Forum » Loža » Refošk - razlika med kakovostnim in vrhunskim vinom
Refošk - razlika med kakovostnim in vrhunskim vinom
delfinus ::
111111111111 je izjavil:
Aja, pa še osebna zgodba: Pri mizi so starši in stric odprli vino staro 20 let. Smrdelo je kot hudič, stric je bil navdušen kako je dobro in žlahtno, starša sta ostala bolj kislih obrazov (nista ravno navdušenca nad vinom). :D
Ja, stara, arhivska vina so sploh obcutljiva. Ce lastnik oz. restavracija nima ustreznih pogojev za shranjevanje tovrstnih buteljk (temperatura, vlaznost, tema), se ga lahko zaluca naravnost v smeti. Je pa tko. Vsakemu vinu lahko dvignete kakovost, ce ga prej preluftate. Nabavite dekanter (je poceni)
in za poskus pol buteljke prelijte v njega, pol pa jo obdrzite za primerjavo. Zavrite vino malo v dekanterju in ga pustite, da diha cca. 10-15 minut. Vino iz dekanterja bo za nekaj nivojev boljse, kot pa ce se ga naliva direkt z buteljke.
lp, d.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
jype ::
111111111111 je izjavil:
Ali lahko daš linke na študije, to bi bilo zanimivo branje.https://www.theguardian.com/lifeandstyl... povzame (in linka na) en kup pravilno izvedenih študij. Vse so pokazale, da ljudje v resnici ne ločijo med vinom za 3 in vinom za 30 evrov.
gruntfürmich ::
ocenjevanje vin je znanost. to ni stvar okusa. v glavnem bi rekel da gre za skladnost odnovnih zadev ki so v vinih; kisline, sladkorja, alkohola, taninov...
dokler ne narediš sommelierskega tečaja nima smisla sploh kaj razpravljat o vinih in jih ocenjevati, ker ne veš o čemu je stvar. če boš gledal na okus, bodo recimo ženske VEDNO rekle da jim je bolj sladko vino boljše. pa je lahko samo zelo sladkana brozga...
najboljša p/p vina bi lahko bila kakšna čilska, portugalska. slovenska niso daleč, ampak tudi niso prva.
caberneta sauvignona pa v sloveniji ne pridelamo dobrega; čeprav ga v 'vinu' ni veliko ker je mešanica. v sloveniji ni pravega podnebja zanjga. zato raje posezite po drugem če želite tisto pristnost.
dokler ne narediš sommelierskega tečaja nima smisla sploh kaj razpravljat o vinih in jih ocenjevati, ker ne veš o čemu je stvar. če boš gledal na okus, bodo recimo ženske VEDNO rekle da jim je bolj sladko vino boljše. pa je lahko samo zelo sladkana brozga...
najboljša p/p vina bi lahko bila kakšna čilska, portugalska. slovenska niso daleč, ampak tudi niso prva.
caberneta sauvignona pa v sloveniji ne pridelamo dobrega; čeprav ga v 'vinu' ni veliko ker je mešanica. v sloveniji ni pravega podnebja zanjga. zato raje posezite po drugem če želite tisto pristnost.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
delfinus ::
gruntfürmich je izjavil:
caberneta sauvignona pa v sloveniji ne pridelamo dobrega; čeprav ga v 'vinu' ni veliko ker je mešanica. v sloveniji ni pravega podnebja zanjga. zato raje posezite po drugem če želite tisto pristnost.
Posplosevanje z enega primera na vse, to ni dejansko stanje in ni korektno. V Brdih se komot najde dober Cabernet, proizvodnja se sicer ne more primerjati s tisto v Toscani ali Bordeauxu po kvantiteti, a kljub vsemu se najde dosti kvalitetnih biserov pri nas. Ti pa dam prav, da vem za primere in coprnije z dodajanjem ekstraktov in dodatkov, ki fejkajo dolocene zazeljene arome.
Je pa res tole. Ni vse samo v sortnih vinih, treba je poskusat tudi kaksno mesano npr. moje najbolj priljubljene kombinacije so Cabernet + Merlot. Tu pa se zadeva spogleduje z Bordojci.
lp, d.
