Forum » Izdelava spletišč » Kako kupiti spletno stran
Kako kupiti spletno stran
Hustla ::
Zanima me kakšen je postopek nakupa spletne strani, ki je že dokončana od neke druge osebe. Recimo če bi želel kupiti neko že obstoječo stran (recimo spletno stran o nogometu, kjer pišejo razne članke). Zanima me kakšen je postopek, oziroma kako vem kdaj mi je ta človek predal svojo spletno stran in kdaj dobil popolno kontrolo le te. Poleg tega me zanima, kako bi potem recimo lahko spreminjal to spletno stran. Recimo da ima spletna stran tudi forum, in da bi recimo rad zamenjal moderatorja oziroma administratorje. Kako to spremenim? Ali gre to zgolj preko spreminjanja kod? Se pravi če bi želel karkoli potem spreminjati, moram obvezno znati kodirati?
Sicer sem našel tole vendar mi ni jasno kako potem prevzamem to spletno stran oziroma kdaj je 100% moja?
https://www.godaddy.com/garage/how-to-b...
Lahko kdo razloži iz izkušenj? Hvala
Sicer sem našel tole vendar mi ni jasno kako potem prevzamem to spletno stran oziroma kdaj je 100% moja?
https://www.godaddy.com/garage/how-to-b...
Lahko kdo razloži iz izkušenj? Hvala
Vuli ::
ne vem, če bo tko poceni.
Ponavadi kupiš domeno, samo če je obstoječa stran in veliko obiskana, to še z daleč ne bo poceni.
Da bi pa prodajali tudi še že obstoječo vsebino, se pravi server oz nek wordpress varjanta z vsemi članki, to pa še nisem slišal.
Ponavadi kupiš domeno, samo če je obstoječa stran in veliko obiskana, to še z daleč ne bo poceni.
Da bi pa prodajali tudi še že obstoječo vsebino, se pravi server oz nek wordpress varjanta z vsemi članki, to pa še nisem slišal.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
ne vem, če bo tko poceni.
Recimo da gre za neko spletno stran, kjer ni prav veliko ljudi (recimo max 30) in gre za precej poceni spletno stran. Problem je ker je ta spletna stran od nekega človeka, kar ni enako kot če bi šel in probal wordpress varjanto. Zanima me kako lahko kupim že obstoječo stran? Če se recimo zmenim z nekom da mi jo proda, ali pa če smo se zmenili da mi jo proda. Kako potem to poteka? Kako prejmem popolni prevzem in kontrolo in kako vem da imam zdaj popolno last? In ali je potem treba kakršnekoli spremembe, spreminjati z kodiranjem? Recimo novi moderatorji in admini?
bf4ed ::
prenos hostinga, prenos strani in domene, gesla od baze, gesla od admina strani, gesla od foruma.
potem pa vse spremeniš.
potem pa vse spremeniš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bf4ed ()
Ales ::
Postopek je pravzaprav podoben, kot za nakup česarkoli drugega, z določenimi specifikami, seveda.
Prvo loči oz. bodo pozoren na to, kdaj kaj kupiš in kdaj kaj prevzameš v posest. Sicer pa je iz tvojih vprašanj že razvidno, da se zavedaš tega.
Vse datume in potrebne postopke za prevzem vsega v last in posest je smotrno zapisati v pogodbo in pri sestavi le-te uporabiti odvetnika. No, če gre za poceni spletno stran, se boš verjetno odvetniku odpovedal zaradi samega stroška, čeprav to sicer ni pametno...
S tehničnega vidika pa gre za naslednje (domnevam glede marsičesa, ampak v grobem):
1) sama domena
Domene imajo lastniške in kontaktne podatke. Oboje je pri prevzemu potrebno spremeniti na tvoje podatke oz. na podatke s tvoje strani pooblaščenih oseb. Poleg tega je dobro, da dobiš ekskluziven dostop do vmesnika, kjer se te podatke za domeno ureja. Domeno lahko v sodelovanju s dosedanjim lastnikom tudi preneseš na tvojega ponudnika registracije in tam vse to urejaš.
