» »

Kalifornija razmišlja o univerzalnem temeljnem dohodku

Jarno ::

UTD je težko izvedljiva prioritetna zadeva, se lahko odloži za nedoločen čas.
Prej izvedljivi bi bili globalni predpisi za poenotenje in recikliranje embalaže oz. drugih odpadkov ter manjšanje napihnjene gospodarske rasti (katera dobro služi investitorjem) ter skrb za izboljšanje kvalitete življenja, kot tudi skrb za ohranitev okolja/flore/favne.
#65W!

nejcek74 ::

nevone je izjavil:

Ja saj. Ampak cena je lahko takšna, da si vsak ne more te storitve ali izdelka privoščiti. Kakor za koga. Če za ta denar lahko dobi toliko dobrin, da mu zadoščajo je dovolj visoka. Odvisno tudi od potreb in zahtev. Ampak minimalna plača takoj postane premajhna, če se dobrine podražijo, ker nekdo misli, da zasluži za svoje delo več kot nekdo drug. Lahko je na načelni ravni vsem privoščiti zadovoljiv (za kar so pa iz dneva v dan višji standardi) standard, vprašanje je kaj se zgodi, ko to začneš uresničevati.


Ze kar nekajkrat si zapisala tole kot nekakšno resnico. Lahko te pomirim, v svoji soseščini imas odličen primer da tvoje trditve (strahovi) ne drzijo. Svica ima ubijasko visoko minimalno postavko (35 CHF) pa vednar si ljudlje lahko privoscijo marsikaj, dolocenim zadevam pa so se morali prilagoditi in zivljene zaradi tega ni prav nic slabse, kvecjemu precej bolj vzdrzno je:
- cheap shit izkoriscanja kot vlada v na pol razvitem kapitalizmu ni, taksi si privoščiš le redko, se pa zato uporablja javni prevoz. Delodajalcem je v interesu, da delovne procese olajša in cim bolj avtomatizira. WIN-WIN situacija za vse, razen za Uber in podobne
- rokodelce se se vedno najema, in to v veliko večji meri kot v Sloveniji, v resnici je tovrsten sistem visokih osnovnih plac ravno zascita avtohtonih Švicarjev, da jih visoko plačani tujci ne izrinejo na obrobje. Pogosto se sicer tujci pritožujejo kje naj najdejo ceneno delovno silo, ki se jo s tako lahkoto izkorisca doma, potem pa si pocasi sami zacnejo nosit nakupovalne vrečke domov.
- btw sistem deluje, ker se ljudje zavedajo da imajo demokratičen vpliv na politiko, k temu pripomore izobrazba, ki jo zagotavljajo bogato plačani učitelji. Da njihove plače so nad plačami povprečnega inženirja.
V glavnem, drzava z visoko minimalno urno postavko ter visokimi plačami tudi za "nekoristne družboslovce" - učitelje, deluje precej bolje kot praktično vse ostale države, ki trobijo da bi tak ukrep sesul gospodarstvo.

Okapi ::

Švica je izjema, ker ima njihova "blagovna znamka" visoko vrednost in znajo delati stvari z visoko dodano vrednostjo. Karkoli je Swiss Made, lahko prodajo 50% dražje kot Made in Germany in 2x dražje kot Made in Slovenia, ne glede na dejansko kakovost. Dodatno bogatijo še na račun bančne industrije.

Na osnovi izjem ne moreš nobenega splošnega zaključka potegnit.

nevone ::

Ze kar nekajkrat si zapisala tole kot nekakšno resnico. Lahko te pomirim, v svoji soseščini imas odličen primer da tvoje trditve (strahovi) ne drzijo.


Je torej mogoče, da vse postavke skopiramo in furamo tisti sistem? Kdo bo prvi proti?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

TheBlueOne ::

nevone je izjavil:


Kakor za koga. Če za ta denar lahko dobi toliko dobrin, da mu zadoščajo je dovolj visoka. Odvisno tudi od potreb in zahtev. Ampak minimalna plača takoj postane premajhna, če se dobrine podražijo, ker nekdo misli, da zasluži za svoje delo več kot nekdo drug.


To bi se moral strinjati skoraj vsak. Denar je relativna zadeva in se v nasem sistemu hitro prilagodi na nove pogoje. Ce zelis omogociti vec dobrin moras vspodbujati proizvodnjo teh dobrin pred necim drugim in trg bo zaradi suficida avtomaticno nizal cene.

Ce samo das denar, potem imas prakticno takoj inflacijo, ker ko zaloge gredo proti koncu cene avtomaticno rastejo, imas pa se prej trgovce, ki bi reagirali se hitreje in zadeve podrazili.

nekikr ::

Svica ima ubijasko visoko minimalno postavko (35 CHF) pa vednar si ljudlje lahko privoscijo marsikaj, dolocenim zadevam pa so se morali prilagoditi in zivljene zaradi tega ni prav nic slabse, kvecjemu precej bolj vzdrzno je:

Ker imam ravno dva kolega tam gor, ki montirata kuhinje, se pravi fizična delavca, ti lahko povem, da nimaš pojma. Ko prideta nazaj sem povesta takole: plače so visoke, ampak so tudi cene vsega nenormalne in za neko normalno življenje moraš delati cel dan. Se pravi delati, ne samo štempljati, kot to delamo pri nas in vsekakor ne od 8-16. Zakaj potem to počneta? Ker če živiš izredno skromno, lahko nekaj prihraniš, kar pri visoki plači lahko že nekaj nanese. Če bi živel "normalno" pa ne bi ostalo nič - se pravi toliko, kot monterju kuhinj ostane pri nas. Oba bosta prišla nazaj, ko nekaj prihranita. Zanimivo, ane? Pri tako visoki plači.

