» »

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2

vir: Oculus

Elite Strap

vir: Oculus
Oculus - Osrednja najava letošnje konference Facebook Connect je posodobitev samostojnih VR naočnikov Quest, ki prispe 13. oktobra. Druga generacija prinaša evolucijsko nadgradnjo, pri kateri je še najbolj izstopajoč podatek nizka cena, toda v zameno za množico bližnjic - in seveda obvezno prijavljanje v Facebook.

Oculus je očala za navidezno resničnost Quest zgradil prvinsko na dostopnosti in prijaznosti uporabniku, saj gre za razmeroma poceni in samostojno napravo, ki ne potrebuje ne dragega PCja za poganjanje iger ne po sobi razpostavljenih nerodnih satelitov za sledenje v prostoru. Poteza se je izkazala za zmagovalno, saj so Quest velika prodajna uspešnica in ko so pred nekaj dnevi na splet pobegnile informacije o skorajšnjem prihodu naslednika, je zainteresirana javnost zastrigla z ušesi; pa čeprav so se avgusta v Facebooku lotili zelo sporne uvedbe prisilnega prijavljanja v Facebookov račun za vse prihodnje Oculusove VR naočnike.



Najava se je zgodila v okviru razvijalskega dogodka Facebook Connect, ki tudi z imenom poudarja centralizacijo VR hardvera okoli Zuckerbergovega vrtička za pridelavo všečkov - pred tem se je namreč imenoval Oculus Connect. Naočniki Quest 2 imajo močnejšo notranjost, zasnovano na sistemskem čipu Snapdragon XR2, ki je primerljiv z generacijo 865, in pa novem zaslonu, ki je to pot LCD (in ne OLED) z ločljivostjo 1832×1920 na oko. Več je delovnega pomnilnika (6 GB), ekran naposled osvežuje z 90 herci, tudi mahalni kontrolerji imajo shranjene več elektrike. Predvsem pa je podjetje uspelo vnovič oklestiti ceno, kajti vstopni model Questa 2, s 64-gigabajtno shrambo, bo nosil cenovno nalepko zgolj tristotih dolarjev (ZDA, brez davka), s čimer ga skušajo res agresivno približati kupcem. Prednaročila so že odprta, zadeva pa na police trgovin prispe 13. oktobra.

Toda Quest 2 so imeli prvi preizkuševalci v bistvu že ves mesec pri sebi, zato lahko od blizu vidimo, kaj vse so morali inženirji za zbijanje cene v resnici žrtvovati. Najprej - vsoti je treba dejansko pripojiti petdesetaka, kolikor stane prilagodljivejši "elitni" naglavni pašček, kajti privzeti je slabo nastavljiv. 90-herčno osveževanje v resnici sploh še ni univerzalno in podpora zanj se bo v prihodnjih mesecih šele počasi širila po spisku Questovih iger ter vsebin. Baterija v naočnikih zdrži nekaj manj manj kot prej - okoli dve uri. Zaradi uporabe enotnega zaslona je nastavljanje medočesne razdalje drugačno, bolj nerodno kot pri enici. Vse tudi kaže, da imajo kontrolerji nekaj slabšo zaznavo pozicije kot prej, čeprav podrobnosti še niso povsem razjasnjene. Predvsem pa: uporabniki so obsojeni na Facebook. Gre torej za spodobno nadgradnjo, toda s kopico podrobnosti, na katere je potrebno biti pazljiv.

Nove naočnike je spremljala kopica igričarskih najav, med drugim za namenske VR igre iz svetov Star Wars, Assassin's Creeda in Splinter Cella. Toda še zanimivejši je v bistvu Oculus Move, fitneserski program, ki meri našo aktivnost ob siceršnji rabi, oziroma zviranju po sobi. Omeniti velja tudi, da je žična povezava Link, s katero je mogoče Quest povezati s PCjem, naposled prispela iz beta testa. Ob robu najave Questa 2 smo lahko videli še kakšno zanimivost; prihodnje leto se tako denimo lahko nadejamo Ray-Ban AR očal, ki jih bodo v Facebooku napravili v sodelovanju z optičnim gigantom EssilorLuxottico.

