Forum » Loža » Osamosvojitev pri 30+
Osamosvojitev pri 30+
Temo vidijo: vsi

PrihajaNodi ::
Ladjar kaj ste pa vi danes jedli?
Btw nič ni narobe živeti s starši.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Ladjar ::
PrihajaNodi je izjavil:
Ladjar kaj ste pa vi danes jedli?
Zakaj to vprašanje?
Glede drugega pa se strinjam.

K0l1br1 ::
PrihajaNodi je izjavil:
Ladjar kaj ste pa vi danes jedli?Zakaj živiš s starši?

ubermensch ::
@ubermensch
to je vse lepo in prav napisano, ampak to ni nikakršno življenje. Seveda, treba je pametno upravljati s financami, ampak jaz bi se predvsem koncentriral tudi na to, kako povecati prihodek.
Tako življenje je boljše kot življenje, ki so ga imeli kralji še nekaj stoletij nazaj. Tako življenje je boljše kot življenje v marsikateri državi na svetu danes. Pogovori se kakim Indijcem, Kitajcem. Ne rabiš niti tako daleč, pogovori se s Srbom, Bolgarom, Romunom. S 1000 eur neto prihodkov na mesec dejansko spadaš v top 10% na svetu. 90% ljudi na svetu bi dali vse, da imajo lahko to "nikakršno žviljenje". Treba je imeti perspektivo.
Je pa res, da je treba imeti tudi primerna pričakovanja in na situacijo gledati realno. Če človek ni 33 let razmišljal o denarju in svoji prihodnosti, bo treba nekaj časa pač potrpeti in 10 let je še najmanj kar lahko pričakuješ, da nekako popraviš vse sranje, ki si ga naredil. Preveč se cenimo in preveč smo razvajeni. Ne rabiš uživanja, ker je privilegij že to da nisi invalid/retard in da živiš na zahodu v dokaj "free" državi. Če pa hočeš imeti "kakršno" življenje pa nadaljuj s tem kar delaš in boš čez 10 let na istem, verjetno pa na še slabšem.
Pa brez zamere.
Edit: Še to. Vsak, ki se spozna na osebne finance ve, da ima večji učinek to, da zmanjšaš stroške kot pa povišaš prihodek. Slednje je tudi težje storiti in ponavadi potrebuje investicije, ki si jih OP ne more privoščiti v trenutni situaciji. In v realnosti to tudi ni potrebno, ker ima zadosti visoko plačo. Treba je pa biti realen in živeti po standardih, ki so primerni tvojemu finančnemu stanju. Zaslužišiš si vse kar imaš in vse česar nimaš in vedno je tako. Nihče ni kriv za tvoje neuspehe razen tebe samega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ubermensch ()

PrihajaNodi je izjavil:
Ladjar kaj ste pa vi danes jedli?Zakaj živiš s starši?
Ker lahko in nisem dela sposoben.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

sci3nc3 ::
Bodimo malo realni!
Seveda je od 18. do. 30. leta možno prihraniti tudi za 2 nepremičnini, vendar pod kakšnimi pogoji: da tvoja povprečna plača znaša 2000 EUR, vse nujne in nenujne stvari pa ti plačujejo starši. Ne poznam nikogar, ki bi temu ustrezal, zato pravim, da je to možno samo teoretično.
Praksa je takšna, da čim ima človek svoj zaslužek, mora poskrbeti zase oz. se od njega to pričakuje. Ne poznam staršev, ki bi zalagali svoje otroke, oni bi pa denar metali na kup. Prav tako ne poznam nikogar, ki bi se od 18. do 30. leta odpovedal vsem dobrinam (dopust, izleti, telefon, računalnik itd.), zato da bo morda nekoč privarčeval za neko nepremičnino. Avto je nujna star! Marsikomu je to edina možnost, da pride na delovno mesto. Pa tudi kakšne resne veze na dolgi rok brez avta ne obdržiš, ker je avto za ženske pokazatelj uspešnosti (ne ciljam na audija, ampak lasten prevoz mora biti)! Avto je kar velik strošek, ki se mu tako kot avtu ne moreš izogniti. Upoštevajmo še, da marsikdo dela za minimalca in s tako plačo kredit ne pride v poštev ali pa ga je zelo reskirano vzeti! Vbistvu je redna minimalna plača še dobra možnost - lahko se zgodi, da vsakih nekaj let po par mesecev ostaneš brez šihta. Če vse skupaj sešteješ (položnice + hrana + gospodinjstvo + avto + kakšna malenkost) si ob minimalni plači lahko srečen, če prihraniš 300 EUR. Takšna je realnost in s takim pristopom si po 12 letih neprestanega dela še daleč do svojega stanovanja.
Ampak kot sem rekel: lahko imaš 3 jurje plače in 2 jurja prihraniš. S takšnim prihrankom si v nekaj letih na svojem, vendar ne poznam nikogar, ki bi tako živel.
Seveda je od 18. do. 30. leta možno prihraniti tudi za 2 nepremičnini, vendar pod kakšnimi pogoji: da tvoja povprečna plača znaša 2000 EUR, vse nujne in nenujne stvari pa ti plačujejo starši. Ne poznam nikogar, ki bi temu ustrezal, zato pravim, da je to možno samo teoretično.
Praksa je takšna, da čim ima človek svoj zaslužek, mora poskrbeti zase oz. se od njega to pričakuje. Ne poznam staršev, ki bi zalagali svoje otroke, oni bi pa denar metali na kup. Prav tako ne poznam nikogar, ki bi se od 18. do 30. leta odpovedal vsem dobrinam (dopust, izleti, telefon, računalnik itd.), zato da bo morda nekoč privarčeval za neko nepremičnino. Avto je nujna star! Marsikomu je to edina možnost, da pride na delovno mesto. Pa tudi kakšne resne veze na dolgi rok brez avta ne obdržiš, ker je avto za ženske pokazatelj uspešnosti (ne ciljam na audija, ampak lasten prevoz mora biti)! Avto je kar velik strošek, ki se mu tako kot avtu ne moreš izogniti. Upoštevajmo še, da marsikdo dela za minimalca in s tako plačo kredit ne pride v poštev ali pa ga je zelo reskirano vzeti! Vbistvu je redna minimalna plača še dobra možnost - lahko se zgodi, da vsakih nekaj let po par mesecev ostaneš brez šihta. Če vse skupaj sešteješ (položnice + hrana + gospodinjstvo + avto + kakšna malenkost) si ob minimalni plači lahko srečen, če prihraniš 300 EUR. Takšna je realnost in s takim pristopom si po 12 letih neprestanega dela še daleč do svojega stanovanja.
Ampak kot sem rekel: lahko imaš 3 jurje plače in 2 jurja prihraniš. S takšnim prihrankom si v nekaj letih na svojem, vendar ne poznam nikogar, ki bi tako živel.