Invictus ::

V Švici predvsem švicaš. Delovnik 10 ur je normalen. Ja, se da fajn zaslužit. Ampak moraš kar delati.

Nemčija je tukaj precej boljša. Bolj socialna in bolj delavcem prijazna, sploh do članov sindikata.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

111111111111 ::

Invictus je izjavil:

V Švici predvsem švicaš. Delovnik 10 ur je normalen. Ja, se da fajn zaslužit. Ampak moraš kar delati.

Nemčija je tukaj precej boljša. Bolj socialna in bolj delavcem prijazna, sploh do članov sindikata.

Še za ostale, ki švico kujete v zvezde. Da preživi družina 4 člani mroata biti oba starša zaposlena, če imata povprečni plači. Ravnotako si švicarji, ki so imeli povprečno plačo, ne morejo privoščiti doma za ostarele, ko pridejo v penzijo.

Se strinjam z Invictusom, glede tega je Nemčija boljša.

@solatko: ne morem ti dovoliti, da pišeš neumnosti za katere nimaš nobene podlage in zavajš folk. Saj sam praviš, da v Sloveniji preveč mižimo in ne prijavljamo kršitev in idiotizmov. Ne morem ti dovoliti, da lažeš in zavajaš ljudi.

spegli ::

Invictus je izjavil:

V Švici predvsem švicaš. Delovnik 10 ur je normalen. Ja, se da fajn zaslužit. Ampak moraš kar delati.

Nemčija je tukaj precej boljša. Bolj socialna in bolj delavcem prijazna, sploh do članov sindikata.


Ti delaš 10 ur na dan v IT ?

FrRoSt ::

nekikr je izjavil:

Scaramouche1 je izjavil:

okoli 200€! na osebo!


Če veš da je reden in ti ni treba razmišljat o tem ali zgubiš job in se ti plača zmanjša bi vsi imeli ali dobra stanovanja ali majhne hiške!
Ta denar bi šel verjetno direktno v ekonomijo gradbeništva!

Za 30let je to za dve osebe ki živita skupaj skupaj 150 tisoč € kredita!

Kar bi pomenilo, da bi bilo stanovanj in hiš še toliko manj na voljo in bi za 150k€ dobil točno nič. Je že nekdo zgoraj napisal, pa ni bil daleč od resnice: če damo vsakemu 500€, potem je 500€ enako 0€.

Frost: da te malce razsvetlim, zastonj. Torej ti ne bi dal UTDja vsem, ampak bi tiste, ki so tako neumni, da ne skrijejo vsega ali pa imajo samo enostavno preveč, zaobšel. Tistim, ki pa rabijo, bi pa dal. In morda bi dal nekomu še celo malce več in drugemu malce manj, da bo res pošteno. Ampak, glej no glej, kako priročno, točno tak sistem že imamo, reče se mu socialni transferji in vsebujejo točno vse kar naj bi vaš modificiran UTD bil. Torej samo za tiste, ki ga rabijo in v različnih višinah glede na potrebe. Res je, da je spodnji spisek dolg, ampak UTD, ki to ni ampak bi bil razdeljen na 10 delov, ne bi bil nič drugačen. In kot zadnje: UTD naj bi bil _univerzalen_ in naj bi predstavljal prihodek, ki poskrbi za osnovno preživetje, da se posameznik ne rabi ukvarjati s tem. Plemenito, ampak od kje ta fantastika, da je 200€ dovolj za kaj takega. Če že, je to prag revščine, ki znaša 662€. 662€ x 2 milijona ljudi je koliko? Koliko je pa celotni proračun RS? Ja, saj vem, Jankoviču bomo vzeli in Loginu, pa bo dovolj!!! Če ne pa še Pipistrelu.

OD – otroški dodatek
DVD – dodatek za veliko družino
DNO – dodatek za nego otroka
PRO – pomoč ob rojstvu otroka
SD – starševski dodatek
DPID – delno plačilo za izgubljeni dohodek (vklj.s prisp.)
SN – starševska nadomestila (vklj.s prisp.ter prisp.za neplačan očetovski dopust)
KDČ – prisp.zaradi dela skrajšim del.čas.zaradi starševstva (vklj.tudi prisp.za upravič., ki varujejo 4 in več otrok)
REJ – rejnine (vklj.s prisp.)
DS, ZOIS – državna in Zoisova štipendija
DSP I. in II. – denarna socialna pomoč
VD – varstveni dodatek

8-O8-O8-O8-O8-O
Hvala za tole, Razsvetljeni!! :)):)):))

Da te na kratko PODUČIM, dragi moj Razsvetljeni! ;)

Kjer vsi živijo, da jim ni treba (nič) delati, se imenuje: Indija Koromandija! 8-)

V Indiji Koromandiji se cedita Med in Mleko! :) In tam ljudem zato ni treba delati! 8-)

Verjetno v šolah to ne učijo dobro, ali pa zelo različno. Morda si imel takrat ravno kašen virus in si zadevo prešprical, doma ti pa tudi niso razložili... :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

FrRoSt ::

Scaramouche1 je izjavil:

okoli 200€! na osebo!


Če veš da je reden in ti ni treba razmišljat o tem ali zgubiš job in se ti plača zmanjša bi vsi imeli ali dobra stanovanja ali majhne hiške!
Ta denar bi šel verjetno direktno v ekonomijo gradbeništva!

Za 30let je to za dve osebe ki živita skupaj skupaj 150 tisoč € kredita!

