» »

Yamaha MSR100 aktivni zvočnik - vklapljanje zaščite

Yamaha MSR100 aktivni zvočnik - vklapljanje zaščite

zcetrt ::

Živjo.

Imam aktivni zvočnik Yamaha MSR100 (service manual: https://www.dropbox.com/s/9xsw9iq0jde39.... Načeloma zlepa se je začela vklapljati zaščita - rele se razklene za pol sekunde in prekine zvok, potem pa odvisno od glasnosti bodisi sklene nazaj za res kratek čas, preden spet razklene, ali pa deluje cca normalno . A normalno deluje le pri res nizki glasnosti. Vsaj po tem, ko je nekaj časa zvočnik prižgan.

Ko zvočnik dela, je zvok brezhiben.

Zaščita se začne vklapljati po nekaj minutah, ni odvisno od tega, kater nivo je bolj odprt (master ali input kanal). Če povezavo od glavnega ojačevalca do zvočnika odklopim, seveda rele ne preklaplja več.

Na pogled zgleda vse v najlepšem redu - nič prahu, nič očitne korozije, kondenzatorji nenapihnjeni, hladilna rebra hladna oz. mrzla, nič ožganega, nič ne smrdi. Edino, česar nisem pogledal (potrebno odpiranje iz druge strani) je vezje "network" oz. audio kretnica.

Sheme okrog proženja zaščite ne štekam nič... Ima slučajno kdo kakšen namig?

Ali pa če kdo pozna koga, ki bi ocenil stroške na podlagi izkušenj? Uradni servis zaračuna že oceno stroškov. Saj jih razumem, a vseeno poskusim prej še tule :)

Hvala vnaprej!
4.

A. Smith ::

Zaščita tripa na enosmerno napetost.
Izmeničen signal naleti pri zvočnikih na reaktanco, za enosmerno napetost je pa edina ovira ohmska upornost navitij (skoraj nič) in ti lahko hitro skuri navitja v enotah.

Na vhodu zaščite je kondenzator. Če amp zaradi clippinga ali prebitega tranzistorja oddaja enosmerno napetost, se napetost na kondenzatorju zviša do te mere, da se vklopi rele, ki prekine pot do zvočnikov. Če imaš na izhodu končne stopnje normalen, izmeničen signal, potem kondenzator pri zaščiti nikoli ne doseže zadostne napetosti.

Tako, da bi jaz možne razloge iskal med temi:
- znižana napajalna napetost (okvarjen napajalni del) povzroča clipping že pri nizki moči. Izmeri napajalno napetost, tudi med delovanjem.
- posušen kondenzator v zaščiti, ki se mu zaradi znižane kapacitivnosti napetost prehitro dvigne
- kakšen drug element v zaščiti v okvari
- iz ojačevalnika dobiš enosmerno napetost, bodisi prebit ali delno prebit tranzistor, podivjan zaporni tok (bias current), itd. Če je to tvoj problem, bi moral na izhodu ampa nameriti neko enosmerno napetost.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

zcetrt ::

Hvala za namige!

Danes sem izhod ojačevalca priklopil na osciloskop in seveda ne crkuje več... Včeraj zvečer mi je ves čas. Ga bom pustil tečt še dlje in pri različnih glasnostih, upam, da reproduciram.
4.

A. Smith ::

Brez reproducirane napake boš težko odkril vzrok. Imaš napajanje priključeno na iste vtičnice? Sicer ne vem, če je lahko ground loop vzrok za to...

Če imaš multimeter, pri katerem lahko izbiraš med merjenjem enosmerne in izmenične napetosti, lahko nastaviš enosmerno in pomeriš izhod. Pri osciloskopu moraš vedeti, kaj nastavljaš, da boš sploh videl enosmerno napetost, da ti je osciloskop ne bo sam sfiltriral.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

zcetrt ::

Makro pogoji so popolnoma isti, zvočnik je bil isto razstavljen, omrežna vtičnica ista, izvor zvočnega signala isti. Nisem prepričan, katero spremenljivko sem vnesel v sistem, da zdaj dela. Z osciloskopom načeloma znam delat in enosmerne komponente ni. Vezje okrog zaščite je pa preveč prepleteno, da bi se znašel in nimam pojma, kako deluje.
Plan sem imel vezat osciloskop najprej na izhod končne stopnje in če bi tam videl enosmerno komponento it proti predojačevalcem in inputom in gledat, kje se pojavi. A "žal" zadeva zdaj dela.

Očitno bi lahko izklapljal termistor, ampak je na hladilnem rebru, ki je hladno. En del vezja je najbrž zadolžen za zakasnjen preklop releja ob vklopu zvočnika (to deluje - cca sekundo po vklopu glavnega stikala se vklopi še rele).

Optično sem šel pregledovat spoje, če bi bil kje hladen lot. Med tem procesom sem nekje očistil nekaj, kar je zgledalo kot pasta za spajkanje. Če je bil to razlog za "prebijanje", potem super, ampak ni zgledalo kritično. Ko sem vezal sondo osciloskopa, sem drmal glavni izhodni konektor končne stopnje.

Zdaj teče zvočnik že bistveno dlje in bistveno glasneje, kot ko se je napaka pojavljala, in ni težav.

Vsekakor so bili namigi dobrodošli in če se napaka ponovi, se javim in povem rezultate nadaljnih ugotovitev :)
4.

A. Smith ::

Prav. Če se napaka ponovi in boš kaj izsledil, bi me zanimalo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dovoljena meja obremenitve zvočnikov

Oddelek: Zvok in slika
4610279 (8225) čuhalev
»

kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
22928483 (11476) N4m31355
»

Testiranje doma narejenega ojačevalca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141826 (1425) Pyr0Beast
»

TDA 7294 in vzrok za poškodbe?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
82064 (1962) Brane2
»

Kaj je narobe z ojačevalcem?

Oddelek: Zvok in slika
8928 (808) delfinus

Več podobnih tem