» »

Izbira on-line brokerja

Izbira on-line brokerja

««
9 / 16
»»

Jože43 ::

Meee je izjavil:

Jože43

Ena opvija so Generali Prvi izbor. Sicer nimaš izbire naložb, a vlagajo v različne ETFje. Upravljalska provizija je 0.85% kar je za slovenske razmere ekstra poceni. Sicer so prisotni vstopni stroški (do 2%), a imajo občasno akcije brez vstopnih stroškov. Sam sem vložil lani med takšno akcijo pa je zadeva res lepo narasla.

Maš na strani napisano sestavo naložb... večino vlagajo v S&P500 ETFje pa še v kar nekaj drugih: https://www.generali-investments.si/skl...



Hvala za informacijo, ne sliši se slabo proti drugim produktom, ki ga ponujajo naše banke in podobne ustanove...

Morda veš, je ta "sklad" akumulacijski, da lahko po 20letih pobereš brez davka ven, ali se moraš vsako leto ukvarjati z davki in davčno?

Zanima me ali je zadeva Acc ali je Dist?

Hvala za pomoč

Jože

Meee ::

Hej,

nič se ne izplačujejo dividende, tako da ni potrebno prijavljati FURSu in plačevati, vse dokler ne prodaš. Ampak daj še direktno pri Generali vse preveri (tudi glede varnosti in kritja naložbe). Pa do konca marca imajo akcijo 50% vstopnih stroškov (sem ravno danes dobil od njih obvestilo).

europenian ::

Mene tudi nekaj zanima, ker vidim da nekateri tu investirate online. Imam par osnovnih vprasanj.

1. Zakaj ne preko nasih bank rajsi?
2. Je online investiranje recimo varnejse od NLB, SKB in podobno?
3. Kateremu online brokerju pa najbolj zaupate?

Jaz bi vlozil enkrat recimo in pustil do penzije. So online brokerji za to dobra izbira? Kateri recimo?

Dave96 ::

Zdravo...

Odločil sem se za long-term mesečno investiranje in sicer za manjše zneske... cca. 150€ mesečno za dobo ~40 let... torej do penzije.

Po pregledu vsega kar je na voljo pri nas in malo preračunavanja... ne vem ali se naj smejim ali jokam. :))
Na primer... Triglav Skladi, Generali itd... vzel sem neko povprečno vrednost upravljalske provizije in vstopnih stroškov (oboje 2%).
Po 30 letih plačaš ~40.000€ provizije :)). Noro, haha.

Torej... iščem nekega online brokerja za moje potrebe. Zanimajo me predvsem ETF-ji, ki reinvestirajo dividende. Predvsem me zanima kakšen S&P 500 acc ETF.

Sem na waiting listu za Trading212 ampak nič ne kaže, da bom kmalu na vrsti ker še vedno nimajo ETA-ja.

Pri Degiru ni videt, da bi lahko kot slovenec normalno naredil račun. Naj bi bila neka fora da potem kasneje
zamenjaš citizenship, ko se že registriraš.. ampak predvidevam, da lahko kasneje nastanejo problemi ob izplačilu.

eToro je tudi opcija, ampak je ogromno negativnih review-jev ljudi, ki imajo probleme z njihovo platformo, borderline namerno zajebavanje.

Kaj predlagate? Ogromno opcij za EU, ampak zgleda da smo slovenci zadnji drek. :))

m0LN4r ::

Jaz sem tudi gledal eToro in hkrati zagledal negativne ocene, malo mi je cudno vseskup
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

ktm1001 ::

etoro mi je še najbolj vizualno všeč, degiro je tudi uredu(samo odpade za slovence).

Samo tale captrader zgleda, kot iz 80s. Kaj je nujno uporabljati njihov klient ali je tudi kaka online verzija?

Ascendor ::

ktm1001 je izjavil:

etoro mi je še najbolj vizualno všeč, degiro je tudi uredu(samo odpade za slovence).

Samo tale captrader zgleda, kot iz 80s. Kaj je nujno uporabljati njihov klient ali je tudi kaka online verzija?


Uporabljaš online (client) platformo (Interactive Brokers), pa ne bo iz 80-ih ;)
Seznam je tu: https://www.captrader.com/en/software/t...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ascendor ()

Dave96 ::

Ima kdo izkušnje z TradeStation Global? Kakor vidim, naj bi to bil nek partner IB? Pri IB me nazaj drži le inactivity fee. Nekje sem zasledil, da pri TradeStation Global tega naj ne bi bilo?
Kakšen drug catch?

bluefish ::

Predvsem ta:

Thank You
for your interest in TradeStation Global.