NO, ti si Persona Brez Gata, zato pričakujem, da imaš malce več soli v glavi od krnki-@nekikr! 8-)

Če bi bil npr. 200€ na mesec, pa to je veliko! - se pravi bi ga dobili samo tisti mace nadpovprečnim cenzusom, ne vsi skratka! potem od njega ne moreš ravno živeti! Ali pa zelo tezko! In tudi verjetno ne bi udarilo ven na neprečnine in neke hiške... :)

To bi bil samo neki pasivni dohodek!! Tukaj delate napako, če bi vsakemu kar pripisali teh 200€ vsak mesec... Marikdo si npr. predstavlja, da bi s tem malce ublažili revščino... Samo v utd ne prispevajo samo "bogati", ampak tudi srednji in revni razred... To bi se poznalo tudi drugje, na pokojninah, drugih socialnih transferjih, in davkih...

Gre se zamo za to, da nekateri mislijo, da bi tisti premožnejši plačevali malo več, tisti iz dna pa naj bi dobili malo več.... ;) To je vsa MATEMATIKA! Namesto kroga, če bi ga imeli sedaj, bi se npr. zadeva spremenila v neko elipso, horizontalno.... To je vsa UMETNOST! Vedno lahko deliš le toliko, kolikor ustvariš!! Ta utd ti ne dodaja neke nove vrednosti, kakor je npr, odkritje nafte, apak bi ti samo malo prerazporedil deljenje prihodkov v družbi....

Nekateri pa si domišljajo, da je to Indija Koromandija! :)):)):)) Pa NI! 8-)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

bbbbbb2015 ::

111111111111 je izjavil:

Zanimivo, da teče to v Iranu. A ni tako, da morajo Američani napasti Iran, ker je to ena strašno hudobna država, brez posluha za ljudi.


Glede na to, da vas je UTD tako vzburil vse po vrsti, bi mogoče bilo smiselno dodati, da, za začetek, Slovenija UTD nikoli ne bo imela, v prav nobeni obliki.
Da pojasnim:
Države, kjer se denar tala v neki obliki UTD, ma zadaj neko konkretno logiko. Imel sem sodelavca Iranca, poznam pa tudi enega Libijca, ki je prišel v Evropo - in tu ostal.
Onadva ta mi v praksi razložila, kako je to laufalo v Libiji (pa več ne laufa) in kako je to par let nazaj laufalo v Iranu (sodelavec je od tam odšel, tako da tudi ni imel tekočih informacij).
Libija, Iran, deloma tudi druge države, predvsem arabske, so zaradi nafte in plina zelo bogate. Recimo ta Libijec je rekel, da je, ko je on še živel v Libiji, družina dobila štiri plače. Foter je delal kot doktor, ter je res hodil v bolnico delat, vsak dan. Mama je bila svetovalka v neki ženski organizaciji, ki je pomagala otrokom z motnjami v razvoju. Praktično nikoli ni šla nikamor, pa je plačo dobivala. Celo svoje življenje. Ta moj kolega je imel še enega brata, čim so bili stari mislim da 21, so se vsi formalno zaposlili kot vzdrževalci točno ne vem kje, ker ta del nisem razumel točno. Kot neke vrste komunalno podjetje. V življenju lopate niso obrnili, pa so plačo dobivali.

Iranec je rekel nekaj zelo podobnega. Dosti jih je vleklo pro forma plače, nikoli se niso pritaknili nobenega dela, tako se je vzdrževa socialni status, ljudje so trošili denar, ki so ga dobili na svoje račune.

Dejansko so te države tako bogate, toliko virov imajo, da si to lahko privoščijo.

Kalifornija je ena druga zgodba. Tu se dogaja, da je dosti IT startupov in tech podjetij. En smrkavec s 5+ let delovne dobe potegne 300k dolarjev bruto. To je samo en tak primer. To povzroča, da se najemnine dvignejo, ter za neke normalne poklice (učitelji, čistilke) postane življenje pošastno drago. S temi UTDji Kalifornija želi narediti korekcijo, da bo življenje znosno za vse, ker kakorkoli obrneš, smetarje še vedno rabiš.

Norveška je ena posebna zgodba. Ti škrtuhi so prodajali nafto iz Severnih morij in naredili največji investicijski državni sklad. Torej virov na Norveškem niso pobasali tajkunčki, ampak so imeli toliko samo regulacije, da so denar dajali na stran. Recimo Norvežani razmišljajo o električnih avtih in delanju peletov iz trave, še vedno pa šopajo nafto (zdaj že manj, ker so cene nižje) in še vedno dajejo dnar v ta, tehnično največji šparovc na svetu. Oni razmišljajo, da je morda čas, da bi vsak Norvežan nekaj ven dobil, kot rento, oziroma UTD.

Indijance, aborigine, ter kaj je še takih ne bi vlačil v to zgodbo. V grobem so jim belci pobrali rodovitno zemljo ter jih potisnili v rezervate, kjer so zakonske podlage uredili tako, da dobijo vsak mesec nekaj denarja, da ostanejo živi. To ni definicija UTD, to je životarjenje.

V Bruslju imaj drugačen pristop. Tudi tukaj so plače lahko ekstremne. Kaj so naredili? Gradijo stolpnice, ki so na razpolago za najem socialno "šibkejšim", kr v praksi pomeni učiteljico v šoli. Oni torej dajejo UTD v "naturalijah".

111111111111 ::

Pa začnimo po malo. Za začetek, bi naša država častila vsakemu državljanu smeti. To je UTD, vsi smetimo in če država prevzame odvzem smeti iz gospodinjstev je poenotila cene po vsej Sloveniji in vsi imamo od tega prednost.

POtem naj se preračuna koliko elektrike rabi za normalno življenje državljan na mesec. Bumf, plačamo. Kar se porabi več se plača po porabi.

bbbbbb2015 ::

bbbbbb2015 je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Zanimivo, da teče to v Iranu. A ni tako, da morajo Američani napasti Iran, ker je to ena strašno hudobna država, brez posluha za ljudi.


