»

Meta snuje cenejšo različico Questa

vir: Meta
The Verge - Pri mediju The Verge so se dokopali do interne predstavitve, na kateri so v Meti razgrnili načrte na VR in AR področju. Čeprav gre za neuradne podatke, lahko pomagajo pri orientaciji ob nakupovanju tovrstnih naprav.

Mark Zuckerberg na področji navidezne in obogatene resničnosti naslanja usodo svojega podjetja, zato je - karkoli si že mislimo o njem - vselej smiselno pregledati Metine načrte, sploh če smo navdušenci nad navidezno resničnostjo ali razmišljamo o nakupu prve VR naprave. Doslej smo že vedeli, da nameravajo naočnike Quest 3, naslednike izjemno popularne dvojke, lansirati proti koncu letošnjega leta. Pri Vergu pa so pridobili interno prezentacijo, ki so jo v podjetju priredili prejšnji teden, in pričevanja zaposlenih, ki kažejo na nekaj zanimivih modelov, ki jih doslej še nismo poznali. V prvi vrsti je to cenejša različica iz linije Quest, ki naj bi prispela prihodnje leto. To pomeni, da se serija s trojko verjetno veji v cenejšo in dražjo smer, saj so na dogodku...

5 komentarjev

Premijski AR naočniki Quest Pro pridejo konec oktobra

vir: Meta
Meta - V Meti so na konferenci Connect 2022 pokazali dolgo pričakovane naočnike za obogateno resničnost Quest Pro. Gre za napredno in drago napravo, ki stane 1800 evrov in je očitno namenjena razvoju Zuckerbergove zamisli o metaverzumu.

Da bodo prihajajoči Metini naočniki za navidezno resničnost Quest Pro, ki smo jih sprva poznali tudi pod kodnim nazivom Project Cambria, premijska naprava, vemo že nekaj časa, a da bodo prebili cenovno mejo poldrugega tisočaka, je bržkone presenetilo tudi marsikaterega VR navdušenca. Natančneje, cena v ZDA brez davka znaša 1500 dolarjev, trenutna situacija na finančnih trgih pa to na Stari celini prevede v zasoljenih 1800 evrov. Prednaročila so že odprta, prvi srečneži pa bodo naprave prejeli 25. oktobra. Toda v zameno bodo dejansko dobili sistem, na katerem bi bilo nemara mogoče graditi prihodnost, kakršno Mark Zuckerberg in somišljeniki opevajo kot metaverzum, torej kot naslednjo stopnjo vsemrežja, kjer se brezšivno mešata realnost in navidezna...

29 komentarjev

Pico 4 je kitajski izzivalec Questa 2

Road to VR - Kitajski Pico bo svoje najnovejše VR naočnike Pico 4 lansiral v Evropi in namerava z agresivno cenovno politiko neposredno tekmovati z naočniki Quest 2.

Meta (oziroma tedaj še Facebook) je z neožičenimi VR naočniki Quest področje navidezne resničnosti za domače uporabnike pred slabimi štirimi leti pognala na novo raven. Medtem ko je prvo generacijo modernega vala VRa zaznamoval kup neprilik, kot so nadležen kabel, potreba po močnem računalniku, visoka cena in ukvarjanje s "svetilniki" za sobno orientacijo, pa Quest in njegov naslednik, Quest 2, označujeta trenutek, ko so se VR naočniki prelevili iz naprav za tehnološke navdušence v dejansko potrošno elektroniko. Ključ je v samostojnem delovanju, oziroma z opcijsko brezžično sprego s PCjem, ter orientaciji v prostoru z IR kamericami. Meta jih je - in jih tudi še po nedavni podražitvi - prodajala pod ceno, s tem pa je tekmece, kot sta HTC in Lenovo, prisilila, da so se namesto na domače uporabnike osredotočili na višjecenovni del...

1 komentar

Naočniki Quest kmalu ne bodo več potrebovali Facebook računa

vir: Oculus
Slo-Tech - V Meti so naposled razložili, s čim nameravajo zamenjati osovraženo povezavo svojega VR ekosistema z družbenim omrežjem Facebook, v katero so uporabnike prisilili pred dvema letoma. Avgusta prično uvajati račune Meta, ki bodo povezani z okoljem Horizon.

