» »

Koliko vitaminov vsebuje toplotno obdelano sadje in zelenjava?

Koliko vitaminov vsebuje toplotno obdelano sadje in zelenjava?

old_N"_happy ::

Koliko vitaminov vsebuje toplotno obdelano sadje in zelenjava? Recimo za sadno kaso, cezano ce bijo naredil sami, koliko procentov vitaminov ostane? Ce sploh ostane? {a za zelenjavno juho, ce kuhas 3 ure na zmernem ognju, koliko vitaminov ostane?

krneki ::

Odvisno katero sadje in zelenjava. Nekatere imajo po kuhanju celo več "vitaminov".

fikus_ ::

Bistveno je, da sadje/zelenjavo obereš/pobereš ob pravem času, ko je zrelo in vsebuje največ hranilnih snovi. Potem sledi predelava, zamrzovanje in konzerviranje. Bolj "intenzivna" kot je predelava, več koristnih snovi izgubiš, npr. s segrevanjem, oksidacijo, . . ..
Ni pa odgovora, kot ga pričakuješ x,x%.

BuDi79 ::

A ni najprej vprašanje koliko vitaminov sploh še vsebujeta sadje in zelenjava?

A Kushi Institute analysis of nutrient data between 1975 to 1997 found that average calcium levels in 12 fresh vegetables dropped 27 percent; iron levels 37 percent; vitamin A levels 21 percent, and vitamin C levels 30 percent. A similar study of British nutrient data from 1930 to 1980, published in the British Food Journal,found that in 20 vegetables the average calcium content had declined 19 percent; iron 22 percent; and potassium 14 percent, Vitamin A 87 percent.

Take the potato, by far the most consumed food in Canada. The average spud has lost 100 per cent of its vitamin A from 1951, which is important for good eyesight; 57 per cent of its vitamin C and iron, a key component of healthy blood; and 28 per cent of its calcium, essential for building healthy bones and teeth. It also lost 50 per cent of its riboflavin and 18 per cent of its thiamine. Of the seven key nutrients measured, only niacin levels have increased. The story is similar for 25 fruits and vegetables that were analyzed.

Percentage change in the nutrient content of fruits and vegetables in Canada between 1951 and 1999.

Food...... Calcium... Iron... Vitamin A.. Vitamin C.. Thiamine.. Riboflavin.. Niacin

Apple       20.0   -55.3     -41.1      16.0      -75.0      -66.7     -30.0
Banana     -23.8   -41.7     -81.2     -13.0          0     -100.0      -1.4
Broccoli   -62.8   -33.9     -55.9     -10.1      -40.0      -42.9      -2.7
Onion      -37.5   -52.9    -100.0     -54.8       56.9      -41.2     135.3
Potato     -27.5   -58.6    -100.0     -57.4      -14.6      -50.0      44.9
Tomato     -55.7   -18.8     -43.4      -1.6          0       21.8      46.3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BuDi79 ()

b3D_950 ::

Obstaja primerjava med tistim kar zraste na domačem vrtu in kar dobiš na polici iz italije/španije/trgovine?
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

pegasus ::

BuDi79 je izjavil:

A ni najprej vprašanje koliko vitaminov sploh še vsebujeta sadje in zelenjava?

A Kushi Institute analysis of nutrient data between 1975 to 1997

A to je reklama za vitamine v tabletah?

Shegevara ::

BuDi79 je izjavil:

A ni najprej vprašanje koliko vitaminov sploh še vsebujeta sadje in zelenjava?


Zelo odvisno od tega ali je domace pridelana al pa kupljena v trgovini uvozena iz drugih drzav.

Iz lastnega vrta je ista ali se boljsa vsebnost mineralov, ce seveda vrt kompostiramo in vzdrzujemo.

fikus_ ::

"A ni najprej vprašanje koliko vitaminov sploh še vsebujeta sadje in zelenjava?"

Dobro vprašanje.

Npr. paradižnik in solata, ki rasteta v kameni volni, hranila pa dobivata iz umetnih gnojil v vodi - hidroponika.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19331708 (8438) mn
»

Vitamini

Oddelek: Loža
233404 (2589) tikitoki
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13317269 (14973) Unknown_001
»

hrana/zelišča - kje so shranjene zdravilne substance?

Oddelek: Loža
151308 (935) Alen T 1978
»

Folna kislina (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
647232 (5989) BigWhale

Več podobnih tem