Glede na to, da vas je UTD tako vzburil vse po vrsti, bi mogoče bilo smiselno dodati, da, za začetek, Slovenija UTD nikoli ne bo imela, v prav nobeni obliki.


Najpomembnejše pa sem pozabil. Slovenija je (zenkrat) gospodarsko šibka država, s strukturnimi problemi (neučinkovita JU, korupcija v javnem sektorju). Sloveniji bi zaradi nekega X faktorja moralo iti neskončno dobro. Morali bi imeti toliko samoregulacije, da bi zaslužen denar (npr. od Luke koper) dajati na stran. Potem bi lahko en hip, za 50+ let, pomislili na neko rento.

Vsega tega pa ni, virov država nima, da bi pa toliko davkov pobrali, da bi viški ostajali, to pa tudi ne bo. Nenazadnje je Slovenija zapufana država s 30+, miljardnim dolgom.

Zato sploh ni predpostavk za kakšen koli UTD.

FrRoSt ::

111111111111 je izjavil:

Pa začnimo po malo. Za začetek, bi naša država častila vsakemu državljanu smeti. To je UTD, vsi smetimo in če država prevzame odvzem smeti iz gospodinjstev je poenotila cene po vsej Sloveniji in vsi imamo od tega prednost.

S tem se ne poenoti cena!! Cena bi bila še vedno različna, samo krila bi jo država! Končni rezultat te zadeve bi pa bil, da bise ljudje še bolj obnašali svinsko in še manj pazili na vse skupaj, mešali bi odpadke in smetili vsepovsod, ker bi za to skrbela in plačevala država... In če plača država, je treba to izkoristiti, kolikor se le da! :) Taka je pri nas mentaliteta in bo še nekaj časa...

POtem naj se preračuna koliko elektrike rabi za normalno življenje državljan na mesec. Bumf, plačamo. Kar se porabi več se plača po porabi.


To bi bilo že nekoliko bliže... Na takem področju je lahko ivajati politiko utd. Imaš npr. 100kW na mesec/na odraslo osebo (sorazmerno) zastonj, kar je več se pa plačuje/obračuna po progresivni lestvici...

In skupni izplen je enak... Elektogospodarstvo maora za toliko energije dobiti toliko, kolikor jo je npr. sedaj! Samo, ko ti uvedeš tako zadevo, potem se začnejo ljudje drugače obnašati! Kako, to je pa vprašanje!? Verjetno bi se tukaj tisti večji in bogatejši porabniki elektrike malo bolj osamosvojili in si nabavili neke svoje vire, npr. fotovoltaiko, agregate, baterije, .... karkoli.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

DrDre95 ::

111111111111 je izjavil:

Pa začnimo po malo. Za začetek, bi naša država častila vsakemu državljanu smeti. To je UTD, vsi smetimo in če država prevzame odvzem smeti iz gospodinjstev je poenotila cene po vsej Sloveniji in vsi imamo od tega prednost.


Če ti država časti smeti, ti bojo šli davki gor točno za cena mesečnega odvoza smeti x 12.
Vi intelektualci, od kje pa mislite da država dobi denar? Ne vem kdo vam v glavo nabija da ima država denar od koga drugega kot oskubljenega srednjega sloja.

fikus_ ::

Redko kdo kaj časti, predvsem na nikoli vsem! Tudi za UTD mora država nekje dobiti denar. Lahko nekaj let živimo na račun države ne veliki nogi, potem pa zaključimo, država gre na kant.
Če bi v SLO delili UTD, bi se morali najprej davki na osebni dogodek dvignit. Ljudje z nizkim OD bi verjetno pridobili z UTD, z višjim OD pa izgubili. Nekakšna socialna korekcija. S tem bi odpadli socialni transferji, mogoče kakšne izjeme (subvencioniranje vrtca, invalidi, paliativna oskrba,. . . .).

Tako bi npr. bil UTD:
- otroci do 6 let 200€
- osnovnošolski 300€
- do 18 leta 400€
- nad 18 let 500€

Če hoče kdo kaj več imeti, bi moral delati, upokojenci še dobijo razliko pokojnine do glede na izračun. Predvsem pa se mora masa denarja med ljudmi ohranit enaka!

Evo vam kost za glodanje.

c3p0 ::

V SLO to trenutno ni teoretično mogoče.

V Kaliforniji recimo obstaja možnost, če bi tech giants začeli dejansko plačevati davke v svoji "matični" državi.

Leaker49 ::

c3p0 je izjavil:

V SLO to trenutno ni teoretično mogoče.

V Kaliforniji recimo obstaja možnost, če bi tech giants začeli dejansko plačevati davke v svoji "matični" državi.


Dvomim da bi v Kaliforniji lahko spravili dovolj denarja na kup, četudi vse te tech firme obdavčijo 120%, da bi počistili vsaj fekalije in igle po ulicah.

zavajon ::

Ampak kot sem slišal, planirajo ti giganti v Kaliforniji graditi plavajoče pisarne v mednarodnih vodah, da jim ne bi bilo treba več plačevati niti teh davkov, ki jih plačujejo zdaj.

nekikr ::

Evo vam kost za glodanje.

Daj jo kar sam zglodaj in pomnoži številke s številom ustreznih prebivalcev. Potem poglej kakšen proračun imamo in začni tuhtati kolikokrat boš moral vse Slovenske firme prodati, da bo za eno samo leto UTDja.

solatko ::

zavajon - Najprej si razčisti pojem premoženje - to ni samo gotovina, s katero lastnik razpolaga, so še nepremičnine, avtorske pravice, dividende,..... tega je veliko več, kot gotovine in to je mrtev kapital, saj večinoma ni na trgu, temveč se pri najbogatejših vsak dan poveča za določen procent.
Naši penzionisti imajo zelo nizke pokojnine imajo pa kar precej vrednosti v premoženju - hiše, vikende, zemljišče, vendar je to premoženje, katerega ne moreš čez noč prodati, da bi si s tem povečal denarni tok.

