Forum » Loža » Osamosvojitev pri 30+
Osamosvojitev pri 30+
Temo vidijo: vsi

PrihajaNodi ::
Eh problem s filipinkam je da mraza ne prenasajo dobro. Sam pa tam z jurjem na mesec (brez da karkoli prdnem) lahko zivim bolje kot v Sloveniji. Mozno tudi sever Tajske.
Ampak vsakomur svoje.
Ampak vsakomur svoje.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()

Meni je samo zanimivo kako ste pripravljeni vsi prodati svojo uspdo in zivljenje zato da si lahko privezan na ketno v nekem zabacenem Mariboru, kjer moras poprijet za vsako mizerno delo in si dobesedno prostitutka v krizi.
V treh letih sem se sam selil vsaj 8x ce pristejem se bivanje v hotelu.
V treh letih sem se sam selil vsaj 8x ce pristejem se bivanje v hotelu.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::
Živimo v 24. stoletju, stanovanje/hišo pod kreditom ni noben problem prodat, tak da dajte nehat z stromodnimi "bajta te veže" forami. Ja če ti paše selik vsak mesex potem jasno ne boš kupil, če pa imaš predvideno vsaj eno leto biti na neki lokaciji pa se splača kupit z kreditom, tudi če se pol seliš in prodaš.

Alien123 ::
in kaj bi počel na filipinih? :D daj prosim..
V Mariboru pa res ne bi živel.
Ti si prostitutka k roniš v neki Romuniji zaradi "denarja", medtem ko ti gre življenje mimo.
Zavidam pa kolegu, ko hodi po svetu, če mu je si lahko v tednu dni naredi 10k€ gladko, medtem ko pije cocktail v nekem kazinoji v Barceloni..
Ti si prostitutka k roniš v neki Romuniji zaradi "denarja", medtem ko ti gre življenje mimo.
Zavidam pa kolegu, ko hodi po svetu, če mu je si lahko v tednu dni naredi 10k€ gladko, medtem ko pije cocktail v nekem kazinoji v Barceloni..

gtx970op ::
Če imaš rad svojo službo in nimaš nekih velikih skrbi, hkrati pa ok plačo se ni problem vezat na hišo/stanovanje...
Eni ste se pa pripravljeni odpovedat polovico boljših let, da zaslužite nekaj jurjev več v tujini kot v sloveniji. Pozabite pa na to da če bi v sloveniji toliko cajta vložil v službo kot ga v tujini bi lahko boljše živeli.
Eni ste se pa pripravljeni odpovedat polovico boljših let, da zaslužite nekaj jurjev več v tujini kot v sloveniji. Pozabite pa na to da če bi v sloveniji toliko cajta vložil v službo kot ga v tujini bi lahko boljše živeli.

in kaj bi počel na filipinih? :D daj prosim..
Zavidam pa kolegu, ko hodi po svetu, če mu je si lahko v tednu dni naredi 10kEUR gladko, medtem ko pije cocktail v nekem kazinoji v Barceloni..
Pusti ti tiste srecneze, ki jim je res ratalo ali so res eksperti na nekem podrocju.
Kaj bi delal na filipinih? Nic. Vlekel najemnino od flatov v Sloveniji:)
Če imaš rad svojo službo in nimaš nekih velikih skrbi, hkrati pa ok plačo se ni problem vezat na hišo/stanovanje...
Jah jst sm bil tolk nesposoben, da sihta v Sloveniji nisem dobil. Zacuda sem v Romuniji ze dva mesca na bolniski placo pa vecjo potegnu kot ce delam. Le kako? Babe so pa tuki dve leti na porodniski...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…

GenZNPC ::
Pozabite pa na to da če bi v sloveniji toliko cajta vložil v službo kot ga v tujini bi lahko boljše živeli.Kako to mislis, ce greva midva v LJ, vsak ostane v panogi in poklicu, ki ga opravlja sedaj, bi zasluzila dobesedno pol manj, za isto stanovanje pa placevala isto visoko najemnino in stroske, kot sedaj. Hmmm... In ja samo ljubljana pride v postev, ker drugje bi bila placa se nizja oz. je sploh ni.
skibidi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GenZNPC ()

Pozabite pa na to da če bi v sloveniji toliko cajta vložil v službo kot ga v tujini bi lahko boljše živeli.Kako to mislis, ce greva midva v LJ, vsak ostane v panogi in poklicu, ki ga opravlja sedaj, bi zasluzila dobesedno pol manj, za isto stanovanje pa placevala isto visoko najemnino in stroske, kot sedaj. Hmmm... In ja samo ljubljana pride v postev, ker drugje bi bila placa se nizja oz. je sploh ni.
This. Podpis.
Jst mam placo nadpovprecjem slovenije, zdravstvene storitve boljse, najemnina - se mi smeji...in kako naj grem pol nazaj v Slovenijo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

bluefish ::
PrihajaNodi je izjavil:
Babe so pa tuki dve leti na porodniski...Ja, za "super" zneske porodniške: https://www.romania-insider.com/most-pa...
O ostalem niti ne bi. Pač tipično offtopic trabunjanje v preštevilnih temah o tem, kako je v Romuniji super duper, čeprav cifre kažejo nasprotno sliko.

Možno da si specifika... Ljubljana pa tudi zelo draga.

aborko ::
Hmm tle nekaj ne štima.Ker si v tujini, se kr odpoveš polovico boljših let? PA ravno to je point tujine, da ne zapraviš taboljših let za delo doma za (bistveno) manjšo plačo oz. da z manj vloženega časa zaslužiš več kot bi doma, preostali čas pa porabiš zase. Delat je isto treba povsod, samo plačilo je drugačno, takšne so moje izkušnje (ker mi je dovolj 1200 mesečno, delam le 4-5 mesecev na leto v tujini).

