» »

mene me pa čista osnova zanima

mene me pa čista osnova zanima

riddick ::

torej primer za začetnika
1.kateri računalniški jezik bi priporočali za začetnike?
2.kateri program poleg borlandovega builderja je "še" za pisat programje v c++

rasta ::

1. Za čiste osnove ti predlagam jezik, ki je blizu mašini, npr. C ali pascal.
Sicer vsi hvalijo javo ipd., ko preprosti so (v resnici lahko z malo znanja in truda narediš veliko), vendar se mi potem zdi, da večina niti ne ve, kako kaj so sploh to tipi in kako to zgleda v pomnilniku (primer je npr. razlika med float in double), še manj pa npr. kako razredi deljujejo, kaj je metoda, kaj v pomnilniku predstavlja instanca razreda ipd.
Pa še ne-objektni jeziki so bolj "čisti", že na začetku ti ni treba vedeti, kaj je razred ipd.

2. Npr. Zastonjski je Dev-C++, potem je še Visual C++; ma malo morje jih je. Sicer pa dokler res dobro ne poznaš osnov, se ne loti objektnega in GUI programiranja.

kopernik ::

No, po mojem mnenju ni važno česa se lotiš. Vem pa, da je zelo dobro, če se lotiš tistega kar te zanima (večino zanima na začetku prav GUI). Večina začetnikov raje vidi rezultate hitro (npr. Delphi, VB), saj so tako motivirani, da raziskujejo in se učijo še naprej. Ne priporočam ti, da se začneš že na začetku poglabljati v memory management, ker boš zelo hitro izgubil motivacijo. Razen, če nisi zelo motiviran ($$$) :))

NoUse4AName ::

Ja jas se tudi nebi strinjal s tem, da bi zacel z javo. Ne mors nekomu, ki nima pojma o programiranju, kr zacet bluzit o objektih.
Dev c++, koliko sem videl je cisto lep program za programiranje. Bi se strinjal s tem kaj je rasta rekel.

NoUse4AName ::

Kopernik, kdo pa govori o kaksnem memory managementu? Kaj ne mores naredit preprostega c++ programa brez tega?
Naceloma so ljudje, ki so zaceli z raznimi visokonivojskimi jeziki tipa VB, zelo slabi programerji, ker se jim ne sanja kako stvari delujejo.
Riddick priporocam ti, da si kupis ali sposodis knjigo "C++ na kolenih" - Goran Bervar.

kopernik ::

Po mojem mnenju pa objektno programiranje ni NIČ težje, samo drugačen pristop. Na veliko fakultetah po svetu je ravno Java prvi jezik. Ker je, po mnenju mnogih, lažja za začetnike kot C. Če vi tega nočete sprejeti, je to vaš problem.

kopernik ::

NoUse4AName:
Vsak začetnik ima zelo malo pojma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

kopernik ::

Aja, jaz sem začel z Basicom na commodorju, nadaljeval s Pascalom in nato Delphijem (moja pot naprej trenutno ni pomembna). Težko bi se strinjal s tvojo definicijo "Načeloma ... VB... slab programer". Odvisno od človeka.

rasta ::

> kdo pa govori o kaksnem memory managementu? Kaj ne mores naredit preprostega c++ programa brez tega?
Ravno pri takih "preprostih" programov je jok in stok, potem ko se vrača reference in kazalce na lokalne objekte funkcije in podobne traparije.

> objektno programiranje ni NIČ težje, samo drugačen pristop.
Objektno programiranje je samo eno stopnjo na strukturiranim, veliko obsežnejša tema in komplicirana. Za začetnika, ki ne ve ničesar, cela znanost.

> Na veliko fakultetah po svetu je ravno Java prvi jezik. Ker je, po mnenju mnogih, lažja za začetnike kot C.
Sem se že ukvarjal s takimi osebki, ki se jim npr. niti sanjalo ni, zakaj pišejo kup nekih zapletenih vrstic (dedovanje razreda), da bo program deloval. Pa kdaj se izvede metoda paint() ipd. Pa razsutost kode po več metodah ipd. Pa parsanje input argumentov.
Medtem, ko v C vse pišeš v funkcijo main() eno za drugim.

Ne pravim, da bi morali delati neke v iber komplicirane programe v C-ju (ker je to v resnici težko), ampak samo spoznati osnove: kaj je funkcija, spremenljivka, vidljivost, podajanje argumentov po vrednosti ali naslovu ipd.
Ko pa to zna, pa v objektno orientirano, kjer je kup stvari lepo prijazno zavitih v razrede in ni potrebna uporaba kakšnih hardcore metod in memory managmenta.

Pa kdor si domišlja, da bo po pol ure že delal neke uporabne GUI programe, naj se programiranja raje ne loti, ker ni trivialno in noben forum ne rabi smetenja s posti tako lenih uporabnikov.

NoUse4AName ::

Kopernik tvoja pot je zelo podobna nekomu, ki bi zacel s C++. Osnove starega basica in pascala so kot C++, samo druga sintaksa.

kopernik ::

Objektno programiranje je samo eno stopnjo na strukturiranim, veliko obsežnejša tema in komplicirana. Za začetnika, ki ne ve ničesar, cela znanost.

