» »

Java

Java

zetko ::

Kero knjigo priporačate za učenje Jave (sem total beginer)8-)

Phil ::

Poskusi z "Spoznajmo javascript" od Petra Hribarja.

LP

Loki ::

A ni Java nekam prepocasna, da bi se lahko konkurirala ostalim programskim jezikom? (ce pri temu ne upostevamo tega, da je program available for all platforms)
I left my wallet in El Segundo

Senitel ::

Če ne upoštevamo portabilnosti, potem je Java prepočasna...

zetko ::

Nej bi bla sam fora je lih v: for all platforms 8-)

simon ::

Na http://java.sun.com/docs/books/tutorial... imas kar dobro dokumentacijo in tutorial. Vse to si lahko tudi snames dol.
Ce te zanima prenosljivost si poglej tudi perla, ki je podprt na precej vec platformah kot java.
Cman: java in javascript nista isto.

zetko ::

In kaj je bolš po tvojmu mnenju Java al Perl? Pa kaj se je lažje naučit? 8-)

Elemen_T ::

Perl se mi zdi zelo zanimiv jezik...veliko bolj od Jave...vendar je pa še počasnejši in okornejši...:D
so...najbolj se splača kar napadit ročno kodo.:D

zetko ::

Zanimiv v kermu smislu? 8-)

wintermute ::

anze

Ce si se zacetnik, se perla izogibaj. Vzami jezik, ki ima kolikor-toliko kulturno sintakso. Perl to vsekakor ni! Java je kar se tega tice precej boljsa. Na www.bruceeckel.com imas eno dobro knjigo, Thinking in Java.

BTW, zadnje case mi je se najbolj vsec Python, se mi zdi, da je precej primeren za ucenje programiranja (lepa in enostavna sintaksa, obsirna in uporabna standardna knjiznica). Ce hoces poglej na www.python.org in se prepricaj. Vsekakor idealna zamenjava za perl (npr za CGI skripte).

(Perl vs Python = executable line noise vs executable pseudo code):D

simon ::

S perlovo sintakso ni nic narobe, ce je grda je to krivda programerja. Z njim se da pisati zelo lepe programe in tudi taksne, ki jih razume samo avtor, pa se ta samo tisti dan ko je napisal zadevo.
Glede tega kateri jezik je primeren za ucenje pa je tako, da sta dve struje, ena ki zagovarja stroge jezike kot so npr. pascal in python kjer si precej omejen kako bos napisal zadevo in drugo, kamor spadata npr. C in perl, kjer lahko eno stvar napises na vec nacinov. Po mojem mnenju je to vprasanje ali se bos vec ukvarjal s samim programom ali pa s tem kaj bo program delal.

Bi Elemen_T malo podkrepil s kaksnim dokazom, kako da je java hitrejsa od perla.

hatch ::

Jaz javo odsvetujem vsem, ker je zanic programski jezik.. sama zasnova jave je totalen bullshit.
Nebi sedaj o podrobnostih... naj povem samo to da je tudi do 70x pocasnejsa od ekvivalentnih programov narejenih v C-ju.

Meni je zelo zal da se ni za aktivne www strani uveljavil kak drug skriptni jezik... recimo TCL, ki je po svoje zelo podoben perlu samo veliko bolj pregleden. (ceprav zna tudi perl biti pregleden)

Za ucenje pa... pascal/modulo2/oberon (ubistvu je sintaxa enaka pri vseh)

Loki ::

Thinking in Java dobis tut na Softseeku zastonj.

Kaj je TCL?
I left my wallet in El Segundo

hatch ::

wintermute ::

hatch

Java je pocasnejsa od C-ja z razlogom. Ravno tako kot se za nek jezik odlocis z dolocenim razlogom. Ce bi hitrost izvajanja bila edini kriterij pri izbiri jezika, bi bilo zivljenje zelo enostavno (asm).

Pa ne me narobe razumet prosim ... sam ne programiram v javi, ker je za moje potrebe res prepocasna. Najde pa se veliko (zelo veliko) podrocij uporabe, kjer relativna (!) pocasnost jave ni omejitev. Je pa primerna za zacetnika, ker ponuja precej obsirno standardno knjiznico razredov (za razliko od C/C++). Seveda samo, ce se hoce ta zacetnik res nauciti programiranja in je pripravljen prebrati poglevje ali dve iz kaksne knjige (sicer je VB primernejsi).