Večina razpravljalcev je off topic teme. UTD je lahko samo to in ne neki socialni transferji posameznih držav, mest, pokrajin ali celo celin. Norveška renta na podlagi zemeljskih dobrin, ki jih imajo polno, ni UTD, je čisto običajna renta, tako kot je to bilo v Iranu in bogatejših državah z nafto ali drugimi rudninami, ki so se prodajale na svetovnem tržišču.

Kar se tiče Slovenije, je point predvsem v tem, da je bila nekoč razlika v plačah 1:5, danes pa je pri skoraj enakem BDP-ju 1:100+, več je korupcije, fiktivnega prenakazovanja denarnih sredstev,.....
Delo krepa človeka

Invictus ::

spegli je izjavil:

Invictus je izjavil:

V Švici predvsem švicaš. Delovnik 10 ur je normalen. Ja, se da fajn zaslužit. Ampak moraš kar delati.

Nemčija je tukaj precej boljša. Bolj socialna in bolj delavcem prijazna, sploh do članov sindikata.


Ti delaš 10 ur na dan v IT ?

Ne, zakaj vprašaš.

Imam v Švici kar nekaj bivših sodelavcev, pa kar garajo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Leaker49 ::

solatko je izjavil:


Kar se tiče Slovenije


V Sloveniji je edin problem da so današnji penzionisti polni nepremičnin ki so jih prigrabili v času Juge s krediti in inflacijo, kjer jih je na koncu cela bajta koštala za par poštnih znamk. Sedaj pa z najemnino skubijo mlade in težijo kako od njih ni nič.
Ne rabimo UTD, nepremičnine naj se pobere tem kulakom ker itak kaj rabijo 5 stanovanj?

Invictus ::

Problem Slovenije trenutno je, da mladina misli, da ji kar pripada neka lastnina, ne da bi karkoli plačali zanjo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Leaker49 ::

Invictus je izjavil:

Problem Slovenije trenutno je, da mladina misli, da ji kar pripada neka lastnina, ne da bi karkoli plačali zanjo...


Potem pa začnimo recesijo kot v jugi, da bom plačal cel kredit v enem znesku ker mi bojo z banke sporočili da jih pošiljanje položnice košta več kot je cel kredit.

Čez 40 let me bojo pa mladci futrali ko jim bom oddajal zajčnike in jokal kako je prenizka penzija. Pa zdravnik mi ne da premium tablet. Pa avtobus mi ne pride zastonj pred vrata....

nekikr ::

to ni samo gotovina, s katero lastnik razpolaga, so še nepremičnine, avtorske pravice, dividende,..... tega je veliko več, kot gotovine in to je mrtev kapital, saj večinoma ni na trgu,

Nepremičnine so na trgu. En del se jih res ne oddaja, ampak to je tisti del, ki služi levičarjem, da potem bluzijo o tem, kako je samo v Ljubljani preko 15 milijonov nezasedenih stanovanj. Realno pa nihče noče imeti mrtve nepremičnine - razen svoje. Avtorske pravice? Če so kaj vredne se "obračajo", torej so na trgu. Dividende? Kaj misliš, kam gredo dividende? V štumf?

Kar se tiče Slovenije, je point predvsem v tem, da je bila nekoč razlika v plačah 1:5, danes pa je pri skoraj enakem BDP-ju 1:100+

Ja, vsaj tretjina prebivalcev je takih, ki imajo preko 100.000€ neto mesečne plače. Badna pokvarjena. Kljub temu moramo vseeno zbirati zamaške...nekaj ne štima potem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

fikus_ ::

Nekikr: Daj jo kar sam zglodaj in pomnoži številke s številom ustreznih prebivalcev. Potem poglej kakšen proračun imamo in začni tuhtati kolikokrat boš moral vse Slovenske firme prodati, da bo za eno samo leto UTDja.

Preberi kar sem napisal od kod denar, potem pa komentiraj!

nekikr ::

Obdavčil bi osebni dohodek. Bravo. Ravno si ubil še zadnjo možnost, da bi kdo potem kaj delal. Torej lahko dobiš UTD za nič dela in praskanje po jajcih ali pa garaš cel mesec in ti poberemo vse, da damo tistim prvim. No, lahko pa brez računa.....saj pravim, da so te debate v osnovi neumne, ker ne razumete kaj UTD sploh pomeni, matematika vam dela pa take probleme, da potem samo na pamet nekaj govorite.

In še:
Predvsem pa se mora masa denarja med ljudmi ohranit enaka!

Torej cel kup pravil, da bi bili ja še bolj egalitarni in po glavi lopnili vsakogar, ki bi si jo upal dvigniti, pa že zdaj smo rekorderji v razmerju minimalne in povprečne plače. Za kar bi poskrbela naša verzija UTDja. Torej ne univerzalni in ne temeljni ampak dobri stari sistem socialnih transferjev, ki je ŽE ZDAJ.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Leaker49 ::

nekikr je izjavil:

Obdavčil bi osebni dohodek


A so kdaj že naredili karkoli drugega kot obdavčili prihodke? Srednjem sloju, revežu nimaš kaj pobrat, bogati pa si lahko privoščijo da podkupijo pisalce zakonov, ali pa preselijo račun čez mejo.

nevone ::

A so kdaj že naredili karkoli drugega kot obdavčili prihodke?