Mato989 ::
@ubermensch
to je vse lepo in prav napisano, ampak to ni nikakršno življenje. Seveda, treba je pametno upravljati s financami, ampak jaz bi se predvsem koncentriral tudi na to, kako povecati prihodek.
Nikakor... v osnovi je tako, da ZMERAJ lahko zapraviš več, kot lahko pridelaš... ni je osebe ki ne bi bila tega sposobna načeloma.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Alien123 ::
Bodimo malo realni!
Pri 3k mesečne plače se želje povečajo. Še ne pomeni da si v nekaj letih na svojem.

Bodimo malo realni!
No pa ti kaz povem mojo zgodbo
Od 22tega ko sem koncal visjo strokovno solo delam... Vecinoma sem do 2018tega imel minimalca pa kaksnih 100 ojricev stimulacije... Zmes sem bil tudi 10 mesecev brezposeln... Imam cca slabih 7 let delovne dobe, povprecno mesecno nakazilo na trr teh 7 let je 901EUR to je z malico in prevozom...
Torej sem v 7 letih zasluzil imel nakazanih na trr cca. 75k evrov... Od tega mi jih je uspelo prihranit cca. 28k.. 10k so mi primaknili stari in sem lani konc leta kupil flet za 73k... Star 30 let.
Je pa res da v vseh teh 8 letih nisem potoval po tajski, ameriki ipd, kot moji kolegi ker sem dajal kes na stran... Ce sem ze lahko doma for free zivel
Sem si pa vsake 2 do 3 leta kupil novo gaming kisto za 1.5k pa avto mam megana II za 2.5k ze par let itd... Pa frizera in gostilniske zajebancije sem sam placeval... Je pa res da doma do letos nisem dal niti centa ce odmislim da sem vcasih sam kaj avtomatsko kupil ko sem kuhal
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

xx23 ::

aborko ::
No jst mu pa ne dam prav. Res pa si vsak zbere svojo pot glede na okoliščine in prioritete v življenju. Da se 8 let odpoveduješ potovanjem npr. po Aziji in potem razlagaš koliko si prihranil. Prihraniš bolj malo, nekateri deli Azije so zares poceni, mesec življenja tam je dosti ceneje kot v Sloveniji, razen če si res skoz v mama hotelu in ne prispevaš ničesar. Skenslaš še pijanico in frizera pa maš letno teh 300€ za povratno karto v Azijo, če ti seveda je do odkrivanja sveta in potovanj...
Jst raje prihranim in vsake 2 leta ne kupujem gaming kište za 1,5k, ker je na žalost gaming vstran vržen čas, tukaj pa še denar...če ravno nisi nek pro. Osebno raje kupim na 5-6 let prenosnik za 600€, še vedno lahko igrce špilam, če mi zapaše, mogoče ne najnovejše AAA na 4k. Spet vsakemu svoje. Če se že greš tako strogo dieto glede financ (not really, če omenjaš gostilne), potem bi jst raje prihodke okrepil, kot pa se odrekal zivljenju (potovanjem). Če ne gre v Slo z to izobrazbo in izkušnjami, potem greš v tujino, mogoče samo sezonsko za začetek.
Omenjaš našega minimalca, malo čez mejo (si iz mbja?) v AT imaš res najnižje plačane službe od 1400€ naprej, kaj šele malo boljše plačana dela. Pomoje no-brainer, bistveno manj odrekanja ali z isto odrekanja si bistveno hitreje pri vsoti potrebni za nakup nepremičnine...
Jst raje prihranim in vsake 2 leta ne kupujem gaming kište za 1,5k, ker je na žalost gaming vstran vržen čas, tukaj pa še denar...če ravno nisi nek pro. Osebno raje kupim na 5-6 let prenosnik za 600€, še vedno lahko igrce špilam, če mi zapaše, mogoče ne najnovejše AAA na 4k. Spet vsakemu svoje. Če se že greš tako strogo dieto glede financ (not really, če omenjaš gostilne), potem bi jst raje prihodke okrepil, kot pa se odrekal zivljenju (potovanjem). Če ne gre v Slo z to izobrazbo in izkušnjami, potem greš v tujino, mogoče samo sezonsko za začetek.
Omenjaš našega minimalca, malo čez mejo (si iz mbja?) v AT imaš res najnižje plačane službe od 1400€ naprej, kaj šele malo boljše plačana dela. Pomoje no-brainer, bistveno manj odrekanja ali z isto odrekanja si bistveno hitreje pri vsoti potrebni za nakup nepremičnine...

aborko ::
Izračun za 7 let dela npr v At: 7x12x1500= 126k - zagoniš 50k (kot si jih tudi sedaj)= prihranjenih 76k (namesto 28k ki si jih prihranil z delom v Slo). Skoraj 50k € razlike v prihrankih. Za ta denar si pa lahko potem privoščiš kakšno povratno karto v azijo za 300-400€ vsako leto, pa nimaš slabe vesti ali zavidanja prijateljem.

Horas ::
tist ko ma 2-3k€ plače ne bo žvel pr starših al v kaki sobici v najemu in šparal kake mate. tak bo šel takoj v nakup stanovanja in avta na lizing.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Izračun za 7 let dela npr v At: 7x12x1500= 126k - zagoniš 50k (kot si jih tudi sedaj)= prihranjenih 76k (namesto 28k ki si jih prihranil z delom v Slo). Skoraj 50k € razlike v prihrankih. Za ta denar si pa lahko potem privoščiš kakšno povratno karto v azijo za 300-400€ vsako leto, pa nimaš slabe vesti ali zavidanja prijateljem.
Tezko zagonis enako ko delas avstriji... To pa zato ker v aloveniji nardim letno 10k z kripo od avta ce se bom pa vsak dan peljal v graz na siht pa ne bom mel vec megana II ampak bo mi pot na sijt vzela obcuten del dneva in bom zelel poskrbet za udobje in bom kupil nov avto za 20k recimo... Pol so pa drazje gume, servisi, kasko itd...
Pa se kaj bi se naslo... Pri avstrijski placi 1.500 je bolje delati 5 min od doma za 950e... Ce bi bil z mb bi blo morda drugace ampak od mene do graza je cca 1h 20min voznje to pomeni da vsak dan fuknem v smeti najmanj 2,5h raje 3h ker gres prej...
To je zanic lajf, se pa strinjam da prihranis se malo vec overall, ampak meni je bil socialni del lajfa pomembnejsi od par 10k, zato sem se tako odlocil.