Alien123 ::
Hmm tle nekaj ne štima.Ker si v tujini, se kr odpoveš polovico boljših let? PA ravno to je point tujine, da ne zapraviš taboljših let za delo doma za (bistveno) manjšo plačo oz. da z manj vloženega časa zaslužiš več kot bi doma, preostali čas pa porabiš zase. Delat je isto treba povsod, samo plačilo je drugačno, takšne so moje izkušnje (ker mi je dovolj 1200 mesečno, delam le 4-5 mesecev na leto v tujini).
itq, ker doma vlečem kable 12 ur, pa s 10imi tipi si delim stanovanje. Aja, pa najboljša leta mi ne grejo, ker zaslužim 500€ več.

Invictus ::
V tujini se dela manj za več denarja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x

Ja ocitno bo Ljubljana kr draga, ce se splaca "100km" dalec tja vozit, da potem s potnimi vred imas solidno placo. Svercas se pri partnerki, prijavljen si pa 100km na drugem koncu slovenije.
Najem je pa kr konkretno visji, kot na drugih koncih Slovenije. To je tudi dejstvo.
Možno da si specifika...Kaka specifika neki, sej se ve kolko je minimalna in povprecna v sloveniji, tudi v LJ ne dobijo vsi magicno kr tko povprecno placo ali 2x toliko, to so specifika oz. posamezni primeri. Jaz se na hitro ne spomnim nikogar, ki bi bil dosti visje od povprecja brez malice in potnih stroskov z 8 ur dela in da to ni v JS ali specificno programiranje.
Najem je pa kr konkretno visji, kot na drugih koncih Slovenije. To je tudi dejstvo.
Seveda če pa v svoji panogi v sloveniji ne dobiš primerjljive službe pa nimaš neke izbire ostati v Sloveniji.Primerno sluzbo dobis komot, vprasanje je ali bo placilo primerno. Nenazadnje tudi programerji, arhitekti, razni elektrotehniki, lahko nastevamo se in se, se najdejo z minimalno+malica+stroski.
skibidi
Zgodovina sprememb…

AndrejO ::
Za tiste, ki ste spregledali:
Od tu naprej se bo prenehalo z anekdotičnimi primeri in nadaljevalo z argumentirano debato ter viri oz. konkretnimi nasveti za avtorja teme.
28.3 čl. Pravil: Argumentirano pritožbo mora uporabnik poslati v oddelek
Slo-Tech, tema Pritožbe. Pritožb poslanih po zasebnih sporočilih,
elektronski pošti ali odprte v obliki tem v drugih oddelkih se ne upošteva.
Slo-Tech, tema Pritožbe. Pritožb poslanih po zasebnih sporočilih,
elektronski pošti ali odprte v obliki tem v drugih oddelkih se ne upošteva.

Jaz OPju predlagam express resitev, gres za dostavljalca za npr. UPS v Nemcijo, preko agencije kot je npr. AIDEN. Kurier, placa je 2000+ netto, soba z stroski vred je 500. Na stran lahko devas 1500 na mesec. Vzames kredit za hiso na Madzarskem, direkt pri meji z Lendavo proti Pincam in imas zadevo v 5 letih odplacano. Imas vsaj streho nad glavo in pol lahko studiras naprej. Sem pa sam gledal vikend pri Balatonu prakticno 500 metrov od jezera z ogromno parcelo, majhnim vinogradom 50k eur, sicer je malo res bogu za hrbtom vseskup, ampak 50k eur za hiso z parcelo, sobe na podstresju rentas turistom pa je to to.
Rabis samo izpit za avto in OS znanje nemscine.
Treves, Kühne&Nagel logistika v tovarni z nocnimi urami, ampak strogo 8 ur na dan lahko v petih letih prides na 3000eur NETTO, ce nocnih ne delas zacnes pri 1900 prvo leto in cez pet let si na 2400 netto. Pri amazonu v okolici na traku dobis prvo leto brez izobrazbe bilocesa 1600 netto, ampak je malo tezje prit notr, mas pa amazon popuste...
Lidl/Netto/Edeka ce gres v trgovsko 2 letno, ti placajo prakso 850 eur za prakso, potem si prvo leto na 1100 netto, pol pa gres po tarifi navzgor.
Ce si vesc v gradbenistvu, vsaj malo, samostojen in ves kaj delas pa kr gor, tu se zida k pr norcih. Ne da ni dovolj delavcev, ni dovolj gradbenih firm, s.pjev in izvajalcev za vse projekte. Projekti stojijo samo zaradi tega boljkone, pa ker materiala ne uspevajo zdaj na hitro dobavljat, kok hitro bi ga rabli.
Pa magari ne rabis biti mojster, lahko si samo nakladalec oz. pomagac pa bos tudi dobro placan, samo ne smes bit prevec asocialen.
Rabis samo izpit za avto in OS znanje nemscine.
Treves, Kühne&Nagel logistika v tovarni z nocnimi urami, ampak strogo 8 ur na dan lahko v petih letih prides na 3000eur NETTO, ce nocnih ne delas zacnes pri 1900 prvo leto in cez pet let si na 2400 netto. Pri amazonu v okolici na traku dobis prvo leto brez izobrazbe bilocesa 1600 netto, ampak je malo tezje prit notr, mas pa amazon popuste...
Lidl/Netto/Edeka ce gres v trgovsko 2 letno, ti placajo prakso 850 eur za prakso, potem si prvo leto na 1100 netto, pol pa gres po tarifi navzgor.
Ce si vesc v gradbenistvu, vsaj malo, samostojen in ves kaj delas pa kr gor, tu se zida k pr norcih. Ne da ni dovolj delavcev, ni dovolj gradbenih firm, s.pjev in izvajalcev za vse projekte. Projekti stojijo samo zaradi tega boljkone, pa ker materiala ne uspevajo zdaj na hitro dobavljat, kok hitro bi ga rabli.
Pa magari ne rabis biti mojster, lahko si samo nakladalec oz. pomagac pa bos tudi dobro placan, samo ne smes bit prevec asocialen.
skibidi