59 komentarjev

«
1
2

Markoff ::

 Zucki je mind-controlling alien.

Zucki je mind-controlling alien.

Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

nekikr ::

Sem pa že mislil, da je šlo to na smetišče zgodovine skupaj 3D televizijo...

Ganon ::

nekikr je izjavil:

Sem pa že mislil, da je šlo to na smetišče zgodovine skupaj 3D televizijo...


Nišni izdelek, ki ni in ne bo zaživel.

Gregor P ::

Recimo, če ti ponudijo za 100,- evrov cenejšo napravo od sicer na trgu kot nadomestilo za uporabo tvojih podatkov (v navezavi z uporabo te naprave), bi to še bil nek sprejemljiv poslovni model; če je nekje to seveda jasno in pregledno zapisano (in tudi časovno omejeno seveda) - v nasprotnem primeru pa kupiš dražjo napravo (in so visoko kaznovani, če kljub temu uporabljajo tvoje podatke). Ker prej ali slej bodo morale korporacije začeti plačevati za dostop do naših podatkov. Do sedaj so jih pač pridobivali prek brezplačne ponudbe njihovih storitev (a tega niso jasno in glasno povedali).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

madli007 ::

Uf, sem že ravno mislil preklopit na HP Reverb G2, pa bom verjetno kar Oculus Quest 2 kupil. To, da je wireless je ogromen plus, pa še dosti boljše specifikacije od Quest 1 ima. Bom se pač loginal s Facebook računom, whatever. Ni idealno, ampak dobro. Pa še poceni je. 300€ za 64GB verzijo oz. 400€ za 256GB. Bom verjetno takoj kupo, ko bo na voljo na Amazonu.

madli007 ::

Ganon je izjavil:

nekikr je izjavil:

Sem pa že mislil, da je šlo to na smetišče zgodovine skupaj 3D televizijo...


Nišni izdelek, ki ni in ne bo zaživel.


https://www.statista.com/statistics/671...

6 milijonov prodanih VR naprav v letu 2019 in raste z vsakim letom (od leta 2017 za skoraj 100%). Ampak dobro, za slo-tech forum je že smartphone nišni izdelek.

antonija ::

madli007 je izjavil:

https://www.statista.com/statistics/671...

6 milijonov prodanih VR naprav v letu 2019 in raste z vsakim letom (od leta 2017 za skoraj 100%). Ampak dobro, za slo-tech forum je že smartphone nišni izdelek.
Za 2019 je "**Forecast" glede na link.

2018 pa "*Estimate".

EDIT: pa ne gre za prodane naprave, ampak odpremljene v trgovine (shipped).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Johnny QJ ::

tole bo pa že prava stvar, imam oculus GO 64gb, ki je kr kul zadevca, ampak seveda prešvoh za tavelike resolucije... če smo iskreni je vbistvu najboljša stvar vr očal gledanje vsebin za odrasle :)

Gregor P ::

... kjer si res želiš, da imam potem Zuckerberg dostop do teh specifičnih osebnih podatkov >:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

spam321 ::

Ganon je izjavil:

nekikr je izjavil:

Sem pa že mislil, da je šlo to na smetišče zgodovine skupaj 3D televizijo...


Nišni izdelek, ki ni in ne bo zaživel.


Se motiš. Pornjaki press.

PARTyZAN ::

Glede na reviewe je strap (kot pričakovano) direkt za v kanto - elite strap je obvezna oprema. Trenutno imajo novi touch controllerji še porodne težave s trackingom, verjetno se bo dalo odpravit s firmware updatom. Carmack poroča, da je trenutno headset (globalno) omejen na 72Hz zaradi težav, ki jih mislijo odpravit malenkost po launchu. IPD adjustment je še eno področje, kjer bi se znal potencialno pojavit problem pri določenem procentu ljudi. Ima tri diskretne nastavitve zaradi samo enega LCD zaslona (Quest 1 je imel dva ločena, po enega na oko).

