» »

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO?

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO?

strani: « 1 2

Joze_K ::

Ok klasična dilema - mam 13 letnega dečka, ki je že mali računalnikar - igračarski seveda...

Razmišljam o ideji, da bi mu postlal v smeri programiranja pa se ne morem odločiti o programskem jeziku,... torej

kateri PROGRAMSKI JEZIK ZA ZAČETNIKA priporočate...

brez izkušenj s programiranjem, 13 let...

virtual_reality ::

C++ :D . Hecam se. Kaj pravis na Logo ali kak Basic.

lp
"C makes it easy to shoot yourself in the foot. C++ makes it harder, but when you do, it blows away your whole leg."

losnah ::

Visual Basic 6.0
Cist lahko se je naucit. Jest sem se zacel ucit v Visual Basicu v EXCELLU (v osmem razredu), potem sem prisel na VB 6.0. , nato pa sem presedlal na Visual C++ 6.0.

Loki ::

pascal.
v vizualnimi orodji bo vec izgubil, kot pridobil.

Sumo ::

Pascal ali pa C.
www.kombajn.org

cekr ::

Za začetek bi priporočal Visual Basic, ker se lahko zelo hitro vidi, kaj si naredil. To je za začetnika najbolje, ker če ni rezultata takoj, bo izgubil voljo.
Če iz lastnih izkušenj govorim, je za začetek dober tudi QBASIC, ki je bil včasih priložen DOS-u.
Sem pa že precej boljše Basice videl in uporabljal na drugih platformah, ki so sicer že malo-zelo zastarele, imajo pa to zadevo zelo dobro dodelano; npr. ATARI ST.

PASCAL pa ne bi priporočal, ker je za začetek preveč zank. Samo za lepo programiranje, je pa dobra zadeva.

Ziga Dolhar ::

QBasic za prvih nekaj dni, da vidi, kako neumno je treba pričet razmišljat pri programiranju.

Murja ::

Definitivno Pascal.

Basic? Pa sej ni star 6 let...

Gejmer ::

Ok ok...Jazt sm star 12 let...Ja ja vem vsi se čudite JEBE SE MENI...Se že leto in pol ukvarjam z PHP.Znam pa tudi VB,C++ in Pascal(Delphi).Začel sem pri 7 letih.Resda takrat nisem delal osupljivih stvari kr matematika še ni bila tako napredna(pri meni seveda).Torej priporočam da se začne ukvarjat z VB ali Delphi ker sta ta dva jezika najlažja za začetek.Pascal pa pač ni ker nima GUI pa to...Aja sploh nevem zakaj bi ga prepričeval.Meni je stric sam omenil to in jazt sm začel za pascalom dal mi je knjige....No takrat sm počasi bral tak da sm knjigo bral 2 mesca ampak zdej to znam.Programiranje je lepo dokler vse štima.Na to ga obvezno opozori... :\ Ajt™
Nanda yo?

cekr ::

OK, eno stvar sem prej pozabil omeniti, pa je najvažnejša pri vsem;
ne ukvarjaj se s tem, s čim bo tvoj sin programiral, postavi mu nek realen primer, pa ga naj sam izpelje kakorkoli ga bo že znal, ti mu pa zraven pomagaj.
Najprej moraš pa ugotoviti, če je sploh nadarjen za programiranje, ker če mu boš nekaj vsiljeval, lahko dosežeš, da bo programiranje zasovražil.

Gandalfar ::

ceprav bi bilo verjetno zanimivo da ga ze na zacetku naucis pravilnega razmisljanja in vsega je morda boljse, da ga navdusis za to zadevo. Logo je recimo popolnoma primeren za zacetek. Drugace pa ce ga mislis kaksnega pascala ucit bi ti predlagal Delphi saj se bo lahko z njim lazje 'igral' kot z turbo pascalom.

darh ::

Jest sem programirat začel davnega leta... khm.. ja :) Not that old ;) Blo ja na C64 v basicu... print, print, goto, print goto print... ipd ...