2) spletna stran
Spletna stran za delovanje potrebuje spletno gostovanje oz. strežnik, na katerega se potem obiskovalci povezujejo in jim prikazuje vsebino. Pri pridobitvi strani ti mora dosedanji lastnik dati ali arhiv z vso vsebino ali pa dostop do strežnika in možnost, da si sam tak arhiv izdelaš. Poleg tega moraš dobiti vsa potrebna navodila in dokumentacijo, da lahko stran uporabljaš. Opcijsko ti lahko prepusti uporabo dosedanjega spletnega gostovanja, pri čemer ti mora dati vse podatke za dostop. Tako spletno gostovanje lahko potem podaljšuješ naprej pri dosedanjem ponudniku ali pa preneseš vsebino na svojega ponudnika.
3) Uporaba spletne strani
Take spletne strani, kot si jo opisal, imajo praviloma administrativne vmesnike, preko katerih dodajaš članke, slike, moderiraš forum, vključno z njegovimi admini, itd.. Opis, kaj vse od tega obstaja, kako se uporablja in podatki za dostop, morajo biti del prevzemne dokumentacije.
Kot ti predlagam odvetnika za sestavo pogodbe, ti glede na napisana vprašanja predlagam tudi, da najameš nekoga, ki ti bo s tehnične strani pomagal pri prevzemu in potem tudi vzdrževanju spletne strani. Vprašanje je le, ali imaš proračun za to.
Če je odgovor ne, potem dobro razmisli ali bi se spuščal v kaj takega oz. bodi pripravljen na nezanemarljiv časovni vložek...
Prvo loči oz. bodo pozoren na to, kdaj kaj kupiš in kdaj kaj prevzameš v posest. Sicer pa je iz tvojih vprašanj že razvidno, da se zavedaš tega.
Vse datume in potrebne postopke za prevzem vsega v last in posest je smotrno zapisati v pogodbo in pri sestavi le-te uporabiti odvetnika. No, če gre za poceni spletno stran, se boš verjetno odvetniku odpovedal zaradi samega stroška, čeprav to sicer ni pametno...
S tehničnega vidika pa gre za naslednje (domnevam glede marsičesa, ampak v grobem):
1) sama domena
Domene imajo lastniške in kontaktne podatke. Oboje je pri prevzemu potrebno spremeniti na tvoje podatke oz. na podatke s tvoje strani pooblaščenih oseb. Poleg tega je dobro, da dobiš ekskluziven dostop do vmesnika, kjer se te podatke za domeno ureja. Domeno lahko v sodelovanju s dosedanjim lastnikom tudi preneseš na tvojega ponudnika registracije in tam vse to urejaš.
2) spletna stran
Spletna stran za delovanje potrebuje spletno gostovanje oz. strežnik, na katerega se potem obiskovalci povezujejo in jim prikazuje vsebino. Pri pridobitvi strani ti mora dosedanji lastnik dati ali arhiv z vso vsebino ali pa dostop do strežnika in možnost, da si sam tak arhiv izdelaš. Poleg tega moraš dobiti vsa potrebna navodila in dokumentacijo, da lahko stran uporabljaš. Opcijsko ti lahko prepusti uporabo dosedanjega spletnega gostovanja, pri čemer ti mora dati vse podatke za dostop. Tako spletno gostovanje lahko potem podaljšuješ naprej pri dosedanjem ponudniku ali pa preneseš vsebino na svojega ponudnika.
3) Uporaba spletne strani
Take spletne strani, kot si jo opisal, imajo praviloma administrativne vmesnike, preko katerih dodajaš članke, slike, moderiraš forum, vključno z njegovimi admini, itd.. Opis, kaj vse od tega obstaja, kako se uporablja in podatki za dostop, morajo biti del prevzemne dokumentacije.