Ce hoces zamenjavo za perl, sem ze napisal: Python je kul:D.

hatch ::

Java sploh ni tako portabilna kot nekateri mislite.. oz. nic bolj kot kak perl ali tcl.

Java je pac programski jezik za nesposobneze... java je to kar je bil nekoc logo.

Javo uporabljamo izkljucno zato, ker nas je microsoft posilil z njo! In microsoft celo priznava napako sedaj razvijajo "webC" ali nekaj podobnega.

Immz ::

Hatch C# oz. C sharp je "nov" jezik, ki bo uveljavljen na njihovi novi t.i. net platformi. Zanimo je seveda to, da izgleda identicno Javi in celo nacin prevajanja kode je 99% enak javinem JVM. Torej zakaj Microsoft kopira sun, če je java tako zelo pocasna in bedna.
Mogoce zato, ker je portabilna, stabilna, 100% objektna in podprta v 101 industrijski panogi?
Pa ne vec taksnih primerjav z perlom ipd zadevami, ker so res neumne.
Edini konkurent je seveda c(++), ki je seveda blazno hitrejsi in je 100% pravilna odlocitev, ko se odloci kdo narediti kaksen program, ki temelje na zapletnih algoritmih in potrebuje optimalno izkoriščen pomnilnik.
Torej ce je kaj pametno znati, je znanje jave ter c(++). S tem si bog i batina in tudi potem ucenje kaksne drugega jezika je kot sprehod po parku.
To pa, da se Hatcho vi ucite cobol na friju pa pove tudi to, da Slovenija se 5 let ne bo imela niti 20 dobrih programerjev na leto, ki bo prisli iz tega kvazi faxa. Dobrih v smislu tega, da lahko takoj zacnejo sodelovati s podjetji in to verjetno nobeno ne dela v cobolo. V tem primeru je mb 100x boljsi fax in tudi znatno tezji. Še vedno pa se mora vsak sam učiti, ker pri nas ni pravega racunalniskega faxa.
Nazaj na temo.
Moto celotnih zadev je denar in ce microsoft ne bi vrgel ven svoje .net platfome bi jim java ter linux pojedla velik kos pogace ( kar jih verjetno tudi bosta ). Aja pa programiranje v Javi ne pomeni visual j++ od mehkega. Za to zadevco so itak morali placati 10miljonov $, ker so spreminjali jvm in od tod tudi celotna struktura c#.

hatch ::

Java?
Portablina? Samo toliko.. kolikor so java interpretorji portani na druge platforme... (gcc je portan na vec platform za primer)
Stabilna? Samo zato, ker tece preko virtualne masine. To je slabo.
100% Objektna? Objektno programiranje je pa najvecji nateg kar jih je. Se zadnje case ukvarjam z reverse inziniringom in lahko zatrdim da je objektno programiranje totalen crap.

Za to, da pac javo uporablja vsak kreten je pa kriva izkljucno propaganda.

In programiranje ni to da pac napopas par gumbov v okno z visual basicom ali javo in malo povezes... jaka muda vsak froc zna to nardit.

edmund ::

V javi morš znat samo na objektni način mislit, drugo pa je pasulj, ker maš tak ali tak že vse napisano v knjižnicah. Glede počasnosti res sux, samo obstaja just-in-time compajler, ki pa tudi ni bogvekaj... C v hitrosti še vseeno seka...
[28-Jun-2003 15:55:08] Body temperature above normal (error type 215)
[28-Jun-2003 15:55:08] No brain activity (error type 265)

zetko ::

Vi zante pa res človeka zmest :D

zetko ::

Kaj torej oriporočate??:D

simon ::