Quest 2 v tem cenovnem rangu nima konkurence. Headset Facebook sigurno prodaja z ničelno ali celo negativno maržo, zanašajo pa se na dobiček pri nakupu iger na Oculus Store. Mimogrede: z uporabo aplikacije Virtual Desktop postane odličen brezžičen PCVR headset.

Looooooka ::

Ko je zadevo prevzel FB, je bila zadeva, kar se mene tice, dead.
Ko bo konkurenca prisla s svojo ponudbo, ki ne bo vezana na specificne storitve, potem mogoce...
V bistvu Zuck s svojim forsiranjem fejsbuka dela vse, da bi zabremzal VR.
Kupis napravo, ti zablokirajo racun zaradi neke objave, pa si jo lahko v rit vtaknes. To je ze problem se preden pridemo do njihove "kraje/prodaje" podatkov.

Mobidick ::

Nimam FB accounta, tako da ne hvala.
The future is digital!

Argica ::

lol kera fora da moraš imeti FB račun.

Val202 ::

Tole ne bo romalo na smetisce zgodovine (kot npr 3D televizorji, kot je omenil nekdo zgoraj).

Po moje je razlog v tem, da bodo take naprave pomagale pri WFH (work-from-home) zadevah. Nikakor pa seveda ne na nacin, da bo Facebook prijava pomembna za uporabo teh naprav.

Prej ali slejj bo Facebook spoznal, da je prerasel socialno omrezje in bo ponujal druge storitve. Menim tudi, da se bo preimenoval v celoti , ali pa del firme locil in ga preimenoval.

Facebook ima ze slab prizvok, kot npr Exxon.

PARTyZAN ::

VerticalRobot dela na vizualnih izboljšavah v Red Matter, objavili so par primerjav med Q1 in Q2 na Redditu.

link_up ::

To je boljse, kot lece na zaslon zakaj? Ali je to enako?
In and Out

PARTyZAN ::

Ne razumem tvojega vprašanja. Če te zanima zakaj je imeti boljše dva ločena zaslona: to je zaradi tega, ker imaš lahko analogno nastavitev IPDja (razdalje med očesi). V tem primeru lahko tudi vedno izkoristiš maksimalno površino zaslonov.

Pri Quest 2 recimo je en velik zaslon. Na voljo so 3 IPD nastavitve (leče so lahko na treh različnih razdaljah med sabo), na podlagi izbrane pozicije leč se slika prikazuje samo na delu zaslona, ki ga leči pokrivata. To pomeni, da imaš vedno dele zaslona neizkoriščene.

Buggy ::

je ze kdo nabavil Quest 2 in ce katerega, verzijo 64 ali 256GB? Uporaba na PC za driving simulacije.

PARTyZAN ::

Vsaj 2 uporabnika jih imata na Slovenskem VR Discord strežniku, lahko tam poskusiš vprašat. Če boš headset uporabljal samo za PCVR preko Link kabla ali brezžično s pomočjo Virtual Desktop, potem ne rabiš 256GB verzije. Mogoče se ti tudi splača razmislit o kakšnem HP Reverb G2.

Če se boš odločil za Questa, pazi pri morebitni nabavi drugega strapa, uraden od oculusa (Elite strap) se rad polomi.

Buggy ::

najlepsa hvala za uporaben info!

zzzajklja ::

Komaj cakam

Johnny QJ ::

quest 2 je super zadeva za pron, za ostale zadeve je bolj tako, da 1x,2x probaš potem ti je pa neuporabno.

Buggy ::

@PARTyZAN: zdejle me spet matra, da bi tole vzel na Amazon.es, pa ne vem kateri bundle je zame najbolj smiseln.