Unfortunately we are temporarily unable to offer this product in your country at present. We are working towards resuming account opening as soon as possible and will contact you when we have an update.

Dave96 ::

Ok, lahko črtam še tega. :8)

Kaj pametnega še preostane?

Krenforum ::

Ne prav dosti. Žal.

Predlog je Cap trader (IB) in trenutno najugodnejši. Ob registraciji položiš 2 jurja in nimaš inactivity feeja.

Degiro, trading212, Revolut niso namenjeni buy and hold 20 let, ker se bodo vmes 16x spremenili pogoje in te bojo nabili v rit. Trenutno imam Degiro (še od prej) in samo čakam, da prodam kar je, kako pozicijo plačam in prenesem na IB in adijo. Pa sem odprl po takrat veljavnih pogojih. To žal ni resen broker. Podobno kot Trading 212, kolega trejdu teslo na fractional sharih in je ugotovil, da so mu sami prodal 0,1 pozicije in to zapisal kot cash transaction. Zdej se pa ti to razloži 50 let stari uslužbenki na davčni. Degiro je punca naredila kar si omenjal, v postopku registracije daš avstrija in potem spremeniš nazaj na slovenijo. Samo po letu in pol, ko so se spravili to gledat so vsem, ki so imeli to, poslali email, da imajo 30 dni da zaprejo pozicije in zaprejo račun, drugače bodo oni zate naredili. In jih boli sravf. Pa sem med drugimi imel že Brokerjet,ki je tudi spremenil pogoje in te nategnil. Žal moraš skos spremljati.

Če ti omenjeno ne diši in si želiš konforta, odpri borzni račun pri banki (npr NLB). Bo dražje, ampak boš gospod. Poslal boš email osebnemu bančniku naj ti kupi X delnic XX oznake in vzame s TRRja.

Dave96 ::

Zgleda, da se res najbolj splača Interactive Brokers in pač pogoltneš tistih ~120€ na leto dokler portfelj ni na 100k€. Izgleda še vedno najcenejša opcija.

martincek1 ::

Najcenejša opcija je Captrader, IB pa nad 100k.

Badwolff ::

a ne etoro?

ktm1001 ::

Pri etoru imam problem, da ne morem naložiti denar iz N26. Sem vprašal njihovo tehnično pomoč, baje da imajo probleme z mastercardom. Takrat je bil ravno en dip, potem me je pa minilo.

Sopomenka ::

Pri meni normalno poteka prenos iz N26 na eToro.

Jerry2020 ::

Jaz sem na eToru. Nobenih težav za enkrat, super vmesnik, vsake tolk dol pade a uredijo kmalu, denar se nakaže v sekundi preko osebne bančne kartice (NLB).

Machete ::

Pa teh 120 eur vam res ne bi smelo biti pomembnih. Sorry, sam res no. Ne mi o majhnih zneskih in impactu tega feeja.. Ker pol je bolje v glinastega pujska dat, kot s tem se zezat. Pa to ti gre portfolio že pri 1000 eur lahko gor in dol DNEVNO za toliko..
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Ascendor ::

Machete je izjavil:

Pa teh 120 eur vam res ne bi smelo biti pomembnih. Sorry, sam res no. Ne mi o majhnih zneskih in impactu tega feeja.. Ker pol je bolje v glinastega pujska dat, kot s tem se zezat. Pa to ti gre portfolio že pri 1000 eur lahko gor in dol DNEVNO za toliko..


Ogromna razlika je 120€ pri portfelju 1.000€, 10.000€ in 100.000€. Ne metati vsega v isti koš.

user4683 ::

Globalno gledano gredo delnice v zadnjem stoletju vsako leto (v povprečju) gor za 7%. Torej pri 2-3 jurjih bi že lahko pokril teh 120eur in mogoče celo nekaj zaslužil.

Krenforum ::

Se strinjam z vami, odvisno od velikosti portfelja. Prav je da se gleda tako. 1.000 ali 10.000 ali 100.000 razlicno absorbira stroske. in stroski so velik del, ki znizuje donosnost. Ampak spet so ti stroski zelo nizki v primerjavi z upravljavsko provizijo skladov. Ne se zdej zataknt pri teh 100€.

Po drugi strani pa vse v zivljenju stane. Tudi za TRR racun pri banki placujejemo. Za dzabe zal ne bo nic.