Hermit Bob ::
Vin Koper se ne dotaknem niti s palico. Vse kar sem do sedaj od njih probal je zanic, sploh refosk, ki ti ob pitju t-shirt v rit potegne. ;)
Prevec posploseno, hudic se vse skriva v kolicini. Poglej si malo kaj medicina pravi o rdecem vinu in pivu. Ce se ga bos pa nazigal je pa razumljivo, skodljivo. Tako kot pretiravanje v cemerkoli, tudi sport je v osnovi zdrav, dokler ne pretiravas (cesar se mi zdi, da vecino ljudi ne razume).
O ostalem pa... po mojem je vino precenjeno - pa ne mislim na €.Videl sem že dve metodološko ustrezni študiji, ki dokazujeta, da poznavalci vina nimajo pojma o vinu in da gre zgolj za družbene vzorce, ki se ohranjajo v imenu tradicije.
Alkoholnih pijač pa ne pijem, ker so univerzalno škodljive.
Prevec posploseno, hudic se vse skriva v kolicini. Poglej si malo kaj medicina pravi o rdecem vinu in pivu. Ce se ga bos pa nazigal je pa razumljivo, skodljivo. Tako kot pretiravanje v cemerkoli, tudi sport je v osnovi zdrav, dokler ne pretiravas (cesar se mi zdi, da vecino ljudi ne razume).
jype ::
Hermit Bob je izjavil:
Poglej si malo kaj medicina pravi o rdecem vinu in pivu.Pravi, da sta obe pijači škodljivi ob redni uporabi, ne glede na količino. Študije, ki ugotavljajo, da bogatejši živijo dlje, včasih ponesreči ugotovijo, da je to zato, ker si lahko privoščijo pit vino ob kosilu, čeprav je jasno, da je razlog drugje.
gruntfürmich ::
Posplosevanje z enega primera na vse, to ni dejansko stanje in ni korektno. V Brdih se komot najde dober Cabernet, proizvodnja se sicer ne more primerjati s tisto v Toscani ali Bordeauxu po kvantiteti, a kljub vsemu se najde dosti kvalitetnih biserov pri nas. Ti pa dam prav, da vem za primere in coprnije z dodajanjem ekstraktov in dodatkov, ki fejkajo dolocene zazeljene arome.
Je pa res tole. Ni vse samo v sortnih vinih, treba je poskusat tudi kaksno mesano npr. moje najbolj priljubljene kombinacije so Cabernet + Merlot. Tu pa se zadeva spogleduje z Bordojci.
lp, d.
to ni posploševanje, ampak mnjenje slovenskih strokovnjakov. če ni takšnega podnebja kot v 'avtohtoni' franciji ga pač ni in zato pride ven 'drugačen'.
cabernet sauvignona pa sploh ne vem če obstaja v 100%? se mi zdi da je vedno v manjšini in primešan k merlotu ?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Miha 333 ::
Hermit Bob je izjavil:
Poglej si malo kaj medicina pravi o rdecem vinu in pivu.Pravi, da sta obe pijači škodljivi ob redni uporabi, ne glede na količino. Študije, ki ugotavljajo, da bogatejši živijo dlje, včasih ponesreči ugotovijo, da je to zato, ker si lahko privoščijo pit vino ob kosilu, čeprav je jasno, da je razlog drugje.
maco-maco ::
Vrhunsko na etiketi ni garant, da bo boljse od tistega, kjer na etiketi pise kakovostno vino, ali pa je celo brez tovrstne oznake.
O okusu ne bi, a glede cene je ponavadi tako, da so vrhunska vina velikih proizvajalcev cenejša od kakovostnih vin manjših.
Npr. Rex Fuscus Refošk je cenejši od kakovostnih vin večine sposobnih domačih manjših vinarjev.
Kaj?
jype ::
Epidemiološke študije, ki ne kontrolirajo za morebitne eksterne dejavnike, so ničvredne.
