» »

Budget GamingPC + StoreMI

Budget GamingPC + StoreMI

SloJan1984 ::

Hellou. Sestavil sem Ryzen 3600, 16GB RAMa, 5700*, Intel 1TB 660p NVMe** in 6TB HDD.

*5700 dobil nori popust za 290 EUR, od Nvidije za to ceno ni bilo v trenutku nakupa nič v razprodaji, tako da manjši perf/EUR.
**Intel 660p NVMe vem da je relativno počasen, ampak je bil poceni in za budget gaming super.

Sedaj pa vprašanje. Ostalo mi je nekaj denarja in me zanima, če se mi splača kupiti 256GB SSD (ki so okoli 40EUR) in spariti z 6TB HDD z AMDjevo rešitvijo StoreMI. Kolikor sem gledal po youtubu, so prednosti od nič do ogromne -> 6x krajši load time.

Ampak ker bodo špili, ki jih trenutno igram, večinoma na Intel 1TB NVMe, ostali pa na HDD, ne vem, če bi uporabil tale StoreMI. Ker nekaj iger bo sigurno na HDDju, ker je moja knjižnica v Steamu/Origin/... polna iger, dosti več, kot bi šlo na NVMe.

Nenehno prestavljanje iger iz NVMe na HDD in obratno je "hassle", ki bi se ga najraje izognil in rešitev je ravno StoreMI.


Ima kdo izkušnje s tem?

Pa nisem prepričan, če lahko naredim tako, kot sem si zamislil. Vsepovsod sem videl, da StoreMI združi BOOT in HDD. Jaz bi pa imel BOOT na NVMe, za StoreMI pa posebej SSD. Se to sploh lahko naredi? Kar sem bral v user guide, nisem popolnoma razumel, če je to možno.


Ideje?

AnotherMe ::

nvme ssd bi naj bil načeloma še vedno hitrejši kot navaden sata ssd - je pa seveda res razlika med modeli in točno ta intlov nvme ssd, naj nebi bil nek biser.

hibirdne rešitve ssd + hdd, pa načeloma niso nek hud presežek - sicer nisem delal natančnih testov, ampak po občutku kolikor sem se igral se ni poznalo v mojem primeru praktično nič, tako na na koncu sem pač dal tako kot ponavadi: sistem in aplikacije na ssd, navlako na hdd...

Buggy ::

Jaz imam boot na NVMe in storage storeMi (1TB hdd + ssd 240gb + 2GB Ram).
Kot ze sam ves storeMi-jev algoritem prestavlja frekventno uorabljene stvari iz hdd na ssd, kar pomeni, da imas zgolj prvic ko se prestavi hdd hitrosti in po vsak naslednjem zagonu iste stvari hitrost ssd-ja. Meni deluje zadeva odlicno in s tem resis ravno to kar si omenil...rocno premikanje med steam knjiznicami.

SloJan1984 ::

Ker imam budget B450 plato imam StoreMI zastonj. Zato sem kupil Kingston 240 za 45 EUR.

Za foro sem dal Battlefield na HDD pred storeMI inštalacijo. Orvič nisem opazil razlike. Čez nekaj časa pa mi je bilo jasno, da je mnogo mnogo hitrejše, kot samo na HDD. Ker včasih sem vmes prižgal cigater in preden sem prišel na server se cigaret pokadil.

Za Battlefield se splača kupiti 50 EUR Kingston V-NAND 240 in to združiti v StoreMI.

Moti me edino to, da "loading" Windowsev pokaže AMD Store MI Logo/tekst.


---

Meni osebno se pozna. Žal probal samo na eni igri, ampak takšen vzorec se pojavlja pri vseh igrah, ki loadajo majhne fajle v RAM. Outlier je GTA V, ki ima ogromne datoteke in StoreMI tukaj ne pomaga nič.

Aja, še to. Presenečen sem bil nad Adobe Premiere, od zagona, do končega videa, se imel občutek, da jee vse skupaj bolj "snappy".