Ja kaj bo pa delal s tisto hiso v Lendavi ce dela v Nemciji? Kje je logika?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PS: Ah ja, ce si delal kje prej in imas delovno dobo se ti ponavadi prizna tu gori. Meni so priznali dve leti pa sem imel samo CV.
Ali pa si frajer in si 20km na Slovenski strani meje in si zidas nekajkrat drazjo bajto na kredit z isto placo.
Aja tak je blo, rabili so vecjo hiso (trije otroci), prodali stanovanje tu in kupili za to ceno hiso prek. Zdaj ali se vozis 20km ali 30km do civilizacije pa je vseeno.
PrihajaNodi je izjavil:
Ja kaj bo pa delal s tisto hiso v Lendavi ce dela v Nemciji? Kje je logika?Bo imel odplacano nepremicnino blizu Slovenije in lahko delal za minimalno cez mejo v Sloveniji (prakticno s kolesom prides prek v pol ure). Nekateri so to ze naredili, sicer obratno. So imeli sluzbo v slo in so si cez mejo kupli hiso, ker so resnicno svinjsko poceni. Stare hise od Lentija do Letenye se dobijo za 99.000 forintov na kvadratni meter, ce ni na kredit. To je ca. 350eur na kvadrat. Jebiga ni novo, ampak za ceno dveh avtov cela hisa z parcelo je steal.
Ali pa si frajer in si 20km na Slovenski strani meje in si zidas nekajkrat drazjo bajto na kredit z isto placo.
Aja tak je blo, rabili so vecjo hiso (trije otroci), prodali stanovanje tu in kupili za to ceno hiso prek. Zdaj ali se vozis 20km ali 30km do civilizacije pa je vseeno.
skibidi
Zgodovina sprememb…

Sem ravno zelel vprasat, zakaj pa bi sploh bil v Sloveniji? Zakaj se ne bi kar preselil v AUT, DE? Davke placa v Sloveniji, trgajo ti pri 13 placi itd... v cem je fora da bi se mucil v Sloveniji? Lendavi...nore ideje. Delas v tujini zato, da imas neko premozenje v Sloveniji, pri tem te pbdavci tuja kot slovenska drzava. Naj si zrihta rezidenstvo v tujini in basta. Malo tu malo tam je navadno prekleto drago.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…

No ja ne mores glih posplosit, v prekmurju so ogromne razlike med kraji. To kaj ti pises velja samo za tiste, ki so od Graza za eno uro voznje.
Meni ni problem sploh, selitev in zadevo z davki uredil takoj. V
To jaz tudi ne vem, ocitno se splaca, verjetno je zadeva odvisna od tega ali ima OP partnerja, otroka, starsa na katerega je navezan. Kolega, ki je mlad in samski se je takoj preselil v Graz, tisti ki pa grejo gor, ko so doli ze posejali, pa se ponavadi furajo in se jim se vedno splaca. Nevem resno ne, vem pa da se vozijo tudi iz Murske in tudi iz Lendave gor v Avstrijo. Zdaj ce si se vozil iz Lendave v Maribor, je isti drek ce potegnes tiste pol ure do Graza.PrihajaNodi je izjavil:
Sem ravno zelel vprasat, zakaj pa bi sploh bil v Sloveniji? Zakaj se ne bi kar preselil v AUT, DE? Davke placa v Sloveniji, trgajo ti pri 13 placi itd... v cem je fora da bi se mucil v Sloveniji?
skibidi

To jaz tudi ne vem, ocitno se splaca, verjetno je zadeva odvisna od tega ali ima OP partnerja, otroka, starsa na katerega je navezan. Kolega, ki je mlad in samski se je takoj preselil v Graz, tisti ki pa grejo gor, ko so doli ze posejali, pa se ponavadi furajo in se jim se vedno splaca. Nevem resno ne, vem pa da se vozijo tudi iz Murske in tudi iz Lendave gor v Avstrijo. Zdaj ce si se vozil iz Lendave v Maribor, je isti drek ce potegnes tiste pol ure do Graza.
Samo tipo potem prezivlja oba oziroma celo familio. Ker tisti slovenski breg nima nekih zaposlitvenih sans, ce pa so pa vemo kaksne so place.
Enkratno zivljenje.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Davke placa v Sloveniji, trgajo ti pri 13 placi itd...14 plac ima AT, 13 DE boljkone. To kaj ti odtrgajo se zgliha z Pendelpauschale oz. "potnimi stroski" eno placo pa reskiras za razliko dvojnega obdavcevanja. Konc koncev je vazno samo tistih 12 mescev, kolko vec pride in to je lahko recimo 800 tu ali 2000 tam.
Samo tipo potem prezivlja oba oziroma celo familio. Ker tisti slovenski breg nima nekih zaposlitvenih sans, ce pa so pa vemo kaksne so place.Pa so glej, on dela gori za 14x 2k najmanj, ona dela v npr. lidlu prinas, zivita pri njenih ali pa nekje v najemu v okolici Lenarta, MS nima veze. V avstriji dobis razne olajsave (otrok, potni), ki se potem s to dvojno obdavcitvijo zglihajo, pa razlika ni tako velika, ce velik zasluzis se se vedno veliko bolj splaca, ce bi oba ostala recimo v prekmurju in delala za minimalno.
Enkratno zivljenje.
Zadnje case je edino problem, da so to ugotovili tudi madzari in se celo iz Lentija in okolice vozijo gor delat redno in sezonsko. Fotrovi madzarski kolegi imajo ze tocno nastudirano, kdaj si morajo vzeti dopust, da grejo pol na tista sezonska dela gor. Od kopanja hrena, sajenja vrtnic, vinogradniskega dela. Ene 2x letno grejo gor za 2 tedna, ker jim ta denar ogromno pomeni.
skibidi
Zgodovina sprememb…