Da alkohol koristi pri artritisu nikakor ne drži: Drži da imajo z artritisom manj težav tisti, ki jim ni treba delat fizičnih del v visoki starosti. Zanimivo je, da so to ravno tisti, ki so dovolj bogati, da lahko "zmerno uživajo" v alkoholu.
delfinus ::
Grunf: Zdaj koliko posamezni vinogradnik pri nas doda kaksne druge sorte je stvar odlicitve vinogradnika, ali mora dodati, ker mu morda zmanjkuje sorte, a hkrati potem njegov merlot ali pa cabernet to vec ni, ker je pac mesano z dveh ali pa vec sort. To pa pac vzame nase in morda prispara na stroskih klasifikacije in etiketiranja. To se v vecini primerov ustrezno specificira na etiketi in se tako tudi proda. Kar je zanimivo pri nas, da vinogradniki pri nas v veliki meri delajo sortna vina. Ce gledamo pa toskance, bordojce, burgundce itn pa so le ta vecinoma mesana in to so med najboljsimi vini.
Pri temu svojem vinogradniku, ki ima dve dolini vinogradov v Brdih, dela 95% sortna vina in iz sort, ki jih pridela izkljucno sam. Za mesanje in igranje se ni odlocil, ker ima tako dovolj Caberneta, kot tudi Merlota in vztraja pri pridelavi izkljucno sortnih vin. Zakaj? Ker kot take najlazje proda v Sloveniji. Sicer ima za vzorec tudi eno veliko rdece, ampak je jasno v naprej, da je meseno iz treh sort njegovih rdecih.
lp, d.
Pri temu svojem vinogradniku, ki ima dve dolini vinogradov v Brdih, dela 95% sortna vina in iz sort, ki jih pridela izkljucno sam. Za mesanje in igranje se ni odlocil, ker ima tako dovolj Caberneta, kot tudi Merlota in vztraja pri pridelavi izkljucno sortnih vin. Zakaj? Ker kot take najlazje proda v Sloveniji. Sicer ima za vzorec tudi eno veliko rdece, ampak je jasno v naprej, da je meseno iz treh sort njegovih rdecih.
lp, d.
techuser ::
Naj mi nekdo razloži razliko v okusu med vinom teran, Cabernet Sauvignon in refošk? Ne rabim strokovne razlage, ampak samo vaše osebne izkušnje.
delfinus ::
On the fly glede okusov, ampak to je ze generalizacija, ker se ze dva caberneta lahko ful razlikujeta med seboj. Torej en generalni odgovor, kar mi je bilo najbolj markantno:
teran: je tako refosk, ampak zaradi zemlje so ga pac poimenovali teran. Je kiselkast, okus po zemlji, telesno.
refosk: podoben teranu, kiselkast, ponavadi ne zaznam tistega zemeljskega okusa, krajsi po trajanju
cabernet sauvignon: izjemno varira od leta do leta in predelovalca in tehnologije. Pri tem je morda najbolj nefer posplosevati. Ampak, ce ze overall: zame ima najbolj zlahtne note. Vonj po jagodicevju; js temu recem gozdna podrast okusi, ni kislobe pri dobrih, krasni sadni vonji, ki se lahko nadgradijo z okusi cokolade, dima, zemlje, lesa, sploh ce so bariquirani. Je manj trpek kot merlot. Ni ga boljsega za ob pravem dobrem stejku.
lp, d.
teran: je tako refosk, ampak zaradi zemlje so ga pac poimenovali teran. Je kiselkast, okus po zemlji, telesno.
refosk: podoben teranu, kiselkast, ponavadi ne zaznam tistega zemeljskega okusa, krajsi po trajanju
cabernet sauvignon: izjemno varira od leta do leta in predelovalca in tehnologije. Pri tem je morda najbolj nefer posplosevati. Ampak, ce ze overall: zame ima najbolj zlahtne note. Vonj po jagodicevju; js temu recem gozdna podrast okusi, ni kislobe pri dobrih, krasni sadni vonji, ki se lahko nadgradijo z okusi cokolade, dima, zemlje, lesa, sploh ce so bariquirani. Je manj trpek kot merlot. Ni ga boljsega za ob pravem dobrem stejku.