Osebno ti priporocam perla. Ucil sem se kup jezikov (Pascal, Oberon, C, C++, Java), pa mi programiranje ni nikoli disalo. Ko pa sem nasel perla, sem pa zacel v tem uzivat, ker sem lahko v kratkem casu napisal zelo uporabne programe. Sicer se vedno programiram tudi v drugih jezikih (predvsem v C), vendar mi je perl se vedno zakon. Tudi ce moram pisati program v drugem jeziku (zahteva stranke ali (redko) potreba po vecji hitrosti) naredim prototip v perlu. Poleg tega pa dela skoraj na vseh platformah in ga v tem prekasa samo C.
V glavnem, programski jezik je samo orodje, boljse kot je vec lahko v cimkrajsem casu naredis z njim.

zetko ::

Fak no zdej mi pa res ni nč jasn več :D. Eni majo radi perl, drugi javo tretji C/C++. Mislm čist sm zmeden ej :D. Lohka bi dal na anketo na glasovanje to :D

rookie ::

A kdo ve kje bi se dal dowlovdat PERL ? Aja pa se neki A se da v perlu napisat celo internet stran ?:\:\
Lp
HVALA
Boste vidl kaj vm bomo naredil v Braziliji.Ferrari in Schumacher zakon !!!!! 1

simon ::

Anze, vsak programski jezik je za nekaj dober. Tule smo ti nasteli najbolj priljubljene, ki jih niti ni toliko (na sreco ni nihce omenjal Lispa, Module..), tako da si pojdi v knjiznico sposodit po eno knjigo od vsakega, ko bos malo zacel brati bos hitro videl kateri ti ustreza.
Rookie: Perla imas ze instaliranega pri vsakem unix-oidnem operacijskem, za win32 ga najedes na www.activestate.com. Da, s perlom se da napisati celotno internet stran, za to je verjetno poleg sistemske administracije tudi najvec uporabljan, mimogrede eno stran se da napisati ze z dosovskimi .bat datotekami :)

poweroff ::

Naj se še jaz malce vključim v to debato...
Zaželel sem si narediti malce bolj interaktivno spletno stran. Rešitev: Perl.
Sem popoln začetnik v programiranju s Perlom (malce se sicer spoznam na Pascal) in moram reci da mi je jezik takoj postal všeč. Razlogov za to je več.
- uporabnost: Perl je idealen za izdelavo spletnih strani
- prenosljivost: perl skripte delujejo na Unix in win sistemih (ok, pri winsih so menda neke tezave, samo naceloma zadeve delujejo).
- ogromno zastonj programčkov: greš na googla in vtipkaš perl, free in dobiš morje uporabnih proramov: forumi, ankete, pošiljanje elektronske pošte, itd. Večnoma zastonj. Program si downloadaš, inštlairaš in ga začneš nato "šraufat".
- Slo-tech: če kaj ne vem, potem morim ljudi na tem forumu (simon - HVALA! za pomoč. Počasi bom prišel do te stopnje da bom tudi jaz komu lahko dal kakšen nasvet...

Skratka - Perl je zakon. Enostaven in uporaben. Da bi te pa bolje prepričal pa te vabim k ogledu tegale sistema novic, ki sem ga sprogramiral kot popoln začetnik: http://mail.ljudmila.org/matej/team/

Yohan del Sud ::

Evo, ker sem glih slučajno v fohu ti lahko priporčam knjigo Beginning Java

zetko ::

10x za naslov. Sam zdej sm čist med javo pa perlom razdvojen. Dammit :D

Nerdor ::

Zetko, hočeš pošten in pravi odgovor, kateri programski jezik?

Preprosto, bilokateri... Res, je da je C sintaksa bolj kompleksna (v smislu slabše berljivaq), ker je pač minimalistična in tak C, kot C++, java (malo manj minimalistična), C# hočejo biti...

Skratka, bilo kateri... jezik je uredu...