Badwolff ::

120€ na začetku, ko imaš vložek nizek, je kar strošek. Predvsem če so cenejše /zastonj alternative.
sploh jaz, ki sem šele začel s par jurji in mam vse v ta rdeči :D

jernejl ::

Machete je izjavil:

Pa teh 120 eur vam res ne bi smelo biti pomembnih. Sorry, sam res no. Ne mi o majhnih zneskih in impactu tega feeja.. Ker pol je bolje v glinastega pujska dat, kot s tem se zezat.

Če bi Bezos ali pa Merlak videla tvoj portfelj ali pa portfelj kakega drugega carja, ki se mu zdi, da je s 1000 evri brezveze začeti, bi se tudi najbrž ves dan krohotala, zakaj nekateri vlagate take bagatelne zneske, za katere se še iz postelje ne splača vstati, namesto da bi to spravili v pujsa in zapravili za bonbone.

Dejstvo je, da vrednostni papirji rastejo v procentih in to neglede na vložek. Nekomu 1000 evrov pomeni enako veliko kot nekomu drugemu milijon. In 120 evrov je za nekega študenta, ki je začel vsak mesec vlagati 50 evrov, ogromno.

Machete ::

Ne me narobe razumet, ne zasmehujem vložkov. Samo 120 eur je danes nič, da bi se glede na to odločal. Sploh, ker za to dobiš konkretno uslugo in kvaliteten app, web in TS pro client.
Zdaj, ne mi nalagat, pa da odpirate IBK, da boste vlagali 30 eur na mesec. Saj niste otroci.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

jernejl ::

Zato pa ljudje sprašujejo po alternativah, ker IB ni smiseln za nekoga, ki bi začel s 30 evri. Ker je predrago.
Prav tako ni smiseln za nekoga, ki bo naredil en nakup za 20k in to pustil pri miru 10 let. Ker ni vredno plačevati 120 evrov letno za to, da boš 2x na leto iz firbca pogledal vrednost portfelja.
Se pa najbrž splača za nekoga, ki njihove storitve veliko uporablja in ima razmeroma velik portfelj.

ktm1001 ::

Torej sedaj sem vadil na virtualnih računih od etoro(malo bolj na easy) in captrader(tale je imel malo več learning curva).... torej katerega izbrati, za enkraten vložek okoli 50k za 5 let, torej enkraten nakup 5-6 različnih delnic (blue chipi ali kak sklad). Mogoče, bi se kaj še dokupilo samo ne bo dnevno trajdanje.

Kje garantirajo več, če gre firma v k. Kje so višji stroški... Občutek imam boljši za Captrader, samo tole je samo občutek.

Krenforum ::

Zakaj IB ni primeren za nekoga, ki bo dal gor 20k in naredil en nakup in drzal?
Ja OK, placal bo 120€ na leto stroska neaktivnosti? A mislis, da brokerski racun na NLBju je pa zastonj? Ce delis 120€ z 20k€, pomoje cenejsega brokerja ne dobis..

jernejl ::

Krenforum je izjavil:

Zakaj IB ni primeren za nekoga, ki bo dal gor 20k in naredil en nakup in drzal?

Ker nima smisla drago plačevati za kvaliteten app in vmesnik z ne vem kakšnimi funkcionalnostmi, če ga uporabiš 1x za 15 minut, ko nekaj kupiš, pa pa potem še 1x čez deset let, ko tisto prodaš.

Krenforum ::

In kaj mu potem preostane? Ce recemo da ima 20k ki jih bo dal v en etf? Jaz mislim da je to bistveno ceneje kot NLB ali kateri koli drug broker..

ktm1001 ::

Očitno, da so tudi "zastonj" zadeve. Nekaj malega ti zaračunajo, ko dvigaš. Pa mogoče je spread malo večji, ko kupuješ. Res, da pa tile zmeraj počepnejo, ko se kaj dogaja na trgu večjega. Večina nas rabi samo buy/sell, brez kakega shortanja pozicij itd.....

https://shrani.najdi.si/?35/sp/4MNc3iCt...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ktm1001 ()

Dave96 ::

eToro sicer na prvi pogled zmaga... ampak ogromno ljudi je imelo tezave z withdrawom.... sistem enostavno ni dovolil... support pa samo obljubljal da se bo čez par dni dalo. Pa avtomatsko zapiranje pozicij in blokade racunov.

Gledano na dolgi rok je IB se vedno poceni napram variantam pri nas... je pa res da za nizke vsote je ta inactivity fee velik. Gledano dolgoročno pa niti ne.