lp, d.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
poweroff ::
Jaz vina recimo na leto spijem 1 dl. Največ. To sem sicer že dojel, da imajo vina različne okuse (čeprav zame neke hude razlike ni niti med belim in črnim vinom), me pa zanima glede tega dosladkavanja. Zakaj naj bi bila razlika če neko vino dosladkajo ali pa če je ta proces popolnoma naraven? Oziroma drugače... če vzameš neko ceneno vino in notri zamešaš ustrezne količine sladkorja, estre, itd... od kje potem te razlike? Ali so zgolj namišljene?
sudo poweroff
gruntfürmich ::
vse sorte imaš. jst ne vem kako se na to gleda in kako zakonodaja ter stroka pravi.
menda imaš tudi čisto zaprte sisteme, kjer človek ne sme posegati nič in ima ključ od kleti kakšen inštitut ali nekaj podobnega in se odpira in preglejuje samo ob prisotnosti inšpektorja. kar rata rata. ampak to so potem svetovno znane kleti...
menda imaš tudi čisto zaprte sisteme, kjer človek ne sme posegati nič in ima ključ od kleti kakšen inštitut ali nekaj podobnega in se odpira in preglejuje samo ob prisotnosti inšpektorja. kar rata rata. ampak to so potem svetovno znane kleti...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
nejcek74 ::
Jaz vina recimo na leto spijem 1 dl. Največ. To sem sicer že dojel, da imajo vina različne okuse (čeprav zame neke hude razlike ni niti med belim in črnim vinom), me pa zanima glede tega dosladkavanja. Zakaj naj bi bila razlika če neko vino dosladkajo ali pa če je ta proces popolnoma naraven? Oziroma drugače... če vzameš neko ceneno vino in notri zamešaš ustrezne količine sladkorja, estre, itd... od kje potem te razlike? Ali so zgolj namišljene?
Priblizno taka kot je razlika med marjetico in vzgojenim tulipanom, ali pa med julijskimi alpami in kuliso hribov iz lepenke, biti izgubljen med stoletnimi smrekami na pokljuki ali pa iti skozi tivoli, seks z ljubljeno osebo ali pa hitro samozadovoljevanje ob ogledu narisanih josk. Clovek za svoj obstoj ne potrebuje veliko, si ga pa lahko izrazito polepsa z razlicnimi dozivetji. S stalisca vesolja nepomenbno, s stalisca posameznika pa nenadomestljivo.
delfinus ::
Matthai, tule je razlozeno na temo dosladkavanja in vrste sladkorjev: http://vtkd-cerklje.si/index.php/poveza...
V glavnem je dosladkavanje nezazeljeno, ker vino z lahkoto vrzes iz naravnega balansa, med sladkorji in kislinami in mu dvignes alko stopnjo.
Quote: "S pretirano korekcijo alkoholne stopnje lahko dosežemo negativen efekt! Vino iz nedozorelega grozdja, grobo kislo in skromno po sestavi žlahtnih snovi, a hkrati z visokim alkoholnim deležem bi npr. delovalo pekoče, neharmonično, nenaravno.".
lp, D.
V glavnem je dosladkavanje nezazeljeno, ker vino z lahkoto vrzes iz naravnega balansa, med sladkorji in kislinami in mu dvignes alko stopnjo.
Quote: "S pretirano korekcijo alkoholne stopnje lahko dosežemo negativen efekt! Vino iz nedozorelega grozdja, grobo kislo in skromno po sestavi žlahtnih snovi, a hkrati z visokim alkoholnim deležem bi npr. delovalo pekoče, neharmonično, nenaravno.".
lp, D.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
nejcek74 ::
btw. sladkorja je lahko tudi prevec ali pa premalo, premalo zrelo grozdje ima ponavadi premalo okusa (po grozdju) ali pa prevec kisline. Ce limon sok izrazito sladkas ne bo v njem nic manj kisline, sam nas jezik ga bo nekoliko bolj prijazno sprejel. Ce sladkas premalo zrela jabolka ali jagode, jim bolj malo popravis okus :)
Drugace se sok nezrelega grozdja, verjus, uporablja v kulinariki kot nadomestek citrusov.
Drugace se sok nezrelega grozdja, verjus, uporablja v kulinariki kot nadomestek citrusov.
Cifix63 ::
Je kakšna razlika če kupiš pri nas Refošk od vinakoper, kakovostno ali vrhunsko glede okusa? Vem, da morajo neke teste prestat glede kakovosti, da dobijo naziv vrhunsko ampak mene zanima, če je res kakšna konkretna razlika pri okusu tega vina med enim in drugim?