Pa so glej, on dela gori za 14x 2k najmanj, ona dela v npr. lidlu prinas, zivita pri njenih ali pa nekje v najemu v okolici Lenarta, MS nima veze. V avstriji dobis razne olajsave (otrok, potni), ki se potem s to dvojno obdavcitvijo zglihajo, pa razlika ni tako velika, ce velik zasluzis se se vedno veliko bolj splaca, ce bi oba ostala recimo v prekmurju in delala za minimalno.
Ce on tolk zasluz a ni boljs da bi tud ona delala v Lidlu v Avstriji? Storitve so tam neprimerno boljse.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

ona delala v Lidlu v Avstriji?Lej mogoce ne zna dovolj nemsko... Razlicne stvari. Moja sestra bi imela gori lahko veeeeeliko vecjo placo, pa se zatakne pri nemscini oz. nasplosno pri jezikih in navezanosti na domace npr. starse. Takega partnerja ti ne premarknes nikamor.
skibidi
Zgodovina sprememb…

Ja ocitno bo Ljubljana kr draga, ce se splaca "100km" dalec tja vozit, da potem s potnimi vred imas solidno placo. Svercas se pri partnerki, prijavljen si pa 100km na drugem koncu slovenije.
Možno da si specifika...Kaka specifika neki, sej se ve kolko je minimalna in povprecna v sloveniji, tudi v LJ ne dobijo vsi magicno kr tko povprecno placo ali 2x toliko, to so specifika oz. posamezni primeri. Jaz se na hitro ne spomnim nikogar, ki bi bil dosti visje od povprecja brez malice in potnih stroskov z 8 ur dela in da to ni v JS ali specificno programiranje.
Seveda če pa v svoji panogi v sloveniji ne dobiš primerjljive službe pa nimaš neke izbire ostati v Sloveniji.Primerno sluzbo dobis komot, vprasanje je ali bo placilo primerno. Nenazadnje tudi programerji, arhitekti, razni elektrotehniki, lahko nastevamo se in se, se najdejo z minimalno+malica+stroski.
Nope, šiht mam peš in ne rabim avtomobila :)
Ljubljana mi je draga, ker za podoben šiht v Ljubljani nebi dobil kaj dost večjo plačo. Če bi pa delal v Avstriji bi bla pa ene 60% večja plača, ampak dela se seveda pol ure več na dan (malica) in obvezen je še en avtomobil. Pa potem sledi vozičkanje domov na vsake tolk vikendov na obiske staršom itd..
To da lahko shajaš z enim avtomobilom v gospodinjstvu je meni top!

Mato989 ::
Pač kar jaz mislim da se mora OP in vsi na podobnem mestu odločit je prvo
a) kariera, če misli nadaljevat tale IT, oz kariera za katero je nujno potrebna LJ...
b) Kako bo z dedovanjem (je edinec, starost staršev ipd. kalkulacije, naj premisli ali sploh želi živet v tisti nepremičnini)
c) Ali mu je pomembnejše življenje (potovanje, fešte, druženje, social stuff) ali bi raje nepremičnino
d) partnerstvo? Se sploh vidi v partnerstvu(Če ja, predlagam šparanje recimo, pa s partnerico po sreči skup kupita)
a) kariera, če misli nadaljevat tale IT, oz kariera za katero je nujno potrebna LJ...
b) Kako bo z dedovanjem (je edinec, starost staršev ipd. kalkulacije, naj premisli ali sploh želi živet v tisti nepremičnini)
c) Ali mu je pomembnejše življenje (potovanje, fešte, druženje, social stuff) ali bi raje nepremičnino
d) partnerstvo? Se sploh vidi v partnerstvu(Če ja, predlagam šparanje recimo, pa s partnerico po sreči skup kupita)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

secops ::
Razumem, če so vas nategnili, da ste se usmerili v neperspektivno vedo ala zgodovina. Ampak to, da v ITju ne morete zaslužit toliko da bi se odselili od staršev... Vsi uspešni pa smo imeli srečo, podporo staršev in smo spadali v 5% generacije, ki nam je uspelo. Lepo vas prosim, nehajte se skrivati v povprečju in se smiliti sami sebi. Za uspeh je potreben trud. Po šihtu se namesto pira primite knjige. V tem času, ki ga porabite že samo za jamranje po slo-techu bi že veliko naštudirali.

shawshank ::
V tem času, ki ga porabite že samo za jamranje po slo-techu bi že veliko naštudirali.
Točno to, za osamostojitev je treba kaj naredit, in ne pričakovat da se izobraževanje neha, ko končaš neko šolo ali faks. Nenormalo veliko ljudi jamra kako ni pametnih služb a od 25 do 30 leta, ko si v najboljših letih da garaš in se učiš, ne naredijo za svoje možnosti zaposlovanja prav nič.