Sem jim poslal mail glede par stvari. Če bo kaj zanimivega javim.

jernejl ::

Krenforum je izjavil:

In kaj mu potem preostane? Ce recemo da ima 20k ki jih bo dal v en etf? Jaz mislim da je to bistveno ceneje kot NLB ali kateri koli drug broker..

Captrader, če sem prav seznanjen, nima inactivity fee-ja nad 1k. Trading212 tudi ne.

barakus ::

A pa se v IB kvoto 100k steje tud denar ki ga imas pri njih? Npr. da kupis za 20k etf hkrati se nakazes in drzis 80k pri njih?

Krenforum ::

Trenutno Captrader nima inactivity feeja. Ampak se nam prej ko slej lahko zgodi da bo prag portfelja postal visji.. podobno se je zgodilo tudi Tradestationu, se pred pol leta nazaj ni imel inactivity feeja nad 1k ali 2k velikim portfeljem. Sedaj pa so uvedli subscription 15€ na mesec.

Trenutno je Captrader najcenejsi. Ce se oni kaj novega uvedejo, je pa treba preracunati ali je cenej pri njih ali pa se delinkas od njih in si direkt na IB.

RoccoC ::

barakus je izjavil:

A pa se v IB kvoto 100k steje tud denar ki ga imas pri njih? Npr. da kupis za 20k etf hkrati se nakazes in drzis 80k pri njih?


Ja

P.s.: ne razumem najbolje zakaj takšne zadeve sprašujete na forumu, prav vse piše na ibkr straneh...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: RoccoC ()

m0LN4r ::

Tejle pa mal pretiravajo z marketingom: https://traderepublic.com/de-de/
Je kdo sprobaval?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

m0LN4r ::

A ima etoro kaksne skrite provizije? Nekako ne najdem nic.

Pa se neki me zanima, ali se samo meni zdi ali etoro nima glih bas raznolike ponudbe?

Recimo rad bi kupil Hyundai in Kia delnice pa jih ne najdem, QUBT tudi nimajo.

Kateri online broker ima te stvari, pa da ni penalov ce 10 let nic ne kupim?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Dave96 ::

Kolikor sem bral na njihovi strani in pogledal pr YT videov ni nobenih zares hidden feejev.

Kar se tice stockov in ostalih long-term zadev ni nic posebnega.

Tezave imajo copy-traderji in tisti, ki trgujejo s CFDji ker jih z feeji fajn opalijo. Nihce pa prej ornk ne prebere kaksni so dejansko over-night feeji, feeji za leverage itd...

Tudi kar se tice ostalih problemov vedno bolj opazam, da imajo v 99% vedno probleme samo napol pismeni indijanci in hadžiji iz UKja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dave96 ()

m0LN4r ::

Ja long term brez leverage, je etoro najcenejsa opcija, ampak ene par delnic pa nazalost nimajo. Majo pa mainstream stvari boljkone.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

rini ::

Machete je izjavil:

Pa teh 120 eur vam res ne bi smelo biti pomembnih. Sorry, sam res no. Ne mi o majhnih zneskih in impactu tega feeja.. Ker pol je bolje v glinastega pujska dat, kot s tem se zezat. Pa to ti gre portfolio že pri 1000 eur lahko gor in dol DNEVNO za toliko..


Seveda, točno tako!

Jaz imam tako NLB kot InteractiveBroker.

NLB je fajn za upokojence. Pokličeš, naročiš in ne rabiš več skrbeti, ker te banka obvešča.

Prednost in slabosti NLB:
+kupiš lahko karkoli, tudi penny delnice, ki ji kje drugje recimo ne moreš
+vodenje trgovalnega računa NLB na pol leta je le 12 eur
+v primeru smrti denar na enostaven način najde pot do dedičev
-provizija je ubijalska. Za peščico poslov sem plačal nekaj manj kot 1000 eur stroškov (na pamet govorim: v enem letu kupil za 10t usd papirjev in prodal, potem to še 4x ponovil)
-po 17. uri je banka zaprta, tako kot tudi med prazniki
-ni trgovanja preko aplikacije

InteractiveBroker ima same pluse, tako da mi je tudi teh 10 usd mesečno sila nepomembnih, sploh če pomislim, da sem član kluba, kjer imam ves čas na dosegu roke cel svet. Zame je to prestiž za malo denarja. In da se razumemo, gledam na vsak cent.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rini ()

WaterBoy ::

Ima kateri bks broker?

demogill ::

Osebno z moje "day trade" strani mi najbolj sede TR212, ceprav gre za recimo temu amaterskega brokerja. Za foro sem probal IB ki ga tukaj tako priporocajo, ampak mobilna aplikacija je prezahtevna in nerodna za zelo hitre trejde, da negovorim kako presenecen sem bil ko sem opazil da imajo "delayed market data" in je real time data mesecno za doplacat. Plus IB, vecja izbira penny stocks in AH,premarket trgovanje, kar pa niti ne uporabljam ok. zanesljivost je tud kar na nivoju.

znbojan ::

WaterBoy je izjavil:

Ima kateri bks broker?