Poleti 2020 so v takrat še Facebooku potegnili eno od bolj kontroverznih potez in zaukazali združitev Oculusovega računa s Facebookovim; poseg je tisto jesen postal obvezen za imetnike naočnikov Quest (2), medtem ko bi morali lastniki starejših modelov to storiti do leta 2023. Zamisel je bila sicer za Zuckerbergovo politiko mešetarjenja z osebnimi podatki čisto logična: naočniki Quest 2 se prodajajo pod ceno, seveda v zameno za ... opazovanje naših Facebook računov. Toda vsesplošen odpor je podjetje lani vendarle prepričal, da mora najti drugo pot, saj je praksa povzročala kup problemov; tako so se denimo tisti, ki so bili zaradi tega ali onega razloga brcnjeni s Facebooka, znašli z neuporabno napravo na glavi.

Sedaj vemo, kakšna...

7 komentarjev

Znamka Oculus se poslavlja

Project Cambria

vir: Meta
Meta - Čeprav je najava, da se je Facebook preimenoval v Meto, pobrala večino pozornosti, pa je dogodek Connect 2021 postregel še z mnogimi zanimivostmi s področja navidezne resničnosti.

Zuckerbergova uvodna predstavitev (krajši video povzetek) na štartu konference Connect 2021 je najavo preimenovanja krovnega podjetja postavila šele na sam konec, zato je bilo treba na dodatne detajle počakati na objave ter srečanja, ki so sledili. Ker nov naziv izraža predvsem deklarirano usmeritev proti metaverzumu, katerega obvezna komponenta je tehnologija navidezne resničnosti, ni posebej nenavadno, da bodo znamko Meta v bližnji prihodnosti nalepili tudi na svoje VR naočnike. Ime Oculus se tako poslavlja in naj bi ga postopno umaknili preko leta 2022, ko bodo naočniki Oculus Quest 2 postali Meta Quest 2. Če je kdo ob tem pomislil, da bi lahko na smetišče romala tudi dejanska povezava s Facebookom, v katero smo trenutno ob rabi naočnikov prisiljeni, se ni preveč zmotil, kajti v podjetju za prihodnje...

0 komentarjev

Oculus je odklenil naočnike Go

vir: Oculus
Oculus - Trud Johna Carmacka, da bi po koncu aktualnosti odklenili Oculusove VR naočnike Go, je poplačan, kajti v podjetju so izdali inačico OSa s superuporabniškim dostopom.

Oculusova linija VR naočnikov Quest je uspešnica, zato je bilo logično, da bodo njihove predhodnike, Oculus Go, upokojili - to se je tudi zgodilo s koncem lanskega leta. A kar je za tržnike končana zgodba, je lahko za tehnološke zanesenjake šele začetek novega poglavja. John Carmack, ki v podjetju trenutno opravlja vlogo "svetovalnega CTOja" (ker se je sicer preusmeril v raziskovanje strojnega učenja), si je tako že dlje časa prizadeval, da bi ob koncu prodaje Go odprli in sleherniku omogočili superuporabniški dostop do strojnega drobovja. To je koristno v več ozirih; kot prvo omogoča posodabljanje programja tudi po koncu uradne podpore za napravo, seveda pa odpira vrata tudi raznoraznim modifikacijam, saj lahko z root dostopom spreminjamo delovanje čipov in drugih elementov.

V rabi naj bi bilo sicer nekaj čez 2...

4 komentarji

HTC predstavil lahkotnejše VR naočnike Vive Flow

HTC Vive - Pri HTCju bodo novembra lansirali VR naočnike Vive Flow, ki se precej razlikujejo od običajnih igričarskih naprav te vrste, saj so namenjeni ljudem, ki se jim današnji VR v splošnem zdi preveč neroden.

Navidezna resničnost se skozi stalne evolucijske posodobitve vztrajno drži pri življenju, a je še zmeraj presneto nišna panoga. Še vedno eden poglavitnih vzrokov za to leži v VR naočnikih, ki so skoraj desetletje po prihodu prvih testnih riftov še zmeraj razmeroma okorni, naporni za rabo in preveč usmerjeni v igričarjenje. V HTCju so zato zasnovali napravo za osebe, ki bi v VR raje počeli ... kaj drugega in za to obenem ne bi radi žrtvovali svojega vratu. Vive Flow so samostojni VR naočniki, ki so manjši in lažji od Vive Focusa 3 ali Oculusovega Questa 2, saj tehtajo le 189 gramov. Resolucija zaslonov je verjetno 1600×1600 na oko - podjetje pravi "3,2K", s frekvenco osveževanja 75 hercev in zornim kotom 100 stopinj. Poganja jih Snapdragon XR1 s 4 GB Rama. Nabor senzorjev vsebuje...