Torej za simracing na PC, ne rabim 256Gb verzije, rabim pa vzeti Link kabel zaradi potencialnega delaya preko Virtual desktopa. Originalen Link kabel je drag in bojda pol cenejsi aftermarket kabli delajo popolnoma isto. Elite strap, pravis da se rad polomi. So to ze kej popravili ali je situacija se vedno ista. Kaj pa je alternativa temu strapu oz. ali je osnovni res tako slabsi?

Torej najbolj vzeti osnovno 64GB varianto ter posebeje narociti se Link kabel ter eventuelno drug/boljsi strap?

TNX!

PARTyZAN ::

Jaz bi na tvojem mestu začel samo s 64GB headsetom, brez strapa, brez uradnega link kabla. Če se boš šel simracing bo dovolj, če kupiš en daljši bakren kabel, deluje enako dobro. Tale recimo je pred izdajo Oculus optičnega bil uradno podprt. Deluje enako, samo težji in krajši je. Če slučajno doma še nimaš 4 AA polnilnih baterij ti priporočam, da vzameš en komplet Eneloop AA baterij skupaj s polnilcem.

Če imaš v istem prostoru (še najboljše v vidni liniji) WiFi dostopno točko se bo še boljše kot kabel obnesel Virtual Desktop. Res toplo priporočam, da preizkusiš tudi to varianto :).

Strap ti priporočam, da ga kupiš, če boš čutil potrebo po njem (če ti bo obstoječa gumica neudobna). Ne vem če je Facebook spremenil plastiko v headstrapih, da bi zdaj manj pokala. Kot najboljšo rešitev folk omenja HTCjev Deluxe Audio Strap, za katerega moraš potem še dokupit ali pa si sam 3d sprintat adapterje, da ga lahko uporabiš na Questu 2. Verjetno ne bo nič narobe tudi, če poskusiš svojo srečo z Elite strapom, načeloma Amazon in FB ne komplicirata pri RMAjanju, če se ti polomi. Za vmesni čas ti pa še vedno ostaja ta strap, ki ga dobiš zraven.

TL;DR: Shoplist:
- Headset
- en čim daljši bakren USBC-USBC oz. USB3A-USBC
- 4x polnilne AA baterije s polnilcem (če jih še nimaš)

Ostalo kupuj kasneje po potrebi :)

SambaShare ::

PARTyZAN je izjavil:


Če imaš v istem prostoru (še najboljše v vidni liniji) WiFi dostopno točko se bo še boljše kot kabel obnesel Virtual Desktop. Res toplo priporočam, da preizkusiš tudi to varianto :).


Obvezno 5Ghz. Sicer pa res virtual desktop FTW, pozabi na kabel, delay je neopazen.

Zgodovina sprememb…

Buggy ::

Najlepsa hvala obema!

SambaShare ::

BTW naslednji update naj bi prinesel wifi streaming, da ne boš prehitro kupoval virtual desktop-a.

https://www.theverge.com/2021/4/13/2238...

PARTyZAN ::

No ja, bo treba še počakat na reviewe "uradnega" streaminga. Imam pa občutek, da bo še nekaj vode preteklo preden bo FBjeva implementacija dosegla uporabnost te, ki jo nudi Virtual Desktop.

Buggy ::

prejni teden naj bi prisel Air link upate, Izkusnje obstojecih uporabnikov zazeljene. Je kdo nasel osnoven package kje ceneje kot je na Amazon.es 360€ s postnino?

Buggy ::

meh sem kar narocil. Pa tale 5m kabel zgleda je ok, ista cena kot 3m anker...kaksna skrita finta?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

PARTyZAN ::

Verjetno ne. Tistega Anker se priporoča izključno zato, ker ga priporoča tudi Oculus sam - beri: uradno je bil stestiran pri proizvajalcu. Jaz headseta sicer ceneje kot na Amazonovih trgovinah še nikjer nisem videl.

Za Oculus AirLink imaš pa po YouTubu nekaj mnenj, malo preklikaj. Če si naročil boš lahko kmalu tudi sam poskusil :).