Z vsem, seveda tudi z vini, je dandanes tako, kot z vso prehrano. Nihče ne ve kaj je natančno notri, na etiketi oz na papirju pa lahko iz znanih razlogov piše vse najlepše; stvar posameznika pa je ali to verjame ali ne.
Jamstva, da na etiketah ni vse nakracano najlepše samo zato, da se doseže boljša cena in prodaja - NI.
Zavajanje je postalo že povsem običajen pojav v novem svetu. Ne velja za vso blago, velja pa za večino.
poweroff ::
Priblizno taka kot je razlika med marjetico in vzgojenim tulipanom, ali pa med julijskimi alpami in kuliso hribov iz lepenke, biti izgubljen med stoletnimi smrekami na pokljuki ali pa iti skozi tivoli
Ali pa med ISTIM krompirjem, enkrat postreženim na navadnem krožniku, enkrat pa na zlatem krožniku v fancy restavraciji - s ceno 100x običajne cene.
Je pa "doživetje", ja...
sudo poweroff
delfinus ::
Ce si znanstvenik ves, da ne smes zanemarjati detajlov, ki so ponavadi odlocilni. Zadaj je tehnologija, znanje, delo in zgodbe. Tehnologija, znanje, delo in zgodbe pa ponavadi stanejo in daje kontrast na videz istim recem. Ne trdim pa, da je drazje vedno boljse. Vcasih je lahko kar obratno in tovrstni produkti so najslajsi, le najt jih mora clovk.
lp, d.
lp, d.
showsover ::
Priblizno taka kot je razlika med marjetico in vzgojenim tulipanom, ali pa med julijskimi alpami in kuliso hribov iz lepenke, biti izgubljen med stoletnimi smrekami na pokljuki ali pa iti skozi tivoli
Ali pa med ISTIM krompirjem, enkrat postreženim na navadnem krožniku, enkrat pa na zlatem krožniku v fancy restavraciji - s ceno 100x običajne cene.
Je pa "doživetje", ja...
ja, no, če je to tvoje razumevanje in primerjava istega krompirja, potem vsekakor...
nejcek74 ::
Ali pa med ISTIM krompirjem, enkrat postreženim na navadnem krožniku, enkrat pa na zlatem krožniku v fancy restavraciji - s ceno 100x običajne cene.
Je pa "doživetje", ja...
Ok razumem, vprašanje o sladkorju ni bilo vprašanje, ampak poskus trolanja, ki ni sel cisto po pričakovanjih.
Tudi tokrat si ustrelil mimo, ce nekomu krompir na zlatem krozniku prinese bistveno vec zadovoljstva kot pa krompir iz sklede, bo placal zanj kolikor mu pac ta uzitek pomeni. Tudi Puccinijev Vissi d’Arte, ali pa kak stiklc od Modrijanov je konec koncev samo zaporedje tonov, ki jih je nekdo skupaj vrgel, pa vseeno ljudem prinašajo veliko zadovoljstva v precej neškodljivem paketu.
poweroff ::
Kar hočem reči je to, da seveda verjetno obstaja razlika med nekim slabim in nekim dobrim vinom. Ampak če nekdo na flašo vina nalepi ceno 5000 EUR in vse skupaj lepo zapakira v kristalni kozarec, to še ne pomeni, da je to vino pa toliko boljše od vina za 40 EUR.
Mislim, zadeva me spominja na eko hrano. Kjer je v ozadju seveda ideologija in marketing.
Mislim, zadeva me spominja na eko hrano. Kjer je v ozadju seveda ideologija in marketing.
sudo poweroff
jype ::
louser ::
Kar hočem reči je to, da seveda verjetno obstaja razlika med nekim slabim in nekim dobrim vinom. Ampak če nekdo na flašo vina nalepi ceno 5000 EUR in vse skupaj lepo zapakira v kristalni kozarec, to še ne pomeni, da je to vino pa toliko boljše od vina za 40 EUR.
Mislim, zadeva me spominja na eko hrano. Kjer je v ozadju seveda ideologija in marketing.