Razumem, če so vas nategnili, da ste se usmerili v neperspektivno vedo ala zgodovina. Ampak to, da v ITju ne morete zaslužit toliko da bi se odselili od staršev... Vsi uspešni pa smo imeli srečo, podporo staršev in smo spadali v 5% generacije, ki nam je uspelo. Lepo vas prosim, nehajte se skrivati v povprečju in se smiliti sami sebi. Za uspeh je potreben trud. Po šihtu se namesto pira primite knjige. V tem času, ki ga porabite že samo za jamranje po slo-techu bi že veliko naštudirali.Zato pa je 5% in ne 50%, tako kot nekateri nismo dovolj pametni za programiranje, tako nisi ti dovolj pameten za nekaj drugega, pa bi se lahko ucil kolko se hoces, ce pac ti jeziki ne grejo ti ne grejo, ce ti ne gre matematika ti pac ne gre matematika itn.
Zaenkrat se ljudi ne stancajo v tovarni iz eno in istega genoma in potem dajo v isti bazen plavat. Nekateri imajo v tem bazenu bistveno vec ovir, da pridejo do cilja.
Izobrazevanje na stara leta spet, ni vse crno belo in slo-tech. Izobrazevati se ravno takrat, ko garas ker moras placati poloznice ni isto, ko sedis na kupu denarja in se lahko v sluzbi izobrazujes, ker ti delodajalec ne gleda pod prste kaj delas.
Ravno od teh 5% intelektualcev bi pricakoval, da vejo da ni vse crno belo in ne mores vse ljudi in razmere metati v isti kos. Obstaja del populacije, ki gre po OS po priporocilu pedagoga in sociologa takoj v poklicno, drugi gredo potem naprej, ker pac lahko, tretji pa spet ne morejo, ker rabijo doma denar. Realni primeri v 90ih so tudi bili, ko so npr. problematicne otroke, ki so 2x padli v OS posiljali pri 16ih v dvoletno poklicno, da so potem lahko takoj sli delat, ker niti starsi niso imeli nicesar doma, ne denarja in ne izobrazbe, karkoli.
Jaz sem pomagal taksnim pri pouku, obcutka da se ti clovek smili, ker pac si ni sam kriv zato, kje se je rodil ne pozabis. Starsi so imeli sluzbe, jih na koncu 80ih in zacetku 90ih OBA izgubila v kraju, kjer ze tako ali tako ni bilo veliko za delat. Edino kaj imas je streha nad glavo, ena mickena stara kmetija iz 2. sv. vojne.
So tebe podpirali starsi? Super, lepo za tebe. So te pravilno podpirali, se bolj super. Si s starsi skupaj izbral smer oz. pot izobrazevanja v osnovni soli ali je starse usmerjala pedagoginja in tisti bustasti testi o poklicih v 90ih?
Odlocitve v zgodnji mladosti so namesto vecine sprejemali starsi in starsi so poslusali nasvete skolnikov. In ko po 12urnem delovniku na gradbiscu najdes se energijo in znanje, da se preusmeris v programerja z komaj koncano srednjo solo. Vsaka ti cast ! Lahko da iz tega kar se ucis ne bo nis, bo premalo ali pa ko bos zadevo skapiral bo ze obsolete. Da bi si pa zaradi izobrazevanja lahko privoscil izpad dohodka, spada spet v tist 1%, ki si to lahko privosci, ker ima zaledje od nekod.V tem času, ki ga porabite že samo za jamranje po slo-techu bi že veliko naštudirali.
Točno to, za osamostojitev je treba kaj naredit, in ne pričakovat da se izobraževanje neha, ko končaš neko šolo ali faks. Nenormalo veliko ljudi jamra kako ni pametnih služb a od 25 do 30 leta, ko si v najboljših letih da garaš in se učiš, ne naredijo za svoje možnosti zaposlovanja prav nič.
skibidi
Zgodovina sprememb…

V tem času, ki ga porabite že samo za jamranje po slo-techu bi že veliko naštudirali.
Ne pozabi, da sposobnosti za učenje gredo tudi po gaussovi krivulji... večina jih pač ne zmore neke high tech "analitičnega" dela in high class programiranja... hell marsikdo ne zna niti "popolnoma" uporabljat Excel funkcij.
Pogovarjamo se tukaj o nekem povprečju, zato je najbolje za tiste srečneže ki ne zmorete doumet, da če so vam in nam lahko starci plačevali vse, pa če smo pač rojeni z malo višjimi sposobnosti mišljenja ni koristno da se tu pametuje v smislu, učil bi se... čeprav je včasih to legitimno, ker marsikdo vključno z mano je na slabšem ker se mu kaj ne ljubi kdaj =)

shawshank ::
Ne pozabi, da sposobnosti za učenje gredo tudi po gaussovi krivulji... večina jih pač ne zmore neke high tech "analitičnega" dela in high class programiranja... hell marsikdo ne zna niti "popolnoma" uporabljat Excel funkcij.
Pogovarjamo se tukaj o nekem povprečju, zato je najbolje za tiste srečneže ki ne zmorete doumet, da če so vam in nam lahko starci plačevali vse, pa če smo pač rojeni z malo višjimi sposobnosti mišljenja ni koristno da se tu pametuje v smislu, učil bi se... čeprav je včasih to legitimno, ker marsikdo vključno z mano je na slabšem ker se mu kaj ne ljubi kdaj =)
S tem nisem mislil da naj se vsak vrže v učenje nekih kompleksnih področij ali izboljša računalniško pismenost. Samo da se je človek pripravljen naučit kaj novega in izboljšat sebe na nekem področju in se ne "izklopit" takoj ko je z delom zaključil in prišel domov.
Si natakar? Izboljšaj svoj bonton, znanje o postrežbi in ciljaj na restavracije višjega nivoja. Delaš fizično v tovarni? Razmisli o tečaju CNC operaterja. Gradbišče? Usmeri se v upravljanje težje mehanizacije. Potrebuješ dodatno delo spomladi? Priuči se obrezovanja sadnega drevja.
Na internetu, preko raznih izobraževalnih ustanov ali preko dobavljalcev na svojem področju je na voljo precej brezplačnih tečajev, če je denar problem.
Lenoba pač ni izgovor.

sci3nc3 ::
To ne pije vode! Moje mnenje, da je pri vsem tem potrebno imeti tudi nekaj sreče. Poznam ogromno ljudi po vsej Sloveniji, od Primorcev do Prekmurcev, od Gorenjcev do Belokranjcev. Vsi, ki so se do zdaj nekako ustalili in si uredili življenje, so v eni od naslednjih situacij:
1. Starši so že od prej imeli nepremičnino (podedovali nepremičnino ali pa se preselili in obdržali prejšnjo nepremičnino)
2. Starši z nakupom nepremičnine poskrbeli za svoje otroke
3. Hiša je dovolj velika in primerna, da se zgornji štuk uredi in pod isto streho je lahko več gospodinjstev
4. Eden se preseli k partnerju, ki še živi pri starših (to je vbistvu točka 3!)
Vse točke zahtevajo zahtevajo vpletenost staršev. Sploh točka 3 je bila nekdaj (v času porok) zelo pogosta: moški ostal pri hiši, ženska pa se odselila in šla živet k partnerju, ki je živel v starših. Tudi danes tako konča veliko parov. Pri premožnejših družinah tudi prvi 2 točki nista tako redki! Vsi ostali, ki ne sodijo v eno od zgornjih točk, so v najemu - to pomeni, da še niso na svojem in bodo prej kot slej padli v eno od teh točk.
Je pa jeba, če ti starši ne morejo pomagati in se moraš znajti sam. Povprečen posameznik si od 20. do 30. leta ne more sam dovolj prihraniti, da bi imel za nakup kakršnekoli nepremičnine.
1. Starši so že od prej imeli nepremičnino (podedovali nepremičnino ali pa se preselili in obdržali prejšnjo nepremičnino)
2. Starši z nakupom nepremičnine poskrbeli za svoje otroke
3. Hiša je dovolj velika in primerna, da se zgornji štuk uredi in pod isto streho je lahko več gospodinjstev
4. Eden se preseli k partnerju, ki še živi pri starših (to je vbistvu točka 3!)
Vse točke zahtevajo zahtevajo vpletenost staršev. Sploh točka 3 je bila nekdaj (v času porok) zelo pogosta: moški ostal pri hiši, ženska pa se odselila in šla živet k partnerju, ki je živel v starših. Tudi danes tako konča veliko parov. Pri premožnejših družinah tudi prvi 2 točki nista tako redki! Vsi ostali, ki ne sodijo v eno od zgornjih točk, so v najemu - to pomeni, da še niso na svojem in bodo prej kot slej padli v eno od teh točk.
Je pa jeba, če ti starši ne morejo pomagati in se moraš znajti sam. Povprečen posameznik si od 20. do 30. leta ne more sam dovolj prihraniti, da bi imel za nakup kakršnekoli nepremičnine.