1 komentar

Facebook in Ray-Ban lansirala pametna očala

Facebook - Facebook in Ray-Ban sta predstavila prvi sad sodelovanja, katerega cilj je v prihodnosti napraviti AR očala. Ray-Ban Stories to še niso, kajti gre za preprostejša očala s kamero.

V zadnjih letih se je udomačila napoved, da bomo naslednike pametnih telefonov nosili na glavi - to bodo slušalke, očala in še kakšen podoben kos opreme - vse pametno, seveda. Svoja AR očala naj bi snovali v Applu, tudi Google načrtuje vrnitev po deloma neuspešnem eksperimentu z Glassom, Snapova linija očal Spectacles pa že koraka v četrto generacijo. Da ne bi ostali zadaj, so se v Facebooku pred dvema letoma povezali s korporacijo EssilorLuxottica, ki ima pod seboj okrog štiri petine vseh znamk očal na svetu in s tem precej podobne težnje kot oni. Prvi rezultat sodelovanja so sedaj očala pod Ray-Banovo znamko, Stories. (Ne moremo mimo dejstva, da gre tako v konceptu kot imenu za posnemanje Snapa, kar je nasploh Facebookov šport.)



Facebook je tokrat prispeval strojno drobovje, Ray-Ban pa dizajn, saj je...

23 komentarjev

Za VR naočnike Vive Pro prihaja snemanje obraza

Vive Pro s Facial Trackerjem

vir: Road to VR
Road to VR - V HTCju so predstavili dve noviteti, ki prispeta konec marca: senzor gibanja obraza in pa tretjo generacijo Vive Trackerja, pritrdilnega tipala za pozicioniranje v prostoru. Toda prva bo na voljo zgolj za Vive Pro, obenem pa podjetje še vedno molči o morebitnih novih modelih naočnikov.

Medtem ko se večina uporabnikov navidezne resničnosti zadovolji že z osnovnimi kompleti, pa imajo power userji na voljo kar nekaj bistvenih nadgradenj. V prvi vrsti zaznavanje gibanja različnih delov telesa, kar dosežemo s pritrjevanjem dodatnih senzorjev, med katerimi standard predstavlja Vive Tracker. 24. tega meseca prispe verzija 3.0, ki je za tretjino manjša od predhodne različice in ima za 75% zmogljivejšo baterijo, kar v praksi pomeni sedem ur delovanja. Cena bo v ZDA 130 dolarjev brez davka. Druga novost, ki prispe na isti datum in za isto ceno, pa je Facial Tracker: snemalnik gibanja obraza, s pomočjo katerega je mogoče animirati uporabnikovega digitalnega avatarja.

Facial Tracker sicer v...

3 komentarji

Naslednja generacija PSVR prispe prihodnje leto

Playstation - Iz Sonyja so prišle sploh prve novice glede naslednika VR naočnikov za Playstation 4, PSVR. Podrobnosti velikan še ni razkril, naj pa bi bila naprava druge generacije že globoko v razvoju in se je lahko nadejamo prihodnje leto.

Naočnike za navidezno resničnost PSVR, ki so bili prvotno namenjeni Playstationu 4, je sicer mogoče uporabljati tudi z aktualno konzolo pete generacije, toda naprava kaže svojo starost in tudi sprega s PS5 ni najbolj posrečena - preko adapterja je treba priklopiti kamerico za PS4, saj PSVR novejše kamere ne podpira. Tudi VR igre na PS5 ne pridobijo kaj dosti in nasploh ob lansiranju petice pri Sonyju okoli navidezne resničnosti niso želeli črhniti nobene. Zato je najnovejša objava, pa čeprav precej kratka in skopa, za ljubitelje navidezne resničnosti kar pomembna. Ob robu je sicer Jim Ryan, CEO Sonyjevega igričarskega oddelka Sony Interactive Entertainment (SIE) podal še nekaj intervjujev z dodatnimi podrobnostmi, zato je dogajanje očitno vendarle prešlo v...