WhiteAngel ::
Avto je nujna star! Marsikomu je to edina možnost, da pride na delovno mesto. Pa tudi kakšne resne veze na dolgi rok brez avta ne obdržiš, ker je avto za ženske pokazatelj uspešnosti (ne ciljam na audija, ampak lasten prevoz mora biti)! Avto je kar velik strošek, ki se mu tako kot avtu ne moreš izogniti.
+1 za to, da je avto nujna stvar, če nisi iz Lj. Je pokazatelj samostojnosti in zrelosti. Isto velja za punce, če ga imajo ali pa se bodo šlepale na tebi celo življenje.
Glede stroškov se pa ne strinjam. Sam sem presedel na busih in vlakih vsa dijaška leta in prvi dve leti faksa. Potem sem dobil enega starega Hyundaija in imel mnogo več časa, stroški pa primerljivi (bus je drag k p*zda, verjetno je zdaj s poenoteno vozovnico drugače).

Boomerang ::
Kar se tiče varčevanja: Recimo, da na leto zapraviš 400€ za razne nepotrebne reči (zabavna elektronika, športni dodatki, prosti čas itn.). V 10ih letih bi v ta namen porabil 4000€ - kar je kar lep znesek, a zanemarljiv v primerjavi z 60.000€, kolikor bi potreboval za nakup stanovanja v kakšnem manjšem zakotnem kraju. Če ti do nakupa manjkajo samo še teh 4000€, potem lahko zadnje leto malo stisneš ali poprosiš pri starših. Kar hočem reči: Eno je, če zapraviš vsako leto 1000€ za luksuz, da bi se pa odpovedal popolnoma vsaki dobrini je pa no go... nima smisla, ker lahko med varčevanjem pridejo še druge stvari, ki ti spraznijo račun.
Sreča pa je tudi pomemben faktor, dam kar moj primer: Varčujem kolikor je možno. V zadnjih 10ih letih sem imel 2 operaciji - vzrok prve je bila bolezen, vzrok druge pa težja športna poškodba. Po prvi sem obležal za 4 mesece, okrevanje po poškodbi pa je trajalo nekaj več kot 1 leto, preden sem spet bil sposoben za kakšno fizično delo (super je, če imaš možnost dela v pisarni, ampak jaz ga nisem imel). Razlika je, če celo leto delaš in varčuješ ali pa si na bolniški. Poleg tega me v bližnji prihodnosti čaka še par posegov pri zobozdravniku in potem računam vsaj 2 leti ortodonta. Tu govorim nekje o strošku 3000 do 4000€. Samo če pogledaš zdravstvo in zobozdravstvo imaš kar nekaj stroška.
Da do 30. leta privarčuješ za nakup lastnega stanovanja, ne smeš v življenju narediti nobene napake, ki bi ti povzročila nepotreben strošek (na primer študij na faksu) ali pa ti onemogočila delo in varčevanje.
Sreča pa je tudi pomemben faktor, dam kar moj primer: Varčujem kolikor je možno. V zadnjih 10ih letih sem imel 2 operaciji - vzrok prve je bila bolezen, vzrok druge pa težja športna poškodba. Po prvi sem obležal za 4 mesece, okrevanje po poškodbi pa je trajalo nekaj več kot 1 leto, preden sem spet bil sposoben za kakšno fizično delo (super je, če imaš možnost dela v pisarni, ampak jaz ga nisem imel). Razlika je, če celo leto delaš in varčuješ ali pa si na bolniški. Poleg tega me v bližnji prihodnosti čaka še par posegov pri zobozdravniku in potem računam vsaj 2 leti ortodonta. Tu govorim nekje o strošku 3000 do 4000€. Samo če pogledaš zdravstvo in zobozdravstvo imaš kar nekaj stroška.
Da do 30. leta privarčuješ za nakup lastnega stanovanja, ne smeš v življenju narediti nobene napake, ki bi ti povzročila nepotreben strošek (na primer študij na faksu) ali pa ti onemogočila delo in varčevanje.

GenZNPC ::
Jaz sem vprasal prvi.Smisel takega zivleja pa je odrekanje in nepremicnina ali ?
Ti sploh poznaš kakšen smisel življenja, ki je res smisel življenja?
Glede na predlog malo visje, ga v tistem sistemu ne vidim. Ure nazaj zavrteti ne mores, to ne velja samo za financno plat, ampak tudi nefinancno.
Zdaj okej, ce si pac tak tip, da ti je cilj cimprej materialna dobrina ala bajta+avto, potem pa cimprej zeno in deco in si se zato pripravljen odpovedati dusevnemu zdravju, nimam nic proti. Samo poznam taksnih ene par in so na stara leta dokaj depresivni, ko pogovor nanese na mladost in tudi ce ne priznajo, se jim vidi, da jim je marsikaj zal, pa se lahko delajo francoza kok se hocejo.
Za mene pa to nebi bilo nic. Sem uzival pri 20ih z prijatelji, minimalno sel potovat, adrenalin, neprecenljivi trenutki smeha, veselja in norosti. Ko pri 30+ gledam doloceno mladino, ce sem iskren in priznam, mi je zal da nisem uzival v dolocenih stvareh se bolj in si privoscil se vec. Ker zdaj ko pa imam finance, je ena ovira vmes. Nisem vec 20 in casi so se spremenili. Tudi, ko imas ze otroke in nepremicnino, imas en kup obveznosti in tudi, ce bi hotel ziveti bolj spontano in sprosceno, to enostavno vec ne gre. Pa tudi, ce se ti zdi, da lahko uzivas enako, kot pri 20ih, se pac motis. Ampak ja, vsakemu svoje.
Ta njegov predlog je pac po mojem mnenju super, ampak da bi se zaradi tega, da bom imel cimprej nepremicnino odrekel pri najlepsih letih clovekovega zivljenja, prakticno s tem povezanim uzitkom in sklepal kompromise na vsakem koraku, bo imelo tudi svoje dusevne posledice pozneje, casa nazaj zavrteti ne mores, doloceni uzitki so pogojeni z biolosko uro telesa, dojemanja stvari itn.
Recimo druziti se s sovrstniki mojih let, ki imajo otroke zivijo pri svojih starsih ali pa v svoji nepremicnini je nekaj povsem drugega, kot 10 let nazaj. Ko jim pises, ce imajo cas, ga prakticno nimajo nikoli. Spontano nekaj, to sploh ni mozno. Hkrati so tudi prioritete drugacne, ampak te prioritete so prisilne narave, saj je treba biti "odrasel" in ziveti po odraslih "kriterijih" kakrsni koli naj bi to ze bli, ampak razlika je.
Bom citiral enga prof.: "Ce se vam ne bo zdaj zrolalo pri 20ih, kdaj se vam naj? Pri 40-50? Ker prej ko slej se vam bom moralo, ampak pozneje vec ne bo to_ to. Pa boste na sodiscu v locitvenem postopku ali pa ziveli v nekem prisiljenem umetnem zadovoljstvu."
skibidi