Vzeli kredit. Tega plasiranja novega denarja je kar nekaj.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

111111111111 ::

solatko je izjavil:

zavajon - Najprej si razčisti pojem premoženje - to ni samo gotovina, s katero lastnik razpolaga, so še nepremičnine, avtorske pravice, dividende,..... tega je veliko več, kot gotovine in to je mrtev kapital, saj večinoma ni na trgu, temveč se pri najbogatejših vsak dan poveča za določen procent.
Naši penzionisti imajo zelo nizke pokojnine imajo pa kar precej vrednosti v premoženju - hiše, vikende, zemljišče, vendar je to premoženje, katerega ne moreš čez noč prodati, da bi si s tem povečal denarni tok.

Večina razpravljalcev je off topic teme. UTD je lahko samo to in ne neki socialni transferji posameznih držav, mest, pokrajin ali celo celin. Norveška renta na podlagi zemeljskih dobrin, ki jih imajo polno, ni UTD, je čisto običajna renta, tako kot je to bilo v Iranu in bogatejših državah z nafto ali drugimi rudninami, ki so se prodajale na svetovnem tržišču.

Kar se tiče Slovenije, je point predvsem v tem, da je bila nekoč razlika v plačah 1:5, danes pa je pri skoraj enakem BDP-ju 1:100+, več je korupcije, fiktivnega prenakazovanja denarnih sredstev,.....

Zveniš mi kot Luka Mesec v soočenjih. Tudi on bi denar potegnil iz lufta in vse dal delavcem.

DrDre95 je izjavil:


Če ti država časti smeti, ti bojo šli davki gor točno za cena mesečnega odvoza smeti x 12.
Vi intelektualci, od kje pa mislite da država dobi denar? Ne vem kdo vam v glavo nabija da ima država denar od koga drugega kot oskubljenega srednjega sloja.

Saj znaš uporabljati matematiko. :D Ne vem kaj bentiš.

Evo še en fantastičen predlog. Če je država pripravljena financirat 200€ na človeka, lahko vsak državljan pri 18h dobi kredit v višini 60.000€ in jih zapravi po želji. To bo še najboljše pri vsem. Da zagoniš vse in se zavlečeš pod most in umreš. Saj velika večina ljudi bi s tem denarjem ziher naredila kaj pametnega pri 18 letih. :D

Zgodovina sprememb…

Leaker49 ::

nevone je izjavil:

A so kdaj že naredili karkoli drugega kot obdavčili prihodke?


Vzeli kredit. Tega plasiranja novega denarja je kar nekaj.

o+ nevone


Saj kredit ni nič drugega kot obdavčenje prihodkov bodočih generacij.

Politik zapufa državo da ga za čas njegovega mandata ne linčajo, ko je treba plačat pa itak 90% ljudi sploh ne ve več kdo je podpisal kredite.

Ravno to je fail demokracije. Zmaga kdor obljubi več zastonj.

nevone ::

Saj kredit ni nič drugega kot obdavčenje prihodkov bodočih generacij.


Ne ni samo to, je tudi vložek v prihodnost, ker se s tem denarjem recimo kaj novega razvije in plasira, kar potem koristi tudi prihodnjim rodovom. Samo kdor ne vidi dlje od svojega bančnega računa, težko kaj pozitivnega vidi v tem.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

fikus_ ::

Nekikr, kje boš pa dobil denar za UTD?
Povišaš davke na plače in ta denar daš nazaj v obtok ljudem, vsakemu enako. Socialna korekcija je samo višina davka odvisna od višine prihodka.

Kdor pa hoče imeti (bistveno) večje dohodke, bo pa delal, ostali bodo pa životarili.

Sedanji sistem minimalne plače in dvigovanje samo te pa vodi v uravnilovko, uči ljudi, da je nepomembno, koliko posameznik dela na sebi in vloži v svoje izobraževanje , na koncu "vsi enaki, vsi enakopravni"!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

solatko ::

Leaker49 - komunist! Kateri bogataš je dobil premoženje pošteno?

Chuapoiz - Če imaš enako maso denarja in moraš nekomu povečat plačo na razmerje 1:100 (ne glede na dobiček in perspektivo podjetja), moraš večini dat minimalca, da se ti račun izide.
Če daš plačo 1:5 pa lahko najnižje plače, precej povišaš, če računaš, da v nobeni firmi ni samo en, ki ima visoko(glede na vložek oziroma profit, previsoko).

Vsi ste off topic, saj se ne pogovarjate o UTD-ju, saj izgleda ne poznate te ideje.

Noben proračun držav na svetu, ne prenese UTD-ja v svojem okolju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Delo krepa človeka

Leaker49 ::

solatko je izjavil:

Leaker49 - komunist! Kateri bogataš je dobil premoženje pošteno?


Kdor ga je zslužil z znanjem/delom ne pa kdor je oskubil prihodjne generacije in ožema ljudi ki so mu prisiljeni plačevati penzijo in zdravstvo.

zavajon ::

Pa misliš, da res obstaja bogataš, ki je premoženje zaslužil z znanjem/delom?

Jarno ::

zavajon je izjavil:

Pa misliš, da res obstaja bogataš, ki je premoženje zaslužil z znanjem/delom?


 Promovirani uspešni poslovneži

Promovirani uspešni poslovneži



Samo ne s tem, da je vsak uspešen in bogat človek sumljiv, sistem pa defekten, ker ga ni onemogočil. :)

Sicer komaj čakam na to, da se neke vrste UTD v Kaliforniji sprejme in implementira.
Bo kaj za debatirat potem. :)
#65W!

bbf ::

zavajon je izjavil:

Pa misliš, da res obstaja bogataš, ki je premoženje zaslužil z znanjem/delom?

Naštej tiste, za katere misliš, da si niso.

Da prideš do miljonov, je potrebno znanje in delo. Glih tako, kot prideš do jurjev. Samo okvirji so drugi. Če nimaš nič, rabiš znanje, da prideš do zagonskega kapitala, da prideš v pravi krog s pravo idejo in aktivno tržiti to idejo. Če je ideja prava, delo plemenito in znanje na mestu, bodo miljoni. Ne nujno na računu.