No, jaz se s tem ne strinjam.


Sem se že ukvarjal s takimi osebki, ki se jim npr. niti sanjalo ni, zakaj pišejo kup nekih zapletenih vrstic (dedovanje razreda), da bo program deloval


Jaz pa z osebki, ki v C-ju niso znali osnovne manipulacije z nizi znakov.

Ponavljam, zelo veliko je odvisno od človeka in njegove želje (motivacije ?) po spoznavanju novih stvari. Ker včasih zgubiš ure in ure pri kaki banalni zadevi. Ne glede na programski jezik. In če nisi pripravljen plačati te cene, potem ne boš nikoli dober programer. Moje mnenje.

riddick ::

No kot prvo se Vam vsem skupaj zahvaljujem, za presentljivo hitre odgovore, torej Hvala še enkrat.
kljig pa imam res že ogromno, tako e-books kot "papirnatih". Motivacija je sicer velika, in zanimanje za programiranje nasplošno gojim že velik čas, vendar v mojih krogih ni ljudi, kateri bi mi vedli dat kakšne napotke, pa še časa sem do nedavna imel precej malo.
Hvala, pa če še kaj potrebujem se obrnem na vas.
LP Riddick

kopernik ::

Rad bi poudaril samo še to, da ne smeš ostati pri enem jeziku. Nabiraj si izkušnje iz več različnih jezikov. Znanje iz več področij se ti kasneje bogato obrestuje.

OwcA ::

S sledečim sicer tvegam, da me mnogi linčajo, ampak za začetek je zelo dobra izbira Python. Zakaj? Je zelo čist jezik. Sicer objekten, ampak ne do te (za začetnike res nekoliko zastrašujoče) mere kot Java. Če se potrudiš se da z njim zelo učinkovtio programirati. Sintaksa je mestoma bolj intuitivna (kakšen for me kar malo spominja na SQL). Ker je interpretiran ni treba čakati na prevajanje in se truditi z linkerjem in podobnimi nevšečnostmi. Njegova edina napaka je, da ni tipsko varen, kar bi se znalo izkazati za nepremišljeno ob prehodu na kaj bolj strogega.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

kopernik ::

Ja, se strinjam z Owco. Python je tudi zelo dobra izbira.

Jebiveter ::

vse lepo in prav...
a kaj ko ti znanje "samo in le" Pythona ali Jave (na primer) v linux svetu ne pomaga prav dosti. Vecina stvari se pise v c++, res pa je, da je python zmeraj bolj popularen. Kar ni nic slabega...

Saj bi se sam tudi lotil pythona (kvazi zacetnik, izkusnje le z php in sql) a kaj ko imas pri maturi iz racunalnistva na izbiro le C in pascal (i think). In potem, ce imas primere v Cju ti znanje pythona lahko pomaga le na abstraktnem nivoju (razumevanje delovanja programa) prakticno (sintaksa,...) pa si mrzu!

Poleg tega se je po moje lazje ucit en jezik in potem to znanje dograjevati kot, da se najprej ucis enega in pol presaltas na drugega in spet na tretjega... Po moje kmalu zacnes mesat stvari med sabo. Druga stvar je, ce en jezik ze toliko obvladas, da te sam jezik omejuje ali pa da si prisel to tocke, kjer te ta jezik toliko omejuje, da hitreje prides do cilja z alternativo...

I don't know, just thinkin'...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

OwcA ::

V čem so se do sedaj pisali programi je povsem postransko. Če imaš kratkoročne cilje začrtane, jih velja upoštevati pri izbiri jezika, drugače je vseeno. V Pythonu se da razvijati tudi aplikacije z GUIjem, torej so zajeta vsa področja udejstvovanja (vsaj za začetnika). Ko bo prišel tako daleč, da bo rabil več, bo tudi znal več (dovolj). :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

BigWhale ::

> a kaj ko ti znanje "samo in le" Pythona ali Jave (na
> primer) v linux svetu ne pomaga prav dosti. Vecina
> stvari se pise v c++, res pa je, da je python zmeraj
> bolj popularen. Kar ni nic slabega...

Bleeh, ce znas programirati, ti je vseeno v cem pises kodo. Shell, phyton, c, c++, java, krava... :P Jaz sem zamenjal ze pol ducata razlicih jezikov pa se nimam za blazno sposobnega programerja... :) Naucit se ene sintaxe ni tak problem

Linux -> mostly C, nekaj malega C++ :)

riddick ::

sem malo pogledal še po netu, pa sem se kar odločil za en začetek na Pythonu...
samo še nekaj za danes: Ko pobereš z neta source code od nekega programa, kako veš v katerem jeziku je bila pisana?

"vaja dela mojstra ne? :)"

NoUse4AName ::

Vsak jezik ima svoje koncnice datotek. Ceprav so navadne txt datoteke


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

začetki programiranja

Oddelek: Programiranje
356803 (4878) Mavrik
»

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9416569 (13014) blackbfm
»

programiranje

Oddelek: Programiranje
413484 (2044) Pegaz
»

C++ ali Java

Oddelek: Programiranje
192191 (1914) BluPhenix
»

Java

Oddelek: Programiranje
323343 (2901) Nerdor

Več podobnih tem