FTad ::
ubermensch je izjavil:
@ubermensch
Tako življenje je boljše kot življenje, ki so ga imeli kralji še nekaj stoletij nazaj. Tako življenje je boljše kot življenje v marsikateri državi na svetu danes. Pogovori se kakim Indijcem, Kitajcem. Ne rabiš niti tako daleč, pogovori se s Srbom, Bolgarom, Romunom. S 1000 eur neto prihodkov na mesec dejansko spadaš v top 10% na svetu. 90% ljudi na svetu bi dali vse, da imajo lahko to "nikakršno žviljenje". Treba je imeti perspektivo.
Je pa res, da je treba imeti tudi primerna pričakovanja in na situacijo gledati realno. Če človek ni 33 let razmišljal o denarju in svoji prihodnosti, bo treba nekaj časa pač potrpeti in 10 let je še najmanj kar lahko pričakuješ, da nekako popraviš vse sranje, ki si ga naredil. Preveč se cenimo in preveč smo razvajeni. Ne rabiš uživanja, ker je privilegij že to da nisi invalid/retard in da živiš na zahodu v dokaj "free" državi. Če pa hočeš imeti "kakršno" življenje pa nadaljuj s tem kar delaš in boš čez 10 let na istem, verjetno pa na še slabšem.
Pa brez zamere.
Edit: Še to. Vsak, ki se spozna na osebne finance ve, da ima večji učinek to, da zmanjšaš stroške kot pa povišaš prihodek. Slednje je tudi težje storiti in ponavadi potrebuje investicije, ki si jih OP ne more privoščiti v trenutni situaciji. In v realnosti to tudi ni potrebno, ker ima zadosti visoko plačo. Treba je pa biti realen in živeti po standardih, ki so primerni tvojemu finančnemu stanju. Zaslužišiš si vse kar imaš in vse česar nimaš in vedno je tako. Nihče ni kriv za tvoje neuspehe razen tebe samega.
Take primerjave so povsem neumesne. Primerjaj raje povprecen stil Evropejca z Evropejcem oz osebe, ki zivijo v isti drzavi. To kar si napisal je isto kot: "Pojej vse iz kroznika, otroci v Afriki so lacni". A bodo kaj manj lacni, ce pustis kos hrane?
@ubermensch
Nikakor... v osnovi je tako, da ZMERAJ lahko zapraviš več, kot lahko pridelaš... ni je osebe ki ne bi bila tega sposobna načeloma.
Ni res. Ce imas vedno minimalca, ne mores vec prihraniti, ce si ze tako ali tako vse zoptimiziral. Ce se bolj zategnes pas, potem pa ze hiraš. Odvisno je pa od tvoje discipline. Vseeno pa raje vidim, da imam vecji prihodek, mogoce malo vec zapravim, amapak lahko vseeno nekaj privarcujem, kot pa da samo varcujemi in zivim kot napol klosar.

buttcrack ::
Jih kar nekaj poznam na minimalcu in ko jim omenim varčevanje, me vsi debelo gledajo kako le.
Xiaomi za dobrih 100 namesto nekaj na vezavo, hot namesto nekaj na vezavo, n26 namesto nlb, piknik namesto gostilna, clio namesto karkol nemškega itd...
Niso to bajni zneski, ampak je pa začetek, ki ti čez čas da misliti.
Xiaomi za dobrih 100 namesto nekaj na vezavo, hot namesto nekaj na vezavo, n26 namesto nlb, piknik namesto gostilna, clio namesto karkol nemškega itd...

Špara se, ko imaš denar. Kaj boš šparal pri minimalni? Da boš na koncu leta 1000€ imel? Rajši strmite k večji plači, ne pa k šparanju.

Horas ::
Jih kar nekaj poznam na minimalcu in ko jim omenim varčevanje, me vsi debelo gledajo kako le.
točn tk! ampak ko si enkrat na enem ˝luksuzu˝, je težko it z njega.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

nirm ::
se strinjam da si človek v svojih 20h mora vzeti leto, dve ali tri, da se mu malo odrola.
če bo zato dve leti v zaostanku s šparanjem, je bilo vseeno vredno. ker kaj ti pomaga ko boš enkrat 40, živel v lastnem fletu in depresiven zaradi neizpolnjene mladosti.
če bo zato dve leti v zaostanku s šparanjem, je bilo vseeno vredno. ker kaj ti pomaga ko boš enkrat 40, živel v lastnem fletu in depresiven zaradi neizpolnjene mladosti.

Pas mora biti nekje zmerno zategnjen, tako da nisi glih totalno prikrajsan pri vseh stvareh. Konc koncev lahko si tudi samostojen tako, da zivis v najemnini, ampak tako, da ti strosek najemnine ne predstavlja noben problem.
Jaz sem dobil dokaj velik kulturni sok, ko sem tu gori spoznal drugacno perspektivo ljudi, ki se jim ne vrti vse okoli kupovanja bajte in ziveti v najemu je nekaj povsem normalnega, ne glede na socialni status.(Pa tu govorim o tistemu, ki sluzi minimalno in tistemu, ki sluzi 5x vec kot ta prvi), ampak tudi tisti z 5x vec, bo si pac tolko vec privoscil, ker "Wer ko, der ko"
Razlogi so seveda razlicni, ampak nekako bistvo vsega je, da je tu mentaliteta malce drugacna in ljudje se niso pripravljeni toliko odrekati vec v zivljenju iz mesca v mesec, zaradi ene nepremicnine, ce si lahko privoscijo komot zivljenje ob najemnini.
Recimo zgoraj omenjenih 70% sem omenil na sihtu, pa so me samo debelo gledali in rekli, da oni si to ne morejo predstavljati, kaka beda mora biti to zivljenje, ko delas prakticno samo za nepremicnino. Pa potem, ko imas malo nepremicnino, pa imas druzino, pa delas spet za vecjo nepremicnino. Oni tega pac ne razumejo.
To razumejo samo tisti, ki so se iz casov DDR. No ja pa tudi ne vsi.
Sodelavec, ki je pred kratkim sel v penzijo je prakticno 70 let zivel po principu sex, drugs and rock n roll, zdaj pa sel na Kubo k lubici, kaka nepremicnina neki. Tip ga je uzival cel lajf, vsak dopust je hodil naokoli pa fukal, pil in uzival. Pa se fit je da ne mores verjet, da je 70 let.
Jaz sem dobil dokaj velik kulturni sok, ko sem tu gori spoznal drugacno perspektivo ljudi, ki se jim ne vrti vse okoli kupovanja bajte in ziveti v najemu je nekaj povsem normalnega, ne glede na socialni status.(Pa tu govorim o tistemu, ki sluzi minimalno in tistemu, ki sluzi 5x vec kot ta prvi), ampak tudi tisti z 5x vec, bo si pac tolko vec privoscil, ker "Wer ko, der ko"
Razlogi so seveda razlicni, ampak nekako bistvo vsega je, da je tu mentaliteta malce drugacna in ljudje se niso pripravljeni toliko odrekati vec v zivljenju iz mesca v mesec, zaradi ene nepremicnine, ce si lahko privoscijo komot zivljenje ob najemnini.
Recimo zgoraj omenjenih 70% sem omenil na sihtu, pa so me samo debelo gledali in rekli, da oni si to ne morejo predstavljati, kaka beda mora biti to zivljenje, ko delas prakticno samo za nepremicnino. Pa potem, ko imas malo nepremicnino, pa imas druzino, pa delas spet za vecjo nepremicnino. Oni tega pac ne razumejo.
Sodelavec, ki je pred kratkim sel v penzijo je prakticno 70 let zivel po principu sex, drugs and rock n roll, zdaj pa sel na Kubo k lubici, kaka nepremicnina neki. Tip ga je uzival cel lajf, vsak dopust je hodil naokoli pa fukal, pil in uzival. Pa se fit je da ne mores verjet, da je 70 let.
skibidi