Lahko pa ga podedovaš, ampak je spet potrebno znanje in delo, da ga vsaj obrdžiš, če ne oplemenitiš. Lahko pa ga daš v upravljanje drugemu, ki to zna; ampak še vedno je to delo, ki ga moraš sam izpeljat in nadalje spremljat, zaznat riziko, ipd. Ravno tako, kot če ga daš na banko in živiš od obresti.

111111111111 ::

solatko je izjavil:


Chuapoiz - Če imaš enako maso denarja in moraš nekomu povečat plačo na razmerje 1:100 (ne glede na dobiček in perspektivo podjetja), moraš večini dat minimalca, da se ti račun izide.
Če daš plačo 1:5 pa lahko najnižje plače, precej povišaš, če računaš, da v nobeni firmi ni samo en, ki ima visoko(glede na vložek oziroma profit, previsoko).

Vsi ste off topic, saj se ne pogovarjate o UTD-ju, saj izgleda ne poznate te ideje.

Noben proračun držav na svetu, ne prenese UTD-ja v svojem okolju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poglej, rad bi več vedel o ideji UTD. Mi lahko daš kakšne relevantne članke, ki podpirajo tvoje trditve. Ni zafrkancija. Koga bomo dobili za direktorja firme če bo razmerje plače 1:5? Zaradi mene je lahko 1:5000, če firma dela dobro, so delavci zadovoljni, itd... Uspešen direktor mora biti nagrajen.

nekikr ::

Sicer komaj čakam na to, da se neke vrste UTD v Kaliforniji sprejme in implementira.

Ta "neke vrste" ni Univerzalni in ni Temeljni. Je pa socialni transfer, ki ga pri nas že obvladamo in je široko razširjen.

Nekikr, kje boš pa dobil denar za UTD?

Kaj to mene sprašuješ, ko pa vam govorim spet in spet, da UTD ni realen, ker zanj ni denarja. Na načelni ravni se marsikaj lepo sliši, če o tem naklada kakšen Mesečnik morda še toliko bolj, ko pa vzameš v roke kalkulator pa pač ne gre čez. Nikakor. Razen, če razbiješ UTD na 10 socialnih transferjev, ki jih že imamo in jih označiš za UTD 2.0

Jarno ::

nekikr je izjavil:

Sicer komaj čakam na to, da se neke vrste UTD v Kaliforniji sprejme in implementira.

Ta "neke vrste" ni Univerzalni in ni Temeljni. Je pa socialni transfer, ki ga pri nas že obvladamo in je široko razširjen.


A govorimo o isti novici?

V državnem zboru je predlog zakona o univerzalnem temeljnem dohodku, ki bi skorajda vsakemu polnoletnemu državljanu Kalifornije dodelil brezpogojni mesečni dohodek 1000 dolarjev.
#65W!

Leaker49 ::

111111111111 je izjavil:


Poglej, rad bi več vedel o ideji UTD. Mi lahko daš kakšne relevantne članke, ki podpirajo tvoje trditve. Ni zafrkancija. Koga bomo dobili za direktorja firme če bo razmerje plače 1:5? Zaradi mene je lahko 1:5000, če firma dela dobro, so delavci zadovoljni, itd... Uspešen direktor mora biti nagrajen.


A si že kdaj slišal za Henri Forda? Samo glede na to da je bil antisemit ne vem če ga je varno tu omenjati?

zavajon ::

bbf je izjavil:

zavajon je izjavil:

Pa misliš, da res obstaja bogataš, ki je premoženje zaslužil z znanjem/delom?

Naštej tiste, za katere misliš, da si niso.

Jeff Bezos ima bojda cca. 100 milijard USD. Če vzamemo, da ima povprečen Američan 1 milijon premoženja (pa gotovo nima toliko, le da je lažje za računati), moramo torej verjeti, da je Bezos delaven/pameten za 100.000 povprečnih Američanov. Jaz žal tega ne verjamem.

ejresnevem ::

zavajon je izjavil:

delaven/pameten

Brezveze o tem razmišljat na tak način, tudi ti si med 4% najbogatejših Zemljanov že s slovensko povprečno plačo.

gruntfürmich ::

solatko je izjavil:

Kateri bogataš je dobil premoženje pošteno?

če misliš da nobeden bogataš ni dobil premoženja pošteno, potem si totalno opran s socialističnimi floskulami.

zavajon je izjavil:

moramo torej verjeti, da je Bezos delaven/pameten za 100.000 povprečnih Američanov. Jaz žal tega ne verjamem.

jst pa komodt verjamem. če pogledam tebe ali pa one iz bronksa, vidim da gre cifra bolj proti 1:1.000.000 glede sposobnosti...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

A da je Zavajon, glede na zapise, 500-1000x bolj pameten in priden od bušmana? Nikakor. Sigurno krade! Tajkun.

solatko ::

Chuapoiz - S čim ugotavljaš uspešnost firme, saj imajo najvišje plače direktorji v firmah, ki so malo pred stečajem?
V tujini lastniki določijo parametre, za nagrajevanje (ne plačo), to pa je lahko v deležu firme, izplačilu po končanem poslovnem obdoju, za katero so dogovorjeni,....., ni pa plača tista, ki bi nekoga zadržala v firmi na vodilnem mestu.
Gre pa tudi za to, da tam, kjer so pravi lastniki, obstojajo tudi črne liste tistih, ki so firme spravili na kant in le redka firma jih je še kdaj pripravljena zaposlit.
Pri nas se selijo iz ene v drugo. Pri nas se je prijavil kandidat, ki je imel za referenco 11 propadlih firm, potem pa je šel v Ameriko in postal eden najuspešnejših bančnih uslužbencev.

gruntfürmich - Poišči mi poštenega bankirja, farmacevta, naftaša,.... Tesla bi moral biti multimiljarder pa so na njegovih izumih služili drugi. Ja so pošteno prišli do bogastev, samo bili so pravi trenutek na pravem mestu in zagrabili bika za roge, po nekaj desetletjih pa bi bili za enak način zaprti.

