Forum » Šola » Se je možno pripraviti na matematiko 1?
Se je možno pripraviti na matematiko 1?
burek2011 ::
Pozdravljeni!
Sem študent 1. letnika VS na FERI, ker sem letos zaspal nekaj prvih predavanj iz matematike 1 sem se takrat(sredina novembra) odločil, da si bom matematiko pustil za 2. letnik(imel sem tudi nekaj osebnih težav). Ampak, ker kot kaže bom imel letos čez poletje veliko časa in bom z vsemi ostalim predmeti končal do konca junija, sem se odločil, da se bom matematike rešil že letos na jesenskem roku, da grem v drugi letnik brez "starih" grehov. Zanima me torej, če menite, ali se je v slabih treh mesecih(oziroma v okrog 300 urah) možno pripraviti na izpit iz MAT1. Matematika mi sicer v srednji ni delala nekih težav. Za maturo sem se učil 2 dni prej, šel skozi par pol in pisal okrog 88%(s tem, da sem pozabil rešiti eno preprosto nalogo -.-). Res pa, da sem pisal poklicno maturo. Prav tako mislim poiskati pomoč inštruktorja. Hvala in Lep pozdrav
Sem študent 1. letnika VS na FERI, ker sem letos zaspal nekaj prvih predavanj iz matematike 1 sem se takrat(sredina novembra) odločil, da si bom matematiko pustil za 2. letnik(imel sem tudi nekaj osebnih težav). Ampak, ker kot kaže bom imel letos čez poletje veliko časa in bom z vsemi ostalim predmeti končal do konca junija, sem se odločil, da se bom matematike rešil že letos na jesenskem roku, da grem v drugi letnik brez "starih" grehov. Zanima me torej, če menite, ali se je v slabih treh mesecih(oziroma v okrog 300 urah) možno pripraviti na izpit iz MAT1. Matematika mi sicer v srednji ni delala nekih težav. Za maturo sem se učil 2 dni prej, šel skozi par pol in pisal okrog 88%(s tem, da sem pozabil rešiti eno preprosto nalogo -.-). Res pa, da sem pisal poklicno maturo. Prav tako mislim poiskati pomoč inštruktorja. Hvala in Lep pozdrav
Cruz ::
Seveda se da. Matematika 1 je srednješolska snov(+ matrike mogoče, odvisno od fakultete, ne vem kako je na FERI).
Glede na to, da si pisal poklicno maturo, ti bo manjkalo znanje odvodov in integralov, kolikor vem, tega tam ni bilo. Če ti matematika drugače gre(in ti je na poklicni maturi šla) te nima kaj skrbeti glede učenja odvodov in integralov, sploh pa ob pomoči inštruktorja.
Glede na to, da si pisal poklicno maturo, ti bo manjkalo znanje odvodov in integralov, kolikor vem, tega tam ni bilo. Če ti matematika drugače gre(in ti je na poklicni maturi šla) te nima kaj skrbeti glede učenja odvodov in integralov, sploh pa ob pomoči inštruktorja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Cruz ()
burek2011 ::
Hvala za odgovor obema, pozabil sem napisati, da ciljam vsaj na 8. Še je vedno izvedljivo? Prav tako sem imel srečo, da smo odvode in integrale obravnavali v srednji, ker smo imeli profesorico, ki se je zeloo trudil za nas.
A110 ::
feri matematiko je mozno se nauciti prej kot v 3 dneh sploh če imaš predznanje odvodov in integralov iz srednje šole
Cruz ::
Jarno ::
Priporočam temeljitost, preberi skripte iz teorije, naštudiraj in reši vaje. Ponovi vajo z nekaj dodatnimi nalogami ter po možnosti s starimi izpiti.
#65W!
Invictus ::
Jezus, kaj misliš, da prvi opravljaš Matematiko 1?
Cel kup ljudi jo je že naredilo...
Cel kup ljudi jo je že naredilo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
rabelj5 ::
če je matematika 1 kar je bila včasih analiza 1 je to itak čist enostavno, pač kot matematika na maturi, če si naredil maturo boš tudi to
Greg91 ::
Itak se da. Od sošolcev si sposodi zapiske in v celoti predelaj naloge podane na vajah. Dodatno še lahko iz vsakega sklopa snovi rešuješ naloge iz knjige Matematika za študente tehnike in naravoslovja avtorice Pavline Mizori Oblak (se najde pdf tudi na spletu ). Sicer je že nekaj let od kar sem nazadnje govoril z asistentkami matematike, ampak kolk se spomnim so omenile, da veliko nalog črpajo prav iz te knjige.
videc ::
Ta knjiga od Pavline je osnova za FRi/FERI.
To snov se da predelati v enem mesecu. Brez težav.
LAhko pa upoarbiš tudi tole: https://www.famnit.upr.si/sl/resources/...
Še več je pa tule, sicer s FRI-ja https://ucilnica.fri.uni-lj.si/mod/page...