Slab refošk stane južno od evra, dober pa 3, 4, 5 EUR na liter.
louser ::
Ker jih ljudje kupijo.
Pil 20 let staro ultra premium money money vino.
Na neki točki je za navadne pivce razlika neopazna.
Pil 20 let staro ultra premium money money vino.
Na neki točki je za navadne pivce razlika neopazna.
WizzardOfOZ ::
Je pa refošk odličen za mešanje s kokakolo, ker se njegova kislost odlično zlije s sladkobo kokakole in dobiš značilen okus te mešanice (ponekod znane kot bambus).
Nope, bambus je rdeče vino in fanta ali ora, medtem ko je rdeče vino in kokakola znana po nazivu dizel.
Imam par flaš zimske trgatve iz leta 1997 v kleti (mislim da bagueri al nekaj takega), pa bodo očitno še nekaj časa tam ostale, ker ni neke želje po vinu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
poweroff ::
Ker jih ljudje kupijo.
Pil 20 let staro ultra premium money money vino.
Na neki točki je za navadne pivce razlika neopazna.
Se pravi gre za "zgodbo" - beri navaden usran marketing in religijo.
sudo poweroff
111111111111 ::
poweroff ::
Aha...! Po religiji, komunizmu, Modrijanih... je pa smiselno pljuvat, čeprav gre za nekaj kar ljudem nekaj pomeni?
sudo poweroff
SeMiNeSanja ::
Kako da potem steklenice prodajajo po 30+ EUR in več?
To ti je tako, kot pri slikah.
Imaš poceni reprodukcije, originale neznanih ustvarjalcev brez neke resne vrednosti, potem pa imaš še "resno umetnost" in na koncu še tisto, ki ima posebno visoko zbirateljsko vrednost.
V bistvu ni prav nič drugače pri vinih.
Namizna vina so kot tiste reprodukcije. Poceni, a služijo namenu.
Preko raznih solidnih vin od 'neznanih pridelovalcev' prideš do tistih, ki se jih lahko enači z "resno umetnostjo". Marketing, še bolj pa objave znanih ocenjevalcev v specilaiziranih revijah tu krojijo nekakšne 'modne trende' in posameznega proizvajalca lahko povzdignejo v višave.
Takšna vina se neredko kupujejo kot finančne naložbe, v upanju, da bodo z leti še bistveno pridobila na vrednosti.
Nič drugače, kot pri umetninah.....
harvey ::
Priporočam knjigo J. Rozmana, čar vina, kjer se piše o podobnih temah kot se odpirajo tu.
Izsek iz intervjuja
Izsek iz intervjuja
Vinoljubom in vinoljubkam torej ni treba veliko vedeti o vinu, da bi v njem lahko uživali?https://www.ovinu.si/741?cctest&
Slehernik lahko uživa v vinu brez enološkega znanja. Vino je treba demitizirati. To je eden izmed ciljev te knjige. Vino potrebuje zelo sproščen, neobremenjen pristop. Vsakdo, ki ima normalno razvita čutila, bo ločil dobro od slabega. To sem dognal tudi empirično, delal sem poskuse. V en kozarec sem natočil srebrno radgonsko penino, v drugega šampanjec. Tisti, ki so vstopili v svet vina prek sladkih gaziranih pijač in so padli na srebrno radgonsko penino, bodo sicer ostali tam. Večina pa bo našla v šampanjcu nekaj več. Da se razumemo: srebrna radgonska penina je zelo korektno narejeno vino, je prodajna uspešnica, a je namenjena določenemu profilu ljudi. Nič nimam proti temu, ne viham nosu, a obstajajo peneča se vina, ki ponujajo več. Človek z normalno razvitimi čutili bo znal ločiti slabše od boljšega, tako kot pri hrani in drugih stvareh. Zato ni potrebno blazno predznanje
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
111111111111 ::
mirator ::
Kakšne kakovosti vino piješ, je odvisno tudi od tega, zakaj piješ. Piješ pa ali zato, da bi pozabil ali zato, da uživaš in še tretji vzrok, preprosto zato, da se ti v družbi sprostijo zavore. Za prvi in tretji vzrok, kakovost niti ni ne vem kako pomembna, pri drugem vzroku pa je zelo dobrodošla.