Kot ti predlagam odvetnika za sestavo pogodbe, ti glede na napisana vprašanja predlagam tudi, da najameš nekoga, ki ti bo s tehnične strani pomagal pri prevzemu in potem tudi vzdrževanju spletne strani. Vprašanje je le, ali imaš proračun za to.
Če je odgovor ne, potem dobro razmisli ali bi se spuščal v kaj takega oz. bodi pripravljen na nezanemarljiv časovni vložek...
Ales
Tnx za obširen odgovor (nisem vedel da je situacija tako zelo zakomplicirana). Naj povem da je stran precej boga in je gor komaj kaj uporabnikov. Sam bi rekel da me ne pride več kot 120€. Jaz bi to počel preko tistega zgornjega linka, ki sem ga zalepil, kjer so prav zato tam. Seveda bi se prej pozanimal. Odvetnik ni potreben saj gre za dokaj nevredno spletno stran. Pravzaprav ima ta spletna stran zgolj "eno stran" in niti nima več layerjev (home, about itd). Gre za angleško spletno stran, tako da je tisti link zgoraj kar pravi naslov. Bi se seveda prej pogovoril in pozanimal o celotnem postopku. Sem mislil da je vse skupaj bolj preprosto. Bom kontaktiral folk iz tiste spletne strani pa da vidim kaj bodo povedali.
Tnx za obširen odgovor (nisem vedel da je situacija tako zelo zakomplicirana). Naj povem da je stran precej boga in je gor komaj kaj uporabnikov. Sam bi rekel da me ne pride več kot 120€. Jaz bi to počel preko tistega zgornjega linka, ki sem ga zalepil, kjer so prav zato tam. Seveda bi se prej pozanimal. Odvetnik ni potreben saj gre za dokaj nevredno spletno stran. Pravzaprav ima ta spletna stran zgolj "eno stran" in niti nima več layerjev (home, about itd). Gre za angleško spletno stran, tako da je tisti link zgoraj kar pravi naslov. Bi se seveda prej pogovoril in pozanimal o celotnem postopku. Sem mislil da je vse skupaj bolj preprosto. Bom kontaktiral folk iz tiste spletne strani pa da vidim kaj bodo povedali.
c3p0 ::
Obstajajo tudi razni "escrow" servisi. Če gre za večje vsote, se splača, tu očitno odpade. Pazi, da ne boš nakazoval v tujino in ostal brez strani, ter denarja. Priložnost dela tatu.
videc ::
Dejstvo je, da boš plačal toliko, kot bo želel lastnik strani.
Če bo to 120EUR, če bo želel več, pač bo.
To, koliko bi "te prišla" stran, je v tem trenutko povsem nepomembno, ker dokler ne veš, koliko zahteva lastnik, lahko ti špekuliraš glede cene do onemoglosti, pa ne boš vedel nič več, kot v tem trenutku.
Odvetnik je pri pogodbah vedno dobrodošel.
Ne pozabi, da moraš kupiti, poleg domene, še vso vsebino, verjetno tudi gostovanje, kjer ta spletna stran je, pa še kaj...
To, koliko bi "te prišla" stran, je v tem trenutko povsem nepomembno, ker dokler ne veš, koliko zahteva lastnik, lahko ti špekuliraš glede cene do onemoglosti, pa ne boš vedel nič več, kot v tem trenutku.
Ne pozabi, da moraš kupiti, poleg domene, še vso vsebino, verjetno tudi gostovanje, kjer ta spletna stran je, pa še kaj...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: videc ()
Dejstvo je, da boš plačal toliko, kot bo želel lastnik strani.