To snov se da predelati v enem mesecu. Brez težav.
LAhko pa upoarbiš tudi tole: https://www.famnit.upr.si/sl/resources/...
Še več je pa tule, sicer s FRI-ja https://ucilnica.fri.uni-lj.si/mod/page...
WizzardOfOZ ::
feri matematiko je mozno se nauciti prej kot v 3 dneh sploh če imaš predznanje odvodov in integralov iz srednje šole
Mogoče s predznanjem z vegove ali kake druge zelo dobre srednje šole, kjer je bila matematika na nivoju, pa če si jo imel skozi celo srednjo šolo izključno 5. Drugače pa se te matematike v treh dneh ne boš naučil. Boš rabil kak mesec vsakodnevnih vaj in ponavljanja teorije.
acookook ::
Jaz ravno ne bi podcenjeval matematike na faksu (ne glede na faks in stopnjo), sem imel v SŠ v zadnjih dveh letih 5 in na poklicni maturi tudi 5, potem pa sem jo na faksu komaj komaj sfural (isto izkušnjo so imeli drugi s srednjih šol), sicer FRI UNI.
styrian ::
Po mojih izkušnjah so vsako leto skoraj iste naloge, tako da če rešiš vsakih 5 nalog pri vsakem poglavju od Mizori-Oblak in rešiš nekaj starih testov, skoraj ne moreš zgrešiti.
otago ::
Sicer pa v prvo ne naredijo vsi. Prej ko slej moras opraviti z izpitom. Tudi ce ne uspes, ti ostane znanje in postopki reševanja nalog, je naslednje opravljanje lazje in bolj uspešno.
kow ::
če je matematika 1 kar je bila včasih analiza 1 je to itak čist enostavno, pač kot matematika na maturi, če si naredil maturo boš tudi to
Lahko govorim samo za UNI. Matematika 1 je bila, vsaj na zacetku stoletja, neprimerno tezja kot matura.
Dodam lahko se to, da sem istega leta enkrat tudi sedel na predavanju matematika na farmaciji in je bil nivo oz. predvsem hitrost jemanja snovi 3x pocasnejsa. Zdelo se mi je skoraj komicno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
rabelj5 ::
Lahko govorim samo za UNI. Matematika 1 je bila, vsaj na zacetku stoletja, neprimerno tezja kot matura.
Dodam lahko se to, da sem istega leta enkrat tudi sedel na predavanju matematika na farmaciji in je bil nivo oz. predvsem hitrost jemanja snovi 3x pocasnejsa. Zdelo se mi je skoraj komicno.
jst sm bil isto na fri uni (tist program pred bolonjskim), analiza1 in 2 pa numerična matematika sta mi bli dost enostavni in razumljivi
diskretne strukture sem delu ene 3x, tist je blo res kr neki
linearna algebra je bla pa tud tko tko, pomoje sem ene 2x delu
Pinzl ::
na FE je bila konkretna razlika že med UNI in VS
na predavanju VS je razlagal odvode in jih primerjal z polnjenjem klobas pri mesarju..
VS se da brez problema naučit v enem mesecu!
blabla80 ::
Sem študent 1. letnika VS na FERI, ker sem letos zaspal nekaj prvih predavanj iz matematike 1 sem se takrat(sredina novembra) odločil, da si bom matematiko pustil za 2. letnik
Ko sem jaz študiral Računalništvo VS na FERI pred cca 20 leti je bila Matematika 1 pogoj za napredovanje v drugi letnik - predvidevam da je to še vedno tako.
No ... to je bil edini od pogojev kateri mi je manjkal - pogojno pa me niso spustili naprej ...
Tako da: Matematiko 1 probaj če se le da napraviti še letos in je ne prelagat na kasneje.
Ali se je v slabih treh mesecih(oziroma v okrog 300 urah) možno pripraviti na izpit iz MAT1 ?
Pff ... jaz bi rekel da ja - če se le z dovolj resnosti in volje spraviš k temu ter se osredotočiš na to.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blabla80 ()
Meizu ::
Pozdravljeni!
300 ur v 3h mesecih? To je vec kot 3 ure dnevno. Ce bos res drzal ta tempo potem ni hudic da ne naredis.
Jaz ravno ne bi podcenjeval matematike na faksu (ne glede na faks in stopnjo), sem imel v SŠ v zadnjih dveh letih 5 in na poklicni maturi tudi 5, potem pa sem jo na faksu komaj komaj sfural (isto izkušnjo so imeli drugi s srednjih šol), sicer FRI UNI.
Bo bolj problem to, da so vas v srednji soli zgreseno ucili pristopa k matematiki in razmisljanju. Jaz sem imel isto probleme kot jih ti opisujes in ko zdaj gledam nazaj in razmisljam o tem kaj so nas pri matematiki naucili v srednji soli, ugotovim, da bolj malo. Ja, tiste formule tja obracas dokler nekaj ne resis pravilno ampak realno, razumevanje te snovi je bolj ko ne en mali drekec.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
@rabelj
Govoril sem za (UNI) FE. Ne vem pa, ce je bila razlika v tezavnosti med FE in FRI.