se strinjam da si človek v svojih 20h mora vzeti leto, dve ali tri, da se mu malo odrola.
Ja to je to. Pa neverjetno koliko je taksnih, ki si ne bodo nikoli v zivljenju priznali tega.
Samo za primer, da si partner zeli celo zivljenje vsaj enkrat it za dlje casa na drugi konec sveta, pa ne more, ker so vse prioritete usmerjene v bajturino in odrekanje.
Pol pa na terasi ob kavici, ko smo sami rece, da celo zivljenje mi bo zal, da nisem. Zdaj pa vec ne morem. Pa tudi ce bi lahko, nebi bilo isto.
skibidi

ko smo sami rece, da celo zivljenje mi bo zal, da nisem. Zdaj pa vec ne morem. Pa tudi ce bi lahko, nebi bilo isto.Če ti je vrednota seks in rokenroll, potem je to to, kar je videti, da nemcem kar je, vsaj tistim, ki se družijo s tabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: K0l1br1 ()

Prosim ne mi metat naprej travel meme. IQ moraš imeti pod 90, da padeš na ta programming. Profil človeka, ki pada na potovanja je največkrat instagram thot, ki si/ji potovanja plačuje/plačujejo na tak ali drugačen način ali pa nek manchild, ki se boji odrasti, ker nima vizije za prihodnost in beži pred realnostjo. Zapravljaš denar (ja, tudi poceni letalske so več kot je normalno zapraviti), v neke vukojebine, da se kao iščeš in hodiš po umazanih mestih (ali po naravi, ki je v Sloveniji/naši bližini enaka ali lepša) v tretjih državah, kao spoznavaš kulture. Še boljše ko kdo gre v neko razvito državo in zapravi celo premoženje za letalske in bivanje. Dej prosim te no.
Avta večina ljudi ne rabi, še posebej, če živiš v večjih slovenskih mestih (in kakšno naključje, ravno tam so tudi službe). Se da vse urejati peš, s kolesom ali javnim prevozom.
Če dovoliš punci da ti narekuje, da moraš imeti avto ali ne si SIMP. Večini normalnih punc dol visi za to, govori samo vaša nesamozavest.
Tako je. Ljudje, ki so na minimalcu so tam, kjer so zaradi visokega ega (menijo, da si zaslužijo luksuz, ker so to pač oni) in nizkega IQ (posledično slabe, impulzivne, nelogične odločitve). Najslabša možna kombinacija.
Če se naučiš živeti z manj, ne potrebuješ več denarja. Za folk, ki je na minimalcu je težji povišati vir prihodka, ker so ponavadi to osebe z nizkim IQ in visokim egom kot sem omenil zgoraj. Stroške lahko zmanjša vsak, potrebna je le disciplina.
Še eno untermensch meme razmišljanje. Kot je dejal G.B. Shaw: "Youth is wasted on the young."
Mlada leta imaš največ časa in energije, da si zgradiš osnovo za prihodnost. Kar poseješ v 20-30, boš žanjal do konca življenja. Večina ne poseje nič, "uživajo" (to so le dopamin hiti, ki jih lahko dobiš na drugačne, bolj produktivne načine) v svojih najboljših letih, potem pa živijo celo življenje v strahu pred ponedeljkom.
Evo povprečen profil človeka o katerem govorim. Sužnji lagodja in bank. Debt and dopamine slaves. Ta stari untermensch mora pa imeti tako praznino v sebi, kar seveda nikoli ne bo priznal. Materialisticni degenerat.
Avta večina ljudi ne rabi, še posebej, če živiš v večjih slovenskih mestih (in kakšno naključje, ravno tam so tudi službe). Se da vse urejati peš, s kolesom ali javnim prevozom.
Če dovoliš punci da ti narekuje, da moraš imeti avto ali ne si SIMP. Večini normalnih punc dol visi za to, govori samo vaša nesamozavest.
Špara se, ko imaš denar. Kaj boš šparal pri minimalni? Da boš na koncu leta 1000EUR imel? Rajši strmite k večji plači, ne pa k šparanju.
Tako je. Ljudje, ki so na minimalcu so tam, kjer so zaradi visokega ega (menijo, da si zaslužijo luksuz, ker so to pač oni) in nizkega IQ (posledično slabe, impulzivne, nelogične odločitve). Najslabša možna kombinacija.
Če se naučiš živeti z manj, ne potrebuješ več denarja. Za folk, ki je na minimalcu je težji povišati vir prihodka, ker so ponavadi to osebe z nizkim IQ in visokim egom kot sem omenil zgoraj. Stroške lahko zmanjša vsak, potrebna je le disciplina.
Še eno untermensch meme razmišljanje. Kot je dejal G.B. Shaw: "Youth is wasted on the young."
Mlada leta imaš največ časa in energije, da si zgradiš osnovo za prihodnost. Kar poseješ v 20-30, boš žanjal do konca življenja. Večina ne poseje nič, "uživajo" (to so le dopamin hiti, ki jih lahko dobiš na drugačne, bolj produktivne načine) v svojih najboljših letih, potem pa živijo celo življenje v strahu pred ponedeljkom.
Evo povprečen profil človeka o katerem govorim. Sužnji lagodja in bank. Debt and dopamine slaves. Ta stari untermensch mora pa imeti tako praznino v sebi, kar seveda nikoli ne bo priznal. Materialisticni degenerat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ubermensch ()