Problema sta dva:
- v vsakem jeziku se dajo realizirati razni algoritmi, recimo preiskovanje (sort alg.), stack (sklad), potem razvoj funkcij ali metod (eno te isto) iz iterativne oblike v rekurzivno in iz rekurzivne v iterativno.. Veliko problem Slo-Tech programatorjev je ignoriranje "dobrih bukl v pseudo kodi", ki jih potem napišeš v bilo katerem jeziku če poznaš sintakso. Kot sem omenil pomanjkanje programerskih izkušenj botruje goreče zagovarjanje raznih jezikov, ker malenkost razume bolj python, bo povprečni Slo-Techovec tulil, kako je DOBRO (kot uni v reklami za un jogurt, ka se dere na ves glas, ka samo kušne zadevo). Problem je neznanje, slabo vmetavanje v kup for zank ozr. kombinacije whiule, do-while, case, in kontrolnih if, nekateri imajo foreach, C# recimo, java pa for Iteratorjem (jest mu pravim Iritator)

- druga stvar je CENA. Kolk tolarčkov bi rad odštel za kompajler jezika, editor v katerem rišeš komponente in itd.. Seveda so vedno zanimivi tisti ki so zastoj. Python ima WinPython editor, java ima poleg JEdita še IBM Eclipse s SWT (standard widget toolkit->precej hitrejši od AWT (podobna zasnova), ni pa to Swing) (Eclips pomeni sončni mrk, posmeh Sun-u). Sun zi ponuja zastojn JDK s Sun Studio One IDE-jem.. izbira zastojn editorjev za javo je pestra.. Za primerjavo, Azraus je odličen BitTorrent klient napisan v javi s uporabo SWT in je, priznajte zelo hiter.. BitTorrent je napisan v Pythonu in primerjaj hitrosti obeh (Azraus je hitrejši pa še s pomočjo SWT podpira NTService, kar BT ne, ozr. pobrskaj google kako BT kot NT service prijavit)..
Kylix, Delphi, VisualStudio.Net pa koštajo veliko denarcev.. ;((

En mali nasvet beginnerjem, v enem fajlu je samo eden razred (class) definiran, kot public, ostali MORAJO BITI BREZ public predpone ozr. jih napisati v NOV fajl. Aja fajl MORA imeti ISTO ime kot class in to velike in male crke, da so enake, če ne ti bo javac javljal čudne napaka, da se ne boš mogel znajti. Aja, če je več definicij class-ov v fajlu in je eden public, je ime fajlu po tistiem ki je public in seveda male in velike črke morajo biti enake kokr je ime pri fajlu in razredu. Aja fajl pomeni fizično datoteka :D Mene je to na začetku kr neki časa frustriralo (like 3 years ago)

kopernik ::

Madona, kaj odgovarjaš po treh letih ? :\

Nerdor ::

Me - dial-up user, so Im kinda slow, you know.. :)

jype ::

No bom pa se jaz:

Za ucenje? Karkoli.

C je grozen, vendar se naucis veliko o tem, kako racunalniki delujejo. Memory management je se posebej zabaven. C++ ima zraven se kopico totalno norih paradigm, ki te bodo popolnoma zmedle kot zacetnika. Zacetnikom ne priporocam nobenega od teh dveh, je pa zelo dobro, da nekega dne spoznas oba.

Java je fajn in nikakor ni pocasna tolk kot se tule slisi. Je pa malce smotan jezik in ceprav jo zdaj ze kar OK poznam se mi ne zdi najboljsa resitev. C# je po namenu in paradigmah podoben javi. Katerikoli od teh dveh jezikov je se kar primeren za ucenje, znanje obeh pa je precej enostavno prodajati.

Od skriptnih jezikov izstopata Python in perl. Oba sta priblizno enako mocna za programerje, ki mislijo v ravnih crtah, Python pa zaobjema vse sodobne paradigme racunalniskega programiranja. O berljivosti kode seveda ne gre izgubljati besed, a tudi perl ima svoje mesto (perl pomeni Practical Extraction and Reporting Language). Obdelovanje teksta je s perlom lazje, pisanje velikih aplikacij pa veliko lazje omogoca Python. Poleg tega ima Python jasno zacrtane matematicne paradigme, ki zacetnika uvedejo v programersko razmisljanje veliko lazje in hitreje, kot to lahko dosezejo drugi jeziki. Obvladovanje Pythona se slabse prodaja kot obvladovanje perla, a to se bo po mojem mnenju v prihodnosti obrnilo.