Buggy ::

Ma sej glih gledanje YT z novim updatom me je dokoncno skurlo, da sem ga narocil :P

Johnny QJ ::

Buggy ::

Mamico jim spansko Amazonsko :D...so me skenslal po enem tednu:

...Oculus Quest 2 - All-in-one Advanced VR Headset, 64GB

This product is no longer available for sale. For this reason, we have canceled it from your order. Likewise, we confirm that we have not charged you for it.

We are sorry for the inconvenience this may have caused you.

Esperamos verte de nuevo por Amazon.es.



A ta Mediamarkt posilja v SI po posti? Sem sicer vpisal kot neregistriran slovenski naslov in placilo s PayPal pa vseen raje vprasam. Oz. kje zdej narocit, ker kot vidim, ga noben Amazon nima vec na zalogi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

Buggy ::

OK. MM, kot sem prebral ne posilja v SI, ceprav online lahko komot narocis na SI naslov...banda. Sem ga pa zdej sam se na Amazon.co.uk nasel, kjer sicer ze pri narocilu obracunajo uvozne stroske, tako da ne vem a ga bojo pol pri nas se enkrat na carini "pozegnal" al je to pac to in bo prisel paket na dom.

Kaksne izkusnje z Amazon.co.uk zdej po novem'

Items:
GBP 249.17

Postage & Packing:
GBP 7.49

Import Fees Deposit:
GBP 56.47

Gregor P ::

Sam nisem naročal pri Amazonu, ampak drugih angleških trgovinah in pri vseh paketih sem moral posebej plačati za storitve carinske obravnave paketa (torej, da je npr. Pošta/UPS/DHL idr. speljala ta postopek v mojem imenu, ker na izbiro imaš, da lahko to s carino urediš tudi sam) + dodatno carino, mislim da če je bil paket nad vrednostjo 150,- evrov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Johnny QJ ::

greš na izlet v avstrijo pa je... vsaj za nas iz MB je to easy opcija..

vidim pa da je tudi v Klagenfurtu

Zgodovina sprememb…

PARTyZAN ::

Worst case počakaš, da ga spet na zalogo dobijo po različnih evropskih amazonih.

Buggy ::

Jep zgleda je slo v eni izmed zadnjih serij za dolocene tezave z drazenjem koze pri uporabi Quest2.
A je to resnicni razlog za umik iz Amazona pa ne vemo, vsekakor najavljajo zopet vrnitev ocal v Amazon EU stacune.

https://www.roadtovr.com/quest-2-amazon...

PARTyZAN ::

To s facial interfacom je sicer mislim, da znano že praktično od izida očal. Zna bit, da je razlog sicer podoben kot pri FBjevem preventivnem umiku prodaje iz nemčije.

Edit: očitno je res zarad Facial interfaca, ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PARTyZAN ()

Buggy ::

Zgleda so ocala zopet nazaj na Amazon EU. Vceraj ponovno narocil, tokrat iz Amazon.fr, pa da vidimo konec tedna.

Johnny QJ ::

PARTyZAN ::

Ni na zalogi, skoraj 100€ predrago? Za 20-30€ več ti amazon dostavi 256GB verzijo.

Buggy ::

Ekola danes je ze pozvonil postar...Amazon.fr paket preko hrvatska posta. Quest 2 se update-a na V29 in polni, se mi pa ne zdi, da facial interface isti, kot je bil pred umikom (nek penast material).



...sem pa narocil se silikonske ring protectorje za lece - ocala ter 3m Anker kabel...pride v petek. Kasneje gremo pa v testiranje kaj je zdej to cudo in kako se obnese v praksi,

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

Johnny QJ ::

zdaj pa naredi še račun na https://pornbay.org/ :) tam maš vse za VR v najvišjih resolucijah

Buggy ::

Prvi obcutki so pozitivni. Glede na mojo dosedanjo izkusnjo z DK2 je tole svetlobna leta naprej. AirLink deluje ok na ISP-jevem routerju. Sicer sem imel na zacetku dolocen stuttering v virtual desktopu in v steam igrah, ki se je kasneje resil ali s tem ko sem 5ghz wifi nastavil na 80Hz in drug kanal ter rebootal ali pa z namestitvijo BETA SteamVr. Kakorkoli stvar sedaj dela brez vsakih zatikanjih pri stvareh, ki so se do sedaj poganjale in imele tezave.