Verjetno so bili s stalisca matematike tezji faksi bili le fizika, morda strojna. Ampak seveda samo spekuliram.
Govoril sem za (UNI) FE. Ne vem pa, ce je bila razlika v tezavnosti med FE in FRI.
Verjetno so bili s stalisca matematike tezji faksi bili le fizika, morda strojna. Ampak seveda samo spekuliram.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
martincek1 ::
Največji problem trenutno zate je, da verjetno niti ne veš, kaj se moraš naučit in karkoli pogledaš, ti ni logično.
Jaz sem enako prespal matematiko 3 na FS. Ko sem prvič pogledal zapiske, mi praktično nič ni bilo jasno.
1) Enkrat sem šel ćez zapiske (1 intenziven dan), toliko, da sem dojel, da stvar ni bav-bav, kot si to izoblikuje v tvoji glavi, seveda še vedno večine nisem dojel, sem pa vedel koliko je snovi in česa vse ne znam
2) Začel sem reševati naloge iz predavanj in vaj, za katere sem imel zapiske (1 teden)
3) Vse, kar mi ni bilo jasno, sem vprašal inštruktorja (z sošolci se nisem hotel zajebavat v izpitnem), dobila sva se 3x po 90 min, tako da mi je lepo razložil vse, kar me je matralo pri nalogah
4) Po tem sem reševal še vse izpitne naloge, ki so bile na voljo, se še enkrat dobil z inštruktorjem za vse malenkosti, da sva razžistila in to je bilo to
Načeloma inštruktoja nebi potreboval. Na zadnjih inštrukcijah me je samo še poslušal, ker sem ob prej pripravljenih vprašanjih že sam spotoma odgovarjal nanje.
V glavnem, tista o 300 urah je zelo precenjena. V dveh tednih lahko zlahka naštudiraš vse skupaj, če imaš dobre primere, glede na to da si na takem faksu tudi nisi glih tup.
Jaz sem enako prespal matematiko 3 na FS. Ko sem prvič pogledal zapiske, mi praktično nič ni bilo jasno.
1) Enkrat sem šel ćez zapiske (1 intenziven dan), toliko, da sem dojel, da stvar ni bav-bav, kot si to izoblikuje v tvoji glavi, seveda še vedno večine nisem dojel, sem pa vedel koliko je snovi in česa vse ne znam
2) Začel sem reševati naloge iz predavanj in vaj, za katere sem imel zapiske (1 teden)
3) Vse, kar mi ni bilo jasno, sem vprašal inštruktorja (z sošolci se nisem hotel zajebavat v izpitnem), dobila sva se 3x po 90 min, tako da mi je lepo razložil vse, kar me je matralo pri nalogah
4) Po tem sem reševal še vse izpitne naloge, ki so bile na voljo, se še enkrat dobil z inštruktorjem za vse malenkosti, da sva razžistila in to je bilo to
Načeloma inštruktoja nebi potreboval. Na zadnjih inštrukcijah me je samo še poslušal, ker sem ob prej pripravljenih vprašanjih že sam spotoma odgovarjal nanje.
V glavnem, tista o 300 urah je zelo precenjena. V dveh tednih lahko zlahka naštudiraš vse skupaj, če imaš dobre primere, glede na to da si na takem faksu tudi nisi glih tup.
Magic1 ::
Pa kaj imate na fri le pisne? Na FE smo imeli ustnega naslednji dan, tako da si se moral pripravit za oboje hkrati. Torej še kup piflarije zraven. Zato smo v večini naredili s kolokviji. Da ne govorim o Slivniku, ki je zelo masiral tiste, ki so šli na izpit.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Ja, FE je bil stara sola. Mali bogovi. Upam, da je sedaj bolje.
No, ce sem vrnem na OP. Glede na rezultate mature (glede na vlozek), bi moral biti sposoben.
Je pa seveda veliko odvisno od ucinkovitosti ucenja. Ce si sposoben sedeti za knjigami in dejansko razmisljati o matematiki, se zdi 3 mesece vec kot prevec.
No, ce sem vrnem na OP. Glede na rezultate mature (glede na vlozek), bi moral biti sposoben.
Je pa seveda veliko odvisno od ucinkovitosti ucenja. Ce si sposoben sedeti za knjigami in dejansko razmisljati o matematiki, se zdi 3 mesece vec kot prevec.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Fakulteta za strojništvo ali elektrotehniko??? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Šola | 52497 (31008) | Unknown_001 |
» | Višja raven matematike na maturiOddelek: Šola | 9279 (8412) | Pro_moted |
» | FRI (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Šola | 48443 (35963) | awy |
» | matura v 5 dneh ?? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 17591 (14222) | martincek1 |
» | Srednja šola za računalništvo in elektronikoOddelek: Šola | 7270 (6681) | amacar |