3 komentarji

Odstranitev Facebooka pobriše podatke povezanega Oculusovega računa

GamesIndustry.biz - Kdor je povezal svoja uporabniška računa na omrežju Facebook in v VR okolju Oculus, prvega ne sme pobrisati, ker tako izprazni tudi drugega.

Poleti so v Facebooku ljubitelje navidezne resničnosti razburili z zahtevo po obvezni rabi njihovega družbenega omrežja v spregi z Oculusovimi VR naočniki, kar naj bi poskrbelo za kvalitetnejšo rabo in naprednejšo vsebino, a je naletelo na praktično univerzalen odpor širom skupnosti. Čeprav bo združitev Facebookovega in Oculusovega uporabniškega računa za starejše izdelke obvezna šele z letom 2023, pa to že velja za najnovejše, kot je Oculus Quest 2. In nekateri uporabniki so sredi oktobra že poročali o posebni dodani vrednosti storitve, saj jim je podjetje iz nejasnih razlogov blokiralo račun na družbenem omrežju, s čimer je njihov Quest 2 postal drag "obtežilnik za papir". Problem je bil očitno zvečine vezan na uporabniške račune, ki so jih ljudje na Facebooku ustvarili na hitro, zgolj za rabo VR očal, in tako niso zadoščali muhastim...

26 komentarjev

VR naočniki HP Reverb G2 prispejo novembra, prihodnje leto še profesionalna različica Omnicept

HP Reverb G2 Omnicept

vir: CNet
CNet - Iz HPja so sporočili, da se lahko težko pričakovanih VR naočnikov Reverb G2 nadejamo v novembru. Toda še več pozornosti je vzbudila najava njihove profesionalne inačice Omnicept, ki bo skozi zaznavanje parametrov, kot so srčni utrip in gibanje oči ter obraza, skušala dognati odzivanje uporabnika na prikazano vsebino.

HPjeva očala za navidezno resničnost Reverb so bržkone najboljši predstavnik platforme Windows VR, tudi zaradi ločljivosti zaslona - 2160×2160 na oko. Posodobljena izvedenka G2, ki so jo prvič oznanili v maju, je zato ena bolj pričakovanih VR naprav v zadnjem času, saj naj bi za približno 600 evrov ponudila idealno srednjo rešitev med dragimi Valvovimi naočniki Index in cenejšimi Oculus Quest. HPjevim inženirjem so dejansko v Valvu priskočili na pomoč in za G2 oblikovali naprednejše leče ter priredili Indexove slušalke. Ogromna resolucija LCD zaslona ostaja nespremenjena, bo pa natančnejši sistem za orientacijo v prostoru, s štirimi kamericami in brez potrebe po...

13 komentarjev

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2

vir: Oculus
Oculus - Osrednja najava letošnje konference Facebook Connect je posodobitev samostojnih VR naočnikov Quest, ki prispe 13. oktobra. Druga generacija prinaša evolucijsko nadgradnjo, pri kateri je še najbolj izstopajoč podatek nizka cena, toda v zameno za množico bližnjic - in seveda obvezno prijavljanje v Facebook.

Oculus je očala za navidezno resničnost Quest zgradil prvinsko na dostopnosti in prijaznosti uporabniku, saj gre za razmeroma poceni in samostojno napravo, ki ne potrebuje ne dragega PCja za poganjanje iger ne po sobi razpostavljenih nerodnih satelitov za sledenje v prostoru. Poteza se je izkazala za zmagovalno, saj so Quest velika prodajna uspešnica in ko so pred nekaj dnevi na splet pobegnile informacije o skorajšnjem prihodu naslednika, je zainteresirana javnost zastrigla z ušesi; pa čeprav so se avgusta v Facebooku lotili zelo sporne uvedbe prisilnega prijavljanja v Facebookov račun za vse prihodnje Oculusove VR naočnike.



Najava se je zgodila v okviru razvijalskega dogodka...

59 komentarjev

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

vir: Oculus
Oculus - Šesto konferenco Oculus Connect so pri Facebooku prvenstveno osrediščili okrog naočnikov Quest, ki bodo dobili možnost povezave s PCjem, gibalni nadzor z rokami in še nekaj drugih bonbončkov.