gruntfürmich ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Nope, bambus je rdeče vino in fanta ali ora, medtem ko je rdeče vino in kokakola znana po nazivu dizel.
narobe. rdeče+kola = bambus, dizel = pivo+kola, rdeče+ora = mišmaš
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
3p ::
Hermit Bob je izjavil:
Vin Koper se ne dotaknem niti s palico. Vse kar sem do sedaj od njih probal je zanic, sploh refosk, ki ti ob pitju t-shirt v rit potegne. ;)
O ostalem pa... po mojem je vino precenjeno - pa ne mislim na €.Videl sem že dve metodološko ustrezni študiji, ki dokazujeta, da poznavalci vina nimajo pojma o vinu in da gre zgolj za družbene vzorce, ki se ohranjajo v imenu tradicije.
Alkoholnih pijač pa ne pijem, ker so univerzalno škodljive.
Prevec posploseno, hudic se vse skriva v kolicini. Poglej si malo kaj medicina pravi o rdecem vinu in pivu. Ce se ga bos pa nazigal je pa razumljivo, skodljivo. Tako kot pretiravanje v cemerkoli, tudi sport je v osnovi zdrav, dokler ne pretiravas (cesar se mi zdi, da vecino ljudi ne razume).
Tale članek kar dobro povzema stanje: https://www.vox.com/2018/4/24/17242720/...
Kolikor vem, strokovnjaki sicer še vedno menijo, da majhne količine koristne, le da te majhne količine niso kozarček, dva ali trije ob kosilu, ampak dobesedno požirek po kosilu. In ker požirka nihče ne spije, je bolj zdravo piti nič kot klasične količine, ki jih spijejo tisti, ki pijejo.
3p ::
Ampak vinu za 3 evre marsikdo ne bi niti rekel vino, vino za 30 evrov je pa lahko že preklemano dobro, kvalitetno, vrhunsko itd., in ga je skoraj nemogoče ločit od tistega za 300 ali pa 500 evrov.
Ne dvomim. A je pač tako, da je cena pridelave zanič vina 1€ po steklenici (oz. tetrapaku), cena pridelave vrhunskega vina pa, ugibam, 3€ po steklenici. Saj ne, da je v vrhunsko vino treba zmleti samorogove rogove. Kolikor vem, je potrebno predvsem znanje.
Ker pa so ljudje vrhunsko vino, kaj šele vrhunsko vino, s katerim pokažeš, da si lahko privoščiš drago vrhunsko vino, pripravljeni preplačati, bi bili vinarji seveda neumni, če denarja ne bi vzeli.
jype ::
111111111111 je izjavil:
Je nesmiselno pljuvat po tem. Eni sanjajo ferrarije, drugi 200 let staro vino...Objektivno ovrednotiti nekaj kot krš nikakor ni pljuvanje.
111111111111 ::
111111111111 je izjavil:
Je nesmiselno pljuvat po tem. Eni sanjajo ferrarije, drugi 200 let staro vino...Objektivno ovrednotiti nekaj kot krš nikakor ni pljuvanje.
Sama objektivnost:
No, no. Ne vem, če bi Modrijanom obesil pridevnik "neškodljiv".
- beri navaden usran marketing in religijo.
mirator ::
Hermit Bob je izjavil:
Vin Koper se ne dotaknem niti s palico. Vse kar sem do sedaj od njih probal je zanic, sploh refosk, ki ti ob pitju t-shirt v rit potegne. ;)
Pred leti sem veliko potoval po celi Sloveniji in se ustavljal tudi v "uradnih" vinskih kleteh. Moram reči, da se s citiranim strinjam. V Vinakoper sem kupil nekaj buteljk vrhunske malvazije od česar sem popil samo 2 x po 1dcl, ostalo odvrgel v smeti. V glavi mi je namreč nastalo pravo gradbišče, kot da bi imel vgrajeno rušilno kladivo.
3p ::
Prevec posploseno, hudic se vse skriva v kolicini. Poglej si malo kaj medicina pravi o rdecem vinu in pivu. Ce se ga bos pa nazigal je pa razumljivo, skodljivo. Tako kot pretiravanje v cemerkoli, tudi sport je v osnovi zdrav, dokler ne pretiravas (cesar se mi zdi, da vecino ljudi ne razume).