Z dobrim znanjem programiranja se lahko naucis katerikoli jezik v nekaj tednih. Pomembne so paradigme in nacin razmisljanja, ki ustreza posameznemu jeziku. Sodobno programiranje je izvirno ustvarjanje in je precej bolj podobno pesniskemu izrazanju kot pa delu na CNC strojih (kar tudi razumemo pod besedo programiranje), zato je po moje bolj pomembno, da najprej spoznas koncepte na enem jeziku, nato poblize spoznas cim vec jezikov, sele potem se vrzes v odlocanje o tem, kateri jezik je primernejsi za dano ti nalogo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Nerdor ::

Tisto o BT kot nt service program, sem nael na tej strani.

Azureus-u SWT omogoca, da pod windowsi izkorisca Win32, pod linuxom pa GTK, podpora QT-ju bo v naslednji verziji IBM-ovega swt-ja.

Drugace pa je Python "odprto kodni visual basic". Nima bracketov torej
tistih zaklepajov { }, nima na koncih stavkov ";". Blok stavka oznacuje zamik s Tab-om (vsi stavki, ki so v bloku so zamaknjeni, ravno tako vsi stavki ki so v zanki ).:) Mislim, da Python nima "adresnega aliasa ali kazalca" :)) , tako kot Java. Sam Java ima reference (kot objekt nima se dopisanega stavka "= new razred() ") in z njimi objekt kaze na drug objekt, Mogoce se motim, mogoce ima Python kake kazalce/reference, nisem sel globoko v Python.

Kaj jest vem, bolj bi priporocal Python za zacetnikom. Sicer pa Guido van Rossom je rekel da je Python za uporabnike programov, ki hocejo se tisti ekstra iztisniti. Obcutek imam, da je Python narejen za delo s datotekami in manipuliranje s njimi. Ce preberes O'Raillyevo knjigo Learning Python, 2nd Edition, ki je nasploh referenca vsem Python programerjem. Finta, te knjige je, da so notri opisani programi, ki si z njimi pomagas pri vsakdanjem delu, skratka kup uporabnih programov, kot pri C/C++ kup neuporabnih programov in clovek dobi feeling (pri C/C++), da le "nekaj" zna in da bo rabil se prakse. Ce preberes to O'Raillyevo knjigo, rabil ne bos skoraj nobene dokumentacije vec, mogoce kaksne python pdf-je s njihove strani (python.org). Skratka, znal bos narediti kup uporabnih programov in programckov
:)) kar marsikomu naredi nasmesek, kot pa se vec ??????????? vprasasanj.
Je pa res, da za web programiranje je PHP veliko bolj uporaben, Za zacetek, bilokatera PHP knjiga, da te vpelje v ta svet in potem, pa s php.net potegnes referencno knjigo in beres, isces uporabne funkcije, gledas primere uporabe, recimo povezavo v bazo in podobno. Tak isto je s javo, eno ali dve zacetniski knjigi, pol pa skoraj ne rabis vec dokumentacije, ker bos imel vse opisano v JDK-DOC od Suna in doc komponent, ki jih bos ponucal :))

Kocnica: za Python, PHP, Java rabis relativno malo knjig/dokumentacije, zacetna knjiga za sintakso in nacin programiranja potem je pa ze dokumentacija jezika, ki ga potegnes iz uradne strani jezika. To je pa tudi vse, verjem! Mogoce, recimo potem naknadno kaksni new in PHP5 tutoriali, using Python xml pharserje, using Eclipse advance features and implementing SWT in itd...

C/C++ sem se lovil kot "macka mis", dokler nisem obupal in presaltal na javo in php :D


Zanimiva stran, ki me je ponovno privlekla k C-ju in Win32 je bila #winprog

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Želim se naučiti programiranja - najbrž mi to manjka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14031494 (15350) Strato5
»

Izbor programskega jezika in vaje(za učenje)

Oddelek: Programiranje
296501 (5406) Yacked2
»

Kako se lotiti programiranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5611090 (8561) ZaphodBB
»

Totalen začetnik

Oddelek: Programiranje
373111 (2334) root987
»

s cim zaceti delphi ali c++

Oddelek: Programiranje
381725 (1256) Chronoz

Več podobnih tem