Procent bogatašev brez umazanih rabot, je zelo majhen.
Delo krepa človeka

FrRoSt ::

111111111111 je izjavil:

solatko je izjavil:


Chuapoiz - Če imaš enako maso denarja in moraš nekomu povečat plačo na razmerje 1:100 (ne glede na dobiček in perspektivo podjetja), moraš večini dat minimalca, da se ti račun izide.
Če daš plačo 1:5 pa lahko najnižje plače, precej povišaš, če računaš, da v nobeni firmi ni samo en, ki ima visoko(glede na vložek oziroma profit, previsoko).

Vsi ste off topic, saj se ne pogovarjate o UTD-ju, saj izgleda ne poznate te ideje.

Noben proračun držav na svetu, ne prenese UTD-ja v svojem okolju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poglej, rad bi več vedel o ideji UTD. Mi lahko daš kakšne relevantne članke, ki podpirajo tvoje trditve. Ni zafrkancija. Koga bomo dobili za direktorja firme če bo razmerje plače 1:5? Zaradi mene je lahko 1:5000, če firma dela dobro, so delavci zadovoljni, itd... Uspešen direktor mora biti nagrajen.

Ne rabiš brat člankov o UTD, samo prave informacije moraš imeti, malce razmiliti, z zdravo kmečko pametjo in se izogibati neumnostim. :)

Ideja UTD se je pojavila že davno, desetletja nazaj so bile napisane študije in knjige, malo se je govorilo o tem, tako kot se sedaj in nekje po svetu obstajajo neki poskusi, kjer naj bi se nekaj podobnega celo uvajalo v praksi, kakor opisuje tudi zgoraj v novici.

Gre se za idejo, da vsak nekaj prispeva k družbi, tudi npr. otrok, kot bodoči član, delavec in naslednik te skupnosti, zato naj bi vsak tudi imel (neki) dohodek oz. neko finančo podporo.... Naprej pa se zadeve malce razširijo, predvsem dojemanje in prednosti takega sistema, tu začne marsikaj in marsikdo šepati in na koncu se pojavljajo neke partikularne/delne trditve, izvzete iz konteksta in razumevanja.... Sem notri ne štejem tistih, ki si zadevo zamišljajo čisto idealistično in še to v nekih zelo izkrivljenih in popačenih situacijah, čisto domišlijskih, ko si na koncu predstavljajo, da bo samo družba in tehnološki napredek, da ne omenjam kapitala in multinacionalk, posameznika postavila na sam prestol in ga pitala kot svinjo, ne da bi mu bilo potrebno s prstom migniti ali početi (za družbo/in sebe) kaj koristnega!

Obstaja pa izračun, čisto matematični (in TEORETIČNI, ki bi ga teoretično tudi udejanil v praksi!)!
Pustimo sedaj ob strani, ali bi ta UTD dobili čisto vsi, ali pa samo člani, katerih takiintaki prihodki ne presegajo 1000 ali pa 1500€ na člana družine....

Šlo naj bi za neki PASIVNI dohodek, se pravi recimo 200€ na člana družbe/družine, ki je za UTD upravičen. Pogosta napaka, ki jo masikateri začetnik naredi pri tem je, da si zadevo narobe predstavlja in domišlja, kar vse skupaj samo še malce otežuje... Sistem spodaj, tistih z najmanšimi dohodki, bi se malce spremenil, malce predrugačil, to pa bi bilo tudi vse... Lahko bi se ukinili (ali zmanjšali) neki dodatki, npr. razni socialni dogatki, transferji, ..... To pa je tudi vse...Problem si lahko čisto lepo in vizualno predstavljaš z neko površino! Imaš na razpolago neko površino in to površino imaš sedaj v nekem krogu... Površina ti kaže, koliko proizvedemo in koliko (in kako) delimo od tega. In to je konstanta! Če bi npr. ustvarili dobre pogoje za UTD in ga uvedli, bi tisti spodaj dobili malce več, tisti zgoraj pa malce manj, kar neki razlagajo z neko uravnilovko, povečanjem egalitarnosti, v kateri naj bi bili že tako prvi 8-) in ne vem še vse čem!
Seveda lahko iz te površine (kroga) narediš vse možne oblik, likov in pack površino...Kokor jpač hočeš zadevo oblikovati oz. se ti zdi prav oz. bi jo rad....

To pa je tudi vsa umetnost.... in ne pozabi, to je seveda samo teorija, ki za nas Praktično NI dosegljiva, praktično se o njej pogovarjamo težko celo teoretično! Kot si očitno opazil...;)

Je pa tukaj notri neko ZRNO resnice in drugačnosti, ki jo je težko razložiti in razumeti. Neki novi zakoni oz drugačna matematika, konstante in prijemi! 8-)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kalifornija razmišlja o univerzalnem temeljnem dohodku (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27640535 (34456) gruntfürmich
»

Rezultati finskega eksperimenta z UTD: ljudje srečnejši in bolj zdravi, vpliva na zap (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23944777 (37638) Mato989
»

O smislu življenja v svetu brez služb (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10527953 (22811) PrihajaNodi

Univerzalni temeljni dohodek UTD

Oddelek: Problemi človeštva
61332 (1097) Gandalfar

Socialno ogroženi ljudje in metanje njih v koš.

Oddelek: Loža
122141 (1787) Gandalfar

Več podobnih tem