Zaenkrat se nisem sel v racing simulacije, zaradi cesar je bil Quest2 primarno kupljen imam pa namen preizkusiti v kratkem. Malce me skrbi, kaksen kompromis bom moral narediti v ingame settingih, da bo zadeva tekla in tudi izgledala se vedno zadovoljivo. Dirt Rally 2 imam ze sedaj na 1440p z GTX 1080ti delane kompromise v ingame settingih, pa frejmi na trenutke padejo tudi pod 80fps. Asseto Corsa bo verjetno delovala brez tezav Project Cars pa je nazadnje v DK2 tudi delal dokaj ok in tudi sedaj ne pricakujem problemov.

Opazil sem tudi, da baterijo kar hitro pobira, tako da bo kabel pri simracingu verjetno nuja, pa se en problemcek imam...ker med uporabo vejpam (passtru kamera je zakon) mi zarosi lece :))
Originalen trak, mi ne dela tezav. Zgornji strap imam zategnjen na ustrezno visino, stranska pa bolj ohlapna da ni prevelikega pritiska na obraz. Oci zgleda imava jaz in sin po stndardu in nastavitev lec ni bila tezava. Malo se se lovim s kontrolerji in recenteringom ampak gre na bolje. Zaenkrat nadvse zadovoljen s pokazanim naprave, ki stane sprejemljivih 360EUR. Ce bo se v simracingu priblizno tako kot sem si zamislil je pa keeper!

120Hz ki naj bi tudi prisli z zadnjim updatom ne vidim, se pa niti ne sekiram, ker GPU ni zmozen te nastavitve uporabljati. Debug toola nisem nic uporabljal in spreminjal rendering, vse je na default. Je pri 1080Ti sploh smiselno povecevati privzete vrednosti. Morda kaksen tip se za kaksno drugo orodje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

PARTyZAN ::

Če imaš kakšen powerbank lahko to pripneš na zadnjo stran strapa. Ne pretiravat pri kapaciteti, da ne bo preveč teže zadaj :). Jaz sem za pritrditev pomagal s trakom iz ježka (velcro), pred tem sem pa s kuhinjskimi gumicami. Na redditu maš dost threadov, če rabiš idejo kako pripet.

Tega imam, če ti pride prav: Ankerjevega 10k mAh s PowerDeliveryjem. Zaenkrat mi še ni ratal do konca spraznit polne baterije v headsetu in powerbanku.

Za tweaking nastavitev ti pa ne morem pomagat, ker za wireless streaming uporabljam Virtual Desktop.

Buggy ::

@PARTyZAN: Res hvala ti za koristne napotke. Sem narocil tudi baterijo.
Sem pa vceraj prejel ze tudi kabel in zascite lec. Zraven sem dobil se nek silikonski nastavek za cez peno, ki bo prav prisel v poletnih mesecih ter zastirko za lece, ko quest2 miruje.


Mi lahko prosim poves zakaj vcasih Guardian ne zna ustrezno detektirati tal in kako to sploh ponastavim.
Sem zamenjal prostor in pri kalibraciji prostora nikakor ni zaznal pravilno tal, zato sem imel cel environment pri glavi :)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Premijski AR naočniki Quest Pro pridejo konec oktobra

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
294391 (1984) sbawe64
»

Facebook začenja testirati ciljane oglase znotraj VR okolij

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
194251 (2371) war-dog
»

Junija prispejo VR naočniki Vive Pro 2 in Focus 3

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
134020 (2965) PARTyZAN
»

Odstranitev Facebooka pobriše podatke povezanega Oculusovega računa

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
265803 (4449) xmetallic
»

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
84193 (3104) roli

Več podobnih tem