Ko je Mark Zuckerberg prišel na oder konference Oculus Connect 6 v San Joseju, se je pohvalil, da so uporabniki na tržnici Oculus Store doslej zapravili že prek sto milijonov ameriških dolarjev. Malce presenetljivo pa je, da naj bi kar petina tega zneska odpadla na vsebine za Quest, kar je ogromno ob dejstvu, da je na trgu šele štiri mesece. Zato je podjetje tem brezžičnim naočnikom namenilo precej pozornosti. Najprej z nenadejano najavo, da že novembra dobi programsko posodobitev, s katero bo moč napravo preko kabla USB-C povezati s PCjem in jo tako spremeniti iz samostojnih VR očal v klasične ožičene! Pozneje je John Carmack pojasnil še, da je njihov končni cilj takšno povezavo s PCjem spremeniti v brezžično. Zanimivo bo videti, koliko bo to vplivalo na prodajo Rifta S. Naslednje leto...

8 komentarjev

Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Road to VR - Oculus je predstavil očala za navidezno resničnost Quest, ki bodo vmesna stopnja med cenejšimi naočniki Go in dražjimi Rift.

Nadležni kabli in visoki stroški sta dve poglavitni oviri pri prodoru navidezne resničnosti med množice ljudi in v veliki meri botrujeta dejstvu, da je VR še vedno le stvar zanesenjakov. Če odmislimo Gear VR, ki potrebuje telefon, je Oculus reševanju tega problema že namenil poceni naočnike Go. Toda ti so bili zgolj obstranska veja projekta Santa Cruz, ki ga je podjetje predstavilo pred dvema letoma in s katerim je želelo tlakovati pot proti brezžični navidezni resničnosti. Na dogodku Connect 5 v San Joseju so najavili prvi "pravi" rezultat teh namer, Oculus Quest, ki naj bi dospel prihodnjo pomlad in bo konkuriral HTCjevemu Vive...

18 komentarjev

Oculus Rift zamuja

Slo-Tech - Težko pričakovani Oculus Rift je bil januarja ur nekaj po predstavitvi že razprodan, pa čeprav so tedaj pobirali šele prednaročila in je bila dejanska dobava napovedana za 28. marec. Čeprav je le malo srečnežev moglo pričakovati Oculus Rift prvi teden, jih bo še manj od pričakovanj, saj se je zaradi težav z dobavo sestavnih delov časovnica nekoliko zamaknila. Večina ljudi po Oculus Rift dobila pozneje od obljub, jim bodo pa v zameno plačali dostavo tako v ZDA kakor v druge države. Do brezplačne dostave so upravičeni vsi, ki so prednaročili do 1. aprila.

Oculus, ki sedaj sodi pod Facebook, ni razkril, kateri sestavni del je pošel in je odgovoren za zamudo. Prav tako niso razkrili, kdaj bodo Oculus Rift dostavili. Dejali so le, da bo več znanega prihodnji teden, ko bomo dobili tudi nove napovedane datume dostave. Ne pozabimo,...

13 komentarjev

Facebook kupuje Oculus

Ekipa Oculusa

Slo-Tech - Facebook je napovedal, da bo prevzel ameriško podjetje Oculus, ki se ukvarja z razvojem tehnologije navidezne resničnosti. Za podjetje bodo odšteli dve milijardi dolarjev, od tega 400 milijonov dolarjev v denarju, preostanek pa v delnicah. Dodatno obljubljajo še 300 milijonov dolarjev nagrade, če bodo dosegli zastavljene cilje.

Podjetje Oculus poznamo predvsem kot razvijalca opreme in tehnologije za navidezno resničnost. Njihov paradni konj je Oculus Rift, ki se pritrdi na glavo in uporabnikom omogoča popolni vstop v navidezno resničnost. Za njegov razvoj so na Kickstarterju zbrali poltretji milijon dolarjev, skupno pa kar 91 milijonov. Izid izdelka je napovedan za konec tega leta. Oculus ima že 75.000 naročil za...

96 komentarjev

Quest for the Tihi Rachunalnik

Euro Gamer - Raznim člankom o utišanju računala sej pridružil še eden in sicer EuroGamerjev. Žal bi težko rekel, da gre za zelo informativen članek, poln inovativnih tehnik za utišanje posameznih komponent, saj me je celotna zadeva bolj spominjala na predstavitev prodajnega programa podjetja QuietPC. Če torej ne poznate tega podjetja in njihovih zanimivih izdelkov, si zadevo le oglejte, drugače pa raje pojdite brati kaj bolj koristnega.

0 komentarjev