Kar se tiče varčevanja: Recimo, da na leto zapraviš 400€ za razne nepotrebne reči (zabavna elektronika, športni dodatki, prosti čas itn.). V 10ih letih bi v ta namen porabil 4000€ - kar je kar lep znesek, a zanemarljiv v primerjavi z 60.000€, kolikor bi potreboval za nakup stanovanja v kakšnem manjšem zakotnem kraju. Če ti do nakupa manjkajo samo še teh 4000€, potem lahko zadnje leto malo stisneš ali poprosiš pri starših. Kar hočem reči: Eno je, če zapraviš vsako leto 1000€ za luksuz, da bi se pa odpovedal popolnoma vsaki dobrini je pa no go... nima smisla, ker lahko med varčevanjem pridejo še druge stvari, ki ti spraznijo račun.
Nikakor... razen če predpostavljaš kot nakup fleta, v smislu da celoten flet SKEŠIRAŠ do 30tega... pol se strinjam... Govorimo pa bolj o tem, da bi vsak moral stremet k temu da od 20 - 30 leta prihrani vsaj 25% vrednosti fleta... (bolje 30-35%)

Hej, sam da ne bos cel lajf sparov za bajto se ozenu, na konc bo sla pa baba stran pa pobrala pol bajte pa se otroke.
Treba je svet vidt pa zenske tud.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Za mene pa to nebi bilo nic. Sem uzival pri 20ih z prijatelji, minimalno sel potovat, adrenalin, neprecenljivi trenutki smeha, veselja in norosti. Ko pri 30+ gledam doloceno mladino, ce sem iskren in priznam, mi je zal da nisem uzival v dolocenih stvareh se bolj in si privoscil se vec. Ker zdaj ko pa imam finance, je ena ovira vmes. Nisem vec 20 in casi so se spremenili. Tudi, ko imas ze otroke in nepremicnino, imas en kup obveznosti in tudi, ce bi hotel ziveti bolj spontano in sprosceno, to enostavno vec ne gre. Pa tudi, ce se ti zdi, da lahko uzivas enako, kot pri 20ih, se pac motis. Ampak ja, vsakemu svoje.
Daj mi realno povej, kaj jaz danes ne morem delat pri 30tih ko imam svoj flet, kar sem lahko počel pri 20tih ko sem bil študent?
Recimo druziti se s sovrstniki mojih let, ki imajo otroke zivijo pri svojih starsih ali pa v svoji nepremicnini je nekaj povsem drugega, kot 10 let nazaj. Ko jim pises, ce imajo cas, ga prakticno nimajo nikoli. Spontano nekaj, to sploh ni mozno. Hkrati so tudi prioritete drugacne, ampak te prioritete so prisilne narave, saj je treba biti "odrasel" in ziveti po odraslih "kriterijih" kakrsni koli naj bi to ze bli, ampak razlika je.
Skoraj noben od mijih sovrstnikov pri 30tih nima otrok... oz. od naše družbe 10tih, sta to 2!
Zgodovina sprememb…

Daj mi realno povej, kaj jaz danes ne morem delat pri 30tih ko imam svoj flet, kar sem lahko počel pri 20tih ko sem bil študent?
Skoraj noben od mijih sovrstnikov pri 30tih nima otrok... oz. od naše družbe 10tih, sta to 2!
Vezan si na siht in placevanje krede. Par mescev brez sihta in hop bo banka ze tu. Jebes tak pritisk.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Ni res. Ce imas vedno minimalca, ne mores vec prihraniti, ce si ze tako ali tako vse zoptimiziral. Ce se bolj zategnes pas, potem pa ze hiraš. Odvisno je pa od tvoje discipline. Vseeno pa raje vidim, da imam vecji prihodek, mogoce malo vec zapravim, amapak lahko vseeno nekaj privarcujem, kot pa da samo varcujemi in zivim kot napol klosar.
Ja, ampak ti morš razumet, da ne more vsak imet 5k plače =) In včasih ni optimalno vložit ŽNJ ur za 1% višjo plačo... ti govoriš pa kot da je vsakemu enostavno čez 3 ali 6 mesecev dobit kakega jurčka zraven da prihrani.
Ni, ker eni nimajo primernih izobrazb, drugi niso sposobni delat kaj več itd...
Špara se, ko imaš denar. Kaj boš šparal pri minimalni? Da boš na koncu leta 1000€ imel? Rajši strmite k večji plači, ne pa k šparanju.
Če živiš pri starših in njim nič ne daš, ker te vzdržujejo in daš vsak mesec tam cca 75% minimalca na stran imaš konc leta od oka ene 5k evričev... če to počneš cca. 5 ali pa 10 let imaš 25-50k... to pa ni več jurija ane?
In pazi govorimo o folku ki pri 30tih sanja kako bi se osamosvojil, ni pa uspel prihranit nič ali res samo jurija.
Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:
Vezan si na siht in placevanje krede. Par mescev brez sihta in hop bo banka ze tu. Jebes tak pritisk.
Lahko pa greš k svojim starim živet in daš stanovanje v najem, dokler si brez službe.

Ja to je to. Pa neverjetno koliko je taksnih, ki si ne bodo nikoli v zivljenju priznali tega.
Samo za primer, da si partner zeli celo zivljenje vsaj enkrat it za dlje casa na drugi konec sveta, pa ne more, ker so vse prioritete usmerjene v bajturino in odrekanje.
Pol pa na terasi ob kavici, ko smo sami rece, da celo zivljenje mi bo zal, da nisem. Zdaj pa vec ne morem. Pa tudi ce bi lahko, nebi bilo isto.
Ja samo pol pa folk ki se mu drola 10 let, jamra kako mu nihče noče prodat stanovanja v LJ ali kjerkoli za 10k ki bi jih morda lahko prihranil 20% ostalo pa itak pričakuje kredit in se dere MAMA DRŽAVA UREDI NEPREMIČNINSKI TRG... ne zaveda pa se, da je njegov način lajfa poskrbel za njegovo situacijo, niso krive cene nepremičnin, če si jih drugi 30 letniki lahko privoščimo ane =)

Lahko pa greš k svojim starim živet in daš stanovanje v najem, dokler si brez službe
Enkratna ideja. Torrj nic seksa in nic zurk...fantasticno
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:
Jaz lahko mojo kredo plačujem brez težav, tudi če ne delam 5 let... ker mam 140€/mesec, sem pač tako poskrbel kot odgovorna oseba...