Aja, še nekaj glede tega. Glede na to, kaka panika se tod naokoli zganja okoli potencialno rakotvornih snovi, kot bi mogoče baje baba-rekla lahko bila npr. GSO soja, ali pa baje mogoče aspartam, pa kako grozljive migrene dobivajo ljudje od vetrnic, pa raka od 100m oddaljenih električnih vodov: alkohol je karcinogen. In? Ja, nič. Če pa fajn (biti pijan).
nejcek74 ::
Aha...! Po religiji, komunizmu, Modrijanih... je pa smiselno pljuvat, čeprav gre za nekaj kar ljudem nekaj pomeni?
Da, religije imajo neposreden, izjemno škodljiv vpliv prav na vse ljudi na tem svetu od kar obstajajo. Ce si izračunal, da je škodljiv vpliv prodaje precenjenih steklenic vina enak ali večji od škodljivega vpliva religij, potem nam prosim predstavi svoj izračun, da vidimo ali je napaka v vhodnih podatkih ali pa je samo procesor za v smeti. Ampak, ali to sodi v debato o Refošku?
Lahko rečemo, da je steklenica za 20.000$ vina dokaz da enologi nimajo pojma, jaz bi prej rekel, da je samo pokazatelj, da bogati nimajo pojma kaj bi poceli s svojo akumulacijo denarja. Tretji bodo trdili da je to neposreden dokaz o "trickle down economy"
Tema je lepo tekla o cisto normalno cenjenih, celo podcenjenih slovenskih vinih, samo "pretepači slamnatih moz" podtikate vina z ekskluzivnimi cenami. V osnovi ima debata prav luštno smer, spoznavanje kvalitetnega vina pri slovenskih izdelovalcih, ki jim je to v veselje, ponos in zaslužek.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()
jype ::
111111111111 je izjavil:
Sama objektivnost:Ja, je. Privadit se boš moral, da smo nekateri inherentno objektivni, ker smo vesoljci in posledično kot čustveno nevpleteni nimamo nobenih interesov, zgolj opazujemo.
digitalcek ::
Kakšen refošk, teran zmaga.
Parkrat sem prebral na "vinogradniškem" forumu, da je refošk pravzaprav teran (in obratno), da se vino poimenuje glede na lego trte, da pa gre za čisto enako/podobno trto?
Ve kdo kaj več?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: digitalcek ()
jype ::
Blazno komplicirano je. Kolega iz Dutovelj pravi, da se teran reče preveč različnim rečem, da bi brez konteksta lahko vedel, o čem se govori, pa se s teranom ukvarja že celo življenje.
delfinus ::
Teran je refosk. Ze wikipedia ti bo podala razlago. Od klasicnega refoska pidelanega npr. v Kopru ga razlikuje samo, da je pridelan geografsko na Krasu in na drugi tipicni kraski prsti (terra rossa) in seveda klimi, zategadelj je poimenovan teran. Nekaj vec pa tukaj pri Vinakras: https://vinakras.si/prodaja-in-katalog-...
lp, d.
lp, d.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
user-pass ::
Alkoholnih pijač pa ne pijem, ker so univerzalno škodljive.
Kar pa seveda ne more biti razlog, da ne bi nabil 13 postov v temo o kakovosti vina
Moja prva sluzba preko studenta je bila v Slovinu pred mnogimi leti (mimogrede, placa je bila 400sit/h) in med drugim smo dajali dol stare etikete iz pretecenih vin in dajali nove gor, drugo ime, nov datum. Je pa res, da ni slo za vrhunska vina. Brez skrbi, da je slo takoj naprej v prodajo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje glede vinOddelek: Loža | 1389 (1244) | koyotee |
» | Domači sladki muškatOddelek: Loža | 10594 (7555) | jizzer |
» | Katero vino imate najrajši?Oddelek: Loža | 9367 (5866) | mosquito234 |
» | Žuranje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14379 (12921) | šernk |
» | Kje v LJ kupiti vinoOddelek: Loža | 10885 (10386) | Mercier |