To ni res... če začneš delat pri 18-20, pa četudi imaš minimalca lahko prihraniš ogromno... je pa res, da mora bit prva točka nujno uresničljiva in realna:
1. Starši so te pripravljeni in te lahko podpirajo še 10 let po tem ko začneš delat v smislu da doma ne plačaš nič (torej da je domače okolje netoksično, da ni nasilja, da se ne skregate ipd...)
2. 70% plače daješ vsak mesec na stran, torej ne greš na več kot 1 poceni dopustek na leto (max par stotakov) in si ne kupuješ dragih avtomobilov (max 2k za avto ki ga porihtaš še za kakšnega jurčka in ti drži cca 5 let+
Če tema dvema točkama ugodiš imaš lahko v 10 letih (predpostavljajva da začneš danes pri minimalcu 700EUR neto + 100EUR malice cca. 450EUR mesečnega prihranka, kar znese letno cca. 5.400EUR x 10 let je to 54.000EUR GOTOVINE!
To je 50%-100% vrednosti nepremičnine v praktično 90% Slovenije =)
Je pa res, da to pomeni da od 18-20 - 28-30 ne žuriraš, zapravljaš ipd...
Torej da se, vprašanje pa je volja in odločitev te novodobne mladine!
Se pa strinjam, da je to zelo težko če se moraš odselit pri 20tih... to pa ja... ampak realnost je taka da po zakonu so te starši DOLŽNI preživljat dokelr se šolaš, kar pomeni da bi itak vsak starš moral bit pripravljen finančno na to, da podpira otroka tja vsaj do 25-27tega leta, in to največ šteje, da mu omogočiš da otrok zastojn živi v tvojem gospodinjstvu in varčuje tja do 30tega...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

To ni res... če začneš delat pri 18-20, pa četudi imaš minimalca lahko prihraniš ogromno... je pa res, da mora bit prva točka nujno uresničljiva in realna:
1. Starši so te pripravljeni in te lahko podpirajo še 10 let po tem ko začneš delat v smislu da doma ne plačaš nič (torej da je domače okolje netoksično, da ni nasilja, da se ne skregate ipd...)
2. 70% plače daješ vsak mesec na stran, torej ne greš na več kot 1 poceni dopustek na leto (max par stotakov) in si ne kupuješ dragih avtomobilov (max 2k za avto ki ga porihtaš še za kakšnega jurčka in ti drži cca 5 let+
Če tema dvema točkama ugodiš imaš lahko v 10 letih (predpostavljajva da začneš danes pri minimalcu 700EUR neto + 100EUR malice cca. 450EUR mesečnega prihranka, kar znese letno cca. 5.400EUR x 10 let je to 54.000EUR GOTOVINE!
To je 50%-100% vrednosti nepremičnine v praktično 90% Slovenije =)
Je pa res, da to pomeni da od 18-20 - 28-30 ne žuriraš, zapravljaš ipd...
Torej da se, vprašanje pa je volja in odločitev te novodobne mladine!
Se pa strinjam, da je to zelo težko če se moraš odselit pri 20tih... to pa ja... ampak realnost je taka da po zakonu so te starši DOLŽNI preživljat dokelr se šolaš, kar pomeni da bi itak vsak starš moral bit pripravljen finančno na to, da podpira otroka tja vsaj do 25-27tega leta, in to največ šteje, da mu omogočiš da otrok zastojn živi v tvojem gospodinjstvu in varčuje tja do 30tega...
Ne bluzi. Ogromno generacij so punpali, faks, faks, faks... delali so fakse in magisterije do 30 ih ali 25 (ti ne). 2008 je udarila se kriza. In situacija je kakrsna je. No sej danes se vedno punpajo kako potrebni so faksi, sam bolj pravijo da je denar v ITju.
Otroci se morajo cimprej osamosvojiti in na svoje. Pri 20 ce je le mozno.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…

Neumnost... otroci potrebujejo predvsem fajno podporo pri štartanju lajfa... ali finančno injekcijo ali pa možnost da živijo doma in prihranijo ko dobijo prvi šiht...
Odit na svoje je sicer dobro iz vidika samostojnosti, ampak to se da dosežt tudi znotraj doma, če mamice niso zaljubljene v sineka, atiji pa nimajo svojih princesk!

sunshine403 ::
PrihajaNodi je izjavil:
Nekam hudo pameten, pa pri 50 letih se vedno zivis doma, mat ti pa hodi v trgovino.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: PrihajaNodi ()

sunshine403 je izjavil:
PrihajaNodi je izjavil:
Nekam hudo pameten, pa pri 50 letih se vedno zivis doma, mat ti pa hodi v trgovino.
Situacija je idvisna od cloveka do cloveka.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

sunshine403 ::
PrihajaNodi je izjavil:
sunshine403 je izjavil:
PrihajaNodi je izjavil:
Situacija je idvisna od cloveka do cloveka.
Se pravi: Kadar meni pase je drugace, sicer pa pametujem ostalim, kaj bi morali delati? #samvprasam

matobeli ::
Bit do 30 doma in šparat keš da ga lahko spušiš v opeke je dost fail. Velik neumnih stvari je lažji probat ko si 25 kot pa ko si 35. Pol pa pridejo druge zadeve ki jih ne moreš probat ko si 25.