Potem sem na eni kaseti odkril LOGO... tam sem bolj risal kot programiral.. ampak left 180, forward 2, repeat 10... je blo že kar podobno nečemu :)

Nato je prišel Visual Basic ki se mi še vedno zdi čudovit za pridobivanje osnovnega znanja

Nato mrk.. do srednje šole..
tam je bil Pascal... sam sem se vzporedno učil še delphija... ker sem naredu avtorun proggy za CD (ob veliki pomoči JLPja :) tnx man :) ) :))

potem pa tko naprej... perl php zdej pa c++


point tega bluzenja je... da je treba počas.. sploh če je pokovc še mlad :D Najprej naj se nauči Gugl... pol mu daj pa CD z linuxom... pa eno avalible kišto.. pol pa dalje :PP

jest bi tko naredu :)
Excuses are useless! Results are priceless!

Yohan del Sud ::

Xbite ima prav... Vsak lahko bljuzi po svoje...

12-letni mulc da programera... OK..

Po drugi strani imamo dest različnih predlogov v seriji nad mano... OK...

Sam, pri osemindvajsetih nisem nikoli znal programirat...

Do pred kratkim...

Ko sem spoznal SQL, sem ugotovil, da končno obstaja tudi drugačen jezik... Za drugo polovico možganov...


Moj nasvet... Pelji ga v zoo...

Hot-Rod ::

Ja še najbolš je če se začne ukvarjati s pascalom, basicom la čim podobnim.

Če pa zna kej več, kar dvomim, naj proba Delphi. Sej v glavn dela na osnovi Pascala.

njok ::

Flash & ActionScript :D

bodom ::

probaj z Flash8-)

LP

Caboose ::

basic.. je basic ;)

bolje da se kar navadi na pascal, ker je le-ta že zelo podoben C++ -u z katerim bo kasneje zeloverjetno veliko delal. Če mu pa takrat še C++ nebo dovolj pa priporočam javo. ;)
prvi izdelki pa bojo nekaj takega:

program krneki;
begin
writeln('to je virus!');
end.

>:D
If you can't explain it simple, than you dont know it good enough.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caboose ()

attackiko ::

priporočam assembler.. kratki ukazi ki jih razume tudi mlajši uporabnik >:D

ne, ne.. v resnici bi odsvetoval Pascal in C, ki nista primerna za začetek, razen če ga hočeš zastrašit s kakšnimi pointerji in podobnimi umetninami.

Basic jaz pravim.. najboljš kr Visual Basic.. mal naklikaš levo desno (spredi, zadi ™) in že se ti izpiše "hello world!"

atlet ::

Jst pa mislim, da je za zacetek Pascal kr uredi, kajti it na zacetku na OOP je malo kruta. Naj se navadi prvo osnov programiranja. Za to je pascal odlicen. Sam sem se naucu v Pascalu. Sedaj pa znam dosti jeziku. Jst bi se basica izogibu. Najbolje je, da ga naucis Pascala, potem, ko bo kapiru zakaj se gre, pa naj presedla na kaki c al delphi. M$ bi se pa izogibu. :)

Lp
Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net
Piltek - server and site monitoring -> www.piltek.com

darh ::

Mogoče bi blo z LOGOtom res najbolje začet :)

http://developers.slashdot.org/article....
Excuses are useless! Results are priceless!

godfather ::

C++.

Taras_Bulba ::

OBERON>:D >:D >:D ne ne. Turbo Pascal. Pol pa delphi, c, java...

swalow ::

ja sm v šestem razredu začel z logom, potem pa do srednje šole nič. pol pascal, visualbasic, perl, php, asp, nekaj malega javascript.

vsekakor priporočam pascal, in visualbasic... če bo pa fantu všeč c++ pa naj kar z njim dela, ker je baje koristen.. :)

alesrosina ::

hja u osnovni soli sem mal delu z logotom, pa neki zlo malga pascala (po pravici povedan ne enga ne druzga ne znam nic vec) potem tema ...in pol spet u gimnaziji .... tokrat sem zacel z ASPji in VB ... tko da ... moj nasvet: naj se se igra, dokler je mlad :) sicer pa: verjetno bo ze sam odkril veselosti programiranja, ti mu pa lahko seveda pri tem pomagas ... ne pa vsiljevati zadev.

www.shelastyle.net

MegaProgram ::

En lep pozdrav!