--------


Torej: AMD StoreMI z 240/256 SSD in 6 TB HDD se obnese zelo dobro. Nisem pričakoval takšnih pospeškov, ampak je odvisno od igre. Če ima igra več majših datotek, večji bo izkoristek. GTA V ima velike datoteke in se ne pozna nič.

Če hočete pohitriti igre, ki jih ne igrate dnevno, ampak jih vseeno imate inštalirane in jih zaženete vsaj enkrat na teden, potem če imate 50 EUR je to zelo dobra naložba. Več RAMa kot 16GB za budget gaming PC se ne splača. AMD 3600 je sweet spot za večino mid range grafičnih. Če ne bi vzel Intel NVMe 660p za boot, in bi uporabil samo StoreMI bi mogoče gaming PC prišel okoli 600-700 EUR.

StoreMI je ZAME odlična rešitev. V preteklosti sem imel HDSSD ali kako se je imenovalo tisto skorupcalo od Seagate, kjer naj bi delal isto. Ampak je bilo enako, kot da bi imel samo HDD. Z StoreMI vsaj "Čutiš" pospešek. Ne more se primerjati na native SSD Sata3 ali Nvme, ampak HDD in StoreMI pride prekleto blizo, odvisno, kaj delate.


Če bo kdo delal isto in naletel na težave, lahko pomagam, čeprav nimam nekih hudih izkušenj, a sem naletel na nekaj stvari, kejrj so rešitve bile čudne, če jih ne bi našel.




---

Aja še nekaj glede haterjev, ker sem prej postal na reddit in dobil večuinoma hate... Kaj imate zgubiti? 40-50 EUR je NIČ v primerjavi z par TB hitrega storage. Hate sem dobil večinoma od Intel uporabnikov.

Pa še nekaj: Ne mislim, da je StoreMI čudežna rešitev. V Enterprise se že desetletja uporablja "tiered" storage system. Za gamerje je StoreMI idealen, ker ga dobimo zastonj, 240-256GB SSDji so 40-50 EUR in četudi samo probaš, je vseeno to samo 40-50 EUR. Če si pa ne morete privoščiti 50 EUR... Socialna baje plačuje stanovanja....

opeter ::

Ta StoreMI je verjetno podobna fora kot FusionDrive pri Apple (kombinacija 1 SSD-ja in 1 trdega diska/HDD-ja).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Buggy ::

StoreMi je za lastnike AMD 4xx/5xx chipseta zastojn (do 256GB SSD) licenca Enmotus-ovega FuzDrive-a.

https://www.enmotus.com/fuzedrive

hojnikb ::

kupiš 2TB ssd, pa nerabiš ne HDDja, ne dodatnega ssdja niti storeshit :)
#brezpodpisa

XsenO ::

Moje izkušnje s storeMI so pozitivne. Imam sparjen 240gb SATA SSD + 2TB disk.
Malo po spominu ker zadeve sem testiral cca leto nazaj.
ZA test sem uporabil Warhammer 2 load bitke, ki na navadnem disku zna trajat tudi minuto. Na SATA SSDju pa okoli 18 sekund.
Po prvih zagonih špila ni bilo opaženih razlik toda po 3-4 zagonu so se mi nalagalni časi spustili na okoli 22-24 sekund.
Podobno velja za ostale špile. Pač StoreMI gleda kaj se pogosto poganja in ti sama optimizira.
1 + 1 = 1

SloJan1984 ::

Igre, ki sem jih imel na boot drive Intel 660p 1 TB, sem jih prestavil na StoreMi (Kingston V-NAND 240GB + 6TB HDD). Prvič se loadajo kot da nikoli ne bo konca. Drugič je že boljše. Po parih dneh sploh ne opaziš "loadinga", ki je značilen za HDD. Ene igre se naložijo po par deset sekund, pri open world špilih z velikimi fajli se ne pozna nič.

Malo sem bral in dela tako, da na SSD prestavi 4K do nekaj sto MB fajle - tam, kjer se HDD najbolj muči. Čim več teh majhnih datotek ima igra, bolje StoreMi dela - hitreje se igre naložijo.