Ladjar ::
Morda pa ta, če je možno.
Ostaneš doma zaenkrat, vzameš službo v domačem kraju kot si dejal, poskušaš dobiti kredit (čeprav ravno zaradi kredita niti sam ne verjamem, da je moj predlog sploh dober) s pomočjo porokov, kot so starši za nakup garsonjere ali stanovanja in ga med tem, ko si doma odplačuješ v istem času pa tudi daješ v najem in z najemnino kriješ stroške kredita.
Med tem ko pa delaš v domačem kraju in kot si dejal, da si se pripravljen dodatno poglabljati v druge zadeve in širiti znanje pa vse to tudi počneš. Čez nekaj let pa imaš lastno stanovanje v LJ, dodatno znanje, prakse pa morda ne pretirano veliko, no odvisno kako si nadgradil svoje znanje, ker nekatere prakse se da dobiti tudi na PC pa tudi od doma.
Bi pa dodal, da v življenju nekako sam prostor ne da človeku toliko, kot pa mu lahko da toplina sočloveka in da denar in velika hiša ali komfortno stanovanje ne dajo niti enega toplega in zaupanja vrednega objema, ki je v nekaterih trenutkih v življenju pomemben več kot pa ves denar in vse reči sveta.
Ostaneš doma zaenkrat, vzameš službo v domačem kraju kot si dejal, poskušaš dobiti kredit (čeprav ravno zaradi kredita niti sam ne verjamem, da je moj predlog sploh dober) s pomočjo porokov, kot so starši za nakup garsonjere ali stanovanja in ga med tem, ko si doma odplačuješ v istem času pa tudi daješ v najem in z najemnino kriješ stroške kredita.
Med tem ko pa delaš v domačem kraju in kot si dejal, da si se pripravljen dodatno poglabljati v druge zadeve in širiti znanje pa vse to tudi počneš. Čez nekaj let pa imaš lastno stanovanje v LJ, dodatno znanje, prakse pa morda ne pretirano veliko, no odvisno kako si nadgradil svoje znanje, ker nekatere prakse se da dobiti tudi na PC pa tudi od doma.
Bi pa dodal, da v življenju nekako sam prostor ne da človeku toliko, kot pa mu lahko da toplina sočloveka in da denar in velika hiša ali komfortno stanovanje ne dajo niti enega toplega in zaupanja vrednega objema, ki je v nekaterih trenutkih v življenju pomemben več kot pa ves denar in vse reči sveta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ladjar ()

Bit do 30 doma in šparat keš da ga lahko spušiš v opeke je dost fail. Velik neumnih stvari je lažji probat ko si 25 kot pa ko si 35. Pol pa pridejo druge zadeve ki jih ne moreš probat ko si 25.
Vse te neumne stvari ki je lažje sprobat pri 25 kot pri 35tih, je ŠE LAŽJE sprobat pri 18tih... tako da izgovora glih ni! =)
Pa saj jaz nikomur ne pravim da mora tako delat, ampak jamranje, kako ni denarja in kako so drage nepremičnine je pač samo PR ljudi ki so v 20tioh metali keš stran za druge stvari, zdaj bi pa radi to instant nadoknadli! Ampak to pač tako ne gre, razen če imaš ogromno sreče!

matobeli ::
Res je, YOLO ima svoj problem, ampak tud plansko gospodarstvo se ne obnese.
Kot vedno je treba nekje po sredini it za najboljši p/p
Kot vedno je treba nekje po sredini it za najboljši p/p

Sc0ut ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Osnovni problem osamosvjanja je ležernost mladih jebivetrov... kot vidim pri marsikaterem svojem kolegu ki smo zdaj v 30 +/- 1-2 leti... vsi so pri 21-27 se zajebavali, potovali ipd... samo jaz sem namesto 3 potovanj na leto, šel 1x na 3 leta in sem prihranil večjo količino denarja, vsem ostalim je skupno to, da niso prihranli niti 5.000€+
No in taki so potem pri 28-29 letih začeli jamrat kako ni stanovanj za njih in kako so mladi osleparjeni pri tem segmentu, pozabijo pa da nekoč se ni hodlo po celem Svetu in zapravljalo keša in delalo na napotnice do 26tega leta...
Rezultat je to, da pri 3x nimajo lastniških fletov, ker nimajo niti 20% pologa v mestu kjer bi radi živeli, krivi smo pa vsi, samo njihovo jebiveterstvo med 21 in 27 letom...
Regres je zato, da gres na dopust, ne da ga kupckas. Sorry, flat ni vse. Je pomemben, ni pa vreden tega, da bi samo delal in si nic privoščil.
To ni noben life kar se mene tice.
Saj sem bil na dopustu, 14 dni sem kolesaril v radiju 60km in si ogledoval lepote Štajerske... ni dopust samo to da greš iz države... bistvo je to, kaj ti je prioriteta, in pri stanovanju je tako, da če želiš stanovanje oz. lastno nepremičnino moraš pač na tem delat 5-15 let odvisno od tvojih kariernih odločitev...
Nekateri to ne želite, ampak za to pol ni kriva država... enim je prioriteta potovanje in žurke, drugim gostilna in prehranjevanje v restavracijah, tretjim flet, ampak na koncu bi pa oni prvi in drugi hotli met to kar ima 3. ne vidijo pa da se je ta 3. odrekel to kar so imeli oni prvi in drugi prvih 5-15 let...
Stanovanje je taka specifika ki dejansko edino od vseh večjih investicij zahteva predčasno razmišljanje, ne pa da do 28tega nisi o tem niti pomislil, pri 28tem začneš mislit in bi rad pri 30tem to imel... to pač ne gre =)
Like. Sem cist enak kot ti. Moja mi se zdaj tezi da nisva potovala, po drugi strani pa ze 8 let ni najemnik in zdaj z otroci tud po 3x na leto gremo okrog.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