Še študiram, kakšna je tale osamosvojitev, ki je odvisna od tega, da živiš pri starših in n-let nimaš stroškov. Do 30+ leta, kot pri talijanih in na njihovih plečih šparaš.

Jaz lahko mojo kredo plačujem brez težav, tudi če ne delam 5 let... ker mam 140€/mesec, sem pač tako poskrbel kot odgovorna oseba...
Od kje bos pa vzel? Socialna in hotel mama? Kje so pa stroski?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Še študiram, kakšna je tale osamosvojitev, ki je odvisna od tega, da živiš pri starših in n-let nimaš stroškov. Do 30+ leta, kot pri talijanih in na njihovih plečih šparaš.
Govora je o eni izmed opcij... drugo opcijo je pokoristil moj kolega, ki je pač šel delat na baustelo 4 leta ga ni praktično bilo, šparal kot butl in je prihranil cca. 50k(1k na mesec, pri 2k plače)... pol pa je vzel šiht v Sloveniji kot električar 1 izmeno za 950€ neto in kredit za preostalih 40k in je imel pri 25tih stanovanje...

PrihajaNodi je izjavil:
Mato je bil mama hotel do 30+ in sedaj daje nasvete, kako se osamosvojiti.

Pa nic seksa in dejtanja. Ker zenske so drage. Pol pa mas nepremicnino si pa zafrustriran.
Slovenska mentaliteta. Za cegu vse.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()

PrihajaNodi je izjavil:
Pa nic seksa in dejtanja. Ker zenske so drage. Pol pa mas nepremicnino si pa zafrustriran.
Še en mama hotel brez perspektive v življenju.

PrihajaNodi je izjavil:
Jaz lahko mojo kredo plačujem brez težav, tudi če ne delam 5 let... ker mam 140EUR/mesec, sem pač tako poskrbel kot odgovorna oseba...
5k evričev imam na strani vnaprej da odplačujem kredit =) Tako da za ostalo pa je socialka dovolj, kosilo pa pri mami pa sem lahko 5 let tak... ČE BI BLO NUJNO; ampak k sreči ni... kako pa je ko si 20... te isto mati vzdržuje =) Takrat pa lahko svaljkaš okrog in se zapijavaš ali kako
Bistveno je, da čimprej kupiš flet, da ga čimprej odplačaš... življenje v najemu je največja potrata, razen če imaš 2k plače... torej ti najemnina predstavlja manj kot 20% plače... če imaš 950EUR plače je 300EUR+ najemnina samomor in začaran krog revščine!
Zgodovina sprememb…

@Übermensch
Whatever floats your boat, ce si ti pac tako zagrenjen, da v drugem pac ne vidis veselja in vse posplosujes samo na traveling in $$$ na racunu, si zelo revna dusa za marsikoga.
Se dobro, da ne zivimo v casih kjer se moramo vsi drzati nekih nacel izpred 50ih let in lahko zivi vsak kakor mu pase, pa ce se tebi zdi to "nepravilno" se ne pomeni, da je to res. Denar je veliko, ni pa vse. Prej ko bos to dojel, bolj srecen bos. Ce te pa veseli samo $$$ in lastnina, pa me ne bos preprical, da si zarec srecen.
Ti pa nimas nic za povedati o svojem zivljenju.
Sicer pa lahko se poskusis malo druziti z 20 letniki, pa to mislim na 18-23 ne vec, pa bi moral dojeti v cem je hec.
Sej ne recem, da je eno ali drugo narobe, ampak vse to se slisi malo srednjevesko, kot recimo pr 18ih kramp v roke, delat, sparat, bajta, otrok, smrt. Slisi se zelo zanimivo, res.
Kot sem rekel, samostojno zivljenje v najemnini, je marsikje po svetu nekaj povsem normalnega in nihce ne jamra okoli tega.
Whatever floats your boat, ce si ti pac tako zagrenjen, da v drugem pac ne vidis veselja in vse posplosujes samo na traveling in $$$ na racunu, si zelo revna dusa za marsikoga.
Se dobro, da ne zivimo v casih kjer se moramo vsi drzati nekih nacel izpred 50ih let in lahko zivi vsak kakor mu pase, pa ce se tebi zdi to "nepravilno" se ne pomeni, da je to res. Denar je veliko, ni pa vse. Prej ko bos to dojel, bolj srecen bos. Ce te pa veseli samo $$$ in lastnina, pa me ne bos preprical, da si zarec srecen.
Evo povprečen profil človeka o katerem govorim. Sužnji lagodja in bank. Debt and dopamine slaves.Ja in? S tem ni cisto nic narobe. Clovek je definitivno imel vec od zivljenja, kot ti.
Ti pa nimas nic za povedati o svojem zivljenju.
Daj mi realno povej, kaj jaz danes ne morem delat pri 30tih ko imam svoj flet, kar sem lahko počel pri 20tih ko sem bil študent?Marsikaj, ce tega ne dojames, jaz nisem tu zato, da ti odprem oci. Medgeneracijske razlike so tam in kot sem rekel, tudi ce lahko pocnes, jih ne bos enako dojemal.
Sicer pa lahko se poskusis malo druziti z 20 letniki, pa to mislim na 18-23 ne vec, pa bi moral dojeti v cem je hec.
Skoraj noben od mijih sovrstnikov pri 30tih nima otrok... oz. od naše družbe 10tih, sta to 2!Ja, ce jaz prestejem svoje sosolce znance iz osnovne, srednje in faksa, jih ima vec otroke, kot pa ne in tocno ti zivijo cisto vsi po istem kopitu, kot po nekem dolgocasnem scenariju.
Sej ne recem, da je eno ali drugo narobe, ampak vse to se slisi malo srednjevesko, kot recimo pr 18ih kramp v roke, delat, sparat, bajta, otrok, smrt. Slisi se zelo zanimivo, res.
V to kdo jamra in kdo ne se ne bom spuscal. Jamra lahko vsak ali noben, ko se odlocis za neko pot v zivljenju, pac ne jamras. Ja tega prinas se nekaj casa ne bo, nismo se tako dalec, "nas" je drzava navadila na jamranje.se strinjam da si človek v svojih 20h mora vzeti leto, dve ali tri, da se mu malo odrola.
Ja samo pol pa folk ki se mu drola 10 let, jamra kako mu nihče noče prodat stanovanja v LJ ali kjerkoli za 10k ki bi jih morda lahko prihranil 20% ostalo pa itak pričakuje kredit in se dere MAMA DRŽAVA UREDI NEPREMIČNINSKI TRG... ne zaveda pa se, da je njegov način lajfa poskrbel za njegovo situacijo, niso krive cene nepremičnin, če si jih drugi 30 letniki lahko privoščimo ane =)
Kot sem rekel, samostojno zivljenje v najemnini, je marsikje po svetu nekaj povsem normalnega in nihce ne jamra okoli tega.
skibidi

