Forum » Loža » Kako se delajo testi kvalitete hrane?
Kako se delajo testi kvalitete hrane?
HotBurek ::
Dobro jutri.
Zanima me, kako potekajo testi kvalitete prehrambenih izdelkov?
Npr. spodnji primer:
https://www.zps.si/index.php?option=com...
Kako težko je tak test opravit, koliko časa traja, katere lastnosti se merijo, kdo je usposobljen za takšno testiranje?
Zanima me, kako potekajo testi kvalitete prehrambenih izdelkov?
Npr. spodnji primer:
https://www.zps.si/index.php?option=com...
Kako težko je tak test opravit, koliko časa traja, katere lastnosti se merijo, kdo je usposobljen za takšno testiranje?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
BRBR ::
50% je subjektivne ocene, kaj dela zraven 15 % ocene glede na oznake mi ni jasno - to je brezveze, ne pove nič o kakovosti.
Kje je podatek o ostankih antibiotikov, pesticidov,fungicidov, ...
Za hrano še nisem sišal da bi bili ekvivalenti ocnjevanja kot tule
"opravljen predpisan preizkus senzoričnih sposobnosti"
Še tole sem našel, zgolj beseda strokovnjam me sploh ne fascinira, kvečjemu zaseje dvome, by default.
link
Kje je podatek o ostankih antibiotikov, pesticidov,fungicidov, ...
Za hrano še nisem sišal da bi bili ekvivalenti ocnjevanja kot tule
"opravljen predpisan preizkus senzoričnih sposobnosti"
Še tole sem našel, zgolj beseda strokovnjam me sploh ne fascinira, kvečjemu zaseje dvome, by default.
link
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BRBR ()
harvey ::
Eno so komercialni testi ala ZPS drugo pa kot si ti navedel. Glede senzoričnih zadev je odvisno kako imaš sestavljen panel. Za recimo oceno oljčnega olja so točno predpisani pogoji, drugače nisi akreditiran. Lahko delaš ocene ala vaška ocenjevanja praznik oljk, samo kakšno težo ima to ocenjevanje je pa drugo, za prve na vasi je dovolj, za malo širše pa žal premalo.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Glugy ::
Konkretno iz tvojga linka BRBR:
Organoleptična ocena obsega: :
- pri moštu in drugih proizvodih iz grozdja in vina ugotovitev, ali je pridelek ali proizvod organoleptično primeren za promet;
- pri vinu in žganju oceno barve, bistrosti, vonja, okusa in harmoničnosti;
- pri vinu, ki ima tlak CO2 večji od 1 bara, poleg parametrov iz prejšnje alinee še iskrenje in penjenje.
Vonj in okus; to je čist subjektivno od sicer "treniranega kadra". Senzoričnost se ne nanaša na senzorje al karkol objektivnega ampak se za večji del senzoričnosti štejejo čutila ( voh, vid, okus itd ).
Organoleptična ocena obsega: :
- pri moštu in drugih proizvodih iz grozdja in vina ugotovitev, ali je pridelek ali proizvod organoleptično primeren za promet;
- pri vinu in žganju oceno barve, bistrosti, vonja, okusa in harmoničnosti;
- pri vinu, ki ima tlak CO2 večji od 1 bara, poleg parametrov iz prejšnje alinee še iskrenje in penjenje.
Vonj in okus; to je čist subjektivno od sicer "treniranega kadra". Senzoričnost se ne nanaša na senzorje al karkol objektivnega ampak se za večji del senzoričnosti štejejo čutila ( voh, vid, okus itd ).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Okus nutelle (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 63077 (23734) | Zvezdica27 |
» | Michelinove zvezdice (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 27545 (20529) | gruntfürmich |
» | Refošk - razlika med kakovostnim in vrhunskim vinom (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16593 (13693) | gruntfürmich |
» | Uvožena hrana po trgovinah (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 71316 (65390) | ...:TOMI:... |
» | cocacola (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 24954 (21116) | Super Sonic |