Jaz sem pristal po Alti na BKS-u.
Solidno če ti predstavlja SLO velik del portfelja in te mika delati še kaj na exYU trgih, ker to pokrivajo (nisem zasledil, da bi kateri tuji broker pokrival to področje).
Moram reči, da je Alta boljše imela kaj rešeno +več analiz ipd.
BKS ima dnevno in jutranje poročilo- ni presežek; analiz, priporočil ni. Online aplikacija.. jo imam; ne uporabljam.
+ je, da poskrbijo za vse "odlive /davke" od dividend + uredijo vso dokumentacijo za tuje dividende.
Ostali stroški so kvartalno od vrednosti portfelja, letno vodenje računa ipd.
Moram pa reči, da če imaš kakšno »pravno«/ davčno zadevo.. pomagajo kolikor »vedo«.
Ni možnost kakšnega excel /xml izvoza poslov. Za napoved ponujajo storitev (mislim da 10€ /vp),da ti pošljejo xml:).
Del "vrednosti" portfelja bom v kratkem (pomanjkanje časa...) prestavil na tujega brokerja, ker za tujino so vseeno predragi.. realno cca. 0,65 -0,8% / posel. Že dolgo se odločam kam za tuji portfelja (verjetno captrader, ker sem bolj pasiven -opcije pri meni še TSG ali IBRK; čisti nemški verjento ne).
Trgujem pa samo z delnicami (širša Evropa, ZDA) in občasno obveznicami. Slo vp bodo ostali pri BKS.
znbojan

pingme ::

Imam Iliriko za SLO delnice in IBKR za tuje. Ilirika ima visoke stroške vzdrževanja portfelja glede na vrednost in stroške obračuna dividend (?!) in to res niso majhni zneski (glede na IBKR kjer tega ni).
Sicer je pa ilirika.online čisto OK.

WaterBoy ::

Hvala

Sodelavec ima tega bks, ampak sploh ne gleda na stroške, zato sem raje tukaj še povprašal po temu

boremeister ::

Verjetno je ze bilo kje omenjeno, pa vseeno - je potrebno online trg. racun (Captrader) prijaviti na FURSu, ali se prijavljajo samo prodaje vred. papirjev?

rini ::

Pri prodaji navedeš na obrazec delnico, ki si jo odsvojil preteklo leto. Ne pa tudi borznega računa. Slovenski brokerji zalagajo z vsemi podatki FURS, tuji pa le grobe podatke, zato te lahko FURS naknadno pozove za predložitev dokumentov (poročila). V izogib temu sem letos k obrazcu FURS priložil poročilo Interactivebroker, a le za tiste dni, kjer sem imel prodaje (ostali posli dogajanja na računu so še skriti).

borko ::

Glede Captrader - tale clientam.com domena se mi zdi malo čudna. Se da vpisati direktno na IB, če imaš račun pri captrader?

Ascendor ::

borko je izjavil:

Glede Captrader - tale clientam.com domena se mi zdi malo čudna. Se da vpisati direktno na IB, če imaš račun pri captrader?

Če bi poizkusil bi vedel, da ja.

needspeed ::

OK fantje, dekleta, helikopterji in vesoljci...

Na WSB sem našel gospoda, ki je pokazal svoje delo --> tukaj

Na platformi na kateri dotični gospod trguje (TD Ameritrade), vesoljci izven US&A ne moremo sodelovati. Zanima me, ali kdo tukaj pozna oz. mogoče ve, kako bi se lahko sledilo njegovim trejdom. Namreč, ko gre v akcijo to pove na WSB forumu. Gospodje, ki ste aktivni na IB, Trading212, Degiro idr., ali je mogoče z njimi kupovati/prodajati pozicije, ki se jih prej omenjeni poslužuje?
««
9 / 16
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trading212 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21141228 (127) gansta
»

Kje kupiti svetovne delnice in kako je z imetništvom?

Oddelek: Loža
172540 (640) JankoR
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547143442 (8145) Thomxy

Več podobnih tem