so zaradi drekaste (nizkim temperaturam neprimerne) nafte.

Vanadium ::

Na babnem polju marsikdo malo petroleja primeša v nafto ali pa tudi kako drugo mešanico ;)

Go-ahead ::

Ali ima kdo iskušnje s Toyotinimi motorji 2.0 d4D? kolikor vem so injektorji kar zakomlicirani in dragi.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pridelava sončničnega olja -> biogorivo?

Oddelek: Loža
223773 (3280) Lukzii
»

Biogoriva kot alternativa: da/ne

Oddelek: Loža
213932 (3812) Pyr0Beast
»

Biodiesel

Oddelek: Znanost in tehnologija
164141 (3559) gruntfürmich
»

Biodiesel (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
9313324 (10660) Azrael
»

Alternativa benzinu?

Oddelek: Loža
302690 (2018) Tear_DR0P

Več podobnih tem