Tu imaš seveda prav, končno ceno bo povedal on. Mene zanima kako potem spreminjati oziroma nastaviti moderatorja. Ali gre to samo preko kodiranja? Verjetno je funkcija kjer samo klikneš in ga zamenjaš oziroma nastaviš? Ali gre to preko kodiranja? Se pravi moral zamenjati določene kode in ime?
c3p0 ::
On ti da po nakupu podatke in spremeniš gesla, ponavadi v administraciji strani. Nato še v cPanel ipd. računu menjaš vsa gesla in preseliš na svoj hosting. Če imaš srečo in gre za kak znani portal in ne neko domačo špageti kodo. Še vedno pa ne veš, ali je kje kak backdoor.
gslo ::
tole bo tragedija. priporočam ti, da se prej ustaviš oz. prebereš kaj o prodaji spletnih poslov na internetmojster.com. stran je sicer malo manj obiskana v zadnjem času, ampak je gor dovolj materiala in oglasov ljudi, ki so svoje spletna mesta uspešno preprodali. tudi par pametnih sogovorcev imaš gor, ki ti lahko v detajle razložijo kako zadeve potekajo, če boš znal vprašati. po začetnem postu sodeč ne vem če se bo kdo želel resno s tabo ukvarjati, ker si očitno še čisto na začetku poti in znanja o teh stvareh še nimaš.
dobro se pozanimaj kako je z nakupom kakšne baze dosedanjih uporabnikov in njihovih osebnih podatkov. smo v času GDPR. zadeve moraš naštudirat v nulo, da ne boš že prvi mesec obratovanja dobil po kepi.
dobro se pozanimaj kako je z nakupom kakšne baze dosedanjih uporabnikov in njihovih osebnih podatkov. smo v času GDPR. zadeve moraš naštudirat v nulo, da ne boš že prvi mesec obratovanja dobil po kepi.
LapD ::
Če prav razumem bi rad "kupil" forum, ki ima 30 uporabnikov? Če ti je cilj učenje, si lahko precej hitro postaviš svojega na wordpressu in se tam igraš z administriranjem in moderiranjem (za kar ni potrebno znanje kodiranja). Nakup takšne strani ne bi imel nobenega smisla, razen če se učiš podjetništva in te zanima postopek samega nakupa ... o tem je bilo pa zgoraj že dovolj napisano.
web&motion designer
sniff ::
Verjetno bi bilo najbolje, da najprej povprašaš lastnika, če ti je sploh pripravljen prodati stran, ter za koliko in če je cena zate sprejemljiva ga povprašaš v čem je zadeva narejena. Načeloma, če je nek CMS, se pri spreminjanju moderatorjev/administratorjev nič ne kodira ampak boš mogu spet vedt kako to naredit. Na spletu boš seveda našel kup tutorialov ampak najprej seveda vprašej v čem je narejena, da boš spoloh vedel kaj iskati.
111111111111 ::
Če prav razumem bi rad "kupil" forum, ki ima 30 uporabnikov? Če ti je cilj učenje, si lahko precej hitro postaviš svojega na wordpressu in se tam igraš z administriranjem in moderiranjem (za kar ni potrebno znanje kodiranja). Nakup takšne strani ne bi imel nobenega smisla, razen če se učiš podjetništva in te zanima postopek samega nakupa ... o tem je bilo pa zgoraj že dovolj napisano.
OP svetujem ti, da si postaviš svoj wrdpress page. https://wordpress.com/pricing/
Da dobiš občutek kako zadeva funkcionira, preden se lotiš nakupa. Kako urediti preko odvetnika in kaj vse prenesti, so ti že drugi povedali.
drugače pa morda kar so drugi pozabili, moraš prenesti tudi avtorske pravice nase, da lahko tržiš spletno stran kakor želiš.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Uvod v izdelavo spletnih strani (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Izdelava spletišč | 274395 (46) | javor33 |
» | Spletna stran - pridobitev izvorne kodeOddelek: Pomoč in nasveti | 5759 (4027) | Ales |
» | izdelava spletne strani, nasveti (strani: 1 2 )Oddelek: Izdelava spletišč | 16075 (9891) | Netrunner |
» | Izdelava spletne straniOddelek: Izdelava spletišč | 6205 (4210) | Netrunner |
» | Predelava templejta?Oddelek: Izdelava spletišč | 1556 (1056) | LapD |