Sem velik začetnik, če ne še manj. Zanima me, kje bi dobil te programe, ki ste jih prej omenjali. Ali se to nikje iz interneta prenese, ali je te programe treba kupit.

Hvala že v naprej.

OrkAA ::

Ker si odgovoril v 8 let staro temo ti svetujem, da _POZABIŠ_ vse kar si prebral, ker je popolnoma neaktualno.

V sedanjih časih je dober programski jezik za začetnika Python.

steev ::

Hehe, jaz pa gledam kaj usi nek basic pa pascal omenjajo. Se strinjam z orko.
:|

Blinder ::

naj začne z assemblerjem
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
AMD 2200G Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Keki ::

Imo najboljše da začne s spletnim programiranjem, torej PHP, al pa kak python. Podpiram tut idejo za LOGO.
Mogoče ruby? Imo jeziki v katerih je precej enostavno začet programersko pot.

lp
http://www.alfakan.si/
http://mihajerot.si/

Spura ::

Jst bi se v sirokem loku ognil PHP.

krneki0001 ::

Ruby bi bil primeren za začetek.

Mipe ::

Raje mu pokaži kak program za delanje prototipov, da nekoliko spozna koncept razvijanja (GameMaker, MMF, Scirra Construct). Potem pa lahko prešalta na kak OO jezik (Ruby, Python itd.).

srus ::

Še en glas za Gamemaker - poglej si link http://slo-tech.com/forum/t398126/p2613... Osnovno razvojno okolje je zastonj, za profesionalno distribucijo pa moraš plačati.

Vsekakor za začetnika predlagam grafični jezik in grafično razvojno okolje.

janezek67 ::

Najbolje da ga pelješ v kupleraj ali mu zrihtaš kakšno starejšo damo. Pri tem bo sine dobil izkušnje, ki jih bo potreboval v življenju in sicer kako pridobiti naklonjenost ljudi in z gobcanjem dobiti čimboljšo službo. Programira naj raje kdo drug, sicer pa če greš gledati naokoli, je večino stvari tako ali tako že narejenih.

V življenju bi s programiranjem največ zaslužil v kakšni Javi, no tudi visual C# ni tako slab jezik, samo si vezan na Microsoft, pri bazah seveda pride v poštev tudi SQL.

Mipe ::

V kupleraju bo kvečjemu dobil kak STD.

Brane2 ::

Mogoče Brainfuck ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mipe ::

Brane2 je izjavil:

Mogoče Brainfuck ?

A ce hecaš? AAAAAAAAAAAAAA!!!! je neprimerno boljši!

Spura ::

janezek67 je izjavil:

Najbolje da ga pelješ v kupleraj ali mu zrihtaš kakšno starejšo damo. Pri tem bo sine dobil izkušnje, ki jih bo potreboval v življenju in sicer kako pridobiti naklonjenost ljudi in z gobcanjem dobiti čimboljšo službo. Programira naj raje kdo drug, sicer pa če greš gledati naokoli, je večino stvari tako ali tako že narejenih.

+1 ;(( Sposobnost dela z ljudmi, predvsem sposobnost "pridobiti si naklonjenost" je kljucnega pomena in vredna tisockrat vec kot sposobnost programiranja. Programiranje je drobiz.

Mipe ::

Pridobitev naklonjenosti kurbice s šopom denarja ali praktično znanje, ki prinaša denar in krepi samozavest? Presodite sami, kaj je boljše.

Brane2 ::

Mipe je izjavil:

Pridobitev naklonjenosti kurbice s šopom denarja ali praktično znanje, ki prinaša denar in krepi samozavest? Presodite sami, kaj je boljše.



Nimaš kaj presojat, ker ena tvoja izbira že vsebuje tudi drugo. Je bolj izbira tipa "get a fish" / "learn how to catch a fish", ki v bistvuz izven enkratnih dogodkov niti ni izbira...
On the journey of life, I chose the psycho path.