ubermensch ::
Untermensch razmišljanje. 25 niso mlada leta, tvoji predniki bi se ti smejali, če v tem času ne bi imel že 3 otroke in leta delovne dobe (na tak ali drugačen način). "Neumne stvari?!" Treba se je zresnit fantje.
Glede OP-ja in njemu (nam?) podobnih. Moj vidik.
1. Bivanje, prevoz, hrana. Glavni trije stroški, ki jih moraš zmanjšati.
2. Bivanje: živi doma in šparaj maksimalno kar lahko, ciljaj na 70% na mesec. Nameni 50-100 eur za stroške, kar je fer. Toxic okolje, življenje z mamo in ostalo pritoževanje kar odmisli, ker si boljšega trenutno ne zaslužiš.
3. Prevoz: avto je obremenitev, ki si je ne moreš privoščiti. Najdi službo kamor lahko hodiš peš ali s kolesom. Če živiš v vukojebini, kjer ni služb se preseli v poceni regijo, kjer te so in si tam najemi stanovanje s cimri. Spet, nočem slišati pritoževanja.
4. Hrana: optimiziraj si hrano tako da imaš kar se da najnižje stroške. Poišči seznam najcenejših beljakovin na gram, meso kupuj samo v akciji, poglej najcenejšo hrano na kalorije, povečaj vnos maščob, ker so te najbolj nasitne. Fižol, arašidi, beli riž, makaroni, leča, sardine, zmrznjena zelenjava, samo sezonsko sadje v akciji. Kupi si poceni multivitamine, da boš dobil preostale pomembne nutriente. Pij samo vodo.
5. Ostali stroški: jih ne smeš imeti. Frizer je luksuz, investiraj v mašinco in se brij na balin. Telovadi doma, fitnes odpade. Oblek si ne kupuj ali pa kupuj rabljene, zastonj od sorodnikov. Za telefon imej HOT najcenejši plan za 6 eur na mesec itd. Imej hobije, ki so zastonj. Kakršnekoli počitnice odpadejo.
7. Lažje je v dvoje, stroški gredo takoj na pol, medtem ko se poraba zviša za manj kot 2-krat, kar pomeni da takoj šparaš. Sicer si rekel, da to ni opcija.
8. Na tak način boš prišparal okoli 70% svojih prihodkov vsak mesec, to je potrebno investirati, ker drugčače na bančnem računu zgubljaš vsako leto 2% kupne moči zaradi inflacije. Tako imaš ob predpostavki, da je tvoja plača 1000 eur neto, sedaj na voljo odvečnih 700 eur vsak mesec.
9. Priporočil bi ti najbolj ziheraško metodo investiranja in sicer v Vanguard FTSE All-World ETF, ki pokriva razvoj celega sveta. Na leto lahko pričakuješ približno 6.7% rast, kar bi ti v 10 letih pridnega in konstantnega investiranja naneslo na 114,426 eur. Ko bi FURS pobral svoje bi ti ostalo 82,958 eur kar pa je zadosti za 1.5 sobno stanovanje v kakšni manj atraktivni regiji kot je na primer Prekmurje, Koroška, Zasavje, Bela Krajina, Notranjska.
10. 43 so za moškega še v redu leta za začetek družine. Če pa spoznaš kakšno punco vmes, se bo vse skupaj še bolj pohitrilo. Samo pazi, da ne bo zapravljiva.
Pa srečno!
Edit: typo-ti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ubermensch ()

FTad ::
@ubermensch
to je vse lepo in prav napisano, ampak to ni nikakršno življenje. Seveda, treba je pametno upravljati s financami, ampak jaz bi se predvsem koncentriral tudi na to, kako povecati prihodek.
to je vse lepo in prav napisano, ampak to ni nikakršno življenje. Seveda, treba je pametno upravljati s financami, ampak jaz bi se predvsem koncentriral tudi na to, kako povecati prihodek.

K0l1br1 ::

Old Spice ::
Ko bi FURS pobral svoje bi ti ostalo 82,958 eur kar pa je zadosti za 1.5 sobno stanovanje v kakšni manj atraktivni regiji kot je na primer Prekmurje, Koroška, Zasavje, Bela Krajina, Notranjska.
82k čez 10 let bo kvečjemu zadosti za lastno udeležbo pri nakupu nepremičnine, potem pa še kredit (ki bo s tako plačo majhen). Si bo človek še štrik okrog vrata dal, ko bo spoznal, da je vrgel stran najboljša leta življenja za slabo polovico nepremičnine na periferiji.
OP-ju bi predlagal, da raje proba zvišat prilive. Lahko ostaneš v Ljubljani. Vpiši se v kako šolanje za odrasle, ki dejansko nudi dobro plačano službo (zdravstvo z nočnami recimo, CNC operater,...). Sicer so taka šolanja plačljiva, boš pa vsaj v 5ih letih imel solidno plačano službo. Vmes lahko spoznaš kakšno deklico. Ne rabiš gledat manekenke, za tiste boš verjetno prekratek. Dovolj je povprečnih, ki bi se razveselile iskrenega dobrega fanta. Če ima s finančnega vidika še recimo službo v kaki JU, je to win-win. Skupaj si lahko potem do nekega 40-45 ustvarita dom (ne samo nepremičnine).

Ladjar ::
Smisel takega zivleja pa je odrekanje in nepremicnina ali ?
Ti sploh poznaš kakšen smisel življenja, ki je res smisel življenja?
Otroci- pomoč njim in uteha, živali- pomoč njim in uteha, sočlovek-pomoč njemu in uteha, laž- izkoreniniti le to, gnusobo-pospraviti tja kamor spada...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nova pravila pri kreditih (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Loža | 128960 (95136) | Baja |
» | Nakup stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 79016 (60257) | Okapi |
» | Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 26717 (22571) | zobnik |