PrihajaNodi je izjavil:
Hej, sam da ne bos cel lajf sparov za bajto se ozenu, na konc bo sla pa baba stran pa pobrala pol bajte pa se otroke.
Treba je svet vidt pa zenske tud.
10 let ni cel lajf. Če si zafural svoja najboljša leta med 20-30 in nisi gradil za prihodnost je 10 let najmanj kar lahko pričakuješ, da stvar obrneš okoli. In dokazal sem, da je bivališče mogoče kupiti brez kredita (tako, da nisi debt slave) v 10 letih, če imaš dobre finančne navade in si discipliniran. Tvoj argument je šibak.
Potrebovati ni enako hoteti. Sveta ni treba videti. Če pa ga že hočeš, pa ga lahko le, ko imaš odvečen denar, kar pa večina nima. Ne razmišljati z emocijami.
V Sloveniji je 48% prebivalstva ženskega spola, ne vem sicer koliko jih je samskih in nepolnoletnih, ampak sem vseeno prepričan da je izbora dovolj. Če pa ciljaš na to, da ne moreš imeti kvalitetne punce s frugal načinom žviljenja se močno motiš. Jaz bi trdil celo nasprotno, bolj kot si frugal, kvalitetnejšo punco najdeš.
Vse stvari, ki jih govorite, da jih "zamujate" je mogoče delati pri 30, 40, 50 z enako dozo dopamin hita in na bolj kvaliteten način kot pri 20 (preprosto ker imaš več denarja), če investiraš svoj čas v produktivne stvari med 20-30 letom. Če hočeš biti degenerat kot tisti stari, lahko to tudi komot delaš, če imaš našparan denar. To je neumen argument.
Ljudje, nehajte cope-at. Nič ni narobe, če imate slabe finančne navade. Večina jih ima. Večina razmišlja impluzivno z emocijami in ne razumom. Samo ne potem govoriti, da ni mogoče varčevati ali pa da so vsi drugi krivi za vaše neuspehe. Sami ste si.
"If you live like noone else now, you will live like noone else later."

PrihajaNodi je izjavil:
Jaz lahko mojo kredo plačujem brez težav, tudi če ne delam 5 let... ker mam 140EUR/mesec, sem pač tako poskrbel kot odgovorna oseba...
5k evričev imam na strani vnaprej da odplačujem kredit =) Tako da za ostalo pa je socialka dovolj, kosilo pa pri mami pa sem lahko 5 let tak... ČE BI BLO NUJNO; ampak k sreči ni... kako pa je ko si 20... te isto mati vzdržuje =) Takrat pa lahko svaljkaš okrog in se zapijavaš ali kako
Bistveno je, da čimprej kupiš flet, da ga čimprej odplačaš... življenje v najemu je največja potrata, razen če imaš 2k plače... torej ti najemnina predstavlja manj kot 20% plače... če imaš 950EUR plače je 300EUR+ najemnina samomor in začaran krog revščine!
Zivljenje v najemu ni potrata, ker si mobilen. Valda si ti v Sloveniji in imas omejeno mentaliteto, se je pa bols preselt in imet frej cajt, kot pa se vozit par ur v eno smer zato ker si vezan na cegu.
Prides dam pa zjeban da se ti nic ne da. Tist v najemu ma pa bliz siht pa gre lahko na koncu sihta se na prostitutko.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Marsikaj, ce tega ne dojames, jaz nisem tu zato, da ti odprem oci. Medgeneracijske razlike so tam in kot sem rekel, tudi ce lahko pocnes, jih ne bos enako dojemal.
Non stop se družim z 20-28 letniki... pa res ne vidim neke razlike, razen da so mi fauš ker mam jaz flet, oni pa živijo pri mamici in so nesrečni ker niso na svojem... ker pač ni denarja. To da so v glavi še bolj otročji je drugo, ampak dojemanje pa nimajo nič zavidljivo.
V to kdo jamra in kdo ne se ne bom spuscal. Jamra lahko vsak ali noben, ko se odlocis za neko pot v zivljenju, pac ne jamras. Ja tega prinas se nekaj casa ne bo, nismo se tako dalec, "nas" je drzava navadila na jamranje.
moln4r, pričakovat, da se bo nek 23 letnik ali morda celo 18 letnik odločil za neko pot v 90% ni realno in se ne zgodi... tudi sam sem bil pri 25tih še bolj jebiveter, ampak imel sem pa vedno eno ekonomsko odgovornost in to je blo, ČE ŽE ŽIVIM PRI STARIH na njihov račun, je moja odgovornost da prihranim max kar lahko, ne da uničim socialnih zadev in ne da hodim okrog kot klošar...

PrihajaNodi je izjavil:
Lahko pa greš k svojim starim živet in daš stanovanje v najem, dokler si brez službe
Tega si ti tak navajen, še pri 50+ doma težiš..

PrihajaNodi je izjavil:
Tega si ti tak navajen, še pri 50+ doma težiš..
Dober recept za narediti mamo depresivno, kdaj je zajebala, da je pri 50+ še vedno doma.

PrihajaNodi je izjavil:
PrihajaNodi je izjavil:
Zivljenje v najemu ni potrata, ker si mobilen. Valda si ti v Sloveniji in imas omejeno mentaliteto, se je pa bols preselt in imet frej cajt, kot pa se vozit par ur v eno smer zato ker si vezan na cegu.
Prides dam pa zjeban da se ti nic ne da. Tist v najemu ma pa bliz siht pa gre lahko na koncu sihta se na prostitutko.
Zakaj ne morem? Za pravo ceno se komot preselim... oz. dam flet v najem in grem v tujino...

10 let ni cel lajf. Če si zafural svoja najboljša leta med 20-30 in nisi gradil za prihodnost je 10 let najmanj kar lahko pričakuješ, da stvar obrneš okoli. In dokazal sem, da je bivališče mogoče kupiti brez kredita (tako, da nisi debt slave) v 10 letih, če imaš dobre finančne navade in si discipliniran. Tvoj argument je šibak.
Svoja najboljsa leta zafuras ce si doma pri starcih do 30 ega in nisi videl nic sveta, delal pa samo v Sloveniji.
Slabe financne navade gor ali dol, niti podrazno se nism pripravljen vezat na Slovenijo in nepremicnino, da lahko potem okoli gledam ljudi z omejeno, kmetavzarsko mentaliteto.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nova pravila pri kreditih (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Loža | 129010 (95186) | Baja |
» | Nakup stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 79029 (60270) | Okapi |
» | Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 26723 (22577) | zobnik |