50 EUR za Kingston 240GB za StoreMi z HDD, se je brez besed splačalo. Več RAMa ne bi pomagalo. Ryzen 3600 je dovolj hiter za manj kot 1000 EUR gaming PC. Če bi imel denar za 4 TB SSD, potem bi se pogovarjali o nečim drugim. Za 50 EUR je bila to tudi edina "nadgradnja", ki se je izkazalo, da se splača.

Aja: StoreMi ima še opcijo, da uporabi 2GB RAMa, ampak sem bral, da lahko to dela probleme in to nisem vklopil.

Buggy ::

Ce bo kdo slucajno cudno gledal v StoreMI systray ikono zakaj je kar naenkrat rdeca, kar ponavadi pomeni da je problem z licenco je to tocno to :D
Namrec, AMD je iz dolocenih razlogov prekinil sodelovanje z Enmotus-on in njihovo prepakirano/sorodno resitvijo Fuzdrive, ki se je v omejenem licencnem obsegu za lastnike AMD 4xx/5xx plosc, do sedaj uporabljala brezplacno.

Licenca je sicer potekla 31.3, vendar pa TierDrives delujejo se vedno brez tezav in kakrsnih koli omejitev. Za tiste, ki si do sedaj niso prenesli aplikacije pa zal ta ni vec na voljo za download.

Naj pa bi pri AMD sedaj razvijali svojo resitev, ki bo nadomestila StoreMi in spekulira se, da naj bi prisla nekje okoli 15.5. Upam da bo stvar delovala vsaj tako zadovoljivo kot je ta. Jaz sem bil z delovanjem namrec zelo zadovoljen, me pa zdej moti ta rdeca ikona :)


https://www.tomshardware.com/news/amd-a...

Buggy ::

Septembra so pri AMD izdali tudi StoreMi 2.0 za chipset 4xx in ne samo 5xx.

https://www.amd.com/en/technologies/sto...

oSupport added for 3rd Gen AMD Ryzen™ Desktop Processors onAMD X470 andB450 chipset motherboards
oSupport added for 2nd Gen AMD Ryzen™ Desktop Processors onAMD X570, X470 andB450 chipset motherboards
oSupport added for AMD Ryzen™ 2000 and 3000 Series Desktop Processors with Radeon™ Graphics onAMD X570chipset motherboards
oSupport added for AMD Ryzen™3000 Series Desktop Processors with Radeon™ GraphicsonAMD X470 andB450 chipset motherboards

No sem sel jaz podrt scoj tierd drive, narejen z prvim StoreMi 1.5.3 in po instalaciji StoreMi 2.0 nikakor ne morem izbrati HDD in SSD iz liste. Javi mi da so diski na 3th party kontrolerju in da naj jih zamenjam s tistimi na AMD chipsetu?! WTF!!!
Kako pri bogu naj jih zamenjam, ce pa imam edine SATA porte na MB (ter v njih vtaknene diske) in ne na dodatnem kontrolerju?

Probaval vse zivo od tega, da sem v device managerju IDE controler konvertal v storeMi ("StoreMI Bottom Device" in "StoreMI Controller [storport]" sta prisotna) do diskparta in clean diskov. V BIOS-u so nastavitve na AHCI, chipset je X470 z R5 2600. Ne stekam zakaj ne dela z verzijo 2.0 StoreMi.

Sem fliknil potem spet prvi Storemi 1.5.3 in naredil HDD+SSD+RAM cache brez problema na istih diskih!?

Ima se kdo tako tezavo ali pa ve kje je finta?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RYZEN - OC (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Navijanje
26161953 (11223) strumf666
»

Nakup PC - pomoč pri sestavi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
17514651 (8629) Jerry000
»

Nova kišta | 1000€ | video obdelava (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13611186 (6982) Yenk
»

Prihaja PCIe 6.0

Oddelek: Novice / Grafične kartice
4210150 (8576) fujtajksel
»

Novi Ryzen , maticna in SSD PCIe

Oddelek: Kaj kupiti
172998 (2054) Ahim

Več podobnih tem