MrBrdo ::

Najbolše je nekaj, kjer lahko meče gumbke gor na formo ipd., da se lahko malo igra. Torej, Visual Studio 2010 Express (je zastojn), recimo jezik C#, lahko tudi Basic ampak Basic je dost kurčev jezik. Druga taka varianta je še Borland Developer Studio in jezik Pascal ("Delphi").

Kar se sintakse tiče je najlepši za razumet mogoče kakšen Python, pa tudi pascal, sam je že malo star.
Glede na to da je splet popularen bi lahko tudi kakšen spletni jezik (kar kakšen PHP, ker je na googlu največ resourceov za njega in je tudi najbolj enostavno naštimat).
Bo pa mu precej pomagalo googlanje in poznavanje angleščine.

Da se pa tudi z javascriptom dost igrat sam to ni tok za začetnika ker je preveč razčefukan :) Bi mel potem slabe osnove.

Drgač Ruby je super kar se enostavnosti sintakse tiče, sam problem je da zadaj stoji nekaj bolj naprednih konceptov (npr. blocks) tako da ne vem če je ravno za začetnika. Je pa zelo dober jezik sicer.

Moje mnenje.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

c00L3r ::

Veliko vas predlaga Visual Basic in Pascal (Deplpi). Zakaj že? Moj glas gre za C# v kombinaciji z brezplačnim Visual C# express orodjem. Ravno tako namečeš stvari na formo, malo programiraš in maš delujoče programčke. Tako kot je bilo včasih z enostavmo Visual Basic pred prihodom .NET ogrodja.

Pascal (Deplhi) in Visaul Basic se vedno manj uporabljajo.

Sicer se lahko uči tudi programiranja v Javi, kjer je sintaksa podobna C#. Prednost MS rešitev je v tem, da dobiš na koncu exe datoteko, ki jo lahko "mladi programer" enostavno deli s svojimi prijatelji.

steev ::

c00L3r, poglej starost teme.
:|

Spura ::

c00L3r je izjavil:

Veliko vas predlaga Visual Basic in Pascal (Deplpi). Zakaj že? Moj glas gre za C# v kombinaciji z brezplačnim Visual C# express orodjem. Ravno tako namečeš stvari na formo, malo programiraš in maš delujoče programčke. Tako kot je bilo včasih z enostavmo Visual Basic pred prihodom .NET ogrodja.

Pascal (Deplhi) in Visaul Basic se vedno manj uporabljajo.

Sicer se lahko uči tudi programiranja v Javi, kjer je sintaksa podobna C#. Prednost MS rešitev je v tem, da dobiš na koncu exe datoteko, ki jo lahko "mladi programer" enostavno deli s svojimi prijatelji.

Sicer se strinjam, da je C# kul, ker je C like in hkrati omogoca dost vizualnega oblikovanja, dostopen in hkrati ima boljse featurje od jave itd... se pa ne strinjam glede .exe zadeve. Namrec tako java kot .net potrebujeta instalacijo VMja. Tudi C# exe rabi se vedno .NET instaliran. Ko pa imas JRE in .NET framework instaliran, potem je pa EXE cisto enako kot executable JAR od jave. Oboje dvakrat kliknes in dela.

roba87 ::

Mi smo najprej začeli v šoli z diagrami poteka potem na psevdokod in nato na c/c++. Priporočam nekaj v tej smeri. Če se bo odločil za programerja bo itak imel v srednji šoli C++.

MegaProgram ::

Hvala

Se pa pardoniram, ker nisem opazil datuma. Ker je na oglasu pisalo NA NOVO niseme bil pozoren.

Res hvala

Zgodovina sprememb…

alexa-lol ::

Java

BigWhale ::

Python, ker se mora clovek tudi reda nauciti!

Brane2 ::

C
On the journey of life, I chose the psycho path.

Heavy ::

C#
strani: « 1 2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
535533 (4337) hunter01
»

Programersko gradivo za začetnike

Oddelek: Programiranje
314754 (3449) bmandl
»

Java

Oddelek: Programiranje
322483 (2041) Nerdor
»

mene me pa čista osnova zanima

Oddelek: Programiranje
191159 (949) NoUse4AName
»

ucenje...

Oddelek: Programiranje
291913 (1449) JLP

Več podobnih tem